lauantai 18. heinäkuuta 2015

Kreikka, epärehellinen maa

Kreikan talouskriisi ei syntynyt hetkessä, vaan alkoi muovautua jo vuonna 1974, kun Kreikkaa hallinnoinut sotilasjuntta kaatui. Sen jälkeen vallassa vuorotelleet kaksi puoluetta, sosialistien Pasok ja keskustaoikeistolainen Uusi demokratia, rakensivat avokätisiä eläke- ja palkkiojärjestelmiä kasvattaakseen suosiotaan kansan parissa. Poliitikot hakivat vain kansan suosiota, mutta lopultahan siinä rahatkin loppuivat valtiolta ja ottivat lainaa. Tästä se syöksykierre alkoi.

Nyt vuonna 2015 Kreikka on täysin kuilussa, ei enää edes kuilun partaalla. Varat ovat loppu, EU:lta pyydetään armoa, Kreikan pankit ovat kiinni ja kansa mellakoi jne.

Suomellakin on ollut tiukka linja Kreikkaa kohtaan, tämän vuoksi soppaan on heitetty Joulupukki ja jopa Lordi. Monen kreikkalaisen mielestä Suomi on edelleen kiitollisuudenvelassa siitä, että Kreikka antoi täydet 12 pistettä Suomelle Ateenan euroviisuissa. Kysyn vain, että voiko euroviisuja ja Kreikan taloussotkuja edes verrata keskenään?

Alun alkaenkin Kreikka huijasi kaikkia, kuuluu varmaan kulttuuriin? Kreikka pääsi vuonna 2001 Euromaaksi virheellisillä talousluvuilla. Kreikka oli tarkoituksella tehnyt "luovaa kirjanpitoa" ja peitellyt totuutta tilastaan. Tässä Kreikkaa avusti Yhdysvaltain talouskriisissä surullisen kuuluisiksi tulleet pankkijättiläiset, kuten Goldman Sachs. Goldman Sachsille järjestely oli tuottoisa, se sai palkkioksi 300 miljoonaa euroa. Vuonna 2009 Kreikan valtiovarainministeri paljasti Kreikan talouden todellisen tilanteen ja vuonna 2010 EU-komissio tuomitsi Kreikan tilastojen vääristelyn.

Kreikan talouspolitiikka johtaa ihmeellisiin ilmiöihin. Kreikassa havaittiin olevan epätavallisen monta yli 100-vuotiasta. Selitys tälle tilastopoikkeamalle löytyi, monet olivat "unohtaneet" ilmoittaa perheenjäsentensä kuolemista. 40 000:lle kuolleelle maksettiin eläkettä ja sukulaiset käyttivät niitä rahoja. Silkkaa huijausta.

Zakynthos-saarella oli ihmeen monta sokeaa ja saaren toinen nimikin oli "Sokeiden saari". Kreikan sosiaalirahasto alkoi tutkia sokeita tarkemmin. Tutkimuksiin pyydettiin saaren 388 sokeaa, jotka kaikki ovat saaneet näkövammaisille tarkoitettuja tukia. Tuen saajista 167 jätti tulematta. Tutkimuksiin tulleista 221 henkilöstä vain 39:llä oli todellisuudessa näkövamma.

Myös Kreikan rikkaimmat henkilöt osaavat huijaamisen taidon. Suurin osa Ateenan hienoimmilla alueilla korkeiden näkösuoja-aitojen takana asuvista lääkäreistä ja asianajajista ilmoitti tienaavansa ainoastaan 12 000 euroa vuodessa. Vain 5 000 kreikkalaista tunnusti ansaitsevansa vuosittain yli 127 000 euroa. Ateenassa ilmoitettiin myös olevan vain 300 uima-allasta, todellisuudessa niitä olikin 20 000 ja niistäkin olisi pitänyt maksaa verot.

Kreikkalaiset yritykset huijaavat turisteja kuittitempulla. Asettavat kassakoneen harjoittelutilaan, kassakone tulostaa kuitin. Harjoittelutilassa voi harjoitella kassakoneen käyttöä, mutta sen aikana tehdyt toiminnot eivät rekisteröidy. Kuitissa on kyllä maininta harjoittelutilasta, mutta harvat turistit osaavat lukea kreikkaa ja ovat tyytyväisiä saamastaan kuitista.

Kreikkalaiset ovat tottuneet vuosikymmeniä tällaiseen leväperäisyyteen, valtio huijaa, kaikki huijaavat. Ei heitä kukaan voi auttaa, jos eivät itse tahdo muuttaa tyyliä. Alkaa olla jo melko turha yrittää pitää Kreikkaa keinotekoisesti pinnalla. Kreikkalaisten on turha syytellä muita, koska itse ovat syyllisiä sotkuunsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti