sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Kansalaisaloitteista

Jatkan kansalaisaloitteista kirjoittamista. Aiemmin kirjoitin Tasa-arvoisen avioliittolain kumoamiseen tähtäävä kansalaisaloitteesta, joka keräsi heinäkuun 18. päivään mennessä 50 000 allekirjoitusta ja näin etenee eduskunnan käsiteltäväksi. Lakivaliokunnan puheenjohtaja lupaa: "Kumousaloite saa arvokkaan käsittelyn". Tampereen yliopiston valtio-opin professori Tapio Raunio ei usko, että tasa-arvoisen avioliittolain kumousaloite hyväksyttäisiin eduskunnassa. Suomessa on totuttu järjestelmään, jossa jos tehdään päätös, niin se on pidemmän aikaa sitova.

Vielä kesäkuussa oikeus- ja työministeri Jari Lindström epäröi edellisen eduskunnan hyväksymän tasa-arvoisen avioliittolain esittelyä. Päivi Räsänen rohkaisi oikeusministeriä korjaamaan oma-aloitteisesti lakia, jotta avioliitto säilyisi miehen ja naisen välisenä. Pääministeri Juha Sipilä kuitenkin totesi jo kesäkuun alussa, että tasa-arvoisen avio­liit­to­lain valmistelu jatkuu normaalisti. Muutamaa päivää aiemmin kuin tasa-arvoisen avioliittolain kumoamiseen tähtäävä kansalaisaloite keräsi tarvittavat allekirjoitukset, ilmoitti oikeus- ja työministeri Jari Lindström, että "tasa-arvoinen avioliittolaki toteutuu".

Onko näin ollen tasa-arvoisen avioliittolain kumoamiseen tähtäävä kansalaisaloite turha? Tasa-arvoisen avioliittolain on jo luvattu astuvan voimaan maaliskuussa 2017, eikä sitä voi kumota kuin uudella lailla. Tasa-arvoisen avioliittolain kumoamiseen tähtäävä kansalaisaloite täytyy kumminkin käsitellä kuten muutkin aloitteet. Näemmekö farssin, kumoava laki astuu voimaan 2.3.2017?

Kun miettii painoarvoja, niin Tahdon2013 -aloite keräsi noin 12 tunnissa tarvittavat 50 000 allekirjoitusta, lopullinen määrä oli noin 167 000 allekirjoitusta. Tasa-arvoisen avioliittolain kumoamiseen tähtäävä kansalaisaloite alkoi 29.3. ja saavutti tarvittavan rajan vasta 18.7., meni siis kuukausia. Jopa Paavo Väyrysen Kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa -kansalaisaloitteella oli ainakin alussa parempi vauhti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti