tiistai 17. heinäkuuta 2018

TV:n matkailuohjelmia

Pari vuotta sitten TV:ssä nähtiin Jarkko ja kuuro Amerikka -matkailuohjelma. Tänä vuonna se sai jatkoa. Tanja ja kuuro Eurooppa -matkailuohjelmassa seikkaillaan yhdeksässä Euroopan maassa. Ohjelman päähenkilö on kuuro Tanja Honkanen, joka on asunut viimeiset kymmenen vuotta Tukholmassa tehden pukusuunnittelijan töitä.

Tanjalla tuntuu olevan joka paikassa vanhoja ystäviä, joita tapaa. Välillä mietin, että onko Tanjalla yhtään ystävää Suomessa, kun kaikki ystävät tuntuu olevan pitkin maailmaa. Tanjan ote ohjelmaan on sivistynyt, ehkä vähän voidaan hullutella, mutta ei liikaa. Ohjelman on tuottanut Aito media, joka oli myös Alina idässä -matkailuohjelman taustalla. Tanjan ja Alinan seikkailuissa on hiukan sama pohja, etukäteen on selvillä tarkat jutut - kuka, missä ja milloin. Tanjan ja Alinan ero on, että Alina seikkaili vähän hämärissäkin olosuhteissa, mutta Tanja pysyy sivistyksen parissa viinilasi kädessä. Tanjan ohjelma herätti minut miettimään, että onko olemassa kansainvälistä viittomakieltä. Muistaakseni Tanja viittasi joskus ASL:ään, mutta sekään ei taida olla kuin amerikkalainen viittomakieli. Tutkiessani aihetta tulin siihen tulokseen ettei ole olemassa kansainvälistä viittomakieltä. Gestuno-kieli on ollut ehkä hyvä yritys, mutta laihaksi on jäänyt.

Yle areenaan ilmestyi kesällä kuusiosainen Markus VS. maailma -matkailuohjelma (tai "matkailuohjelma"). Siinä päähenkilönä on Seiska-lehden julkisuuteen nostama Markus Kuotesaho, joka asuu Revonlahdella Siikajoen varressa. Vähän aiemmin kuin Seiska kirjoitti Kuotesahosta, olin kuullut huhuja, että Pohjois-Pohjanmaalla asustaa persoonallinen romukauppias. Seiskan julkisuuden jälkeen Kuotesaho päätyi veistämään viisauksiaan Ylen Perjantai-ohjelmaan. Suosio oli niin kova, että Markus Kuotesaho sai oman matkailuohjelman. Oli Kuotesaho sitten missä päin maailmaa vain, niin hän ei unohda mainita Revonlahtea ja Pattayan hän yhdistää Pattijokeen (Revonlahden lähellä, nykyään osa Raahea). Kotiseutu-uskolliselle Kuotesaholle täytyisi ojentaa ns. Revonlahden avain, koska niin hyvin hän nostaa Revonlahtea kartalle.

Markus VS. maailma on matkailuohjelma, mutta ohjelmassa kuullaan elämänviisauksiakin. Kuotesaho taitaa olla patologinen kiroaja, kun pahimmat kirosanat suodattaa pois, niin kyllä sieltä tulee esiin viisaitakin ajatuksia. Markus VS. maailmassa edetään viihdearvo edellä. Huippuvuorilla hän kävelee minihameissa pers... paljaana ja Ruotsissa Markus kolkuttelee kuninkaanlinnan ovea, kun vartija huutaa vieressä jne. - käsikirjoitettua viihdettä. Kuotesaho törmää "sattumalta" matkoillaan joihinkin ihmisiin ja ehkä kuvaaja on tukipilari kieliongelmissa, kun Markus tahtoo puhua kaikille lähinnä suomea.

Markus VS. Maailmaa ei oikein voi verrata Tanjaan tai Alinaan, mutta ehkä jollain tasolla Aku Hirviniemeen ja hänen matkailuohjelmaansa Aku ja 7 ihmettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti