lauantai 19. tammikuuta 2019

Doomin kautta Pasimaailmaan sekä Aapeliin

Ja sen yli!

ALKUSANAT
Tämä tositarina alkaa 1990-luvulta ja kertoo pääosin Aapeli-pelisivustosta (myös Playray ja Playforia), jonka loi Apaja Oy. Apajan myöhempiä nimiä on Playforia Oy ja Namida Diamond factory Oy. Jos tunnet entuudestaan jonkin edellä mainituista, niin silloin ehkä jaksat lukea tämän lyhyehkön kirjan pituisen blogitekstin. Mikäli sinulla ei ole tietoakaan mistä on kyse, silloin teksti ei ehkä puhuttele sinua.

Tekstissä on paljon linkkejä ja viittauksia uutisiin ja tiedotteisiin, mutta omaa pohdintaakin. Näin ollen kaikki kohdat eivät välttämättä ole faktaa, muistikuvat saattaa pettää, tulkinnat olla vääriä ja en minäkään kaikkea tiedä. Näin minä olen kokenut ja nähnyt asiat, mutta joku toinen on saattanut nähdä asiat toisin - tämä on minun tarinani. Tarina on pitkä, mutta paljon jäi kertomatta, pääkohdat on pyritty mahduttamaan mukaan. Älä unohda huumoriakaan.

Tekstissä saattaa vilahtaa sinunkin nimi, mutta jotkut nimet olen tietoisesti jättänyt pois, mutta se ei tarkoita, että olisit vähempi arvoinen. Suojelen vain joidenkin rooleja, saatte itse kertoa omanne tarinanne, jos haluatte valaista asioita enemmän. Joillakin puolestaan on ns. julkkisleima, heidän nimiään on voinut käyttää enemmänkin.

Tuskin kannattaa kerralla lukea läpi, voi kulua aikaa. Jos haluat kommentoida, niin sekin ehkä kannattaa tehdä osissa. Yhteen kommenttiin on kai mahdoton tiivistää koko kirjoitus - siihen ei kykene kuin Seppo Räty.

Tätä kirjoittaessa kovassa käytössä on ollut Wayback machine, Google ja sen välimuisti, omat muistot ja vuosien varrella kertyneet arkistot sekä Taateli.com -sivustokin.


SISÄLLYSLUETTELO:
Doomia ja Quakea 1990-luvulla 1990-lukua
Pasimaailma Vuodet 1999-2000
Apaja ja Aapeli Vuodet 2001-2008
Erikoiset vuodet alkavat Vuodet 2009-2011
Erikoiset vuodet jatkuvat ja syventyvät katovuosiin Vuodet 2012-2014
Ilpo Kuokkanen tekee manööverit Vuodet 2014-2015
Untuvikko pestataan kilpimieheksi Vuodet 2015
Mopo lähtee käsistä Vuodet 2015-2016
Lopun alku Vuodet 2016-2018
Loppu sinetöityy Vuodet 2018-2019
Ja sen yli!

DOOMIA JA QUAKEA 1990-LUVULLA
1990-luku, aika ennen laajakaistoja ja oikeastaan ennen internettiäkin. Internet löi läpi 1990-luvun loppupuoliskolla, WWW tuli yleiseen tietoon ja ensimmäiset graafiset nettiselaimet ilmestyivät (Mosaic, Netscape ja Explorer). Alussa nettiselainten kuningas oli Netscape, josta polveutuu nykyinen Firefox-selain. 1990-luvulla ei ollut Googlea, silloin tunnetuin hakukone oli Altavista. Vuosituhannen taitteessa Google jyräsi Altavistan ja kaikki alkoivat "googlettaa".

Vuonna 1992 ilmestyi Wolfenstein 3D -peli, joka ei kyllä nimestään huolimatta ollut 3D-peli, vaan paremminkin 2,5D. 1980-luvun puolella Commodore 64:llä olin jo pelannut Castle wolfensteinia - vasta nyt tajusin niiden olevan samaa pelisarjaa. Muistan jonkun jouluaattoaamun 1990-luvulla, kun pelasin Wolfenstein 3D:tä, räiskien pelin loppupahispomoa - hyvää joulua vaan!

Joulukuussa 1993 id Software julkaisi FPS-pelien äidin eli Doomin. Doomia voidaan pitää ensimmäisenä 3D-pelinä, vaikka sekin oli vielä 2,5D, mutta näytti mahtavalta siihen aikaan. Doomia tuli pelattua paljon - varmaan vieläkin muistuisi mieleen paljon salaovia. Tietenkin Doomia tuli lanitettuakin.

Vuonna 1996 julkaistiin ehta 3D-peli Quake, sitäkin tuli pelattua paljon. Quake oli ensimmäinen peli, jota pelasin netin välityksellä moninpelinäkin. Taisin myös itse värkätä jonkun tasonkin/kartan siihen. Vuonna 1996 julkaistiin myös Duke Nukem 3D, nimestään huolimatta sekin oli vielä 2,5D-peli. Kun Duke Nukem katsoi peiliin, totesi hän "Damn, I'm looking good!" ja mieleen on jäänyt monia muitakin hänen viisauksiaan. Duke Nukeminkin kenttäeditoria tuli kokeiltua.

Alussa oli suo, kuokka ja Jussi... eikun... modeemi, piipitys ja odottaminen. Ei kuulkaas sitä oltu koko ajan netissä, modeemi avattiin vain, kun haluttiin käydä netissä, huom. käydä. Kun modeemi otti yhteyttä nettiin, niin kuului legendaarinen yhteysääni. Jokainen minuutti netissä maksoi, joten ei netissä viitsinyt paljon roikkua turhaan. Tosin, eipä aluksi netissä paljon ollutkaan mitään, jos olikin niin osoitteet täytyi tietää - sitä sitten pyörittiin pienellä alueella netissä. Hakukoneet kummasti helpotti elämää.

Scifi Communications (Scifi) oli ensimmäinen nettioperaattorini, joka nopeasti yhdistyi Nettilinja Oy:hyn vuonna 1998. Nettilinja muutti tuon jälkeen nimekseen Saunalahden serveri (Saunalahti). Saunalahti muodostui nopeasti ns. verkkoportaaliksi, jossa oli vähän kaikkea - trendikästä silloin.

PASIMAAILMA
Vuonna 1999 odotettiin maailmanloppua tai vähintään Y2K:ta. Maailmanlopun edellä Saunalahden sivuille ilmestyi Pasimaailma-pelisivusto. Olin Saunalahden asiakas, niin huomasin heti Pasimaailman. Mutta vuonna 1999 minulla oli vielä vanha modeemiyhteys, vaikkakin nopea modeemi. 2000-luvun puolella sain ADSL-yhteyden, silloin alkoi täysin uusi aikakausi internetin ihmeellisessä maailmassa. Nopeus oli huomattavasti nopeampi ja oli kiinteä kuukausihinta, pystyi huolettomasti roikkumaan koko ajan netissä joutumatta vararikkoon.

Kun Pasimaailma ilmestyi, se oli jotain uutta - tällaistakin netissä voi olla. Olinhan jo vuosia perehtynyt kotisivujen tekemisen saloihin (kuka tänä päivänä itse koodaa sivunsa?) ja laittanut pystyyn HTML-oppaan, jossa kävi yli 10 000 lukijaa kuukaudessa (suosio yllätti) ja sitä oli linkitetty monille sivuille - HTML:n kulta-aikaa. Tästä huolimatta java-pelit avasi minulle täysin uuden maailman. Vuonna 1999 kiinnostuin heti Pasimaailmasta, mutta aluksi hiukan vähemmän vietin siellä aikaa, koska ei vielä ollut ADSL-yhteyttä, mutta koulusta päin pystyi pelaamaan mielin määrin... tauoilla siis, kuka nyt tunneilla pelaisi.

Pasimaailmassa täytyi olla nimimerkki. Vuonna 1996 Quaken aikoihin olin miettinyt ja etsinyt itselleni sopivaa nimimerkkiä ja silloin Jacke oli vakiintunut minulle - C toi siihen sopivaa eksotiikkaa. Myöhemmin olen hoksannut, että saksaksi Jacke tarkoittaa takkia, mutta sillä nyt mennään. Myöhemmin käytin myös muotoa J a c k e, koska väleillä nimimerkki näytti typografisesti hyvältä. Ehkä sain siihen idean K ö y h i s -pelaajalta.

Aika pian huomasin, että minigolf-peli oli se minun juttuni, sitä tuli tahkottua. Minigolfia pystyi pelaamaan yksinpelinäkin ja Pasimaailman minigolfin Vaikeala-ratasetti oli se mitä tahkosin eniten. Löysin netin uumenista TOP 100 -listan, jossa olen 15.8.2000 sijalla 10. Tuolloin tulokseni on ollut 53 ja kukaan ei ole vielä rikkonut haamurajaa 50. Tuosta vuoden sisään 50-raja meni rikki ja taisin olla kolmas, joka sen rikkoi. Muistan olleeni koulussa, jolloin sain tulokseksi 49 ja puoliääneen sanoin "Jesh!". Huoneessa ei ollut muita paitsi juuri siivooja oli tullut siihen lähelle ja katsoi minua vähän kummasti, kun yhtä äkkiä olin sanonut "Jesh!".

Pro-minigolf-huoneeseen meneminen arvelutti ensimmäisellä kerralla - riittääkö taidot. Huomasin, että en häviä jokaista peliä, olihan siellä niitäkin, jotka selvästi oli minua parempia. Aikaa kului ja taidot kehittyivät, muodostui minigolf-yhteisö.

Taisi olla vuosi 2000, jolloin Kaapelitehtaalla oli Pelit-messut, joiden yhteydessä Saunalahdellakin oli oma alue. Siellä järjestettiin minigolf-turnaus, porukkaa oli, mutta minä en silloin päässyt sinne - harmitti. Seuraavana vuonna oli samat Pelimessut ja Saunalahti oli jo silloin tainnut muuttua Jippiiksi. Jippii oli Pelimessuilla jälleen mukana, mutta tietenkään silloin ei järjestetty minigolf-turnausta, kun minä ehdin sinne.

Koska olin jo vuosia väkertänyt HTML-koodia, niin tein vuonna 2001 Minigolf NET -sivuston, josta täytyy mainita pelaajaprofiilit. Samoihin aikoihin toiset olivat pistäneet pystyyn RankingLiigaa (kaikille avoin), Kutsuliigaa (parhaimmistolle). Kutsuliiga oli niin laadukas, että Jippiikin tuki sen toimintaa. Myöhemmin vuonnaa 2003 monet fanisivustot yhdistyivät yhden sivuston alle, Minigolfers.net. Minigolf NET -sivustoni muuttui Big J's corneriksi Minigolfers.netin alaisuuteen. Noin 10 vuotta nämä fanisivustot olivat pystyssä, ainakin vuosilta 2001-2012 löytyy merkinnät.

Keväällä 2001 Lady, Joystick ja ReMoTe -pelaajat saivat seuraavanlaisen sähköpostin Jippiin ylläpidolta.
Tervehdys,

Pasimaailman ylläpito on tehnyt nyt ikioman turnaus-serverin aktiivisimmille minigolfin pelaajille! Serveri on siis tarkoitettu paikaksi, jossa aktiivipelaajat voivat pelata keskenään turnauksia - sopiminaan ajankohtina - ilman että julkisissa huoneissa hyörivät häiriköt pääsevät turnauksia fake-nimimerkeillä sotkemaan.

Koska meillä ei ole kaikkien aktiivipelaajien sähköpostiosoitteita tallessa, lähetämme tiedon turnausservistä nyt teille kolmelle. Saatte siis siinä mielessä suuren kunnian ja vastuun: eli pyydämme teitä oman, vakavan harkintanne mukaan edelleenlähettämään tämän viestin muille aktiivipelaajille. Tietenkin tieto turnausserveristä on lähetettävä vain "luotetuille" eli asiallisille aktiivipelaajille, ja vain sähköpostitse (ei siis esim. tietoa turnausserveristä Pasimaailma-forumiin). Turnausserverin pysyminen asiallisena ja mukavana pelipaikkana on siis teidän aktiivipelaajien omasta yhteisöstä kiinni, ja me täällä Pasimaailman ylläpidossa toki luotamme teihin tässä asiassa. Toivomme että käytte "normaalit pelit" kuitenkin edelleen julkisissa Pasimaailma-huoneissa, positiivista minigolf-sanomaa levittäen, ja käytätte turnaushuonetta vain erityistarpeisiin.

Turnaushuoneen salainen osoite on:

http://saunalahti.fi/pasimaailma/peli/mgth_index.html

Toivottavasti tämä uudistus on teille kaikille aktiivipelaajille iloksi. Koska nimimerkkirekisteröintiä ei ainakaan ihan heti ole vielä tulossa, niin päätimme perustaa tämän turnausserverin teiltä saamamme palautteen perusteella.

Hyviä pelihetkiä toivottaen - koko ylläpidon puolesta.
Minigolfarit saivat siis salaisen turnausserverin.

Keväällä 2001 minä sain oikeudet tehdä Pasimaailmaan minigolfratoja. Pasi Laaksonen lähetti ohjeita seuraavin sanoin.
Tässä editorin ja ratatesterin osoitteet:

Editori:
http://saunalahti.fi/pasimaailma/minigolf/index-rataeditori.html

Rata-testeri omien ratojen testaamiseen:
http://saunalahti.fi/pasimaailma/minigolf/index-ratatesti.html

* Älä luovuta noita osoitteita kenellekään muulle! Ne ovat tarkoitettu vain meidän tuntemiemme ratojen tekijöiden käyttöön. *


Editori varoittelee (rataa talletettaessa) jos radassa on jotain teknistä vikaa, mutta siitä huolimatta pari asiaa jotka on hyvä pitää mielessä:

- Kun nyt alat tekemään ratoja, valitse itsellesi radantekijä-nimimerkki ja käytä sen jälkeen aina samaa nimimerkkiä ratoja tehdessäsi.

- Muista että kaikkien ratojen pitäisi olla pelattavia sekä yhden että kahden pelaajan pelinä.

- Kaikkien ratojen pitää olla täysin ympäröity joko hajoamattomalla seinällä, vedellä tai hapolla. Toisin sanoen pelaajan ei mitenkään kiertelemälläkään pidä voida lyödä palloa ulos koko pelialueelta.

- Testaa radat perusteellisesti. Omista radoista tulee helposti liian sekavia, monimutkaisia tai vaikeita, vaikkei sitä rataa tehdessä itse huomaakaan.

- Käytä viistoja seinä-, vesi-, hiekka- yms paloja jottei rata näytä liian "legomaiselta". Kannattaa myös käyttää esimerkiksi kukkia ja vesiä radan koristeluun vaikkei kyseiset elementit vaikuttaisikaan radan pelaamiseen.

Jos teet hienoja/hyviä/mukavia ratoja jotka haluat Pasimaailmaan ja mahdollisesti yhden pelaajaan golfiin mukaan, lähetä editorin antama tekstimuotoinen ratadata osoitteeseen pasi.laaksonen@jippiigroup.com

(Muista pitää radoista kopio itselläsikin tallessa jossain!)


Pasi Laaksonen
Jippii Group Oyj
Tuota Pasi Laaksosen sähköpostia edelsi ehkä koominenkin selkkaus.
Leonardo forwasi mailisi mulle. Sorry jos täältä ylläpidosta kukaan ei ole sulle ehtinyt vastaamaan. Työtapaturma. Yleensä kyllä pyrimme vastaamaan kaikille.

Etköhän sä rataeditorioikeudet ansaitse. Mailaamme ne sulle maanantaina.

yst.terv. Asmo / Saunalahti.fi
Olin jo paljon aiemmin kysellyt oikeudesta tehdä ratoja, mutta nämä Pasimaailmaa pyörittävät henkilöt eivät vastanneet minulle mitään. Jostain sain tietooni Leonardo Da Golfin sähköpostin ja lähestyin häntä - sehän tehosi.  Leonardo Da Golf (lyhyemmin vain Leonardo) vaikutti olevan Pasimaailmassa joku rataguru. Myöhemmin minulle selvisi, että Leonardo ja Asmo Halinen on sama henkilö - Leonardo forwasi... heh... Nämä olivat minun ensimmäiset kohtaamiset Asmoon ja Pasiin. Kerrottakoon tähän väliin, että Pasi Laaksonen tunnettiin myös nimellä Tiikoni.

Tein Pasimaailmaan minigolfratoja nimimerkillä Peacemaker. Enpä nyt yhtään muista, että miksi valitsin sen taiteilijanimekseni. Vuonna 2001 tapahtui kaikenlaista, kesällä varmaan Asmo, Pasi ja Janne (heistä myöhemmin vähän tarkemmin) lähtivät Jippiiltä pois. Vuonna 2001 alkoi myös tunnettu ns. Jippii-sotku. Johtoporras sekoili, jutun keskiössä oli aisapari Ilpo Kuokkanen ja Harri Johannesdahl - tuttuja nimiä jo Nettilinjan ajoilta. Ehkä Jippiin kellarin nurkassa Pasimaailmaa pystyssä pitäneet Asmo, Pasi ja Janne haistoivat vuonna 2001 ilmassa jotain palaneen käryä ja päättivät poistua Jippiistä - kohta leimahtaa.

Eihän Pasimaailma ollut enää sama paikka ilman kolmea sankaria, mutta kyllä Pasimaailma tai siis Jippii games, kuten sitä jo vuonna 2002 taidettiin kutsua, pyöri jotenkin eteenpäin. Vuoden 2002 alussa sain Jippii gamesiin admin-statuksen eli nykyään sitä kutsuttaisiin shefuksi - peliaulojen valvoja. Admin hommia tein Observer-nimimerkillä, eräs toinen minigolfaaja oli admin nimimerkillä Negotiator.

Vaikka Asmo, Pasi ja Janne olivat poissa, niin jotenkin sain mahdollisuuden tehdä silloiseen uuteen Epic-peliinkin kenttiä. Epic-pelissä oli alue, jossa oli kiviä ja lasereita. Alueelta täytyi löytää lyhyin polku ovelle, josta pääsi seuraavaan kenttään. Kiviä pystyi liikuttamaan lasersäteiden eteen ettei niihin kuollut jne. Tein muutamia kenttiä, mutta en muista julkaistiinko niitä. Minulla on yhä tallessa sekin editori. Taisi Jippii games lahota pian vuoden 2002 jälkeen, olihan se toiminnassa, mutta taso kyllä laski. Oli aikakausi, jolloin sen omisti joku oudompi taho, silloin se oli ihan ihmeellinen. Lopulta vuonna 2005 Saunalahti päätyi Elisalle.

Vuonna 2002 MTV3:lla alkoi pyöriä Putti-minigolfpeliohjelma. Siihen pystyi tekemään netissä ratoja, yksi ratani pääsi muiden pelattavaksi TV:seen. Muistaakseni jonkun muunkin Pasimaailman/Aapelin käyttäjän rata siellä nähtiin.

Välikevennys. Syyskuussa 2001 tropicisland on lähettänyt minulle julkisen turnauksen mainoksen. Huom. elettiin vielä markka-aikaa, euroihin siirryttiin 1.1.2002.
Julkinen minigolfturnaus

Katsojat! Tervetuloa Pasimaailmaan kaikki nai-
set ja herrat, pojat ja tytöt katsele-
maan kaunista Ladya ja siinä sivussa myös
muita pelaajia: Kippiä, tropiccia, Jackea,
upeaa Remotea ja komeaa Pöhiä.
lisäksi myös Mister Golf on mukana. Siinä muutama nimi.
He tulevat antamaan Teille vain parastaan ja huo-
lettoman Mingolfturneen. Kenenkään nar-
raamisesta tuskin on kysymys, sillä tästä ilosta
ja täysipainoisesta ja retevästä ohjelmasta
on 6 mk nykyisin ehdottomasti aivan naurettava hinta.
Tässä vaiheessa voitaneen vielä lisätä:
Yli kymmenen hengen ryhmille sallitaan alennus
eikä ennakkovaraus ole välttämätön. Tulkaa ryhmissä,
jolloin hinta on vain 4 mk miestä kohti. Siispä ka-
dunmittaaminen sikseen taikka kotiaskarte-
lut kuntoon ja sitten kohti Minigolfareenaa.

Ps. Yleisö voi luonnollisesti makunsa mukaan panna
päällensä vaikka kirkkovaatteet. Asu on vapaa. Paras sopia
vaikka keskenään niin ei pety. Aluksihan Lady
näyttää kikkojaan tässä pelissä. Sitten lava
onkin katsojien käytössä.


Lue koko edellinen teksti uudestaan joka toiselta riviltä.
Mehän myös muistamme, että tropicisland oli tarkka, että hänen nimimerkki kuului kirjoittaa pienellä.

APAJA JA AAPELI
Vuoden 2001 syksyn tuntumassa puskaradio ja viidakkorumpu sekä metsien takaa näkyneet intiaanien savumerkit kertoivat, että oli ilmestynyt jokin Apaja Oy, jonka ovat perustaneet Asmo Halinen, Pasi Laaksonen ja Janne Matilainen.

(Asmo, Pasi, Janne on APAJA)

Apajan ensimmäiset kotisivut olivat pienet, mutta hienot. Varsinkin etusivulla oli hienosti tehty flash-animaatio, jossa pieni poika oli onkimassa suomalaisessa järvimaisemassa. taustalla lipui toisinaan soutuvenekin ja taivaalla lensi lintuja. Maisema muuttui vuodenaikojen mukaan - kyllä se Janne on guru!

Samoihin alkoihin puskaradio vihjasi mysteerisestä Sohva.net sivusta, jossa oli piirretty kuva sohvasta, jossa istui kolme tutun näköistä hahmoa, Asmo, Pasi ja Janne. Kuvan alla teksti "Mikä tämä saitti on? Keitä ovat nuo herrat tuolla sohvalla? Tekevätkö he jotain tälle saitille? Kyllä! Lisää tulossa.". Sitähän sitten tietenkin jäätiin odottomaan, että mitä Apajan pojat sinne tekevät... ehkä uusi pelisivusto!? Sohva.netiin ilmestyi myöhemmin The infamous leijuva sohva ja muutama hämärä pieni peli, joiden yläpuolella luki mm. "Sohva.net tarjoaa nyt lentävien lehmien lisäksi...".

Aluksi Apajan "toimisto" sijaitsi Helsingin Iso Roobertinkadulla. Asmon omien muistelmien mukaan he olivat silloin tietämättään pornokauppiaan alivuokralaisia - ehkä siksi se vuokra oli niin halpa? Asmon muistelmissa on myös sattumalta oikea kuva sohvasta, jolla istuu Pasi, Asmo ja Janne - onkohan sohva se The infamous leijuva sohva?

Tuli vuoden 2002 syksy, jolloin puskaradioon oli laitettu liikkeelle viesti, että on tulossa Aapeli-pelisivusto, jonka on tehnyt Apaja. Apaja oli hämännyt, Sohva.nettiin ei tulekaan mitään järkevää, vaan on tulossa Aapeli-pelisivusto! Aapelin sanottiin olevan toisen sukupolven pelisivusto. Pasimaailmaa ei oltu alunperin suunniteltu niin suureksi kuin siitä tuli. Pasimaailman pelejä ei oltu hiottu loppuun asti. Pasimaailman oletettiin olevan vain sellainen pieni ja kevyt, jonne ehkä joku eksyy, mutta suosio yllätti. Aapeli suunniteltiin ja koodattiin paremmin, kun tiedettiin, että pelaajia kyllä riittää.

Alkusyksyllä 2002 Aapeli.comissa luki hämäriä tekstejä, vihjaten tulevaan, kuten tyyliin "Coming niiiiö fyyytsö!". 10.10.2002 Aapelin oli määrä aueta, ne jotka tiesivät, odottivat ja päivittivät Aapeli.com -sivua. Iltapäivällä varmaan oli tarkoitus aueta, mutta joitain pieniä komplikaatioita ilmeni. Aukeamista odottaneita Apaja ei unohtanut infota. Melko tiuhaankin sivulla vaihtui humoristiset tekstit, kuten "Ihan kohta!", "Vielä hetki!", "Lady koita kestää!", "Ei ihan vielä!". Jos oikein muistan, niin noin klo 19:00 Aapeli aukesi ja heti vaikutelma oli mahtava.

Kaksi Aapelin ensimmäistä uutista:
10.10.2002
AAPELI AUENNUT TESTIKÄYTTÖÖN

Tervetuloa Aapelin pelien pariin! Aapeli on auennut nyt testikäyttöön, eli Aapelin ylläpito on erittäin kiitollinen kaikesta palautteesta. Kaikki pelimme löydät etusivun vasemmassa laidassa olevien linkkien kautta. Avauspäivänä tarjolla on viisi peliä ja myöhemmin pelivalikoima tulee kasvamaan. Mukavia pelihetkiä! Lisätietoa Aapelista löydät infosivulta.


12.10.2002
PASIMAAILMAN TEKIJÄT AAPELIN TEKIJÖITÄ

Nyt testikäytössä olevan Aapelin ovat tehneet samat henkilöt, jotka 1999-2000 tekivät Saunalahdelle Pasimaailma-nimisen pelikeskuksen. Aapelin ohjelmoija on siis itse Pasi "Pasimaailma" Laaksonen, joka vastasi 100-prosenttisesti myös Pasimaailman ohjelmoinnista muutamia vuosia sitten. Luonnollisesti Aapeli on täysin uutta koodia, sillä Pasimaailma (nykyisin "Jippii Games") on Jippii Group Oyj:n pelisivusto. Myös suunnittelutiimi Aapelin takana on sama kuin oli Pasimaailman tuotannossa, samoin grafiikasta vastaavat samat henkilöt.
Pasimaailma-nimi sivustolle ei ole ollut kuulemma Pasin oma idea.

Syksyllä 2002, kun Aapeli aukesi, kuulin puskaradiosta, että Aapelin ylläpidolla on IRC:ssä salainen kanava, jolle minullakin olisi mahdollisuus päästä parin muun "taviksen" kanssa. En oikein tiedä miten minutkin oli huomioitu, tunsin kai sattumalta oikeita tyyppejä. Olinhan kyllä värkännyt fanisivustoja, mutta en mielestäni ollut faniuden ytimessä - hiukan siinä keskiön laitamilla menin. Sanoisin, että Kutsuliigan pyörittäjät jne. olivat siellä keskiössä - he jaksoivat nähdä vaivaa ja kuluttaa aikaa liigojen pyörittämiseen jne. Jotenkin vaan kumminkin minäkin päädyin sinne IRC-kanavalle (Pssst.. nyt voin paljastaa, sen nimi oli #Aabeli ja sijaitsi tietenkin IrcNet-verkossa) - ei kannata sekoittaa IRC-galleriaan, se on eri juttu se.

IRC-kanava oli Aapelin ylläpidolta nerokas veto, saivat reaaliaikaista palautetta Aapelista ja pysyivät hyvin hajulla mitä normaalit käyttäjät miettivät ja bugeihin pääsivät heti kiinni. IRC:n kautta pystyivät myös helposti laittamaan puskaradioon viestejä liikkeelle. Aapelin ylläpito luotti niin paljon puskaradioon etteivät muuten mainostaneet Aapelia aluksi.

Vuoden 2003 alkupuolella IRC:hen perustettiin myös julkinen #Aapeli-kanava, jolla roikkui alkuun myös ylläpidon jäseniä, mutta kanavan saadessa paljon käyttäjiä, niin julkiselle kanavalle jäi muutama ylläpidon jäsen. #Aapeli-kanavaa "hallitsi" alkuun muutaman vuoden Oulun teinijengi, siitä porukasta täytyy mainita Pinkie, joka veti perässään Oulun rämäryhmän kanavalle. Useinkaan kanavan jutut eivät liittyneet Aapeliin vaan autoihin ja ryyppäämiseen. Vähitellen oululaiset vähenivät ja tilalle tuli muutakin Aapelin porukkaa. Kävin nyt katsomassa, niin tänä päivänäkin #Aapeli-kanavalla roikkuu muutama fossiili kivettyneenä, itse poistuin sieltä muistaakseni keväällä 2017.

IRC:ssä oli myös oma salainen kanava Aapelin sheriffeille ja moderaattoreille, sitä kautta viestit kulki nopeasti - myös ylläpidon suuntaankin. Aluksi valvojien keski-ikä oli lähellä 30, kun valvojien ikä nuorentui, niin nuoret eivät enää päätyneetkään IRC:hen - näin valvojien kanava alkoi kuivua ja tuli aika, jolloin siellä ei käynyt edes kukaan ylläpidon jäsenkään.

Vuonna 2002, kun Aapeli oli testikäytössä, ei voinut rekisteröidä omaa nimimerkkiä. Aapeli oli edelleen testikäytössä, kun 12.2.2003 tuli mahdollisuus rekisteröidä ennakkoon nimimerkkinsä. Tuolloin ylläpito laittoi sanan kiertämään lähinnä tunnetuimpien minigolfaajien ja biljardin pelaajien keskuuteen, että "Käykää rekisteröimässä nimimerkkinne ennen julkistarekisteröintiä, jotta saatte varmasti omanne". Näin saatiin varmistettua, että suurin osa vakiopelaajista saivat varmasti omansa nimimerkkinsä itselleen. 19.3.2003 nimimerkin rekisteröinti julkaistiin julkisesti kaikille. Alla uutinen aiheesta:
19.2.2003 klo 12:00
NYT VOIT REKISTERÖIDÄ NIMIMERKKISI

Nyt voit rekisteröidä oman nimimerkkisi. Rekisteröinti on ilmaista ja vapaaehtoista. Halutessasi voit siis jatkaa pelaamista aivan kuten ennenkin. Rekisteröitymisestä saat kuitenkin selviä etuja.

Rekisteröidyttyäsi muut pelaajat eivät voi esiintyä sinuna. Jos siis rekisteröit esimerkiksi nimimerkin Kalle, olet ainoa pelaaja, joka pääsee pelaamaan "puhtaalla" Kalle-nimimerkillä. Kaikkien rekisteröimättömien nimimerkkien edessä näkyy ~ -merkki, eli rekisteröimättömän pelaajan tullessa Aapeliin Kalle-nimimerkillä, hän näkyy peleissä (ja keskustelufoorumilla) nimellä ~Kalle.

Rekisteröityneet pelaajat voivat myös kirjoittaa itsestään esittelytekstin, jonka muut pelaajat näkevät myöhemmin julkistettavista pelaajakorteista. Olemme rakentamassa rekisteröityneille käyttäjille myös paljon muita erikoispalveluja, mutta niistä tiedotamme lisää myöhemmin.
Jokainen rekisteröitynyt sai oman pelaajakortin (myöhemmin tunnettiin nimellä hahmosivu), joka oli aluksi vain pieni popup-ikkuna, jossa oli lähinnä nimi ja tieto, että onko paikalla. Pasimaailmassa vain jotkut pelaajat saivat muistaakseni tähtipelaaja-esittelyn (harvat ja valitut) ja Minigolf NET:issä oli sitten muilla mahdollisuus saada pelaajaprofiilinsa esille, mutta sitähän ei monikaan tiennyt.
5.3.2003
HALUATKO VIP-KÄYTTÄJÄKSI?

Pelaaminen ja nimimerkin rekisteröiminen on Aapelissa täysin ilmaista. Jos kuitenkin haluat tukea konkreettisesti Aapelin toimintaa, voit maksaa vapaaehtoisen VIP-tukimaksun. Tulevaisuudessa tukimaksun maksaneille käyttäjille on luvassa myös konkreettisia erikoisetuja VIP-jäsenyydestään.


10.3.2003
VIP-ALUE AVATTU

Pelaaminen ja nimimerkin rekisteröiminen on Aapelissa täysin ilmaista. Halutessasi tukea konkreettisesti Aapelin toimintaa, voit maksaa vapaaehtoisen VIP-tukimaksun. Sen maksaneet käyttäjät pääsevät vain heille varatulle VIP-alueelle, jolla voit lukea etukäteistietoa Aapelin tulevista kehitysaskeleista (esimerkiksi uusista peleistä ja minigolf-ratojen julkistuksista). Olemme kehittämässä VIP-käyttäjille myös muita erikoisetuja.
Rahan tekeminen Aapelilla alkoi jo ennen kuin se oli auennut virallisesti. 5 euron VIP-maksu oli voimassa puolivuotta kerrallaan. Aapeli avattiin virallisesti 12.3.2003.
12.3.2003
AAPELI AUENNUT VIRALLISESTI

Pelikeskuksemme on tänään auennut virallisesti ja testikäyttövaihe on näin päättynyt. Kiitokset kaikille testikäyttövaiheeseen osallistuneille ja tervetuloa Aapelin pelien pariin niin vanhat kuin uudetkin käyttäjät. Kaikki ohjeet ja lisätiedot palvelustamme löydät ylhäällä olevasta päävalikosta. Peleihin pääset vasemmalla näkyvästä pelivalikosta.
Apaja Oy:n uutisissa:
12.3.2003

Uusi suomalainen online-pelikeskus aukesi


Uusi suomalainen online-pelikeskus, Aapeli, on auennut tänään. Aapeli sisältää lukuisia pelejä, jotka ovat pelattavissa suoraan normaalilla www-selaimella. Pelit ovat Java-pohjaisia, eli niiden käyttö ei vaadi mitään erikseen ladattavia lisäohjelmia.

Aapeli on ollut jo jonkin aikaa auki testikäytössä ja se on jo sinä aikana saavuttanut suuren suosion nettipelaajien keskuudessa.

- Vaikka pelikeskuksemme julkistetaan varsinaisesti vasta tänään, on netin viidakkorumpu kertonut siitä testikäyttövaiheessa niin tehokkaasti, että palveluun tehdään jo nyt tuhansia vierailuja päivittäin, kertoo Apajan toimitusjohtaja Asmo Halinen.
Apajan pojat pääsivät pois pornokauppiaan nurkista, kun 20.11.2003 muuttivat Arkadiankatu 18. Aapeli aloittaa yhteistyön Suomi24:n kanssa 1.12.2003 ja sitä kesti vuoteen 2005 asti. Kuvioihin astui MTV3, jonka aukakautta kesti vuoteen 2007.

Keväällä 2003 saapuivat ensimmäiset sheriffit Aapeliin (joista olikin jo juttua aiemmin).
29.4.2003
SHERIFFIT TULEVAT

Tähän mennessä Aapelin peleissä ei ole ollut sheriffejä, eli käyttäjiä, jotka pystyvät heittämään häiriköiviä pelaajia ulos pelihuoneista. Käyttäjien toiveiden johdosta olemme nyt lisäämässä sheriffitoiminnot pelihuoneisiimme. Sheriffit tullaan valitsemaan VIP-käyttäjien joukosta hakemusten perusteella. Jos siis olet VIP-käyttäjä ja olet halukas toimimaan sheriffinä jossain Aapelin peleistä, lähetä vapaamuotoinen hakemus palautekaavakkeella.


14.5.2003
SHERIFFIT VALITTU

Saimme valtavan määrän sheriffihakemuksia. Kiitos kaikille hakemuksen lähettäneille. Olemme nyt valinneet sheriffit ja lähettäneet sähköpostitse ohjeet sheriffinä toimimisesta kaikille valituille. Sheriffit ovat siis Aapelin käyttäjiä, jotka vapaaehtoisesti valvovat toimintaa pelihuoneissa: he voivat sheriffiviestillä varoittaa häiriköiviä pelaajia ja tarvittaessa poistaa heidät pelihuoneesta.

Sheriffien toimintaa seurataan tarkasti ja sheriffioikeuksien väärinkäytöstä seuraa automaattisesti oikeuksien menetys. Sheriffit eivät myöskään voi nähdä toisista pelaajista mitään sellaista tietoa, mitä muutkaan pelaajat eivät näe, eivätkä sheriffit saa mitään muitakaan erikoisetuja sheriffiydestään.

Toistaiseksi emme tarvitse enempää sheriffejä, eli hakemuksia ei enää kannata lähettää. Ilmoitamme erikseen, jos jossain vaiheessa valitsemme uusia sheriffejä. Jotta pystymme hyvin valvomaan sheriffien toiminnan oikeudenmukaisuutta, on sheriffien määrä rajattu. Tästä syystä johtuen emme voineet valita sheriffejä samaa määrää, kuin saimme hyviä hakemuksia. Näin ollen jouduimme arpomaan osan sheriffipaikoista. Kiitos vielä kerran kaikille hakemuksen lähettäneille.
Rupesin sheriffiksi, olin tehnyt sitä hommaa Jippii gamesinkin puolella, tiesin mihin ryhdyn. Olin saanut myös jo syksyllä 2002 oikeudet tehdä ratoja Aapelin minigolfiin - olin uponnut syvälle Aapeliin. Tein Aapeliin ratoja nimellä Darwin. Aapelissa Asmon Leonardo Da Golf oli lyhentynyt muotoon Leonardo, joka viittasi Leonardo Da Vinciin. Tästä sain idean, että ratoja täytyy tehdä saman tasoisilla nimillä, joten otin Aapelissa taiteilijanimekseni Darwin ja samana päivänä ilmestyi myös Dante sekä myöhemmin vielä Einstein tekemään ratoja - pieni sisäpiirivitsi.

Aapeli oli auennut virallisesti maaliskuussa, niin jo kesäkuussa valittiin Aapelin virallinen häirikkö.
30.6.2003
HÄIRIKKÖÄÄNESTYS ON PÄÄTTYNYT

Häirikköäänestys on päättynyt ja äänestyksen ylivoimaiseksi "voittajaksi" nousi nimimerkki Static-X. Tämä humoristinen äänestys oli tehty, jotta jokainen peleissä tai foorumilla asiattomaan käytökseen syyllistynyt pelaaja jatkossa muistaisi kiinnittää enemmän huomiota omaan käyttäytymiseensä. Toivotamme kaikin puolin positiivista pelikesää kaikille käyttäjillemme Static-X:ää myöten.
Aapelin ylläpidolta löytyi tuohon aikaan huumoria ja eivät olleet vielä norsunluutorneissaan.
11.9.2003
TÄRKEÄ TIEDOTE

Nimimerkki Jacken ja kuulemma joidenkin muidenkin vaatimuksesta tiedotamme ja korostamme, että Aapelin ylläpito on tehnyt virheitä. Olemme tehneet ylläpitotoimissamme useita virheitä Aapelin tähän astisen historian aikana ja teemme niitä jatkossakin, sillä näyttää siltä, että emme ole täydellisiä. (Tosin graafikkomme ei tee virheitä.)
IRC:n puolella käyty keskustelu johti tällaiseen huumoriin. Tämä ei kuitenkaan ollut se hetki, kun Asmolla paloi käämit minuun ja ehkä käski haistaa jotain... heh... Toisaalta, tuohan oli vastuunvapautuslauseke tulevaisuudelle. Käyttäjien on turha valittaa, jos joku menee mönkään, kun virheistä on varoitettu.

Vuoden 2004 kesäkuun alussa Aapeli laajeni ulkomaille nimellä Playray.com - logona punainen rausku. Lokakuussa 2004 Apaja Oy jaettiin kahtia: Apaja Creative Solutions Oy keskittyi Apajan asiakasyritysten palveluun. Peliyhtiö Apaja Online Entertainment Oy erikoistui Apajan online-pelikeskuksen (Aapelin ja Playrayn) kehittämiseen ja kansainvälistämiseen. Pelipuolen johtajana jatkoi Asmo Halinen.

Lokakuussa 2004 Aapeli koki suuren uudistuksen ja muistan, että uudistusta siirrettiin viikolla, kun ensimmäinen yritys ei oikein onnistunut.
27.10.2004
Tervetuloa uudistuneeseen Aapeliin


Aapeli on kokenut suuren ja kauan odotetun uudistuksen. Palvelussamme on nyt monia uusia ominaisuuksia. Lue heti täältä lisätietoa uudistuksista, jotta tiedät mitä kaikkea uutta Aapelissa on ja saat täyden ilon irti sivuston uusista ominaisuuksista.

Huomaathan, että kyseessä on Aapelin historian suurin uudistus. Näin ollen palvelussamme voi hetken aikaa esiintyä häiriöitä tai pieniä puutteita. Pahoittelumme tästä ja myös siitä, että uusitun palvelun aukaisu viivästyi alunperin tiedotetusta.
Suurin muutos oli, että VIP-maksu poistui ja paljon ominaisuuksia tuli lisää, mutta sillä koukulla, että ominaisuuksia oli rajoitettu. Käytännössä ns. Aapelisjäsenyys korvasi VIP-maksun, kun hankki Aapelisjäsenyyden, niin kaikki ominaisuudet oli käytössä - kuten:
 • täydelliset henkilökohtaiset pelitilastot pelaajakortissa
 • Aapeli-hahmoeditori (täydellinen käyttöoikeus - kaikki vaatteet käytössä!)
 • Aapeli-klaanien perustaminen
 • vieraskirja henkilökohtaisessa pelaajakortissa
 • päiväkirja henkilökohtaisessa pelaajakortissa
 • galleria henkilökohtaisessa pelaajakortissa
 • kaverilistat henkilökohtaisessa pelaajakortissa
 • suosikkilistat henkilökohtaisessa pelaajakortissa
 • oikeus päästä muita aiemmin pelaamaan Aapelin uusia pelejä

VIP-maksu maksettiin vain kerran. Aapelisjäsenyyksiä maksettiin eri pituisia kausia, viikoista jopa 365 päivään. Ylläpidon suunalta katsottuna siinä systeemissä oli heikkoutensa, rahavirta ei virrannut - jotain oli tehtävä. Vaikka Aapelijäsenyyksiä monet hommasi, niin rahaa se ei varmaan tuottanut kuin pätkittäin. 15.8.2005 ilmestyi Hahmokauppa ja taatelit (Aapelin oma virtuaaliraha). Taateleilla pystyi ostamaan tuotteita hahmogeneraattoriin ja hahmosivulle sekä jotkit pelit toimi taateleilla. Vuonna 2005 aapelisjäsenille hahmogeneraattorissa oli lukuisia tuotteita ilmaiseksi - muut joutuivat ne ostamaan taateleilla. Taateleilla selvästi pyrittiin nopeuttamaan rahavirtaa - taatelit olivat tulleet jäädäkseen.

Joitakin onnisti.
05.10.2005
Ikuiset aapeliset


Tuoreen kilpailumme voittajat on arvottu: ikuisen aapeluuden voittivat nimimerkit Juzty, Shinu ja Eejatta. Suuret onnittelut voittajille!
Aapeli-setelit ilmestyivät vuonna 2005 - tukivat rahavirtaa.
21.11.2005
UUTUUKSIA


Uutuus on Aapeli-seteli. Käyttäjien toiveiden johdosta tarjoamme nyt siis mahdollisuuden hankkia taateleita myös muuten kuin kännykällä tai verkkopankkimaksulla. 60 taatelia sisältävät Aapeli-setelit ilmestyvät R-kioskien valikoimiin tästä päivästä alkaen, niin että jokaisen Ärrän valikoimissa setelit ovat viimeistään perjantaina. Jos olet jo ostanut Aapeli-setelin, pääset lunastamaan taatelisi täällä. Jokainen Aapeli-seteli sisältää aidon Aapeli-pelaajahahmon kuvan ja myös ilmaisen bonuksen kaupanpäälle: setelien ensimmäisen painoksen bonukset ovat ilmaisia aapelispäiviä.
J a c k e -hahmokin pääsi Aapeli-seteliin.

28.10.2005 Aapeliin ilmestyi Karismaattori, jolla pystyi arvostella/pisteyttämään toisten hahmoja, joita ilmestyi ruutuun satunnaisessa järjestyksessä. Aapeli oli näin ollen reippasti aikaansa edellä, sillä kaikkien tuntema Tinder tuli vasta vuonna 2012.

20.4.2005 kirjoitin Aapelin foorumiin Paljon kysytyt hahmosivun säätämiskeinot -avauksen, jossa neuvoin ja opastin kaiken Aapelin BB-koodeista. Ylläpito teki sen pohjalta omatkin ohjeet, mutta karummat. Ylläpito käänsi sen myös enlanniksi ulkomaan Aapeliin. Avaus pysyi foorumissa loppuun asti.

Vuonna 2005 minut (Jacke) valittiin Aapelin parhaaksi moderaattoriksi. Aapelin foorumeilla oli niihin aikoihin villitys perustaa chat-tyylisiä avauksia. Oli ties mitä aamu-, päivä-, ilta- ja yöbaareja. Minä päätin niputtaa ne kaikki yhteen ja tein foorumiin 24 h open klubi -avauksen 11.8.2005. Sen piti olla vain pieni humoristinen parodia niistä kaikista muista avauksista. Sehän ottikin tuulta purjeisiinsa ja kohta siellä kirjoittelivat niin nuoret kuin aikuisetkin - oli tavallaan kohtaamispaikka monelle. Nyt foorumi säästyi niiltä monilta muilta "baari-avauksilta", kun kaikki kokoontui yhteen paikkaan. Noin 9 kuukautta se eli ihan omaa elämäänsä, jonka jälkeen siellä muuttui meininki huonompaan suuntaan, jutut olivat lähinnä roskaa ja aikuiset kaikkosivat.

Kun 24 h open klubi -avaus oli ollut tasan vuoden foorumissa, päätin lukottaa sen 11.8.2006 ja lopettaa sen. Siihen oli kertynyt 11372 sivua (170570 viestiä) - Aapelin laajin foorumiavaus. Avaus oli karannut käsistä, en voinut moderaattorina enää antaa sen jatkaa sitä menoa ja samaan aikaan foorumin sääntöjä tiukennettiin - ns. chat-avaukset kiellettiin. Näin ollen myös C Von Meichelin perustama Säästetään Aapeli turhalta (SAT) -avaus lukotettiin ja poistettiin.

Kesä 2006 oli käännekohta elämässäni. 24 h open klubin poiston jälkeen, poistin myös Jacken fanclub -klaanin, jossa oli yli 500 jäsentä, mukana myös ylläpito. Minusta pidettiin, mutta toinen joukko vihasi. Tämän vuoksi aloin karsia niitä juttuja pois, jotka voisi mahdollisesti ärsyttää jotain, klaanin poisto kuului näihin. Muutin myös hahmosivuani minimalisempaan suuntaan, kuvaukseen vähemmän tekstiä jne. Kesällä 2006 alkoi muutos ja olen yhä sillä polulla, jolle silloin käännyin, tajusin jotain.

Vuonna 2005 Apaja Online Entertainmentissa vaihtui johtaja. Asmo Halinen halusi keskittyä yhtiön markkinointi- ja kansainvälistämistehtäviin. Tom Lähdemaasta tehtiin toimitusjohtaja.

Kesällä 2006 Apaja Creative Solutions karisteli sekaannuksia nimenvaihdolla, mutta vuonna 2004 jakaantunut Apaja Oy fuusioitui jälleen yhteen syksyllä 2006 ja jatkoi nimellä Apaja Online Entertainment - Creapaja Oy -nimike laitettiin varastoon talteen. Nimenvaihto tuntuu nyt hiukan turhalta, muutama kuukausi ehti olla uusi nimi. Kaikki henkilöstö siirtyi fuusion myötä Mikonkadulle.

31.8.2006 Aapeliin tuli ensimmäinen yhteisövastaava, hän oli nimeltään Anna.
31.08.2006
Anna tuli Aapeliin


Aapeli-yhteisö kasvaa ja kehittyy hurjaa vauhtia. Jotta pystyisimme palvelemaan ja informoimaan käyttäjiämme entistä paremmin, olemme palkanneet tänne palvelumme ylläpitoon erillisen yhteisövastaavan. Hän on nimeltään Anna ja hän tulee osallistumaan foorumikeskusteluihin aktiivisesti ja tiedottamaan Aapelin pienemmistä uudistuksista hänen omassa blogissaan.

Tärkeimmistä uutisista tiedotetaan jatkossakin tällä tutulla uutispalstalla.
Yhteisövastaava Annaa näkyi vajaa vuoden, vielä kesäkuussa 2007 hänet mainitaan uutisissa, mutta sen jälkeen jäljet katoavat.  Hänelle linkattiin usein Basshunter - Boten Anna -biisiä.

Heinäkuussa 2006 Aapeliin tuli Hahmochat. Ruudulla näkyi kaksi hahmoa vierekkäin ja tekstit ilmestyivät kuin puhekupliin. Tämä viritys oli kömpelö, puhekuplat olivat turhia, mutta nehän oli keskeinen osa Hahmochatia. Hahmochatin julkaisukin meni aika pahasti metsään. Toiset näkivät toisesta tietoja, mitä ei todellakaan kuulunut nähdä - osoitteita jne. Hahmochatin viat kyllä korjattiin pian, mutta ei se kyllä ollut pitkä ikäinen viritys.

Syksyllä 2006 popup-pelaajakortit muuttuivat kunnon sivuiksi ja näin meillä oli Hahmosivut! Hahmosivut myös laajeni chathuoneella. Omia chathuoneita pystyi myös sisustamaan - Rebe-täti oli kova sisustamaan huoneita, muistaakseni Rebe sisusti myös ylläpidon chathuonetta. Ystäville pystyi antamaan ns. operaattorioikeudet, joilla pystyi olla isäntänä myös toisen huoneessa.

Vuonna 2006 Aapeliin ilmestyi pelimerkit - tätä tietoa en kyllä voinut tarkistaa ristiin, vain yhdestä lähteestä löysin maininnan.

Vuosi 2007 alkoi sillä, että pystyimme tekemään monia hahmonäkymiä. Maaliskuussa saimme Labran.
20.03.2007
Aapelin Labra - tuotekehityksen kehto!


Aapelin tiedemiesten keskeneräiset tekeleet löydät tästedes Aapelin Labrasta. Labrassa olevat tuotteet ovat vielä kehitysasteilla olevia aivoituksia eivätkä siten pelitä täysin juohevasti, emmekä anna niille minkäänlaista toimintatakuuta. Haluamme kuitenkin antaa Aapelisille ennakkoedun päästä testaamaan ja kommentoimaan näitä tuotteita - ja sitä kautta myötävaikuttamaan Aapelin tuotekehitykseen.

Aapelin Labra on siis avoinna Aapeliskäyttäjillemme tästä päivästä lähtien. Tarjolla on heti 4 uutta peliä testattavaksi ja jatkossa Labraan on tottakai luvassa lisää monenlaista materiaalia.
Labra poistui loppukesästä 2008 - se vain poistui, ilman kunnon selityksyksiä. Uutinen kyllä oli 1.9.2008, että on poistunut jo jokin aika sitten.

Vuoden 2007 kesäkuussa uutisoitiin, että vuonna 2005 julkistettu Karismaattori poistuu, mutta se tullaan korvaamaan uudella systeemillä vielä loppuvuodesta - ei tainnut enää sen jälkeen näkyä.

Vuoden 2007 ehkä suurin uutinen oli, että chathuoneet muuttuivat hahmomaailmaksi, jota kutsuttiin Playforiaksi.
26.6.2007
Uudistetut huoneet, eli Aapelin Playforia-maailma


Olemme julkaisseet uudistetut hahmohuoneet aapeliskäyttäjien testikäyttöön Labrassa. Huoneet sisältävät nyt paljon uutta: Hahmot voivat istua tuoleissa, tehdä erikoisliikkeitä, rakentaa oman huoneen - ja jopa pihan! Alkuvaiheessa uudistettu huonesysteemimme, eli Aapelin Playforia-maailma, sisältää runsaasti ilmaisia esineitä, joten kiiruhda heti ottamaan omasi käyttöön. Playforia on siis toistaiseksi testikäytössä ja vain Labra-osastollamme, eli siinä voi ilmetä bugeja ja se on ainoastaan aapeloituneiden käyttäjiemme nähtävissä. Huom: suosittelemme että tutustuessasi Playforiaan ensimmäistä kertaa, klikkaat heti aluksi Playforian sisällä olevaa pelastusrengaskuvaketta saadaksesi näkyviin uuden hahmomaailmamme käyttöohjeet.
Loppuvuosi pyörikin Playforiassa, oli sokkelokisaa, sisustuskilpailuja jne. Kaikki oli Playforia-maailmassa!

Itselleni ehkä suurin yllätys oli tuolloin se, että yllättäen Asmo Halinen otti minuun yhteyttä ja ehdotti, että tulisin töihin Apajaan eli Aapelin ylläpitoon - taisi olla kevään ja kesän taitteessa. Tämä yhteydenotto todella tuli puun takaa, vaikka olinhan ollut jo monta vuotta Aapelin "sisäpiiriä" - IRC:ssä ylläpidon kanavalla vuodesta 2002 lähtien. Näin ollen kyllä tunsin Aapelin kuin omat taskuni. Asmo, jolla oli mennyt minuun hermotkin joskus, pyysi minua firmaansa töihin. Tuo kuulosti unelmalta, että saisin jopa vihdoin palkkaakin, kun autan ylläpitoa - harrastuksesta työ. Asmo oli kaavaillut minua Suomen maavastaavaksi, olisin pitänyt yhteyttä toisten maiden maavastaaviin ja pitänyt heidät ajan tasalla jne. Kuulostihan tuo upealta, mutta jouduin sanomaan ettei minun kielitaito riitä noin vastuulliseen hommaan. Mietimme asiaa kesälomien yli ja silloin päädyimme, että minusta tulee Aapelin uusi yhteisövastaava - koska Annahan oli jo poistunut Aapelista. Yhteisövastaavan homma kuulosti kuin minulle tehdyltä, kaiken lisäksi tein sitä etänä, työpaikkani oli kotona, ei tarvinnut raahautua mihinkään.
11.9.2007
Aapeli sai oman Yhteisövastaavan


Aapelin ylläpidossa on aloittanut uusi Yhteisövastaava. Samaisen nimimerkin takaa löytyvä henkilö on jatkossa aktiivisesti monessa mukana Aapelin yhteisössä. Lue lisää aiheesta Yhteisövastaavan omilta sivuilta.
Niinpä aloitin Aapelin yhteisövastaavana 11.9.2007. Yhteisövastaavan töiden ohella olin jonkun verran myös Aapelin asiakaspalvelussa. Aluksi mietin, kuinkahan äkkiä paljastuu, että yhteisövastaava onkin Jacke, mutta aikaa kului ja en paljastunut. Lopulta meillä oli asiakaspalvelussa tehotiimi, joka hoiti hommat - toisinaan myös työajan ulkopuolellakin tehtiin työasioita.
4.12.2007
Itsenäisyyspäivän juhlat Playforiassa


6.12. vietetään Suomen itsenäisyyden 90-vuotisjuhlaa. Aapeli juhlistaa itsenäisyyspäivää Playforiassa järjestämällä juhlavastaanoton Yhteisövastaavan juhlasaleissa. Tilaisuus pidetään itsenäisyyspäivän aattona, eli keskiviikkona 5.12., illalla kello 19:00-20:00. Tervetuloa mukaan!
Yhteisövastaavana isännöin juhlia, mutta muistaakseni meno oli aika rentoa.

Playforian lisäksi vuonna 2007 koettiin toinenkin mullistus. Aapelisjäsenyys poistui!
16.10.2007
Maksullinen aapelisjäsenyys poistuu

Kaikille nykyaapelisille luvassa taateleita!


Arvoisat käyttäjämme! 18.10. kello 12:00 Aapeli kokee suuren uudistuksen. Tuolloin poistamme palvelustamme maksullisen aapelisjäsenyyden, eli monet palvelumme hienoudet, jotka tähän asti ovat olleet maksullisia, ovat tuosta lähtien käytettävissä täysin ilmaiseksi! Kaikilla oman ilmaisen tunnuksen luoneilla käyttäjillämme on siis sen jälkeen käytössään monipuoliset pelitilastot, hahmogeneraattorin hienoudet ja niin edelleen.

Emme toki halua, että tällä hetkellä aapelispäiviä omaavat käyttäjämme olisivat ostaneet päiviä turhaan 18.10. jälkeiselle ajalle. Hyvitämmekin tuolloin kaikki ylimääräiseksi jäävät aapelispäivät - ja reilulla kädellä! Jokainen 18.10. jälkeiselle ajalle ulottuva aapelispäivä muuttuu tuolloin automaattisesti 1,5 taateliksi! Jos siis sinulla on aapelisaikaa 18.10. jäljellä esimerkiksi 40 päivää, saat tuolloin automaattisesti 60 taatelia.


18.10.2007
Aapelisjäsenyys poistettu

Nyt saat Aapelista kaiken irti!


Kuten jo aiemmin uutisissa kerroimme on Aapeli nyt aiempaa mukavampi palvelu kaikille käyttäjillemme: maksullista aapeluusjäsenyyttä ei enää ole, vaan sen tuomat hahmosivuominaisuudet ovat nyt kaikkien ilmaisen tunnuksen luoneiden käyttäjiemme ilona! Monipuolisempi hahmogeneraattori, täydelliset pelitilastot, laajat kaverilistat ja galleriasivut - nyt jokainen saa Aapelista kaiken irti! Käyttämättä jääneet aapelispäivät on hyvitetty käyttäjien taatelitileille.

Tarkennuksia/taustatietoja:

Olemme säilyttäneet aapelisjäsenillä näkyneen kruunuikonin maksavan asiakkaan merkkinä: kruunu näkyy jatkossa jokaisella käyttäjällä, joka on ostanut taateleita [tai aiemmin aapelispäiviä] viimeisen vuoden aikana. Lisäksi ex-aapelisilla kruunu näkyy siihen asti, mihin aapelisaikakin olisi kestänyt. Huomaathan että aapelisjäsenyys on nimenomaan poistettu - ei siirretty kaikille käyttäjille - eli peleissä olevat taatelimaksut ovat edelleen normaalisti käytössä.
Hetken sitä ehti juhlia, että maksullinen aapelisjäsenyys poistui ja kaikki oli saatavilla, kunnes rupesi tarkemmin pohtimaan jutun juonta - jokuhan koukku tässä on. Apajan täytyy jostain saada rahaa, joten mikä juttu tähän on nyt haudattu? Kyllähän se sitten pikkuhiljaa alkoi valjeta, taatelien valtakausi alkoi, kaikkialle tarvittiin taateleita lopulta - taatelit, nopein tyyli saada rahavirtaa.

Keväällä 2007 Apaja Online Entertainmentin johtoon tuli Inka Mero, joka halusi vallata Euroopan markkinat. Tuolloin 70 % tuloista tuli käyttäjiltä ja loput mainostuloista. Saman vuoden syksyllä Apaja Online Entertainment sai 1,75 miljoonan euron pääomasijoituksen, jonka yhtiö käytti kansainvälistymiseen ja tuotekehitykseen. Sijoituksen teki virolaisen Martinson Trigon Venture Partnersin rahasto. Trigonin edustajaksi Apajan hallitukseen tuli virolainen liikemies Allan Martinson.

Keväällä 2008 toimitusjohtaja Inka Mero oli jäänyt äitiyslomalle ja varatoimitusjohtaja Tiina Zilliacus paini Turkin markkinoiden haasteiden kanssa. Syksyllä 2008 Asmo Halinen lähti Apaja Online Entertainmentistä - yksi perustajajäsenistä poistui, Asmo oli ensimmäinen kolmesta, joka lähti.

Aapelissa Playforia-huuma jatkui kevään 2008, sitä kehitettiin ja Eero Aarnion tuotteitakin siellä nähtiin. Vuosi alkoi turnauksilla, kun saimme uuden turnaussysteemin.
14.1.2008
Uutta Aapelissa: Turnaukset!


Aapelin yksinpeleihin on nyt lisätty mahdollisuus kilpailla turnauksessa parhaista pisteistä! Voit luoda omia turnauksia tai liittyä aiemmin luotuihin.

Aapelin turnauksissa panoksena toimivat samat pelimerkit, jotka ovat aiemmin olleet käytössä pokerissa ja blackjackissa.

Turnausriehan käynnistämiseksi ylläpito tarjoaa ilmaisen turnauksen Poksissa, Timangissa, Biljardissa, Super Minigolfissa ja Palatriksessa. Jokaisessa näistä palkintopotissa on 5000 pelimerkkiä jaossa kolmen parhaan kesken.

Nämä turnaukset löydät turnaussivulta nimellä "Ylläpidon ilmaisturnaus". Turnaukset alkavat 15.1. kello 18. Paikkoja on rajoitetusti, joten pidä kiirettä, liity mukaan!

Tervetuloa turnauksiin!
Vuosi 2008 tuntui olevan kilpailujen vuosi, oli monia kilpailuja, joissa oli hyvät palkinnot - alla muutama esimerkki.
18.2.2008
Suurimman turnauksen luojalle 1000 taatelia!


Tämä viikko on Aapelissa turnausviikko! Nyt kannattaa luoda oma turnaus ja hehkuttaa sitä! 1000 taatelin ruhtinaallinen palkinto tarjotaan sille, jonka luoma turnaus saa kasaan suurimman palkintopotin.
Voittavassa turnauksessa tulee olla vähintään viisi osallistujaa, sen tulee alkaa tällä viikolla ja päättyä viimeistään 24. helmikuuta.


25.2.2008
Rebe-täti timanttisin!


Viime viikon turnauskilpailun voitti Rebe-täti turnauksellaan Reben Timangiturnee! Turnauksen palkintopotiksi kertyi huimat 8075 pelimerkkiä. Rebe-täti palkittiin tämän turnauksen luomisesta huikealla 1000 taatelin kasalla. Onnea voittajalle!


25.2.2008
Kevään suuren Taatelitempauksen voittaja on...


Tuliterän TV:n onnellinen voittaja on nimimerkki puucee. Aapeli onnittelee voittajaa!


3.3.2008
Nintendo Wii + Guitar Hero III voittaja


Ilmoituksemme Wii+Guitar Hero III arvonnasta sai paljon huomiota - turnauksia organisoitiin ja pelattiin enemmän kuin koskaan! Olemme nyt arponeet voittajan: Wiin ynnä Guitar Heron onnellinen omistaja on Dragondude! Aapeli onnittelee voittajaa sekä kiittää kaikkia turnauksiin osallistujia. Uusia arvontoja on tulossa lähitulevaisuudessa, joten kannattaa pysyä kuulolla...11.3.2008
Lontoon matkan voittaja on...


Kuten Aapelissa mainostettiin helmi-maaliskuun taitteessa, kaikkien käyttäjien kesken on nyt arvottu 2 hengen Lontoon matka. Voittaja on hara41 Suomesta! Aapeli onnittelee voittajaa!


4.4.2008
Kevään toisen Taatelitempauksen onnellinen voittaja on...


Kevään toinen taatelitampaus on ohi! Sonyn 40-tuumaisen LCD taulu-TV:n voittaja on espoo top. Aapeli onnittelee voittajaa!
Näkyyköhän noissa sen 1,75 miljoonan euron vaikutus? Ylläpito jakoi myös yli 15 miljoonaa taatelia käyttäjille.
19.5.2008
Viat saatu korjattua ja 15423940 ilmaista taatelia jaettu käyttäjillemme!


Olemme vihdoin saaneet korjattua ne tekniset ongelmat, jotka ovat pahasti vaivanneet palveluamme jo lähes viikon ajan! Syvimmät pahoittelumme tapahtuneesta. Teemme kovasti töitä, jotta Aapeli olisi aina täydellisessä toimintakunnossa. Valitettavasti teknisten laitteiden kohdalla joskus tulee väistämättä ongelmia. Vaikka emme jokaista vikatilannetta voikaan teille, rakkaat käyttäjät, korvata, olemme nyt päättäneet jakaa ilmaisia taateleita korvauksena viime aikaisista häiriöistä. Olemme juuri kaataneet Aapelin käyttäjien taatelitileille yli 15 MILJOONAA taatelia, eli 10 täysin ilmaista taatelia jokaiselle Aapeliin rekisteröityneelle käyttäjätunnukselle.
26.6.2007 ilmestynyt Playforia-maailma oli vielä keväällä 2008 hyvässä vedossa, mutta syksyn saapuessa ilmoitettiin, että Playforia-maailma suljetaan 1.9.2008.
12.8.2008
Playforian tarina päättyy


Käyttäjäpalautteen johdosta olemme päättäneet keskittyä Aapelissa jatkossa puhtaasti pelien ja peliyhteisömme sekä pelaajahahmojen kehittämiseen. Näin ollen pelipalvelumme oheen rakennettu Playforia-maailma ei jatka enää olemassaoloaan, vaan tulemme keskittymään siihen, mikä käyttäjiemme mielestä Aapelissa on aina ollut parasta: pelaaminen ja ystävien tapaaminen pelien ympärillä! Olemme tietoisia siitä, että Playforialla on oma käyttäjäkuntansa, joka palvelumme tästä osiosta pitää, mutta valitettavasti kyseinen käyttäjäkunta on vain murto-osa koko Aapelin käyttäjäkunnasta. Joudumme nyt kuuntelemaan enemmistön ääntä palvelumme jatkokehitystä mietittäessä. Pahoittelut niille, joille Playforian poistuminen on murheellinen asia.

Vielä ehditte nauttia Playforiasta tovin - eli emme tokikaan nykäise sitä pois välittömästi. Playforia pysyy käytettävissänne 1.9. asti. Tuon päivämäärän jälkeen annamme myös ohjeita niille käyttäjille, jotka ovat ostaneet (muilla kuin ilmaiseksi saaduilla taateleilla) maksullisia tuotteita Playforia-taloonsa/pihalleen, eli tiedot siitä, miten menetetyille tuotteille saa vastaavan taatelikorvauksen.1.9.2008
R.I.P. Playforia


Playforia loru on nyt loppu ja Playforia lopullisesti suljettu. Hyvitämme asiakkaillemme ainoastaan ostetuilla taateleilla tehdyt huonekaluostot. Ilmaistaateleilla tehtyjä huonekaluostoja tai ilmaisia huonekaluja ei korvata. Lähetä hyvityspyyntösi tukipyyntölomakkeella asiakaspalveluun.
1.9.2008 uutisoitiin myös Aapelin labran poistumisesta. Vainusikohan Asmo Halinen tässä vaiheessa jonkun käännekohdan, kun syksyllä 2008 poistui Apajasta.

Voodoo Island -peli julkaistiin 19.11.2008 ja se poistui Aapelista 15.4.2010. Se miksi mainitsin Voodoon, johtuu siitä, että se oli minun muistaakseni ensimmäinen peli, jonka oli tehnyt joku muu firma kuin Aapelin ylläpito. Tosin tietolähteeni eivät tue tällaista muistikuvaa, vaan Afrikka- ja Farmi-pelit olisivat vain olleet sellaisia, mutta niistä myöhemmin lisää.

Aapelin henki -hahmo pöllähti Aapeliin 1.10.2008.
1.10.2008
Aapelin Henki Aapeliin!


Aapelin Ylläpidon joukkoon on nyt saapunut uusi jäsen! Aapelin Henki on kutsuttu Aapeliin luomaan käyttäjille hyvää mieltä muun muassa kilpailuiden ja yllätysten muodossa. Kurkista Aapelin Hengen aarrekammioon ja tule mukaan vaikka kisailemaan!
Olin ollut ylläpidossa töissä noin vuoden, kun ylläpidossa ruvettiin miettimään toistakin hahmoa käyttäjien joukkoon. Hahmoa, joka järjestäisi kilpailuja jne. Ylläpidossa pähkäiltiin nimeä hahmolle ja päätyivät Aapelin henki -nimeen. Oli vain yksi pulma, sen niminen hahmo oli jo, mutta nyt ylläpidolla kävi tuuri. Aapelin henki -hahmo oli minun salahahmoni, jolla pelailin silloin tällöin Aapelin pimeissä varjoissa. Ongelma ratkesi, luovutin Aapelin henki -hahmon ylläpidon käyttöön, sen tiedot nollattiin ja Aapelin henki -hahmo sai uuden elämän ylläpidon virallisena hahmona. Minä en käyttänyt ylläpidon Aapelin henki -hahmoa, olin vain Yhteisövastaava-hahmon takana.

Vuonna 2008 näimme myös kuuluisan Aapelin kehityskyselyn, jonka Taateli.com tajusi neroudessaan ottaa muistiin. Myöhemmin lisää aiheesta. Kai se Bingokin täytyy mainita, senkin tarina alkoi vuonna 2008 - ehkä jotkut tietävätki, miksi otin sen esiin. Bingossa riehui 10-vuotinen sota, mutta ei siitä sen enempää - se ei ole kaunis stoori.
1.12.2008
Turnaukset poissa käytöstä


Turnaukset ovat poissa käytöstä teknisen vian vuoksi. Pahoittelemme häiriötä.
Turnaukset, yhden vuoden ihme. Alkoi 14.1. ja päättyi 1.12.2008, vedottiin tekniseen vikaan... joka ei korjaantunut enää koskaan.

Aapelin kulta-aikaa
2004 2005 2006 2007 2008 2009
Parhaimmat vuodet


ERIKOISET VUODET ALKAVAT
Tuli vuosi 2009 ja Apajan kuvioissa tapahtui hämmentävän outoja juttuja.

Uutisotsikoita:
Teleoperaattori Saunalahden perustaja Ilpo Kuokkanen palasi liike-elämään vuosien tauon jälkeen. Hän ryhtyi vetämään peliyhtiö Apajaa ja tämän spin-offia VirtuToyta... Ei kun... hän saikin parin vuoden tuomion. Miksi ihmeessä tuollainen henkilö otetaan johtajaksi, jolla on kesken oikeudenkäynti, joka alkoi jo vuonna 2001 - juttu ei ollut selvä, eikä ollut vielä vuosiin selvä. Miksi Ilpo Kuokkanen edes yritti palata liike-elämään tuossa tilanteessa - tuomio tulossa. Todella "viisasta" toimintaa Apajalta ottaa Ilpo Kuokkanen johtajaksi tuolloin, no ehtihän hän johtaa firmaa muutaman päivän. Salaperäinen VirtuToy Online Oy ilmestyi kaupparekisteriin 17.4.2009. VirtuToy Online Oy jäi ilmaan roikkumaan ja Daniel Borek jatkoi Apaja Online Entertainment Oy:n johdossa.
20.10.2009
Taateli kerran päivässä!


Tahdomme palkita aktiivisia käyttäjiämme, joten mitä useampana päivänä käyt Aapelissa, sitä enemmän saat taateleita! Saat siis jokaisen päivän ensimmäisestä kirjautumisesta taatelin!
Ilmaistaatelit tulivat!
30.11.2009
Aapeli aloitti yhteistyön Iltalehden kanssa


Aapeli ja Iltalehti ovat aloittaneet yhteistyön, jonka tarkoituksena on jakaa Aapelin ilosanomaa jälleen uudelle ihmisryhmälle ja tuoda lisää pelikavereita Aapeliin. Aapelissa yhteistyö ilmenee Iltalehden otsikkoalueena, jonka tarkkaavaisimmat ehkä jo huomasivatkin ilmestyneen sivun yläreunaan. Iltalehden puolella taas Aapeli on osana sivuston peliosiota - joten pääset Aapeliin jatkossa myös Iltalehden kautta.

Hae Iltalehti myös hahmosi käteen, Aapelin kaupasta! Toivotamme Iltalehden käyttäjät tervetulleiksi Aapeliin!
Iltalehti-palkin lisäksi, samoihin aikoihin Bingo-peli koki toisen tulemisensa - paranneltu versio. Afrikkakin saapui Aapeliin.
8.12.2009
Afrikka saapui Aapeliin!


Afrikassa pelaat lemmikkihahmolla, jota kasvatat ja jolle opetat uusia taitoja. Tutustu hauskaan peliin ja anna ajan lentää!

Vuonna 2009 taidettiin kuulla Aapeli-radiomainos, joka loppui sanoihin "Työnteko tylsää on... Aapeli.com... pom pom pommm..."

Alkoi vuosi 2010 ja Aapelissa se tuntui olevan hankala vuosi. Tekniset viat ja ongelmat sekä jopa katkot Aapelissa lisääntyi reippaasti. Ongelmien vuoksi asiakaspalvelukin joutui silloin tällöin tiedottamaan viestiruuhkista.
13.9.2010
Hiialahei farmarit!


Aapelissa on uusi peli Farmi! Istuta, kasvata ja kerää satoa. Auta ystäviäsi kastelemalla heidän satoaan. Mitä pitemmälle pääset, sitä enemmän sinulla on taimia istutettavana! Oljenkorsi huuleen ja kädet multaan!

Huomaathan lähettää mahdollisen asiakaspalautteen suoraan Farmin kehittäjille pelin alta.


19.10.2010
Afrikka- ja Farmi-peleissä lyhyt huoltokatko 20.10.


Afrikka- ja Farmi-peleissä on lyhyt huoltokatko keskiviikkona 20.10. noin klo 9:00-10:00. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.


27.10.2010
Farmi ja Afrikka huoltokatkolla


Farmi ja Afrikka ovat huoltokatkolla perjantaihin 29.10. klo 09:00 asti teknisten ongelmien vuoksi. Koska kyseiset pelit eivät ole Aapelin ylläpidon kehittelemiä ja ylläpitämiä pelejä, mahdolliset korvauspyynnöt menetetyistä sadoista sekä muut peliin liittyvät palautteet tulee lähettää suoraan Farmin käyttäjätukeen huoltokatkon päätyttyä. Farmin tukilomake löytyy pelistä.03.12.2010
Farmi ja Afrikka ovat suljettu


Olemme seuranneet aktiivisesti Farmista ja Afrikasta saatua palautetta, niin foorumeiden kuin asiakaspalvelun kautta, ja käyneet esiin nousseita ongelmakohtia läpi näiden kahden pelin kehittäneen tahon kanssa. Lukuisista yrityksistämme huolimatta pelien laatutasoa ei kuitenkaan ole saatu nostettua riittävästi, eivätkä ne näin ollen vastaa palvelullemme asetettuja tavoitteita.

Pahoittelemme käyttäjillemme aiheutunutta harmia ja mielipahaa, ja palautammekin kaikki marras-lokakuussa 2010 näihin peleihin käytetyt taatelit täysimääräisenä takaisin käyttäjille viikon 49 aikana. Toivomme, että Farmin ja Afrikan pelaajat viihtyvät jatkossa muissa Aapelin peleissä.
Farmi tuli, oli ja meni sekä Afrikkakin meni. Muistaakseni Afrikka-pelissä olikin joitakin outoja piirteitä, puhuttiin mm. veneerisistä taudeista - jos et tiedä mikä on veneerinen, niin googlaa se.

Seuraavaksi mielenkiintoinen juttu.
9.11.2010
Playrayt muuttuvat Playforiaksi


Aapelin ulkomaiset Playray-sivustot kokevat muutoksen 22.11, kun palvelun nimi muuttuu ulkomailla muotoon Playforia. Muutos ei vaikutua millään tavalla Aapeliin. Yritys ja ihmiset palvelun takana pysyvät samoina eikä päivityksellä ole sivuston sisältöön tai toimintaan mitään vaikutusta.
Playrayn puolella ilmoitettiin seuraavasti nimenmuutos.
9.11.2010
Important Notice: Playray Will Be Playforia


Starting on November 22, 2010

Dear people on Playray,

please read this important announcement. We are living in exciting times and now we'd like to share some of the most exciting news with you; soon, Playray shall change it's name to Playforia! We believe the name is easier to remember, generally more appealing and that it will help us grow as a service.

How did we decide about a new name?
Playforia was the clear winner of a Playray user survey about new names for the services, which was the biggest deal for us. We'd like to thank everyone who voted! Playforia is our favourite too and it's absolutely great to see that we share this opinion.

Are there any other changes?
No, only the name changes. Everything else will stay just the same! In the future, you can access the service directly from Playforia.com. Playforia.com shall redirect you to a local version of Playforia. Even the old links to Playray will redirect correctly to Playforia.com, however, do please update your bookmarks after change is made.

When is it going to happen?
This change comes into effect on November 22, 2010. Again, nothing in the service will change but the name. The company and creators of Playray will still be the same. We're as enthusiastic about Playforia as we have been about Playray since the beginning. We aim to create even better services with better games and better community features under the name of Playforia in the future!

Thank you,

the soon to be Playforia staff

P.S. We will celebrate this change throughout December!
Kirjoitan lisää näistä nimimuutoksista vuoden 2012 kohdilla. Jostain kumman syystä Apaja Online Entertainment Oy:kin muutti nimekseen Playforia Oy vuonna 2010. Onko sekavaa? Tämä sekavuus on vasta alkua, tulevina vuosina kuvio menee yhä oudommaksi.

Hovioikeus antoi 28. toukokuuta 2009 yhdeksälle entiselle Jippiin johtajalle vankeustuomion kirjanpitoon ja pörssitiedottamiseen liittyneistä rikoksista sekä sisäpiiritiedon väärinkäyttämisestä vuosituhannen vaihteessa. Kaksi sai ehdottoman, loput ehdollisen tuomion. Korkein oikeus (KKO) epäsi 10. maaliskuuta 2010 valitusluvan useimmilta heistä. Niinpä Kuokkanen sai kahden vuoden ja entinen toimitusjohtaja Harri Johannesdahl sai vuoden ja 10 kuukauden ehdottoman rangaistuksen. Petteri Järvinenkin oli vuosia kylmä hiki otsalla Jippii-sotkun vuoksi.

Ilpo kuokkanen kumminkin huomasi, että on tapahtunut jääväysvirhe ja kanteli tuomarin esteellisyydestä. Niinpä Korkein oikeus päätti 1.11.2010, että Helsingin hovioikeus joutuu käsittelemään Jippii-jutun uudelleen. Homma kaatui sähköpostiin.

Vuonna 2011 Aapelin asiakaspalvelu joutui jatkaa ilmoitteluaan viestiruuhkista. Taateli- ja pelimerkkimainokset lisääntyivät selvästi.
1.5.2011
Muutos ilmaistaateleiden jakoon


Tarjolla suuri videokilpailu!

Pitkän harkinnan jälkeen ilmaistaateleiden jako lopetetaan 1.5. alkaen. Tämän sijaan aiomme keskittyä tarjoamaan entistä suurempia tarjouksia ja järjestämään kilpailuja taatelipalkinnoin!

Tahdommekin heti järjestää Aapelin ja Playforian videokilpailun. Kilpailun palkintoina jaetaan 500, 300 ja 100 taatelia!

Kilpailusäännöt:

Tee oma video Aapelista ja lataa se Youtubeen
Muista lisätä videoon ja videon kuvauksen maininta Aapelista tai Playforiasta.
Jätä linkki videoosi Sparky Playforian vieraskirjaan
Videon tulee olla ladattu Youtubeen 1.5. alkaen
3 videota, jotka ovat saaneet eniten katsojia 31.5. mennessä palkitaan
Myös tyylikkäin video palkitaan erikoispalkinnoin!

Kilpailu on kansainvälinen, joten kaikki voivat ottaa osaa! Kaiva luovuutesi esille ja osallistu!
20.10.2009 aloitettiin jakamaan ilmaistaateleita ja 1.5.2011 niiden jakaminen lopetettiin - joku markkinointimanööveri.
12.9.2011
Ilmainen taateli taas täällä!


Hyviä uutisia! Aapelin ilmainen päivittäinen taateli on palannut! Taateleilla voit ostaa Aapelin pelituotteita, tuunata omaa hahmosivuasi ja ostaa uusia vaatteita hahmollesi! Ansaitse ilmainen taatelisi kirjautumalla Aapeliin joka päivä!

Iloista syksyä!
Taukoa kesti kesän, ei kai ollutkaan hyvä idea.
19.5.2011
Aapelissa uusi peli!


Aapelin uusi Wordz on kahden hengen lautapeli, jossa kerätään pisteitä sanoista! Voit pelata peliä ystäviesi tai satunnaisen vastustajan kanssa joko suomeksi tai englanniksi!
19.5.2011 ilmestyi Wordz-peli, joka myöhemmin osoittautui Aapelin viimeisemmäksi peliksi, joka julkaistiin ja se oli loppuvuodet Aapelin suosituin peli. Jos aivan tarkkoja ollaan, niin 1.9.2011 julkaistiin vielä TinyTown-peli (beta-versio), mutta itse pidän Wordziä viimeisenä pelinä.
3.8.2011
Tärkeä tiedotus fanisivustoille


Tästä päivästä alkaen fanisivujen ylläpitäjät ja/tai toimittajat voivat pyytää pääsyä betatestaaja ryhmäämme. Betatestaajat pääsevät ensimmäisinä kokeilemaan tulevia pelejämme ja fanisivustot voivat myös tehdä niistä ennakkosilmäyksiä.

Huomioikaa että fanisivustot pitää täyttää seuraavat ehdot:
-Sen pitää olla toiminut jo pidemmän aikaa.
-Sen pitää olla aktiivisesti ylläpidetty.
-Maksimissaan kaksi hahmoa per fanisivusto.
-Betaryhmäoikeudet annetaan vuodeksi kerrallaan.
-Lisäksi ylläpitäjillä tulee olla hyvä maine Aapelissa. Aapelissa huijaaminen, toisten käyttäjien kiusaaminen tai valheellisen tiedon tahallinen levittäminen ei ole hyväksyttävää.

Aapelin henkilökunta varaa oikeuden päättää mitkä fanisivustot täyttävät nämä ehdot. Jos sinulla on fanisivusto ja haluat betatestaajien joukkoon, ole hyvä ja ota yhteyttä asiakastukeen. Kerro viestissä fanisivustosi osoite ja hahmot joille haluat betatestaus oikeuden. Fanisivustolta tulee käydä ilmi kyseessä on sivuston ylläpidon hahmo.
Sitä en muista, että tuliko tuosta betatestaamisesta lopulta mitään. Jotenkin alkoi tuntua, että ylläpito käyttää käyttäjiä hyväkseen. Bugien jahtaaminenkin ohjattiin käyttäjille.
17.8.2011
Ilmoita bugi - tienaa taateleita!


Hyppää mukaan bugijahtiin ja ilmoita ylläpidolle sivustolla havaitsemasi bugit! Mitä isomman bugin ilmoitat, sitä suurempi on bugista maksettava palkkio. Suurimmat palkkiot ovat satoja taateleita!

Palkkioita maksetaan vain sellaisista bugeista, joista käyttäjä voi hyötyä (esimerkiksi saamalla parempia tuloksia peleissä tai saamalla tavaroita ilmaiseksi) tai jotka voivat aiheuttaa käyttäjälle taateli- tai pelimerkkimenetyksiä. Pelien kaatumisista, yhteyskatkoista tai graafisista bugeista ei siis palkkioita makseta. Bugi tulee raportoida käyttäjätukeen niin tarkasti, että bugin voi kuvauksen avulla toistaa. Palkkio maksetaan bugin korjaamisen jälkeen.

Huomaa, että maksamme vain ensimmäisenä bugista ilmoittaneelle palkkion, joten ole nopea!
5.9.2011 se sitten uutisoitiin, Yhteisövastaava poistui Aapelista.
5.9.2011
Yhteisövastaava poistuu Aapelista


Yhteisövastaavamme poistuu neljän ahkeran vuoden jälkeen Aapelista. Olemme kiitollisia Yhteistövastaavan upeasta työstä palvelussamme ja toivomme, että myös käyttäjämme muistavat Yhteisövastaavaa kiitoksin ja ruusuin!


12.9.2011
Yhteisövastaava poistettu Aapelista


Yhteisövastaava on nyt poistettu Aapelista, mutta pari tarpeellista blogimerkintää on siirretty Ylläpidon blogiin. Ylläpito on kirjoittanut blogiinsa myös ensimmäisen infomerkinnän, joita on varmasti tulossa jatkossa lisää!
Tein Yhteisövastaavan hommia tasan neljä vuotta 11.9.2007-11.9.2011. Olin jo pidemmän aikaa miettinyt lopettamista, kunnes päätin, että tuolloin on hyvä lopettaa. Ajat olivat muuttuneet ja työnkuvakin muuttunut jonkin verran sekä meno ylläpidossa. Se polku oli kuljettu loppuun, oli aika kääntyä jollekin toiselle polulle ja katsoa minne se kuljettaa. Korttitalo oli alkanut huojua, kun lähdin, niin tiesin, että sieltä lähtee kohta muitakin - homma ei pysynyt enää kasassa. Jäihän Aapeliin vielä Aapelin henki käyttäjien iloksi.

ERIKOISET VUODET JATKUVAT JA SYVENTYVÄT KATOVUOSIIN
Joulukuussa 2012 entinen teleoperaattori Jippii Groupin toimitusjohtaja Harri Johannesdahl ja entinen puheenjohtaja Ilpo Kuokkanen vapautettiin rikossyytteistä. Vuonna 2009 Ilpo Kuokkanen yritti palata liike-elämään, mutta vasta vuonna 2012 hän on täysin vapaa ja syytön mies. Tai oikeastaan kesällä 2013 lyötiin lopullinen piste jutulle. Tavallaan Jippii-sotku kesti vuodet 2001-2013, mutta siitä kuullaan vielä vuonna 2017.

Aapelissa vuosi 2012 alkoi tammikuun ongelmatiedotteilla, kuinkas muutenkaan. Pelimerkki- ja taateli-mainoksia tuli niin tiuhaan jo, että päätin tehdä taateli-analyysin. Keräsin monelta kuukaudelta tiedot mainoksista ja laskin niistä kaikenlaisia numerotietoja. Toistin analyysin myös vuonna 2013 ja totesin, että mainostaminen vain kiihtyi.
10.2.2012 klo 20:20
Nyt juhlitaan! Miljardi pelattua peliä täyttynyt!


Nouda ilmaiset tuotteet kaupasta!

Nyt juhlitaan! Käsittämätön määrä, hurjat M-I-L-J A-R-D-I pelattua peliä Aapelissa on tullut täyteen!!

Tahdomme juhlia tämän maaaagisen rajapyykin saavuttamista yhdessä Teidän kanssanne! Kipaise hakemassa Aapelin kaupasta juhlatunnelmaa kohottava taustakuva ja syötävän herkullinen kakku-vimpain ja käy iloitsemaan kanssamme!

Lämpimät kiitokset Teille kaikille jotka olette yhteiseen hauskanpitoon osallistuneet ja ennen kaikkea pelanneet! Teidän ansiostanne voimme nyt juhlia!

Aapelin tiimi
Aapelin henki haihtui Aapelista pois ja tilalle saapui Sparky.
20.2.2012
Sparky saapui Aapeliin!


Sparky saapui Aapeliin! Saimme tänään pirteän vahvistuksen Aapelin ylläpitoon, kun Sparky saapui joukkoomme luomaan käyttäjille hyvää mieltä ja mukavaa tekemistä. Kurkista Sparkyn hahmosivulle, ota osaa viikottaisiin kilpailuihin tai haasta Sparky pelaamaan jossakin pelissä!

Mukavia hetkiä Sparkyn kanssa!
Sparky-hahmo jatkoi Aapelin hengen työtä, kilpailuja jne. Sparky oli kohta kuin jokin oikea henkilö, se liitettiin jokaiseen mainokseen "Sparky tarjoaa sitä ja tätä..." Sparky siellä ja täällä! Sparky oli tähden näköinen Aapelin uusi maskottihahmo. Mielestäni Aapelin alkuperäinen maskottihahmo oli parempi - Ernesti Kotivalo sukulaisineen! Ernesti Kotivalo oli valkoinen ihmismäinen hahmo, joka seikkaili Aapelin sivuilla eri rooleissa. Ernesti taipui eri tilanteisiin paremmin kuin lapsellinen Sparky.
23.5.2012
Aapeli on nyt sosiaalisessa mediassa!


Aapeli tekee muutakin kuin peliliikkeitä! Olemme nyt Facebookissa ja toivomme, että näytätte myös siellä, kuinka paljon Aapelista tykkäätte! Jatkossa uusimmat kuulumiset ja tapahtumat löytyvät myös Facebookin Aapeli-sivulta, joten käykää ihmeessä tykkäämässä Aapelista. Luvassa on paljon kaikkea kivaa!

Ja pisteenä iin päällä on Aapelilla nyt myös tili Twitterissä, jossa twiittaamme uutisia jatkossa peleistä ja tapahtumista! Seuraa meitä Twitterissä @AapeliCom!

Ja kerrottakoon vielä, että avasimme suosituimmalle pelillemme TinyTownille myös oman tilin - @TinyTownGame - Twitteriin, jotta pelaajat saavat etunenässä uusimmat kuulumiset pelirintamalta.

Nähdään Aapelissa ja sosiaalisessa mediassa!
Aapeli täytti 10 vuotta 10.10.2012! Playforian puolella juhlittiin Sparkyn syntymäpäiviä - joka oli väärin, Sparky oli syntynyt keväällä!

Loppukesästä 2012 Aapelin foorumilla jotkut alkoivat pohtimaan Aapelin taateleita ja pelimerkkejä suhteessa Suomen arpajaislakiin. Olin itsekin miettinyt tätä silloin tällöin, mutta nyt päätin ottaa asiasta kunnolla selkoa. 3.10.2012 kirjoitin seuraavan tekstin Aapelin blogiini - tekstin kaikki linkit eivät toimi:

AAPELI-LEAKS

Taatelit ja pelimerkit

Olen jo vuosia miettinyt ja ihmetellyt arpajaislain suhdetta Aapelin taateleihin ja pelimerkkeihin. Viimeksi elokuun lopulla mainitsin asiasta foorumilla. Tuon jälkeen päätin vihdoinkin selvittää kunnolla, että mihin arpajaislain pykälään Aapelin ylläpito nojaa niiden suhteen, niin olisi sekin asia sitten täysin selvä.

Lähestyin Veikkaus Oy:n asiakaspalvelua ja kyselin arpajaislain kiemuroista. Veikkaus Oy:n asiakaspalvelusta sain vastauksen, että minun täytyy tiedustella asiaani Sisäasiainministeriön alaiselta poliisihallitukselta. Tässä vaiheessa ajattelin, että nyt pompattiin aika korkealle tasolle. Poliisihallituksen yksi osa on Arpajaishallinto, joka valvoo arpajaislakia.

Olin päättänyt selvittää nyt tämän jutun kunnolla, joten ei muuta, kuin otin yhteyttä Poliisihallitukseen ja kyselin arpajaislaista sekä viittasin myös Aapeliinkin. Kului vajaa kuukausi ja yllätykseksi sain sähköpostilla vastauksen Poliisihallitukselta. Selvisi, että en ole pohtinut asiaa ihan turhaan, sillä vuonna 2008 Sisäasiainministeriön alainen poliisihallitus oli itsekin ottanut yhteyttä Aapelin ylläpitoon ja pyytänyt selvitystä Aapelin maksullisista peleistä - ovatko ne arpajaislain alaisia.

Yllätykset eivät loppuneet tähän. Poliisihallitus lähetti minulle kirjekuoressa kotiin kymmenen sivuisen paperinipun koskien Aapelia. Kaksi sivua oli Poliisihallituksen selvityspyyntöjargoniaa ja loput kahdeksan sivua oli Aapelin ylläpidon vastausliirumlaarumia Poliisihallituksen selvityspyyntöön. Tällaiset paperit ovat näemmä julkisia, koska niistä saa kopion, kun vain pyytää.

Lukiessani paperinippua vahvistui se käsitys mikä minulla oli ollutkin. Kaikki voivat järjestää uhkapelejä, joihin kuluu rahaa, mutta niistä ei saa voittaa rahaa (rahan arvoisia hyödykkeitä) - näin ei ole arpajaislain alainen. Tästä on myös maininta Aapelin ohjeissakin "Lainsäädännöstä johtuen emme voi vaihtaa pelimerkkejä takaisin taateleiksi".

Aapelin taateli- ja pelimerkkipeleissä ei voita rahaa, vaan uusia pelikertoja tai lisää peliaikaa. Vaikka näihin peleihin täytyy ostaa rahanarvoinen alkupanos (taateleita tai pelimerkkejä), niin kumminkaan Aapelin ylläpito ei miellä näitä pelejä rahanarvoisiksi - pelaaminen ei itsessään ole rahanarvoista. Taatelit ja pelimerkit ovat vaihtokelvottomia hyödykkeitä, niitä ei saa takaisin rahaksi tai rahanarvoiseksi - kun Aapeliin laittaa rahaa, niin siitä ei koskaan hyödy mitään rahallisesti itse.

Aapelin ylläpito vertaa taateli- ja pelimerkkipelejä ns. kolikkopeleihin (mm. flipperi), niihin laitetaan rahaa, mutta niistä ei voita rahaa ja näin ollen ne eivät ole arpajaislain alaisia.

Yhteenvetona voisi siis todeta, että arpajaislain voi kiertää, kunhan pelistä ei voita mitään jonka voisi muuttaa rahaksi tai rahanarvoiseksi. Arpajaislaki ei puutu siihen seikkaan, että osallistuminen maksaa. Arpajaislaki puuttuu silloin peliin, jos peli maksaa ja siitä voi voittaa jotain rahanarvoista.

Tämä Poliisihallituksen selvityspyyntö ei johtanut jatkotoimenpiteisiin - asia on siis nyt selvä.

Tapaus Playray
9.11.2010 uutisoitiin, että Aapelin ulkomainen nimike Playray muuttuu Playforia muotoon 22.11.2010. Syinä nimenmuutokseen sanottiin olevan, Playforia olisi parempi nimi (miellyttävämpi), helpompi muistaa, kuin Playray sekä yleensäkin vain houkuttelevampi nimi, kuin Playray. Nimenmuutos auttaisi kasvattamaan palvelua suuremmaksi.

Miksi nimeksi valittiin Playforia? Vuoden 2008 joulukuussa Aapelissa oli kehityskysely, jonka eräs kohta oli käyttäjien valita palvelulle mahdollinen uusi nimi. Valittavina niminä olivat Playforia, Papaya, Gameleont, Kagu ja Gamula. Uutisoinnissa viitattiin tuohon vuoden 2008 kehityskyselyyn, sanottiin, että Playforia oli ollut käyttäjien mielestä selkeästi paras nimivaihtoehto uudeksi nimeksi.

Lyhyt Playforia-nimen historia Aapelissa:
Alunperin Playforia oli Aapelin hahmomaailman nimi, joka oli pystyssä 27.8.2007 - 1.9.2008 - oli käytössä noin vuoden. Joulukuussa 2008 Playforia oli valittavana koko palvelun uudeksi nimeksi kehityskyselyssä. Vuonna 2010 marraskuussa Playray-nimike muuttui Playforiaksi.


Miksi käyttäjät olisivat valinneet Playforia nimen? Nimi oli ollut kaikille jo tuttu yli vuoden Aapelin hahmomaailman nimenä, joka oli lopetettu muutamaa kuukautta aiemmin tätä nimikyselyä sekä Playforia-nimi oli valitttavista nimistä listalla ensimmäinen ja olihan se myös lähellä Playray-nimeäkin - psykologista.

Mutta onko tässä kumminkaan koko totuus?
Playforia.fi (ohjautuu Aapeliin), playforia.com (ulkomainen osoite), playforia.info (Playforia Oy - Aapelin ylläpito) verkkotunnukset ovat rekisteröity heinäkuussa 2007. Herää kysymys, miksi Playforia-osoitteet ovat hankittu jo vuoden 2007 heinäkuussa? Eräs syy saattaa olla vuoden 2007 elokuussa avattu Aapelin hahmomaailma. Osoitteita ei kumminkaan otettu minun tietääksi käyttöön vuosina 2007-2008, ne olivat vain varalle hankittu.

Aapelin hahmomaailma lopetettiin vuoden 2008 syksyllä ja Playforia-osoitteet jäivät kuin turhiksi, mutta ne kumminkiin pidettiin hallussa.


Mikä on totuus?
Oliko palvelun uusi nimi jo päätetty ennen vuoden 2008 joulukuun kehityskyselyä? Ylläpito oli jo omistanut 1,5 vuotta Playforia-osoitteet aiemmin koko nimikyselyä, näin ollen heillä oli jo valmiina Playforia-nimelle osoitekin omistuksessaan.

Kun tarkastellaan niitä muita nimivaihtoehtoja:

Papaya.com on rekisteröity huhtikuussa 1996
Gameleont.com on rekisteröity tammikuussa 2012
Kagu.com on rekisteröity tammikuussa 1999
Gamula.com on rekisteröity joulukuussa 2010

Kaikki ovat tänä päivänä jonkun omistuksessa, pari osoitetta on rekisteröity viime vuosituhannen puolella. Ainakin osa noista omistaa joku firma, joka myy eteenpäin osoitteita - omistaa ne vain myyntiä varten. Omistushistoriaa on vaikea tietää varmasti, sillä ainakin FI-verkkotunnuksissa omistussuhde voi muuttua osoitteen voimassaoloaikana, eikä siinä tapauksessa ainakaan muutu rekisteröintipäivä (tarkistin tämän Viestintävirastosta). Jos voimassaoloaika umpeutuu ja sen jälkeen joku toinen ottaa osoitteen käyttöönsä, niin silloin kai muuttuu rekisteröintipäiväkin (näin voisi olettaa). Osoite ei ole ollut välttämättä samalla omistajalla vuosikausia. Ei siis olisi ollut täysin mahdotonta Aapelin ylläpidon saada myös jokin noistakin osoitteista haltuunsa.

Playray-nimeen liittyy myös eräs kummallisuus, johon ei olla saatu koskaan selitystä. Ainakin jo vuoden 2008 alussa Aapelin käyttäjät ihmettelivät, miksi esimerkiksi foorumissa sana "Playray" sensuroidaan automaattisesi muotoon "Ulkomaan Aapeli". Selvästikään Playray-sanaa ei tahdottu näyttää Aapelissa, tämä tuntui kummalta, koska olihan Playray osa Aapelia.

Syy Playray-sanan sensuroinille taitaa selittää kaiken, miksi ensiksi Playray-sana sensuroitiin ja lopulta vaihdettiin Playforiaan. Oliko kaikki vain suurta teatteria, kyseltiin nimivaihtoehtoja, jonka jälkeen kahden (2) vuoden päästä ilmoitettiin, että Playforia-nimi oli ollut selvästi käyttäjien suosikki sekä Playforia-nimi oli yleensäkin vain parempi, kuin Playray-nimi.

Kulissien takana tapahtui jo vuoden 2008 alussa ainakin jotain hyvin erikoista, sillä Playray-nimi haluttiin pitää poissa Aapelista. Mitä kulissien takana tapahtui? Se liittyy Playray-sanan loppuosaan Playray.

Kirjainyhdistelmä RAY on avain tähän kaikkeen mystiseen toimintaan. Mikä on tämä RAY? Sehän on tietenkin Raha-automaattiyhdistys. Otin yhteyttä myös sitten RAY:hyn ja kyselin aiheesta ja taas yllätyin, tieto olikin julkinen. Sain RAY:n Kuluttaja-asiakaspalvelusta seuraavanlaisen vastauksen:

"RAY valvoo tavaramerkkioikeuksiaan ja tarvittaessa myös puolustaa niitä.
Tässä tapauksessa toinen merkki oli sekoitettavissa laajalti tunnettuun ja rekisteröityyn RAY-tavaramerkkiin, jolloin jouduimme puuttumaan ko. tavaramerkin rekisteröintiin."


RAY on siis rekisteröity tavaramerkki ja RAY toimii pelien parissa, joten Aapelin ylläpidon kehittämä nimi Playray viittasi RAY:n mielestä liikaa heihin - Playray => Pelaa RAY.

Playrayn muuttuminen Playforiaksi sai kipinän tästä RAY:n oikeustoimesta. Aapelin ylläpidon oli pakko taipua RAY:n heitä painostaessa. Nyt tässä nimimuutoksessa on kronologinen ja selkeä syy, jota ei ole kylläkään Aapelin ylläpito ikinä sanonut ääneen. Sekä se miten nimeksi valikoitui Playforia, vaikuttaa tältä pohjalta harkitulta, johon ei ole vaikuttaneet mitkään nimikyselyt käyttäjiltä.

Kun selvittelin näitä kiemuroita, otin yhteyttä Sisäasiainministeriön alaiseen poliisihallitukseen, Veikkaus Oy:hyn, RAY:hyn sekä Viestintävirastoon. Päätin yrittää, vaikka oletin ettei varmasti irtoa mitään tietoa, mutta yllätyin, kun kaikki tuntuikin olevan julkista tietoa ja jopa kysyttiin, että haluanko kopioita asiakirjoista, jotka voidaan lähettää minulle.

Kului noin kuukausi ja sitten alkoi lentää yhtä äkkiä "tavaraa" tuulettimeen. Joku oli ylläpidossa huomannut tuon tekstini, joka oli lojunut Aapelin blogissani noin kuukauden verran, saamatta oikein edes kommentteja. 7.11.2012 alkoi tapahtua kummia, Jacke-tunnukseni IP-bannattiin ja sain oikein puhelimeenkin tekstiviestin ylläpidon edustajalta, olkoon hän nyt vaikka X (en nyt halua tuoda enää hänen nimeään julki). Selvisi, että päivän oudot jutut liittyvät tuohon yllä olevaan tekstiin ja etenkin RAY-juttuun. RAY on nykyään fuusioitunut Veikkaus Oy:hyn.
Ote X:n tekstiviestistä:
Etenkin kun olet entinen työntekijä ja sinulla oletetaan olevan sitä kautta sisäpiiritietoa, on palvelun jatkuva mustamaalaus astetta vakavampi asia oli tiedot kaikkien saatavilla tai ei.
Suorastaan lähtivät uhkailemaan ja viestissä sanottiin minun olevan myös pelottava ja uhkaksi heidän bisneksilleen. Minä vastailin heidän syytöksiin raamatun mittaisilla viesteillä, mutta tuntui ettei niitä edes lueta, kun vastaus oli aina jotain muuta mihin olin viitannut ja vastasivat lähinnä yhdellä lauseella. 8.11.2012 kai tajusivat etten niin vaan murrukaan, niin päättivät poistaa kokonaan Jacke-tunnukseni. Jälleen sähköpostit lensivät puolin ja toisin.
Ote X:n sähköpostista:
Asiahan ei koske enää pelkästään Playforia Oy:tä vaan myös RAY:n toimintaa. Asian luonne on sellainen, etten usko, että RAY haluaa julkisoikeudellisena yhdistyksenä asialle julkisuutta.
Tämän jälkeen tietenkin kysyin RAY:n mielipidettä asiaan ja he olivat puolestaan toista mieltä.
RAY:n vastaus:
Hei,

EU-tavaramerkkiasioihin liittyvät dokumentit eivät ole salaisia asiakirjoja vaan ne ovat julkisia kaikille, ja siksi löytyvät myös OHIM:in internetsivuilta.

Ystävällisin terveisin

Kuluttaja-asiakaspalvelu
Raha-automaattiyhdistys
Otteita X:n sähköpostista:
IP-bannisi ovat ohi ja minulta tultiin kysymään mitä tunnuksellesi tehdään? Voin sanoa puolestani, sanoa että on aidosti todella sääli, että asiat ovat menneet tälle asteelle, että näinkin vanha tunnus suljetaan. Haluaisin palauttaa sen takaisin, jos pelisäännöistä sovitaan....

Mikäli haluat J a c k e -tunnuksesi takaisin, olen valmis harkitsemaan asiaa mikäli osoitat itsekin halua olla _positiivisemmalla_ tavalla mukana. Ei varmasti tee hyvää sinulle itsellekään olla pidemmän päälle negatiivinen. Kuulisin ihan mielelläni kehitysehdotuksia, jotka voin antaa eteenpäin kehitystiimille...

Mitkä ovat mielestäsi TOP 10 palvelun pahinta bugia prioriteettijärjestyksessä?
30.11.2012 lähetin pitkän sähköpostin parannuksista ja bugeista, mutta sen jälkeen en enää kuullut X:stä mitään, ei vastannut koskaan enää mitään. Otti kyllä vastaan huomioni, mutta eipä Jacke-tunnustani enää palautettu. En koe tehneeni mitään väärin, varsinkaan, kun Aapelin ylläpito toimi itse leväperäisesti. Vuonna 2010, kun sepitti aivan outoa tarinaa, siitä miksi Playray muuttui Playforiaksi. Silloin ylläpito viittasi Playrayn tiedotteessaan vuoden 2008 käyttäjäkyselyyn - täyttä soopaa. Koomista on sekin, että siinä käyttäjäkyselyssä luki "Uudistamme Aapelia lähitulevaisuudessa...". Kyselyyn viitattiin vasta vuonna 2010, sitä aiemmin sen tuloksista emme olleet kuulleet mitään ja tuollakaan kertaan siitä ei puhuttu Aapelin lyhyessä tiedotteessa yhtään mitään. Ei maailma niin toimi, että ylläpidot saavat huijata käyttäjiään ja niistä pitäisi olla sitten hiljaa. Jacke-tunnus meni, mutta pidin mielipiteeni ja pääni. Sepittivät jotain salaisen tiedon levittämisestä, mutta kun tiedot olivat julkisia ja jopa RAY:kin sanoi ettei ne tiedot ole salaisia, joten olin oikeassa ja X täysin metsässä housut nilkoissa. Vuonna 2011, kun irtisanoin itseni, niin silloinkin X oli metsässä, kun heti väitti, että minulla on kuukauden irtisanoutumisaika. Minun itse täytyi kaivaa silloin hänelle lakitekstit ja heittää pöytään, että se on kylläkin nyt vain kaksi viikkoa - joutui myöntämään virheensä silloin.

Miksei ylläpito voinut vain sanoa lyhyesti "Muutamme Playrayn Playforiaksi jne...", ilman mitään outoja sepityksiä. Miksi täytyi viitata käyttäjäkyselyyn, jolla ei ollut mitään merkitystä asiaan ja muutenkin psykologista huttua. Olisimme päässeet paljon helpommalla, kun ylläpidonkaan ei olisi tarvinnut huijata käyttäjiä tarinoillaan. Otin tämän episodin jälkeen käyttöön Silence-tunnukseni, jonka olin tehnyt vuonna 2008 sen jälkeen, kun luovuin Aapelin henki -tunnuksesta. Silence oli ollut siihen asti minun salainen hahmo, jolla pelailin silloin tällöin. Vuosina 2012-2015 ylläpito bannaili Silence-hahmoa milloin mistäkin syystä. Viimeisin oli yli kuukauden IP-bannit vuonna 2015, sen jälkeen jättivät minut rauhaan.

Olin aikoinaan siinä ryhmässä, joka laati Aapeliin säännöt. Aapelin säännöt muuttui vuosien mittaan - eikä aina parempaan suuntaan. Jossakin vaiheessa niitä karsittiin ja supistettiin raskaalla kädellä, alkuperäisistä säännöistä jäi jäljelle vain varjo. Ehkä ongelmaisin sääntö oli:
Palvelussamme on kiellettyä:
 • Ylläpidon, Sheriffien ja Moderaattoreiden ja heidän toimenpiteiden arvostelu *
* tulee ilmoittaa suoraan Asiakaspalveluun.
Tämän perusteella minuakin bannailtiin vuodesta 2012 lähtien. Asetelma oli vanha sanonta "Pukki kaalimaan vartijana". Jos ylläpito toimii miten sattuu, siitä ei saisi puhua julkisesti, vaan valittaa hänelle itselleen. Eihän tällainen systeemi toimi, objektiivisuus heikoilla jäillä - Pohjois-Korea meininki. Kyllä ylläpidon toimista pitäisi voida puhua ääneen, eikä lakaista maton alle asioita. Julkisella keskustelulla on enemmän painoa. Vuonna 2018 nähtiin, että moderaattoritkin alkoi julkisesti arvostella ylläpitoa, se oli merkki, että jotain on pahasti pielessä.

Ylläpito halusi vuosien ajan vaimentaa kaiken kriittisen puheen Aapelissa, vaikka itse aiheutti päätöksillään ja toimillaan aiheita kritiikkiin. Pitkään aikaan eivät voineet myöntää, että heidän kiinnostus ja prioriteetit ovat muuttuneet Aapelia kohtaan. Parisen vuotta yrittivät peitellä tätä seikkaa, kunnes heidän oli pakko sanoa se ääneen - monet olivat saaneet bannit, kun olivat puhuneet aiheesta julkisesti. Ylläpito halusi pitää positiivista kulissia yllä - moraalitonta bisnestä. Tai no, muistan jonkun sanoneen ettei bisnestä ja moraalia voi laittaa samaan lauseeseen.

Vuonna 2013 Aapelista haihtui inhimillisyys. Valtaosa uutisisista ja tiedotteista oli liukuhihnamaisia automaattiviestejä, jotka oli laitettu ilmestymään yöllä klo 02:00-03:00 (Suomen aikaan). Suurin osa näistä automaattiviesteistä oli taateli- ja pelimerkkimainoksia - muut uutiset oli kuin pisara meressä. Tämä tyyli jatkui loppuun asti - vuoteen 2019.

Vuoden 2012 joulukuussa nähtiin tilastojen mukaan Aapelin viimeinen kävijämäärän nousupiikki. Joulukuusta 2012 lähtien kävijämäärätilastot laskivat kuin lehmän häntä. Tämä huomattiin, myös Aapelin foorumissa, jossa käyttäjät rupesivat seuraamaan mm. Oindex-sivuston tilastoja, johon ilmestyi viikoittain Aapelin kävijämäärät (ylläpito siis käytti Oindexiä). Kesään 2013 mennessä tilastot näyttivät jo niin surkeilta, että kummasti Oindex-sivustolla tilastointi pysähtyi Aapelin osalta. Tämä näyttää siltä, että Aapelin ylläpito ei halunnut kansan tietävän mihin suuntaan mennään ja kovaa. Myöhemmin Oindex-sivusto lopetti kokonaan toimintansa, joten näin jälkikäteen on hankala kaivaa esiin niitä tilastoja.
11.9.2013
Eri kielillä toimivat Playforian sivut vaihtavat osoitetta


Playforia.com on jatkossa Playforia.net!

Huomio huomio kaikki Playforian pelisivujen käyttäjät! Playforia.com vaihtuu osoitteeksi Playforia.net!

Aapelin sisarsivustot, jotka on käännetty eri kielille toimivat jatkossa osoitteessa Playforia.net. Jos käytät palveluamme toisella kielellä, huomaa tämä muutos. Muista myös päivittää vaihtunut nettiosoite kirjanmerkkeihisi! Kerro tästä myös ystävillesi, jotta kaikilla on uusi nettiosoitteemme tiedossa!

Muutos ei koske Aapelin nettisivuja. Suomessa palvelumme osoite on edelleen www.aapeli.com

Playforia.net »


18.9.2013
Playforia.com on jatkossa Playforia.net

Tallenna muuttunut osoite kirjanmerkkeihisi!

Huomio, huomio: Playforia.com muuttaa pian osoitteeseen Playforia.net!


Playforia.net -osoite on jo toiminnassa, joten muistathan muuttaa kirjanmerkkeihisi vaihtuneen osoitteen. Kerro muutoksesta myös kaikille ystävillesi, jotta kukaan ei jää jälkeen!

Muutos ei koske Aapelin nettisivuja. Suomessa palvelumme osoite on edelleen www.aapeli.com

Playforia.net »


1.11.2013
Ongelmia Aapelin sivuille pääsemisessä?


Olemme saaneet palautetta, että Aapeliin sekä omille hahmosivuille on vaikea päästä. Ongelmaa saattoi ilmetä eilen torstaina 31.10. johtuen verkko-osoitteen muutostöistä, sillä jatkossa Playforia-pelipalvelumme toimii osoitteessa www.playforia.net entisen www.playforia.com osoitteen sijaan.

Jatkossa www.playforia.com osoite toimii yrityksemme esittelysivuina ja pelipalvelumme jatkaa osoitteessa www.playforia.net. Jos haluat esimerkiksi vierailla englanninkielisillä Playforia-sivuilla, on osoite jatkossa en.playforia.net

Jos ongelmaa vielä ilmenee, kehoitamme tyhjentämään selaimen välimuistin. Pahoittelemme nettiosoitteen muutostöistä aiheutunutta mielipahaa.

Pelipalvelumme Playforia.net »
Vuonna 2010 Playray nimike oli muuttunut Playforiaksi, niin samassa hässäkässä muuttivat myös jostain ihmeen syystä firmankin nimen Apajasta Playforiaksi. Jolloin heillä oli Playforia-pelisivusto ja Playforia Oy - tämäkö sitten oli selkeää? Pelisivusto oli osoitteella Playforia.com ja yritys oli osoitteella Playforia.info - on mahtanut tulla epäselvyyksiä tämän vuoksi. Vuonna 2013 ehkä jollakin välähti, että .com -pääte merkkaa yleensä yritystä. Näin ollen joutuivat vaihtamaan osoitteita. Pelisivusto sai Playforia.net -osoitteen ja vapautunut Playforia.com siirrettiin yritykselle. Edelleen jäi outo tilanne päälle, yrityksen nimi ja heidän palvelu oli saman niminen.
18.7.2013
Kokeile Puttia!


Joko olet kokeillut Puttia? Katsasta oletko yksi Aapelin testihenkilöistä, jotka pääsevät testaamaan uutta tekeillä olevaa peliämme. Peli on vielä kehitysvaiheessa ja mielellämme kuulisimme, mitä mieltä olet pelistä.

Olet yksi testaajista, jos pääset pelaamaan tästä linkistä.

Huomaa, että sinun tulee ensin asentaa Unity Web Player (lisäosa selaimeesi), jotta kyseinen peli toimisi moitteettomasti. Linkki lisäosan asentamiseen näkyy pelin paikalla, mikäli se ei ole asennettuna. Suosittelemme selaimeksi Firefoxia.

Kehitä peliä meidän kanssamme. Toivoisimme, että otat osaa myös keskusteluun Aapelin foorumilla. Mikä toimii ja mikä ei toimi? Onko pelimekaniikassa jotain, mikä laittaa Aapelin testaajaryhmälle jauhot suuhun? Mitä plussaa ja mitä miinusta mielestäsi uudessa pelissä on? Mitä tekisit toisin? Kaikkiin näihin kysymyksiin kuulisimme mielellämme myös sinun mielipiteesi! Ota osaa foorumilla käytävään keskusteluun ja auta meitä tekemään pelistä vielä parempi!
Vuonna 2013 alkoi selkeästi näkyä, että mihin Playforia Oy oli alkanut suunnata - tähtäin oli mobiilissa, jossa kaikki muutkin olivat. Putt-peli oli Unity-pohjainen 3D-peli, muistutti minigolfia. Putt-peliä ei koskaan nähty kunnollisena versiona, parin vuoden päästä ilmoitettiin, että sen kehitys on lopetettu - koskaan peliä ei julkaistu.
3.10.2013
Osallistu Harley-jahtiin!

Hanki itsellesi pärisevä Harley-moottoripyörä kännykkään tai tabletille!


Oletko saanut Aapelin sivuilla seikkailevan moottoripyörän kiinni? Jahtaa tätä uutta Harley Toy nimistä moottoripyörää ympäri Aapelia ja kerää samalla uniikkeja mitaleita. Sinulla on aikaa maanantaihin klo 02:59 saakka aikaa jahdata tätä superhienoa moottoripyörää ja ansaita näitä upouusia biker- mitaleita.

Pistä jahti pystyyn ja korota pistesijaasi meidän Tähtiliigassa! Lisäksi tämän Harley-jahdin lisukkeena tulee arpajaiset, jossa arvomme kaikkien noiden kymmenen mitalin keränneen kesken taateleita. Ne käyttäjät, jotka ovat jahdin loppuun mennessä saaneet kerättyä kaikki kymmenen mitalia, osallistuvat automaattisesti meidän taateliarvontaan. Kymmenen Harley-metsästäjää palkitaan 100 taatelilla!

Onko Harley Toy mielestäsi upea? Voit hankkia sen myös itsellesi. Se on mobiilisovellus älypuhelimille ja tableteille. Lue lisää täältä »
Vuonna 2013 näimme myös Harley toy -sovelluksen, jonka tarkoitusta en aivan ymmärtänyt, varsinkaan Aapelissa. Harley toyssa ajoi moottoripyörää povipommiblondi, siinäpä sen idea olikin sitten. Harley toyta myytiin Google playssa, jossa sen tekijäksi oli ilmoitettu se mysteerinen VirtuToy Online Oy. Amazon Appstoresta Harley toyn olikin tehnyt Playforia Oy. Hämäräksi siis jäi, mikä firma sen olikaan tehnyt. Tuntuu, että pöytälaatikkoon pölyttymään jäänyttä VirtuToy Online Oy:tä, jota niin hehkutettiin vuonna 2009, yritettiin taas puhaltaa eloon, mutta siitä mitään tullut. Vuoteen 2013 mennessä VirtuToy Online Oy ei ollut tehnyt mitään - se oli vaan ollut. Kuin arvata saattoi, niin Harley toy floppasi.

Vuonna 2013 kuulimme myös Balloon birdista, jota kehitettiin aina vuoden 2015 alkuun asti, mutta sitten sekin floppasi ja poistui bittiavaruuteen. Balloon birdissa oli jo potentiaalia, sille tehtiin oma foorumikin, joka löytyi osoitteesta: http://forum.playforia.com, mutta birdin siivet ei vain kantaneet loppujen lopuksi.

Vuonna 2013 Ilpo Kuokkanen hankki enemmistön Playforia Oy:n osakkeista ja firma muutti Mikonkadulta Kaivokadulle. Kuokkasen Jippii-sotkut olivat taakse jäänyttä elämää, edessä uudet haasteet.

Vuosi 2014 alkoi kehnosti, ylläpito ei ollut huolehtinut Java-sertifikaatteja kuntoon ja 10.1.2014 Java-peleihin ei päässyt. Foorumilla käyttäjät olivat kyllä puhuneet aiheesta jo noin 2 kk:ta aiemmin, että muistaakohan ylläpito asiaa - ei muistanut. Tämäkin kertoi millä tasolla ylläpidon kiinnostus ja prioriteetit on Aapelia kohtaan. Ylläpidolla kesti noin kaksi viikkoa saada sertifikaatit. Tällä välillä Aapelin foorumilla käyttäjät keksi, että poikkeuslistoilla pääsee pelaamaan. Käyttäjät auttoivat toisiaan foorumin välityksellä. Homma meni niin pitkälle, että kohta parhaimmat koodasivat ns. bat-tiedostoja (DOS-nostalgiaa!), joilla poikkeuslistan pystyi tekemään automaattisesti. Bat-tiedosto kehittyi niinkin pitkälle, että sillä pystyi myös poistamaan poikkeuslistat. Proksu- ja Wh4t3ver-käyttäjät viilasivat bat-tiedostoa. 24.1.2014 ylläpito sai Java-sertifikaatit kuntoon. Syyskuussa 2015 ennustin, että tämä sama ylläpidon välinpitämättömyys toistuu 21.1.2017 - silloin sertifikaatit nollautuisivat seuraavan kerran.
20.1.2014
Java-ongelmat jatkuvat, ratkomme juuri ongelmaa


Java-pelien ongelmat ovat tiedossa. Odottelemme ohjelmistosertifikaattia, joka parantaa java-peleihin pääsyä myöntämällä sovelluksille allekirjoituksen. Aiemmin peleihimme pyrittäessä on joutunut ruksaamaan ponnahdusikkunasta tekstin "haluatko suorittaa tämän ohjelman?"/ "do you want to run this application?". Jatkossa tämä tunnistus on tehty jo palvelimien päähän meidän toimestamme kun saamme sertifikaatin.

Sillä välin kun ratkomme ongelmaa java-pelien kanssa, voit käydä pelaamassa jotain meidän Flash-pelejä: (Timangi, Atomix, Pixxes, Hedelmäpeli, Bingo, Sleepz sekä TinyTown), jotka toimivat normaalisti.
Vuoden 2014 kesällä Aapelin fanisivusto Taateli.com koki kovia, kun serverin PHP-päivittyi - siitä lähtien se on ollut hiukan torsona. Taateli.com parasta antia ainakin minulle on ollut sen tapa kerätä Aapelin uutisia arkistoon, josta minullekin on ollut nyt apua, kun olen kirjoitellut tätä megalomaanista tekstiä. Taateli.comin arkistot päättyvät kesään 2014, joten siitä eteenpäin täytyy turvautua enemmän omiin arkistoihin ja muistiin. Taateli.comin arkiston yläreunassa mainitaan Latesofi, jolta Taateli.com olisi saanut hiukan apua arkiston alkuvuosiin. Tosin, muistaakseni Latesofilla oli aikoinaan jokin Aapelin aikajana -projekti (jonka vuoksi ehkä vuonna 2005 ylläpito antoi Latesofille arvonimen: Kuukauden säätäjä). Latesofi pyysi minulta siihen apua, koska olin silloin kerännyt tekstitiedostoon Aapelin alkuvuosien uutisia, joita Latesofi silloin tarvitsi. Näin se historia nivoutuu yhteen, minä olen nyt tarvinnut tueksi Taateli.comia. Uutisarkiston lisäksi voisin mainita Taateli.comista ratalistat.

ILPO KUOKKANEN TEKEE MANÖÖVERIT
Vuonna 2014 Playforia Oy:ssa tapahtuu jotain hyvin outoa. Vuonna 2006 hetken käytössä ollut Creapaja Oy aputoiminimi kaivettiin esiin ja laitettiin Playforia Oy:n päätoiminimeksi. Playforia Oy -nimi vapautuu ja se siirretään pöytälaatikossa olleen VirtuToy online Oy:n aihion päälle eli VirtuToy online Oy muuttuukin nyt Playforia Oy:ksi - VirtuToy online Oy jää aputoiminimeksi. Tämä johtaa siihen, että nyt Playforia Oy onkin kuin perustettu vuonna 2009, jolloin Ilpo Kuokkanen perusti VirtuToy online Oy:n. Ilpo Kuokkanen teki ovelat, hämärsi yrityshistoriaa ja hän on nyt kuin Playforia Oy:n perustaja, vaikka hän oikeasti perusti epämääräisen VirtuToy online Oy:n, joka ei ollut tehnyt mitään. Alla taulukkoa hiukan selventämään tätä outoa kuviota.

Yritykset, joiden Y-tunnus on (ollut) 1723084-9 ja ovat perustettu 2001:
Apaja Creative Solutions Oy (alkuperäinen, josta kaikki lähti)
Yritykset, joiden Y-tunnus on (ollut) 1854311-8 ja ovat perustettu 2004: Yritykset, joiden Y-tunnus on (ollut) 2261603-3 ja ovat perustettu 2009:
Creapaja Oy VirtuToy Online Oy
Apaja Online Entertainment Oy Playforia Oy (uusi)
Playforia Oy (vanha) Namida Diamond Factory Oy (2015)

Vanha Playforia Oy jäi toimettomaan tilaan Creapaja Oy nimellä ja uusi Playforia Oy jatkoi VirtuToy online Oy:n pohjalta. Tämän vuoksi sen nykyiset taloustiedot näyttää kuin alkaneen vasta vuodesta 2015.

Keväällä 2014 Playforia Oy:n liiketoiminnat myytiin ulkomaille. Ostajana kaupassa oli intialaistaustaisen sijoittajan omistama United Game Studios. Liiketoiminnasta saatu kauppahinta oli 5,2 miljoonaa euroa, tällöin Playforia Oy:n toimitusjohtajana on Tom Lähdemaa. Syksyllä taas tapahtui outoja, silloin Ilpo Kuokkanen on toimitusjohtajana. United Game Studios ja Playforian toimiva johto päättivät pitää yhtiön suomalaisena. Samalla yhtiön toimiva johto sijoitti alkuperäisestä kaupasta saamiaan varoja takaisin uuteen yhtiöön siten, että United Game Studios on siirtynyt yhtiön vähemmistöosakkaaksi. Eli kuinka tämä nyt meni? Playforia Oy:n liiketoimet ostettiin 5,2 miljoonalla, jonka jälkeen Playforia Oy maksoi takaisin sen verran, että päätäntävalta pysyi Playforia Oy:llä itsellä?

Vuonna 2015 Kauppalehti osasi kertoa, että 2014 tilivuodelta Playforia Oy teki 1,2 miljoonan euron tappiot ja tappiollisen tuloksen myötä Playforia Oy:n vakavaraisuus oli painunut omavaraisuusasteella mitattuna heikoksi. Jotain oli tehtävä, mutta Toon.me -sovellus ei ainakaan ollut ratkaisu.
Aapelin foorumin avaus: Risut ja ruusut Toon.me sovelluksesta
Sparky, 23.1.2015:

Sparkylla on ilo ja kunnia esitellä kehityksen alla oleva uusin sovelluksemme, Toon.me. Olemme luomassa Aapelin rakastetusta hahmogeneraattorista nyt mobiiliversiota ja tulemme kaipaamaan myös kaikkien aapelilaisten apua sovelluksen kehittämisessä. Mielipiteesi on meille tärkeä!

Sovellus on ladattavissa ilmaiseksi tableteille ja puhelimille ja tällä hetkellä meillä on ns. beta-versiot Androidille ja iOS-laitteille, jotka voit tosiaan käydä ilmaiseksi lataamassa Suomessa App Storessa ja Google Play-kaupassa.

Pääset nyt kurkkaamaan ns. esiripun taakse ja näkemään, mitä olemme puuhanneet viimeisten kuukausien aikana. Olisimme kiitollisia kaikista kehitysehdotuksista ja mielipiteistä, joten kokeile Toon.me:tä jo tänään!
Toon.me -mainos, tällaiseen kuraan tuhlattiin aikaa ja resursseja... kai jo arvaat, siitäkään ei tullut lopulta mitään - floppi. Huvittava mainos kyllä, nuoret aikuiset Toon.me:taa minkä ehtivät... mitä oikein ovat ajatelleet.

Toon.me -avauksesta löytyi legendaarinen Underpaulerin viesti.
Aapelin foorumin avaus: Risut ja ruusut Toon.me sovelluksesta
Underpauler, 23.1.2015:


Vakava?

Et välitä ehdotuksia!

Mutta kysyt jostain?

Annan teille yhden vihjeen: Se ei ole hyvä, kun vetouistelu teidän tulonlähde.
Underpauler oli tietääkseni saksalainen, mutta jostain syystä viihtyi usein Aapelissakin ja varmaan Google-kääntäjän avulla kommentoi. Viestit olivat toisinaan hieman kryptisiä, mutta tämä oli yksi parhaista. Vetouistelu saattaa tulla "trollaus" sanan kautta - onko muita ehdotuksia?

Daniel Borek lähti keväällä 2015 Playforia Oy:stä ja päätyi Rovio Entertainment Oy:hyn. Asmo Halinenkin oli piipahtanut Roviossa joskus Apajan jälkeen, Iltalehdessäkin Asmo kurvaili. Keväällä 2015 Playforia Oy:stä poistui myös Janne Matilainen, joka oli yksi Apajan perustajista. Kolmesta perustajasta enää Pasi Laaksonen oli palkkalistoilla.

Keväällä 2015 kymmenen Playforia-maata sulautettiin kansainväliseen Playforia-sivustoon.
8.4.2015
Changes On Playforia


As you may know, changes are on the way. Soon the Spanish, French, Italian, Hungarian, Latvian, Lithuanian, Dutch, Polish, Russian and Swedish communities will join the English/international community. This is to optimize Playforia's services and features - it will output in a centralized and more sufficient customer support, and upgrade the competitions to a more challenging and exciting level for our gamers!

What Changed Already?

 • From 30.03.2015, the news feed is displayed in English.
 • From 01.04.2015, all Customer Support cases are answered in English, except for messages we receive in Norwegian, Estonian, German and Finnish. If you write to us in another language, we may use Google Translation in order to understand your message. If we fail to understand your message, we may ask you to rephrase your case in English.

Q&A

 • What will change exactly?
  All content and features of the affected communities will be displayed in English, fe. the entire frontpage, the news, the avatar shop, the toplists and game instructions etc. Check out the rest of the Q&A for more.
 • What happens to the forum?
  All affected communities will be sharing the current English Forum - if a community currently has an active local forum with a moderator who also speaks English, it may be given a small sub section of the forum, which can be used in their own language. You may also apply to become moderator for such a sub section, if there aren't any.
 • What happens to the games and competitions?
  The game features (buttons etc.) will most likely be displayed in English. It is yet unknown if the different game lobbies for different languages will remain. Top lists will be merged, so competitions like the BoD and the weekly competitions will be based on the scores of the affected communities all together, upping the competition so more skill and whit is needed to reach the top. It is yet unknown how the merge will affect the Star League exactly.
 • Do I have to register a new account?
  No. If you have an account in one of the affected communities, your account will simply be moved to the English pages, including all your purchased profile decorations, your avatar(s) and apparel, your blog posts, guestbook messages and your account settings.
 • What about all my high scores?
  No worries! All your efforts and hard earned prestations in the games won't be in vain. Your high scores will be moved along with your account as well as all your game settings and medals.
 • Will I keep my chips/coins?
  Yes! Your chips and coins will be moved along with your account.
 • My English is not so great, how do I communicate with the Customer Support?
  Try and get help from your community's moderators and/or your friends if they speak any English/German/Norwegian/Finnish/Estonian. You may also use the help of a translation tool, such as Google Translate. Do note, however, that Google Translate does not always provide accurate translations. If you are not entirely sure you translated your case properly, do add an explanation in your own language - perhaps it will still help us figure out how to help you.
 • When will the changes take place?
  A few of the changes have already taken place (mentioned above). The rest of the changes will be, most likely, executed within the next few months. Keep an eye on the latest updates to see which changes are applied next.
Mitä tämä käytännössä tarkoitti? Aapelin alapalkissa oli Vaihda kieli -valikko, jossa oli 15 vaihtoehtoa:
 1. Kansainvälinen (USA/UK)
 2. Saksa
 3. Ranska
 4. Espanja
 5. Italia
 6. Alankomaat
 7. Suomi
 8. Norja
 9. Ruotsi
 10. Viro
 11. Latvia
 12. Liettua
 13. Unkari
 14. Puola
 15. Venäjä
Ennen 2015 huhtikuuta oli 15 kieltä, joista valita. 2015 huhtikuusta lähtien tilanne muuttui, 10 kieltä sulautettiin kansainväliseen sivustoon. Tämä tarkoitti, että pääosa sisällöstä oli englanniksi, uutiset ja tiedotteet, kaikilla sama foorumi sekä asiakaspalveluakin sai vain viidellä kielellä.
 1. Kansainvälinen (USA/UK)
  • Ranska
  • Espanja
  • Italia
  • Alankomaat
  • Ruotsi
  • Latvia
  • Liettua
  • Unkari
  • Puola
  • Venäjä
 2. Saksa
 3. Suomi
 4. Norja
 5. Viro
Vuonna 2017 Saksa, Norja ja Virokin sulautettiin kansainväliseen Playforiaan:
 1. Kansainvälinen (USA/UK)
  • Ranska
  • Espanja
  • Italia
  • Alankomaat
  • Ruotsi
  • Latvia
  • Liettua
  • Unkari
  • Puola
  • Venäjä
  • Saksa
  • Norja
  • Viro
 2. Suomi
Vuonna 2017 palvelua sai enää englanniksi ja suomeksi. Tämähän selvästi oli sen merkki, että vuonna 2015 resurssit alkoivat hiipua ylläpidossa Aapelin ja Playforian suhteen. Tätä muutosta yritettiin perustella asiakastuen optimoinilla ja keskittämisellä, joka tarkoitti suomeksi, että ylläpidossa ei ole enää resursseja. Lopulta asiakaspalvelua sai vain suomeksi tai englanniksi. Eihän tällainen ainakaan parantanut palvelun laatua, varsinkaan kun ylläpito käski ensiksi turvautumaan ystävien apuun. Jos suomi tai englanti ei taipunut, niin silloin ohjattiin käyttämään Google-kääntäjää ja ylläpitokin saattoi siihen turvautua. Tällainen ei kyllä ollut enää laadukasta palvelua.

Vuonna 2015 Aapelia piinasi kuukausia Anonymous Security Team -hakkeri/krakkeri.
28.3.2015
Olemme korjanneet aukon palvelussamme


Käyttäjille ilmennyt "Anonymous Security Team" ponnahdusikkuna ja sen sisältämä varoitusteksti on uudelleen aiheuttanut palvelussamme huolta. Kyseessä oli kielletty palvelumme muokkaus, joka ilmeni käyttäjille sivunlatauksien jälkeen ponnahtavana ikkunana. Olemme korjanneet palvelussamme olevan aukon ja kyseistä ponnahdusikkunaa ei pitäisi enää ilmetä. Muistutamme, että Aapelin säännöissä on ehdottomasti kielletty seuraavat asiat:
 • Palvelussa esiintyvien mahdollisten bugien hyväksikäyttö
 • Hakkerointi, haittaohjelmien levitys tai viruksia sisältävien tai muutoin korruptoituneiden tiedostojen levitys
 • Sivuston tai palveluiden muokkaus

Vastaavanlaisten yritysten tekijät tullaan edelleenkin automaattisesti poistamaan palvelustamme. Muistutamme, että voimme poistaa sääntöjä rikkoneen käyttäjän tilin ilman erillistä varoitusta.


18.5.2015
Laiton sivuston muokkaus

Pahoittelemme käyttäjille aiheutuvaa haittaa!


Painimme taas saman ongelman kanssa ja pahoittelemme vikaa!

Käyttäjille on viime viikonlopun aikana ja siitä lähtien ilmestynyt "Anonymous Security Team" ponnahdusikkuna ja sen sisältämä varoitusteksti. Kyseessä on kielletty palvelumme muokkaus, joka ilmenee käyttäjille sivunlatauksien jälkeen ponnahtavana ikkunana, hahmoeditorissa näkyvinä väärinä vaatteina tai foorumipostauksina, joita käyttäjä ei ole itse tehnyt (foorumipostaukset ovat kaikki identtisiä muiden samanlaisten viestien kanssa).

Se henkilö, joka on muokannut sivustomme koodia, on saanut kaiken näyttämään siltä, kuin kyseessä olisi virus. Näin ei suinkaan ole, vaan kyseessä on laiton sivuston muokkaus, jossa henkilö on näpelöinyt palvelumme sivukoodia Flash-tekniikkaa hyväksikäyttäen.

Muistutamme, että palvelumme koodinmuokkaus on ehdottomasti kiellettyä! Tutkimme asiaa parhaillaan ja ryhdymme vaadittaviin toiminpiteisiin.

Aapelin säännöissä on ehdottomasti kielletty seuraavat asiat:
 • Palvelussa esiintyvien mahdollisten bugien hyväksikäyttö
 • Hakkerointi, haittaohjelmien levitys tai viruksia sisältävien tai muutoin korruptoituneiden tiedostojen levitys
 • Sivuston tai palveluiden muokkaus
Vastaavanlaisten yritysten tekijät tullaan edelleenkin automaattisesti poistamaan palvelustamme sekä ryhdymme vaadittaviin toimenpiteisiin laittomasta toiminnasta palvelussamme.
Vielä 27.8.2015 nähtiin kopiotiedote 18.5.2015 tiedotteesta. Anonymous Security Team piti Aapelin ylläpitoa pilkkanaan kuukausia. Käyttäjät alkoivat kummasti saada ihmeellisiä ilmoituksia mennessään hahmosivuille.
Anonymous Security Team We've discovered that your account might be compromised. For security reasons, you've been automatically logged out.
Tuon ilmoituksen jälkeen kirjautui Aapelista ulos. Tämä toistui aina mennessä hahmosivulle - mutta ei sen vaarallisempaa... vielä. Ilmiö tuntuin leviävän, se tarttui, kun kävi saastuneella hahmosivulla. Aapelin foorumilla tajuttiin aika pian, että se liittyy jotenkin hahmosivulla oleviin hahmonäkymiin/hahmoihin. Muun muassa minä aloin tarkemmin tutkimaan asiaa ja sain selville, että hahmojen alushousuihin tarttuu ylimääräistä koodia (on kyllä jollakin ollut huumoria). Sain koodin esiin ja huomasin, että se lataa itse "viruskoodin" Aapelin ulkopuolelta. Näin ollen tartunnan pystyi estämään adblockin avulla sekä ylimääräisen koodin hahmosta sai tämän jälkeen pois tallentamalla hahmon uudestaan. Epidemian ollessa käynnissä oli parempi vältellä toisten hahmosivuja.

Aina, kun ylläpito luuli paikanneensa aukot ja voittaneensa Anonymous Security Teamin, niin se teki näyttävän paluun. Foorumille alkoi tulla käyttäjien nimellä viestejä, joissa oli evästetietoja kirjautumisesta, joiden avulla joku osaava saattoikin ehkä tehdä jotain. Huhuja liikkuikin, että jonkun moderaattorin tunnus olisi oikeasti kaapattu niihin aikoihin. Lopulta tämä ilmiö loppui, mutta tarina ei kerro, että saiko ylläpito kiinni tuon tekijän, vaiko lopettiko tekijä itse - jotta ei jää kiinni. Emme myöskään tiedä paikkasiko ylläpito oikeasti mitään - heikolta se ainakin vaikutti.

Sparkykin sai osansa. Sparkyn galleriassa tapahtui kummia, kuvia poistui ja yhden kuvan kuvateksti oli 7.4.2015:
You shouldn't mess with us, now we own your fucking balls
Ylläpito yritti rauhoitella tilannetta myös seuraavasti, hiukan epäloogisesti - ei ole mitään vaaraa, mutta kumminkin.
18.5.2015
Varoitus: Palvelun luvaton muokkaus


Osalle palvelumme käyttäjistä on ilmestynyt "Anonymous Security Team" ponnahdusikkuna palvelussamme. Kyseessä on huijausviesti! Jos törmäät tällaiseen ponnahdusikkunaan, ÄLÄ klikkaa sitä. Kyseisen ponnahdusikkunan klikkaaminen saattaa lähettää viestin tunnuksesi nimissä foorumille tai vaikuttaa hahmonäkymääsi. Vaikka siltä vaikuttaisi, kyseisen ilmoituksen klikkaaminen ei todellisuudessa vaaranna Aapeli-tunnustasi tai asenna virusta koneellesi - hahmotietosi ja salasanasi pysyvät turvassa.

Kehotamme noudattamaan seuraavia 5 neuvoa turvalliseen internetin käyttöön:
 1. Valitse vahvoja salasanoja. Varmista että käytät salasanoja, jotka ovat uniikkeja, vahvoja ja joita ei ole helppoa arvata. Valitse salasana, jossa käytät kirjaimia, numeroita, erikoismerkkejä ja isoja- sekä pieniä kirjaimia.
 2. Älä jaa henkilötietojasi tuntemattomille. Älä kerro kenellekään tuntemattomalle koko nimeäsi, osoitettasi tai puhelinnumeroasi netissä. Rajoita itsestäsi jakamaasi tietoa suojellaksesi henkilöllisyyttäsi ja yksityisyyttäsi. Muista myös käyttää yksityisyysasetuksia viisaasti sosiaalisessa mediassa.
 3. Älä lankea kalasteluyrityksiin tai nettihuijauksiin. Huijauksia voi esiintyä sähköposteissa, Facebook-postauksissa ja monissa eri paikoissa. Älä klikkaa linkkejä jotka eivät näytä oikeilta osoitteilta tai jotka sisältävät sanoja jotka näyttävät siansaksalta. Vältä sivustoja ja palveluja jotka tarjoavat ilmaisia taateleita osoitteiden aapeli.com ja playforia.net ulkopuolella.
 4. Käytä viruksentorjuntaohjelmaa, vakoilunesto-ohjelmaa ja palomuuria. Pidä nämä ohjelmat myös ajan tasalla, kuten myös muut sovellukset ja liitännäiset joita käytät (kuten Java ja Flash), jotta ohjelmat pystyvät tunnistamaan viimeisimmät haittaohjelmat ja ovat mahdollisimman turvallisia käyttää.
 5. Suojaa langaton reitittimesi. Langaton verkko voi olla kätevä, mutta se voi myös jättää laitteesi ja tietosi haavoittuvaksi ilman asiallista suojausta.
Tarvitsetko lisää neuvoja tai vinkkejä? Tutustu englanninkieliseen wikihow-sivustoon tai Microsoftin Koko perheen turvallinen internetin käyttäminen -sivuun suomeksi.
Wh4t3ver-käyttäjä oli kyllä varoitellut ylläpitoa jo aiemmin Aapelin aukoista, muokkaamalla hahmosivuaan ties miten, mutta hyvällä tavalla. Hän näytti, että halutessaan Aapeliin saa myös ehkä haitallistakin koodia ujutettua. Wh4t3ver kyllä sai tempauksistaan bannia, mutta hän palasi usein toisilla tunnuksilla Aapeliin. Eikä Aapelin ylläpito tainnut korjata tästä huolimatta mitenkään - ei ainakaan siltä näyttänyt. Kehotinkin Wh4t3veriä hakeutumaan töihin Aapelin ylläpitoon, niin ehkä taso nousisi.

UNTUVIKKO PESTATAAN KILPIMIEHEKSI
Ilpo Kuokkasen aisapari Harri Johannesdahl ilmaantui Playforia Oy:n työntekijäksi (ainakin taustalle häärimään) ja kesällä 2015 uutisoitiin oululaisesta Namida gamesista, jonka oli perustaneet edellisenä syksynä 23-vuotias Daniel Rantala kavereineen. Vuoden 2015 puolella Namida games oli saanut rahoitusta helsinkiläiseltä Playforia Oy:ltä 320 000 euroa. Namida games teki ensimmäistään Spiralways-peliään ja yhdessä Playforia Oy:n kanssa pokeripeliä.

Kuten Kauppalehti osasi kertoa aiemmin, niin Playforia Oy oli vaikeuksissa. Olivat käytännössä jo hylänneet Aapelin ja yrittäneet mobiilipuolta, mutta kaikki mobiilituotokset olivat olleet floppeja. Ilpo ja Harri olivat selvästi keksineet jotain, kun löysivät vielä jostain 320 000 euroa ja sijoittivat sen Namida gamesin yhteistyöhön. Playforia Oy sijoitti tuolloin itseensä sen 320 000, eivät enää pärjänneet omilla tuotoksilla, niin silloin vaihtoehdoksi jäi ratsastaa muiden hevosilla ja toivoa, että ne pärjää.

Syksyllä 2015 selvisikin jutun juoni, tietenkin Playforia Oy sijoitti Namida gamesiin 320 000 euroa, koska siitä tulisi osa Ilpo Kuokkasen firmaa. Nähtiin Playforia Oy:n, Namida games Oy:n ja Poppaa Entertainment Oy:n fuusio. Uuden yhtiön nimeksi tuli Namida Diamond Factory ja toimitusjohtajaksi laitettiin Namida Gamesin 23-vuotias toimitusjohtaja Daniel Rantala. Namida liimattiin Playforia Oy:n päälle (sama Y-tunnus).
Ilpo Kuokkasen kommentti 21.10.2015:
Rantala valittiin johtoon, koska hänellä on uskottava visio nostaa yritys koko pelialan suurvaikuttajaksi.
Kyllä taisi olla niin, että Jippii-sotkussa ryvettynyt Ilpo Kuokkanen vain nosti itselleen kilven eteen. Nuori 23-vuotias Daniel Rantala johtajaksi, jos hommat menee pieleen, niin untuvikko Daniel Rantala on tulilinjalla ja hän itse hiukan suojassa. Internetbisneksen dinosaurukset vetivät Daniel Rantalaa nenästä.

MOPO LÄHTEE KÄSISTÄ
Joulukuussa 2015 Namida järjesti hulppean avajaisgaalan (video niistä). Gaalassa oli hämmentävä meininki, yliampuvaa hypetystä ja suurta teatteria. Mieleeni tulee Riot Entertainment (Riot-E We don’t make games, we create riots), joka oli olemassa pari vuotta vuosituhannen alussa.

Gaalavideo alkaa kultaisella mersulla, jonka omisti "prinssi" Rami Jaber, joka teki silloin yhteistyötä Namidan kanssa. Rami Jaber teki "elokuvan" Oulussa ja sijoitti rahaa oululaiseen jalkapallojoukkueeseen. Namidan gaalassa Rami Jaber lupasi, että hänen elokuvassaan nähdään myös Namidan Poker fortunes -peli. Poker fortunes -peli elokuvassa, sehän tarkoitti vain, että Namida rahoitti Jaberin elokuvaa. Mutta nähtiinkö elokuvassa Namidan peliä? No, nähtiin kyllä. FATE-elokuvassa vilahtaa Namidan Poker fortunes -peli, jopa niin tarkasti, että voi erottaa elokuvan päähenkilö pelaavan puhelimella pokeria Daniel Rantalaa vastaan. Helmikuussa 2016 Namida kerjäsi rahaa Polar Bear Pitching 2016 -tapahtumassa.

Namida Diamond Factory Oy:n kolme peliä
Battle Buzz (Great Honey War) Kenen idea: Poppaa Oy
Julkaistu: Joulukuussa 2015
Päivitetty: Syyskuussa 2018
Tila: Vielä saatavilla
Poker fortunes Kenen idea: Playforia Oy ja Namida games Oy
Julkaistu: Helmikuussa 2016
Päivitetty: Huhtikuussa 2017
Tila: Vielä saatavilla
Spiralways Kenen idea: Namida games Oy
Julkaistu: Helmikuussa 2016
Päivitetty: Elokuussa 2016 (viimeinen FB-merkintä)
Tila: Ei enää saatavilla (Google play)
Playforia Oy:n ajoilta oleva peli
Bubbles IQ Julkaistu: Tammikuussa 2012 (FB:n tieto)
Päivitetty: Usein (kehitys jatkuu vielä 2019 vuonnakin)
Tila: Vielä saatavilla

Namidan peleistä Battle Buzz on ainakin teoriassa pärjännyt parhaiten, vaikka olihan siinä pitkä tauko, että saivat Great honey war -version tehtyä. Namidassa hurisi vielä kesällä 2016 niin lujaa, että upottivat rahaa Battle Buzz -pelin mainokseen, jossa esiintyi Jari "Bull" Mentula - ihmetellä kyllä saa, että miten Mentulakin vajosi noin alas. Tällaiseen kuluttivat rahaa.

Spiralways-peli näyttäisi pärjänneen heikosti ja Poker fortunesia kehitettiin noin vuosi. Poker fortunesia mainostettiin aluksi hieman hämärin keinoin. Aapelin foorumilla huomattiin, että Poker fortunesin mainoksessa on laitettu tunnettujen pokeriammattilaisten kasvoja esiin. Mielenkiinnosta lähetin Daniel Rantalalle sähköpostia ja kysyin, että ovatko saaneet luvan käyttää pokeriammattilaisten kuvia mainoksessa. Enpä saanut koskaan vastausta, mutta kummasti seuraavana päivänä mainos hävisi ja kun palasi, niin mainos oli muuttunut - ei näkynyt niitä kasvoja enää. Sattumaa varmaankin...

Poker fortunes -peli vilahtaa Rami Jaberin FATE-elokuvassa ja Daniel Rantala oli niin innoissaan siitä, mutta kuinkahan paljon siitä näkyvyydestä Namida maksoi? Sillä Rami Jaber huijasi Oulua... koko Suomea ja siinä sivussa Namidaakin. Ensinnäkin "kulta-auto" oli vain teipattu kullan väriseksi, tämän Jaber itsekin sanoi ainakin rivien välissä. Joulukuussa 2016 Rami Jaberin RNG Group Oy -yhtiö haettiin konkurssiin verovelkojen vuoksi ja hän lähti pois Suomesta. Rami Jaberia epäiltiin törkeästä velallisen epärehellisyydestä ja törkeästä kirjanpitorikoksesta sekä taustalla on myös lapsikaappausepisodi. Tällaisen tyypin kanssa Namida veljeili. Taidettiin vain Namidaltakin imaista helppoa rahaa.

Keväällä 2016 Sparky sai niin paljon palautetta (eikä niin hyvää sellaista) vieraskirjaansa Namidan toiminnasta, että ylläpito päätti sulkea Sparkyn vieraskirjan. Tuota aiemmin Sparky poisteli paljon asiallisen aiheellisia viestejä, jotka arvostelivat ylläpidon luokatonta toimintaa. Sparky jätti lähinnä ne viestit joissa moikattiin häntä.
Sparky kirjoitti blogiinsa 23.5.2016:
SPARKYN VIERASKIRJA SULJETAAN


On tullut aika sulkea Sparkyn vieraskirja. Sparky jatkaa edelleenkin hääräilyään Aapelin parissa, mutta vieraskirja tullaan sulkemaan tällä viikolla. Jätä viimeiset tervehdyksesi Sparkyn vieraskirjaan perjantaihin 27.05.2016 mennessä!

Sparky kiittää kaikkia vieraskirjaan kommentoineita käyttäjiä, satunnaisia lukijoita ja viime aikojen aktiiveja, jotka pääasiassa ovatkin vieraskirjaa viime aikoina elävöittäneet.

Mukavaa kesän odotusta kaikille!

Terveisin, Sparky
"Viime aikojen aktiivit..." on sarkastinen ilmaisu heille, jotka ilmaisi Sparkylle mielipiteensä. Sparkyn vieraskirja oli viimeinen väylä kohti ylläpitoa, sen sulkeminen käytännössä tarkoitti myös Sparkyn poistumista Aapelista. Sparkya näkyi silloin tällöin (joku kirjautui sillä lämpimikseen Aapeliin). Vuonna 2017 Sparkya näkyi vain pari kertaa ja vuonna 2018 ei enää kertaakaan. Jo vuonna 2015 Sparky oli pitänyt pitkiä taukoja Aapelista, eikä käyttäjät oikein saaneet niihin poissaoloihin järkevää syytä - ehkä sairaus, mutta sekin selitys haisi.

LOPUN ALKU
Vuoden 2016 kesällä ja syksyllä Namidassa tapahtui jotain outoa, en tiedä mitä tapahtui, mutta voisin kuvailla, että siellä kuin räjähti/romahti - Namidasta lähti moni henkilö pois. Edellinen pienempi aalto oltiin nähty edellisenä vuonna. Lokakuussa 2016 poistui Daniel Rantala, joka oli ollut noin vuoden Namidan toimitusjohtana, se Ilpon hehkuttama visionääri. Mitä Namidassa oli meneillään? Marraskuussa 2016 lähti Pasi Laaksonen! Laaksonen oli viimeinen kolmesta perustajajäsenestä, nyt Namidasta oli poissa se viimeinenkin toivon pisara. Tätä olin pitänyt rajapyykkinä, kun Pasi Laaksonen lähtee, niin silloin peli on pelattu. Lähti niin monta muutakin, että saa ihmetellä, että keitä sinne edes jäi? Väkeä päätyi mm. Seriously Digital Entertainmentiin, Fingersoftiin ja Rovioon... jotkut alkoivat harrastaa golfia. Namidan hype kesti vajaa vuoden, ei tullut suurta ja mahtavaa - ainakaan Danien Rantalan johdolla.

Daniel Rantalan poistuttua, Namidan tiedoissa ei ole näkynyt, että kuka on toimitusjohtaja. Oli vain yhteystieto jonkun Heidin sähköpostiin ja tämä Heidi on Ilpon uusi suojamuuri, sillä tämä mysteeri Heidi oli johdon assistentti (Executive Assistant). Vuoden 2015 syksyllä Namidaan eksyi nuori nainen customer supportiksi eli asiakaspalveluun - aikaa, jolloin Aapeli oli jo pahassa syöksyssä alaspäin. Toisinaan kyllä säälitti laittaa kriittistä palautetta asiakaspalveluun, kun tiesi minkälainen henkilö sen mahdollisesti lukee. Eihän se ollut asiakaspalvelun syy, että Aapelin viimeiset vuodet olivat mitä olivat, mutta asiakaspalvelu nyt vain sattuu olemaan se eturintama (olinhan itsekin ollut samassa asemassa), joka ottaa vastaan kaiken. Syy löytyi sieltä suojamuurien takaa.

Heinäkuussa 2016 Aapeliin ei päässyt noin 30 tuntiin, ylläpidon 8 tunnin huoltokatko hiukan venyi. Marrakuussa pelit eivät toimineet eräänä viikonloppuna ja maanantaina, kun pelit saatiin kuntoon, niin kaikki muut systeemit lahosivat. Joulukuussa 2016 Aapelin foorumilla huomattiin, että Iltalehden sivuilta on poistunut kaikki Aapelin pelit. Kysyin Iltalehdestä, että mikä on syy moiseen, vastaus oli 22.12.2016:
Hei,

Kiitos palautteestasi.
Yhteistyö Aapelin kanssa on tosiaan päättynyt ja poistimme linkit ja upotetut pelit sivuiltamme.

Aapelin toimivuus on ollut epävakaata, minkä takia päätimme tehdä näin.

Ystävällisin terveisiin,
Iltalehti.fi -tekniikka
Olin kyllä kirjoittanut aiemmin Iltalehdelle palautetta, että onko niiden viisasta enää pitää Aapelia peleissään, kun Aapeli toimii miten sattuu jne. En sitten tiedä, oliko palautteellani tähän joku yhteys. Iltalehti lopetti yhteistyön, mutta tätä Aapelin ylläpito ei koskaan kommentoinut mitenkään. Iltalehden palkki näkyi Aapelissa aina syksyyn 2018 asti. Iltalehti-palkki piilotettiin syksyllä 2018, mutta Aapelin yläreunassa oli kumminkin loppuun asti sen ns. iframe-ikkuna. Tämä oli kummallista, että ylläpito ei voinut myöntää itse koskaan, että yhteistyö on päättynyt, vaikka kyselin aiheesta joitakin kertoja ylläpidolta - tuttua ylläpidon mykkyyttä. Vuonna 2016 myös yleistyi Aapelin asiakaspalvelun ns. liukuhihnavastaukset, jotka olivat kuin copypaste-vastauksia tyyliin "Kiitos palautteesta" tai "Tutkimme asiaa". Kuin botti olisi vastaillut palautteisiin tai sitten Aapelinkin palautteet ohjattiin loppuaikoina jollekin ulkomaalaiselle, joka arpomalla laittoi jonkun suomenkielisen vastauksen - välillä tuntui jo tältä.

Syksyllä 2016 Namidan osoite muuttui Kaivokadulta Pieni Roobertinkadulle. Tästä lähtien Aapelin käyttöehdoissa ja rekisteriselosteessa pysyi vanhat osoitetiedot - eivät niitä edes jaksaneet enää päivittää.

Tuli 21.1.2017 ja kävi kuten olin ennustanut, koettiin sama kuin mitä vuonna 2014. Ylläpito ei ollut muistanut ajoissa uusia Java-sertifikaatteja. Olin kymmenen päivää aiemmin niin varma asiasta, että tein Aapelin blogiini odotuspalkin, joka näytti kuin latauspalkilta, joka eteni joka päivä vähän. Jälleen siinä meni se pari viikkoa, kun ylläpito sai hommattua sertifikaatit.
24.1.2017
Rajoitettu pääsy peleihin


Olemme saaneet tietoomme, että jotkut käyttäjistä eivät pysty pelaamaan java-pohjaisia pelejämme. Mikäli kuulut näihin käyttäjiin, pahoittelemme tapahtunutta.

Tekninen tiimimme tutkii parhaillaan asiaa ja ongelma pyritään korjaamaan mahdollisimman pian. Pyydämme kärsivällisyyttä.


2.2.2017
Java-pelit väliaikaisesti poissa käytöstä


Hei kaikille! Kuten olette varmasti huomanneet, rakkaita Java-pelejämme ei ole voinut pelata jo jonkin aikaa. Siitä huolimatta, onneksi kaikki Flash-pelimme kuten Pixxes, Atomix ja Bingo ovat edelleen pelattavissa. Lisäksi, tietokantaongelmista johtuen emme ole pystyneet arpomaan viikkokilpailujen voittajia kaikilta viikoilta.

Tekninen tiimimme on tietoinen näistä ongelmista ja he tekevät kaikkensa, jotta saisimme kaikki pelit taas pian toimimaan. Viikkokilpailujen voittajat arvotaan ja palkitaan niin pian kuin mahdollista.

Toivomme kärsivällisyyttä! Toivomme näkevämme teidät taas pian peleissämme.
24.1. ylläpito vaikutti olevan täysin tietämätön, että mikä pelejä vaivaa. Toinen tiedote tuli 2.2. ja silloinkaan ei puhuttu, että mistä moinen ongelma johtui - ylläpidon oma moka.
9.3.2017
Java-tuen päättyminen Firefoxilla


Rakkaat Aapelilaiset! Firefox on juuri julkaissut uuden päivityksen, joka ei valitettavasti enää tue Javaa. Tästä huolimatta Java-pelejämme voi edelleen pelata Safarilla ja Internet Explorerilla. Vaikka emme sitä suosittelekaan, voit myös omalla vastuullasi jättää Firefoxin päivittämättä voidaksesi pelata edelleen kaikkia pelejämme.

Onneksi kaikki Flash-pelimme, kuten Pixxes, Timangi, Atomix ja Bingo ovat yhä pelattavissa myös Firefoxin päivitetyssä versiossa. Lisäksi viikkokilpailut muutetaan painottumaan täysin Flash-peleihin, jotta kaikilla olisi mahdollisuus osallistua. Vaikka ongelmia onkin vielä ilmennyt joidenkin viikkokilpailujen voittajien valinnassa, osallistuminen kannattaa. Puuttumaan jääneet voittajat arvotaan ja julkaistaan niin pian kuin mahdollista.
Tähän päivään loppui minun pelit Aapelissa, mitä nyt joskus testailin Javaa Internet Explorerilla. Vuoden 2018 kesällä Safarikin pudotti Javan pois. Lopulta IE-selain oli ainoa, jolla vielä pystyi pelaamaan. Kun Firefox-selain pudotti Javan pois, niin silloin ylläpidonkin oli sanottova tosiasia ääneen.
13.3.2017
Ajat muuttuvat


Kuten varmasti tiedätte, teknologia muuttuu vauhdilla, kuin myös pelien maailma. Tämä tarkoittaa valitettavasti sitä, että aika on tulossa kun rakkaita Java-pelejämme ei tueta enää lainkaan. On selvää, että Aapelia ei voida enää päivittää niin, että se täyttäisi kaikkia uusia teknisiä vaatimuksia. Kuitenkin, vaikka yhtiömme keskittyminen onkin siirtynyt mobiilipelien puoleen, aiomme silti jatkaa Aapelin tukemista niin kauan kuin voimme. Juuremme juontavat Aapelista ja sen peleistä on tullut meille valtava nostalgian tuote.

Aapeli ja ennen kaikkea TE, meidän yhteisömme, olette olleet merkittävässä roolissa Namidan historiassa. Tämä palvelu on rakennettu ja herätetty eloon teidän palautteiden, mielipiteiden ja innokkuutenne avulla, lisäten suurta arvoa oppimisprosessiin ja uusien ideoiden kehittämiseen.

Palkitaksemme teidät, uskollisen yhteisömme, julkaisemme sarjan nostalgisia tuotteita, joista voitte pian nauttia ilmaiseksi.

Olemme kiitollisia rakkaudestanne ja intohimostanne, minkä vuoksi aiomme pitää Aapelin elossa teille, upeille faneillemme, niin kauan kuin se on teknisesti mahdollista. Emme voi varmasti sanoa kuinka pitkästä ajasta on kyse, mutta mitä ikinä tapahtuukaan, olemme kaikki täällä, arvostaen saavutuksiamme ja kohtaamme tulevaisuuden ylpeinä yhdessä.

Parhain terveisin,

Aapelin väki
Ajat muuttuvat -tiedote oli kyllä sellaista kuraa, että puistatti. Ajat kyllä muuttuivat, mutta kumminkaan ylläpito ei tehnyt mitään. Vuosia Aapelin käyttäjät olivat jo toivoneet, että Aapeli hyppäisi HTML5-aikaan, mutta ylläpito ei tehnyt asian eteen mitään. Ylläpito irrotti kädet ratista ja vain odotti, että milloin rysähtää. Aapelin ylläpito oli jo vuosia aiemmin hylännyt Aapelin kehityksen, yrittivät viimeiset vuodet lähinnä pitää sen verran pystyssä, että pelit toimivat. Ylläpidon prioriteetit olivat mobiilipeleissä, mutta nekään eivät saaneet tuulta purjeisiinsa, kaikki floppasivat enemmän tai vähemmän. Ylläpidolla olisi kyllä ollut aikaa siirtyä HTML5-tekniikkaan, mutta eivät halunneet käyttää siihen resursseja ja Aapelin annettiin hiipua. Ajat muuttuvat -tiedote on imelää mönjää, joka valuu korvista ulos, kun sitä lukee.

Tiedote lupasi "...sarjan nostalgisia tuotteita...", kukaan ei taida tänä päivänäkään tietää, että mitä ne oli, jos ne on julkaistu, mutta en minä ole ainakaan mitään ilmaisia nostalgia tuotteita nähnyt tuon jälkeen. Jälleen katteettomia lupauksia ja sanojen helinää. "Olemme kiitollisia rakkaudestanne ja intohimostanne...", pliis älkää! Kauheeta soopaa tuutin täydeltä.
28.8.2017
Javatuki päättyy


Arvon aapelilaiset! Tietoomme on tullut, että alle kuukauden päästä monien vanhojen Java-pohjaisten pelien tuki päättyy Java 9:n julkaisemisen myötä. Tämä tarkoittaa sitä, että jos päivitätte tietokoneenne Java-ohjelmiston versionumeroksi 9, Aapelin Java-pelit eivät toimi. Emme voi suositella Java-ohjelmistonne päivittämättä jättämistä, koska uusi versio yleensä parantaa tietokoneellanne toimivien Java-sovellusten tehokkuutta, vakautta ja tietoturvallisuutta. Ilmaisen päivityksen lataaminen varmistaa uudempien Java-sovellusten toimivan turvallisesti ja tehokkaasti, mutta vanhempia sovelluksia, kuten Java-pelejämme, ei valitettavasti enää tueta.

Voitte jatkaa Aapelin Java-pohjaisten pelien pelaamista niin pitkään kuin mahdollista, jos valitsette olla päivittämättä Java-sovellustanne versionumeroon 9. Pelaajat, jätämme päätöksen kykeneviin käsiinne ja kunnioitamme toiveitanne, olivat ne mitä tahansa.

Mikään ei tee meitä onnellisemmaksi kuin se, että näemme kuinka pelimme nauttivat suosiotanne ja suosittuja pelimme ovatkin olleet jo reilusti toistakymmentä vuotta. Tästä olemme teille ikuisesti kiitollisia.

Parhain terveisin,

Aapelin ylläpito
Syksyllä 2017 ilmestyi vihdoinkin Java 9 (oli lykkääntynyt moneen kertaan), se ei enää tukenut mitään selainta. Tuosta eteenpäin ei voinut päivittää Javaa uusimpaan versioon, jos tahtoi pelata Aapelin pelejä. Täytyi pysyä Java 8 -versiossa, siihen julkaistiin vielä korjauspäivityksiä (update xxx), joten ei sekään ollut täysin turvaton.

Kuka ja miksi joku keksi tuohonkin tiedotteeseen tuon kaamean korulauseen "Mikään ei tee meitä onnellisemmaksi kuin se, että näemme kuinka pelimme nauttivat suosiotanne ja suosittuja pelimme ovatkin olleet jo reilusti toistakymmentä vuotta. Tästä olemme teille ikuisesti kiitollisia". Miten edes nauttia, kun palvelu on vajonnut mutapohjaan aikoja sitten!

Loppukesästä 2017 Aapelin foorumilla sanottiin ettei R-kioski enää myy Aapeli-seteleitä, mutta ylläpito ei ollut tiedottanut aiheesta mitään. Joten kysyin asiaa Aapelin ylläpidosta 19.8.2017 ja vastaus hiukan ihmetytti.
8.9.2017 klo 8:37
Hei!

Kiitos viestistäsi.

Tarkistamme asian ja uutisoimme käyttäjille kun asia varmistuu. Kiitos ilmoituksestasi!

Ystävällisin terveisin,
Aapelin asiakaspalvelu
Kysyin 19.8. ja vastaus tuli vasta 8.9. Asiakaspalvelu ei tuntunut tietävän asiasta yhtään mitään, vaikka Aapelin käyttäjä oli tiennyt jo 19.8. Homma meni koomisemmaksi, kun ylläpito tiedotti asiasta.
8.9.2017 klo 02:00
Aapeli tiedottaa: Aapeli-seteleiden myynti loppunut R-Kioskeilla


Rakkaat Aapelilaiset! R-Kioski on tehnyt muutoksia toimintamalleihinsa, mistä johtuen Aapeli-seteleiden myynti R-Kioskeilla on valitettavasti lopetettu. Taateleita voi kuitenkin edelleen ostaa normaalisti tekstiviestitse sekä pankkitunnuksilla.

Pahoittelemme asiasta mahdollisesti aiheutuvaa harmia ja toivotamme mukavia pelihetkiä Aapelin parissa!
Kuulevat asiasta aamulla, mutta laittoivat tiedotteen aikaleiman yölle. Eli tiedottivat aiemmin kuin kuulivat asiasta. Eikä tuo ollut ainoa kerta, kun noin tekivät. Tiedotteen sisältö on muutenkin outo, laittoivat syyksi taas ulkopuolisen tekijän. Onhan se kummaa, jos firma ei tiedä, että sen tuotteen myynti loppui - kuulivat asiakkaalta.

Syksyllä 2017 useista talousrikoksista syyttä tuomitulle ja vangitulle teknologiayhtiö Jippiin entiselle toimitusjohtajalle Harri Johannesdahlille määrättiin maksettavaksi valtiolta 24 400 euron korvaukset. Vuosikausien oikeusrumballe viimein päätös.

Marraskuussa 2017 Lasse Hämäläinen julkaisi Aapelin Minigolf: Pelaajayhteisön ja sen kulttuurin vaiheita -opinnäytetyönsä ja vuonna 2012 hän on julkaissut Rekisteröityneiden käyttäjien nimet verkkopeliyhteisö Aapelissa -opinnäytetyön. Kaikkea sitä voikin tutkia.

Vuoden 2018 tammikuussa jälleen Java-sertifikaatit vanhentuivat, mutta jostain syystä pelit toimi yliajalla muutaman päivän, kunnes ylläpito uusi ne. Seuraavan kerran sertifikaatit vanhenevat vuoden 2019 tammikuun lopulla. Tosin vuonna 2018 Aapelin selainasetukset-sivulle ei oltu hommattu sertifikaatteja, joten siellä ei voinut testata Javan toimivuutta.

Loppukeväästä 2018 TinyTown-peli koki suurehkoja ongelmia, muistaakseni ei toiminut noin kahteen kuukauteen. Kesällä lahosi muitakin pelejä ja samassa yhteydessä saatiin taas TinyTown-peli eloon.
17.5.2018
Ongelmia TinyTownissa


TinyTownissa on tällä hetkellä ongelmia ja peliin pääsy takkuaa. Lataaminen ei mene jostain syystä loppuun asti ja peliä ei näin ollen pääse pelaamaan.

Ongelmaa selvitetään parhaillaan ja pyrimme saamaan pelin toimimaan normaalisti mahdollisimman pian!


17.7.2018
Ongelmia pelien toiminnassa


Olemme saaneet useita ilmoituksia, etteivät osa peleistämme yhdistä pelipalvelimeen ja näin ollen niitä ei voi pelata.

Kehitystiimimme tutkii ongelmaa ja toivottavasti saamme pelit kuntoon mahdollisimman pian. Kiitos kärsivällisyydestänne!


24.7.2018
Ongelmia pelien toiminnassa


Ongelma pelien toiminnassa on nyt korjattu ja pelien tulisi toimia taas normaalisti. Pahoittelemme asiasta aiheutunutta harmia ja kiitämme kärsivällisyydestänne!
Syyskuussa 2018 lahosivat Paypal-maksut.
28.9.2018
Ongelmia PayPal-maksuissa


PayPalin kautta tehtyjen ostojen kanssa on ilmennyt ongelmia ja kehitystiimimme tutkii asiaa parhaillaan.

Luottokortilla PayPalin kautta tilatessa maksu menee läpi, mutta taatelit jäävät jostain syystä toimittamatta. Mikäli olet tilannut taateleita PayPalin kautta niitä kuitenkaan saamatta, otathan yhteyttä asiakaspalveluun.

Pahoittelemme asiasta aiheutunutta harmia!
LOPPU SINETÖITYY
Paypal-maksut eivät toimineet oikein, mutta kumminkin ne pidettiin toiminnassa - epäloogista - myöhemmin ne älyttiin sulkea.

Aapelin foorumia terrorisoi vuonna 2018 spämmilinkkibotti, joka riehui muuallakin netissä. Botti täytti foorumin omilla ihmeen linkkiviesteillään. Botin viesteissä oli lähinnä linkkejä (joku kalasteli klikkauksia), viestejä satoi foorumiin päivässäkin useita kymmeniä. Moderaattoreilla ei enää sitten oikein ollutkaan muuta työtä kuin siivota päivästä toiseen linkkispämmiä. Botin toimintaa olisi ehkä voinut vaikeuttaa, jos ylläpito olisi parantanut tunnuksien rekisteröintisysteemiä, mutta ei ylläpito vaivautunut tekemään mitään asille. Spämmilinkkibotti riehui päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen - eihän hommassa ollut enää mitään järkeä. Marraskuun alussa foorumia ei selvästikään enää kukaan siivonnut, spämmiä monta kymmentä sivua ja ne harvat kunnon viestit hukkuivat spämmimereen. Muutaman päivän päästä ilmeni, että useat Aapelin moderaattorit olivat lopettaneet marrakuun alussa vapaaehtoistyönsä, koska ylläpito ei enää välittänyt mistään mitään. Moderaattoritkaan eivät enää saaneet vastakaikua ylläpidon suunnalta, joten miksi enää edes yrittää moderoida. Moderaattorit lopettaneet työnsä, tämä oli viimeinen naula Aapelin arkkuun - loppu oli sinetöity. Minäkin lopetin jo Aapelin 18.11.2018, kun ajattelin, että tämä oli nyt tässä. Kuinkas ollakaan, 21.11.2018 julkaistiin tiedote, jota oltiin jo odotettu.
21.11.2018 klo 17:00
Taateleiden ostomahdollisuus päättyy


Rakkaat Aapelilaiset!

Muutoksen aika on käsillä, sillä Aapelin taateliostojen mahdollisuus lakkautetaan perjantaina 23. marraskuuta. Taateleita voi ostaa yhä perjantaihin asti ja lakkautus astuu voimaan perjantain aikana.

Olemassa olevia taateleita voi edelleen käyttää niin peleissä kuin pelimerkkien ostamiseenkin. Aapelin pelit ovat toiminnassa aina 7. tammikuuta 2019 saakka.

Me Aapelin ylläpidossa haluamme kiittää kaikkia kuluneista vuosista ja toivotamme iloista joulun odotusta ja mukavaa jatkoa kaikille pelaajillemme!
Huom.
Tiedote on hieman epämääräinen, otsikossa puhutaan vain taateleista ja tekstissä sanotaan, että pelit toimivat 7.1.2019 asti. Miksi Aapelin päättymistä ei voitu sanoa kunnolla suoraan? Taatelien osto voi päättyä sekä pelitkin lopettaa toiminnan, mutta sehän ei välttämättä olisi tarkoittanut, että Aapeli loppuu kokonaan. Aapelin käyttäjät olivat aluksi hieman epävarmoja tiedotteen sisällöstä, että mitä se tarkalleen ottaen tarkoittaa.

Siinä se nyt oli! Tiedote, jonka tiedettiin tulevan hetkenä minä hyvänsä. Epäuskoa, iloa, surua ja vihaa. Kaikkia tunteita huokui tuon jälkeen Aapelissa. TIVI julkaisi ensimmäisenä aiheesta uutisen "Jippii-Kuokkasen legendaarinen peliyhteisö lopettaa toimintansa – ehkä oli jo aikakin". Olin ollut muutaman päivän poissa Aapelista, mutta päätin palata vielä kehiin, katsomaan Aapelin loppupöhinät - pari kuukautta.

Aika pöhinää se olikin. Pikku-Julli se jaksoi taistella loppuun asti Moderaattorivastaavan (Modevastaava, osa ylläpitoa) kanssa. Oikeastaan Pikku-Julli oli Aapelin foorumissa näkyvä hahmo jo monta vuotta, hänellä oli asiaa joka avaukseen, usein kyllä kommentoi ohi aiheen ja muisti mainita, että IE on paras selain ja Firefox on huono selain - hänen kanssaan oli turha väitellä. Pikku-Jullille napsahti usein bannit, mutta aina hän palasi takaisin muiden iloksi. Vuonna 2018 Pikku-Julli kirjoitti usein modevastaavan vieraskirjaan, mutta yhtä usein ne viestit poistuivatkin sieltä - olikohan liian karkeaa kieltä. Loppuaikoina Pikku-Julli kyllä huomautteli ihan oikeista ongelmista, mutta ehkä hänen lähestymiskulma oli hiukan väärä... ja viestit poistettiin. Tosin Modevastaavan vieraskirjasta poistui myös monen muunkin käyttäjän viestit loppuvuodesta - ehkä totuus kirpaisi.

Jo vuosia sitten Aapelista poistuneet palasivat muistelemaan menneitä, kun olivat kuulleet, että Aapeli suljetaan. Joulukin meni ja vuosi vaihtui. 6.1.2019 Junapejaala-käyttäjä kuvasi tunnin ajan Aapelia: 1. Video ja 2. Video.

Päivä vaihtui 7.1.2019, jotkut olettivat, että Aapeli loppuu yöllä, mutta ei. Aapeliin pääsi vielä aamullakin. Noin puolilta päivin se koitti.
Näkemisiin

Tammikuun 7. päivästä lähtien Aapeli siirtyy vehreämmille laitumille. Kiitos kaikille mahtavasta kokemuksesta ja lukuisista kauniista muistoista. Kunnes jälleen tapaamme!

Parahin terveisin,

Sparky ja Aapelin väki
Tuon tekstin vieressä oli yhden pelin mainos ja se oli Bubbles IQ -peli. Namida ratsastaa tällä hetkellä yhdellä pelillä. Google playn mukaan Bubbles IQ:ta on asennettu 500 000+ kertaa ja siihen päälle vielä App Store ja Facebook. Ehkä tuollakin sitten jotain tienaa. 2007 vuonna Apaja sai 70 % tuloista käyttäjiltä ja loput 30 % mainoksista. Aapeli ei ole voinut enää vuosiin tuottaa 70 % tuloista, rahaa on tullut jostain muualtakin. Tuottaako Bubbles IQ niin paljon, että sen turvin on voinut pyörittää tappiollista Aapelia vuosia? Tuskin taateli- ja pelimerkkiostot on kattaneet Aapelin kuluja - vaikea uskoa. Aapelin ylläpito meni vuosia kannattavuuden rajamailla, ehkä reippaastikin sen alapuolella, jos katsoo omavaraisuusastetta. Jollakin ihmeellä se vaan pysyi pystyssä. Vuonna 2015 taisi olla kaatuminen jo lähellä, fuusio oli ainoa pelastus. Hypetystä kesti vajaa vuoden ja timanttitehtaan timantit kyllä tummuivat, ei tullut suurta ja mahtavaa pelitaloa. Jostain syystä loppuvuodesta 2016 väki pakeni Namidasta ja vuoden 2018 lopulla Oulun toimistokin katosi kartalta.

Aapelin hiipuminen
2014 2015 2016 2017 2018 2019
Aapelin viimeiset vuodet

JA SEN YLI!
Vuonna 2013 nähtiin Putt-peli sekä Harley toy -sovellus ja nähtiin Balloon birdin ensilennot. Fokus oli tällöin viimeistään siirtynyt mobiilipelien suuntaan - kun muutkin sinne suuntasi. Vuonna 2011 Aapeliin oli tullut viimeisimmät pelit ja toivoa uusista ei enää näkynyt. Vuoden 2012 joulukuusta alkoi jyrkkä syöksy Aapelin kävijämäärissä, tämä näkyi tilastoissa ja lopulta myös Aapelissa - pelaajia ei vain ollut niin paljon kuin ennen. Kaukana oli ne vuodet, kun Biljardi-peliin täytyi jonottaa, jotta mahtui serverille. Vuoden 2014 alun Java-sertifikaattiunohdus myös viestitti, että missä mennään, Aapelista ei pidetty huolta, niin kuin ennen. Seuraavistakaan Java-sertifikaateista ei pidetty huolta.

Jo vuosia sitten esimerkiksi minä sanoin ylläpidon suuntaan, että Java ja Flash on kuolemassa (he itsekin tiesivät sen), pitäisi harkita esim. HTML5-, WebGL-tekniikoita. Eipä heitä kiinnostanut, olivat päättäneet antaa Aapelin lahota paikoilleen ja suuntasivat mobiiliin, kuten trendi on. Aapeli oli konseptina ainutlaatuinen, viimeistellyt pelit, käyttäjillä omat sivut, joissa vieraskirjat, blogit, galleriat jne. Tällaista ei ollut toista. Markkinamiesten mielestä nettiselaimella pelaaminen on mennyttä aikaa, mutta Aapeli oli muutakin kuin vain pelit. Ylläpito näki vain horisontissaan mobiilipelit ja niillä mentiin. Nyt kukaan ei tiedä miten Aapeli olisi menestynyt, jos sen tekniikkaa olisi muutettu nykypäivään eli Java ja Flash pois, tilalle HTML5 jne. Olisihan se tietenkin ollut kova urakka, mutta aikaa olisi kyllä ollut, jos ajoissa oltaisiin ruvettu hommiin. Muutos oltaisiin voitu tehdä peli kerrallaan tai sitten luoda täysin uusi Aapeli - aloittaa tyhjältä pöydältä. Kännykässä nysvätään pienellä ruudulla vain peliä - siis lähinnä vain peliä. Ei kännykkään voi luoda Aapelin kaltaista palvelua. Väitän, että löytyy niitäkin ihmisiä, jotka käyttäisi 2020-luvun Aapelia, joka olisi ihan vain internetissä uusilla tekniikoilla toteutettuna. Onhan se kyllä sitten eri juttu, että moniko käyttäisi 2020-luvun Aapelia, mutta sitäkin on vaikea sanoa, kun kaikki rynnivät nykyään vain mobiilimarkkinoille, eikä kukaan edes kunnolla yritä mitään muuta - koska raha ratkaisee ja rohkeutta ei ole poiketa polulta. Aapeli oli 2000-luvun alussa se "toisen sukupolven" pelisivusto, kaikki oli tehty viimeisen päälle ja juttua vietiin eteenpäin. Muut pelisivustot rämpi vain samassa ojassa, pieniä rupusia pelejä ja laatu oli mitä oli. Toiset kasasi vain tuhat huonoa peliä nippuun, mutta Aapeli loi kunnon pelit ja niitä ei ollut tuhatta, mutta laatu korvasi määrän. Aapelissa oli muutakin kuin pelit, muilla ei ollut oikein muuta kuin pelit. Java ei kuole, mutta se hylkäsi selaimet ja selaimet sen. Java 8:a taidetaan tukea vuoteen 2021 asti. Java 9 ja uudemmat eivät toimi missään selaimessa. IE-selain tukee vielä Java 8:a, mutta IE-selainkin on käytännössä fossiiliselain, joka tulee kuolemaan. Flash-tekniikkakin kuolee viimeistään vuonna 2021, sitä aiemmin se jo joutuu ahtaalle selaimissa. Alkaa HTML5:n aikakausi. Näin ollen Aapeli ei kyllä olisi enää muutenkaan voinut jatkaa montaa vuotta. Olen miettinyt, että Aapeli ei ollut vielä reagoinut mitenkään GDPR:ään ja taitaa viimeistään vuonna 2019 muuttua Suomessakin tietoturvalait, niin ehkä ylläpito pääsi näin niiden suhteenkin helpommalla, kun vain sulki torson palvelunsa. Aapelin käyttöehdoissa oli jo muutenkin ollut pari vuotta vanhat tiedot, eivätkä jaksaneet päivittää niitä. Olikohan käyttöehdot näin ollen edes käyttäjiä sitova?

20-vuotta Java-pelejä, onhan se hyvä viipale elämästä, kun miettii. Kaikenlaista niihin vuosiin on mahtunut, ystäviä tullut ja mennyt sekä harrastuksestakin sain töitä - se oli yksi ihme. Aapeli tuli koettua niin ulkoa kuin sisältäkin päin.

Mistä Aapeli-pelisivusto sai nimensä, sitä en tiedä, mutta yksi teoria on. Aapeli-nimi saattaa olla tribuutti ensimmäiselle suomalaiselle digitaaliselle pelilaiteelle. Aapeli-pelilaite on vuodelta 1955. Onko jollakin parempaa tietoa tai ehdotuksia?

Missä he ovat nyt... Vuoden 2017 alussa perustettiin Lumonium games Oy, sieltä löytyy kolme henkilöä, jotka ovat olleet kaikki Namidassa.

RISPEKTIT
Kolme sankaria
Asmo Halinen
Tuo bisneksien vainukoira, osaa lähteä aina juuri oikealla hetkellä uuteen suuntaan. Asmo antoi Pasimaailmassa minulle oikeudet tehdä minigolf-ratoja - siitä ehkä tämä kaikki lähti. Vuonna 2007 Asmo jälleen yllättää ja vaikuttaa elämääni, kun otti minuun yhteyttä ja pääsin töihin Apajaan. Jonka jälkeen alkoi taas miettiä suunnan vaihtoa uusiin bisneksin. Kiitokset Asmolle, kun otti minut töihin, vaikka aina ei ole ehkä ollutkaan helppoa minun kanssa.
Pasi Laaksonen
The Java-guru, ilman Pasia meillä ei olisi ollut pelejä, eikä Aapelia. Pasi ei itse varmaan tiedäkään, että minigolfia on sanottu Pasin ainoaksi lapseksi tai pojaksi. Pasi panosti eniten minigolfiin.
Janne Matilainen
Hän on se graafikko, joka ei koskaan tee virheitä. Hän on myös Flash-guru. Janne... Ernesti Kotivalo on aina sydämessäni!

Web-koodarit
Poteri
Kun Pasi on Java-guru, niin Poteri on web-guru. Kaikki oli mahdollista ja hiukan sen ylikin.
Kungfutse
Web-velho, jolta myös onnistui kaikki.

Serverit
Hoeg
Serveripuolen ex-Pertti jumalan armosta. Oli yö tai päivä, niin Hoeg potki serverit pystyyn ja leipoi kakkuja. Kyllä konehuoneessa joku muukin hikoili, mutta nimiä en nyt muista.

Asiakaspalvelu 2007-2011
X ja Y
Olitte tehokaksikko, toisinaan yksikkö ja ihan hyvin me pidettiin Aapeli kasassa, vaikka aina se ei ollut helppoa. Siinä sivussa myös shefut ja modet valittiin ja sekin puoli pysyi pystyssä.


Taateli.com - Aapelin fanisivusto
Wormhole
Taateli.comin ylläpitäjä, jolla on draivi päällä! - kuten hän on muistaakseni joskus sanonut. Taateli.com oli hyvänä apuna, kun kirjoittelin tätä tekstiä.
M_I_K_A
Hän on ollut tietääkseni hyvänä apuna Taateli.comissa. Keräsi Aapelin uutisia talteen, senkin jälkeen, kun Taateli.comissa lahosi PHP - ehkä nekin uutiset ovat jossain säilössä.

Discord
Kiitokset myös hänelle, joka laittoi Discordiin pystyyn Aapeli legacy -kanavan.


Muut
Kiitokset vanhoille ja uusille ystäville, joita en ole maininnut erikseen. Kiitos Aapeli-yhteisölle.


Olkoon tämä kirjoitus muistoperintöni heille, jotka kuluttivat aikaa Aapelissa.


Aapelin legenda elää!

59 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen kirjoitus ja pitkä sellainen. Kiitos tästä asiantuntevasta ja hyvin kirjoitetusta muistelmasta. Muutama päivä meni, kun luin osissa. Linkit piti myös käydä läpi! Pasimaailmasta aloitin itsekkin, tosin Aapeliin löysin vasta vuonna 2005 maikkarilla pyörivän Aapeli-mainoksen nähtyäni. Muistelmaa lukiessani mieleeni palautui myös jonkin verran tapahtumia Aapelin historiasta, jotka olin jo kokonaan unohtanut. Mutta tosi paljon oli uutta asiaa. Oma aktiivisuus sijoittui Aapelin kultavuosille ja en ollutkaan tietoinen, miten pahasti Aapelin ylläpito sotki hommansa lopulta. Vähän tuli haikea fiilis lukea hiipuvista vuosista. Samaa mieltä olen, että HTML5-tekniikalla ja paremmilla ylläpitotoimilla olisi Aapelin toiminta jatkunut varmasti menestyksekkäänä pidempääkin. Olen vain yksi näistä tuhansista kultavuosina aktiivisesti Aapelissa pelanneista henkilöistä, mutta en ole varmaan ainoa, joka pitää sinua yhtenä Aapelin positiivisesti merkittävimmistä henkilöistä. Olit minun lempi sheriffi, aina keksit jotain mielenkiintoista kirjoitettavaa, väsäsit hassuja kuvia ja hauskoja flash-animaatioita! Voi olla, että jouduit jopa teinivuosinani siivoamaan jälkiäni hiekkalaatikolta. ;) Rispekt ja onnea Aapelin jälkeiseen elämään!

  -Pro Suomi/Dezke

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, Aapelin kulta-aikana tuli väsäiltyä kaikenlaista flash-juttuja jne. Vuonna 2015 testailin HTML5-animointia:
   Joulutervehdys 2015 (ääniefektiäkin mukana), taiteellinen pläjäys.

   Nyt "ohjasin" Perikato-elokuvan uusiksi:
   Aapeli ja Namida vuosina 2015-2018
   (Ottakaa huumorilla. Yksi typokin jäi, mutta ei voi mitään.)

   Poista
 2. Taateli.comista, sain arvonimen VERY IMPORTANT PEAR eli ystávállisesti pááryná, olin erittáin ahkera lukija siellá.
  Liityin AAPELIIN nákðjáán kun alkoi erikoiset vuodet.

  C64 tais alkaa meikáláisen pelailu, serkkujen wanhalla masiinalla.
  Error loading, naurettiin serkkujen merkintðjá lerppujen suojapaperissa esim.
  wc2A missá Bubble Bobble oli; Huudeltii tuu pelaa wessaa!
  Boulder Dash, Winter Games, Wizard of Wor, osa ei ees toiminu kunnolla, mut tos mainitsin omat suosikkini. Olikohan Rampage C64 peli, jossa oli várikkáitá gorilloja rampauttamassa cityá, katsoin leffan Rampage, mut siiná oli kolme jtn magicmusheja nuuhkinutta joka kasvatti krokon, suden ja viittomia harrastaneen albinogorillan superisoiks, ne sit rampautti Chicagon.

  Muistan kyllá ku joku soitti että aina varattua tuuttas, nyt pois netistá. Enemmán kuitenkin ninskulla pelattiin.
  En ollut kauheen ahkera netissá roikkuja, satunnaisesti aloitin aika myðháán.
  Aloitin Aku Ankan sivuilla ahkerana, paljastin ennakkotietoja Ankkapiirtájistá, ja voitin yhen kisan, toimin modenakin, mutta se on jo eri juttu.
  Tiikonin tunnistinkin, mutta mielenkiintoisia asioita paljastit.
  Tuo muistelmasivu Asmon on ofc kiintoisa!

  Paljonko VIP tukimaksu oli?
  Aapelisetelinippu on mulla tallessa, mulla jái viisinumeroinen máárá pelimerkkejá, váhán harmittaa, mutta ei ollut motivaatiota kun kaikki oli menossa kuun pimeálle puolelle, ja mitáán et saa mukanas.

  Harmittaa kun taisin kuulla Aapelista vuonna 2006-2007 ekan kerran, ei ollut hajuakaan peleistá, 2008 páásin sattumalta kaverin hahmolle munia rikkomaan.
  Se sit sano tee oma ukko, emmá viittinyt, koska oikeestaan viihdyin muualla.
  No kesti 22.05.2009 kun tein sen oman"ukon", lukuisissa hahmoissani oli ekana musta laiha hahmo, jonka teki sama kaverini, joku kommas: Sulla on hieno gootti hahmo. Okei..
  Olin laiska poistaa mitáán, oli nastaa kun sain yksárillá postia ettá páásen testaa uutta genee, jesh! Silloin syntyi erilaisia kukertavia hahmojani, joidein vioista kirjoittelimme omalle suljetulle forkkaosuudelle. Oli hauskaa puuhaa.

  Farmii sain kokea ja Afrikkaa, náin yhen testaajan olevan Afrikassa hiukka sitá ootettiin! Siellá mulla oli hahmo FIFI joka voitti pusukisan, ja teki sikana jálkeláisiá, + indigopentuja.
  Muistan kun erás Y pyys naimisiin siellá, kun FIFI oli niin best, mutta nou thx-
  Muistan vanhan bingon siellá oli rento tunnelma, pyyhekumi jutteli paljon ja aina ku joku voitti tuli rivi:
  O
  O
  O
  O
  Uusi bingo sitten kerási sitá porukkaa josta jakautui joukot, ja ne riiteli keskenáán, myðs joku urpo tuli sinne huuteleen Bellissima, se ársytti.
  Contessa járkkás kivoja hahmokisoja, Playforian puolella, niistá tuli erikoismitaleita.
  Ja sulle ihmettelin kun vieraissani náky Aapelin Henki, olin ihan Oh my God!?
  Sainkin joulutangasta Aapelin Henki mitalin:3 Silloin ei tarvinnut liikkua verhojen takana.
  Bugimitalinkin sain..kai vinguin kun bongasin monia bugeja.
  Sain kaks kertaa perákkáisiná vuosina Aapelin Paras Ystává pytyn, upeita muistoja!
  Pokaali kutistui kummasti, muutkin isot vimpaimet kutistui.

  JATQ

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Troijan teki mahtavia blogeja, tilastoja ja kisoja, oliko kissan nimi Pulla?
   Kávin Troijanin blogissa usein, melkein páivittáin ihan viimeisiin páiviin!

   Wordz oli paras peli, aivan mahtava, sitá on iksu, monen muunkin.

   Muistan tuon MILJARDI peliá hypetyksen kun kaikki sekos!
   Surullinen juttu ettá yyvee ja henki poistui, vaikka hengen hahmo jái.
   Sparky taas muistutti Spongebob Squarepantsin Patrick Star!!
   Kerran páásin Patrick Starin valokeilaan rustaamalla AAPON 12v runon joka kásitteli lukuisia pelejá. Voisin sen liittáá myðhemmin.

   Olen sanonu satamiljoona kertaa miksi..oi miksi en tehny ukkooni 2005!??
   Mun alkuaika oli weird, kun pelasin vain nelján suoraa, sit tuli kaveripyyntðjá kokoaika, ja luulin ne pitáá ottaa kaikki kamuiks, ja muutenkin trafiikkia syntyi.
   Kaverini (se sama) sanoi aikoja sit ettá má oon oikee prinsessa Aapelissa..*shame on me*

   On harmillista kun Aapeli loppu, oli ainoa pelipaikka jossa mahtavia pelejá.
   Sinne jái kivoja kamujakin, mutta siirryin kuten ajattelinkin, konsolien pariin.
   Ja DIY projektikin edennyt.
   Aikaa vie toki muutkin sivustot, mutta Aapelista jái pelkkáá hyváá mieleen.
   Kun kysyin modejuttua miksi aspa ei sanonut ettá ei haeta enáá.
   Vaan olivat iloisia, ettá halusin modeks ja se kaavake.
   Pisti miettii eikð ne tienny ees.

   Sinuun tutustuin lukien Jacken blogeja, niitá oli paljon ja ne oli mahtavia, I LIKE ja muistan aina kun teit hauskan pikkutuhman tarinan, tarinaa en muista!
   Anyway kukkahattutáti veti herneet peltoineen ja tarina hávis.
   Ja muistan aina kun aapossa oli páásiáisen munajahti, ja sain sadannen munan eráán hahmon haaroista, kyllá kommaa tuli, niin joku kukkis kipitti yyveelle juoruumaan herne pullistuen nenussa, ettá puhun tuhmia..Onneks yyvee ymmárrás, koska meillá on samanlainen musta kiero huumorintaju.

   Kiitos ettá otit mut mukaan legendaariseen Ei Hyváá Páiváá! Mulla on kuva muistona kansikuvaflikkana. Kiitos siitá eráán.

   Danielille kirjoitin pitkán meilin että JACKE pitáá palauttaa ja perustelut káytin koko sieluni ja Daniel ei vastannu mitáán..ei varmaan lukenu ees.
   Nuo sai vapaudu vankilasta kortit, jostain pðrssifeikistá?
   Aika kova tuomio, kun raiskarit saa muutaman kuukauden.

   Hakkerit sai aikaan sen jotka kirjautui sisálle, forkalle tuli hirvee litania jossa paljastui nimet ja meiliossut!
   Saiko yllis ne hakkeroijat kiinni? Epáilen.

   Warehan se oli mahtava tyyppi, voi vide oli hahmona TOM(and Jerry)ja Homer Simpson etc.
   Hahmosivulla soi jukebox, máki tarjosin biisiá sinne, ja erikoisesti patsas hahmonaan, oliko ADONIS..
   Mulle se teki silmistáni silmániskukuvan, ja neuvo miten paan sen kuvaukseen.
   Otin sen talteen kuten kopioin parit blogit, harmi kun en ehtiny tallentaa erikoismitaleita. (Toisaalta olen huono katsomaan mitáán)

   En mákáán huomannut mitáán nostalgisia tuotteita, mut joku Sparkyn páivá oli nasta kun sai ilmaiseks hienoja taustoja ja boxeja.

   Kiitán minákin kaikkia kivoja kavereita ja tykkásin aaposta sehán oli mun lempparipoika! Hitsin hyvát muistot jái, noin hyviá pelejá ei ole missáán!
   Puhalsinkin pðlyt pois konsoleista..odotellessa että Aapeli heráá eloon tássá maailmassa maybe toisella nimellá HTML5 (En olisi uskonut ettá Aapeli delas, (wc pytystá meni)
   Mitás tuo vihjailu on: Kunnes jálleen tapaamme!!!!?

   Joku viiden vuoden takainen:

   Aapeli tehtaallaan duunaa taatuja,
   Ja káyttáját talloo ostettuja ja saatuja.
   Pyðrittáá taateleita raha,
   on se hyvá, taikka sitten paha.
   Voishan kakkuunki káyttáá taatelia,
   maku sen, on melkein kuin hienointa aatelia.

   -C Jos hulluuteen osallistuu riittáván monta, siitá tulee normaalia.

   Ps. Arvaa että nauroin kippurassa kierien kolmoislutzin tehneená tuota Aapeli ja Namida vuosina 2015-2018!

   Poista
  2. Ensimmäiset askeleet ohjelmointiin otin Commodore 64:llä. C64-ohjekirjan lopussa oli koodeja ja ainakin Bouncing Ball -koodin kokeilin, itse koodi näkyy videon alussa, pausella näkee koodin. Enhän silloin osannut yhtään englantia ja ohjelmoinnista ei ollut mitään hajua, mutta silloin tajusin, että kun kirjoitan koodit ruutuun, niin tapahtuu jotain - siitä se lähti. Jossain välissä tajusin, että C64:n alkuruutuun voi "piirtää" kuvia väreillä (wau! väreillä), kursorin koko oli pienin "piste" varmaan, johon pystyin ja enhän osannut tallentaa kuvia - mutta oli tekemisen ilo. En vain siis pelannut silloinkaan.

   Minullakin tajunta räjähti tietotekniikan maailmaan serkun kautta 1980-luvulla. Serkulla näin ensimmäisen kerran tietokoneen - Commodore 64. Ymmärsin heti mistä oli kyse, tämä on se minun juttuni! Up'n down - peli on muistaakseni ensimmäinen peli, jota silloin pelailin paljon. Pitihän se sitten kerätä viikkorahoilla summa, jolla sain ostettua oman Commodore 64:n. Nemesis (tunnetaan myös muillakin nimillä) oli myös peli, johon kulutin aikaa ja myöhemmin aikuisiällä, jopa hahmottelin omaa vastaavanlaista peliäkin.

   1990-luvun lopulla, modeemin aikana ei juu oikein viitsinyt päivällä käydä netissä, kun joku ehkä saattoi soittaa. Illalla sitten kävin netissä ja silloinkin oli vaara, että joku soittaa siis lankapuhelimeen (eipä ollut kännyköitä hirveästi silloin), jonka kautta netti toimi. tuleva puhelu saattoi häiritä nettilinjaa niin paljon, että nettiyhteys meni poikki - siitä tiesi, että joku koitti soittaa.

   Itse en ole ollut konsoli-ihminen (ehkä siihenkin on omat syynsä). Commodore 64 vaihtui Amiga 500:seen, josta hyppäsin PC-maailmaan. Ensimmäinen PC:ni oli hulppea 486 33 MHz se oli silloin tykkikone!

   Aapelin VIP-maksu oli 5 euroa - löytyi näköjään sekin tieto vielä.

   Bingossa oli juu se ihmeen O-kulttuuri, tarkoitti Onnea, kun voitti kierroksen.

   Troija-käyttäjän galleriaa tuli katsottua, kun hän piirteli hienoja kuvia liittyen Aapeliin. Troijalla oli myös Jacke-projekti, väsäsi Jacke-hahmosta hienon kuvan, mutta en muista, että laittoiko hän ikinä sitä julki (jäikö se hieman kesken) - näin siitä monia kuvia, kun se kuva eteni. LineOut taisi olla toinen hyvä piirtäjä.

   Ainoa pikkutuhmatarina Aapelissa, jonka nyt muistan, oli minun kirjoitukseni Curling-lajista, siihen liittyvistä termeistä - on nänniä ja pesää jne.

   Waren jukeboxin muistan. Warelta otin muistiin koodin, jolla sai esiin hahmosivuilla piilotetut boxit.

   "Kunnes jälleen tapaamme!" vaikea uskoa, että laittavat uutta Aapelia pystyyn. Luottamuskin karissut siihen aisapariin (Ilpo & Harri), kaikki mihin he sekaantuu, menee lopulta solmuun. Jos bisnekeen liittyy tuo aisapari, niin välttelen kyllä. Aapelista jäi ikävä maku. Heillä olisi ollut mahdollisuus hoitaa asiat paremmin, mutta eivät tehneet niin - toistavat vanhaa kaavaansa.

   Taloussanomien juttu:
   Ilpo Kuokkanen haluaa tehdä käsityönä rakentamastaan Jippiistä nettimaailman mäkkärin

   Kannattaa lukea. Herroilla on ollut jo ennen Jippiitäkin sekavaa menoa, silloin jo Ilpon maine ollut vähän outo ja vältellyt julkisuutta.

   Poista
  3. Moikka J a c k e 🙋‍♂️ vai sanotaanko Silence.
   Tässä muistelin vanhoja aikoja ja aloin etsimään löytyisikö aapleista enään mitään ja törmäsin tähän kirjoitukseen. Oli kyllä nostalgista kirjoitusta J a c k e: ltä, kiitos näistä muistoista.
   Unohdin esitellä itseni.... olen Troijan se lihapulla kissan omistaja 😇
   Toinen nimimerkkini oli Magnex.
   Mitä nyt mieleen tulee, jäin kaipaamaan niitä hauskojahetkiä aapelissa ja etenkin niitä mukavia tuttuja. Lineout, Rebe, Silence, Grystal Eyes ja monet muut...
   Oli kyllä hauskoja aikoja. J a c k e! Se kuva jäi kesken. Säilytin siitä otoksia Magnexin galleriassa ystäville koska Troijanin galleria oli aika täynnä. Toki mulla on edelleen tuhansia kuvia niin työvaijeista että aapelista edelleen.
   Niitä on ollut hauska katsoa vieläkin. Mitä kaikkea sitä tuli tehtyä.
   Pitemmittä puheitta...kaikkea hyvää tutuille aaplilaisille jotka tämän lukevat jos lukevat. Onko muuten mitään kanavaa jossa on vanhoja aapelilaisia?
   T: Troijan

   Poista
  4. No, moikka Troijan! Olenkin miettinyt joskus, että mihinkähän Troijan päätyi. Muistan sinut niistä kuvista joita jaksoit piirtää.

   Discordissa on Aapelille pyhitetty kanava (en ole varma, että toimiiko tuo linkki), siellä on Aapeli porukkaa jonkun verran (sana päivässä -tyyli). CE pyörii täällä silloin tällöiin kommentoimassa juttuja. Muista en sitten oikein tiedäkään.

   Olen J a c k e (tai Jacke). Silence oli käytössä, kun ylläpidolla putosi ruuvi ja poisti Jacken =)

   Poista
  5. Terve vain 🙋‍♂️ mä olen monesti miettinyt mihin kukin aapelin jälkeen suuntasivat. Hauska törmätä näin pitkään ajan päästä edes johonkin.
   Tämä sinun kirjoitus oli kyllä niin hyvä, että jumiuduin piiiitkäksi aikaan lueskelemaan. Sulla tämä sujuu edelleen 💪
   Aika mahtavaa oli löytää tämä. Mä kokeilen tuota jos vaikka toimisi.
   Niinkuin sanoin tuossa aikaisemmin, paljon on vielä jäljellä muistoja aapelista.
   Kaikenlaisista pelitilanteista, tekemistäni kuvista kaikki ja niiden välivaiheista.
   Ties mitä....mutta täältä löydän ainakin sinut. Mukavaa päivää J a c k e.

   Poista
  6. Kokeilin tuota linkkiä, en päässyt ulko-ovea pidemmälle.
   Muistan kyllä kun ylliksellä meni pussillinen herneitä nenuun. Mitähän ne sillä saavutti kun bannasi J a c k e:n? Ehkä jokin henkinen voitto..heh

   Poista
  7. En ole koskaan vielä tainnut sanoa ääneen, että kuka oli bannien taustalla, mutta nyt sanon. Silloin johtajan paikalla hääri Daniel Borek. Borekilla ei ollut yhtään pelisilmää. Sekosi mun yhdestä blogikirjoituksesta. Jos hän olisi laskenut kymmeneen ja olisi antanut kirjoituksen vajota unholaan, niin oltaisiin kaikki säästytty monelta paskamyrskyltä =)

   Mutta ei, hän halusi olla suuri johtaja ja alkoi uhkailla/kiristää ja antaa perättömiä lupauksia. Minä pidin mielipiteeni, enkä perääntynyt yhtään, uhrasin siinä samalla Jackenkin, mutta pidin mielipiteeni. Borek juu halusi henkisen voiton ja poisti Jacken. Tosin, se oli Pyrrhoksen voitto =)

   Huvittavaa oli sekin, kun tuota episodia aiemmin lopetin Yhteisövastaavan hommat ja silloinkin johtaja oli Daniel Borek. Kun ilmoitin, että irtisanoudun, niin Borek sanoi, että mulla on 4 viikon irtisanoutumisaika. Kaivoin sitten työehtosopimukset ja pamautin "pöytään", että luepa tuosta. Kun olin tehnyt töitä alle 5 vuotta, niin silloin voin häipyä 14 päivän jälkeen. Johtaja Borek joutui myöntää, että olin oikeassa.

   Kun irtisanouduin, niin tiesin, että patoon tulee särö (pato oli tärissyt jo pidemmänkin aikaa), eikä siinä tainnut mennä kuin puolivuotta, kun Aapelin henkikin lopetti ja seuraavaksi lähti Aapelin aspan selkäranka... ja se oli sitten siinä =)

   Loppuvuodet Aapelille oli pelkkää hengityskoneessa makaamista.

   Poista
  8. Osuit Borekia vyön alle ja hänen ego ei sitä kestänyt. Pieni mies isoissa saappaissa. Ajatella miltä on mahtanut tuntua. Aamulla peilistä katsoo suuri johtaja ja iltapäivällä tulee vesseli joka ampuu ritsalla suoraan räppänään, etkä voi muuta tehdä kuin niellä kiukkusi 😄
   Ja lisättäkööt tuohon hengen lähtöön jne...jäi jäljelle kameli jolla oli selkä katki. Tuosta piti aikoinaan tehdä kuvakin, muistat varmaan.

   Poista
  9. Muistoja 😌
   https://web.archive.org/web/20181128233057/http://www.aapeli.com/community/user/Troijan/gallery/view/tr_medialta_tulossa

   https://web.archive.org/web/20181128233154/http://www.aapeli.com/community/user/Troijan/gallery/view/tr_media5

   Poista
  10. Mahtavia kuvia kyllä. En kyllä osaa GIMPillä tuollaisia vääntää, mutta olen todennut, että mun ilmaisumuoto on kirjoittaminen (ja koodaus).

   Poista
 3. Hetki vielá ja kohti yllári turbulenssia..(ilmastonmuutos, joko myydáán lippuja kuuhun tai Marsmaahan!!)

  No hei, tuttuja pelejá mainitsitkin: Up N Down ja Nemesis tuttuja hyvinkin!
  Meidán kotona oli telkkariin asennettava ping pong, se oli so old, ja pidettiin kaapissa, josta aina hain sen kun sain pelikamun, kaksinpeli siis, aapossa tais olla samantapanen peli, olin huono siiná, oiskos ollu Kapong?

  Kiitti tosta linkistá VIP maksusta, jotenki ylisðpðð ruinata tukea yllápidolle ^^
  "Palvelu toimii Soneran, Radiolinjan, DNA:n ja Telian matkapuhelinliittymillä."
  Radiolinja oli rátinálinja, mulla oli eka Sonera sit siirryin DNA siellá pysynyt.

  LineOut piirsi mulle hulppean piirroksen aiheena oli Temppelinherrojen kátketty kruunu, voit kuukkeloida kirjan kannen siiná mun hahmon viitan suojissa on porukkaa, Don Rosan parhaimpia, voin láhettáá sulle kuvan siitá vkl.

  Muistan kans ettá Troijan touhui Jacke-projektin kans.
  Heheh saattoi olla juurikin tuo tuhmis-tarina XD
  Mulla oli sama koodi, jota káytin win7 Firefox koneella, mutta siirryin uuteen koneeseen jossa oli win10 josta en pitányt, oli myðs Win7 FF... koodi Greasemonkey "rasva-apina." Ei sitá muokkauksiin káytetty, eiká etsitty bugeja.

  Hyvá tarina tuo Ilpon juttu, siltikin sanon Aapo oli paras peliyhteisð.
  Oli jotain muutakin sanottavaa mutten kai táhán sitá tohdi laittaa, vaikka onkin oma mielipiteeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelimuseossa olen tainnut pelata sitä 1970-luvun Ping pongia. Aapelinkin Kapong olisi olluit ihan hyvä, mutta minulla ainakin se tökki liikaa.

   Ennen VIP-maksua heitin vitsillä ylläpidolle, että laittavat esille tilinumeron, johon pelaajat voivat halutessaan laittaa haluamansa verran tukirahaa Aapelille. Ei tullut tilinumeroa, mutta tuli VIP-maksu. Saattoi olla jo kehitteillä ennnen minun vitsiä.

   Aiemmin unohtui mainita se "Ei hyvää päivää!" -lehti projekti vuonna 2012. Oikeastaan sehän oli kuva lehden kannesta - lööppejä. Ei hyvää päivää! - lehti oli kuin Aapeli-aiheinen Seiska-lehti. Kannessa kohulööppiotsikoita liittyen Aapeliin. Minulla on nekin tallessa vielä. Muistaakseni se missä sinutkin mainitaan, niin oli tyyliin "Kun pyysit kanteen, niin pääsit kanteen" - näinhän toimii vain joku roskalehti, itseironiaa =)

   Aapeli oli paras.

   Poista
 4. Kovaa työtä olet Jaska tämänkin eteen tehnyt. Ei oltu ikinä ns, Aapeli kavereita mutta sua oli helppo arvostaa. Paljon työtä ja vaivaa mutta palkkaaki olis voinu saada. Hyviä jatkoja sinulle ja kaikille muillekkin entisille Aapelin tyypeille. Terveisiä myös sille yhelle Rinsessalle sinne johonkin, kenties lonkeroitten ääreen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.

   Olisi kiva tietää tällaisten kommentoijien Aapeli-nimiä, ketkä eksyy lukemaan =)

   Poista
 5. Noo ei kai sillä nimellä nii väliä. Joku tarkka silmäinen mut tuntis luultavasti jo erellisestä kommentista. Eipä ole tainnut aapelille korviketta löytyä, tai siis on mutta tuskin kunnollista samankaltaista pelimestaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aapeli oli paras ja ainutlaatuinen, sitä ylläpito ei tajunnut.

   Poista
 6. Hyvä kirjoitus sinulta Jacke, kiva että sekin sai vahvistuksen itselleni että olit tosiaan yhteisövastaava kun sitä niin kauan itsekseni epäilin.

  Tulihan tuota aapelia selailtua vuodesta 2006 jonnekkin 2014 tietämille saakka päivittäin. Mukavaahan loppupeleissä oli aapelissa oma nuoruus ja teinivuodet viettää, vaikka kaikkea hullunkurista aina piti koittaa ja banneilta ei aina vältytty.

  Loppu oli tosiaan nähtävissä aika kauan ja sieltä lopulta vähän aikuistuttua tajusin siirtyä pois.

  Yhteisövastaava ajat on edelleen jääneet mieleen, olivat hauskoja nuoruusvuosia itselle.

  Lentokonepeliä jään kaipaamaan.

  Kiitos jacke ja Aapeli.

  -seva2

  VastaaPoista
 7. 5.6.2019 Aapelin domainin olemassa oloa on päivitetty vuodella eteenpäin.

  VastaaPoista
 8. Ihanku olis lukenu jonkun kuolinkouristuksista varmaan kuolemaan.. Iteki tuli pelattua Jippiissä ja sen jälkeen Aapelissa kymmenkunta vuotta. Siihen mahtui monta hauskaa pelihetkeä :)

  VastaaPoista
 9. Oli? Aika erikoista että domainia jatkettu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos haluavat, että pöly laskeutuu - vuoden päästä vapauttavat domaimin.

   Poista
 10. Namida Diamond Factory Oy:n omavaraisuusaste putosi -117 %:tiin vuoden 2019 taloustiedoissa eli vuonna 2018.

  VastaaPoista
 11. No jospas joku hannu pee iskee puikkoihin ja tekohengittää kuolleen aapelin henkiin, mutta tuo tuntuu niitiltä melkoinen lehmän hännän laskeutuminen.
  Ainainen valitus ja nurina, kitinä, rumba mitä eräät harrasti oli kyllä shokeeraavaa. Oliko vuonna 2005 tuollaista, en havainnut sitä edes vuonna 2009.
  Aapeli oli kyllä paras paikka, naurattaa miten luulin alussa se on lasten paikka, ja mua luultiin 13 vuotiaaksi!

  -C oli se aapo lonkeroitunut aikalailla, tällä lähetän terveiset ring ring seriffille manseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, mä kyllä luulin sitä loppuun asti lähinnä jonnejen paikaksi! Itte pelasin jonku verran Kuva-arvoitusta, ja olin siinä aika hyvä. Kerran pelitoverit syytti mua huijauksesta ja potkasivat pelistä pihalle. Luulen että eivät kestäneet menestystäni, ja tuosta oletanki että ainaki Kuvikses kävi hiukan nuorempaa porukkaa ku 20+! :D Lueskelin vanhaa kirjevihkoa, jossa kaveri mainitsi Pasimaailman. En muistanu mikä se oli joten googlasin ja päädyin lukemaan artikkelisi, se oli mielenkiintoinen! 2000-luvun alussa kaveri varas silloin tällöin nettiajan kirjastosta (voi noita aikoja!) ja mm. käytiin sitten pelailemas juuriki tuola Pasimaailmas. Jaoimpa täs ny pienet muistot ku aiheeseen sopii! :)

   Poista
  2. Nori Neonille:
   Aapelin kulta-aikoina ehkä ns. jonnet oli enemmän äänessä, mutta aikuiset olivat taustalla omissa porukoissaan. Muistaakseni tilastojen mukaan Aapelissa oli ihmeen paljon ns. aikuisiakin

   Asiasta kuuhun, oletkos sinä se, josta on tehty TV-ohjelmakin? Hokasin näin TV:n HC-katsojana =)

   Poista
  3. Joo aivan oikein, minähän se :)

   Poista
 12. Vuosi sitten Aapeli sulkeutui.

  VastaaPoista
 13. Nopeeta se aika vaan kulkee. Eipä siellä tullu viime vuosina niin aktiivisesti oltua, mitä joskus takavuosina. Toisaalta olis hyvä jos joku järkevä pelipaikka olis, mitä sillon tällöin innostus pelaamaan. Spigostaka ollu siihen.
  -R Vaikka sitte nääs lonkeroinenki.

  VastaaPoista
 14. Terve. Osaatko sanoa löytyykö netistä Aapelin minigolfin tapaista peliä jossa on pelifysiikka ja peliranking esimerkkinä noin samanlaisia. Tai mikä on toinen minigolfpeli netissä, joka olisi lähimpänä Aapelin minigolfia?

  -J

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti en nyt tiedä Aapelin kaltaista, mutta Microgolf on joku.

   Poista
 15. - Lokakuussa 2019 Namida lopetti Poker fortunes -pelinsä.
  - Joulukuussa 2019 Namidasta poistui ainakin yksi pelikehittäjä.
  - 2020 tammikuun 19. jälkeen Bubbles IQ:hun ei ole tullut mitään infoa/uutista.
  - Helmikuussa 2020 Namidasta poistui asiakaspalvelija.

  Jos Bubbles IQ:kin on haudattu, niin enpä enää tiedä, että millä Namida tekee rahaa. Puolen vuoden tapahtumat voi olla sen merkki ettei Namida tee enää rahaa ollenkaan. Bubbles IQ vaikeni ja asiakaspalvelukin päätti vaihtaa firmaa. Ei hyvältä näytä.

  VastaaPoista
 16. Olipas se hauskaa päästä joidenkin muiden kanssa beta-testaajaksi.
  Kuvakarvoituksesta mieleen ihan alkuaikoina kun katselin kaveria kun se oli siinä kuviksessa, pyysin saada piirtää, se oli hauskaa siihen asti kun lens kesken piirustuksen pellolle, vissiin joku hernenenässä paino hälytysnappua.
  No joo.
  Sit joku forkkakisa vaati pareittan menee tonne karvotukseen, kyl me huijattiin, kerrottiin kaverichatissa vastaukset, kerättiin hyvät pojot.
  Sittenhän tietyissä peleissä ei ollut kaverichattia-
  Yllistä ei kiinnostanut suhmurointi niinkuin sai pelata omien hahmojen kanssa esimerkiksi Wordzissa suhmuroida sikamaisia pojoja. Itse tulisin jakomieliseks jos pelaisi Wordzia ittesä kaa..

  Muistan yhä hehkeitä hetkiäni kun kukkahattutäti juorus yyveelle tuolla se taas kirjoittaa tuhmia. Ja haikeudella kaikkea kivaa, mikä henki siellä olikin, ja loppupuolella ajattelin ryhtyy sheriffiksi tai modeha ne oli nykyään, sainkin väärää infoo m-vastaavalta, joka taas oli tosi ystävällinen, ruusu hänelle tai sikari miten vain.

  Duunissa yhellä ruokiksella aloin pelaa värinvaltausta niin yks duunikaveri oli ihan Wauu mikä toi on missä oot nyt oikein.
  Sain myös sitten ylimääräsen liikanimenkin kun yks näki mitä kaikkee tein jotta olen aapelin prinsessa.
  "Ee" kuten muinainen paavi vai mikä olikaan sanoi ai niin muumio.

  Missään ei ole niin kivoja pelejä kuin tuolla Aapelissa!
  No hihaan tarttui hyvii tyyppei, harmi kun ei kaikkien kivojen kanssa vaihdettu vaikka gmailia.
  Yhteen ryhmikseen jouduin mielenhäiriössä.
  Sheriffi ring ring taas terkkuja manseen, ringutellaan ja lonkeroidaan!

  -C ex princess

  VastaaPoista
 17. Kiittää ja ottaa terut vastaan. Malesiassa menee tällä hetkellä eikä onneks korona vouhotuksista näkynyt mitään, paitti kerran mittasivat kuumeen ku menin torneille. Pääseeköhän suomeen Back vielä... Noh jään ehkä lämpöseen.
  T,R

  VastaaPoista
 18. On mulla "Game desire" nimises paikas sama tunnus ku aapelissaki. Ei toika aapelin veronen oo, mutta toimintoja ja ns, oma sivu näyttäs olevan.
  Mä joka päivä töitä teen...
  T,R

  VastaaPoista
 19. Tämä blogaus on kyllä helmi.
  Kiitos tästä, muistan lämmöllä miten eksyin selaamaan Jacken mielenkiintoisia blogeja oli siellä uffojakin, ja miten ujostelin kun tolleen random menee sinne koluamaan!

  Kansikuva Hyvää Päivää on jossain mulla tallessa siis se missä olen.
  Lehti oli mahtava(siis kansi)

  Tätä blogia on pakko lukea monta monta kertaa ja hahaha yllis ei voi enää mitään!

  C- Paras keino ennustaa tulevaisuutta on keksiä se

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Psst... se oli Ei Hyvää Päivää! -lehti (EHP), Seiska-parodia =)

   Poista
 20. No niin olikin tarkistin kannen joka on tallessa!
  (Ei... miten muistinkin sen toisin)Olisin voinut kirjoittaa vaikka VOI hyvää päivää!
  Voiko olla niin ettei edes ylläpito tiennyt että loppu tulee?
  Niin merkillisiä muistoja virisi joka viittaisi että loppu tuli nopeammin kuin alunperin piti, tai jokin heitä ylempi päätti se on kaput!

  C- Se kansikuvatyttönen heh...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aapelin viimeiset vuodet oli aikamoista kuraa, olisi saanut päättyä jo vuonna 2015.

   Ylläpitoa ei vain kiinnostanut uudistaa Aapelia nykyaikaan, jättivät ulapalle kellumaan. Aapeli perustui Java- ja Flash-tekniikkaan. Ensin selaimet alkoivat syrjiä javaa ja ylläpitokin mokaili muutamia kertoja java-sertifikaattien kanssa - näki ettei heitä kiinnostanut panostaa enää.

   Flash kuoiee lopullisesti kuukauden päästä, tammikuussa 2021. Se olisi ollut viimeistään Aapelin loppu.

   Javan kanssa alkoi olla vaikeaa ja pelit bugaili enemmän ja enemmän. Tämän lisäksi foorumille pesiytyi jokin trollibotti, joka hukutti Aapelin foorumin sontaan. Lopulta Aapelin moderaattoritkin väsyivät ylläpitoon ja lopettivat hommat. Melkein samoihin aikoihin Ylläpito ilmoittikin, että Aapeli päättyy.

   Syitä on monia, mutta suurin syy on itse ylläpito, hoiti hommat huonosti. Toisaalta Aapelin heikkous oli sen entinen vahvuus. Aiemmin java ja flash olivat peruskiviä netissä - kaikki käytti niitä. Aapeli olisi täytynyt rakentaa täysin uusiksi ilman javaa ja flashia, uusi tekniikka olisi ollut HTML5, mutta Aapelin ylläpito ei hypännyt siihen junaan, vaan antoivat Aapelin lahota.

   Muutos HTML5:een ei olisi ollut mahdoton tehtävä, sillä Royalgames on siinä onnistunut hyvin. Vuoden 2020 aikana Royalgames on muuttanut flash-pelejään HTML5-muotoon ja muutenkin flash-ominaisuuksia on poistettu. Tällä hetkellä siellä voi jo aika hyvin pelailla ilman flashia. Itse poistin flashin koneeltani joulukuun alussa, koska viimeistään tammikuussa 2021 flash on mennyttä tekniikkaa.

   Poista
 21. Mulla on flash mutta se menee aina pois ja Veikkauksen pelit sanoo salli flash.
  Areena käytti kai aiemmin flashia ja silverlightiäkin kun siitäkin tuli nurinaa.
  Nykyään Areena pelittää kun aiemmin oli ongelmia jos katsoin jotain sarjaa vaikka, ja päätän mennä keittämään kahvia menee 10 min ja palaan takaisin jatkamaan.
  Miten kävi kuva kulki hetken paloi reunoihin sutuksi ei voinut kuin päivittää sivua, silloin kysyin syytä miksi noin käy, arvaa mitä vastasivat!
  Sulje Areena..siis mun pitäis sulkee Areena ku käyn vessassa, vastaus oli idioottimainen. jos Areena olisi maksullinen pelkästään tuon vastauksen saaminen sai pihisemään ja hylkäisin sen.

  No en ole missään peliyhteisössä on mulla tunnus jossain ehkäpä juurikin RG:ssa.
  Hyvä RG!
  Pelaan Switchiä ja kuulin mitä tontut kuiskivat uudesta 3Dpelistä!
  Myös klassikkoa niin ruikkua peliä kuin ikivanha nintendo, yksinkertaista pilipilipom. Xboxiakin, PS4 onhan noita ja olen kerännyt kaikki käsikonsolipelikoneet, alkaen Donkey kongista ninskuliteen, välissä on toki color ja värinä keltainen, pokepeli.

  C- Jokaisen tulisi pitää jonkun toisen päiväkirjaa

  VastaaPoista
 22. Just tullu sähkikseen että spigossa tullu joku lahjapäivitys. Kävin vilaseen ni sieltä löyty jaskaki, ja yks meitin yhteinen kaveri. Eipä oo tullu sielläkä pelattua mutta tunnus on.

  T,se R joka vetelee nälkäänsä pikkurapusen vaikka saksineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kun muistutit Spigosta, kävin poistamassa sieltä tunnuksen turhakkeena. Näyttivät vielä mainostavan javaakin - eihän se toimi nykyselaimilla.

   Poista
 23. Enpä tiedä miten tänne eksyin, koitin googlailla onko Aapelin aika tiiviiksi muodostunut minigolfyhteisö jatkanut elämäänsä jossain vehreämmillä viheriöillä. En nyt nopeasti löytänyt tuloksia, että näin olisi käynyt. Tai ainakin se elää jossain syvällä Googlen saavuttamattomissa.

  Itsekin pelailin jo aikanaan Jippiissä, tuli liigat ja kutsuliigatkin koluttua. Aapelissa olin ihan ensimmäisten rekisteröityneiden joukossa. Jonkun sortin legendaksi nimimerkkini kasvoi, niin pelurina kuin radantekijänäkin. Vaikka varmaan nimimerkki oli yksi tunnetuimmista ja tuttu rataennätyksistä, niin ikinä ei oikein kiinnostusta löytynyt tosissaan olla osa yhteisöä, vaikka siellä oli ihan aidosti hyviä tyyppejä mukana. Kun Messenger aikanaan kuoli niin samalla kuoli kyllä minunkin yhteydenpito muihin golffareiden kanssa aika tyystin.

  Turhauduin Aapeliin, siihen ettei minigolfia päivitetty tarpeeksi usein, siihen ettei asiakaspalvelu ollut enää asiakaspalvelua. Minusta tuli varmaan jonkin sortin trolli lopulta minigolf-foorumilla kaikessa turhautuneisuudessani. Siitä ei millään voi ylpeä olla, mutta jatkuvat bannit kyllä osuivat ja upposivat, parhaimmillaan sensuuri ja moderointi oli hyvinkin henkilökohtaista. Ehdottomasti ansaitsin sen joskus välillä, mutta siihen pisteeseen päädyttiin mielestäni epäoikeudenmukaisen kohtelun ja siitä triggeröitymisen takia. No se oli lopulta aika se ja sama, kun en enää juuri enää pelaillut. En vaan osannut irrottautua kokonaan ja minigolf-nörttinä kiinnosti kuitenkin seurata miten taso ja ennätykset kehittyi. Oma pelaaminen oli tosi satunnaista 2010-2019, silloin tällöin kävin testaamassa että vieläkö pärjätään. Eipä aina oikein pärjätty, uusi sukupolvi oli tehnyt pelistä aika konemaista ja ennätykset olivat melko huikeita loppuaikoina. Ratamestarioikeudet vietiin joskus aikanaan, kun tappelin ylläpidon kanssa, en edes oikein muista mistä. Se olisi saattanut pitää mielenkiinnon yllä paremmin, jos olisi tylsinä hetkinä saanut vähän suunnitella ratoja ja jos niitä olisi tasaisesti ladattu sivullekin.

  Meidän kahden tiet eivät oikein koskaan kohdanneet, vaikka samoilla areenoilla melkein 20 vuotta pyörittiinkin. Epäilen, että meikäläisestä jäi monelle aika ylimielinen kuva loppuaikojen trollailujen takia. Ne, joiden kanssa olin vähän enemmän tekemisissä tietävät, että se oli aikalailla fiktiivinen hahmo mitä ylläpidin.

  Kiitoksia Jacke tästä kirjoituksesta, luin kokonaisuudessaan läpi ja paljon oli asiaa mistä en ollut edes tietoinen. Hienosti onnistuttiin kyllä pettämään tämän kokoluokan tiivis yhteisö ja monta miniyhteisöä sen sisällä. Esim. tämä minigolffareiden joukko.

  Kaikkea hyvää!

  VastaaPoista
 24. Royalgames.com päättää toimintansa 7.12.2021, jolloin pelit poistuvat. Siitä vuoden ajan voi nostaa itselleen mahdollisia siellä olevia rahojaan. Itse nostin pois huimat 5,14 €, jotka nekin olin voittanut pelaamalla kerran päivässä "lahjapelejä", joista pystyi voittamaan rahaa.

  VastaaPoista
 25. Oulun käräjäoikeuden kaipaama ”prinssi”, elokuvatuottaja, ohjaaja, näyttelijä ja kullatulla Mersulla ajellut Prince Rami Al Husseini alias Rami Jaber on joutunut Suomessa asuessaan tekemisiin useita kertoja sekä poliisin että oikeuslaitoksen kanssa.

  VastaaPoista
 26. FTA-Chronic / GreenBrain / Ganjamon

  Ainakin noilla pelasin melko paljon, ollaan pelattu vs jos oot energetic
  Harmi kun ei pääse pelaamaan, vieläkin haikee fiilis kun lopettivat :D

  VastaaPoista
 27. Kaikkialle sitä eksyykin nostalgisoimaan. Aika monessa olen ollut mukana Aapelin jälkeen mutta kyllä se on jättänyt erikoisen paikan omaan elämään, paljon löytyy hyviä muistoja ja hauskoja hetkiä sieltä :)

  Mitä mitä, onko Aapelilla Discord? Nyt linkkiä kehiin (tuo aiemmin linkkaamasi ei toimi, pitäisi luoda invite koko palvelimesta kun tuo on vain linkki johonkin kanavaan)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän linkin pitäisi toimia. Nyt mielestäni otin oikeasta paikkaa =)

   Poista
 28. ”Palestiinan prinssiä” esitetään vangittavaksi Oulussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Prince Rami Al Husseini nousi suomalaiseen mediaan elokuvahankkeillaan, joissa oli mukana Hollywood-tähtiä. Sen jälkeen on alkanut paljastua, ettei kaikki ollutkaan niin hohdokasta kuin ulospäin näytti.

   Poista
 29. Ei kaikki mikä kiiltää ole kultaa, kas kun ei Suomen sulttaani prk.
  Kun Suomen rangaistuslaitos kaipasi Ramia istui hän saksalaisessa vankilassa.
  Sitä saa mitä tilaa, voiko kenties hiukan viiraa päässä?

  VastaaPoista