perjantai 13. syyskuuta 2019

Jokainen voi vammautua - osa 2

Jari Mönkkönen, Pekka Hyysalo, Matti Suur-Hamari ja Ulla Kulju. Mitä yhteistä heillä on? He kaikki ovat vammautuneita. Jarilla meni voltti pieleen, Pekalla lumilautahyppy meni pieleen, Matti joutui moottoripyöräonnettomuuteen ja menetti puoli jalkaa - hänkin on lumilautailija. Ulla harrasti lumilautailua ja tuli hyppyristä selkä edellä maahan, halvaantui vyötäröstä alaspäin. Ulla päätyi moottoripyörien pariin, jossa lopulta menetti toisen jalkansa, mutta meno jatkuu! Ulkomaalaisista voisi mainita Michael Schumacherin, joka joutui lasketteluonnettomuuteen, jonka jälkeen hänestä on vaiettu.

Kaikki edellä mainitut henkilöt ovat olleet aiemmin ns. terveitä ja vammautuneet myöhemmin. Heitä tuskin "katsotaan kieroon" ja pilkataan kovin usein. Vammaisena syntyneillä tilanne voi olla hiukan toinen, heitä tuijotetaan ja jopa vihataan. Tosin, vaikka olisit syntynyt ilman toista kättä, niin välttämättä Kelan mielestä se ei todista, että olisit vammainen. Vakuutusyhtiön mielestä vaikean aivovamman saanut voi olla työkykyinen.

Vuonna 2014 olen hieman käsitellyt tätä aihepiiriä, mutta tullessamme kohta 2020-luvulle tilanne ei näytä parantuneen. Miksi nykyäänkin vielä tilanne on tämä, vammaisia syrjitään ja pilkataan. Baarissa lyhyt kasvuinen saattaa kohdata outojakin juttuja, ihmiset haluavat nostella heitä.

Olen pohtinut, että syntyykö nykyään vähemmän vammaisia kuin ennen? Tutkiessani aihetta, vastaan tuli seinä, koska Suomessa ei ole sellaista tilastoa, jossa olisi kaikki poikkeavat synnytykset. Tilaston haaste on sekin, että kaikkia poikkeavuuksia ei huomata heti, joten niitä ei voitaisi tilastoida tarkasti. Tanskassa down-lasten syntyvyys on romahtanut. Tanskassa down-riskiraskauksien keskeytykset ovat lisääntyneet vuosittain. Sikäläinen lehti arvioi maan viimeisen down-lapsen syntyvän vuonna 2030. Suomessa tällaista seulomista pidetään arveluttavana ja tuskin kaikkia tapauksia aina huomataan ennen syntymää. Tekniikan kehittyessä vaikeammin vammautuneiden syntyvyys on saattanut jonkin verran laskea Suomessakin - kehitysvammat huomataan paremmin. Vastaan tulee kysymys, että milloin voi tehdä abortin.

Kehitysvammat huomataan usein, mutta CP-vamma voi tulla vasta synnytystilanteessa tai synnytyksen jälkeenkin ja todetaan varhaislapsuudessa. Vaikka CP-vamma on aivovamma, joka vaikuttaa usein lähinnä liikkumiseen, niin myöhemmällä iällä saatua aivovammaa ei luokitella CP:ksi - on vain jokin aivovamma.

Nykypäivänä vammaisia ei sentään piilotella komeroissa ja kellareissa. Avioliittokaan ei ollut mahdollista sekä pakkosteriloinnit oli yleisiä. Vasta vuodesta 1987 lähtien kaikilla vammaisilla ollut oikeus solmia avioliitto ja perustaa perhe. Näin ollen vammaisten oikeudet ovat parantuneet noista ajoista. Ehkä tämä historia on osasyynä, miksi vielä nykyäänkin vammaisiin jotkut suhtautuvat kummasti. Eräs syy on tietämättömyys asioista. Ei se Hitlerikään kovin suopeasti suhtautunut vammaisiin.

Ajateltaa asiaa omasta näkökulmastanne, ei siihen tarvita paljoa, voit kaatua kauppareissulla ja saada aivovamman - et itse ole valinnut silloin vammaasi, et voi sille mitään. Vammat täytyy hyväksyä ja ymmärtää niitä. Vaikka jollakin jalka ontuisi jne. ei älyssä välttämättä ole mitään vikaa.



14 kommenttia:

  1. Nostat esille todella tärkeän asian. Ihmettelen jatkuvasti, miksi ihmiselle on usein luontaista ymmärtää jokin uusi näkökulma tai olla ylipäätään suvaitsevampi vasta sitten, kun on kokenut asian omakohtaisesti.

    Tunnen pari Down-lasta/aikuista, eikä kromosomipoikkeavuus ole ongelma kellekään muulle kuin tuntemattomille. Toinen Down-lapsi opiskelee normiluokassa ja anteeksi vaan, tuntuu jopa monia ikäisiään fiksummalta. Ehkäpä Down-aborteissa pelätään aina pahinta vaihtoehtoa, eikä osata ottaa huomioon sitä, miten paljon iloa Down-lapsi voi ammentaa ympäristöönsä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vamma VS. äly:
      Tunnetuin esimerkki taitaa olla Stephen Hawking, joka sairastui 21-vuotiaana ALS:iin, mutta kumminkin eli 76-vuotiaaksi.

      Autistinen Temple Grandin on edistänyt karjan hyvinvointia. Suomessa autismikirjon nuorista koulutetaan Oulussa koodareita.

      Poista
  2. Onhan se järkytys jos terve ihminen vammautuu jopa pahoin.
    Suuri ihailu heille, näyttävät että elämänlanka ei katkea vaikka vammaudut.
    Uskon että jokaisella ihmisellä on joku vahvuus, se ei häviä vaikka vammautuu, vaan vahvistuu.
    Tarviiko ihmisen oikeasti loukkaantua vakavasti, ennenkuin ymmärtää.
    Erilaista kun raskausajalla, synnytyksen aikana vammautuu.

    Jokaisella on varmaan joku sukulainen, ystävä joka on vammainen.
    Armanin kausi 4. Jakso 3/12. Kehitysvammaistyö: oikeus onneen.
    Näkyy ilmaisena 16.9.
    Aivan ihania ihmisiä, tuntuu että vammaiset ovat kuin lapsia, ei tunneta vihaa, olevat onnellisia ja kertakaikkiaan mahtavia. Heidän ilo pursuu meille.
    Ulkoinen vamma tekee sen että luullaan ei ole ymmärrystä, jopa puhutaan yli.
    Tunnen vammaisen miehen, joka kävelee linkusti, puhe on epäselvää mutta pää leikkaa kuin terävin veitsi.
    Tunnen down-aikuisen, miten mahtava musiikkitietoisuus, ja miten paljon iloa hän on tuonut!

    Moni kavahtaa kaikkea erilaisuutta, kukaan ei halua poiketa mistään.
    On arveltu että n. 1% on kehitysvammaisia.
    Moni pitää kehitysvammaista sairaana, onhan hän sairas jos on liitäntäsairauksia, ilman niitä vammainen on parempi kuin perustaavitiina, anteeksi vain.
    Monella tosiaan on lisä/liitännäis vammoja, joka vaikuttaa kaikkeen.
    Jos ennen kaikki poikkeavat suljettiin niuvanniemeihin, on paljon enemmän tullut tietoisuutta, hämmästyttää miten lyhyt aika on kun kehitysvammahuolto on syntynyt.
    Kiinnosti aihe, 1900-luvun alussa, kehitysvammaisia pidettiin henkilöinä jotka syyllistyvät rikoksiin, haureuteen ja köyhyyteen.
    Vajaamielisyyden kuviteltiin periytyvän sukupolvelta toiselle.
    Suomikin innostui pakkosterilisaatiosta.
    Jos omaiset ei kyenneet hoitamaan, joutui vaivaistaloon, joita alettiin perustamaan 1800-luvulla. Vaivaistalot muutettiin vuonna 1922 köyhäinhoitolain nojalla kunnalliskodeiksi. Missähän peräkamarissa kehitysvammaisia on pidetty kivikaudella...

    Hitler oli eugeniikan isä.
    Luin kerran jutun missä mies halusi yksijalkaista naista, en tiedä miksi se jäi päähäni. Jos eri murteet ovat rikkauksia, niin on kyllä kehitysvammaisetkin.

    -C Kuudes aisti, siitä ylpeä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katsoin Armanin Kehitysvammaistyö-jakson. Kaikkien pitäisi nähdä se, mutta ehkä kaikki eivät pysty käsittelemään sitä.

      Kivikaudella olivat ehkä leijonien ruokaa. Tosin Intiassa erilaisuus voi myös nostaa lapsen jumalan asemaan.

      Poista
  3. True!
    Armanin Täällä Pohjantähden alla-sarja on pysäyttävä, uusin oli hautaustoimisto, mikä rojukasa jää ihmisestä tuhkauksen jälkeen, järkyttäviä rautaniveliä, varmaan yksikin paino 5kg, no näin kirralla sairaalan vitriinissä näyttelyn tekonivelistä melkoisia ovenkahvoja.

    Aiheeseen back, läheiseni kävi muutaman vuoden vapaaehtoisena avustajana tunnetulla kehitysvammaisten hoitolaitoksessa, hän on aina auttamassa heikompiaan.
    Eiväthän kaikki vammaiset tiedosta vaaroja, saattoivat olla dinosaurusten ruokaa..ja Mayat uhras arskalle.

    Intia on taikauskoa täys, varmaan tuossakin tapauksessa on sanottu äiti raskausaikana potkaisi apinaa, laitoin hakuun Amar Singh tail, ihan söpöhän se häntä on, ei ihan mielestäni lähtenyt häntäluusta vaan ylempää, tai jos iho-ongelmia äiti astui tai tappoi käärmeen odotusaikana. Intiassa syntyi moniraajainen tyttö, vaikka miten loiskaksosen jäänteitä, tyttöä pidettiin hindu Jumalattarena.

    -C Hullu käskien laulaa, eikä kaikki hullut laula käskienkään (Karkku)
    Me ollaan hulluja.

    VastaaPoista
  4. Onneks nykyään kehitysvammaisille on pääsääntöisesti oma paikkansa yhteiskunnassa. Edellisessä paikassa asuessa oli lähellä tosi reipas semmoinen. Kävi jossain suojatyö paikassa,harrasti jalkapalloa, kävi kaupas ja muutenki hoiti asioitansa paremmin toisin ku lokit,hörhöt jne.. Kävi viikonloppuisin keräämäs pullojaki kaupungilla kolmipyörällä nelisen kilsaa suunta. Ehkä käy edelleen. Mitä C viittaa karkkuun niin jotkut ihmiset vain ei vapaaseen yhteiskuntaan sovellu. Eikä tämä tarkota ainostaan kylähulluja. Se oli yks karsee esimerkki siitä, miten yhteiskunta pettää ja vahingot seuraa montaa ihmistä loppuelämän.

    VastaaPoista
  5. Beyoncén kappaleen sanoituksesta nousi kohu. Renaissance-albumilla julkaistu kappale sisältää halventavan termin, jota on käytetty alentamaan muun muassa ihmisiä, joilla on spastinen aivovamma. Termi voi olla loukkaava myös mielenterveysongelmista kärsiviä kohtaan.

    Tämä halventava termi on spaz (lyhenne sanasta spastic) eli spastinen. Englannin kielessä spaz voi tarkoittaa jotenkin tyhmääkin ihmistä.

    VastaaPoista
  6. Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen esittää:
    "Yritykset pitäisi velvoittaa palkkaamaan vammaisia sakkomaksun uhalla."

    VastaaPoista
  7. Suomessa tuhansia kehitysvammaisia lääkitään psyykenlääkkeillä. Kehitysvammalääketieteen asiantuntija pitää tilannetta eettisesti kestämättömänä.
    “Vastoin kaikkia ihmisoikeussopimuksia.”

    VastaaPoista
  8. Kuka tahansa voi vammautua tai sairastua ja jäädä yhteiskunnan varaan.

    VastaaPoista
  9. Hallituksen säästöpaineet karsivat vammaisten palveluja.

    VastaaPoista
  10. Lievästi kehitysvammaisen Kirsin molemmat lapset on huostaanotettu.

    VastaaPoista
  11. Arsi Jaakkola muutti omaan kotiin ja tuohtui, kun ei voinutkaan elää haluamallaan tavalla.

    VastaaPoista