tiistai 26. marraskuuta 2019

Ajankuva ja jälkiviisaus

Pirkka-Pekka Petelius (Vihr.) kirjoitti Vihreiden Facebookissa 21.11.2019:
Haluan esittää julkisen anteeksipyyntöni kaikille saamelaisille. Pyydän anteeksi sitä haitallista vaikutusta, joka sketseillä on ollut. Ymmärrän vastuuni kansanedustajana ja kulttuurin tekijänä.

Sketseihin kohdistuva kritiikki on mielestäni positiivinen merkki siitä, että ajat ovat muuttuneet. Nyt ymmärrämme aiempaa paremmin vähemmistöjä syrjiviä rakenteita yhteiskunnassamme ja kulttuurissamme. Myös tietoisuus alkuperäiskansamme tilanteesta ja oikeuksista on lisääntynyt.

Kansanedustajana haluan edistää saamelaisten oikeuksia. Haluan olla edesauttamassa saamelaisten asiaa yhteistyössä yhteisön kanssa ja tehdä työtä saamelaisten totuus- ja sovintokomission työn edistämiseksi. Olkoon tämä ensimmäinen askel.

- Pirkka-Pekka Petelius, Vihreiden kansanedustaja.
Mutta, kuinka tähän tiedotteeseen päädyttiin?

Kaikki alkoi, kun Suomen evankelis-luterilainen kirkko lähti Helsinki Priden tukijaksi, josta Päivi Räsänen (Kd.) tulistui ja kirjoitti 17.6.2019 Twitteriinsä kuuluisan "Häpeä ja synti" -viestinsä. 23.8.2019 uutisoitiin, että Räsäsen Pride-kommenttien vuoksi poliisi aloitti esitutkinnan.

Syksyn tullen, joku muisti/löysi Päivi Räsäsen vuonna 2004 kirjoittaman Raamattuun ja sen tulkintaan liittyvä, seksuaalisuutta ja avioliittoa koskevan kannanoton - Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi. Sekin päätyi poliisin esitutkintaan 4.11.2019.
Piispa Teemu Laajasalo kirjoitti Twitterissään 4.11.2019:
Pidän Päivi Räsäsen kirjoituksia väärinä, vahingollisina ja kristillisen lähimmäisenrakkauden vastaisina.

Uskonnonvapauden näkökulmasta on kuitenkin erittäin huolestuttavaa, että Suomessa epäillään näitä sanoja rikokseksi.
#uskonnonvapaus #sananvapaus
Teemu Laajasalo avasi mielipiteitään enemmänkin Kirkko ja kaupunki -lehdessä. Kansanedustaja Mikko Kärnäkin oli samoilla linjoilla.
Mikko Kärnä (Kesk.) kirjoitti Facebookissa 6.11.2019:
Valtakunnansyyttäjä päätti aloittaa tutkinnan Päivi Räsäsen 15 vuotta vanhasta kirjoituksesta, koska "se on edelleen saatavilla". En jaa Räsäsen arvomaailmaa, mutta sananvapautta puolustan. Mielestäni tämä ei ole oikein. Samalla logiikalla nyt pitäisi myös aloittaa tutkinta Pirkka-Pekka Peteliusta ja YLE:ä vastaan, koskaan vanhat Pulttiboisit ovat "edelleen saatavilla". Ne sisältävät nykykäsityksen mukaan takuulla kiihottamista kansanryhmää vastaan. Ei tästä oikeasti mitään tule, jos lähdetään tällaiselle linjalle.
20.11.2019 valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen kommentoi, että "Raamatun siteeraus voi olla rikos". Samana päivänä 20.11.2019 Pirkka-Pekka Petelius kutsui eduskuntaan tapaamiseen saamelaisvaikuttajia opetus- kulttuuri- ja tutkimussektorilta keskustellakseen heidän kanssaan päätöksestään pyytää anteeksi. Kirjoituksen alussa oleva anteeksipyyntö nähtiin 21.11.2019.

22.11.2019 uutisoitiin, että "Helsingin poliisille tehty useita tutkintapyyntöjä vanhoista TV-sarjoista". TV-ohjelmien tutkinnassa esiselvityksestä vastaavaksi tutkinnanjohtajaksi on nimetty Helsingin poliisin rikoskomisario Markku Silén. Hän on sama mies, joka päätyi aiemmin tänä syksynä siihen, ettei Päivi Räsäsen vuoden 2004 kirjoituksista ole syytä epäillä rikosta - valtakunnansyyttäjä kumminkin halusi lähteä syyttämään Päivi Räsästä 15 vuotta vanhoista jutuista.

Asiaan liittyy myös Pekka ja Pätkä -haarakin, sillä vuonna 2016 nousi kohu, kun Yle esitti Pekka ja Pätkä neekereinä -elokuvan vuodelta 1960. Itse kirjoitin kyseisestä elokuvasta hitusen jo vuonna 2013. Vuoden 2016 Pekka ja Pätkä -kohun yhteydessä nousi pintaan myös 1980-luvun lopussa ja 1990-luvun alussa Pirkka-Pekka Peteliuksen ja Aake Kallialan tekemä sketsihuumori. Vuonna 2017 kirjoittelin myös Hymyhuulet-sketsisarjasta, joka oli vielä vuonna 2017 nähtävillä Yle areenassakin.

Yle areenassa Hymyhuulten yhteydessä oli huomautus vuonna 2017:
HUOM: ohjelma, jonka olet näkemässä, on tänä päivänä rasistinen. Tällaista ei enää Suomessa tehtäisi. Tämä ohjelma pitää nähdä ja tulkita sen hetken yhteiskunnan ja yhteiskunnallisen tilanteen kontekstissa, osana suomalaista televisiohistoriaa.
Vuoden 2019 kohun myötä Hymyhuulet poistettiin Yle areenasta, mutta pätkiä on jätetty Ylen elävään arkistoon saatetekstillä:
Miksi sketsit ovat julki Elävässä arkistossa?
Huom. Klipeissä on loukkaavaa sisältöä. Tekijöiden tarkoituksena on ollut ennakkoluulojen ravistelu osana 1980-luvun yhteiskunnallista keskustelua. Sisältö on kuitenkin loukannut monia. Sketsit on julkaistu Elävässä arkistossa esimerkkinä 1980-luvun televisioviihteestä.
YHTEENVETOA
Päivi Räsäsen kohut eskaloituivat koskemaan myös Pirkka-Pekka Peteliusta ehkä Mikko Kärnän avustuksella. Pride-kohu päätyi poliisille, mutta myös vuoden 2004 kirjoitus - se on hieman outoa. Poliisi lopetti vuoden 2004 kirjoituksen tutkinnan, mutta valtakunnansyyttäjä avasi tutkinnat uudestaan.
Poliisin näkökanta:
Mikäli esimerkiksi joidenkin Raamatussa esitettyjen näkemysten katsottaisiin sellaisenaan täyttävän kiihottamisrikoksen tunnusmerkistön, olisi myös Raamatun levittäminen tai saatavilla pitäminen lähtökohtaisesti kiihottamisrikoksena rangaistava.
Valtakunnansyyttäjä puolestaan on kommentoinut, että "Raamatun siteeraus voi olla rikos" - mielenkiintoisaa. Onhan se niin, että ei Raamattua voida kieltää, mutta missä menee se raja? Raamattu on Jumalan Sanaa eli uskovaisille virheetöntä tekstiä, eihän se voi olla väärässä, mutta Raamattua voidaan kyllä tulkita monella tapaa. Sanoohan Teemu Laajasalokin Päivi Räsäsen olevan väärässä.

Eräs keino olisi pudottaa Raamattu Kalevala-runokokoelman tasolle, silloin Raamattu olisi vain tarinakirja. Mutta eihän niinkään voida tehdä, kirkolta putoaisi pohja täysin.

Oli kyllä ovelaa sekoittaa Raamattu-hässäkkään myös vanhat TV-sketsit. Vanhojen TV-sketsien on sanottu olevan ajankuvaa ja TV-historiaa. Samoin on sanottu Räsäsen vuoden 2004 jutuista eli ovat laadittu menneinä aikoina. 15 vuodessa maailma on muuttunut, eikä voi verrata nykypäivään. TV-sketsit ovat noin 30 vuoden takaa ja ne vielä vähemmän edustavat nykyaikaa.

Juonessa on kumminkin yksi seikka, joka voi mutkistaa asioita. Petelius irtisanoutuu vanhoista sketseistään ja sanoo ettei enää allekirjoita niitä. Päivi Räsänen puolestaan allekirjoittaa yhä myös vuoden 2004 juttunsa. Toisin sanoen, Päivi Räsänen tuo vanhatkin mielipiteensä nykypäivään asti, näin ollen niiden voidaan katsoa olla tuoreitakin Räsäsen mielipiteitä.

Saamelaisyhteisö on vuosia keskustellut sketsien ongelmallisuudesta. Petelius nostaa anteeksipyynnössään esille, että haluaa edistää saamelaisten oikeuksien toteutumista. Tässä on kyllä erikoista se, että vuonna 2016 Petelius on kertonut:
...etteivät kyseiset sketsit olleet siihen aikaan mitenkään ihmeellisiä, eikä niillä pyritty loukkaamaan saamelaisia tai romaneja – päinvastoin. Joku oli kuitenkin tehnyt asiasta tutkintapyynnön, joten saamelais- ja romanivaltuuskunta oli käynyt kuvauspaikalla tutustumassa tekeillä olevaan materiaaliin. Kenelläkään ei kuitenkaan ollut mitään sketsien esittämistä vastaan.
Käsitän tuon, että silloin 1980-1990-lukujen taitteessa on ollut myös joku tutkinta meneillään, jonka vuoksi saamelaiset ja romanit olivat käyneet juttelemassa ja hyväksyneet sketsit. Jos kerta näin on ollut, niin voiko enää sen jälkeen loukkaantua? Asia on jo kerran puitu ja toiminta on saanut jatkua.

Vuonna 2016 Petelius on sanonut elämänviisauksia:
Historia on historiaa. Mistä me opimme, muusta kuin historiasta? Ne (sketsit) ei ole virheitä. Kaikki ratkaisut mitä me elämässä teemme, tehdään sillä tietämyksellä ja kokemuksella, jota meillä on siinä ajassa ja sillä hetkellä.
Näinhän se on, jälkiviisas on helppo olla, mutta asioita ei voi tehdä etukäteen jälkiviisaudella. Pirkka-Pekka Peteliuksen anteeksipyynnöt vuosikymmeniä vanhoista sketseistä hämmästyttävät Aake Kallialaa. "Ei minulla ainakaan ole mitään aihetta anteeksipyyntöön. Ne ovat silloin tehtyjä asioita ja piste." - kommentoi Aake Kalliala.

Kaikkien yllä mainittujen seikkojen vuoksi, ei minunkaan mielestä Peteliuksella olisi tarvetta pyydellä anteeksi, ainakaan 30 vuotta vanhoja sketsejä, jotka on jo ainakin kerran ollut tutkinnassa. Petelius on nyt kumminkin kansanedustaja, jonka vuoksi hänen täytyi tehdä anteeksipyyntö, kun Päivi Räsäsen kohut sortui myös hänen päälleen.

Sanoisin, että noin 5 vuoden vanhoista jutuista on turha tehdä tutkintoja. Mikäli kukaan ei loukkaannu 5 vuodessa esillä olevasta materiaalista, niin antaa niiden hautautua historian pölyihin. Tosin aina löytyy jokin poikkeustapaus.

Lue myös:
Afrikan tähdestä woke-kulttuuriin

12 kommenttia:

 1. Kalliala muuten jossain kommentoi ppp,n ulostuloa että "ehkä hänen pitää asemansa vuoksi vähän nuolla". Ite veikkaisin että puolueen sisältä on tullut painetta tähän ulostuloon, ainoastaan siis veikkaan.

  Näitä vanhoja sketsejä löytyy tuubista aika paljoki, ihan tuoreempiakin teoksia mm,somaleista ja näin. Jos näitä vanhoja aletaan vaatiin pölkylle, niin mitä seuraavaksi, kirjallisuus,pilakuvat,sarjakuvat ja laulutko?
  Tiedän että nykyhallituksella on haluja muutella sananvapaus lakia. Rinnehän on sanonut, että sananvapaus ei tarkoita että ketään saisi loukata. Mutta kun ajattelee niin loukkaahan siinä väkisinkin jollain tapaa? Ei tietenkään tarkoituksena itse loukkaaminen, vaan esim,huumori mielessä.

  Onkohan tulevaisuudessa tämän kaltaiset https://m.youtube.com/watch?v=KY3l1W6peIU
  Pläjäykset liipasimella ?

  PS, C,n ehkei kannata ainakaan painokelvottomia kotisarjiksia julkistella ettei tulla mustalla maijalla hakeen. Korjaus 2019 luvulla siis pelkkä maija vaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kai katsonut kaikki Noin viikon uutiset/studiot... joten juuri tulleen tiedon mukaaan, Pekka ja Pätkä on nähty neekereinä.

   Pekka Lepikkö käsikirjoitti ja ohjasi vuonna 1986 nähdyn Tarkkis-sarjan, jonka viimeisessä jaksossa viljeltiin rasistivitsejä solkenaan. Pitäisikö nyt alkaa vaatia Pekka Lepikön päätä pölkylle?

   Entäs loukkasiko Ranuan kummit -sarja ufoja, kun siinä oli kuuluisa Ufopornoo-sketsi?

   (Ufopornoo on niin rajua, että Youtube ei näytä niitä suoraan)

   Poista
 2. Poliisi ei aloita esitutkintaa 1980–1990-lukujen TV-sarjoista.

  VastaaPoista
 3. Pirkka-Pekka Peteliuksen anteeksipyyntö närkästytti romanimuusikko Mertsi Lindgrenin: "Ulostulo vaikutti lähinnä teatterilta".

  VastaaPoista
 4. Ihan asiallinen kommentointi asiasta Mertsiltä. Itse epäilin ensimmäisenä että vihreitten sisältä tullut painetta ppp,n ulostuloon. Näemmä sitten puolueen sisältä löytyi Saamelaistaustaa, että näin. Joka tapauksessa koko ulostulo aika turha. Huumoria revitään aiheesta ku aiheesta. En tiedä kuka naisista olisi sovinistisista Spede shown naisten loogikoistakaan erityisesti suuttunut. Hannele Lauri ainaki joskus niitä kommentoi ihaniksi. Pikkusen pipoo löysemmälle toivoisin ja menneetkin on yleensä menneitä.

  VastaaPoista
 5. Suomalaisessa jääkiekossa levisi maanantaina rasismikohu, kun pääkaupunkiseudulla pelatun junioriottelun tapahtumat nousivat julkisuuteen. Tummaihoisen pojan luistellessa jäälle ottelutapahtuman toimitsija oli soittanut Kake Singersin vuonna 1978 julkaistua kappaletta Me halutaan olla neekereitä.

  VastaaPoista
 6. Joo huomasin saman tapahtuneen. Välillä tuntuu siltä että mielensä pahoittavat enemmän ns, puolesta mielensä pahoittavat. Tässä ei toki siitä ollu kyse, vaan ei tähän päivään kuuluvasta huumorintajusta. Noi on vanhoja lauluja ja hukkuvat johonkin, ja saa mun puolesta hukkuakkin. Miksei sitä soitella saa ja kuunnella jos haluaa, mutta ei kumminka ihan missä vaan. Kaikilla meillä on oma huumorintaju, mutta ei sekään saa olla tietyllä tapaa mautonta. Ei kävisi mielessä soitella vaikkapa Puolassakaan saksalaisten vanhaa marssilaulua..olikohan ny... Eeeerika.

  -semmone tavallinen Rinkula

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erika-marssin suomennosta olen ihmetellyt:

   Kankahalla kasvaa kaunis kukkanen,
   nimeltään Kaarina.


   Saksalaiset laulaa Erika, joka on loogista, koska kankahalla kasvaa kanerva, joka kuuluu Ericales-(kasvi)lahkoon. Kaarina on kai vain ollut suomalaisempi naisen nimi.

   Poista
 7. Yliopisto-opiskelijat pukeutuivat Afrikan tähden pelihahmoiksi opiskelijatapahtumassa.

  VastaaPoista