torstai 15. elokuuta 2013

Suomen kieli sekä asenteet muuttuvat

Voidaanko kouluja syyttää siitä, jos lapsista kasvaa ennakkoluuloisia rasisteja. Sillä koulun oppikirjoissa on enemmän tai vähemmän outoja stereotypioita. Vielä nykypäivänäkin oppikirjoissa saatetaan muun muassa islamista puhuminen aloittaa viitaten WTC-iskuihin.

Vuosikymmeniä sitten rasismi rehotti oppikirjoissa, jos peilaa nykypäivään. Tämähän johtuu siitä, että kieli ja asenteet ovat muuttuneet. Neekeri-sana on ollut keskiössä, kun viime aikoina on asiasta puhuttu. 1950-luvulla Kultaisessa aapisessa oli Heikki ja neekeri -runo, siinä särähtää nykyisin korvaan "hän hyppii palmupuussa ja puree pähkinää" -kohta. Vuoden 1972 Uudesta aapisesta löytyy kuva, jossa "neekeri nauttii banaanista". Vanhasta aapisesta löytyy myös jo kovan luokan rasismia "neekeri pesee kasvojaan, muttei valkene ollenkaan".

Aapista pitäisi nykyaikaistaa esimerkkien suhteen:

J - Jonnet juovat ES ja pärisevät.
H - Homot vaativat tasa-arvoa.
V - Vladimir Putin on homofobinen.
Y - Ylilihavat yhdysvaltalaiset.
N - Narkomaanin aivot narikassa.
P - Persut perseilevät.
A - Ateisti on älykäs.

Neekeri oli vielä vuonna 1960 niinkin eksoottinen ilmestys Suomessa, että pystyttiin tekemään minstrel-tyylinen Pekka ja Pätkä neekereinä -elokuva. Tämä Puupää-elokuva kumminkin jäi viimeiseksi Puupääksi, koska Masa Niemi (Pätkä) päätti itse päivänsä, jättäen paperilapulle viestin "On niin hyvä olla, kun pää on tyhjä nolla".

Warner Brothers suunnitteli tuovansa markkinoille Tom ja Jerry Blu ray -boksin, jossa olisi kaikki aikoinaan tehdyt Tom ja Jerry -piirretyt, mutta viranomaiset ovat puuttuneet asiaan ja estäneet myynnin toistaiseksi. Vuonna 1948 tehdyn Casanova-jakson minstrel show -osuus on joillekin liikaa.

Tässä yhteydessä on hyvä muistaa, että Vares-elokuva opettaa, että neekeri on rasistinen ilmaisu nykyään. Täytyy sanoa yön Timo.

Vuoteen 2001 asti Suomessaa myytiin Neekerinsuukkoja sekä vuoteen 2007 asti Lakupekkoja.


Lue myös:
Ajankuva ja jälkiviisaus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti