lauantai 14. joulukuuta 2019

Siunaamisen vaikeus

ELÄIN JA IHMINEN
Aiemmin kirjoitin joulujuhlista ja joulukirkosta, nyt aloitan myös joulukirkosta, tarkemmin ottaen koirien joulukirkosta. Toisille koira on kuin perheen jäsen, mutta jotkut kokevat koirien joulukirkon alentavana.

Eräs kritiikki:
Siunaus on hyvin henkilökohtainen yhteys seurakuntalaisen ja seurakunnan työntekijän välillä. Voisi sanoa niin, että koiria siunaamalla kunnioitus ihmistä kohtaan laskee.
Tämä samainen henkilö uhkasi jopa erota kirkosta, koska tuntee joutuneensa kirkon silmissä koirien kanssa samalle viivalle.
1. Moos. 1:26:
Jumala sanoi: "Tehkäämme ihminen, tehkäämme hänet kuvaksemme, kaltaiseksemme, ja hallitkoon hän meren kaloja, taivaan lintuja, karjaeläimiä, maata ja kaikkia pikkueläimiä, joita maan päällä liikkuu."
Raamatun alussa eläin ja ihminen on kyllä eri viivalla, mutta Raamatun kertomuksien loppupuolella tilanne voi olla jo toinen, kun uusi taivas ja maa on luotu.
Jes. 11:6-9:
6. Silloin susi kulkee karitsan kanssa ja pantteri laskeutuu levolle vohlan viereen, vasikka ja leijonanpentu syövät yhdessä ja pikkupoika on niiden paimenena.
7. Lehmä ja emokarhu käyvät yhdessä laitumella, yhdessä laskeutuvat levolle niiden vasikat ja pennut, ja leijona syö heinää kuin härkä.
8. Ja imeväinen leikkii kyyn kolon äärellä, vastikään vieroitettu lapsi kurottaa kättään kohti myrkkykäärmeen luolaa.
9. Kukaan ei tee pahaa, ei tuota turmiota minun pyhällä vuorellani, sillä maa on täynnä Herran tuntemusta niin kuin meri on vettä tulvillaan.
Jesajan tekstistä voi käsittää ettei kukaan enää ole kenenkään vihollinen ja yläpuolella, kun Pahuus on kaikonnut. Tosin pikkupoika paimentaa vasikkaa ja leijonanpentua, mutta miksi? Leijonatkin syö heinää, eikä kukaan tuota turmiota. Ihmisetkin istuttavat viinitarhoja ja nauttivat itse niiden hedelmän, joten lihaa tuskin enää silloin syödään (Jes. 65:21).

Välihuomio: Luomiskertomus antaa ihmiselle luvan syödä vain kasvikunnan tuotteita. Karjaeläimet kyllä mainitaan, mutta niiden muuttamista ravinnoksi ei mainita mitään.

Ihmisen ja eläimen ero on se, että ihminen luotiin Jumalan kuvaksi, eläintä ei. Syntiinlankeemuksen jälkeen ihminen tiedosti Hyvän ja Pahan, eläimillä ei ole tätä tietoa?
1. Moos. 1:31:
Ja Jumala katsoi kaikkea tekemäänsä, ja kaikki oli hyvää.
Jumala loi vain hyvää, ei pahaa. Näin ollen eläimiä on ainakin paikassa/tilassa, jossa ei ole murheita ja kipuja. Tarkemmin kun lukee Luomiskertomusta, niin huomaa erikoisen jutun. Jumala siunaa sanallisesti vesien ja taivaan eläimet sekä ihmisen, mutta siunausta ei erikseen mainita maalla olevien eläimiä kohdalla, mutta täytyy varmaan olettaa, että nekin siunattiin - miksi niitä ei oltaisi siunattu? Mutta niin, Raamattu on kirjoitettu ihmistä varten, eikä eläimille. Raamatussa eläin on marginaalisessa sivuroolissa. Eläimessä virtaa elämä, kuten ihmisessäkin ja eläimen syntyminen on yhtä ihmeellistä kuin ihmisen syntyminen, joten eiköhän Jumala katso eläinten perään myös.

IHMINEN
Mikäli eläimen siunaaminen on ongelmallinen asia, niin toisinaan sitä tuntuu olevan myös ihmisenkin kohdalla. Kun ihminen kuolee, niin hänet haudataan eli siunataan hautaan. Mikäli tahtoo tuhkauksen, niin silloin homma on mutkikasta, ruumista kuljetetaan ympäriinsä.  Kuoleman jälkeen päädymme kylmäsäilytykseen (ruumishuone), josta arkkuun ja kirkkoon siunaukseen. Kirkosta tuhkattava ruumis arkkuineen päätyy jälleen kylmäsäilytykseen, odottamaan tuhkausta. Tuhkauksessa poltetaan ruumis ja arkku, jonka jälkeen tuhka päätyy tuhkauurnaan. Tämän jälkeen omaiset hakevat tuhkauurnan ja voidaan suorittaa uurnahautaus.

Välihuomio: Uurnahautaamisesta käytetään myös termiä "uurnan kätkemistilaisuus", kuulostaa jotenkin oudolta.

Helpompaa olisi, jos ruumiin voisi tuhkata ennen ruumiin siunaamista. Kylmäsäilytyksestä ruumiis päätyisi suoraan tuhkaukseen, josta tuhkauurnan voisi viedä kirkkoon siunattavaksi ja sen jälkeen heti hautaan tai jättää siroteltavaksi muistolehtoon. Tällainen looginen toiminta on kirkolle hyvin hankalaa, koska tuhkattava ruumis täytyy olla arkussa, kun ruumis siunataan. Kirkon näkökulmasta tuhka ei ole sama asia kuin arkussa oleva ruumis. Kirkolle tuhkien siunaaminen on lähes pakanallista touhua.

Arkkipiispa Tapio Luoma otti myös kantaa ja tuumasi, että missään tapauksessa tuhkatun ei tule jäädä vaille siunausta. Luoma viittaa Kirkollisten toimitusten oppaaseenkin, jossa mainitaan Hautaan siunaaminen ja tuhkaus -kohdassa:
Hautaan siunaaminen tapahtuu ennen tuhkausta. Jos painavat syyt puoltavat päinvastaista menettelyä, ei siihen ole estettä.
Koska oppaan ohjeistus oli/on hyvin niukka, piispainkokous tarkensi sitä vuonna 2017 seuraavasti:
Painavia syitä ennen siunausta tapahtuvalle tuhkaukselle voivat olla: maantieteellisen etäisyyden aiheuttama kohtuuton kuljetusmatka ja terveydelliset syyt sekä muut painavat tapauskohtaiset syyt.
Helsingin yliopiston käytännöllisen teologian professori Jyrki Knuutila on eri mieltä kirkon yleisen näkemyksen kanssa. Hänen mukaansa uurnahautajaisiin ei ole mitään estettä. Hän korostaa, että kristinuskon kannalta ei ole väliä, siunataanko vainaja arkussa vai tuhkana. Nykyinen tapa on vain juurtunut kulttuuriimme.

Ruumis on ruumis myös tuhkana, jos minulta kysytään. Taidan jälleen läikyttää liikaa jonkun kahvikuppia, kun totean, että kirkko vastustaa taikauskoa, mutta kumminkin itse toteuttaa taikauskoa. Taikuus alkaa Pyhällä kasteella, pappi valaa kastettavan päähän vettä kolme kertaa. Kastevesi on tavallista, puhdasta vettä. Jumalan sanaan liitettynä se on pelastavaa vettä, sillä se pesee meidät puhtaaksi kaikesta synnistä. Taikuus päättyy hautajaisiin, jossa pappi tekee maan tomusta ristin arkun päälle. Nämähän ovat kuin loitsuja, jos niitä ei tehdä, niin ei tapahdu jotain, jota emme voi todistaa tapahtuneeksi - voimme vain uskoa, että rituaalimme tehoaa.

Jos emme saa Pyhää kastetta tai arkkumme päälle ei tehdä tomuristiä, niin mitä meille tapahtuu? Yleisin vastaus taitaa olla Kadotus. Eikö juuri tällainen ole taikauskoa? Kirkko nojautuu rituaaliseen palvontaan, jota itse vastustaa.

Osa papeista siunaa tuhkauurnankin ilman painavia syitä, miksi tästä ei ole kuulunut tulevan mitään sanktioita? Jos pappi vihkii samaa sukupuolta olevan parin, niin johan tuomiokapituli kutsuu.

Lisäys 15.2.2020:
Luomiskertomuksessa annettiin lupa syödä vain kasviksia, tämä ohje oli voimassa Nooaan ja Vedenpaisumuksen päättymiseen asti eli noin 1657 vuotta - Vedenpaisumus alkoi vuonna 1656 Aadamin syntymän jälkeen.

Jumala teki liiton Nooan kanssa.
1. Moos. 9:1-3:
1. Jumala siunasi Nooan ja hänen poikansa ja sanoi heille: »Olkaa hedelmälliset ja lisääntykää ja täyttäkää maa.
2. Kaikki villieläimet ja taivaan linnut, kaikki maan päällä liikkuvat eläimet ja meren kalat pelkäävät ja säikkyvät teitä; ne on annettu teidän valtaanne.
3. Teidän ravintonanne olkoot kaikki olennot, jotka elävät ja liikkuvat. Ne kaikki minä annan nyt teille, niin kuin annoin teille vihreät kasvit.
Vedenpaisumuksen jälkeen saimme alkaa syödä myös lihaa.

17 kommenttia:

  1. Tuo pisti miettimään taikauskoisuus!
    Tosiaan ne jotka ei ole kirkon taikauskoisuuden parissa, ovat saastaisia!
    Kaste tai olette saastaisia, on aika kauhistuttavaa.
    Eikö se kastevesi voisi olla siunattua kirkonvettä, jolla myös häädetään pimeänperkeleet.

    En ajattele että ruumis on ruumis myös tuhkana, se on kasa tuhkaa joka ripotellaan henkilön lempipaikkaan, esim. mereen. Kokemusta on.
    Hautamerkki on mutta siinä ei ole ketään, mutta sen äärellä suretaan.

    Kyllä voi siunata tuhkakasankin, en vastusta, mutta miksi sitä siunausta tehdä kun ruumis on arkussa?
    Eräs sukulaismies sai arkkuun villasukat, kun hänen puoliso kuoli myöhemmin, olisin toivonut sinne puolison viereen, mutta hänet tuhkattiin.
    En tiedä onko mitään merkkiä missä..kai on.
    Myös läheiseni siunattiin kirkossa, ja sitten tuhkattiin.

    Luin että usein haudataan päällekkäin;
    "– Syvin vaihtoehto on 2,7 metriä. Useimmiten vainajia on kaksi päällekkäin, kuten aviopuolisojen tapauksessa. Heistä ensimmäinen haudataan 2,10 metrin syvyyteen. Kun päälle tehdään uusi hautaus, toinen vainaja lasketaan 1,5 metrin syvyyteen. Uurnat puolestaan haudataan 70–80 senttimetrin syvyyteen."
    Vainajat on mahdollista haudata myös vierekkäin, mutta nykyään päällekkäishautoja valitaan enemmän.

    Aamenesta öylättiin.

    Jonkunverran olen katsonut tubesta näitä In Memory of Babyja joilla on lilat huulet ja kuin punaista kynsilakkaa sormissa. Kasvotkin kuin mätänemässä.
    Ylisurullista!
    Olen myös haistanut kalmanhajun, se on kaikista kauhein haju.
    Yksi jopa oksensi.
    Kuollut mätäni jonkupäivää helteessä.
    "– Ambulanssit ovat eläviä varten. Vaikka ne olisivat saapuneet paikalle pelastustehtäviin hälytettyinä, ne eivät koskaan ota kyytiin kuollutta ihmistä. Laissa määrätään, että vainajia voi kuljettaa vain ruumisautolla."

    Siitä alkaa rahastus, hautaustoimistot omistaa ruumisauton ja arkku maksaa sekä kukkalaitteet etc, kuoleminen ei ole halpaa, myös eläimen lopetus maksaa.
    – Arkku on terveydensuojeluasetusten takia pakollinen kaikille vainajille sairaalan tilojen ulkopuolella. Arkkuhautapaikka voi maksaa 2500 euroa ja tuhkahauta 250 euroa. (hieman eroa siis!)
    Hyi jopa pakastamiseen joutuu vainaja, riippuu niin.
    Kun ihmisen ruumis kuolee, sielu irtautuu, ja kenties matkaa uuteen elämään.

    Koira on perheenjäsen, mutta alempana ihmistä, aika herkkähipiäistä jos ei salli koirien saada siunausta, mutta en kyllä veisi omaa kcoiraa kirkkoon.
    Samalle viivalle ei kyllä ulotu jos koirillakin joulukirkko.

    Sitten tuo kun sanotaan käännösvirheeksi, muistaakseni sulla on ollu juttua, Tuomiokirkko se on pelottava kuin viimeinen tuomio.
    Kotikirkko olisi parempi, Tuomiokapituli on domus capituli.
    Valtio heitti kirkolle Tuomiokapitulin.

    -C Aamen, Amen, אמן, Ἀμήν آمين

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Papin siunaama vesi on ns. vihkivettä, jota käytetään katolisessa ja ortodoksisessa kirkossa. Vihkivettä pidetään "taikavetenä", jossa on "voimaa". Luterilaisuudessa vihkivedellä ei ole mystistä virkaa, eikä saitä niinkään käytetä. Kastevesi ei ole vihkivettä, mutta Sanat antaa sille voiman. Kasteveden hävittäminenkin on taidetta, eihän sitä voi kaataa vaan WC-pönttöön.

      Vihkivedellä manataan demonit pois. Luterilainen kirkko ei manaa demoneja, mutta vuoteen 1886 asti oli kastekaavassa "Perkeleestä luopuminen".

      Ulkomailla vihkivettä saa jopa kirkon seinässä olevasta hanasta - aikamoista menoa.

      Kirkko kyllä siunaa koteja, esineitä ja jopa kauppakeskus Tripla siunattiin, niin on kumma, jos ihmisen tuhka on vaikea siunata. Ruumis vain muuttaa muotoaan tuhkana, mutta samaa tähtipölyä se kumminkin on kuin mätänevä ruumiskin. Toisaalta, ruumishan on vain pelkkä tyhjä "kotelo", sieluhan on jo poistunut. Usein kuulee sanottavan "Ei mummo/pappa enää ollut ruumiissa, kun näin sen, jokin oli poissa". Emme polta siis sielua, vaan pelkän maantuvan ruumiin.

      Kun jälleen tarkemmin miettii tätä taikauskon logiikkaa, niin miksi edes ruumis täytyy siunata, kun sieluhan on jo poistunut ja mennyt Taivasta kohti ainakin. Vai onko sielu ruumiin vankina niin kauan, kunnes se siunataan? Todisteet (ne mitkä nyt voi olla) kertovat muuta, sielu poistuu ruumiista aika äkkiä kuoleman jälkeen. Näin ollen kirkko siunaa vain tyhjän ruumiin, jolla sielu ei tee enää mitään. Jos halutaan siunata henkilön sielu, sehän voidaan tehdä ilman hänen ruumistaan. Ei arkku ja ruumis voi olla niin maagisia etteikö sitten tuhkaa voi siunata.

      Toisaalta eihän ruumiin Taivaallinen kohtalo voi olla riippuvainen siitä mitä hänen kuolemansa jälkeen tehdään hänen tyhjälle ruumiille. Enemmän painoa laittaisin itse sielulle, jossa on kaikki tietoisuus ja syntitaakka. Kylmästi ajatellen, hautajaiset ovat vain omaisia varten, saamme muistella kuollutta ja mielenrauhan sekä ruumis hävitetään arvokkaasti. Hautajaisille tuskin kumminkaan on mitään osuutta siihen, että kuinka sielulle käy kuoleman jälkeen.

      Kirkonmenot on täynnä kaavamaisia taikauskoisia rituaaleja, jopa demonien manausta. Vielä noin 100 vuotta sitten ns. hullu saattoi olla demonien riivaama tai harmiton pyhä houkka. Joskus myös fyysisen vammmaisuuden on ajateltu johtuvan demoneista. Voihan riivattu ihminen olla totta, mutta enpä ole itse vielä kohdannut elokuvamaista riivattua ihmistä, jonka pää pyörii 360 astetta ja kävelee katossa. Jos mielenterveysongelmat todellakin johtuvat demoneista, niin ehkä sitten olenkin saattanut nähdä demonin riivaaman henkilön.

      Monella paikkakunnalla julistettiin 15. joulukuuta eläimille joulurauha.

      Poista
  2. Vihkivesi kraanasta, vihkivesikranaatteja,(Buffy) tulee mieleen vain Milla Magia.
    Vihkivedestä saa taikavoimia, just joo. No jos usko on kova, voi sillä ehkä karkottaa perkeleen pois rienaamasta.
    Kyllä kiehtoo mennyt aika, jos ois aikakone, lähtisin näillä taidoilla, tiedoilla jonnekkin keskiajalle..oletetaan että vastustuskykyni on vahva, enkä sairastu esim ruttoon.

    No tuskinpa ketään riivaa perkele, eikä muut demonit, vihkivedellä ripsuttelut näkyy vain elokuvissa, kuten klassikko Manaaja.
    Kyllä, skeptisti kertoi kun oli syöpäsairaan joka kuolemaisillaan luona, näki että kotelo, keho, temppeli oli tyhjä.
    Täten uskoo että on ruumis ja sielu, mikä muu sieltä karkaa!?

    Itse uskon että sielu voi jäädä vaeltamaan, kuka mistäkin syystä.
    Näin voimme löytää"kummituksia". Herkimmät aistii enemmän.

    Papit tosiaan siunaavat lähes mitä vain, itselle riittäisi siunaamiset kaikissa elämäntilanteissa, alkaen kasteesta.
    Matkalle mahtuu paljon, joissa olisi mukavaa saada siunaus.

    Uskon myös etärukouksiin, olen nähnyt/kokenut sen voiman mikä siitä lähtee.
    Kun tyhjä keho, ruumis, temppeli kuolee, sielu karkaa jo kun ihminen on viittä vaille kuollut.
    Tyhjän temppelin papit siunaa, ja mielellään arkussa. Vaikka on niitäkin jotka tuntee että kyseessä on tyhjä ruumis.
    En ole ikinä ollut kuolinpesänhoitaja, ja se joka ottaa vastuun tuhkaamisesta ja tuhkan ripottelusta etc.

    Kirkon taikauskoisuus haalenee sen rinnalla, mitä taikausko saa aikaan esim. Etelä-Afrikassa, jos kylähullu on pappina.
    Onhan Intiassakin niitä kun uskotaan että odottava äiti talloi käärmeen, ja täten syntyi ihosairas lapsi.
    Uhrataan jumalkuville hedelmiä ja kukkia, kas kun ei se auta edes.
    Taikauskoa, hölynpölyä.

    Tottakai hautajaiset ovat omaisille, miksi sinne viedään kukkia kun ne kukat ilahduttaisi kun vainaja oli elossa.
    Näkee myös sellaisia että vain yksi kukka.
    Omaisille ne kukkaseppeleet onkin, koko sirkus.

    Ei saa unohtaa jos vainaja on ehtinyt kertomaan millaiset hautajaiset haluaisi, esim. vainajan lempikappale soi.
    Olen ollut hautajaisissa jossa klarinetilla soitettiin "I see trees of green, red roses too
    I see them bloom for me and you
    And I think to myself what a wonderful world."

    Onhan se kaunis biisi, onko temppeli kuulolla, saattaa olla että sielu sen tuntee. Tai hautajaisissa muut mustissaan, mutta yksi värikäs joka juo colaa ja toisessa kädessä on poppikset..
    Kenestä tulee suojelusenkeli, kunhan ei mustaa enkeliä.
    Kenestä tulee uusi sielu syntyvään. (en sano lapsi koska sielu voi siirtyä vaikka leppäkerttuun..)

    Ennenvanhaan vammaiset piilotettiin peräkammariin tai sijoitettiin köyhäintaloon.
    "– Naisen halu olla itsenäinen ja hankkia oma ammatti tai opiskella patologisoitiin viktoriaanisena aikana. Se nähtiin hysterian tai neuroosin oireena." Hysteriaa hoiti lääkäri joka käytti alkeellista dildoa.

    Luen Mielen oudot maisemat, hallusinaatioiden psykologia, jossa selitetään näyt, sun muut joita ennen pidettiin hulluuden oireina.
    Psykoosit ovat pelottavia, en ole itse koennut, mutta nähnyt mitä saa aikaan, jos tyyppi heittää partsilta alas kalliit soittimet, huonekalut ja istuu aataminasussa lootusasennossa Buddha patsas edessä.
    Liekö joutui pakkopaitaan, Aurorassa sänkyyn sidottuna.

    Eipä tuota eläinten joulurauhan julistusta nähnyt missään.
    Olisi posti voinut tuoda musti & mirrin ilmaisen lahjuksen.
    Jos siellä rekkarissa on.

    -C hulluna on hyvä olla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rupesin nyt miettimään, että voiko kirkon kohdalla puhua taikauskosta. Wikipediaan asia on tiivistetty "Taikausko on käsitys, että luonteeltaan uskonnollisista poikkeavat yliluonnolliset voimat voivat vaikuttaa todelliseen elämään". Eli näin ollenko uskonnolliset ihmeteot rajataan pois? Mutta kumminkin eri uskonhaarat voivat nimittää toisiaan taikauskoisiksi. Kristinusko taitaa pitää kaikkea pahuuteen viittaavaa ihmejuttuja taikauskona, mutta omia ihmetekoja ei.

      Voodoota ja sun muita hoodoita pidämme helposti taikauskoisina, koska emme ymmärrä niitä. Ehkä jopa saamelaisten noitarumpukulttuuria pidämme taikauskona, mutta jostain syystä olemme sokeita kristinuskon taikauskoisuudelle.

      Anna Lappalainen, ehkä Suomen kuuluisin "hullu".

      Poista
  3. Niinpä tiede syrjäyttää taikauskoisuutta.
    Kaikki rituaalit kirkossakin on kyllä hyvää taikauskoa, jota ymmärrän.

    True, ja sitä mitä ei ymmärrä pidetäänkin herkästi taikauskona, puolin ja toisin.
    Olen seurannut läheltä voodoota, ja minusta se oli pelottavaa, mutta pahaa taikauskoisuutta, paikallinen asukas piti taloansa kirottuna, eikä täten uskaltanut talolleen mennä.

    Mulla on aito(painava, olen miettinyt koska se putoo päähän)hevosenkenkä ulko-oven yläpuolin, etsin neliapiloita pihalta, en ota vakavasti, kuten eräs ystäväni hän piti outoja ääniä, kun kysyin miksi tekee noin, sanoi tarkistaa vaan onko ääntä.
    Hän myös vältteli astumasta viivojen päälle, esim. laatoitus.
    Ai niin myös lokin skeidä ikkunassa/puhtaalla pyykillä tuo rahaa!

    Olen saanut taikakiviä, joiden tehtävä on suojata pahalta.
    Harrastan mielelläni hyviä taikauskoisia asioita, yleensä ottaen pidän tutusta ja turvallisesta, mutta pakkomielteitä ei ole.

    Tuota en tiennytkään Anna-parasta, hirveä kohtalo, mutta muistan leffan Prinsessa ja Katja Küttnerin.
    Yhden tuttavan mies oli maanisdepressinen, siihen liittyi ankara juominen. RIP hänelle.
    Taitaa jokaisella olla joku hulluus, muuten ei tätä kestä erkkikään.
    Oli se sitten vaikka....

    -C ...kuuhullu, Saturnuksen renkaalta viuhuen tullut

    VastaaPoista
  4. Italiassa pahoja silmiä ovat olleet erityisesti epämuodostuneet tai erityisen kauniit ihmissilmät. Eikös nuo kumoa toisensa?!

    Paha silmä tuokin mieleen lähinnä kateuden, mutta taikauskoisuus, noituus, paha silmää kannattaakin pelätä, mutta kaikki nuo mitä tuolla linkissäsi mainittu ovat sanalla sanoen naurettavia. Miten herkkäuskoinen pitäisi olla että alkaa häärää pahaa silmää vastaan? Mulle piisasi taikakivet joiden tehtävä olikin suojata mua pahalta silmältä eli tässä tapauksessa noituudelta.
    Noituuteen harva kykenee, mutta kateellisia on maailma pullollaan..

    -C erikoisonnenpäivä on perjantai 13.s päivä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rujo saattaa kadehtia kauniita ja kauniit pelkäävät, että on olemassa heitäkin kauniimpia - kerro, kerro kuvastin...

      Olen käynyt nuorena Turkissa ja siellä oli joka kulmalla silmäamuletteja, itsellänikin taitaa olla jossain kaapin uumenissa sellainen turistikrääsä.

      Pahasta silmästä Horuksen silmään sekä Kaikkinäkevään silmään.

      Poista
  5. Tai sitten ei, jos hyväksyy sen minkä Luoja loi, vai mitä, ulkoinen rujous on monelle vahvuus, esim. Se rujo mies, jonka tunnen ei varmalla kahdehdi ketään, sydämellinen, erittäin kiltti ja tietoviisas.

    Tuli mieleeni (jostain syystä)kun luin että maailmalla yleiset veriryhmät ovat A, O, Aasian maissa kuten Japanissa ja EK:ssa treffipalvelut liittää veriryhmätiedot, ja monet liittää sen FB:n! Varsinaista taikauskoa!

    A on yleisin maailmallakin, Pohjois-Amerikan pohjoisosissa, Grönlannissa ja Keski-ja Pohjois-Euroopassa, saamelaisilla 63% Perun intiaaneilla on veriryhmä O 100%
    O ryhmää myös 63% mm. Australian pohjoisosissa ja Amerikoissa.
    AB ryhmä on harvinaisin.
    Suomessa kolme neljästä kuuluu A ja O ryhmään, rh+ 86%.
    Arh- jota on 6% ja Arh+ on eniten Suomessa 35%
    Orh-5%, Brh-2% ja ABrh-1%

    A ryhmästä sanottu: Kärsivällinen, vastuuntuntoinen ja perfektionisti.
    B Intohimoinen ja eläinrakas.
    AB Älykkäitä ja sosiaalisia.
    O Itsevarmoja, vahvatahtoisia ja kilpailullisia.
    Osuuko kuvaus sulle?

    Tunnen A ryhmää, ja O ryhmää, kuvaus osuu hyvin, olkoon taikauskoa, myös mun A ja kun olen rh- niin poistan perfektinististä 60% pois!

    Tuota en tiennytkään, sinusta, itse olen kerännyt reissuiltani vaikka mitä, ensimmäiseltä matkalta (Afrikka)sen hirveän ison kattoon asti lähes ulottuvan toteemin, ja jättiläisen ruokailuvälineet, nuo kuului siis ensimmäiselle reissulleni.
    Muutoin myöhemmin käytännöllisempää..(Australiasta mm. kengurupiparmuotin)pyrin jättämään turistikrääsät väliin.

    Muinaisegyptiläisethän maalasivat omat silmänsä Horuksen silmiksi.
    Kaikkinäkevä silmä on aika pelottava, siltä ei voi edes piiloutua.
    Kalevalan koruissa on kaikissa jokin merkitys, ostin messuilta hevosenkengän (olematta kenkä)muotoisen hopekorun, olisin lonkalta veikaten sanonut hannun vaakunaksi mutta kuukkeloiden ei sinnepäinkään.

    -C Arh-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 1990-luvulla kävin Turkissa ainakin kolme kertaa. Nykypäivänä en siihen maahan lähtisi.

      Olen kuullut tuosta Aasian veriryhmävillityksestä, treffit voi kaatua veriryhmään... oh damn! On se tarkkaa.

      Kulttuurieroja:
      Japanissa hautajaisiin mennään pukeutuneena valkoiseen, Suomessa valkoinen on häissä. Japanissa häihin mennään punaisessa. Aasiassa kammotaan numeroa 4.

      Poista
  6. Jatkan vielä että jenkkiläislääkäri Peter D'Adamo ysikyt lopulla bestselleriksi nousseessa kirjallaan Syö oikein oman tyyppisi mukaan.
    A kasvisruokaa sulattaa parhaiten
    B munia ja joitan liha-maitotuotteita sekä vihreitä vihanneksia
    O etupäässä lihaa
    Uskoo ken tahtoo hölynpölyä, taikauskoa.
    Sairauksiakin löytyy kullekin veriryhmällä.

    Suomessa on käynnissä FinnGen-hanke jossa tarkoituksena on sekvensoida 500 000 kansalaisen perimä vuoteen 2023 mennessä.

    Ja lähteenä hölynpölyäisen taikauskoisen hassu Tiede.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, tuosta veriryhmä ja oma ravinto, siitäkin kuulin joitakin vuosia sitten ja tutkin asiaa. Enpä lähtenyt noudattamaan =)

      Itse en kovin äkkiä ota osaa edes FinnGeniin. DNA-testien idea on ihan kiva, mutta tuloksia myydään ja ties mitä niillä tehdään, eikä luotettavuuskaan ole kummoinen.

      Tohtori Tapani Kiminkinen on sortunut mainostamaan DNA-testiä. Eikö ole enää tarpeeksi TV-keikkoja muuten.

      Erään miehen kaikille perheenjäsenille ostamat DNA-testipakkaukset paljastivat perhesalaisuuden: kaikilla sisaruksilla ei ollutkaan sama isä.

      Poista
  7. Mun veriryhmään sopisi kasvisruoka, mutta osittain koska eikai kala ole kasvis sentään eikä kunnon lehtipiffiä voittanutta ole.
    Ihminen on luotu sekaruokaan, toki rajoitukset nykyään ja allergiat jotka ovat lisääntynyt entisestään.
    Mikäs veriryhmä olet?

    Tottahan tuo, kaikki myydään kolmansille osapuolille.
    En ihan heti lähtisi tutkimukseen.

    Joo olen nähnyt tuon Kiminkisen mainoksen, niinpä vanhuus ei tule yksin kellekkään saattaa olla juurikin noin.
    Minuun ei teho helpolla mainokset, vain yhden kerran ja tilasin jonku TV-shopin tuotteen, se liittyi terveyteen..siihen olen tyytyväinen.

    Voi miten noloa ja ikävä "joululahja" perheelle, jos ollut suuri salaisuus.
    Mua ei edes kiinnosta DNA testaukset, sekin vaatii että kaikki on tehnyt sen.

    C- vastarantaan uiva merenneito :p

    VastaaPoista
  8. Kuolemaan liittyvät perinteet muuttuvat hitaasti.

    Alastoman vainajan hautaaminen tai polttaminen on vieras ajatus.

    VastaaPoista
  9. New Yorkin osavaltio Yhdysvalloissa on sallinut ihmisruumiin kompostoinnin hautausmenetelmänä. Näin ollen siitä tulee USA:n kuudes osavaltio, jossa ihmisruumiin kompostointi on laillista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomessakin ihmisruumiin kompostointi voi olla joskus mahdollista.

      Poista
  10. Katsoin eilen leffan Amerian Carnagen jonka idea oli tehdä lähinnä mustista ja mexikolaisista piffejä, eka vanhentavaa piikkiä jotta tulisi kuolema nopeammin ja sitten vain jauhelihakoneeseen ja hampurilaisen väliin.
    Tosin paha sai palkkansa eli joutui itse jauhelihaksi, sai kammon ei vähään aikaan hamppiksia.

    Eräs sukulaisimies sai kuolleena villasukat ettei palele arkussa.
    On kai ihan sama mitä ruumille tapahtuu, kompostiksi tai tuhkaksi whtever.
    En myöskään tahtoisi katsoa arkkuun jossa makaa vainaja, kyllä, Suomessakin tehdään niin.

    VastaaPoista