maanantai 21. kesäkuuta 2021

Elokapinaa ja vastarintaa

Elokapinalliset elää omassa kuplassa

17.6.2021 Elokapina-liike valtasi Mannerheimintien ja illan tullen Mannerheimintiellä oli telttaleiri. Aikaisin seuraavana aamuna kansanedustaja Sebastian Tynkkynen järjesti Elokapinan telttaleirille pirteän aamunavauspuheen.

Päivällä 18.6.2021 Juha Korhonen & kumppanit tuumasivat ettei tällainen käy, ei tietä noin voi vallata moneksi päivää. Kokoontumislakikin kieltää tuollaisen.

Kokoontumislain 10 §:
Jos yleisen kokouksen järjestäminen ilmoitetussa paikassa vaarantaa ihmisten turvallisuutta, aiheuttaa huomattavaa haittaa ympäristölle tai vahinkoa omaisuudelle, häiritsee kohtuuttomasti sivullisia tai liikennettä taikka valtiovierailuun tai julkisyhteisön järjestämään kansainväliseen kokoukseen kuuluvaa tai suojelun tarpeeltaan niihin rinnastettavaa tilaisuutta, poliisi voi yhteyshenkilön kanssa neuvoteltuaan osoittaa kokouksen siirrettäväksi toiseen, kokouksen tarkoituksen kannalta sopivaan paikkaan.

Juha Korhonen & kumppanit muistetaan ja tunnetaan kevään 2021 ns. koronamielenosoituksista, joissa poliisi on kohdellut heitä aliarvoisesti. Tästä syystä Korhonen sai idean järjestää vastamielenosoituksen (noin 9 tunnin video) Elokapinalle. Heilläkin kuuluu olla oikeus vallata tie. Alkuvaikeuksien jälkeen ja kansanedustaja Mauri Peltokankaan avustuksella Juha Korhonen sai kuin saikin Helsingin lopullisesti tukkoon, kun valtasi Mannerheimintien ja Arkadiankadun risteyksen.

Välihuomio: Fennomania 2.0 teki noin 22 min koosteen 18.6.2021 tapahtumista.

Tällä ehkä hieman hullullakin tempauksella Juha Korhonen loi painetta, jolloin poliisin oli ruvettava tekemään jotain Elokapinan tienvaltauksen suhteen. Vastamielenosoituksella oli vaatimuksena, että poliisi poistaa Elokapinan Mannerheimintieltä, jolloin hekin poistuvat.

Illalla 18.6.2021 vastamielenosoitus alkoi tehota ja Elokapina saatiin siirtymään pois Mannerheimintieltä - Mannerheimintie oli jälleen auki. Elokapina siirtyi valtaamaan Unioninkatua ja heidän ns. kapinakeskusteltta sijaitsi Senaatintorilla.

19.6.2021 Elokapina vaan telttaili Unioninkadulla, jolloin 20.6.2021 Juha Korhonen & kumppanit päättivät jälleen tehdä vastamielenosoituksen lähelle Elokapinaa. Tällä kertaa ideana oli laittaa tukkoon Kaisaniemenkadun liikenneympyrä. Katso 12 tunnin video 20.6.2021 tapahtumarikkaasta päivästä.

Kaisaniemenkadun liikenneympyrä on samoja paikkoja, jossa syksyllä 2020 Elokapina valtasi Kaisaniemenkadun ja poliisi käytti OC-sumutetta maassa istuviin elokapinallisiin. Tapauksesta nousi kohu.

Jälleen oli hankalaa. 18.6.2021 risteyksen valtaaminen oli toiminut loistavasti, mutta 20.6.2021 Kaisaniemenkadun liikenneympyrävaltaamisesta tuntui tulevan karmea floppi. Poliisi ei antanut lupaa mennä liikenneympyrään, mutta sinnehän vain sitten mentiin. Liikenneympyräepisodi eskaloitui poliisin poistumiskäskyyn ja Panu Huuhtanen kiinniotettiin, joka nukkui sitten muutaman tunnin putkassa ja palasi takaisin keskelle toimintaa.

Liikenneympyrätempaus ei ollut kovin onnistunut, mutta kumminkin se sai liikkeellee jonkinmoisen "aallon". Poliisi tiedottikin, että Unioninkatu ei olekaan hyvä paikka Elokapinan telttaleirille. Pikkuhiljaa Unioninkatu aukesi, mutta samaan aikaan puskaradiosta alkoi kuulua uutisia, että Elokapinan porukka on jälleen lyönyt tukkoon Mannerheimintie. Joten vastamielenosoitusporukka suuntasi matkansa Eduskuntatalon eteen ja totesi, että siellä on menossa kunnon härdelli.

Poliisin toiminta näytti paikoin koomiselta. Syksystä 2020 oppineena, poliisi käsitteli maassa istuvia elokapinallisia hellävaroen. Yksitellen poliisit kantoivat veltot elokapinalliset poliisiautoihin. Juha Korhonen & kumppanit ihmettelivät Helsingin poliisin alivarautumista, missä oli hevospoliisit ja mellakkapoliisit, nyt niitä olisi oikeasti tarvittu. Lopulta poliisi sai paikalle yhden linja-auton, johon loput tienvaltaajat kannettiin Mannerheihintieltä - poliiseja oli aivan liian vähän.

Vastamielenosoittajat palasivat katsomaan Unioninkadun tilanteen, joka oli edelleen Elokapinan hallussa. Alkoi erikoinen sirkus, kun poliisi rupesi siellä kantamaan porukkaa, osa kannettiin vain nurkan taakse ja päästettiin menemään - putkat täynnä elokapinallisia.

YHTEENVETOA
Ote Elokapina-liikkeen sivuilta:
Tavoitteenamme on luoda massaliike, joka pystyy toiminnallaan häiritsemään tavallista arkea niin että ilmasto- ja ympäristökriisi ei jää keneltäkään huomaamatta. Rikomme tarvittaessa joitakin lakeja siksi, että välttäisimme pahimpien skenaarioiden toteutumisen.
Ote Elokapina-liikkeen toimintakonsensuksesta:
Suunnittelemme toimia huolellisesti, ja pidämme mielessä esteet, jotka saattavat vaikuttaa hätäreitteihin. Tarkastelemme liikennesuunnitelmaamme näiden mahdollisuuksien lieventämiseksi. Jos meitä ei olla asianmukaisesti koulutettu tai emme ole tietoisia mahdollisten toimien seurauksista, emme ryhdy toimiin.

Protestien ja kansalaistottelemattomuuden ohella kannustamme rakentavaan suoraan toimintaan, joka tarjoaa ratkaisuja meneillään olevaan ilmaston ja biologisen monimuotoisuuden kriisiin.

Elokapina-liikkeen sivuilla mainitaan myös suoraan, että heidän paikka on keskellä tietä, puisto- tai torimielenosoitukset eivät saa heidän mielestään tarpeeksi näkyvyyttä. Näin ollen tulemme tulevaisuudessakin näkemään, kun nuoret istuvat tiellä.

Voisinpa melkein sanoa, että Elokapina on anarkiaa. Onhan Elokapinan symboli anarkismin symbolin suuntainenkin. Elokapina oikeuttaa harrastaa kansalaistottelemattomuutta, koska ilmastokriisi vaatii sitä.

17.-20.6.2021 ei nähty Helsingin poliisilta vahvaa toimintaa, toisin kuin aiemmin keväällä 2021. Ns. koronamielenosoitukset saivat kyllä välillä Helsingin täyteen poliiseja ja puolisotilaalista väkeä. Koronaporukkaa kiinniotettiin miten sattuu, taisi joltakin mennä polvikin ja hiukset revittiin päästä. 90 % koronaporukasta ei edes laittanut kiinniotossa mitenkään vastaan, käveli itse suosiolla poliisiautoon. Koronaporukkaa kiinniotettiin hämärästi ilman näkyviä syitä. Alkuvuonna 2021 mellakkapoliisit ilmestyivät hajottamaan noin 60 henkilön rauhallisen mielenosoituksen Kansalaistorilla.

Kun Elokapina valtaa Helsingin kadut ja mukana on monta sataa henkilöä sekä tietoisesti vaikeuttaa tilanteita - uusi henkilö korvaa poisviedyn jne. Niin Helsingissä on vain joku sunnuntainmiehitys poliiseja. Kyllä niitä mellakkapoliiseja oltaisiin nyt tarvittu, eikä rauhallisia koronaporukkaa vastaan. Koronaporukka ei ole vallannut teitä, on ollut toreilla ja puistoissa, eikä he ole pystyttäneet telttaleirejä.

Osa koronaporukasta vaatiikin kaikille samoja pelisääntöjä, ei Elokapina voi riehua miten lystää. Elokapinalla on kyllä hyvä ajatus taustalla, mutta se hukkuu nyt turhaan anarkiaan - kääntyy heitä vastaan. Näkyvyyttä he voivat kyllä saada, mutta julkisuus on negatiivista.

Yllättäen kansa hurrasi kadunvarsilla pienelle vastamielenosoitusporukalle, joka vaati Elokapinaa siirtymään tieltä puistoon.

20.6.2021 poliisi kiinniotti noin 120 elokapinallista...

Lisäykset:
21.6.2021: Vastamielenosoitusta Senaatintorilla (6 tuntia).
22.6.2021: Jaana Kovaniuksen tutkintapyyntö sisäministeri Maria Ohisalosta ja Elokapinasta.

Lue myös:
Convoy Finland 2022

41 kommenttia:

  1. Elokapinan mielenosoittajat kertovat epäasiallisesta kohtelusta putkayönä.
    Poliisi: "Ei säilöönottotilassa ole hotellitason majoitusta".

    Onhan se "ikävää", että napa näkyy, kun poliisi kantaa velttoa ihmistä, mutta eipä olisi näkynyt, jos olisivat itse kävelleet autoon. Sitä saa mitä tilaa. Jos on kansalaistottelematon, niin silloin täytyy kestää siitä seuranneet olosuhteet, ei putka mikään hotelli ole.

    VastaaPoista
  2. Elokapina mihin ryhmään elokapina kuuluu?
    Radikaalit vaihtoehtoliikkeet vai yksittäiset toimijat, jotka perustelevat väkivaltaisia tekoja aatteilla tai ideologioilla?

    Noh luin aiemmin jostain että poliisi haluaisi rankkoja sotilaita avuksi torjumaan terrorismiä, valitettavasti haut ei tuota uusinta tulosta.
    Jotenkin kautta rantain tuli mieleen jos poliisi kokee että Elokapina on terrorismiä, SRY Elokapina, asia mitä ajavat on tärkeä, mutta samalla ollaan kuin hölmöläiset peiton jatkossa, kaluavat pian omaa jalkaa, ei noin että istutaan manskulla estäen liikenteenkulun etc.

    Minusta se on vaarantamista, sitähän Elokapina ei halua, olen samaa mieltä sitä saa mitä tilaa.
    Ei mitään muutoksia tule muutenkaan, eikä ainakaan että kukaan alkaa tanssimaan Elokapinan pillin mukaan.
    Ilmastonmuutos on havaittu, ja yritetään kovasti tehdä tekoja että se ei lisäänny, totuus on pikkaisen liian myöhään herätty-
    Sitten meri saastuu ja hyönteiset kuolee, eläimet ja lopuksi voisi maapallo räjähtää kaikki magma valuu yli äyräiden.

    No huhu raju kolumni, eli juu rinnastetaan Elokapinaa terrorismin muodoksi.

    "ympäristöministeri polvillaan Mannerheimintietä tukkivien elokapinalaisten edessä."
    Ehhh teki mieli nauraa, mutta aihe on liian karsea, kuin jostain leffasta joka päättyy huonosti.
    Vaikka olisi kaikki ministerit polvillaan, muutoksia ei tule.
    Ovela Elokapina pesiytyy Sanomatalon edustalle, ja miksi mitkään uutispäätoimittajat ylipäänsä käy keskusteluja tämän "lakia rikkovan äärijärjestön" kanssa?

    Ei muuta kuin poliisit ja ne sotilaat apuun ja kantaa jokainen kapinoitsija lain rikkoja pois silmistä.

    Ilmaston takia ei rikota lakia.
    Surullista miten ilmastoliike "manipuloi nuoria miehiä.."
    Miksei naisia?

    On tullut selväksi että kuka on perustaja Extinction Rebellonin, johon siis Elokapina kuuluu, Rogerilla mennyt nyt puuro ja velli sekaisin ymmärrän että Länsi-Walesissa on "äärimmäiset olosuhteet" ei nyt ohra kasvanutkaan ja ehkä lehmät sai ähkyn, kyllä semmoseen haluaa syyttää ei oo mun vika vaan naapurin.
    "Ilmastoon vaikuttaa maan läheisyys Atlantin valtameri ja vallitsevat länsituulet; siten se on yleensä leutoa, sameaa, märkää ja tuulista."
    Sameaa säätä tarkottaakohan sumua?

    Ala-arvoinen äijä jos vähättelee holokaustia!!!!
    “Pakotamme hallitukset toimimaan. Jos ne eivät toimi, me kaadamme ne ja luomme tarkoitukseen sopivan demokratian, ja kyllä, jotkut voivat kuolla siinä”, Roger Hallam on sanonut. Minusta tuo on selkeä uhkaus, mutta pullamössöt musssuttaa.
    "Vastustamme järjestelmää, joka luo valtavasti vaurautta ihmeellisillä innovaatioilla muttei pysty jakamaan (sitä)oikeudenmukaisesti." Robin Hood!

    Äijän perustukset pitäisi lopettaa, kuten Pohjoismainen vastarintaliike lakkautettiin, koska se perustui laittomuuksiin, mikä eroa on Elokapinan toiminalla? Kysyn minäkin.
    Tuollainen leader, jos hallitus ei toimi, voivat jotkut kuolla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Extinction rebellion vai Exhibitionist rebellion? Ehkä radikaalit exhibitionistit =)

      Elokapina irtisanoutuu sivuillaan Roger Hallamin aivopieruista.

      Poista
  3. Löysinkin sen jutun, siis Valtioneuvosto on antanut eduskunnalle esityksen uudeksi laiksi Puolustusvoimien virka-avusta poliisille.
    Uuden lain yhtenä tavoitteena on parantaa poliisin kykyä varautua, estää ja puuttua välittömästi esimerkiksi terrori-iskuun.

    Että semmoinen laki, onko Elokapinakin terrorismiä kysyn yhä-tuskin ihan Greta Thunbergejä, ei edes henkisiä!

    VastaaPoista
  4. Ei voi irtautua perustajasta, vai voiko?
    Kiipeävät Mannerheimin ratsulle, vaikka siinä ratsastaa Mannerheim.
    Joukossa ja kostissa kyllä tiivistyy tyhmyys.

    Mannerheimin elämästä olen nähnyt vähän pätkiä jossain en välttiisti tubessakaan, ehkä Areenalla ja sitten lukenut ofc ei ansaitse tökeröintiä, vaikka poliisi poistikin heidät.
    Tarviiko kapinalaisia vahtia koko aika kuin pahaisia kakaroita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kolme otettiin kiinni Queerkapinan mielenilmauksessa Helsingissä.

      Ekokapina riehui aiemmin viikon Helsingissä, poliisi katseli lähinnä viereatä tai kyseli, että voimmeko kantaa teidät autoon.

      Nyt vajaat 100 pomppii Mannerheimin patsaalla, niin paikalle saatiin jo mellakkapoliisit. Somessa Elokapinan porukka nyt ihmettelee, että miksi mellakkapoliisit on paikalla.

      Näin sen kuuluukin mennä, koronaporukkaa kurmuutettiin kevään ajan, niin tasapuolisuuden vuoksi, nyt saakin jo näkyä mellakkapoliiseja. Koronaporukka on rauhallisempi kuin Elokapina.

      Poista
    2. Yksi queerkapinalaisista kertoi Ilta-Sanomille, miksi ryhmä päätti kokoontua juuri Mannerheimin patsaalle.

      Ajattelemme, että luonnon monimuotoisuus on myös ihmisen monimuotoisuutta, ja sen takia ihminen on osa luontoa ja luonto ihmistä. Sitten taas länsimainen moderni cis-hetero miesihminen on usein nostettu luonnon yläpuolelle jumalallisena olentona. Se on se, mitä Mannerheimin patsas edustaa.

      Tosin he eivät tainneet tietää, että Mannerheimikin on liitetty homoseksuaalisuuteen.

      Poista
  5. Joop luinkin asiasta, ihmettelin kovin Elokapinassa on näitä lonkeroita kuten Queer, ja miksi poliisille ei tehty mitään kokoontumisesta etukäteen mielenosoitus- tai tapahtumailmoitusta.

    Kuitenkin elokapinan mukaan tapahtuma oli "rauhanomainen mielenosoitus ja katujuhla, jolla vedotaan ekososiaalisesti oikeudenmukaisen yhteiskunnan puolesta."
    Ei siihen liity hulinointi ja patsaiden häväistys.

    Queerkapina valtasi Mannerheim-patsaan EkoQueerUtopia'llaan ja vaati ekososiaalista oikeudenmukaisuutta, jossa kaikki luonto saisi kukoistaa, "antaa kaikkien kukkien kukkia."
    Patsaaseen kiivenneet henkilöt eivät alkuun totelleet poliisin käskyä laskeutua, mutta kiipesivät kuitenkin itse alas patsaalta. Poliisi otti heidät kiinni niskoittelusta.
    Elokapinan mukaan poliisi poisti Mannerheimin patsaaseen kiinnitetyt nauhat ja banderollit.
    Oi voi tässäkö kohtaa kuuluisi itkeä?

    Voi EE siis jos joku yleensä joku suurmies/nainen saa patsaan jalustalle ei ole osoitus että se olisi kaikkien yläpuolella..tahtooko eloqueerkapina itsensä jalustalle.
    Tuntuu että heillä on mennyt puurot ja vellit sekaisin

    VastaaPoista
  6. Elokapinan mielenilmaus on katkaissut liikenteen Tampereella Hämeenpuiston ja Satamakadun risteyksessä.

    VastaaPoista
  7. Poliisi on neuvonut mielenosoittajia vaihtamaan paikaksi Kansalaistorin, mutta sen mukaan Elokapina ei ole suostunut yhteistyöhön.

    Tampereen yliopisto poisti Elokapinan julisteet ilmoitustauluilta.

    VastaaPoista
  8. Kansanedustaja Aittakumpu (kesk):
    "Voiko todella olla niin, että sisäministerin mielestä tarkoitus pyhittää keinot ja lain rikkomiselta voi ummistaa silmät silloin, kun se palvelee omaa ideologiaa?"

    VastaaPoista
  9. Helsingin poliisi tutkii epäiltyä rahankeräysrikosta Elokapina-mielenosoitusten taustalla toimivan Elonvaalijat-yhdistyksen toiminnassa.

    VastaaPoista
  10. Juha Korhosen striimi Elokapinan syyskapinasta 29.9.2021.

    Sebastian Tynkkysen striimi, jossa nähdään "hurja tilanne", näkyy striimissa noin 3:10-3:15 tunnin kohdilla.

    VastaaPoista
  11. Esitutkinta poliisin voimankäytöstä Elokapinan mielenosoituksessa 2020 on valmistunut. Rikosepäilyt siirtyvät syyteharkintaan.

    VastaaPoista
  12. Poliisi poisti elokapinalaiset taas Mannerheimintieltä – 142 otettiin kiinni.

    Ylen taltiointi 2.10.2021.

    1.10.2021 Sebastian Tynkkysen koulupäivä Elokapinalle.

    VastaaPoista
  13. Helsingin keskustassa jo yli viikon mieltään osoittanut Elokapina-liike saa tarvitsemansa sähköt eduskunnalta, kun mielenosoitus on Eduskuntatalon lähellä. Iltalehti tiedusteli eduskunnasta, onko niin, että kaikki mielenosoitukset saavat saman palvelun.

    VastaaPoista
  14. Elokapinan mielenilmaus Helsingin Pitkälläsillalla ohi: Poliisi kertoo ottaneensa kiinni 123 kadunvaltaajaa.

    Huom. kadunvaltaajia, heillä ei ollut ilmoitettua mielenosoitusta.

    VastaaPoista
  15. Elokapinan mielenosoitukset maksaneet veronmaksajille satoja tuhansia euroja.

    VastaaPoista
  16. Tasavallan presidentti ja ministerit jouduttiin evakuoimaan Elokapinan mielenosoituksen seurauksena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helsingin poliisilaitos on tehnyt Poliisihallituksen pyynnöstä selvityksen poliisin toiminnasta Elokapinan mielenosoituksessa Valtioneuvoston linnan edustalla lokakuun 8. ja 10. päivän välillä.

      Poista
  17. Tampereen seurakunnat perui surusaaton, joka oli tarkoitus järjestää Elokapinan kanssa.

    VastaaPoista
  18. Elokapinan tausta­järjestön koko omaisuus on taka­varikossa.

    VastaaPoista
  19. Vuoden aikana syyttäjälle on kertynyt jopa 850 Elokapina- ja muihin mielenosoittajiin kohdistuvaa niskoitteluasiaa.

    AlfaUutiset aiheesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elokapina protestoi Valtioneuvoston linnalla lokakuussa – 54 rikoksesta epäiltyä.

      Poista
  20. Ympäristöliike Elokapina aikoo järjestää rallikapinan Jyväskylässä MM-rallien aikaan.

    VastaaPoista
  21. Britannian ”Elokapina” luopuu liikenteen häirinnästä mielenosoituskeinona.

    Saapa nähdä, muuttuuko meno Suomessa.

    VastaaPoista
  22. Yle:
    Yhdelle poliisille sakkotuomio Elokapinan mielenosoittajien kaasuttamisesta.

    Huom. Iltalehti kertoi samasta asiasta otsikolla:
    Elokapinaa sumuttaneille poliiseille ei tuomiota.

    VastaaPoista