maanantai 7. helmikuuta 2022

Convoy Finland 2022

Ja kansalaistottelemattomuus

Vaikka Convoy Finland 2022 -mielenosoitusilmiö herättää tunteita puolesta ja vastaan, niin täytyyhän siitäkin jotain kirjoittaa, koska siitä muodostui nopeasti suurempi kuin osattiin odottaa.

Kaikki sai alkunsa Kanadan Freedom convoy 2022 -protestista. Protestit saivat alkunsa, kun Kanada alkoi vaatia Yhdysvalloista maahan tulevilta rekkakuskeilta rokotustodistusta. Kanadan koronarajoituksia vastustava rekkakolonna lähti kohti maan pääkaupunkia Ottawaa, tavoitteena tukkia kaupungin liikenne. Ilmiö levisi kymmeniin maihin, myös Suomeen.

Suomessa Sote-alalla työskennellyt Annika Leino (aluksi tunnettiin nimellä Annika Finland) kiinnostui Kanadan rekkaprotesteista. Hän hehkutti ilmiötä tietääkseni aluksi sote-telegram-ryhmissä, mutta ehkä muut saivat tarpeekseen Annikan viesteistä ja hänelle sanottiin, että teepä sille ihan oma keskusteluryhmä. Annika tekikin ja heti suosio räjähti - siitä se idea sitten lähti. Syntyi Convoy Finland 2022, joka kasvoi nopeasti suureksi ja joka suuntaan.

Juha Korhonen haastatteli Annika Leinoa
Mikko Kemppe haastatteli Annika Leinoa
Miki Sileoni haastatteli Annika Leinoa

LEVELI haastatteli Niclas Raumaa - yksi järjestäjistä

Sosiaalisessa mediassa Convoy Finland 2022 alkoi trendata hyvin ja 4.2.2022 klo 18 kansa päätti järjestää Helsinkiin, Eduskuntatalon eteen Suomen Convoyn. Monet epäilivät, että tuleekohan siitä mitään (minäkin hiukan epäilin). Mutta kun seurasi eri somekanavia, niin alkoi näyttääkin, että taitaa se onnistua.

Convoy Finland 2022 tuli ilmiö. 4.2.2022 aamuna ensimmäiset autoletkat lähtivät kohti Helsinkiä. Päivän mittaan ympäri Suomea autosaattueita lähti kohti Helsinkiä. Joku keksi striimata Convoy-radiopuhelinkeskustelua (Zello-sovellus). Levelin tyypit seurasi Convoy-keskustelua sekä tietenkin poliisi, joka sekin oli kiinnostunut, että missä mennään. Hype oli hyvä, silloilla ja teiden varsilla ihmiset heiluttivat Convoy-autoille - ei ihan Kanadan malliin ollut ihmisiä, mutta kumminkin.

Vaikka moni jo tiesi, että autoja on tulossa Helsinkiä kohti, niin vielä moni mietti - toteutuuko se. Eduskuntatalon lähettyville kerääntyi ihmisiä katsomaan mitä tapahtuu. Kello tuli 18:00 (8:15 tunnin striimi) ja Convoy-autoja alkoi näkyä. Ensimmäiset ajoivat ohi, mutta klo 18:22 se tapahtui! Auto parkkeerasi tielle, Eduskuntatalon eteen ja jotenkin epäsuomalaiseen tyyliin sadat ihmiset ryntäsivät tielle kuin auton tueksi - Mannerheimintie oli vallattu. Tapahtui se mitä monikaan ei uskonut, hetkessä oli jotain maagista ja epätodellista. Poliisikaan ei ollut selvästi varautunut, että Convoy toteutuu. Hetken poliisi koitti estää lisää autoja tulemasta, mutta joutui perääntymään ja kohta Mannerheimintiellä oli lukuisia autoja parkissa. Poliisilla meni tunteja koota rivinsä uudestaan ja saada homma haltuun.

Convoy Finland 2022:n tavoitteet:
 1. Kaikki koronatoimenpiteet ja -rajoitukset Suomessa on peruttava ja kumottava kokonaisuudessaan välittömästi, pysyvästi ja lopullisesti. Tämä pitää sisällään siis koronapassit, rokotepassit, pakkorokotukset, suunnitellun digi-ID:n käyttöönoton, kokoontumis- ja aukiolorajoitukset, maskipakot/suositukset, sekä kaiken muunkin asiaan liittyvän.

 2. Polttoaineiden (sekä bensiinin että dieselin) nykyisestä verotuksesta leikattava 50 %.

 3. Suomen nykyisen hallituksen on erottava.

Suuria tavoitteita, mutta helmikuun aikana koronarajoituksia karsitaan. Tosin rokotepassin suunnittelu jatkuu. Perussuomalaiset, Liike nyt ja KD jätti välikysymyksen polttoaineiden ja sähkön hintojen noususta sekä hallituksen kyvyttömyydestä reagoida tilanteeseen - tuskin johtaa mihinkään. Hallituksen ero on kyllä kova tavoite, mutta samaa on väläytelty Kanadassakin.

The Guardian-lehti:
...and even the overthrow of the federal government.

On Convoy Finland 2022 huomattu myös eduskunnassakin - kukin tavallaan.

KANSALAISTOTTELEMATTOMUUS
Kanadan pääministeri Justin Trudeau pakeni Ottawasta piiloon. Ottawassa pormestari Jim Watson julisti kaupunkiin hätätilan yli viikon kestäneen protestin vuoksi. Pormestarin mukaan viranomaiset ovat alakynnessä mielenosoittajia vastaan, mielenosoittajia on paljon enemmän kuin poliiseja.

Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr) kansalaistottelemattomuudesta:
Se on mielestäni hyväksyttävä tapa silloin, kun toimitaan selvin päin, omalla nimellä ja omilla kasvoilla ja henkilö kantaa vastuun toimistaan.

Syksyllä 2021 Krista Mikkonen siirtyi sisäministeriksi, kun Maria Ohisalo (vihr) jäi vanhempainvapaalle.

Loppukesästä 2021 sisäministeri Maria Ohisalo ei kyennyt suoraan sanomaan selvästi, että onko elokapinan toiminta väärin vai oikein.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) kommentoi elokapinaa (2021):
Se mikä on laitonta on laitonta, se on selvää. Lainsäätäjille pitäisi olla selvää täällä, että me säädämme lait ja lain valvojat valvovat lakeja. Oikeusvaltiossa tämä työnjako menee niin.

Koska sisäministeri Maria Ohisalo antoi tukensa elokapinalle, niin hän ei kyennyt tuomitsemaan sitä suoraan. Samasta syystä sisäministeri Krista Mikkonen ei kykene tuomitsemaan suoraan Convoy-mielenosoitusta. Jos hän tuomitsee suoraan Convoyn, niin samalla hän tuomitsisi myös elokapinan toiminnan.

Huom. Sisäministeriö ohjaa ja valvoo poliisitoimintaa ja valmistelee sitä koskevan lainsäädännön.

Näin ollen sisäministeri voi ohjata miten poliisi suhtautuu elokapinaan tai Convoyhin. Kesällä 2021 elokapinan annettiin jopa yöpyä Mannerheimintiellä telttaleirissään Eduskuntatalon edessä.

Convoy Finland 2022:lla ei ollut alkuunkaan samanlaisia mahdollisuuksia kuin oli elokapinalla. Ennen kuin Convoy oli edes alkanut, niin poliisi tiedotti ettei se salli Helsingin tukkimista autoilla. Oli siis jo tiedossa, että lopputulos ei välttämättä ole kaunis. Kaikkien yllätykseksi ja mediatietojen mukaan 4.2.2022 Mannerheimintiellä oli parhaimmillaan parkissa noin 150 autoa ja satoja ihmisiä. Tosin, poliisi ei sallinut tilannetta. Tienvaltaus alkoi klo 18:22 ja klo 4:00 Mannerheimintie oli jälleen auki - oli siinä hinausautoille töitä.

SELVIN PÄIN JA KÄNNISSÄ
Sisäministeri Krista Mikkonen hyväksyy kansalaistottelemattomuuden, jos se tapahtuu selvin päin. Taitaa kuitenkin olla, että sitä ei hyväksytä edes selvin päin. Ei ole OK tehdä tiesulkuja selvin päin tai kännissä, mutta mikäli se sallitaan selvin päin, niin tulee se sallia myös kännissäkin - yhdenvertaisuus. Toisin sanoen, jos elokapina voi pystyttää telttaleirinsä Mannerheimintielle, niin Convoylla tulisi olla oikeus pitää Mannerheimintietä parkkipaikkana.

Convoy Finland 2022 perustaja Annika Leino ei olisi halunnut sallia tapahtumaan alkoholia, mutta joutui taipumaan - kansa tahtoi. Paikalle saapui satoja, ellei tuhansia ihmisiä, niin mukaan mahtui kaikenlaista "hiihtäjää". Valtamedian toimittajia häirittiin ja solvattiin, joltain varastettiin jopa mikrofoni jne. Uutispätkissä näkyi enemmän tai vähemmän viisasta sikailua. Kaiken tämän jälkeen Convoy-piireissä ihmeteltiin, että miksi Convoysta ei uutisoida mitään positiivista - ehkä joidenkin pitäisi katsoa peiliin.

Pelkästään Convoy-ihmisiä ei tästä sekoilusta voi syyttää, koska joukkoon oli todistetusti soluttautunut "vastapuolenkin" porukkaa, jotka koittivat sekoittaa pakkaa ja provosoida sekä aiheuttaa sekasortoa. Poliisi kyllä tiedosti tämänkin, ehkä siksi Eduskuntatalon portailla nähtin koko illan mellakkapoliisirivistö - jos joku sekopää saa idean yrittää mennä sisään Eduskuntataloon.

CONVOY FINLAND 2022 2.0, KOHTA EHKÄ 3.0
Ymmärtääkseni Annika Leinolla ei ollut aiempaa kokemusta ns. miekkariskenestä, mutta hän ajautui Convoy Finlandin "johtajaksi". Hän sai kerättyä ympärilleen ihmisiä, joilla oli ehkä aiempaakin kokemusta, miten tapahtumia järjestetään. Johtoryhmästä muodostui enemmän tai vähemmän tiivis, joka johti siihen, että Convoyn sisällä kiehui ja kuohui. Convoy Finland 2022 meinasi romahtaa kasaan, ennen kuin se oli edes toteutunut. Jotenkin saivat kasattua porukan ja Helsingissä nähtiin Convoy-ihme. Kun olen seurannut tätä Convoy-ilmiötä, niin on myös jäänyt sellainen tunne ettei Annika Leino ollut edes kovinkaan tietoinen ns. vaihtoehtomedian puolen toimijoista. Hän on joutunut lyhyessä ajassa tutustumaan vaihtoehtomediaan ja oppinut ettei anna haastatteluita valtamedioille - koska ei voi olla varma, että millainen lopullinen juttu on. Usein virheellinen.

Uusimpien tietojen mukaan Annika Leino on luovuttanut "johtajuuden" muille ja olisi syntynyt Convoy Finland 2022 2.0, mutta Convoyn sisällä asiat muuttuvat niin nopeasti ettei aina tiedä missä mennään. Väärääkin fakenews-tietoa liikkuu somessa, koska Convoy on iso ilmiö, joten trollitkin iskee siihen kiinni.

Annika Leino lähti viidakkoon ilman varusteita ja koitti jotenkin rämpiä sekä selviytyä. Virheitä sattui ja osumia tuli. Mutta se on tosiasia, että ilman Annika Leinoa me emme olisi nähneet Convoy Finland 2022 -ihmettä.

Rispektit Annika Leinolle!

Lisäys 18.2.2022:
Helsingin poliisilaitos on antanut Convoy Finland -mielenosoituksen järjestäjien tiedot vastauksena tietopyyntöihin. Tosin, virallisesti sillä ei ole järjestäjää, on vain henkilöitä, jotka on ottanut poliisiin yhteyttä.

"Jokaisessa sivistyneessä yhteiskunnassa on jokaisen kansalaisen velvollisuus noudattaa oikeudenmukaisia lakeja. Mutta samalla jokaisen kansalaisen vastuulla on olla noudattamatta epäoikeudenmukaisia lakeja."
- Martin Luther King, Jr.

Lue myös:
Voiko poliisiin luottaa?

13 kommenttia:

 1. Kanadan kansanedustajat hätäistunnossa Convoy-kaaoksen vuoksi.

  VastaaPoista
 2. Osa Kanadan provinsseista on ilmoittanut, että ne aikovat purkaa koronarajoituksia.

  VastaaPoista
 3. Convoy Finland jatkuu. Helsingissä kaksi muutakin koronamielenosoitusta. Convoy ja Sote-ala yhdistää voimiaan.

  Convoy Finlandia seuraa #NytRiitti, joka uhittelee tuhansien sote-alan työntekijöiden "yleislakolla".

  Convoy-mielenosoitusten hintalappu kuusinumeroinen.

  Kanadasta alkunsa saaneita Freedom convoy -mielenosoituksia on suunniteltu myös Wieniin ja Brysseliin.

  VastaaPoista
 4. Kanadassa otettiin ensimmäistä kertaa käyttöön hätätilalaki mielenosoittajien nujertamiseksi.

  VastaaPoista
 5. Convoy-protestoijien vaatimus koronatesteistä meni läpi Kanadassa. Kanada ei vaadi rajoillaan enää koronaviruksen PCR-testiä.

  Kanadan poliisi ottaa Ottawan takaisin hallintaansa. Convoy-protestoijille viimeinen varoitus.

  VastaaPoista
 6. Rekkaprotestin viimeisetkin autot hinattiin pois Kanadan pääkaupungissa.

  VastaaPoista
 7. Perussuomalaiset lyttää hallituksen ratkaisut sähkön ja polttoaineen kallistumiselle.

  VastaaPoista