tiistai 18. lokakuuta 2022

Kaapeli-TV ja EU-direktiivit

Vuonna 2020 kirjoittelin Taistelu HD-kanavista -kirjoituksen ja vuonna 2021 HD-lähetykset kaapelitalouksissa -kirjoituksen. Nyt voi olla uhattuna maksuttomat kaapelikanavat.

FiCom ry:n toimitusjohtaja Elina Ussa kirjoitti aiheesta huolestuneen mielipidekirjoituksen. Tilanteen taustalla on EU-direktiivit ja Suomen siirtovelvoitesääntö. Suomessa on eri käytännöt kuin muualla Euroopassa.

Huom. Kuluttajaliiton lausunto siirtovelvoitteen muutoksesta.

Hieman erikoista on, että vuonna 2021 FiComin lakimies Asko Metsolan mielestä "Siirtovelvoite on aikansa elänyt". Tekijänoikeusjärjestö Kopioston toimitusjohtaja Pekka Rislakki on samaa mieltä "Suomen laki rikkoo EU:n direktiiviä".

Tilastojen mukaan antenni- ja kaapelitalouksia on ollut vuosikaudet melkein yhtä monta, mutta vuonna 2021 tilastoissa tapahtui isompi muutos (saattaa johtua tilastointitavan muutoksesta). Vuonna 2021 antennitalouksia oli 39 % ja kaapelitalouksia oli 58 %. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin lukujen mukaan vuonna 2021 kaapeli-TV-verkon liittymien määrä oli yli 1,8 miljoonaa.

2010-luku vouhotettiin tulevaa suurta HD-muutosta, joka siirtyi kerran tai pari. Vihdoin vuonna 2020 tapahtui jotain, mutta sehän oli täysin pannukakku. Antennitalouksissa piti HD-kanavien määrä lisääntyä, mutta nehän vain vähenivät. Vuonna 2021 kaapeli-TV-talouksissa nähtiin HD-muutos, kun HD-kanavista tehtiin vakiot.

Monta vuotta on tuntunut siltä, että kaapeli-TV-verkkoon panostetaan enemmän ja antenni-TV-verkko on tahallaan "unohdettu" - ei sillä ole niin väliä. Ehkä tilastojen mukaan kaapeli-TV on ollut nouseva trendi ja siksi siihen on panostettu enemmän.

Onkohan nyt tulossa kaapeli-TV:n menestykselle kova hinta, jos maksuttomat kanavat muuttuvat maksullisiksi tai muuten maksut nousevat. Kaapeli-TV-taloudet joutuvat eriarvoiseen asemaan antennitalouksiin nähden. Alkaakohan sitten buumi toiseen suuntaan, kaapeli-TV-taloudet muuttavat takaisin antenniverkkoon?

Yli puolet TV-talouksista on nykyään kaapeli-TV-talouksia. Tällainen muutos koskisi siis suurta osaa TV-talouksista. Jos ei omista nettiliittymää ja muutos astuu voimaan, niin väliinputoajat on ikävässä raossa.

Itse asun tällä hetkellä antennitaloudessa.

Lue myös:
Yle VS. muut

3 kommenttia:

  1. Kun hommasin uuden telkkarin siinähän oli alakanavilla rakuten tv, maybe vanhan kierrätystä mm The Turtlesit, kuvataso surkea.
    Jos vaikkapa pelaan käytän kakenhiirtä valikossa jotta pääsen pleikalle, saa sen myös suoraan telkkarikakesta vaikkapa tubeen, ja käyttää kakea apunaan.
    Olihan se hyvä homma että kanavat muuttuivat HD eikä että HD kanavat löytyi sijalta 21 joka siis oli yle ykkönen.
    Vielä koitan painaa kakesta yläkohdasta joka oli vanhan tv kakessa.
    Näin sitä käsi tottuu.
    Telkassa on suosituimmat suoratoistot valmiiksi, vieressään ostetut pelini.
    Jos kaapelikanavat muuttuisivat maksulliseksi niin se on voi voi.
    Voisin vannoa että ennen oli antenniverkko sitten se muuttui kaapeliksi.
    Asuessani hetken vuokralla siellä oli matkatv(kaapeli) jossa oli ihmeellisiä kanavia, joita en nähnyt esim The Lost islandilla, aattelin se oli jokin tsadin jekku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä minun "toimistohuoneessani" ei ole mahdollisuutta liittää TV:tä talon TV-antenniin. Ratkaisin ongelman sisäantennilla. Minulla on One For All SV9495 -sisäantenni - hyvin näkyy HD-kanavatkin. Tuota antennia voi ostaa hyvin varusteluista kaupoista.

      Tällä tavalla kaapelitalouden voi melkein lennosta muuttaa antennitaloudeksi. Moderni sisäantenni kiinni TV:seen ja kanavahaku - homma on siinä. Antennin paikkaa ehkä täytyy testailla, että missä saa jokainen kanava hyvän signaalin.

      Poista
  2. Vaikuttaa hyvältä antennilta, toista oli kun mökille piti rahdata(oma tyyny) matkatelkkari jossa oli semmonen risuantenni, Voi sitä vatkausta ja huutoa että sai kuvan kun se aamusummeri oli niin tärkeä.
    Olihan meillä kotona myös isompi telkkari mutta sekin toimi jos antennin sai oikeaan asentoon, siihen ostettiin lisäantennikin mutten muista oliko se mistään kotoisin.
    Enempi sitä katsoi päätelkkaria, ei antennin vatkausta.
    En koe että tarvitsee vaihtaa antennitelkkariksi kun sen muistaa kanavahaussa mitä hakee, mutta hyvä tietää neverknow!

    VastaaPoista