lauantai 1. lokakuuta 2022

Kymmenen vuotta!

Joka kuukausi jotain

Yli 20 vuotta sitten, 2000-luvun alussa ilmestyi ensimmäisiä blogipalvelusivustoja. Ensimmäinen kosketukseni blogeihin oli 2000-luvun alussa Aapeli.comissa, vaikka se oli pelisivusto, niin siellä oli jokaisella mahdollisuus kirjoittaa omaa blogia. Tämä saattoi johtua siitä, että eräs Aapelin perustajista (Asmo Halinen) oli hurahtanut blogeihin, niin pitihän Aapelissakin olla blogi-mahdollisuus.

Aluksi en lämmennyt blogi-idealle, mutta vähitellen näin siinä mahdollisuuksia. Hymiökielioppi-kirjoitus saattoi olla ensimmäisiä kunnon blogikirjoituksiani Aapeli.comin blogissa. Jos tarkkoja ollaan, niin olen kirjoitellut noin vuodesta 2005-2006 lähtien, mutta silloin en kirjoitellut edes joka kuukausi.

2010-luvun alusta lähtien Aapeli.comissa alkoi tapahtua enemmän tai vähemmän kummia asioita - blogikirjoitukseni on vaarassa hävitä milloin vain. Tästä johtuen aloin siirtää/varmuuskopioida kirjoituksiani Aapelin ulkopuolelle. Päädyin Bloggeriin tekemään "varastoblogin", jossa tärkeimmät kirjoitukseni pysyisivät melko varmasti tallessa, vaikka Aapeli.com lahoaisi käsiin.

Epookki blogi -nimi ei ehkä ole parhain, mutta vuoden (2012) Epookki blogi oli ensin WordPress-alustalla, jolloin blogilla oli ihan oma nettiosoite. Kaikki hyvät nettiosoitenimet oli jo viety, joten päädyin sitten Epookkiin. Epookki-nimi on ollut jo niin kauan, että sitä on hankala muuttaa - brändi.

Asensin itse WordPressin tyhjään kotisivutilaan - onnistui hyvin. Mutta se tarkoitti sitä, että minun täytyi itse säätää joka ikinen asetus ja koittaa laittaa jutut tietoturvallisesti. Amatööri kun olin siinä asiassa, niin yhtenä päivänä huomasin, että WordPress-blogini oli hakkeroitu. Kotisivutilan operaattorikin oli huomannut sen ja sulkenut blogini varmuuden vuoksi. Totesin etten jaksa itse säätää kaikkea ja en kai olisi osannutkaan. Vuonna 2013 siirsin blogini Bloggeriin - pääsin paljon helpommalla. Blogger on vähän mitä on, mutta kyllä tällä pärjää ja on "ilmainen".

Nykyään on WordPress-palveluita, joissa ei tarvitse itse huolehtia teknisestä puolesta, voi vain kirjoittaa blogia. Olen alkanut uudestaan pohtia, jos kokeilisin joskus taas WordPressia (se kyllä maksaa), jossa muut huolehtii tietoturva-asetuksista.

Vuosikaudet (2012-2019) Epookki blogi oli lähinnä vain varastona. Tai no, vuonna 2017 taisin alkaa mainostaa Epookin juttuja myös Twitterissa, koska silloin tilastojen mukaan kävijämäärät nousivat äkkiä paljon. Mutta Bloggeri ja sen tilastot on kai vähän mitä sattuu. Esimerkiksi tilastojen "Haun avainsanat" -lista on ollut tyhjänä noin 1,5 vuotta, kukaan ei kai sitten tule enää blogiini minkään hakukoneen haun kautta. Monet vuodet siinä kyllä näkyi hakusanoja, joilla blogiini on päädytty, mutta noin 1,5 vuotta sitten tapahtui jotain. Olen epäilytkin mm. varjobannausta.

Vaikka tilastojen mukaan blogissani käy lukijoita, niin on vaikea arvioida, että moniko niistä on todellisia - eikä vain jotain netissä seikkailevia botteja. Tälläkin hetkellä on ihmeen paljon Yhdysvalloista tulevaa liikennettä, aiemmin kesällä korostuivat myös Ranska ja Alankomaat - ei mitään järkeä.

Mistä varjobannaus voisi johtua? Viimeiset pari vuotta ovat olleet mielenkiintoisia, jos näin voi asian ilmaista. Ensin tuli korona ja sitten Putin sekosi lopullisesti. Mediat täyttyivät koronasta ja sitten Ukrainasta. Minultakin tavallaan väheni aiheet, joista kirjoittaa, koska medioissa ei juurikaan muusta puhuttu. Tietenkin kirjoittelin koronasta montakin kertaa sekä Ukrainan tilanteesta. Pullonkaula on siinä, että Google ei salli juuri mitään koronatietoa, joka on vähänkin poikkeava WHO:n tai THL:n lausunnoista. Blogiani ei ole vielä bannattu suoraan, mutta ehkä Googlen hakukoneen muuttuneet hakutulosten suodatusmenetelmät näkyvät epäsuorasti blogini tilastoissa. Google pyrkii estämään koronakriittisyyden ja olen kirjoitellut myös kriittiseen sävyyn. Google haluaa näyttää vain yhtä mielipidettä.

Huom. Google on jumala, joka tietää mikä on väärä lääketieteellinen COVID-19-tieto.

2010-luvulla aloin kirjoittaa hiukan enemmän, tavoitteena oli saada edes yksi kirjoitus kuukaudessa ja siinä tahdissa olen pysynyt nämä 10 vuotta. Paras tahtini olisi saada joka viikko uusi kirjoitus, mutta niin tapahtuu aika harvoin, koska täytyy elää muutakin elämää. Usein myös taustatöihin menee aikaa paljon, ei voi vain kirjoittaa, täytyy myös perehtyä aiheeseen. Blogini pisin ja suuritöisin kirjoitus on ollut Doomin kautta Pasimaailmaan sekä Aapeliin -kirjoitus, siihen kulutin aikaa noin pari viikkoa. Muita pidempiä kirjoituksia on mm. Kalenterin historiaa sekä Orjuus osana Yhdysvaltojen historiaa, niitäkin on kirjoitettu monta päivää. Kaikkia ei todellakaan kirjoiteta yhdellä istumisella.

1. lokakuuta 2012 on julkaistu Epookki blogin ensimmäinen kirjoitus, Sosiaalinen media aiheuttaa syrjintää, jonka jälkeen tuli Voiko Jumalaa omistaa? Vaikka kirjoitan kaikenlaisista aiheista, niin jotenkin Uskonto-aihetunnistin (aihealue) on tällä hetkellä vieläkin käytetyin - historia ja uskonnot kiinnostavat (myös Sci-Fi ja ufot!).

Nyt blogissani on 365 julkaistua kirjoitusta, joita on katsottu noin 135 000 kertaa (tavallaan vuodesta 2017 lähtien). Ani harva kuitenkin kirjoittaa blogiini, toisin sanoen, juurikaan kukaan ei kommentoi blogiani. Voisi olettaa, että hiukan enemmän tulee kommentteja, mutta kun ei, niin ei. Olen miettinyt, että mistä se johtuu? Todennäköisin syy voi olla, että blogini on kuivan epäkiinnostava - TL;DR, kuten nuoriso sanoisi. Kirjoitan sitten omaksi iloksi ja samalla oppii aina uutta. Eihän tämä ole mikään Lifestyle-fäshön-hässön-blogi, kuten ehkä pitäisi, jos haluaisi enemmän kommentteja.

Puolivuotta on ollut hankalaa keksiä aiheita, joista kirjoittaa, mutta jostain niitä aiheita on tullut. En haluaisi rikkoa "edes yksi kirjoitus kuukaudessa" -tyyliäni.

5 kommenttia:

 1. Onnewa että paakahti, kymmenen vuotta pelkkää asiaa, mielestäni jos muistat löysin aaposta blogisi ja olin aika wau kun löysin uffoaiheesikin ajattelin löysinkö nyt hänet jonka koen sieluni sisareksi.
  Kiitos kun vastasit ja sain olla mukana kuoppasessa matkassa.
  Mä kirjoitin keveitä aapoblogeja ihan loppupuolella ajattelin jos perustan oman blogini ja aiheena voisi olla joko Saturnuksen renkaat tai matka-aiheinen.
  Oli kivaa kirjoittaa Tanskan reissu päiväkirjamuodossa.
  Ystäväni pitää matkablogia. En usko että perustan mitään.

  Kuitenkin aiheita on maailma pullolaan ja arvostan suuresti vaivannäköäsi ja uskon että pidemmänkin jutun tekemiseen menee aikaa ja maybe hikeäkin toivottavasti ei verta.
  Tämä Epookki on ollut mielenkiintoinen ja kommentoin jokaista vielä.
  Aihealueet vetää luokseen magneetin tavoin.

  Kiitos siis ja ruusuja, The show must go on..
  Muistelen yhä pikkutuhmaa blogiasi kun joku kukkahattutäti halusi että se poistetaan. Olisipa nekin tallessa.
  Niin ja kyllä, kyllä ne uffotkin ovat tänne löytäneet.

  PS tämä on parempi kuin WP.
  Toivon siis paljon paljon lisää postauksia, jatkossakin!
  Siten ettei tule stressiä, niin kauan kun tuntuu hyvältä.
  Ai että Google on jumala, jumaluutta harrastaa muutkin tahot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olikohan "pikkutuhma" juttu, jonka tein curling-sanastosta ja curlingista, jossa vilahtelee nännit ja pesätkin. Minkä minä sille voin, kun curling on sellainen =)

   Vierastan sanaa "postaus", se ei ole suomea! Mutta Bloggerissakin on "Uusi postaus" -nappi. Postaus sanaa käyttävät ihmiset, jotka eivät enää hahmota suomea. Se on kirjoitus, viesti jne, mutta ei postaus! Posti postittaa ja piste.

   Korona-aikana on puhuttu drive-in- ja walk-in-rokotuspaikoista... siis mistä?! Minä niin mieleni pahoitin =)

   Poista
 2. Ei sulla sitten ole sitä tallessakaan? Oliko se tarina josta sai erilaisen lukemalla jokatoisen lauseen?
  Postaus nettislangia joha hyppäsi käytän aina netissä postauksia, muuten postitan jos siis käytän kustia, sitä joka polkee/sähköautoilee.
  Kyllä hahmotan suomea mutta minkäs teet!

  On lehdessä ollut muitakin mielensä pahottajia kuten että Suomessa suomenkieltä ei enkkua. Itse en ymmärrä eli olen myöskin mielensä pahoittaja niitä kohtaan jotka ovat mielensä pahoittaneet.
  Taitaa olla liian vaikeaa käyttää suomea tai sitten se on raflaavaa käyttää enkkua ei haittaa jos tankerot ei ymmärrä. Mulle drive-in tarkottaa hampurilaisia.
  Entäs jos tanssii sisälle, dance-in, qoob ka ciyaarka tuubada-in tule vaikka päälläsi, ja miksi mieleeni tuli munalla töihin eihh mieleni pahoitin oikeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei curling-juttu ollut jokatoinen rivi -teksti.Se taisi olla muuten joku kuvakilpailu, jossa liitin kuvaan tekstin. Kuvakin oli kaksimielinen, jos sen hahmotti oikein eli tein tuplakällin =)

   Tekstin pohjana oli teksti, joka on pyörinyt netissä ainakin 1990-luvun lopulta lähtien. Muutin sen vain Aapeli-aiheiseksi.

   Alla on se alkuperäinen versio (ei minun):

   KAUNIS VEERA ELI BALLADI SAIMAALTA

   Huomatkaa! Tervetuloa kesäiltaan kaikki nai-
   set ja herrat Harjun Kesäteatteriin katsele-
   maan Kaunista Veeraa ja siinä sivussa myös
   koko näytelmää: romaaneja, poliiseja, laivamiehiä,
   sieviä hovinaisia ja kauniita mustalaistyttöjä.
   Richard, Daarja, Salomo; siinä muutama nimi.
   He tulevat antamaan Teille vain parastaan ja huo-
   lettoman puolitoistatuntisen. Kenenkään nar-
   raamisesta tuskin on kysymys, sillä tästä ilosta
   ja täysipainoisesta ja retevästä ohjelmasta
   on 6 mk nykyisin ehdottomasti aivan naurettava hinta.
   Tässä vaiheessa voitaneen vielä lisätä:
   Yli 10 hengen ryhmille sallitaan alennus,
   eikä ennakkovaraus ole välttämätön. Tulkaa ryhmissä,
   jolloin hinta on vain 4 mk miestä kohti. Siispä ka-
   dunmittaminen sikseen, taikka kotiaskarte-
   lut kuntoon ja sitten kohti Veeraa ja Harjua.

   P.S. Yleisö voi luonnollisesti makunsa mukaan panna
   päälleen vaikka kirkkovaatteet. Asu on vapaa. Paras sopia
   vaikka keskenään niin ei pety. Aluksihan Veera
   tanssii ja laulaa tässä näytelmässä. Sitten lava
   onkin laivamiesten käytössä.

   Poista
 3. Korjaan:Sielun sisarukseksi, kun joku pahoitti mielen kun kirjoitin sisareksi.
  Maybe saattaa olla sekopäisyys kun en omaa sisarta mutta sisaruksia kyllä.
  Sielunveljenikään ei kuulosta hyvältä koska en ole mies,
  Vaikka yksi hulluinhullu sekopää väitti mieheksi kunnes soitin sille ja puhuin hän alkoikin jaaritteleen ja myönsi että ääneni on naisen.
  Toki on miehiä joilla on naisellinen ääni mutta he ovat jotain muuta.
  Tuo tyyppi oli vaarallinen, laitoin puhelun jälkeen estoille.
  Ja tutkin hänen sivustoaan ja totesin avatarkuvassa olevan hahmon joka ei ollut enää kavereissa, ja päättelin että on taatusti sekoillut hänenkin kanssa.

  En pahoittanut mieltäni kun väitettiin forkalla että feikkaan ettei kukaan voisi olla tälläinen kun olen, kyllä voi!
  Tuo joka noin sanoi tarjosi puhelinnumeroakin mutta se jäi jonnekkin.
  Why? Hyvittääkseenkö.

  Balladi Saimaalta on heheh! Muistan hämärästi ja en kyllä voi ymmärtää mikä siinä oli niin kamalaa! Mmh kuvaa en muista.

  VastaaPoista