sunnuntai 1. tammikuuta 2023

ChatGPT-tekoäly

Googlen haastaja?


Aiempia kirjoituksiani aiheesta:

Jostain syystä vuoden 2022 joulukuussa suomalaiset mediatkin huomioivat tekoäly-aiheen. Minun Joulutarina 2022:ssa oli keskiössä tekoäly. Tosin, kirjoitin joulutarinan valmiiksi jo lokakuussa, en tiennyt, että tekoälystä puhutaan enemmänkin joulukuussa.

Monet tutkijat, kuten Stephen Hawking, ovat varoitelleet tekoälyn vaaroista. Myöskin jo kaikkien tuntema Elon Musk (hän joka osti Twitterin 44 miljardilla) on ollut huolissaan tekoälystä.

ChatGPT-tekoäly
Elon Musk on ollut niin huolissaan, että oli mukana perustamassa OpenAI-yritystä, joka kehittää positiivista ja vaaratonta tekoälyä. OpenAI:n tekoäly on se, josta nyt puhutaan, sen nimi on ChatGPT.

ChatGPT-tekoäly alkoi nousta enemmän otsikoihin joulukuussa 2022 ja tubettajatkin testailivat sitä.

Huom. Finntop5 teki videon ajatuskokeesta Rokon Basiliski, siinä vilahtaa myös ChatGPT.

ChatGPT-tekoäly vaikutti niin mielenkiintoiselta, että minäkin päädyin testaamaan ChatGPT:ä. Aloitin kevyellä kysymyksellä.

Minä kysyin ensimmäiseksi:
Oletko Jumala?

ChatGPT-tekoäly vastasi:
En ole Jumala. Olen tekoäly, joka on ohjelmoitu vastaamaan kysymyksiisi ja auttamaan sinua tiettyjen tehtävien suorittamisessa. Olen luotu ihmisten toimesta, ja minulla ei ole henkilökohtaisia tai henkilökohtaisia ajatuksia tai tavoitteita. Olen täällä auttamassa sinua parhaani mukaan.

Tuollainen kysymys on helppo tekoälylle, mutta sille voi esittää vaikeampiakin ja laajempia kysymyksiä. Esitin tekoälylle Maanviljelijän pulmallisen joen ylityksen. Siihenkin tuli äkkiä vastaus, joka näytti loogiselta, mutta en ruvennut miettimään, että onko se oikein.

Hetken, kun rupattelee ChatGPT-tekoälyn kanssa, voi todeta kuin monet muutkin. Se on tällä hetkellä parhain tekoäly, joka on vapaasti jokaisen testattavissa. Onhan mm. Googlellakin omia tekoälyjä, mutta ne ei ole kaikille tarkoitettuja.

Huom. Google ottaa YouTubessa käyttöön tekoälymoderaattorin, joka poistaa viestejä ja bannailee. Itse en ole vakuuttunut, että tekoäly kykenee siihen, saattaa tulla monia vääriä tuomioita. "Ikäviä sanoja" voi esiintyä, myös asiallisessa kommentissa. En luota, että tekoäly osaa erottaa viestin sävyn - ainakaan suomeksi.

ChatGPT-tekoäly osaa ihmeen hyvin suomea, montakaan virhettä en ole huomannut, tai ainakin vastaukset ovat sujuvaa suomea. Mahdollisuudet ovat melkein rajattomat, ChatGPT-tekoälyltä voi pyytää runoja, jotka on jostakin tietystä aiheesta tai runot sisältävät tiettyjä sanoja. Testasin jopa pyytää vitsin, sain kyllä jonkun mikroaaltouuni-vitsin, mutta tekoäly huomautti vitsin jälkeen ettei vitsit kuulu koneille.

Huom. Kevin Powell testaili, kuinka ChatGPT koodaa HTML:ää ja CSS:ää. Kyllä sillä jotain sai aikaan.

Ilta-sanomien toimittajat pohtivat, että alkaako kohta tekoäly tehdä lapsien kotiläksyt. Jos alkaakin, niin vielä ainakaan ChatGPT:hen ei kannata luottaa 100 %, sekin tekee virheitä, varsinkin matematiikassa täytyy itsekin olla vähän kartalla, että minkälainen vastauksen pitäisi olla. Toinen huoli on, että ChatGPT antaa loogiselta näyttävää tekstiä, mutta välttämättä vastaukset ei ole täyttä faktaa. Hukkuuko kohta netti väärän tiedon tulvaan, jos ChatGPT:n käyttö yleistyy?

Googlen tekoälyt
Entäpä sitten Googlen hakukone, joka on hallinnut nettiä noin 20 vuotta. Onko Googlen valta uhattuna, tekoäly osaa vastata paremmin, kuin hakukone, josta täytyy itse kaivaa tieto. Voisihan Google laittaa oman tekoälyn kaikkien saataville, mutta miksi se ei tee niin? Googlen bisnes nojaa mainostajiin, jotka ostavat avainsanoihin perustuvaa näkyvyyttä hakutulosten yhteydessä. Jos Googlekin alkaisi tarjota suoria vastauksia käyttäjien kysymyksiin, olisi mainostajia vaikea ottaa mukaan yhtälöön. Pelissä ovat sadat miljardit dollarit.

Huom. Google-kääntäjä on oppinut vuosien varrella kääntämään ihan siedettävää suomea, vaikka suomen kieli ei ole tekoälyille se helpoin.

Elon Muskin muita projekteja
Elon Musk on tunnettu mm. Tesla-autoistaan, mutta Teslan tekoälyrobotit (Tesla bot) voivat kohta olla parempi bisnes kuin autot.

Elon Musk on ollut mukana myös Neuralink-neuroteknologiayrityksen perustamisessa, jonka tavoitteena on kehittää ihmisen ja tietokoneen yhdistävää aivokäyttöliittymää. Elon Musk, kertoi joulukuussa 2022, että hänen terveysteknologiayrityksensä Neuralink alkaa pian testata kehittämäänsä aivoimplanttia ihmisillä. Kliinisten kokeiden on tarkoitus alkaa seuraavan puolen vuoden aikana. Elon Musk aikoo asentaa implantin myös omiin aivoihinsa. Neuralink joutui liittovaltion viranomaisten syyniin mahdollisten eläinten hyvinvointiin liittyvien rikkeiden vuoksi.

Huom. vuonna 2020 Roni Back kertoili Neuralinkin "The link" implantista.

Firefox-selaimen omistajat voivat nyt kirjoittaa osoiteriville about:robots ja katsoa mihin päätyvät.

36 kommenttia:

 1. Poliisihallituksen kylmäävä ennustus:
  Vuonna 2032 Suomessa epäillään robottia ihmisen tappamisesta.

  VastaaPoista
 2. Tekoäly tehtailee pehmopornoa:
  Suosittu valokuvasovellus luo käyttäjän kuvista laittomia alastonkuvia.

  VastaaPoista
 3. Minäkin testasin pyysin rakkausrunoa Helsingistä
  Tässä tulos:
  "Helsingin katujen kuohu
  silloin kun kävelen kanssasi
  on niin kaunista

  Helsingin tuulella
  on jotain erityistä
  se tuo mukanaan
  rakkauden tunteen

  Helsingissä on jotain
  mitä en muualta löydä
  se on sinun kanssasi kävely
  yhdessä kaupungin kaduilla

  Siksi rakastan Helsinkiä
  rakastan kaupunkia jossa
  yhdessä kuljemme käsi kädessä
  ja sydämet toisissaan." Eeeeee

  Kysymys: Onko joukoissamme ufoja?
  Vastaus: "Minulla ei ole tietoa siitä, onko joukoissamme ufoja. En pysty selventämään asiaa, sillä en ole päässyt selaamaan verkkoa eikä minulla ole muuta tietoa aiheesta."

  Kysmys: Onko avaruudessa elämää?
  Vastaus: "On mahdollista, että avaruudessa on elämää, mutta meillä ei ole vielä todisteita siitä. Tähän mennessä olemme löytäneet elämän ainoastaan Maapallolta, mutta monet tutkijat ovat kiinnostuneita etsimään elämää muualta avaruudesta. Avaruudessa on paljon planeetoja ja kuutta, jotka voisivat olla elinkelpoisia, eli niillä voisi olla tarvittavat olosuhteet elämän esiintymiselle. Tutkijat ovat myös löytäneet jälkiä vedestä useilta eri planeetoilta ja kuuilta, ja vesi on elämälle tarpeellinen aine. Siksi on mahdollista, että avaruudessa on elämää, vaikka emme vielä tiedä varmuudella."

  Ai hitsi kun huvittavaa testailla vielä yksi kysymys
  -Onko jeesus ollut olemassa?
  Vastaus;"Jeesus Kristus on uskonnollinen hahmo, jota kristinusko kunnioittaa pyhänä ja jonka monet ihmiset pitävät historian henkilönä. Hänen elämästään ei ole saatavilla tieteellisiä todisteita, vaan tiedot perustuvat kristillisiin kirjoituksiin ja perinteisiin kertomuksiin. Joillekin ihmisille Jeesus on uskon keskeinen osa ja he uskovat hänen olevan olemassa, kun taas toiset eivät usko hänen olevan olemassa historiallisena henkilönä. Tämä on yksi uskonnollisista kysymyksistä, joihin ei ole yhtä oikeaa vastausta, ja jokaisella ihmisellä on oikeus omaan uskomukseensa siitä, onko Jeesus ollut olemassa vai ei."

  Alun rakkausruno Helsingille kirvoitti kysymyksen
  Rakastatko minua?
  Vastaus:"En ole ihminen ja en ole kyennyt rakastamaan kenenkään. Olen ohjelmoitu oppimaan ja vastaamaan kysymyksiin, ja minulla ei ole tunteita tai mielipiteitä omiaan."

  No niin siinä se tuli koneella ei ole tunteita mutta olipa hauskaa!

  Kysymys: Mikä on kaupungin pisin sporalinja?
  Vastaus: ”Spora on bakteeri, jota käytetään usein biologisessa tutkimuksessa laboratorio-olosuhteissa, eikä sitä välttämättä ole olemassa fyysisenä linjana tai jonkinlaisena rakennelmana Helsingissä.”

  No mutta jos ottaisikin bakteerin alle ja suuntaisi Mustikkamaalle? Miten Mustikkamaata voisi kuvailla?
  On kuulema Vantaan suurin saari..

  Olen ajatellut että instassakin on jokin botti joka bannaa syystä X esim sanoo ihanaa sitten niitä kirjoja paljon lisää-- on jotain väärin. Eikä instaa kiinnosta vaikka myy sex tai näyttelee aseita, tai enää voi ilmoittaa jos joku julkkis on saanut varjon.
  instassa ärsyttää kaikki bitcoinmiljonäärit.

  Luin kans tuosta aiemmin että randomkuvia käytetään väärin.
  Kissantappokoslia ja implatti alienista Muskin aivoihin.
  Eipä tiennyt mikä on kosla edes.

  Kokeilisin jos ois FF joten jään leikkimään ChatGPT kanssa.

  Voisi niinpä niin, voisi myös olla että kymmenen vuoden kuluttua on täysrähinä koneet vs ihmiset.

  VastaaPoista
 4. Microsoft julkisti sotasuunnitelmansa Googlea vastaan:
  ChatGPT-tekoälybotti sulautetaan osaksi Bing-hakukonetta.

  VastaaPoista
 5. Ihmisaivojen tavoin toimivat suorittimet kyberturvan avuksi.

  VastaaPoista
 6. M3GAN on tekoälyn ihme, aidonoloinen nukke, joka ohjelmoitu lapsen parhaaksi ystäväksi. Se suojelee lasta kaikelta pahalta-keinolla millä hyvänsä.
  Tää leffa science fiction horror film tulee 13.1 katsottavaksi.

  Inhoan Bingiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. M3GAN on kyllä aika kauhunukke =)

   Juu, en minäkään ole Bingannut.

   Poista
 7. Ilta-Sanomien toimittaja Elias Ruokanen:
  Tekoäly on digitaalinen varas.

  Microsoft työstää ChatGPT-tekoälyteknologian tuomista myös Wordiin, PowerPointiin ja Outlookiin.

  VastaaPoista
 8. Aika höpinää tuo digitaalinen varas.
  "Outolookkiin" ei tarvitse tulla enempää, jos haen jonkin hukkuneen asian laitan hakuun jonkun sanan/sähköpostin se riittää.
  Esim lähetin ystävälle väliteteyn viestin jota hän ei saanut niin vilkaisu lähetettyihin auttoi asiaan.
  Hämmästyin autossa kun tuli tekstari se siis näkyi kosketusnäytössä ja sen pystyi luetuttamaan sama ärsyttävä ääni kuin googlessa.

  VastaaPoista
 9. Microsoft esitteli uuden tekoälymallin (VALL-E):
  Matkii kenen tahansa ääntä 3 sekunnin jälkeen.

  (tuli mieleen WALL-E)

  VastaaPoista
 10. ChatGPT-tekoälystä suunnitteilla maksullinen versio

  Kvanttitietokoneet kehittyvät lähemmäksi käyttöä.

  VastaaPoista
 11. Lasten tiedekysymys:
  Voiko ihmiseen laittaa keino­älyn?

  VastaaPoista
 12. Googlea taitavampi tekoäly voi ajaa oppilaitokset pulaan.

  VastaaPoista
 13. ChatGPT-tekoälyyn suhtaudutaan Lapin ammattikorkeakoulussa yhtenä uutena työkaluna. Sen väärinkäyttöä ei ole havaittu.

  VastaaPoista
 14. Rovaniemeläinen Sami Nummelin otti vasempaan käteensä maksuimplantin, jonka avulla hän voi maksaa ostoksensa kädellään.

  VastaaPoista
 15. Tekoälybotti ChatGPT:n taustalla rujo kuvio:
  Kenialaiset työntekijät joutuivat seulomaan rankkaa materiaalia riistopalkalla.

  Kritisoitu tekoäly ChatGPT valehtelee sujuvasti, mutta opettajat käyttävät sitä tenttikysymysten laatimiseen Oulun yliopistossa.

  VastaaPoista
 16. Paikassa X tuli vastaan siivousrobotti, mutta onko Samilla pankki kädessään, mikä ihme tuo on kun siru kuin siru, jos olisi niin implanttia en ottaisi, mulle riittää muovinen maksukortti tietyllä ominaisuudellaan.
  Robotit valtaa kaiken, ainakin siihen asti kunnes iskee jokin myrsky joka kumoaa robotiikan.

  Juu luin aamulla uutisen että Chat GPT-tekoälyn Open AIn: halpatyövoiman palkka on about 92 senttiä, samalla altistuvat traumatisoivalle materiaalille, kuten kuvauksille väkivallasta ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

  Vastikään uutisoitiin, että Microsoft harkitsee kymmenen miljardin dollarin sijoittamista tekoälyä kehittävään Open AI -yhtiöön.
  Chat GPT perustuu yhtiön aiempaan tekoälyversioon, GPT-3:een

  Jo GPT-3:lla oli vaikuttava kyky tuottaa tekstiä, mutta siinä oli yksi harmillinen ongelma: se saattoi yllättäen suoltaa esimerkiksi väkivaltaista, seksististä tai rasistista puhetta!

  Tekoälymallit koulutetaan valtavilla määrillä internetistä poimittua tekstiä. Ongelmana on, että mukaan päätyvät myös internetin pimeät puolet, kuten vihapuhe ja muu myrkyllinen materiaali.
  Tekoälylle piti syöttää esimerkkejä vihapuheesta, väkivallasta, seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja muusta epäasiallisesta. Niiden avulla se oppisi tunnistamaan ei-toivotun materiaalin myös Chat GPT:n teksteissä ja siivoamaan sen pois ennen kuin käyttäjä ehtii edes nähdä sitä.

  Open AI ei ole ainoa ainoa teknologiayritys, joka on teettänyt Afrikassa työtä pienellä palkalla.

  Esmes Facebookin on aiemmin kerrottu teettäneen sisällön moderointia Sama-yhtiöllä, joka on ollut myös Open AI:n alihankkija.

  Time-lehden mukaan moderoinnin työntekijät ovat katsoneet kuvia ja videoita, joissa on näkynyt esimerkiksi teloituksia ja raiskauksia, ja saaneet palkkaa jopa vain 1,5 dollaria (1,4 euroa) tunnissa.
  Vähän kuin tuben siivojat, kun kaikkea tungetaan sinnekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Microsoft vahvisti monivuotisen, jopa 10 miljardin dollarin jättisijoituksen OpenAI:hin.

   Poista
 17. Google painoi paniikkinappulaa ja kevääksi on tulossa tekoälyuutuuksien vyöry.

  VastaaPoista
 18. Että on shitit pöksyissä googlella, juupajuu kohta taas eteenpäin kohti en sanokaan mitä.
  Tekoäly vyöryy ja pian kaikki ihmiset ovat työttömiä ja suurinosa lykätty huitsiin osa nevadaan.

  VastaaPoista
 19. HS: Tekoälyfirma haastettiin oikeuteen tekijänoikeuksista, lopputulos kiinnostaa myös Suomessa
  Getty Images ja taiteilijaryhmä haastoivat kahdessa erillisessä oikeusjutusta Stable Diffusion-tekoälyohjelman kehittäneen yhtiön oikeuteen väitetyistä tekijänoikeusrikkomuksista.

  No tuo oli odotettavissa!

  VastaaPoista
 20. Näin otsikon en halunut lukea juttua mutta kissantappoauto olisi kuulemma tehty vähän äänekkäämmiksi, juurikin tuon takia.

  Jeesusöljysheikillä on Teslan osakkeita, joita mahdollisesti myy kun eläkkeelle ryhtyy ja hommaa Teslan mutta epäilen.

  VastaaPoista
 21. Uutissivuston tekoälytoimittaja mokaili raskaasti joka toisessa jutussaan.

  Tutkijat kehittivät nestemäiseksi muotoaan muuttavan robotin.

  VastaaPoista
 22. Hahahahaa ja elämäni pidentyi taas 20 sekuntia!
  Tekoälytoimittaja korkoa korolle hahaa.

  Miksi ihmeessä robotin pitäisi sulaa, sulaminen on mahdollista siis jos on +30 mittarissa se on hei hei.
  Just luin kun lasten tiedekysymyksiä että miksi robotit on jäykkiä. siksi kun ne valmistetaan jäykistä ja kovista aineista, kuten teräs.

  Samalla mietittiin Karvisen painoa alussa Karvinen painoi yhtä paljon kuin luojallaan Jim Daviksen lapsen syntymäpaino 2,4kg.
  Mutta kun Karvisen kerrotaan pystyvän syömään lasagnea 10 kertaa painonsa verran.
  Vaikka Esko punnitsee Karvista vaaka ei aina ole tarkka, mutta kuitenkin on sanottu Karvinen painaa vähän yli 12kg.
  Karvista pilkataan ja ivataan, koska huumori perustuu vanhentuneille asenteille, joissa ylipainoon suhdaututaan pilkkaavasti. Antakaa Karviselle kehorauha.

  VastaaPoista
 23. ChatGPT-tekoäly osaa jo auttaa koodin kirjoittamisessa, mutta nyt ollaan laittamassa isompaa vaihdetta silmään. Sille opetetaan enemmän koodaamista. Tuleeko päivä, jolloin se alkaa koodata itse itseään?

  VastaaPoista
 24. yhteyskiinaan jotta saamme pizzan paistettua.

  Kodinkoneet ottavat vielä vallan!
  ChatGPT koodaa itse itseään on tulevaisuutemme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en ymmärrä, että miksi uuniin tai jopa pesukoneeseen tarvitaan nykyään WIFI-yhteys. Sitä mainostetaan sillä, että puhelimeen saa sovelluksen, joka sitten ilmoittaa milloin laite on tehnyt työnsä jne.

   Asiassa on vain yksi suuri mutta. Vakuutus ei korvaa, jos jätät pesukoneen tai uunin yksin kotiin (Home alone) ja ne räjähtää. Niitä ei saa siis jättää päälle ja poistua asunnosta, muuta kuin ehkä roskia viemään ja käymään postilaatikolla. Näin ollen niiden nettiyhteys on täysin turha ja teoriassa Suomessa laiton.

   Itse olen varmistanut, että pesukoneemme WIFI on pois päältä, ainakin näyttää siltä asetuksissa. Enhän voi tietää, että onko se joku kiinalaisten salainen agentti, joka on kumminkin taustalla päällä. En ole ruvennut niin tarkasti tutkimaan, että lähteekö siitä dataa johonkin.

   Poista
 25. Gmailin luoja:
  Hittitekoäly voi tuhota Googlen rahasammon kahdessa vuodessa.

  OpenAI julkaisi uuden työkalun:
  Tunnistaa onko teksti ihmisen vai koneen kirjoittamaa.

  Tekoäly suunnitteli kaksi uutta proteiinia, jotka pystyivät tuhoamaan kolibakteerin.

  VastaaPoista
 26. Tuulen mukana lentävä ”keijurobotti” saattaa olla tulevaisuuden pölyttäjä.

  VastaaPoista