keskiviikko 15. maaliskuuta 2023

Vaalikoneet testissä

Eduskuntavaalit 2023

Huhtikuun alussa on eduskuntavaalit 2023. Tänä keväänä ns. vaalikoneita on vähän joka mutkassa, joten päätin tehdä testin. Testailin, että minkälaisen tuloksen saan, jos käytän viittä eri vaalikonetta - onko suurikin hajonta. Jotain mielenkiintoisia seikkoja tuli esiin.

Käytin Ylen, Helsingin sanominen, MTV:n, Iltalehden ja Allianssi Ry:n Nuorten vaalikoneita.

# Ylen
vaalikone
Hesarin
vaalikone
MTV:n
vaalikone
Iltalehden
vaalikone
Nuorten
vaalikone
1.EOPSDPKESKSDPKESK
2.KRISTALL.PIRRKPPIRLIIK
3.VASKRISTALL.LIIKKESKKD
4.VIHRKESKKDLIIKSDP

Otin mukaan neljä minulle sopivinta puoluetta, joita vaalikoneet ehdotti. Tulos hieman yllätti.

Puolue Puolueen virallinen nimi Osumia
KESKSuomen Keskusta4
SDPSuomen Sosialidemokraattinen Puolue3
LIIKLiike Nyt3
KDSuomen Kristillisdemokraatit2
KRISTALL.Kristallipuolue2
PIRPiraattipuolue2
VASVasemmistoliitto1
VIRHVihreä liitto (Vihreät)1
RKPSuomen ruotsalainen kansanpuolue1
EOPEläinoikeuspuolue1

Tämä testin mukaan minulle sopisi Keskusta, koska se ilmeni neljässä kohtaa, joista kaksi oli ensimmäinen vaihtoehto. SDP tuli toisena, sekin oli kahdessa vaalikoneessa ensimmäinen vaihtoehto, mutta yhdessä neljäs vaihtoehto.

Jostain syystä Ylen vaalikone poikkesi selvästi muista, se ehdotti minulle pienpuolueita, Eläinoikeuspuolue ja Kristallipuolue. Muut vaalikoneet suositteli ensimmäiseksi vaihtoehdoksi suurempia ja vanhempia puolueita.

Tosin, Ylen vaalikone oli oikealla suunnalla, olen pienten ja heikkojen puolella. Kuntavaaleissa 2021 annoin ääneni Kristallipuolueelle ja aluevaaleissa 2022 annoin ääneni Valta kuuluu kansalle (VKK) -puolueelle. Eduskuntavaaleissa 2023 menen samaa linjaa, uusi pieni puolue saa ääneni ja se on Vapauden liitto (VL) -puolue. En ole ollut kaikessa samaa mieltä, mitä nämä pienpuolueet edustavat, mutta heikkoja ja pieniä täytyy tukea. Vanhoille valtapuolueille täytyy olla kilpailijoita, niiden ei kannata pitää omaa asemaansa "kiveen hakattuna" - vierimätön kivi sammaloituu. Politiikka jää pyörimään samoille urille, jos vuosikymmenet yhdet ja samat puolueet heiluttaa tahtipuikkoa.

Vaalikonetestini tulos ehdottaa minulle Keskusta-puoluetta. Eipä ole ennen käynyt mielessä Keskusta, paitsi tänä vuonna. Jos olisin Uudenmaan vaalipiirissä, niin voisin harkita Keskustan Markus Kuotesahoa - legenda jo eläessään.

Vaalikoneet eivät voi löytää minulle täydellistä puoluetta, koska sellaista ei vielä ole. Kun selvästi äänestän päinvastoin kuin mitä vastailen vaalikoneisiin, niin minulle sopisi joku antivaalikone, joka ehdottaisi minulle puoluetta, joka on kauimpana siitä mitä vastailin vaalikoneeseen. Näin vaalikone voisi osua lähemmäksi puoluetta, jota tulen äänestämään.

Mitä me opimme tästä, ei kannata luottaa yhden vaalikoneen tulokseen, vaan tehdä tällainen vaalikoneiden massatestaus. Saatat yllättyä tulokseen.

Valtion nuorisoneuvoston teettämän mielipidekyselyn mukaan, politiikan sisältöä täytyy tuntea, jotta pystyy vastailemaan vaalikoneisiin. Nuorista 77 % aikoo äänestää kevään 2023 eduskuntavaaleissa ja vahvimmin nuoria kiinnostaa Perussuomalaiset (PS). Nuorten kiinnostus Perussuomalaisiin voi johtua siitä, että Perussuomalaisia näkee mm. TikTokissa.

Hieman ehkä koomistakin, mutta historioitsija Teemu Keskisarja ilmoittautui Perussuomalaisten ehdokkaaksi ja siinä ohella vedätti Yleä. Teemu Keskisarja laukoo suoraan juttujaan, kuten "Some on roskaväelle". Ja nyt Perussuomalaiset niittää viljaa somen avulla.

Ylen puoluekannatustutkimuksessa kolmen kärki mahtui noin 2 % sisään - kolmas oli PS. Suomen nuoriso taitaa olla nyt se yllätyksen tekijä. Mikäli Perussuomalaiset voittaa vaalit, niin tulee mielenkiintoista, koska moni puolue on ilmoittanut ettei "mahdu" samaan hallitukseen Perussuomalaisten kanssa. Teoriassa silloin Riikka Purrasta (PS) tulisi pääministeri.

Lue myös:
Suomen politiikan historiaa 2000-luvulla

14 kommenttia:

 1. Nuorista äänestää 32%
  Todennäköisesti äänestää 37%
  Todennäköisesti not 16%
  Ei varmasti äänestä 7%
  EOS 8%

  Verrattiin myös että koulutustaso tai kun äitikin äänestää vaikuttaa.
  En ole ikinä äänestänyt valtapuolueita, koska kannustan myös näitä pienempiä.
  Toisinaan äänestän jonkinlaista tuttavaa.
  Olen tehnyt kaksi eri vaalikonetta, ja kumpikin antoi _lähes_ sen tuloksen mitä olen ajatellutkin.
  Oivoi mikä sotku on tulossa..sopu ei aina anna sijaa.

  VastaaPoista
 2. Eduskuntaan pyrkii vaaleissa kirjava joukko pienpuolueiden edustajia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selvää on, että pienpuolueet muodostavat selkeän vaihtoehdon nykyisille eduskuntapuolueille.

   Poista
 3. HS:n uusimmassa gallupissa SDP ja PS on tasoissa - 19,3 %.

  Alle 18-vuotiaiden nuorten vaaleissa PS jyräsi.

  VastaaPoista
 4. Minulle tulee myös aivan käsittämättömiä ehdotuksia vaalikoneista, vaikka pidän itseäni edes jonkin tasoisena politiikan asiantuntijana 😃 Viimeksi sain Keskustaa ja Kristallipuoluetta, enkä kumpaakaan äänestäisi. Minusta paras valintametodi on lukea kunkin puolueen eduskuntavaaliohjelma. Ei sen enempää eikä vähempää.

  VastaaPoista
 5. Miten toimii Suomen vaalijärjestelmä?

  Suomessa on käytössä d’Hondtin vaalitapa.

  VastaaPoista
 6. Ennen puoluerekisteriin pääsyä sinimustien piti poistaa ministeriön vaatimuksesta yleisohjelmastaan kohtia, jotka liittyivät sananvapauteen, yhdenvertaisuuteen ja syrjintäkieltoon. Ilman poistoja puolueen ohjelma olisi rikkonut perustuslakia sekä kansainvälistä oikeutta.

  Ohjelmasta poistettavaksi vaaditut kohdat ovat kuitenkin mukana puolueen ohjelmassa, joka on julki netissä. Asiasta uutisoi HS:n Vaaliraportti viime viikolla.

  Rasistinen ja fasistinen sinimusta liike haluaa internetissä julki olevassa ohjelmassaan muun muassa ottaa uudelleenkäsittelyyn kaikki vuoden 1990 jälkeen myönnetyt oleskeluluvat ja kansalaisuudet, perustaa etnisen rekisterin Suomen väestörakenteen tarkkailuun ja rajoittaa sananvapautta puolueelle epämieluisissa teemoissa. Suomalaisuuden käsitettä ei saisi esimerkiksi arvostella eikä ihailla heteronormeista poikkeavaa elämäntyyliä.

  ”Me olemme rotuidentiteettiä ylläpitävä puolue. Eli meitä voi pitää siltä osin rasistisena oikeistoradikaalina liikkeenä, että kyllä me koemme, että suomalaiset ovat arvokkaampia kuin vieraat kansat”, puolueen puheenjohtaja Tuukka Kuru kertoi STT:lle joulukuussa.

  Uusi holokausti ja hitlerin vainoharhat, putlerin päiväuni, jossain näin otsikon putler on itse saatana.

  Instassa tulee algoritmiin liikaa vaalimainoksia, ei kiinnosta, ällöän vaalimainontaa. Mutta saada postitse oikein nimellä svenska talande(bättre folk) äänestä mua, joku neverheard ukko. Never.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienpuoluetentin jälkeen alettiin ihmetellä, että miten Sinimusta liike sai puhua tentissä vähän mitä sattuu. Mutta toisaalta, joku on mokannut, kun on hyväksynyt SML:n puolueeksi. Tavallaan puolueena SML:llä on oikeus puhua omia poliittisia mielipiteitä, kuten muutkin puolueet. Hän tai se, joka on hyväksynyt SML:n, voisi tulla julkisuuteen selittämään hyväksymistä.

   Poista
 7. Ylen puoluekannatusmittaus:
  Kokoomuksen, perussuomalaisten ja SDP:n kisa kärkipaikasta tiivistyy entisestään.

  VastaaPoista