keskiviikko 1. maaliskuuta 2023

Sukupuoleton Jumala

Vuonna 2014 esitin Kysymyksiä Raamatusta - ilman vastauksia. Yksi pohtimisen aihe on Jumalan sukupuoli.

Englannin kirkko alkaa harkita sukupuolineutraalin kielen käyttämistä Jumalasta. Englannin kirkko edustaa anglikaanista suuntausta, yksi protestanttisuuden alahaaroista, kuten on myös luterilaisuuskin.

Raamatun alussa on kaksi eri Luomiskertomusta, 1. Luomiskertomuksessa toimijana on Jumala ja 2. Luomiskertomuksessa toimijana on Herra Jumala. Kristinuskon mukaan Jumala on yksi, mutta hänellä on kolme persoonaa: Isä, Poika ja Pyhä Henki. Jumalan perimmäinen olemus on salattu, mutta hän on ilmoittanut itsestään sen, mikä on ihmiselle välttämätöntä.

2. Moos. 3:13-14:
13. Mooses sanoi Jumalalle: "Kun minä menen israelilaisten luo ja sanon heille, että heidän isiensä Jumala on lähettänyt minut heidän luokseen, he kysyvät minulta: ’Mikä on hänen nimensä?’ Mitä minä heille silloin sanon?"
14. Jumala sanoi Moosekselle: "Minä olen se joka olen." Hän sanoi vielä: "Näin sinun tulee sanoa israelilaisille: ’Minä-olen on lähettänyt minut teidän luoksenne.’"

Onko Jumalalla sukupuolta, siihen on vaikea vastata, koska Jumala on salannut meiltä perimmäisen olemuksensa. Raamatussa Jumalaa kutsutaan Jumala, Luoja, Isä, Herra tai Minä-olen. Minä-olen taitaa olla lähinnä totuutta, Jumalan olemus on jotain mitä ihminen ei voi sisäistää, joten silloin Jumala on Minä-olen.

Katolilaisuudessa Jumala on sukupuoleton, siihen viittaa pari katolisen kirkon katekismuksen kohtaa (sisällysluettelo).

Katolisen kirkon katekismuksen kohta 369:
Mies ja nainen ovat luotuja, eli Jumala on tahtonut heidät toisaalta täydelliseen samanlaisuuteen ja toisaalta mieheksi ja naiseksi. ”Mieheys ja naiseus” ovat siis hyvää ja Jumalan tahtomaa. Kummallakin, sekä miehellä että naisella, on katoamaton arvo, jonka he ovat saaneet välittömästi Jumalalta, Luojaltaan. Kummallakin, sekä miehellä että naisella, on ”Jumalan kuvana” sama arvo. Mieheydessään ja naiseudessaan he heijastavat Luojan viisautta ja hyvyyttä.
Katolisen kirkon katekismuksen kohta 370:
Jumala puolestaan ei ole millään tavalla ihmisen kuva. Hän ei ole mies eikä nainen. Jumala on pelkkä henki, jossa ei ole sukupuolta. Tosin miehen ja naisen ”täydellisyyksissä” kuvastuu jotakin Jumalan äärettömästä täydellisyydestä, piirteitä äidistä ja isästä ja puolisosta.

Ihmisinä nainen ja mies ovat Jumalan kuvia, mutta Jumala puolestaan ei ole millään tavalla ihmisen kuva. Voiko enää vaikeampaa olla, Jumala on Isä, Herra jne. Ihminen on Jumalan kuva, mutta Jumala ei ole millään tavalla ihmisen kuva. Toisaalta ihmisessä kuvastuu jotakin Jumalan äärettömästä täydellisyydestä.

Jos kerta Jumala on sukupuoleton (ei-binäärinen) Minä-olen, niin miksi Raamatussa Jumala on yleensä maskuliininen Isä tai Herra? Voimmeko ohittaa noin vain Raamatun viittaukset Jumalan sukupuoleen?

Huom. intialaisissa uskonnoissa Brahman on maailman sielu, joka on ihmisen käsityskyvyn toisella puolen. Käsittääkseni Brahman on kaikista ylin jumaluus, joka ei ole itse suoraan yhteydessä ihmisiin, vaan sen alijumalien kautta. Brahman on kuin kaikkeus, johon kuuluu kaikki mahdollinen mitä on. Ilman Brahmania ei olisi muita Jumaliakaan.

Lue myös:
Taivaallinen perhekeskustelu

5 kommenttia:

 1. Kun olin lapsi niin katselin Jeesuskirjasarjaa, sitä en tiedä mistä ne tuli meille.
  Liekö lapsille kuvakertomuksia en niinkään lukenut katselin kuvia Jeesuksen keisseistä.
  Jumalakin näkyi mutta sellaisena kuin kuvainnollisesti on piirretty.
  Myös ukkosilman ollessa sinne sängyn alle piiloon tai kiinnostuksen herätessä katsomaan, kun ukkonen rymisi luulin että Jumala ajaa kärryillä kivet singoten taivaissa.
  Mulla ei ole ongelmaa muokkaa ihmismäistä Jumalaa kasvottomaksi kaikkialla.
  Vaikka tuo "Ihmisinä nainen ja mies ovat Jumalan kuvia, mutta Jumala puolestaan ei ole millään tavalla ihmisen kuva." Että hei hei.

  Kirkko on kaikkialla metsässäkin, ja Jumala tai Kaiken Luoja näkee kaiken mitä ihminen tekee. Mutta ihmiset palvoo omaa jumalaansa, ja toisten ihmisten on kunniotettava sitä.
  Kun tapahtuu tragedia voidaan ajatella että missä Jumala oli, miksi hän antoi näin tapahtua.

  Mulla ei ole mitään alttaria en tarvitse, mutta ymmärrän niitä jotka tarvitsee ja niitä jotka vievät jumalkuvalle ruokaa ja rahaa etc.

  Onko pitkä aika kun apina laskeutui perä edellä puusta alas?
  Tuntuu ettei.
  Luotiinko ensin mies miehen kylkiluusta nainen, ja sekaan eläimiä mm katala käärme, eläinvaltakunta valloillaan. Adamista ja Evasta tämän päivän diktaattoreihin ja muihin idiootteihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihminen voi luoda tekoälyn, jolloin ihminen on tekoälyn luonut jumala. Tekoäly voi käyttäytyä kuin ihminen, mutta on kaukana ihmisestä.

   (Voiko mikään luotu ylittää luojaansa?)

   Näin ollen homma voi toimia toisinkin päin. Joku äly "koodasi" ihmisen, jota voidaan pitää tekoälynä. Tämä koodaaja äly voi (ja on) jotain ihan muuta kuin ihminen, mutta ihmisessä on joku piirre joka on myös ylemmässä älyssä. Jotenkin näin voisi selittää tuon mutkitkaan Jumalan kuvan - eräs teoria.

   Jo Aadam alkoi heti syyttää naista "Mutta, kun tuo nainen tarjosi hedelmää..." Onko se sitten naisen vika, että mies oli niin johdateltavissa, että teki saman virheen kuin nainen. Mies olisi voinut kieltäytyä.

   Kuinkahan historia olisi mennyt, jos vain nainen olisi haukannut hedelmää, olisiko vain nainen heitetty Paratiisista ulos? Eevahan oli Aadamin toinen nainen (Lilith oli ensimmäinen). Kun Eeva olisi joutunut pois, niin oltaisiinko luotu kolmas nainen?

   Vai olisiko Aadam elänyt ikuisesti yksin ja ihmiskuntaa ei olisi syntynyt. Jännä vaihtoehto.

   Poista
 2. Jumala on itsensä ilmoittanut Raamatussa Isäksi. Ja Jeesuksen Pojakseen. Me voimme olla joko Jumalan puolella tai vastaan. Mitään miellyttävää välimaastoa ei ole olemassa.
  Jos Jumala tehdään sukupuolettomaksi, seuraava askel on tehdä sama Jeesuksen kohdalla.
  Tässä kohtaa Evankeliumi on jo turmeltu.
  Raamattuun ja Jumalaan uskominen ei ole kenellekkään pakollista, mutta siihen ei voi uskoa siten, että itse määrittelee mitä haluaa Jumalan, Jeesuksen ja oikeastaan koko opetuksen olevan.

  Vain yhdellä taholla tässä maailmassa on mielenkiintoa turmella Jumalan sana ja evankeliumi, ja yksi sen kätyreistä on jo ilmoittanut että Jumala on kuollut.
  Valitkaa puolenne ajoissa.

  VastaaPoista
 3. Take the road where devil's speak
  God is dead, God is dead

  Noin laulelee Opeth.

  En pidä uskonnon tyrkyttämisestä, saa karvani pystyyn, miksi esim jehovat onkivat yksityskodeista kaloja?
  Asialliseen uskonnosta puhumista pidän.
  Isän Pojan ja Pyhän Kolminaisuuden kolmas persoona Pyhä (räyhä)Henki, kautta, Amen.

  VastaaPoista