lauantai 4. lokakuuta 2014

Kysymyksiä Raamatusta

Usein sanotaan, että Raamatusta saa vastauksia, mutta minulle tulee vain kysymyksiä, joihin en löydä vastauksia. Tarkastellaanpa Raamatun alkumetrejä. Melkein kaikki varmaan tietävät, että Raamattu alkaa Luomiskertomuksella. Moniko on tietoinen, että niitä on itseasiassa kaksi.

1. Luomiskertomus - 1. Moos. 1:1-2:3
2. Luomiskertomus - 1. Moos. 2:4-25

Miksi täytyy olla kaksi Luomiskertomusta peräkkäin ja vieläpä sellaiset, jotka ovat ristiriidassa keskenään?

1. Moos. 1:20-29 (1. Luomiskertomus)
20. Jumala sanoi: "Viliskööt vedet eläviä olentoja ja lennelkööt linnut ilmassa taivaankannen alla."
21. Niin Jumala loi suuret meripedot ja kaikki muut elävät olennot, joita vedet vilisevät, sekä kaikki siivekkäiden lajit. Jumala näki, että niin oli hyvä.
22. Hän siunasi ne sanoen: "Olkaa hedelmälliset ja lisääntykää ja täyttäkää meren vedet, ja linnut lisääntykööt maan päällä."
23. Tuli ilta ja tuli aamu, näin meni viides päivä.
24. Jumala sanoi: "Tuottakoon maa kaikenlaisia eläviä olentoja, kaikki karjaeläinten, pikkueläinten ja villieläinten lajit." Ja niin tapahtui.
25. Jumala teki villieläimet, karjaeläimet ja erilaiset pikkueläimet, kaikki eläinten lajit. Ja Jumala näki, että niin oli hyvä.
26. Jumala sanoi: "Tehkäämme ihminen, tehkäämme hänet kuvaksemme, kaltaiseksemme, ja hallitkoon hän meren kaloja, taivaan lintuja, karjaeläimiä, maata ja kaikkia pikkueläimiä, joita maan päällä liikkuu."
27. Ja Jumala loi ihmisen kuvakseen, Jumalan kuvaksi hän hänet loi, mieheksi ja naiseksi hän loi heidät.
28. Jumala siunasi heidät ja sanoi heille: "Olkaa hedelmälliset, lisääntykää ja täyttäkää maa ja ottakaa se valtaanne. Vallitkaa meren kaloja, taivaan lintuja ja kaikkea, mikä maan päällä elää ja liikkuu."
29. Jumala sanoi vielä: "Minä annan teille kaikki siementä tekevät kasvit, joita maan päällä on, ja kaikki puut, joissa on siementä kantavat hedelmät. Olkoot ne teidän ravintonanne.

1. Moos. 2:7-9 (2. Luomiskertomus)
7. Ja Herra Jumala muovasi maan tomusta ihmisen ja puhalsi hänen sieraimiinsa elämän henkäyksen. Näin ihmisestä tuli elävä olento.
8. Herra Jumala istutti puutarhan itään, Eedeniin, ja sinne hän asetti ihmisen, jonka oli tehnyt.
9. Herra Jumala kasvatti maasta esiin kaikenlaisia puita, jotka olivat kauniita katsella ja joiden hedelmät olivat hyviä syödä, ja paratiisin keskelle hän kasvatti elämän puun sekä hyvän- ja pahantiedon puun.
(tässä välissä luetellaan vaan jokia)
1. Moos. 2:15-25 (2. Luomiskertomus)
15. Herra Jumala asetti ihmisen Eedenin puutarhaan viljelemään ja varjelemaan sitä.
16. Herra Jumala sanoi ihmiselle: "Saat vapaasti syödä puutarhan kaikista puista.
17. Vain siitä puusta, joka antaa tiedon hyvästä ja pahasta, älä syö, sillä sinä päivänä, jona siitä syöt, olet kuoleman oma."
18. Herra Jumala sanoi: "Ei ole hyvä ihmisen olla yksinään. Minä teen hänelle kumppanin, joka sopii hänen avukseen."
19. Ja Herra Jumala muovasi maasta kaikki villieläimet ja kaikki taivaan linnut ja vei ne ihmisen luo nähdäkseen, minkä nimen hän kullekin antaisi. Ja jokainen elävä olento sai sen nimen, jolla ihminen sitä kutsui.
20. Näin ihminen antoi nimet kaikille karjaeläimille, kaikille linnuille ja kaikille villieläimille. Mutta ihmiselle ei löytynyt sopivaa kumppania.
21. Silloin Herra Jumala vaivutti ihmisen syvään uneen ja otti hänen nukkuessaan yhden hänen kylkiluistaan ja täytti kohdan lihalla.
22. Herra Jumala teki tästä kylkiluusta naisen ja toi hänet miehen luo.
23. Ja mies sanoi: -- Tämä se on! Tämä on luu minun luustani ja liha minun lihastani. Naiseksi häntä sanottakoon: miehestä hänet on otettu.
24. Siksi mies jättää isänsä ja äitinsä ja liittyy vaimoonsa, niin että he tulevat yhdeksi lihaksi.
25. Ja he olivat molemmat alasti, mies ja hänen vaimonsa, eivätkä he tunteneet häpeää.

1. Luomiskertomuksessa mainitaan veden elävät ja niille siunataan lisääntymiskyky. 2. Luomiskertomuksessa ei mainita veden elävistä mitään, miksi?

1. Luomiskertomuksessa luotiin maaeläimet, mutta lisääntymisestä ei mainita mitään, eikä myöskään 2. Luomiskertomuksessa. Miksi näin? Ainakin vasta Nooan tarinassa mainitaan uros ja naaras.

1. Luomiskertomuksessa Ihminen luodaan eläinten jälkeen, mutta 2. Luomiskertomuksessa Mies (ihminen) luodaan ennen eläimiä. Ristiriita?

Loiko Jumala aluksi olentoja, jotka olivat sukupuolettomia? Koska 2. Luomiskertomuksessa Mies tarvitsi kumppanin, joka voi olla hänelle avuksi. Jumala selvästi erottelee Ihmisen eläimestä, mutta kumminkin saa idean etsiä eläimistä Miehelle kumppania. Eihän tietenkään Mies löytänyt eläimistä kumppania (ehkä hyvä niin). Oletetaan nyt, että eläimiä oli kumminkin heti uros ja naaras, niin miksi ihmeessä Jumala ei luonut samalla logiikalla heti ihmistäkin kahta sukupuolta. Joutuiko Mies aluksi harrastamaan zoofiliaa, kun testaili eläimet läpi, onko niistä kumppaniksi? Oliko Jumala tyhmä, kun ei tajunnut ettei kahden eri eliölajin välinen kumppanuus toimi? Miksi ei heti luotu myös Naista? Miksi Mies luotiin maan tomusta, mutta Nainen Miehen kylkiluusta, miksi Naista ei luotu myöskin maan tomusta?

Miksi 1. Luomiskertomuksessa ei mainita Paratiisia (Eden)? 1. Luomiskertomuksessa ihmisellä tuntuu olevan liikkumatilaa koko maapallo. 2. Luomiskertomuksessa liikkumatila on rajattu johonkin rajalliseen Paratiisiin. Jos ja kun Paratiisi oli rajallinen alue, olivatko Aatami ja Eeva tietämättään vankeja ja mitä ihmettä olikaan Paratiisin ulkopuolella, oliko mitään muuta kuin karua maastoa, johon heidät lopulta heitettiin?

Miksi 1. Luomiskertomuksessa saa syödä kaikkia hedelmiä, mutta 2. Luomiskertomuksessa onkin rajoitteita. Miksi ylipäätään Paratiisiin piti laittaa yksi puu, jonka hedelmiä ei saanut syödä? Syöntikielto sanottiin Miehelle, pitääkö nyt olettaa, että Aatami on kertonut Eevalle Paratiisin säännöt - jos ei ole, niin onko Eeva syytön kaikkeen?

Miksi 1. Luomiskertomuksessa tekijä on Jumala, mutta 2. Luomiskertomuksessa tekijä onkin Herra Jumala? Miksi Raamatun Jumala on mies, miksi Jumalalla ei ole kumppania (ei ainakaan Raamatussa mainita), vai onko Jumala hermafrodiitti? Miksi Nainen ei ole samalla viivalla Miehen kanssa Raamatussa?

Oliko Jumalia sittenkin monia, koska 1. Luomiskertomuksessa Jumala sanoi "Tehkäämme ihminen...", Jumala puhuu monikossa, keitä ne muut olivat?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti