lauantai 18. lokakuuta 2014

Nurkkaan ahdetut savuttajat

WHO:n mukaan tupakka tappanee vuonna 2015 enemmän ihmisiä kuin AIDS. Tupakassa on noin 4000 ainesosaa, joista noin 50 aiheuttaa syöpää ja vähintään 250 on terveydelle haitallisia. Silti suomalaisista työikäisistä noin 16 % tupakoi päivittäin vuonna 2013.

Britannian tavoitteena on tehdä maasta savuton seuraavan 20 vuoden aikana. Tupakkalakia halutaan kiristää Ruotsissa ja Suomessakin on kaavailtu kiristämistä. Suomessa on myös Savuton Suomi 2040 -hanke sekä Suomessakin on pohdittu tupakan täyskieltoa 2000-luvulla syntyneille.

Vuosittain noin 5 000 suomalaista kuolee tupakan aiheuttamiin sairauksiin. Joka kolmas syöpäkuolema on tupakan aiheuttama ja joka viides sydän- ja verenkiertoelinten sairaus aiheutuu tupakoinnista. Kuulutko sinä tähän ryhmään, joka tietoisesti pyrkii noiden 5000:n joukkoon? Jos, kuulut, niin miksi aloitit tupakoinnin? Oletko niitä, jotka eivät uskaltaneet erottua massasta, koska kaikki muutkin polttivat, koit ympäristön paineet ja aloitit tupakan polton, jotta sinua ei syrjittäisi tai pidettäisi outona? Vai mikä oli se syy mikä sai sinut kokeilemaan tupakkaa? Oletko riippuvainen tupakasta? Onko tupakoinnissa mielestäsi mitään järkeä? Tupakointi vaikeutuu koko ajan, kannattaisiko harkita tupakoinnin lopettamista, pystytkö siihen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti