maanantai 20. helmikuuta 2023

Vaalikone 2.0

Vaalikone, jonka tuloksiin jokainen voi olla tyytyväinen

Syksyllä 2022 tein Vaalikoneen SVG-tekniikalla. Nyt päätin hioa Vaalikoneen toimintaa ja ulkonäköä vähän paremmaksi, Vaalikone 2.0 toimii CSS:n ja JavaScriptin avulla. Sain toimimaan ilman SVG:tä.

|
PUOLUEKANNATUS (%)
0 %
0 %
0 %
0 %
0 %
0 %
0 %
0 %
0 %
0 %

Syksyn 2022 Vaalikoneen ja tämän Vaalikone 2.0 ytimessä pyörii teoriassa sama logiikkamoottori, joten siitä voitte lukea syksyn 2022 Vaalikoneen alta - palkit ja prosentit lasketaan samalla tavalla. Mutta se, miten animaatiot luodaan on muuttunut. Liike luodaan CSS:n transition-määritteen (siirtymä) avulla ja sen arvoja muutetaan JavaScriptilla. Transitionia käytetään usein simppelisti ns. Hover-toiminnoissa (hiiren kursori viedään kohteen päälle), mutta sitä voi käyttää vähän muutenkin.

Syksyn 2022 Vaalikoneessa ilmestyy prosenttiluvut heti ja sitten vasta palkit. Vaalikone 2.0:ssa logiikka on parempi, ensin tulee palkit, jonka jälkeen ilmestyy prosenttiluvut. JavaScriptin transitionend-tapahtumalla (event) voidaan määrittää, että mitä tapahtuu jonkin elementin CSS-transitionin jälkeen - kun siirtymä loppuu. Tässä tapauksessa tehdään toiset transitionit, jotka tuo prosenttiluvut esiin, kun palkit ovat kasvaneet määriteltyihin mittoihin.

Vaalikone 2.0:n Katso / Päivitä tilanne -painikkeella käynnistetään taulukon animaatiot (siirtymät) ja Tyhjennä-painike nollaa taulukon, jonka jälkeen voi jälleen katsoa uuden tilanteen. kun hiiren kursorin vie taulukon päälle, niin jokaisen puolueen rivi erottuu paremmin ja kursorin viereen ilmestyy pieni infolaatikko. Jos prosenttiluku ei mahdu palkin taakse, niin silloin se ilmestyy palkin sisään ja prosenttiluvun väri määräytyy palkin värin mukaan (musta tai valkoinen).

EDUSKUNTAVAALIT 2023
Helsingin sanomien vaalikoneessa oli ihmeellinen painotus, joka vääristi tuloksia. Helsingin sanomat kertoi sitten, että kyseessä oli bugi (virhe), joka on nyt korjattu (vai onko?). Jotain outoa siinä kyllä on.

Google varautuu torjumaan Suomen vaaleihin kohdistuvia vaikutusyrityksiä. Kaikki pienpuolueet ei ole vakuuttuneita tästä, koska Google voi manipuloida tiettyjen puolueiden näkyvyyttä.

Lue myös:
Suomen politiikan historiaa 2000-luvulla

10 kommenttia:

 1. Taitavasti ja sulavasti tehty vaalikone 2.0 tosiaan jokainen voi tehdä mieleisen tuloksen.

  Teen harvemmin vaalikoneen, koska en tarvitse sellaista.
  Nyt tein Hesarin vaalikoneen ja tosiaan yllätti, olisin äänestänyt jaloillani mutta en, valinnan olen jo tehnyt joten sori allamainitut.
  Vasemmisto­liitto 85%
  Lähimpiä puolueitasi ovat Kristalli­puolue, Suomen kansa ensin, Sdp ja Valta kuuluu kansalle.
  Vastaa useampaan kysymykseen, jotta saat paremmat tulokset. Tein niin ja:
  Sama henkilö ja vasemmisto-liitto 85%
  Lähimpiä puolueitasi ovat Sdp, Piraatti­puolue, Avoin puolue ja Kommunistinen puolue.

  Alun teemat siis pitää valita kaikki vaikkei kiinnosta, muuten alkaa herjaaman tee lisää.

  VastaaPoista
 2. Hesarin vaalikoneessa on enemmän ja vähemmän outoja juttuja. Sari Essayahkin (KD) otti kantaa aiheeseen.

  VastaaPoista
 3. Markus Kuo­te­sa­ho pyrkii edus­kun­taan, asettui Kes­kus­tan eh­dok­kaak­si Uu­del­la­maal­la.

  Markuksen edellisten vaalien menoa nähtiin Ylellä.

  VastaaPoista
 4. Markus on taatusti raatorehellinen, kun kaikenlaisia murhaajia ja kakunsyöjiä pyrkii eduskuntaan apinamäelle rellestämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos olen oikein ymmärtänyt, niin Samuel Gryning on suorittanut tuomionsa. Näin ollen on hiukan outoa, että ennen vaaleja HS tekee hänestä tuollaisen jutun. Eri asia olisi, jos hän olisi eilen tehnyt rikoksen. Nyt tämä näyttää siltä paljon puhutulta vaalivaikuttamiselta. Henkilö on kärsinyt tuomot, jotka hänelle on määrätty, mutta kumminkin ne nostetaan tikun nokkaan. Tuollaiset jutut olisi pitänyt tehdä vaalien jälkeen.

   Ihmiselle, joka on suorittanut lain mukaiset tuomiot, täytyy antaa mahdollisuus. Lyötyä ei saa lyödä.

   Historioitsija Teemu Keskisarja alkoi perussuomalaisten ehdokkaaksi. Katselin Teemun uusimman dokkarisarjan ja totesin, että on oma persoona =)

   Poista
 5. Sanotaan kerran tehnyt tekee uudelleen, itse en usko rikosrekisterin omaaviin ehdokkaisiin, vaikka muutoin antaisinkin toisen mahdollisuuden.
  Kyllä siis ehdokkaitten taustoihin tulee perehtyä ennen vaaleja.
  Voihan sitä sitten valittuna olla tonyhalme.

  Teemu Keskisarjan ajatus ja tyyli on muutoin hyvä, varmaan suomenmielisille äänestäjille maistuu, mutten pidä suomettumisesta,
  – "Minulla on vakaumus. Se on suomen kieli ja Suomen mieli. Pakkoenglanti on aivosyöpä, joka perussuomalaisten pitää leikata tai sytostaateilla hoitaa kuntoon. Suomen kieli todella on uhanalainen, se voi näivettyä kyökkikäyttöön."

  Vant to hiör abaut rallienglanti sitten suomalaiset.
  Vois sanoa että pakkoswedu skoleissa on idioottimaista, kuten uskonto mitä teemme uskonnolla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen nähnyt toiveen, että ruotsinkieli pitäisi poistaa kokonaan Suomesta. Suomessa pitäisi puhua vain suomea =)

   Vuoden 2019 perusteella, noin 5 % ehdokkaista on rikostaustaa, joista viisi pääsi eduskuntaan. Jopa Erkki Tuomiojalla on taustalla huumekokeilu =) hän ei ole enää ehdolla näissä vaaleissa.

   Rosa Meriläinen oli niin härski, että pössytteli ollessaan kansanedustaja =)

   Poista
 6. Suomihan on kaksikielinen, mutta kuitenkin moni asia on käännetty englanniksi, ja suomalaisen suu ei taivu kaikkeen. Suomessa on paikkoja jossa swedunkieli on pääkieli. Kerran ovelleni tuli joku weird mies ja sanoi että sanottiin osaan ruotsia, hänellä oli paperi kädessä. Olen myös toiminut tulkkina hoonosoomi/englanti. Omaan myös aistin tulkitsemaan lääkärien surkean käsialan, kuin silmissäni on mittanauhat, sekin on tarpeellinen asia.

  Riippuu rikoksesta murha on eri sarjassa kuin pössyttely, vaikka itse olen kaikkea tuollaista vastaan, jos lähipiirissä oli tapaus jossa päivä alkoi viivoilla ja ahneus huumeeisiin lisääntyi ja tuli lautturimatka, sitä kauemmas ajauduin huumeista ja kaikenlaisesta pössyttelystä ja sen hyväksymistä.
  Muistan tuon että rikostaustaisia ehdokkaita oli ja jopa apinamäelle päässeitä.
  En kuitenkaan kykene arvostamaan tuollaista, kaikki tuomiot.. vaikka miten se ilmainen torkkupeitto houkuttaisikin.

  VastaaPoista
 7. Kyselyn mukaan lähes 80 prosenttia nuorista aikoo äänestää eduskuntavaaleissa.

  VastaaPoista