torstai 7. helmikuuta 2019

Kristinuskon peruskallio murenee

UUTISOTSIKOITA:

Katolisessa kirkossa ei näytä olevan mitään Pyhää. Katolisen kirkon voidaan kumminkin mieltää olevan kristinuskon peruskallio ja runko. Miten ihmeessä tähän on päädytty?

ALKUKIRKOSTA KATOLISEEN KIRKKOON (tiivistettynä)
Jeesuksen kuoltua, sen jälkeen joskus 30-luvulla (ajanlaskun alussa) voidaan arvioida saaneen alkunsa kristinuskon ensimmäiset juuret. Keskeinen henkilö on Pyhä Pietari (Simon), joka oli yksi Jeesuksen opetuslapsista.
Matt. 16:18-19:
18. Ja minä sanon sinulle: Sinä olet Pietari, ja tälle kalliolle minä rakennan kirkkoni. Sitä eivät tuonelan portit voita.
19. Minä olen antava sinulle taivasten valtakunnan avaimet. Minkä sinä sidot maan päällä, se on sidottu taivaissa, ja minkä sinä vapautat maan päällä, se on myös taivaissa vapautettu.
Tämä Raamatun kohta on katolisen kirkon alkujuuri. Pyhän Pietarin katsotaan olleen kristinuskon perustaja tai hänestä alkukirkko sai alkunsa. Alkukirkolla tarkoitetaan kristillisiä kirkkoja ja yhteisöjä ennen sen sallimista vuonna 315. Katolinen kirkko katsoo Pyhän Pietarin olleen Rooman piispa eli ensimmäinen paavi. Pyhästä Pietarista alkoi näin ollen paavius, mutta vanhin säilynyt lista paaveista on vuodelta 185 ja siinä ei ollut mainintaa Pyhästä Pietarista - listaa täydennettiin myöhemmin Pyhään Pietariin asti.

Protestanttisen tulkinnan mukaan, johon luterilaisuuskin kuuluu, tuo Raamatun kohdan Matt. 16:18. "Kallio" tarkoittaa itse Jeesusta eli Jeesuksen varaan on kristinusko perustettu. Katolinen kirkko mieltää, että tuo Kallio on Pyhä Pietari ja sen jälkeiset paavit. Paavi on katolisen kirkon käsityksen mukaan Kristuksen käskynhaltija maan päällä. Paavi ei ole virallinen arvonimi, vaan virallinen arvonimi on niinkin vaatimaton kuin Rooman piispa, Jeesuksen Kristuksen sijainen, Apostolien ruhtinaan seuraaja, Yleismaailmallisen kirkon ylin paimen, Italian priimas, Rooman provinssin arkkipiispa ja metropoliitta, Vatikaanivaltion hallitsija, Jumalan palvelijoiden palvelija.

300-luvulta lähtien kristinusko sallittiin ja nimeksi vakiintui katolinen kirkko. Vuonna 1054 koettiin Suuri skisma, jolloin syntyi ortodoksinen kirkko - erosi katolisesta kirkosta. Paaviuden kulta-aikaa oli 1000-luvulta vuoteen 1789, jolloin Ranskan suuri vallankumous palautti Paaviuden maanpinnalle - noin 800 vuotta paavit riehuivat. Niinkin myöhään kuin vuonna 1870 vahvistetun dogmin (ex cathedra) mukaan paavi on erehtymätön puhuessaan viran puolesta uskon asioista. Ex cathedra on määritelty seuraavasti:
Jo kristinuskon alkuvaiheesta lähtien havaittavaa traditiota uskollisesti seuraten ja Jumalan meidän Vapahtajamme kunniaksi sekä katolisen uskon korottamiseksi ja kristittyjen kansojen pelastukseksi me pyhän konsiilin hyväksymisellä opetamme ja Jumalan ilmoittamana dogmina määrittelemme:
Silloin kun Rooman paavi puhuu ”ex cathedra”, se on, silloin kun hän kaikkien kristittyjen paimen ja opettajan virkaa hoitaen korkeimmalla apostolisella auktoriteetillaan määrittää jonkin uskoa tai moraalia koskevan opin koko kirkossa uskottavaksi, hänet on varustettu sillä erehtymättömyydellä, jolla jumalallinen Vapahtaja halusi kirkkonsa olevan varustettu uskoa ja moraalia koskevan opin määrittelyssä; ja siksi tällaiset Rooman paavin määritelmät ovat muuttamattomia oman itsensä perusteella, eikä siis kirkon myöntymyksen perusteella.
Ex cathedra -tilanteessa paavin täytyy olla määrittämässä uskon tai moraalin kysymystä virallisessa asemassaan universaalin kirkon johtajana, ei pelkästään oman, yksityisen teologin asemassaan. Paavin maallinen valta on nykyään vähäistä, mutta hengellisen johtajuuden lisäksi hän on merkittävä moraalinen johtaja.

Paavi on siis Kristuksen sijainen maan päällä, jolla on valta antaa uusia uskonnollisia oppeja ja paavi on erehtymätön kuin Kristus. Vuonna 1870 vahvistettiin paavin erehtymättömyys (ex cathedra), joka tarkoitti, että jokainen mennyt ja tuleva paavi on erehtymätön kuin jumalallinen hahmo. Esimerkiksi Martti Lutherille tällainen paavin rinnastaminen Jeesukseen oli liikaa ja Luther alkoi 1500-luvulla protestoida katolisen kirkon joitakin oppeja vastaan ja muodostui kristinuskon protestanttinen haara, johon kuuluu mm. luterilaisuus. Katolinen kirkko kirosi Lutherin pannaan ja Luther julisti paavin antikristukseksi, Jumalan Pojan vastustajaksi - Pahuudeksi.

Vuoden 1789 paikkeilla paavius menetti valtaansa (Ranskan suuri vallankumous), ei ollut enää juurikaan poliittista valtaa, vain lähinnä katolisen kirkon johtaja.

Noin 500 vuotta katolilaisuuden ja luterilaisuuden välissä oli märkivä haava. Vasta vuonna 2016 Ruotsin Lundissa solmittiin sopu katolilaisuuden ja luterilaisuuden välille. Sopu näyttää koskevan vain luterilaisuutta, mutta ei muita protestanttisia haaroja, kuten seitsemännen päivän adventistit. Olen mielenkiintosta tehnyt adventistien Media7 Raamattuopiston nettikursseja ja huomannut ettei heidänkään näkemys paavista ole suopea - paavi on Pahuudesta lähtöisin.

SUSI LAMPAIDEN VAATTEISSA
Matt. 7:15-20:
15.Varokaa vääriä profeettoja. He tulevat luoksenne lampaiden vaatteissa, mutta sisältä he ovat raatelevia susia.
16. Hedelmistä te heidät tunnette. Eihän orjantappuroista koota rypäleitä eikä ohdakkeista viikunoita.
17. Hyvä puu tekee hyviä hedelmiä, huono puu kelvottomia hedelmiä.
18. Ei hyvä puu voi tehdä kelvottomia eikä huono puu hyviä hedelmiä.
19. Jokainen puu, joka ei tee hyvää hedelmää, kaadetaan ja heitetään tuleen.
20. Hedelmistä te siis tunnette heidät.
Katolisen kirkon näkökulmasta paavius on kristinuskon peruskallio ja paavius alkoi Pyhästä Pietarista. Tässä on vain sellainen pulma, että historioitsijat eivät ole varmoja, että oliko Pyhä Pietari ensimmäinen Rooman piispa eli paavi. Vanhin lista paaveista oli vuodelta 185, mutta siinä ei mainittu Pyhä Pietaria, vaan se lisättiin myöhemmin listaan. Näin ollen koko katolisen kirkon syntyminen saattaa perustua olemattomaan tai jopa tietoiseen valheeseen. Paavista haluttiin suuri jumalallinen johtohahmo, joten historiaa vähän muunneltiin haluttuun suuntaan. Katolisen kirkon "Kallio" on paavi ja luterilaisuuden "Kallio" on Jeesus. Katolinen kirkko nosti paavin Jeesuksen sijaiseksi, jonka harteilla lepää katolinen kirkko.

Mikäli Pyhä Pietari ei ollutkaan ensimmäinen paavi, niin silloin meillä saattaa olla suurempikin ongelma. Jos katolinen kirkko eli kristinuskon runko onkin kasvanut valheesta, niin voiko katolista kirkkoa lakkauttaa ilman ettei uskontopuun haarat/oksat tule mukana alas?

Kun katsoo katolisen kirkon nykytilaa ja menneitäkin vuosikymmeniä, niin aika kehnolta näyttää. Voiko tuollainen meno enää tulla hyvästä lähteestä? Uusin uutinen oli, että nunniakin on orjuutettu ja käytetty seksuaalisesti hyväksi. Viime vuosina olemme kuulleet myös katolisen kirkon pedofiiliasta. Vuonna 2014 paavin sanojen mukaan katolisessa kirkossa oli 8000 pedofiilipappia, joka on noin 2 % papeista. Katolisen kirkon pappien selibaatti johtaa pappien homouteekin, näinkin on sanottu.

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa ei ole muistaakseni uuutisoitu noin massiivisia rikoksia, joitakin yksittäisiä tapauksia on kyllä, mutta ei kyllä katolisen kirkon tyyliin. Joissakin luterilaisissa herätysliikkeissä on uutisoitu ilmenneen vähän enemmänkin pedofiliaa - sisäänpäin kääntyvät yhteisöt.

Onko paavi vain susi lampaiden vaatteissa, onko katolinen kirkko Pahuuden hallitsema? Oliko vuoden 2016 sovinto vain sanojen helinää? Paavius murentaa kristinuskoa?


Lue myös:
Kalenterin historiaa
Saatana tekeytyy valkeuden enkeliksi
Voiko Jumalaa omistaa?

15 kommenttia:

  1. Olipa taas hyvä ja oivaltava tiivistelmä aiheesta, josta moni ei uskaltaisi kirjoittaa.
    Katolinen kirkko on ollut pitkään rappiotilassa näiden järkyttävien uutisointien ja paljastuneiden tapahtumien takia. On jokseenkin shokeeraavaa, että telkkarissa esiintyvästä katolisesta poikakuorosta tulee ensimmäisenä mielleyhtymä hyväksikäyttötapauksiin, kuten jo koko katolisesta kirkosta.
    Ihmiskunta on pahuuden hallitsema - katolinen kirkko on vain osa tätä kokonaisuutta lajityypillistä elämää estävillä säädöksillään (mm. pappien selibaatti). Kieltoihin ja dogmeihin perustuvat uskonjärjestelmät usein lopulta typistävät ihmisen elämänmahdollisuuksia, toisin kuin sallivat, avarakatseiset ja usein monijumalaiset uskonnot, joissa sallitaan monenlaiset totuudet rinnakkain. Kun on yksi totuus ja yksi johtaja, tietyissä sattumanvaraisissa tai tarkoitushakuisissa olosuhteissa luodaan vankka pohja diktatuurille ja pahuudelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistin tässä, että Kalenterin historiaa -kirjoituksessa mainitsen myös katolisen kirkon yhteyden Pahuuteen, joka hallitsee maailmaa.

      Olen itse tapakristytty, eipä minulta vauvana kysytty, että haluanko olla luterilainen =) Mutta, kun olen perehtynyt vähän kaikkeen, niin ehkä olen lähinnä joku gnostikko - gnostilaisuus, jonka kirkko on julistanut harhaopiksi aikoja sitten. Koko maailmani ei vain mahdu Raamattuun.

      Nyt mietin, että mitä tarkoittaa Esmeraldan eetos? Liittyykö Pariisin Notre-Dameen, jolloin se olisi Esmeraldan tapa nähdä maailma / asenne elämään jne?

      Poista
    2. Eläköitynyt yliopistopappi sanoi kerran kuulijakunnalle: aidon uskon voi aina kyseenalaistaa. Se, että uskaltaa pohtia ja kysyä, on varmasti tosiaan ennen niputettu harhaopin puolelle.

      Ja nimeäni koskien hyvä kysymys, johon osittain jo vastasitkin (juuri oikein). Myös lempinimeni on Esmeralda. Eetoksen valitsin toki sen merkityksen takia, että sen vuoksi, että lapsena muistan ihmetelleeni, mitä eetos tarkoittaa :) Ehkä joku klikkaa blogini auki samasta syystä, who knows. Eetos-sanaa ei kuule käytettävän juuri koskaan ainakaan puhekielessä. Oudot sanat ovat hauskoja.

      Poista
    3. Buddha on sanonut, että "Kyseenalaista kaikki, sekin mitä minä olen sanonut". Buddha oli viisas mies.

      Jos Esmeralda on lempinimi, niin oikea nimi taitaa olla sitten yhtä vaikea kuin Anna Abreun oikea nimi =)

      Poista
  2. Yhdysvalloissa katolista kirkkoa ravistellut seksuaalisen hyväksikäytön vyyhti on laajentunut koskemaan myös baptistikirkkoa.

    VastaaPoista
  3. Katolisen kirkon skandaalit jatkuvat: Nyt Vatikaanin diplomaattia epäillään ahdistelusta Ranskassa.

    VastaaPoista
  4. Vatikaanissa historiallinen huippukokous lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

    VastaaPoista
  5. Paavien historia on mielenkiintoinen, jos ei ajattele liikaa.
    Melkosta dogmamaista mustaa sairasta kauhukomediaako..vai pelkkää kauhua.
    Muutama paavi onkin delannut ennen kruunausta.

    En ymmärrä miksi paavin pitää olla toinen jalka haudassa?
    Nytkin 82v, ainoa hyvä puoli että taitaa olla seniili, mutta miksi ihmeessä hän puhkaisi pedofiliakuplan, saadakseen sädekehän, taisi ollakin aiempi paavi joka aloitti puhkomisen.
    "Paavi voi halutessaan julistaa koko kirkkoa sitovia dogmeja."
    Oliskin The Young Pope (Jude Law – piru vai pyhimys!)

    Piispatkin pitää itsejään Jumalastakin ylimpänä, kuvittelee että kaikki on sallittua, tai sitten elävävät kuten dharmalaiset munkit, kun buddha ei näe klo 17-19 voidaan rällätä, juopotella, käydä vaikka nunnien kimppuun, mutta niin se on nunnat syö munkkeja.
    Katolinen-, ja baptistinkirkko ovat Roomassa mätäpaiseita.

    Itse näin Indonesian kierroksella, ja en tiennyt mitenpäin olisi.
    Afrikassakin pienessä kylässä oli kylähullu pappi, jota porukka pelkäsi, mutta siellä kukoistikin taikausko, mustaa magiaa.
    Pahaa oli myös ryöstelyt- joissan osissa voodoota.
    Voodoon harjoittajat uskovat näkymättömään ja näkymättömään maailmaan, ja että nämä kaksi maailmaa ovat kietoutuneet toisiinsa.

    En kykene katsomaan kuoripoikien laulua, voin pahoin!
    "Epäiltyjä uhreja on paljon, joista jotkut ovat vain kolmevuotiaita."
    (Suomessakin asuu niitä jotka ovat käyttäneet lapsia hyväkseen, näin jossain että yksi ollu parivuotias, en viitsinyt lukea juttua, mutta pakko sanoa miten on mahdollista)

    Mutta jenkeissä on kaikki mahdollista, hyi helevetti.
    Vaikka tuo on maapallon laajuinen katolisten kirkkojen ongelma, tuolla linkissässi mainitaan syynä voisi olla juurikin tuo selibaatti. Katolisten kirkkojen oikeusjärjestelmä on perrsseestä, kielteinen kanta ihmisen seksuaalisuudesta on yksi syistä.

    Sakramentteja. Bysanttilaisessa riituksessa myös papit voivat, ortodoksien tapaan, olla naimisissa mikäli ovat solmineet avioliiton ennen vihkimyksen vastaanottamista...
    Mutta myös bysanttilaisessa riituksessa piispan täytyy olla selibaatin valinnut mies. Näin ollen selibaattivaatimus perustuu nimenomaan kirkkojärjestykseen.

    Katolinen avioliitto on purkamaton, eikä kirkko tunnusta avioeroa. Erota et voi mutta..
    2013 mitätöitiin maailmanlaajuisesti 47150 avioliittoa. Näistä yli puolet eli 24600 USA:ssa.

    AP kertoo 90-luvulla tehdyistä tutkimuksista Afrikassa, joiden mukaan katolisten pappien sukupuolisuhteet nunnien kanssa olivat varsin tavanomaisia. AIDS:n tultua yleiseen tietoisuuteen 90-luvulla muun muassa ugandalaiset papit päättelivät, että nunnien kanssa sairastumisriski olisi pienempi kuin muiden naisten kanssa. Ja nunnat tekee abortteja pappien siittämille sikiöille.
    Sydämeni vuotaa verta.

    Jos katolisen kirkon papit ajautuu homouteen, sitä harrastetaan helposti myös pahimmissa vankiloissa.
    Minne tämä maailma on menosssa?

    Kyllä Gnostilaisuus on mua lähinnä, sen tiesitkin.

    C- Sub silentio

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytetyn papin patsas kaadettiin Gdanskissa.

      Ikälopun paavin ajatellaan olevan viisas, kokenut jne. Virka on yleensä loppuun saakka, näin ollen ehkä valitsevat niitä ikäloppuja ettei joku paavi ole virassa 60 vuotta - haluavat useammin vaihtuvuutta.

      Voodootakin voi käyttää hyvään ja pahaan. On myös olemassa joku Hoodoo, joka ottaa vaikutteita mm. kristinuskostakin.

      Jos luterilainenkin haluaa mennä pilkulleen Raamatun mukaan, niin silloin on avioero hankalaa.

      Ehkä maailmasta puhdistuu pahuus pois. Ensiksi pahuus kuplii pintaan, jonka jälkeen se poistetaan.

      Lopuksi hiukan aiheen sivusta. TV7:n esittämä lastenohjelma hämmentää: Jeesus parantaa tummaihoisen muuttamalla hänet valkoiseksi. Näin ollen siis tummaihoinen on spitaalinen ja kun sen parantaa, niin tulee valkoihoinen. Jos valkoihoinen on muuttunut spitaalin vuoksi täysin tummaihoiseksi eli kauttaaltaan kuoliossa, niin tuskin se ihminen enää eläisikään.

      Poista
  6. Näinkin uutisissa patsasjutun. Aktivistit oli hyvällä asialla! Patsaan hahmo delannut 9 vuotta sitten, aika pitkävihaista porukkaa.

    IL "Viime kuussa murhattu Gdanskin pormestari Pawel Adamowicz sanoi, että Jankowskin patsaan pitäminen keskeisellä paikalla julkisessa tilassa oli sopimatonta. Sen sijaan kaupungin piispa Leszek Slawoj Glodz moitti syytöksiä Jankowskia kohtaan hyökkäyksiksi kirkkoa vastaan."

    Ihan höpöhöpöä! Oliko murhaaja Glodz itse, en ihmettilis.
    Mua hirvittää kaikki lapsiuhrit! Mitä joku huippukokous asiaa auttaa, ja Puolassa on 38 miljoonasta n. 85% katolisia.

    Tosiaan, vaihtuvuus voi olla erikoinen asia, Paavin olemus kutistuu menee kumaraan, sitkeitä pajuja.

    "Katoliseen kirkkoon liittyvää pedofiliamateriaalia on tuhottu!
    Katolisen kirkon kardinaali myöntää, että pedofiliaan syyllistyneisiin pappeihin liittyvää materiaalia on tuhottu." TÖRKEETÄ!

    Kyllä mä menisin Raamatun mukaan, ellei toinen ole väkivaltainen tai holisti.

    TV7 on jeesuskanava, joskus katsonut ja nauranu alkeellista kuvauspaikkaa, jossa joku/jotkut puhuvat uskonasioita, istuvat heiluvilla tuolilla ja ajattelin että kohta kaatuu pöytä, tuoli hajoaa, ja kokoaika oli näkyvissä TUE MEITÄ hintaa en muista, tai oliko se summa vapaaehtoinen. Tarvinneeko tukea, jotta saavat "studioon" toimivampaa touhua.

    Kun laitoin kuukkeliin TV7 pääuutisissa on juuri tuo hämmentävä Jeesus parantaa n... siis tummaihoisen valkoiseksi.
    Ja vieressä on että Riku Niemisen vaimo on Trivagonainen, no onpa uutinen, inhoan Trivagomainosta! Ja kuulema näyttelijä! En o ikinä nähny missään en ees Kansallisteatterissa.

    Tuo pätkä on rasistinen! Mulla on katsomatta BlacKkKlansman, siinä tummaihoinen littyy valkoisten kaapuihin, Ku Klux Klan-salaseuraan- Siinä on Jasper Pääkkönenkin.

    C- en mennytkään aasinsiltaa pitkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuonna 2015 olen perehtynyt TV7:n ohjelmistoon, aikamoista provosointia ja lopputulos on ennalta määritelty.

      Poista
  7. Vatikaanin historiallisen huippukokouksen päätös Paavi Francisculta:"Saatanan välikappaleita"!
    Tarkottaen hyväksikäyttäjiä, ja vannoi kirkon suojelevan lapsia näiltä" Ahneilta susilta", kertoo uutistoimisto AFP.

    Paavin mukaan kokouksessa nimettiin joukko konkreettisia toimia väärinkäytöksen kopettamsesta. Kertoi Reuters.

    Eli, ihmettelen mitä toimia, toimiiko, epäilen svvästi sanahelinäksi.

    PS. Pitääkin tutustua tuohon 2015 blogis.

    C- Varjo vai valo, kumpi voittaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vatikaanin talouspäällikkö, kardinaali George Pell on todettu syylliseksi kahden lapsen hyväksikäyttöön. Selvästi kardinaalivirhe.

      "Saatanan välikappaleita" on lukuisia. Tämäkin vahvistaa sitä, että pahuus vaikuttaa myös kirkoissa, joten miksi ei myöskin sillä olisi ollut pääsy muuttamaan Raamatun tekstejä.

      Poista
    2. Katolisen kirkon hyväksikäyttöskandaali syvenee, nunnia syytetään teinityttöjen raiskauksista.

      Eihän siellä ole ollut enää mitään pyhää.

      Poista