keskiviikko 13. helmikuuta 2019

Merkkien salat -sarja

Perttu Häkkisen muistoa kunnioittaen.

Varoitus: Tämä teksti sisältää juonipaljastuksia liittyen Merkkien salat -ohjelmaan.

Ylen Merkkien salat -sarja vie matkalle symbolien saloihin. Oppaina toimittaja Ella Kanninen ja tutkija Liisa Väisänen.

Aamulehti aloittaa arvostelunsa:
Nainen rymistelee suomalaisessa metsässä ja hokee saatanaa ja perkelettä.
Helsingin Sanomat puolestaan aloittaa arvostelunsa:
Aiheisiin ehditään perehtyä vain pintapuolisesti, kun eri asiantuntijoita marssitetaan ruutuun hengästyttävää tahtia.

Kummatkin ovat oikeassa. Aamulehti kuvaa, kuinka sarja alkaa ja HS kertoo, että miksi niin on. Merkkien salat on hyvä ja kiinnostava sarja, mutta jaksot ovain vain noin puolituntisia. Ajan vähyys johtaa siihen, että jaksoissa juostaan ja hypitään aiheesta toiseen - raapaistaan vain pintaa. Juuri, kun asia alkaa mennä jännäksi, niin jo taas juostaan johonkin suuntaan. Jotta vähässä ajassa saadaan jutun ydin esiin, johtaa se niihin metsässä rymistelyihin. Esimerkit täytyy viedä niin räikeästi yli, välillä huumorinkin kautta, jotta saadaan nopeasti esiteltyä mistä on kyse. Ohjelma on kuin suunnistuskilpailu, juostaan Suomen, Italian ja Ranskan välillä edestakaisin.

Ella Kanninen edustaa ohjelmassa sitä tyhmyyttä ja huumoria. Vastapainona on asiantuntija Liisa Väisänen. Ohjelman mainoslause on "Ohjelman katsottuasi näet maailman erilaisin silmin", tämä on kyllä totta. Ohjelma on käsikirjoitettu niin, että mietin Liisa Väisänen tapaa katsoa maailmaa. Pystyykö Liisa Väisänen katsomaan maailmaa normaalisti, ettei näe kaikessa jotain symboleita ja piilomerkityksiä? Ohjelmassa Liisa Väisänen ei teekään muuta kuin bongaa symboleita vaikka lantakasasta.

Ohjelman tulisi olla tunnin mittainen, niin aiheisiin voitaisiin paremmin syventyä ja Liisa Väisäsenkään ei tarvitsisi joka sekuntti bongailla ympäristöstä piiloviestejä - symbolipommitusta. Liisa Väisäsellä on koulutusta ja tutkintoja vaikka muille jakaa, joten tietämystä kyllä riittää. Mitä sitten Ella tekee ohjelmassa, Ellan kautta ehkä kevennetään ohjelmaa ja hänen kauttaan esitetään esimerkkejä - juntti, joka puhuu mitä sattuu ja näyttelee käsimerkkejä.

Merkkien salat -sarjan työryhmään kuului myös vuonna 2018 menehtynyt Perttu Häkkinen, tuo esoteerinen mies, joka viljeni sivistyssanoja omissa ohjelmissaan. Kun Perttu Häkkinen vaihtoi olemisen tasoa, kerrottiin silloin, että Häkkinen oli mukana tekemässä jotain TV-sarjaakin. Ehkä tämä Merkkien salat -sarja oli se, joka jäi Häkkisellä kesken. Perttu Häkkinen ehkä käsikirjoitti, mutta mikäli hän eläisi vielä, niin Perttu ja Liisa olisivat voineet olla ne vetohahmot - no, silloin olisi kyllä puuttunut se heikoin lenkki, johon peilata.

Muistaakseni CMX:n A. W. Yrjänälläkin oli joitakin vuosia sitten kehitteillä  vastaavanlainen TV-sarja, mutta se taisikin muotoutua dokumentiksi - jota kukaan ei ole nähnyt? Yle, näyttäkää nyt se Ukonvaaja!


Lue myös:
Perttu Häkkinen ja gnostilaisuus

7 kommenttia:

  1. Ukonvaaja DVD - € 9.95 CDCON pistecom.
    Perttu Häkkinenkin (RIP) oli pohjimmaltaan henkinen olento ja eli aineellisessa kehossa. Henkinen olento on sielu, joka irtoaa kun kuolee.
    Sielu muuttaa muotoaan. Olen kertonut että läheiseni ei ole uskonut mihinkään, mutta nähdessään ystävänsä, joka kuolemassa, että huomasi että sielu oli irronnut, nyt hän uskoo että ihmisellä on sielu!

    Itse koen olevani gnostilainen.

    Merkkien salat jäi mulla kesken, en jotenkin pitänyt siitä hengästyttävästä vauhdista, välillä oli olo että siis what, mutta symbolien näkeminen on mielenkiintoista, onhan Jeesuskin nähty jopa pannukakussa.
    Ympärillämme on pelkkiä symboleja, loppujen lopuksi.

    Kyllä sitä on maattu nurmella, ja katsottu pilvienkin muotoja.
    Uskon että ihmiset katsoo etsien symboleja.

    C- törkeä eläin, mutta jalo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 1. kauden lopussa antoivat lupauksen, että Merkkien salat saavat jatkoa. Katsotaan muuttuuko tyyli.

      Poista
    2. Perttu Häkkisen kuolemaan johtaneen onnettomuuden syy on selvinnyt.

      Poista
  2. Näistä ei koulun historiankirjoissa hiiskuta: suurten suomalaistaiteilijoiden teoksissa piilee salatiedettä, seksuaalimagiaa ja jopa satanismia.

    VastaaPoista
  3. Merkkien salat, 2. kausi on katsottavissa.

    VastaaPoista
  4. Helsinki on täynnä lähes huomaamatonta symboliikkaa.

    VastaaPoista