maanantai 7. elokuuta 2023

Langaton lämpömittari

Ja sen asentamisen ihanuuksia

Aiemmin kirjoitin Ikkunoita ostamassa ja tämä kirjoitus on sille jatkoa.

Vanhoissa ikkunoissa olin saanut vedettyä digitaalisen lämpömittarin lämpöanturin johtoineen tuuletusluukun kautta ulos. Uudet ikkunat ovat erilaiset, enkä muutenkaan enää halunnut vedellä lämpöanturin johtoja ulos. Täytyi ajatella nykyaikaisesti - langaton lämpömittari.

Huom. vaikka tässä kirjoituksessa mainitsen tuotteiden tarkkoja nimiä jne. niin kumminkaan mikään taho ei ole sponsoroinut minua (sama koskee myös Ikkunoita ostamassa -kirjoitusta). Jotta kirjoituksesta tulisi selkeä, niin minun täytyy mainita kaikki nimeltä. Tämä oli tällainen antisponsorointi-ilmoitus, yleensä ilmoitetaan, jos esimerkiksi joku taho on pyytänyt mainitsemaan heidän tuotteita, mutta minulle ei ole vielä koskaan kukaan maksanut mistään mitään.

Vertailin langattomia lämpömittareita ja sääasemia, päädyin Clas Ohlsonille. Ostin Co/Techin sääaseman, jossa tuli mukana 3 anturia. Kätevää, voi nähdä samalla talon etu- ja takapuolen sekä vaikka kasvihuoneen (jota minulla ei ole) lämpötilat ja kosteusprosentit.

SÄÄTÄMINEN ALKAA
Ensin tietenkin luetaan ohjeet ja todetaan, että eihän tämä ole vaikeaa. Patterit vain paikoilleen ja säädetään muutama asetus.

Käynnistin sääaseman, joka alkoi etsiä antureita ja löysikin ne, mutta huomasin jotain ihmeellistä. 1. anturin antamat lukemat olivat jotenkin kummallisia, kosteusprosentti ei voinut millään olla 99 %. Koska laite tuki monta anturia, niin antuteissa on säädettävissä 3 kanavaa. Muutin 1. anturin 2. kanavalle ja 2. anturin 1. kanavalle. Testasin jälleen, mutta sama tulos, 1. anturi kuin antaa ihmeellisiä lukuja. Nyt tiesin kumminkin sen, että antureissa ei ole vikaa, koska anturin kanavan vaihto ei muuttanut vikaa 2. anturiin.

Testailu jatkui, otin 1. kanavalla olleen anturin patterit pois, jolloin loogisesti ei pitäisi näkyä mitään lukuja 1. anturin kohdalla. Mutta, nytpä näkyi - en meinannut tajuta. Otin kaikista antureista patterit pois ja testasin. Vaikka kaikki 3 anturia oli virrattomia, niin kumminkin laite sai jotenkin 1. anturille lukemia.

En enää keksinyt muuta kuin, että laite on rikki, koska repii tyhjästä lukuja. Palautin sääaseman Clas Ohlsonille ja otin tilalle kaksi eri lämpömittaria.

Suunnitelmat olivat siis vähän muuttuneet. Ajattelin, että haluankin kaksi lämpömittaria, koska haluan nähdä lämpötiloja taloni länsi- ja itäsiivessä eli kahdessa eri huoneessa. Toinen voi olla yksinkertainen, mutta toisella haluan nähdä myös kosteusprosentit.

Kun olin palaamassa Clas Ohlsonilta kotiin päin, niin mieleeni pamahti ajatus - taisin keksiä syyn, miksi ensimäinen sääasema toimi niin kummallisesti. Se ei tainnutkaan olla edes rikki! Ohjekirjassa oli mainittu, että samalla taajuudella toimivat laitteet voi häiritä sääaseman toimintaa. Muistin, että minullahan on jo langaton lämpömittari, jolla näen talon varjopuolen lämpötilan.

Olin saanut joskus Seiska-lehden (eihän sitä kukaan lue, mutta kaikki tietää sen jutut) tilaajalahjana langattoman lämpömittarin ja katsellut sillä talon pohjoispuolen lämpötiloja.

YKSINKERTAINEN LÄMPÖMITTARI
Kotiin päästyäni, laitoin uuden yksinkertaisen lämpömittarin päälle, mutta en laittanut sen mukana tullutta anturia päälle. Teoriani oli oikea, uusi lämpömittari otti lukeman vanhasta langattomasta lämpömittarista, jonka olin saanut Seiska-lehden tilaajalahjana. En ollut ollenkaan tajunnut, että vanhan mittarin anturi voi lähettää uusiin lämpömittareihin lukemaa, mutta näin oli.

Palauttamassani sääasemassa ei ollutkaan ollut mitään vikaa. Se oli saanut lämpölukemat vanhasta lämpöanturista ja kosteusprosentti oli 99 %, koska vanha anturi ei kyennyt mittaamaan kosteutta, siitä puutui se ominaisuus.

Nyt kun kummittelun syy oli selvillä, alkoi uusi pähkäily. Vanha anturi käytti 1. kanavaa, eikä sitä voinut muuttaa, kun tutkin vanhaa anturia - ei ollut valintamahdollisuuksia. Otin patterit pois vanhasta mittarista ja anturista, nyt uusi mittari ei enää löytänyt lukemia "tyhjästä". Laitoin patterit yksinkertaisen mittarin mukana tulleeseen anturiin ja mittari löysi anturin ja sen oikean lukemat. Samalla huomasin, että vaikka yksinkertaisen ja monipuolisemman lämpömittarin anturit näyttää ulkoisesti samalta, niin yksinkertaisemman mittarin anturi oli asetuksiltaan vähäisempi - niitä ei ollut, sekin käytti aina 1. kanavaa.

MONIPUOLINEN LÄMPÖMITTARI
Sain toimimaan oikein uuden yksinkertaisimman lämpömittarin, joka käytti aina 1. kanavaa. Vielä piti ratkaista, kuinka saan monipuolisemman lämpömittarin näyttämään oikeaa lukemaa. Tällä kokemuksella jo tiesin, että se tulee näyttämään vakiona yksinkertaisemman mittarin anturin lukemaa. Niinhän siinä kävikin, kun laitoin päälle mittarin, joka näyttää kosteusprosentitkin, niin se löysi heti toisen mittarin lukeman, esimerkiksi "22.2 ℃, LL". Tuosta selvisi sekin ettei yksinkertaisemman mittarin anturi mitannut kosteutta, vaikka ulkoisesti anturit näytti samoilta. "LL" tarkoittaa, että lukema on mittausasteikon ulkopuolella. Tässä tapauksessa "LL" tarkoitti, ettei mittari edes saanut kosteustietoja anturilta.

Onneksi monipuolinen lämpömittari tuki kolmea anturia, tämä oli ratkaisu pulmaan. Laitoin monipuolisemman lämpömittarin anturin 2. kanavalle sekä itse mittarin asensin näyttämään vakiona 2. kanavaa. Tällä ratkaisulla sain kummatkin uudet mittarit näyttämään oikeita omia lukemia.

YHTEENVETOA
Langattoman lämpömittarin asentaminen voi ennalta tuntua helpolta, mutta aina se ei ole helppoa. Minulla hommaa vaikeutti yhdessä vaiheessa sekin, että laitoin yhteen anturiin patterit väärin - tovi meni sitä ihmetellessä, että miksi anturi on ihan mykkä.

Kun aikoo hommata langatonta lämpömittaria, niin kannattaa huomioida ympäristö ja että omistaako jo ennalta langattomia lämpömittareita. Parhaimmilla antureilla on kantama 60 metriä, minun laitteilla kantama on 30 metriä, mutta sekin on jo hyvä.

Omakotitalossa täytyy huomioida, montako mittaria haluaa ja sen mukaan ostaa mittarit. Suosittelen ostamaan mittareita, jotka tukevat monia antureita, niin silloin säätäminen helpottuu.

Omakotitaloalueella, jossa talot ovat lähellä toisiaan sekä rivi- ja kerrostalossa haasteena voivat olla naapurin lämpömittarit. Niissä kannattaakin ensin kokeilla ilman omaa anturia, että saako mittari jo jostakin lukemat. Jos saa, niin se ei välttämättä lupaa hyvää. Kerrostalossa voi monilla olla parvekkeella (lähellä toisiaan) lämpömittarin anturit, jolloin lämpömittari ottaakin naapurin lukemat. Jos haluaa, että oma mittari ottaa oman anturin lukemat, niin silloin voi koittaa vaihtaa kanavia antureista (1, 2, 3). Mutta, jos kaikki kanavat on jo käytössä ja mittarisi saattaa näyttää mitä sattuu, niin silloin vaihtoehdoksi taitaa jäädä langallinen lämpömittari. Langallinen mittari toimii aina, kunhan sen anturin saa ulos järkevään paikkaan.

Olkoon tämä kirjoitus avuksi heille, jotka miettivät langatonta lämpömittaria tai raapivat päätä sen vuoksi.

2 kommenttia:

  1. Luovuin langallisesta mittarista joka oli hyvä, julkisivurempan tieltä.
    En laittanut sitä enää takaisin vaan turvaudun kännykän säätietoihin ja Windyyn jos haluan tietää tarkemmin.
    Kännyn sää näyttää uv-indeksin, sademäärän joka on nyt 1 %, sääkartan, arskannousu-lasku, kosteus 67% ei ajamisen vaikeutta mutta korkea siitepöly ja juoksu huono. Kosteus ja kuivuus höystettynä siitepölyllä on yhdiste mieleen tule sademetsä.
    Nyt pitäisi tuulla, kyllä niin tekeekin, puuskittaen, mutta myrskyvaroitus peruttiin, sateet joita luvattiin näkee sitten.
    Arwasin sen heheh, myrskyt jossain rajan takana.
    Niin ja seuraan kumpi voittaa Ilmatieteenlaitos vs Foreca varoituksia piisaa ukkosmyräkkä tulossa tuskin. Ilmatieteen laitos 0% sademäärää, mutta Foreca että 1% sademäärä.

    Hyvä tietää tuo että naapureiden langattomien mittareiden takia.
    Neverknow hankinko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Netissä seuraan Iltalehden näppärää Sää-palvelua, joka saa tiedot Forecalta, jossa on vähän tarkempaakin infoa.

      Poista