tiistai 1. elokuuta 2023

Nelonen-kanava pilasi tosi-TV:n

Turhien julkkisten tosi-TV

Vuonna 2017 kirjoitin TV-viihteen pienistä piireistä ja vuonna 2020 Turhien julkkisten elämää. Nyt jatkan hieman näitä aiheita.

Jo vuonna 2013 olen todennut, että Tosi-TV johtaa dystopiaan ja vuonna 2019 pohdin TV-ohjelmien nimien evoluutiota.

1990-luvun lopulla englantilainen Charlie Parsons loi tosi-TV-formaatin ensiaskeleet, kun hän kehitti Expedition Robinson -ohjelman (lyhyesti Robinson). Englannissa Robinson-ideaan ei uskottu, mutta Ruotsissa ideaan uskottiin ja selviytymisformaatti luotiin näin ollen Ruotsissa. Robinson vietiin Yhdysvaltoihin nimellä Selviytyjät, josta sen nousukiito alkoi. Suomessa vuosina 2004-2005 nähtiin pari kautta Suomen Robinsonia.

Vuosina 2001-2005 MTV3 näytti Suuri seikkailu -ohjelmaa, joka oli selvästi saanut inspiraatioita selviytymisformaatista, mutta oli kumminkin suomalainen ohjelmaformaatti - kevyempi kuin Selviytyjät.

Huom. Jutta Virtanen (tällä hetkellä Larm) nousi julkisuuteen Suuresta Seikkailusta.

Vuonna 2012 MTV3 haki kilpailijoita Selviytyjät Suomi -ohjelmaan ja 8 000 pyrki, mutta vain 16 pääsi vuoden 2013 kaudelle. Vaikka suosio oli kova, niin jostain syystä MTV3 jätti Selviytyjät Suomen yhteen kauteen - olikohan liian kallis, suosiosta huolimatta. Viiden vuoden tauon jälkeen Nelonen päätti alkaa näyttää Selviytyjät Suomi -ohjelmaa vuonna 2018.

Vuodet 2005-2014 MTV Sub -kanavalla pyöri Big brother -tosi-TV-ohjelma. Vuodet 2019-2022 Nelonen yritti saada taas Big brother Suomen eloon, mutta surkeaa oli ja kohu tuli sekä masennusta.

Tuntuu kuin Nelonen olisi joku kierrätyskanava. Vuosina 1985-2002 MTV:llä pyöri Napakymppi, jota Nelonen koitti uudelleenlämmittää vuosina 2017-2019. MTV3-kanavalla esitettiin vuosina 2014-2017 ja 2019 Tähdet, tähdet -musiikkikilpailuohjelmaa. Vuonna 2020 Nelonen hankki itselleen oikeudet Tähdet, tähdet -ohjelmaan. Vuosina 2003-2013 MTV3:lla nähtiin Idols-ohjelma, jonka oikeudet Nelonen hankki vuonna 2017. Nelonen kaappaa jopa MTV:n juontajat itselleen. Yleltä Nelonen nappasi Syke-sarjan.

AMAZING RACE SUOMI - Suomen ihmeellinen rotu
Heinäkuussa 2023 uutisoitiin joka tuutista, että Nelonen on aloittanut kuvaamaan Amazing race Suomi -tosi-TV:tä (Iltalehtikin oli paikalla). Kuten jo 2010-luvulla Nelosen tyyliin on kuulunut, niin tosi-TV:tä tähdittävät vain (turhat) julkkikset, niin on myös Amazing race Suomessa. Siitä lähtien kun Nelosella on nähty Selviytyjät Suomi eli vuodesta 2018, siinäkin on ollut vain julkkiksia. Vuonna 2013, MTV3:n aikana Selviytyjät Suomessa kilpaili ns. taviksia. Amazing racessakin pitäisi olla taviksia.

Nelosen Farmi-ohjelmassakin on nähty vain julkkiksia. Siinäkin voisi olla taviksia.

Erikoista on, että näissä Nelosen ohjelmissa (turhat) julkkikset kilpailevat Nelosen vakiosummasta eli 30 000 €:sta. Julkisuuden ihmisillä on yleensä ihan riittävästi rahaa, taviksilla olisi enemmän tarvetta 30 000 €:lle.

Huom. turhalla julkkiksella Niko Saarisella ei ole rahaa, hän kiertää kaikki ohjelmat elääkseen, mutta saa vain päivärahan niistä. Pssst... on Niko Saarisella rahaa, mutta hän ei osaa käyttää sitä oikein.

Tavisduunari Kristian Heiskari meni Big brotheriin ja voitti sen. Hänestä tuli julkkis, joka pyydettiin sitten Selviytyjiin ja voitti senkin. Nyt hän olikin jo turha julkkis ja meni Farmiin, koitti hattutemppua, mutta ei onnistunut - ei voittanut Farmia. Big brother on ponnahduslauta Selviytyjiin, BB-Helmeri on ollut parikin kertaa Selviytyjissä. Big brother -voittaja Jasmiina päätyi myös Selviytyjiin.

YHTEENVETOA
Kaikki mihin Nelonen koskee ja sekaantuu, menee pilalle. MTV3:n aikana, vuonna 2013 Selviytyjät Suomi -ohjelmassa kilpaili tavikset ja voittaja sai 50 000 €. Kun Nelonen otti Selviytyjät Suomi -ohjelman, niin mukana on ollut vain julkkiksia, jotka on voineet voittaa 30 000 €. MTV:n aikana Big brotherissa saattoi voittaa jopa 100 000 €, mutta yleensä 50 000 €. Nelosen aikana Big brotherista voitti 30 000 €.

Mikä idea on pyörittää samaa julkkispalettia ohjelmasta toiseen? Samat tutut julkkikset pyörivät ohjelmasta toiseen ja kilpailevat 30 000 €:sta - tässä on lyhyesti sanottuna Nelosen ohjelmakonsepti.

Ennen Nelosen hallitsemaa valtakautta, nähtiin tosi-TV-ohjelmissa enemmän taviksia - sellaista oli mielenkiintoisempaa katsoa. Jopa Nelosen Huvila & Huussi -ohjelmassa turvaudutaan julkkiksiin, eikö Nelonen luota, että ohjelmat eivät saa muuten katsojia? Itseäni on kauan jo kyllästyttänyt tämä tosi-TV-ohjelmien julkkisralli.

Jotkut tavikset menevät Big brotheriin sen takia, että sitä kautta voi päästä julkkikseksi, mutta unohtavat, että sillä on hintansa. Joistakin tulee fleksaajia sekä Vitunleijoja.

Huom. MTV3 esitti Fleksaajat-ohjelmaa. Ylekin tahtoi osansa ilmiöstä ja samoihin aikoihin näytti Tyyli on fresh -ohjelmaa. Kummassakin vilahteli samojakin naamoja, mutta Tyyli on fresh ei alleviivannut ilmiötä kuin Fleksaajissa tehtiin.

MTV3:n Fleksaajat-ohjelmassa nähtiin Vitunleija-brändin perustaja Bakari Diarra ja annettiin ymmärtää, että hänen elämä on yhtä leijaa. Vitunleija Bakar osallistuu myös Amazing race Suomeen.

Huom. Bakari Diarran sisko on poliitikko Fatim Diarra.

Amazing race Suomi -ohjelmassa lennetään ympäri maailmaa, se on herättänyt arvostelua, joka on varsinkin kohdistunut poliitikkoihin, jotka ovat mukana ohjelmassa. Tuotantotiimi vakuuttaa, että kaikki lentomatkat kompensoidaan.

Professori Stefan Gössling ruotsalaisesta Lundin yliopistosta:
Jos suoraan sanon, niin kompensointi on roskaa. Siinä keskitytään hiilipisteisiin ja metsänkasvatukseen, mikä ei ole ollenkaan järkevää kun maailma on tulessa jo nyt.

Vuoden 2023 alussa Yle sortui Nelosen tyyliin ja teki ruotsalaisesta På spåret -visailuohjelmasta suomalaisen version nimellä Hengaillaan. Formaatille uskollisesti Hengaillaan-visailuohjelmassa nähtiin suomalaisia (turhia) julkkiksia. Hengaillaan oli tunteita herättävä ja kahtiajakoinen, minullekin riitti ensimmäisen jakson sekoillut. Mutta kumminkin Hengaillaan-visailua jaksoi seurata viikoittain noin puoli miljoonaa suomalaista.

Cristal Snow joutui järkyttävän nettikiusaamisen kohteeksi Hengaillaan-ohjelman vuoksi, pilasi kuulemma uuden viihde­ohjelman.

Joistakin tulee julkkiksia yhdessä yössä ja siihen riittää vain kultamekko. Joistakin tulee julkkiksia tahtomattaan, kuten Sanna Marinista, eikä hän pääse paparazzeista eroon, vaikka haluaisikin.

Tavikset takaisin tosi-TV-ohjelmiin, he tarvitsevat kymppitonneja enemmän kuin julkkikset. Niin... jos on pakko näyttää edes tosi-TV:tä.

Lopuksi vielä sanon, että ruokaohjelmia on ihan liikaa. Grillimestareissa kaavittiin jo laarin pohjaa, eikö muuta keksitty! Hetkonen, yksi vielä. Joonas Nordman ja Snackmasters Suomi, siinä tuli jo laariin reikä.

24 kommenttia:

 1. Tavikset tahtoo tositeeveeseen, nuista mainituista katsoin Selkkareita mikä lie jenkkiversio, en katso Suomiversioo, enkä katsonut kuin satunnaisesti Farmia.
  Kyllästyttää kun samat naamat eli turhat julkkiset pyörii joka hemmetin ohjelmissa. Oliko se Metsähaaste samat pyllyt sielläkin pyöri katsoin korkeintaan yhden jakson, ja päätin että mieluummin teen kärrynpyöriä kuin kuivatan aivosolujani.
  Olen allerginen esim Niina Lahtiselle hrrrr* joka paikkaan nokkansa työntääkin.
  BB jälkisaunassa masennus kukkii.
  AR (Amazin race leikkimielisesti amatsonien ralli)katson jenkkiversioo sekin jo finaalikolmikossa, mutta ajattelin kyllä katsoa Suomiversionkin vain koska on jotain uutta, voi olla että pettyy.

  Heinäkuussa 2023 Iltalehti kertoi Vitunleija Oy:llä olevan lähes sadantuhannen euron verovelat. Lisäksi yhtiöllä oli 22 maksuhäiriömerkintää. Tilinpäätöstietojen mukaan yhtiö on varaton. Lehden haastattelema Alma Talentin analyytikko ihmetteli miksi verottaja ei hae yritystä konkurssiin.Julkaisun jälkeen Iltalehti korjasi uutistaan ja ilmoitti, että se on tulkinnut tietoja väärin eikä yrityksellä olisikaan verovelkaa. Ee miten nyt on ei savua ilman tulta.

  No huomasin sen arvostelun mitä AR Suomi sai, ja olen samaa mieltä että se on roskaa. Jos samanlainen kuin jenkkiversio näkee sitten.

  Niin jättäisivät jo Sanna Marinin rauhaan, myös
  Nyt kiistellään oliko Wille Rydmanin yksityistextarien julkaiseminen laillista.
  kyllä sanoivat proffat, oma mielipide on ehdottomasti ei, rahaako oli silloinen tyttökaveri vailla.
  Persut ovat rasistismpia kuin muut.
  Noh Antti Häkkänen on epämiellyttävä niin epärehellisennäköinen lintu, miten nassu voi olla kuin linnun varmaan käki koko ukko, munii toisten pesiin.
  Se siitä, mutta Orpo saisi mennä lakaisemaan paskaisia katuja jotain säästöä siinäkin miksi ottaa köyhiltä pois hyi helwata mikä ukko.

  På Spåret katsoin jos osuin kohdille Suomiversioo en.
  Olen samaa mieltä että tavikset kun tahtoo tositeeveeseen niin miksi niitä ei herranjessus voi ottaa,
  Enkä katso grillimestareita tai Snacarimesuja.
  Nyt en kestä katsoa edes A Herlevin ja O Lahtisen lihoamista vedetään jenkeissä suu ammollaan hamppareita, jossa kaikki on niin suurta ja joka neljäs jenkki on läskikasa.
  Vaikka miten ovat Burgerimiehiä. Juu ei kiitos.

  Onko Suurmestari UK myös Suomiversio, ai on ja Jaakko Saariluoma igen, ei haittaa Saariluoma on ihan jees. Mutta ei kuulu mun katseluun Stadi vs Landea kyllä katsoin ja senkin jakson jossa oli tästä talosta stadikisaajat.
  Uusinnan uusinnan uusintaa, niin se on vielä kesää jäljellä eli uusintoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sattumalta tänään uutisoitiin, että osa katsojista on kyllästynyt (MTV:n) tosi-TV-kisailuvisailuihin.

   Jos uutisen aiheena on MTV ja sen ohjelmatarjonta, niin silloin pitäisi olla tarkka, ettei niputa kaikkia roskia MTV:lle, koska paljon roskaa/roskempaa tulee Neloselta.

   Iltalehden Vitunleija-uutisointi oli paha moka, ne uutistiedot kirjoitettiin heti Wikipediaankin (huomasin, kun tein taustatyötä). Bakari Diarra voisi melkein pyytää korvauksia mainehaitasta Iltalehdeltä.

   Suurin pudottaja -ohjelma oli Akseli Herleville kuin vain mainoskeikka. Herlevi vilahteli myös Diili-ohjelmassa, kun hänen exä oli siinä mukana.

   Taskmaster on väännetty Suomessa Suurmestariksi, eikö Tehtävämestari olisi kuulostanut niin hienolta?

   Love island Suomi, Tempparit sun muuta roskaa. Uusimpana kirsikkana kakussa on Undressed Suomi. Pari vuotta sitten nähtiin Naked attraction Suomi, mutta miksi tällaisia ohjelmia edes on...

   Poista
 2. Ratkiriemukas sarja tuo Taskmaster mutta Suurmesu on aika kuraa.
  Lisää kuraa tulossa joku julkkiskaruselli sori mutten muista mainosta.
  Katson jos osun kohdille.
  Ärsyttää kun seuraan mm AR maikkarilla niin aina ekana tulee nämä Love Islandit ja muut skeidat tyrkylle. Olen pari jaksoa Undressed Suomi katsonut ja Nakedia myös alkuperäistä en Suomiversioo, Hiukan nolo sarja. Kelle ne ohjelmat ovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Julkkiskaruselli on kai MTV:n Tietäjät tietää. Siinä on sentään mukana myös tavis.

   Myöhemmin syksyllä 2023 MTV:llä tulee Myyrä, jossa jälleen vain julkkiksia. Miksi Myyrän 1. kaudella oli taviksia, mutta muilla kausilla vain julkkiksia? Tavikset on saanut parhaimman voittopotin.

   Nelosella alkaa Petolliset, jossa on vain julkkiksia ja 25 000 € voittopotti.

   Poista
  2. Tämäkin vielä. Viidakon tähtöset tulevat taas. Mukana on 10 kilpailijaa, ja juontajana nähdään Shirly Karvinen.

   (Formaatti kaivettu noin 10 vuoden haudastaan. Aiemmin se tuli MTV:n Subilla. Nyt sen kaivoi ylös TV5-kanava.)

   Mukana Joni Hesselgren... juu, en olisi kyllä muutenkaan katsonut.

   Poista
 3. Tietäjät tietää ja loput ovat tiedottomia.
  Yäääk siis Viidakon rippeet yäääk en ole koskaan katsonut ko sarjaa edes.
  Karkottaa kuin raid kauas.
  Juu neidit saa jäädä, Jonikin on oikein superneiti arvostelee ja kiukuttelee kuin pahanen kakara, grow up!

  Ei kyllä Myyräkään uponnu muhun, kuulostaa kuin boss piilossa eli siis UK joka ok.
  Nyt välähti mieleeni että siitätäkin Suomi-versio, katsoin kai yhden jakson ja nauroin miten onnettomat valepuvut. En katsonut enempää.

  Saman kuivuuden koin kun katsoin The Masked Singer ja Suomiversion että miksei Suomessa osata tuollaisia maskeja tehdä, eli siis not Suomi.
  Kai se on niin että kaikki on keksitty muualla ja sitten piskuinen Suomi alkaa apinoimaan, jopa Swedutkin peittää Suomen.

  Tein kerran Suomitestin ja tulos oli että "Kas olet kiinnostava tapaus!
  Et ole sielultasi aivan 100% suomalainen! Käyt saunassa pari kertaa vuodessa, ja juttelet tuntemattomien kanssa bussipysäkillä. Nautit aidosti+30 asteen helteistä."

  No en ole täysin suomalainen se on totta, mutta silti, Suomi on mukava maa ja sinivalkoisuus on kaunista.

  Back asiaan ei sen viereen, kai tota Tietäjät tietää pitää katsoa jos muistaa.
  Joku toinenkin ohjelma tuli mieleeni, palaan jos muistan sen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "...juttelet tuntemattomien kanssa bussipysäkillä. Nautit aidosti+30 asteen helteistä."

   Nyt on weirdiä =)

   Etkö sinä tiedä, että bussipysäkillä suomalainen pitää 2 metrin välin (oli koronaa tai ei). Ei ainakaan puhuta tuntemattomille. Jos tuntematon ohikulkija tervehtii, sitä pidetään jotenkin hulluna. Hissi se kamala paikka vasta onkin - suomalainen viihtyy hississä mieluiten yksin.

   Sopivin lämpötila suomalaiselle on +14 astetta... heh... eikä +30. Jos nousee yli +20, niin alkaa ahdistaa =)

   Poista
 4. Olen hybridiweird.
  Ei en tiedä, en ole aina ainoa joka alottaa juttelun.
  Kerroinkin muualla apteekkireissusta, luulen että se tyyppi istuu juttelemassa vieläkin. Tulppa, ja se ettei ujostele kertoa pieruista kotihoitoon korotsun kautta.

  Ex-frendini se joka muutti niin siksi ex oli karsea hölöttäjä esim. bussiin niin kaikki sai kuulla mitä sossussa sanottiin.

  Tunnen kyllä rajani, kukaan ei ui liiveihin, kahvihuoneessa ei tarvi hiplata eikä urkkia.
  Miksi hississä olisi mieluiten yksin? Oli blurrattu en ole varma pääsisinkö lukemaan.
  Pakosti tuli mieleen siksi yksin kun happi loppuu ja pierettää.

  Hississä jossa olin koirani kanssa, oli porukkaa, hissi ei ollut edes kovin tilava,oltiin kuin sillit sumpussa, joku nainen aloitti että koiran voisi ottaa syliin, joku mies sanoi että ei tarvi siksi sillä on neljä tassua.
  En ottanut edes osaa keskusteluun.

  Oikeesti +14 astetta, sehän on kylmyyttä, tiedän että halutaan että olisi +20 saunassa pidän miedoista löylyistä enkä tykkää edes käydä saunassa muutakuin jos pääsee järveen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään näe kokonaan sitä Mieluiten yksin -juttua.

   Hissi on niin kamala paikka suomalaisille, että koomikotkin ovat huomioineet sen.

   Ilari Johansson: Suomalaiset hississä
   Sami Hedberg: Suomalaiset hississä

   Sami Hedbergistä päästään taas itse aiheeseen.

   Vuonna 2007 MTV3:lla nähtiin Leijonan kita -ohjelma, jonka Nelonen otti omakseen vuonna 2013 nimellä Leijonan luola.

   (Alkuperäinen formaatti on japanilainen Lohikäärmeen luola. Miksi Suomessa siihen on otettu leijona, miten se liittyy Suomeen? Karhun luola olisi suomalaisuutta.

   No, Suomessa tunnetaan myös Tappahai-elokuva, jonka oikea nimi on Jaws eli Leuat. Onhan tietenkin Tappajahai myyvämpi nimi kuin Leuat.)


   Leijonan luola tulee jälleen, mukana sijoittajana Sami Hedberg. Vuonna 2023 Nelonen halusi laittaa nimeksi Leijonan luola Suomi

   (Miksi ihmeessä jokaisen ohjelman nimeen täytyy nykyään laittaa Suomi. Miten ennen on pärjätty ilman sitä?

   Ja Nelosen logiikan mukaan Leijonan luola ja Leijonan luola Suomi ovat eri ohjelmia, niillä on omat kausijaksotus - ihmelogiikkaa. Sama homma oli Nelosen Big brotherin kanssa. Vuonna 2019, kun Nelonen otti ohjelmistoonsa Big brotherin, niin silloin oli kuulemma BB:n 1. kausi.)


   En pysty ottamaan Sami Hedbergiä vakavasti Leijonan luola -ohjelmassa, enkä myöskään laulajana, jota on yrittänyt esittää vakavasti muutaman vuoden. Samilla on vahva koomikon leima, eikä pääse siitä iirti, vaikka ehkä haluaisikin.

   Vesku Loiri ja jossain määrin myös Jope Ruonansuu pystyi olla koomikon lisäksi myös vakavasti otettava taiteilija - lähinnä musiikin ja laulun puolella.

   Sami Hedberg pysyköön koomikkona, sen hän osaa.

   Poista
  2. Sami Hedberg perustelee, miksi hän on mukana Leijonan luolassa.

   Poista
 5. Siks kai Suomi että taviksetkin tajuaa härmää tuloo.
  Enemmän ihmettelen pitääkö olla niin raflaavaa että pitää ensin englanniksi vääntää jopa kokonaan, miten ne jotka ei osaa lainkaan enkkua pärjää?
  Tuolla mainittiinkin Shark tank, sitä olen katsonut mutta onko Leijonan kita ja Leijonan luola samanlaisia ohjelmia?
  En usko että ainakaan vartavasten ala katsomaan kitaa tai luolaa, vaikka olisikin Sami Hedberg (nyt odotan Samin pierua)

  Sami: Hissi jossa mennään yksin pierun kera kahdeksanteen.
  (Joku toinen oli pieraissut)

  Onneksi mulla ei ole traumoja että yksin tarvitsisi.
  Sen sijaan voisi ottaa pierusta kiinni, siis kuka pieree kaupassa hyllyjen välissä?
  Mitä jos ei tule tuhnua joka myrkyttäisi kaiken elävän, vaan äänellä, hävettääkö?
  Tuhnufrendini harrastaa muiden myrkytystä minusta se on tosi noloa. Muuen voi olla nauramatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohjelmien nimiä olen aiemmin pohtinut ja kironnut =)

   Juu, Shark tank, Leijonan kita ja Leijonan luola on samaa formaattia.

   Poista
 6. MTV3:
  Ei saa nauraa, jota juontaa Yleltä tuttu Viki Eerikkälä.

  Star Channel:
  Silent Library nähtiin alkuvuodesta 2023, vähän sama idea kuin on Ei saa nauraa -ohjelmassa.

  VastaaPoista
 7. MTV on aloittamassa massiiviset, 430 työntekijää koskevat muutosneuvottelut.

  VastaaPoista
 8. Seiskan:
  Iida Vainio ja Archie Cruz poistettiin Farmi-kuvauksista roisin käytöksen takia.

  VastaaPoista
 9. MTV on ollut tappiollinen kymmenisen vuotta. Nyt sen omistaja Telia hakee keinoja kääntää tv-liiketoiminta kannattavaksi.
  TV-toimintaa harjoittavalla yrityksellä on pystyssä pysyäkseen nykyään kaksi jalkaa: On perinteinen mainosraha. Ja sitten ovat suoratoistopalvelut.

  MTV:llä nuo molemmat jalat huojahtelevat. Juu lopetin aikoja sitten C moren.

  Vuonna 2020 tappiota tuli 28,2 miljoonaa euroa. Seuraavana vuonna 20,3 miljoonaa ja viime vuonna 19,8 miljoonaa. Kaikkiaan yritys on ollut raskaasti tappiollinen lähes joka vuosi viimeisen kymmenen vuoden ajan.

  Suomalaiseen viihteen ja journalismin tekemiseen on laitettu tällä vuosituhannella läjäpäin swedulaisrahaa, sillä MTV:n kaksi viimeistä omistajaa ovat olleet länsinaapureista. Ensin siipiään kokeili Bonnier. Nelisen vuotta sitten omistajaksi siirtyi Telia.

  ”Nyt tehdään suomalaista televisiohistoriaa”, MTV:n tuolloinen toimitusjohtaja Jarkko Nordlund hehkutti kaupasta ilmoitetussa tiedotustilaisuudessa.

  Sittemmin Nordlund siirtyi Maikkarista muihin tehtäviin. Ylläri.
  Myöskään uusi toimitusjohtaja Johannes Leppänen ei ole tappiokierrettä pystynyt katkaisemaan.

  Telia Finlandin toimitusjohtaja Heli Partanen on katsellut Maikkarin taloudellista kompurointia ensin kuluttajaliiketoiminnan johtajana ja vuodesta 2020 toimitusjohtajana.
  Luottamus tv-liiketoimintaan oli ainakin alkuvaiheessa suurta. Vuonna 2018 Partanen piti Telian jakeluverkon ja teknologisen osaamisen yhdistämistä MTV:n broadcasting-osaamiseen voittavana yhdistelmänä. Sen jälkeen puheet ovat muuttuneet varovaisemmiksi.

  Vastauksensa MTV:n tämän hetken tilanteesta hän haluaa aloittaa Suomea kauempaa. Partasen mukaan tv-markkina on ongelmissa Pöllölaaksoa kauempanakin.

  ”Koronahan nosti kysyntää hetkellisesti, mutta sen jälkeen suoratoistomarkkinoiden nopea nousu on tasaantunut. Lisäksi yleinen taloudellinen tilanne näkyy mainosliiketoiminnassa läpi koko Euroopan ja maailman.”

  Sekään ei helpota, että mainosrahoista ison osan ottavat edelleen Googlen ja lärvilän kaltaiset jätit.
  Vielä ostohetkellä pohjoismaisen tv-toiminnan tilanne vaikuttikin nykyistä ruusuisemmalta..Haistakaa ruusut. Kaupan taustalla vaikutti kehitys, jonka mukaan tv-ohjelmia, elokuvia ja urheilua katsotaan television sijaan verkossa ja älypuhelimillakin. Se loi teleoperaattoreille mahdollisuuden myydä samassa paketissa verkkoliittymä ja sisällöt.

  Tuota strategiaa Telia on toteuttanut. Se on myynyt mobiililiittymiä asiakkaille yhdessä C Moren sisältöjen kanssa ja koukuttanut näin asiakkaita uskollisempaan liikesuhteeseen.
  Ah jooh frendini jolla on Telian liittymä sai Cmoren kaupanpäälle mutta kaikki koodit sun muut kusi pahoin frendi sanoi Telialle pitäkää tunkkinne. Olen koittanut että siirtyisi jollekin muulle Elisa tai DNA mutta Elisa sanoi ei ole Spotifya joten, taitaa olla ainoa tuo Telia jossa maksaa niin Spotifysta kuin liittymästä.

  Heli Partanen vakuuttaa strategian myös toimineen. Asiakaspito ja asiakastyytyväisyys ovat olleet parempia kuin pelkkiä liittymiä kaupatessa. Toinen kysymys on, onko MTV:n sisältöjen tuoma lisäarvo Telialle kymmenien miljoonien tappioiden arvoinen.

  ”En rupea sille hintalappua laittamaan”, toimitusjohtaja toteaa. ”Se on kuitenkin ollut osa sitä strategista ajattelua, minkä takia koko kauppaan lähdettiin. Ja Telian näkökulmasta se on toiminut hyvin.”

  Analyyttikkopiireissä on silti jo pitkään odoteltu Telian toimivan. Inderesin analyytikko Joni Grönqvist arvioi heinäkuun lopulla HS:lle yhtiön pyrkivän eroon medialiiketoiminnastaan, ja samaa sanoi OP:n analyytikko Kimmo Stenvall Iltalehden haastattelussa.

  Partanen ei kiistä analyytikkojen tulkintaa. Telian johto on julkisestikin ilmoittanut yhtiön olevan ydinliiketoiminnaltaan telecom-yritys, joten siihen kuulumattomat osat voidaan karsia pois.

  Mahdollista ajankohtaa myynnille hän ei suostu arvioimaan.

  VastaaPoista

 10. ”Tällä hetkellä meidän fokus on kääntää tv-liiketoiminta takaisin tulokselliseksi, ja sitä kohti me kaikki yhdessä ponnistellaan. Tähdätään siihen, että MTV pystyy seisomaan omilla jaloillaan ja tarkastellaan tilannetta sen jälkeen. Keskitymme siis meillä nyt olevien liiketoiminta-alueiden kuntoon laittamiseen.”

  Laitetaanko niitä kuntoon myyntiä varten?

  ”Sen aika näyttää. Se ei vielä ole pöydällä. Nyt mennään tällä rakenteella eteenpäin.”
  Hokkuspokkus!
  MTV: n mukaan neuvotteluissa haetaan ”rakenteellisia ja toiminnallisia muutoksia, jotka voivat aiheuttaa työtehtävien muuttumista, yhdistämistä, lakkaamista, ulkoistamista, työsuhteen ehtojen olennaista muuttumista, osa-aikaistamisia ja irtisanomisia”.
  MTV:n muutosneuvottelusta kertovassa tiedotteessa tappioiden syiksi mainitaan muun muassa Venäjän hyökkäyssota, kiihtynyt inflaatio ja koronapandemia, joka ajoi yritysten mainospanostukset laskuun.

  Ratsastetaan korotsulla ja Venäjän sodalla ne ja inflaatiokortit on jo nähty-ja kuka haluaa nähdä mainoksia ja niiden välissä pätkä ohjelmaa, kenties uusinnanuusinnanähtyä.
  Esim ilmainen Ruutu palvelun Pluto, voi jessus yhden 21min ohjelman välissä on kymmeniä mainosrundeja. Pilaa koko 21minuuttisen, mutta huomasin EI tiettarilla katsottaessa vain TV kautta. En siis maksa mainoksista.

  Ja mielikuvitus töihin mitä roisia "yllätyspariskunta" teki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuonna 2018 uutisoitiin Telia-kaupoista ja samana vuonna alkoi MTV Katsomon harharetki, joka päättyi vuonna 2022. Vuonna 2022 näimme myös uutisen, että C More siirtyy osaksi MTV Katsomoa.

   Keväällä 2023 nähtiin MTV.llä Samalla rahalla -ohjelma, jossa muutettiin uuteen asuntoon (jos muutettiin). Huvittavaa oli, että joka jaksossa oli ainakin yksi kohde, jossa asunnonvälittäjä mainitsi erikseen "Ja tähän asuntoon Telia tarjoaa 5G-liittymän".

   Noin 10 vuotta Salattuja elämiä katsottiin yhdellä mainoskatkolla. Vuonna 2010 siihen saatiin kaksi mainoskatkoa. Ohjelmalle on varattu aikaa 30 min, mutta MTV Katsomossa näkyy todellinen kesto, joka on 20 min (tai 21 min) eli TV:n puolella 30 min ohjelma-ajasta noin 10 min on mainoksia.

   Vuonna 2016 MTV yritti amerikkalaista mainostahtia, Saturday Night Live -ohjelma pilattiin mainoksilla. MTV yritti korjata virhettään, mutta heikosti meni.

   Joissakin amerikkalaisissa sarjoissa huomaa kohtia, joissa on ollut mainos, mutta Suomessa ei - ohjelma on rytmitetty mainoksille.

   Vielä muutama vuotta sitten tunnin ohjelmat olivat todellisuudessa 41 min mittaisia, näkyy vieläkin tuo tyyli. Tämä johtui vanhasta laista, joka määräsi, kuinka monta minuuttia voi olla mainoksia tunnissa - 41 min oli joku kikkailu tähän sääntöön.

   Vuonna 2022 lakia muutettiin ja tuntikohtaiset rajoitukset poistuivat. Mikäli olen oikein ymmärtänyt, niin nykyään päivittäisestä TV-ohjelmalähetysajasta mainoksia ei saa olla yli 20 %. Ohjelmiin niitä voi vapaammin sijoittaa, kunhan pitää huolen ettei mainoksia näy liikaa vuorokaudessa.

   Poista
  2. Unohtui mainita, että TV-ohjelmat ovat nykyään liian pitkiä - globaali trendi.

   TV-ohjelmia pidennetään, koitetaan kasvattaa niiden hypeä, tähtäimessä mainostuotot. 2 tuntia on jo liian pitkä, varsinkin monissa kilpailuohjelmissa, joissa kilpailijoita putoaa pois (sisältö vähenee), jolloin loppuunpään jaksoissa ohjelmaan keksitään "höttöä", jotta ohjelmaa voidaan pitkittää kahteen tuntiin. Ei mitään järkeä. Hyvä esimerkki on Tanssii tähtien kanssa (TTK).

   Poista
 11. Olen monta kertaa nähnyt hypäyksen alkuperäisessa vaikkapa juuri Ruudun Pluto ohjelmassa, jos katson TV kautta näen miten järkyn monta mainoskatkoa tulee, niinkuin taas ja taas..sen sijaan tietokoneella näen vain aijaa tossa olisi mainokset.
  En näe tiettarilla edes Katsomon mainoksia kun frendi sanoo tulee mainoksia ja täysiä. Erikoinen huomio jos on vaikkapa välisivuilla Katsomo, tai on vaikka soffalla makaamassa, alkaa kuulumaan weridääntä, mitä ihmettä mistä se tulee, vaikkapa läppäri olisi lepotilassa. Sehän on maikkari siellä..ohjelma käynnistyy yllättäen ja pyytämättä. En ole kuullutkaan esim että Areena käynnistyy pyytämättä.

  En jakelisi ruusuja en.

  VastaaPoista
 12. Eilen alkoi Tietäjät tietää. Jotenkin pitkäveteinen ja monimutkainen sekä hidastempoinen. Välillä tuntui, että siinä on koitettu hakea jotain samaa tunnelmaa kuin on Haluatko miljonääriksi? -ohjelmassa - kysymyksien jälkeen (turhaa) jännitysmusiikkia. TV:n puolella ohjelma kestää 1,5 tuntia ja MTV Katsomossa sen pituus on ilman mainoksia 1 tunti 6 min eli noin 25 min on mainoksia.

  Eilen alkoi myös Ei saa nauraa. TV:ssä 30 min ja MTV Katsomossa 21 min. Ensimmäinen jakso oli ainakin melko "laiha". Ohjelmaa mainostetaan, että julkkikset menevät mökille tekemään ohjelmaa. Mutta teoriassa siihen olisi riittänyt melkein mikä vaan olohuoneen tyyllinen tila. koko ajan olivat yhdessä samassa tilassa, istuivat sohvilla sekä kertoilivat pieruhuumorivitsejä. Mieleen tuli kuin Big brotherin 24 tuntia, sen kaikki parhaimmat huumorikeskustelut olisi puristettu 21 minuuttiin. Ei saa nauraa -mökissä on kameroitakin kuin BB-talossa.

  Ei saa nauraa on kehitetty sen vuoksi, että Ville "Viki" Eerikkilälle saadaan uusi työ.

  VastaaPoista
 13. Nykyään Miss Suomikin ratkaistaan BB-tyyliin. Rahalla pystyi ostamaan ääniä, se siitä kauneudesta sitten.

  Miss Suomen marsut on kuuluisampia kuin hän itse.

  VastaaPoista
 14. Amazing Race Suomi -sarjan lentopäästöt herättivät kritiikin. Yle antoi Amazing Race Suomen päästötiedotteen asiantuntijan tarkastettavaksi.

  ---

  Nelosen Petolliset-sarjassa nähtiin (feikki) muistotilaisuus kirkossa (henkilölle, joka on elossa). Vaikka itse olen tapakristitty, niin mietin, että onko tuollainen sopivaa "viihdettä" kirkkoon? Monille kirkko on Pyhä paikka, niin oli melko epäilyttävää menoa.

  Ja miksi ohjelmassa edes on murha-elementti, kun ketään ei edes murhata - annetaan vain kirje (jolla "murhataan"). Karkotus olisi ollut parempi idea. Ai niin... murhan kautta päästään kirkkoon, tekemään outo performanssi.

  VastaaPoista