Kisailuvisailuja on lukematon määrä, mutta ehkä Tuplasta ja kuitista kannattaa aloittaa, unohtamatta Suomen tietoviisasta, jonka päätähti oli Erik Toivanen. 1990-luvulla Kolmosvisa, jota juonsi legendaarinen Reijo Salminen. Megavisa, Onnenpyörä, Bumtsibum ja Lasse Lehtisen Haluatko miljonääriksi?. Täytyy vielä mainita Kirsi Salon Heikoin lenkki. Monista edellä mainituista ohjelmista on tehty uusia versioita tai niistä tehdään, etenkin vuosi 2017 on ollut retro-ohjelmien aikaa.
Sanoisin, että Suomessa nähtiin tosi-TV:n ensi askelia, kun 2000-luvun alussa Taru Valkeapää juonsi Suurta seikkailua. Jo vuonna 1996 nähtiin feikkitosi-TV:tä Heartmix-sarjan muodossa, mutta sitä on haukuttu Suomen televisiohistorian huonoimmaksi sarjaksi - kunnia sekin. Suuri seikkailu oli kevyt selviytymiskilpailu, jonka jälkeen alkoi näkyä raskaamman sarjan Selviytyjiä. Vuonna 2005 Suomessa nähtiin Big Brother, josta avautui Suomen tosi-TV-tie - paluuta ei enää ollut.
2000-luvun alussa erästä kaistaa lähti kulkemaan kykyjenetsintä-formaatit. Vuonna 2002 Syksyn sävel, joka oli pyörinyt vuosikymmeniä, sai väistyä. Tilalle tuli nuorekas Popstars, seuraavana vuonna aloitti Idols. Vuonna 2007 nähtiin Talent ja vuonna 2010 X-Factor, Idolsin jäätyä tauolle. Jotta näitä kykyjä ei olisi jo tarpeeksi, niin vuonna 2011 saapui ruutuihimme The Voice of Finland. Uusimpia kykyohjelmia on Suomen hauskin tavis.
Miljonääri-Jussi avasi yhden polun 2004 vuonna. Uudet deittiohjelmat teki tuloaan, kun Kari Salmelaisen juontama Napakymppi oli päättynyt muutama vuosi aiemmin. Siitä lähtien Suomen poikamiehet/tytöt ovat päätyneet ensitreffien illallisen kautta alttarille, aina paratiisisaarille asti, lomailemaan keskelle houkutuksia.
Kun Bumtsibum päättyi vuonna 2005, kulisseissa rytisten. Jatkoi lauantai-illoissa uusi Huuma-ohjelma. Sanoisin, että Huumasta alkoi eräs peruuttamaton viihdeohjelmien kehityslinja. Keskiössä stand upin se-mukamas-hauska-setämies eli Jaakko Saariluoma. Oikeastaan saimme jo esimakua tulevasta vuosina 2003-2005, W-tyyli-sarja. Saariluoma viihtyi Huumassa pari vuotta ja vuonna 2009 Huuma hiipui pois. Kun joku poistuu, niin uutta tulee tilalle. Vuonna 2010 meitä alkoi viihdyttää Putous lauantai-illoissa ja kukas muukaan kuin Jaakko Saariluoma mukana. 2010-luvun huumori oli muuttunut nopeatempoiseksi ja halvaksi, kun vertaa vielä 1990-luvunkin huumorin vauhtiin. Putous jatkuu yhä, mutta vuonna 2014 Putouksen kulisseissa kuohui. Pitkäaikaisen MTV-pomon Jorma Sairasen kirja kertoo, että tuottaja Tuomas Summanen kiristi kanavaa Putouksen avulla.
(Tuomas Summasen lisäksi taustalla pyörii toinenkin "the evil mastermind". Summanen on ohjannut ja tuottanut monet ohjelmat joita katsomme, mutta monessa ohjelmassa tuottajana on ollut myös "kasvoton" Jasmine Patrakka. Patrakka on ollut monessa tuotantoyhtiössä ja kuin seuraa Summasta yhtiöstä toiseen tai sitten seuraa Jaakko Saariluoman ohjelmia.)
Tuomas Summanen halusi enemmän rahaa Putouksesta, mutta kun ei saanut, niin vei valtaosan Putouksen vakioryhmästä mukanaan - hyväkin niin. Putous-tuotanto järjestäytyi uudelleen ja Putous jatkoi uusilla henkilöillä, eikä kaatunut, kuten Tuomas Summanen odotti. Putoukseen saatiin uutta verta ja Tuomas Summanen teki Putouksen vanhoilla kuluneilla naamoilla paljon hypetetyn Kingin (2015), joka floppasi. Kingissä nähtiin mm. Jaakko Saariluoma ja Aku Hirviniemi, joilla olikin jo seuraava siirto mielessä Putouksen jälkeen. Syksyllä 2014 ilmestyi Posse, jota käsikirjoitti Jenni Pääskysaari. Possessa nähtiin Duudsonien lisäksi myös Hirviniemi ja yllätys yllätys... Saariluoma!
Kun Kingi oli ollut mitä oli, niin seuraavaksi yritettiin Saturday Night Live (SNL) -formaattia suomeksi, vuonna 2016. Suomen SNL:ää tuotti Tuomas Summanen ja ohjaajina mm. Jaakko Saariluoma ja Niina Lahtinen (Aku Hirviniemen silloinen vaimo). Pääosissa SNL:ssä oli mm. Aku Hirviniemi ja Kalle Lamberg. Niina Lahtinen myös oli yksi ohjelman käsikirjoittajista, joihin kuului myös Pirjo Heikkilä. SNL:n vieraslista näyttää tältä pohjalta oudolta. Melkein joka jaksossa "vieraana" oli Niina ja Pirjo. MTV 3 koitti SNL:n yhteydessä jenkkityylistä mainostaukotahtia, mutta se ei todellakaan sopinut Suomeen. Juuri, kun ohjelmassa päästiin vauhtiin, niin ruutuun tuli mainos. Vaikka Yhdysvalloissa SNL on suosittu, niin Suomessa se sössittiin piloille ja floppasi.
Jaakko Saariluomalle on edellä mainittujen ohjelmien lisäksi väsätty Stadi vs. Lande (aisaparina Kalle Lamberg) ja Game night -kisavisailut.
Puhuttaessa ns. talkshow-ohjelmista, täytyy mainita ensiksi Timo T. A. Mikkonen ja hänen 1970-luvun M-show. Mikkosen sanotaan tuoneen Suomeen talkshown. 1980-luvulla hänellä oli Tänään, tässä ja nyt -keskusteluohjelma. 2000-luvulle tultaessa talkshow-tyyliset ohjelmat yleistyivät, jokainen halusi oman keskusteluohjelman. Yksi vakavammin otettu on Arto Nyberg, jonka ideasta syntyi myös Hyvä Joulumieli -keräys.
1990-2000-luvun taitteessa aloitti kuuluisa "kökkötraktori" Ruben Stiller oman TV-ohjelmansa, samoin kuin Joonas Hytönen oman shownsa. Joonas Hytönen, samoin kuin moni muukin nykyinen TV-kasvo, tuli julkisuuteen legendaarisen Jyrki-ohjelman kautta 1990-luvulla. Vuonna 2004 Stiller ja Hytönen yhdistivät voimansa, saimme Ruben & Joonas -ohjelman. Vuonna 2009 Stiller alkoi juontaa Pressiklubia.
Vuonna 2002 TV:n puolelle hyppäsivät radiosta Henkka Hyppönen ja Tuomas Enbuske. He olivat tuttuja ääniä Kiss FM-radiokanavalta. Samaan juontajatiimiin kuului myös Jenni Pääskysaari, joka onkin nykyään naimisissa Henkka Hyppösen kanssa. Henkan ja Tuomaksen TV-ohjelma oli Hyppönen-Enbuske Experience. Tämän ohjelman kautta tuli tunnetuksi Ismo leikola (katkennut nakki -vitsit) sekä Krisse Salminen, joka on Reijo Salmisen (Kolmosvisa-ohjelma) tytär. Hyppönen-Enbuske Experiencen jälkeen Tuomas Enbuske jatkoi Juuso Myllyrinteen kanssa Tuomas & Juuso Experience -ohjelmalla.
Krisse sai oman shownsa vuonna 2003, jota kesti aina vuoteen 2007 asti. Vuonna 2009 Krisse ja hänen veljensä Eppu Salminen laittoivat yhteisen ohjelman, Ne Salmiset. Vuonna 2006 alkanutta Ennätystehdas-ohjelmaa juonsi Eppu Salminen. Ennätystehtaassa Eppu itsekin teki ennätyksiä, mutta jostain ihmeen syystä toisinaan hän teki niitä ilman vaatteita. Ennätystehtaasta parhainten muistamme ehkä Cola-Ollin (ei pysty, liian hapokasta) ja Mehu-Jannen. Eppu Salminen nähtiin ensimmäisiä kertoja TV:ssä 1990-luvun alussa Ruusun aika -sarjassa, jossa oli mukana myös hänen ex-vaimo, Minna Turunen.
Krisse Salminen on mukana myös Siskopeti-sarjassa ja YleLeaksissa sekä tuomarina Suomen hauskin tavis -ohjelmassa, kaverina Riku Nieminen. Siskonpedissä on mukana myös Niina Lahtinen, Pirjo Heikkilä sekä Joonas Nordman. YleLeaksissa on nähty myös Pirjo Heikkilä, Krisse ja Joonas Nordman. Nordman on näytellyt, käsikirjoittanut ja ohjannut Putouksessakin. Hän on myös ollut käsikirjoittajana Enbuske & Linnanahde Crew -ohjelmassa. Tietenkin Joonas Nordmanilla on oma Pelimies-ohjelma, jonka käsikirjoittajista köytyy Pirjo Heikkilä ja Teemu Laajasalo. Laajasalo on piispa, joka on ollut myös YleLeaks-ohjelman vakiokasvoja.
Enbuske & Linnanahde Crewin loputtua vuonna 2015, halusi jälleen tuo pieni besserwisserimme eli Tuomas Enbuske ohjelman, jossa voi kiusata kansaa. Vuonna 2016 saimme Enbuske, Veitola & Salminen -ohjelman, joka on Tuomas Enbusken, Maria Veitolan ja Roope Salmisen juontama suora keskusteluohjelma.
Roope Salminen, mistä ihmeestä hän oikein tuli! Vuonna 2015 Roope Salminen pamahti juontamaan Uuden musiikin kilpailua (UMK), jonka jälkeen hän ilmestyi Tähdet, tähdet -ohjelmaan sekä juontamaan Hittikärpänen-ohjelmaa. Lisäksi Roope Salminen oli varmaan jokaisen viihdeohjelman vieraana, tuntui, että häntä tungetaan väkisin julkisuuteen keinolla millä hyvänsä. Kaiken huippu nähtiin vuonna 2016, Roope Salminen Show - Roopelle oma keskusteluohjelma! Ohjelman vieraslista oli kyllä niin tutun kuivaa katsottavaa, Jaakko Saariluoma, Tuomas Enbuske, Jenni Pääskysaari, Pirjo Heikkilä, Eppu Salminen (oma isä) jne. eikö todellakaan ole muita! Oli sentään myös Mikko Leppilampi. Nykyään Roope Salminen on kiivennyt Putouksen juontajaksi, kun Heikki Paasonen poistui Putouksesta.
Riittikö Roope Salmiselle yksi Madafakin darra, vaiko Kolina? Vaikea uskoa, että Roope olisi noussut näin Kotikatu-sarjan saavutuksillaan. Onko taustalla vaikuttanut maineikas suku, isoisä Reijo Salminen, isä Eppu Salminen ja täti Krisse Salminen?
Vuonna 2016 nähtiin Sub goes Kolina -ohjelma, josta selvästi Ernest Lawson nousi Putoukseen. Vuonna 2017 Kolina-ryhmä sai Älä jäädy -ohjelman, jota käsikirjoittaa Essi Hellén - tuttu Putouksesta.
Roope Salminen on päässyt Mikko Leppilammen ja Heikki Paasosen rinnalle, kun mietitään, kuka voisi juontaa juhlagaaloja tai muuten suuria ohjelmia. Ehkä myös Mikko "Peltsi" Peltola voidaan laittaa tähän yhteyteen. Axel Smith kuului myös tähän pieneen joukkoon, mutta "kuvasi" itsensä pois markkinoilta.
Heikki Paasonen on toiminut Jaana Pelkosen kanssa Eurovision laulukilpailujen kommentaattorina Ylen televisiolähetyksissä. Hän ei kuitenkaan päässyt juontamaan Suomessa järjestettyä vuoden 2007 Eurovision laulukilpailua heikon kielitaitonsa vuoksi ja Jaana Pelkosen pariksi valittiin Mikko Leppilampi. Vuonna 2012 Heikki Paasonen sai palsamia haavoihinsa, kun teki Mikon kanssa Heikki & Mikko Show -ohjelman. Tätä showta käsikirjoitti mm. Kristiina Komulainen. Komulainen on tuttu ääni radiosta ja Paasosen vanha työkaveri The Voice -radiokanavan ajoilta - tekivät KPS-ohjelmaa yhdessä. Heikki & Mikko Shown tuotannon takaa löytyi tuttu nimi menneisyydestä, Joonas Hytönen.
Koitti päivä vuonna 2017, jolloin näimme Heikki Paasonen Shown. Heikki Paasonen otti ohjelmaansa mukaan myös äitinsä (työllisti seniori-ikäistä). Mukana oli tietenkin Pirjo Heikkilä ja Kari Hietalahti. Pitihän Paasosellekin heltyä oma show, kun Antti Holmakin oli sellaisen saanut jo vuonna 2015. Antti Holman vieraana nähtiin myös Roope Salminen! Riku Nieminen ja Niina Lahtinen tungettiin Nieminen & Lahtinen Showhun, jonka ensimmäinen vieras oli Pirjo Heikkilä. Heikki Paasosen uusin saavutus on Gladiaattorit-ohjelman juontajan pesti.
Koska Suomen politiikan ikirouta eli Paavo Väyrynen oli saanut oman ohjelmansa Me, Myself and I, niin Hjallis Harkimo ei halunnut olla Paavoa huonompi. Hän sai Hjallis-keskusteluohjelman. Hjallis halusi viettää enemmän aikaa Joel-poikansa kanssa, joten laitettiin pystyyn Harkimot-ohjelma. Harkimoiden klaaniin kuuluu myös Amanda Harkimo, mutta siitä ei sen enempää.
Hjallis Harkimo muistetaan Diili-ohjelmasta, mutta Diilin ensimmäisen kauden veti Jari Sarasvuo, joka muistetaan jo 1990-luvulta Hyvät, pahat ja rumat-ohjelmasta - hyvin epämääräinen keskusteluohjelma. Vuonna 2013 Sarasvuo sai Sarasvuo-keskusteluohjelman, jonka 2. kausi loppui kesken yhtä äkkiä. Syitä päättymiselle on esitetty muutamia, heikot katsojaluvut ja Johan Bäckman. Viimeinen jakso tuli 13.3.2014. Olin seurannut ohjelmaa ja päätin laittaa Jari Sarasvuolle palautetta Sarasvuo-ohjelmasta 10.3.2014.
Ote palautteesta, jonka kirjoitin Sarasvuolle:En saanut enää tähän mitään vastausta, olin kyllä saanut aiemmin vastauksen, kun kysyin, että voiko hänen työsähköpostiinsa laittaa ohjelmapalautetta - vastaus oli myöntävä. Ohjelma päättyi ja seuraavaksi kuulimme Sarasvuosta syksyllä 2014. Silloin Hän nimitti itseään toukaksi ja toivotti terveisiä kadotuksesta.
Sinulla on ehkä joskus karannut mopo käsistäsi. Sinua on pidetty ylimielisenä jne. Olet kouluttanut muita esiintymään, konsultoinut. Päädyit tauon jälkeen TV:seen, ohjelmaan, joka on nimetty nimesi mukaan.
Sarasvuo-ohjelma pursuaa tehokeinoja. Ensimmäistä kautta muistaakseni mainostettiin provosoivasti, alennuttiin herättämään katsojat kiroilemalla trailerissa. 1. kautta katselin vähän syrjäsilmällä (mikähän tämäkin ohjelma on -tyyliin), huomasin, että taidat tietoisesti provosoida katsojia, aiheita joista ihmiset varmasti saavat negaatioita. Tiedostat tämän hyvin, koska sanotkin välillä ääneen "ja taas joku pahoitti mielensä...". Näillä tehokeinoilla saa hyvin näkyvyyttä ja otsikoita, sitähän se bisnes on, markkinoit vain ohjelmaasi. Pekka Hyysalo oli hyvä veto. Joel Lilo -tempaus meni jo vähän överiksi, ei sen aiheen vuoksi, mutta se miten sitä mainostettiin medioissa. Mediat repivät otsikoita jo ennen haastattelua ja sen jälkeen tuli juupas-eipäs-rumba, syntyi kauhea hypekupla, mutta sekin on vain tietysti osa bisnestä, jolla haalitaan katsojia. Olet sen tason puhuja ja bisnesmies ettei sinun varmaankaan tarvitsisi pakosti alentua hypetysmarkkinointiin - kohuja kohun perään... #Pipopää =)
Olen myös miettinyt, kenen ihmeen esiintymiskoulutuksessa sinä itse olet käynyt viime aikoina? Franz Bardon taisi opettaa Hitlerille sen hypnoottisen tyylin puhua, jos en nyt ihan väärin muista. Nykyään välillä puhut kuin Jeesus (en ole kylläkään nähnyt hänen puhuvan), rytmität... puhettasi... tietoisesti... hitaaksi... ja samalla otat ilmeen kuin pääsi päällä olisi jokin sädekehä, enää puuttuu, että pitäisit kättäsi haastateltavan pään päällä. Tällainenhan tyyli on jälleen niitä tehokeinoja vaikuttaa katsojiin. Yritätkö luoda itsellesi jonkin Jeesus-imagon, tai sitten sinulle vain jäi päälle se kirkkokeikka, jonka teit. Onko TV-ala nykyään näin raadollista, että täytyy hypettää ohjelmia kohuilla ja muuttaa itseään Jeesukseksi, jotta pärjää TV-bisneksessä?
Mikko Leppilampi on juontanut Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaa vuodesta 2010 lähtien, joten hän taputtaa Heikki Paasosta olkapäälle, joka rämpii urallaan eteenpäin. Ei sillä, kyllä Heikki Paasoselle suo oman shown paremmin kuin jollekin neverhöördille Roope Salmiselle! Paasonen on ollut koko pienen ikänsä media-alalla, jo pikkupoikana Heikki Paasonen vilahteli TV:ssä. Radion puolellakin hän on hyvin vaikuttanut... mutta Mikko Leppilammella tuntuu olevan vain pitkä etumatka kumminkin häneen. Leikkimielinenhän tämä heidän kisailu onkin, ainakin luulen niin. Vaikka ehkä mielessä on vielä se vuosi 2007.
Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa on nähty Riku Nieminen, Jenni Pääskysaari, Krisse ja Eppu Salminen, vain enää Roope Salminen puuttuu. Mukana on ollut myös Vappu Pimiä, jonka TV-ura lähti TV-chatista. Vappu Pimiä poikkesi myös radionkin puolella ja palasi TV:n puolelle ruokaohjelmiin. Jotenkin hän myös päätyi tanssimaan tähtien kanssa sekä Tuubiin. Tuubissa on heiluneet myös Janne Kataja, Sami Hedberg, Jenni Kokander ja Ali Jahangiri. Tuubi-ohjelman vieraslista on ehkä kamalinta mitä viihdeohjelmissa on nähty, kierrättää samoja naamoja eri tuotantokausilla. 1. kauden avausjaksossa nähtiin Aku Hirviniemi ja Heikki Paasonen. 1. kauden 7. jaksossa oli Pirjo Heikkilä ja Roope Salminen. 1. kauden viimeisessä jaksossa olivat Roope Salminen, Krisse Salminen ja Pirjo Heikkilä. 2. kauden avausjaksossa oli kukas muukaan kuin Roope Salminen. Ismo Leikolaakin on näkynyt yhden kauden aikana pari kertaa. Tämä on ehkä paras esimerkki siitä ilmiöstä, josta yritän kertoa tässä kirjoituksessa.
Ennen Tuubia laittoi Vappu Pimiä Korkojen kera Jenni Pääskysaaren kanssa. Korkojen kera -ohjelman tuottajista ja käsikirjoittajista löytyy Joonas Hytönen, tuo Suomen Conan O'Brien - ainakin luuli olevansa aikoinaan.
Vuonna 2012 Jenni Pääskysaaren mies Henkka Hyppönen laittoi ruutuihimme Hyvät ja huonot uutiset -ohjelman. Ohjelman vakiopanelisteina toimivat Tuomas Kyrö, Mikko Kuustonen, Miika Nousiainen ja Pirjo Heikkilä. Henkilöitä on vaihtunut vuosien varrella, on nähty Niina Lahtinen, Paula Noronen. Hyppösen lähdettyä, tuli juontajaksi Suomen virallinen mini-Putin eli Kari Ketonen. Miika Nousiainen (mies, joka katselee katonrajaan) on käsikirjoittanut myös Putousta ja Kingiä ja on huolissaankin.
Jenni Pääskysaarikin halusi oman paneelishownsa ja näin saimme vuonna 2015 Pop’n’Roll-ohjelman, jossa Jaakko Saariluoman ja Mikko Kuustosen johtamat joukkueet kilpailivat erilaisissa musiikkiin liittyvissä tehtävissä vaihtuvien vieraiden kanssa. Ohjelman tuottajista ja käsikirjoittajista löytyivät vanhat kehäketut, Tuomas Summanen ja Jasmine Patrakka. Vieraslista vilisee jälleen tuttuja nimiä Heikki Paasonen, Krisse Salminen, Riku Nieminen, Aku Hirviniemi.
Mikko Kuustonen ei jaksa enää kirjoittaa lauluja, joten sitä raahataan säälistä ohjelmasta toiseen puhumaan huttua. Pitäähän vanhuksillakin olla päivätoimintaa. Ainoa asia, jossa Mikko Kuustonen on onnistunut, on hänen lapsensa. Iina ja Minka Kuustonen (Putouksestakin tuttuja), joiden serkku on Sami Hedberg - melkoinen suku. Mikko Kuustonen ja Jenni Pääskysaari on kirjoittaneet Isän tyttö, tytön isä -kirjan. Voi olla, että Mikko on vain sanellut ja Jenni kirjoittanut. Pääskysaari on ollut myös Kadonneen jäljillä, mutta etsi kaikkea muuta kuin Kuustosen kadonnutta nuoruutta.
Vuonna 2016 Jenni Pääskysaari huolestui ja jatkoi panelistin uraansa Pitääkö olla huolissaan? -ohjelmalla. Ohjelman juontajana toimii Jenni Pääskysaari ja vakiopanelisteina toimivat Miika Nousiainen, Kari Hotakainen ja Tuomas Kyrö. Tuomas Summanen ja Jasmine Patrakka häärivät jälleen taustavoimissa.
Minäkin kirjoitin oman huoleni tuohon Pääskysaaren ohjelmaan. Minun huoleni oli juuri tämä aihe, josta nyt kirjoitan. Pitääkö olla huolissaan, kun joka ohjelmassa esiintyvät ja vierailevat aina samat henkilöt ristiin ja rastiin? Kysymykseni ei päättynyt tuohon vaan se riistäytyi käsistäni ja jatkui vielä muutaman kappaleen verran. Viesti oli kuin tämä kirjoitus lyhennettynä muutamaan kappaleeseen. En tiedä onko kukaan lukenut huoltani silloin, mutta sattumaa tai ei, niin se kyllä huomioitiin ohjelmassa. Ohjelman 1. jaksossa vieraana oli kas kummaa Aku Hirviniemi, joka ensimmäiseksi kuin viittasi huoleeni tokaisemalla, että aina samat naamat pyörii näissä ohjelmissa - kuin itseironiaa. Pian tämän jälkeen kuulimme, että Aku Hirviniemi vetäytyy TV-ohjelmista pois masennuksen jne. vuoksi. Aku, olen pahoillani, jos syy oli minussa.
Näissä paneeliohjelmissa ärsyttää myös sekin, että ne ovat käsikirjoitettu etukäteen. Pitääkö olla huolissaan? -ohjelmassa vastaus huoliin ei tule koskaan sponttaanisesti, vaan ne on etukäteen mietittyjä. Varsinkaan Kari Hotakainen ei osaa ollenkaan edes näyttää siltä, että keksisi vastauksen siinä ja nyt. Hotakainen tuijottaa paperia ja lukee vastauksensa aina yhtä monotonisesti samalla kaavalla - fossiilihuumoria. Sama toistuu Hyvissä ja huonoissa uutisissa, Villi kortti -ohjelmassa, jossa on näkynyt myös Tuomas Kyröä sekä Paula Norostakin, ja jopa legendaarisessa Uutisvuodossa. Sentään Pop'n'Rollissa en ole havainnut tätä.
Hyvät ja huonot uutiset -ohjelmassa Henkka Hyppönen toi esiin nippelitietouttaa, mutta ohjelman raamit olivat liian ahtaat niille. Näin ollen hän väsäsi itselleen nippelitieto-ohjelman nimeltään Olipa kerran elämä. Ohjelmaa tuottaa jälleen Tuomas Summanen ja Jasmine Patrakka. Ohjelmassa Hyppönen saa esitellä vapaasti nippelitietouttaan ja kertoa australialaisista tuttavistaan, joista myös hänen puolisonsa Jenni Pääskysaarikin on kertonut omissa ohjelmissaan - samoja tarinoita.
Eikö tämä nippelitietomies tiedä, että Olipa kerran elämä on animaatiosarja 1980-luvulta. Olipa kerran Hyppönen olisi ollut parempi nimi ohjelmalle.
Vielä voisin mainita yhden kategorian, ohjelmat, jotka yhdistää ammattilaisia. Muistellaan menneitä, jaetaan kokemuksia, kilpaillaan keskenään jne. Tällaisia on mm. Vain elämää, Koomikot, Mestareiden mestari sekä Mertaranta ja legendat.
YHTEENVETOA
Tämä on niin laaja aihekokonaisuus ettei tässäkään kirjoituksessa ollut kaikkea mahdollista, mutta ehkä noin 20 vuoden muistetuimpia ohjelmia ja henkilöitä. Tavoitteena oli saada selville, mistä ja kuinka TV-viihde saa nykyään energiansa eli julkkiksia ja turhempia julkkiksia. Suomessa on tietty määrä henkilöitä, joita pääosin näkee TV-ohjelmissa. He tekevät omia ohjelmiaan ja vierailevat toistensa ohjelmissa ristiin ja rastiin.
Putous ja sen kaltaiset ohjelmat ovat vaarallisia, jos niihin jää jumiin moneksi kautta pyörimään. Aina samat naamat ja jutut. Tällainen meno kuluttaa helposti naamat puhki, taotaan, kun rauta on kuuma. Jossain vaiheessa homma menee kumminkin yli ja rauta kylmenee. Nyt vuonna 2017 on ollut muotia kirjoittaa kirja. Kirjoja täytyy mainostaa ja samat henkilöt juoksevat viihdeohjelmasta toiseen kertomassa samat jutut - tällaistahan se on. Viihdeohjelmat haalivat kuumia nimiä, jotta saavat korkeat katsojaluvut. Kuumat nimet menevät katsottuihin ohjelmiin, jotta saavat paljon näkyvyyttä. Mutta pitääkö sen Roope Salmisen mennä joka paikkaan usein... ja millä eväillä!
Tämähän ei toki ole uusi ilmiö, 1930-1960-luvuilla elokuvat olivat suosiossa. Lasse Pöystit, Tauno Palot, Esa Pakariset, Siiri Angerkosket jne. villitsivät silloin. Lasse Pöystillä oli oma Lasse Pöysti show.
Erästä "naamalinjaa" voi seurata 1960-luvulta ainakin 1990-luvulle asti. Heikki ja Kaija, josta Rintamäkeläisiin, siitä Tankki täyteen ja Reinikainen. Pelle Hermannista aina Metsoloihin.
Enpä tiedä miten tätä samojen naamojen näkymistä voisi estää. Suomi on niin pieni maa ja meillä on pienet piirit. Kun jostakin tulee enemmän tai vähemmän julkkis, niin hänet revitään heti johonkin ohjelmaan. Mikäli kukaan muu ei revi, niin ainakin sensaatiohakuinen Tuomas Enbuske ottaa ohjelmaansa, jotta voi sanoa olevansa ensimmäinen, joka haastatteli. Amatöörimainen Puoli seitsemän on pahnanpohjimmainen, se saa viimeiseksi, jos edes hoksaa.
Paljon jäi vielä huomioimatta, kuten BB-Niko ja Maisa Torppa sekä heidän Tuulitunneli, jonka on tuottanut ja osin käsikirjoittanut Jenni Pääskysaari. Aki Linnanahde juonsi tätä ohjelmaa. Enbuske & Linnanahde Crew päättyi, niin Linnanahde siirtyi Tuulitunneliin, voiko tästä päätellä mitään? Tuomas Enbuske vie järjen? Maisan ja Nikon luksusmatkat oli ihmeen hyvä matkailuohjelma, jos vaan pystyi suodattamaan Nikon ja Maisan turhat höpinät. Viidakon tähtösistä en jaksa edes puhua, Hottiksista puhumattakaan.
Ei pidä unohtaa myöskään Juuso "Mäkkäri" Mäkilähdettä, joka juontaa Suomen surkeimpia ohjelmia, paitsi Idols ei ole surkea ohjelma.
Sohvaperunat on ohjelma, jossa tavikset katsovat TV:tä. Heistä tuskin tulee edes turhia julkkiksia, kun ovat niin normaaleita taviksia.
Mutta niin, TV:ssä pyörivät ihmiset tekevät vain työtään. Yksi ohjelma päättyy, niin toisen on alettava, eikä naamojen vaihtuvuusvauhti ole kovin nopeaa. Tietty massapallo pyörii ohjelmasta toiseen, kunnes naama kuluu. Radiosta hypätään useammin TV:seen kuin TV:stä radioon - radioon mennään, jos muuta ei ole. Mitä TV-viihteen henkilöt tekisivät ilman uusia ohjelmia? Vaikea on kuvitella Tuomas Enbuskea lompsimassa työkkäriin hakemaan töitä. Ei homma niin toimi TV-alalla, kun ohjelma loppuu, niin sitä keksitään uutta ohjelmaa. Näin helppoa se on TV-alalla. Jos ei muuta keksitä, niin ainakin Komediakeittiö.
Putouksessa tehtiin kauan virhe, pidettiin monta kautta sama ryhmä ja samat vitsit. Tästä johtuen tietyt naamat alkoi kyllästyttään jokaisessa ohjelmassa. Putouksessa tulisi olla vain yksi vanha konkari ja muut aloittelijoita per kausi. Näin Putous toisi julkisuuteen joka vuosi uusia naamoja, joilla olisi sitten naamaa päästä johonkin muuhunkin - ponnahduslauta.
Luotan tässä kirjoituksessa esiintyvien henkilöiden huumoritajuun. Etenkin Roope Salminen on saanut osansa, jonka nimi tulisikin lukea Aina Inkeri Ankeisen äänellä tässä kirjoituksessa. Mikko Kuustonen... no, minkä hän itselleen voi. Tuomas Enbuske varmaan haastaa minut nyt johonkin älykkyystestikilpailuun. Jaakko Saariluoma, olet sinäkin ihan hyvä tyyppi, mutta Jenni Pääskysaari on Korson jätkä!
P.S.
Kuinka niin olen HC-tason TV-katsoja?
Lue myös:
Varmaan nuo vanhemmat visa-kisailut ovatkin asiallisia ehkä kuivahkojakin, verrattuna näihin uusiin versioihin, ja ennenvanhaan Pata Kakkonen kaksi vanhaa veikkoa keitteli häränpyllyä, leppoisasti jutustellen, nyt kaikenmaailman rääväsuu katastrofikokit pauhaa, että inhoan.
VastaaPoistaIlman sun linkkejäs oisin pihalla että siis mikä, tuo Onnenpyörä jättänyt hauskan muiston, vauva joka ei ollut puolivuottakaan sitterissään rakasti niitä värejä, koska rävähti itkuun kun kanavaa vaihdettiin.
Usein kotona oli kisakatsomia, kisailtiin siis innolla mitä telkassa kulloinkin kisailtiin.
Nykyään saatan huvikseni arvuutella omaa miljonääri vastausta.
Heikoin lenkin Kirsi Salo loi pelottavan ja ankaran visailuemännän vision, sen sijaa muna kovana koko pelin ajan toimiva munamies laukoo toinen toistaan naurettavampia lohkaisuja, tyyliin kenen vaippa vuotaa.
Passi ja Hammasharja (mm. Taru Valkeapää) oli hauska, se kyllä synnytti matkaquumetta.
Tavikset tahtoo tositeeveen, kyl Suomen BB kuului listalle, tapitettiin minkä kerkes.
Vasta viimeisimpiä BB ei enää kiinnostanut seurata, on sellainen mielikuvakin että ei enää katsojaluvutkaan hivonneet pilviä. Suomen selkkareita en ole nähnyt.
Uutta bumtsibumia en seurannutkaan kuin ehk pari jaksoa, ei ole juontajan vika ettei toimi.
Herrat Harkimot, pakkoko oli heti kutsua Amanda Harkimo, pyytäkää myös Leena Harkimoa.
Tietynlaista nepotismia täynnä moni ohjelma.
Jos Game Nightissä on salkkareista pari ja pari tubettajaa, ne ainakin osa löytyy seuraavan päivän bossesta..Myös Tuubissa oli tubettaja joka sattui olemaan (g)rillit huurussa ohjelmassa. /tavaramerkki r-vika joka on aika sööttiä.
Ei siinä mitään, kiva että uusia naamoja nousee netin maailmasta, mutta niihinkin kyllästyy herkästi.
Onneksi en ole kyllästynyt Jaakko Saariluomaan..pahasti.
Olen kyllästynyt mm. Niina Lahtiseen. Kuten vain Elämään.
Tykkään Pirkka-Pekka Peteliuksesta, nauran kun näen hänet.
Tykkään Kummeleista, ja tykkäsin la- illan huumasta.
Roope on ihan kiva, mutta miksi joka paikassa?
Vaikka toisinaan kyllästyn äkkiä johki kestonaamaan.
Pitääkö olla huolissaan?
Tai jos sillä tyypillä on kitisevä ääni, ei kestä erkkikään.
Yks kitisijä oli hiljattain, mahtoiko olla pitääkö olla huolissaan tms. Samaa luin lehdestä jonkun mielipide että ne lukee papereista mitä sanoo, eli samaa kuin mainitsit ko sarjasta.?
Itse olen antanut palautetta mm Sampo Marjomaalle.
Hän kun sanoi kerran "spyy show"..Sen spyy tarkoottaa oksennusta.
(Ei osannu sanoo spai)
En saanut mitään vastausta.
Todellinen urheilu ja puujalkavitsien tyyssija v 2001-2009
Se on Siinä. Oiskos minkään muun maan itsetunto kestänyt vastaavaa pelleilyä ureiluhistorian synkimpänä kautena.
Ja se jäniskevennys!
Tuon vastine kaiketi on Villi Kortti se taitaa pyöriä vielkii.
Sen mainitsitkin.
Tuosta Taru Valkeapään juontama Suuri Seikkailukaan ei ollut niin suosittua kuin Hugo.
Kun äitee tapas kokki Aihisen, kysyi koska kaappaus keittiössä jatkuu, Kape sanoi ei tiedä pitää kysyä telkkarin pomoilta.
Ei aikaakaan kun se taas tuli ohjelmistoon..
PUTOUS juontajana jatkaa tuttuun tapaan Roope Salminen. Keväällä 2018 nähtävä kausi on ohjelmalle jo kahdeksas.
Viime kauden nimistä mukana jatkavat Pilvi Hämäläinen, Mikko Penttilä, Ernest Lawson ja Timo Lavikainen. Ohjelman uudet tähdet ovat puolestaan Kiti Kokkonen, Pihla Penttinen sekä Alina Tomnikov.
PS. Kuinka niin!
-C
Patakakkonen saattoi toisinaan näyttää tahattomasti melkein Mad cookilta.
PoistaRiku Nieminen ei juu vedä vertoja Kirsi Salolle. Passi ja hammasharja -ohjelmaa juonsi myös Tino Singh. (ihku) Taru Valkeapää tuli tunnetuksi Hugo-peliohjelmasta.
Juu, uusi ilmiö on tubettajat. Heistäkin tulee TV-hahmoja. Onkohan Lakko ja Herba päässeet pisimmälle, kun ovat nyt Possessa. Mielenkiintoinen reitti julkisuuteen.
Se on siinä -ohjelma oli kyllä legendaarinen jäniskevennyksineen.
Putouksen lisäksi jatkuu myös Kingi, mukana Jaakko Saariluoma. Roope Salmisella alkaa Mökkireissu.
Tähänkin laitoin linkkejä, jotta lukija voi syventää aihetta halutessaan.
Tänks linkeistä!
VastaaPoistaPatakakkosen Jaakko Kolmonen oli Madien kokkina kerran, nyt en muista tekikö se urbaanista supista pihvejä..Tubesta löytyi.
Itse pidän Jaakkoa (rip) ja sen paria Veijo Vanamoa kaikkien kokkejen isinä.
Mad Cook show ja Madventures on ihan parhaita ohjelmia.
Ihku..Taru V tunnetaan HugoTaruna, ei enää mieli telkkariin.
Siitä Hugo ohjelmasta, yks hauska juttu, kun tuli teknisiä ongelmia, Tarun piti keksiä soittajalle jotain, mm "kipases naapurissa sanomassa että oot päässy telkkariin!"
Kyllä on uusi ilmiö tubettajat, ja nää jotka tekee mm meikki tai vaate videoita, saa usein lahjuksia, siksi kai niitä nassuja näkyy telkassakin.
Piti tuohon tykkäyslistaan lisätä Veitola, oonko ainoa joka tykkää siitä, Maria Veitolaa näkee monessa sarjassa, mm. Enbuske, Veitola & Salminen show. Roope siellä ja täällä, vai vielä mökeilläkin...
Veitolan aiemmat talk showt sun muut on jääny minulta ohi, mutta tuo Yökylässä, siitä pidän, luin jostain että sekin sarja jatkuisi.
Tuli tieto että Vedetään hatusta jatkuisi.
Juontajana nähdään _ensimmäistä_ kertaa Jenni Pääskysaari, joka myös käsikirjoittaa ohjelmaa. Joopajoo.
-C
Vedetään hatusta (2018) on näemmä rakennettu Kolina-improryhmän ympärille - kaikki vakiojäsenet Kolinasta. Mukana Roope Salminen! (ja muut kumppanit).
PoistaKolinasta selvästi tehdään jotain uutta Stella polarista. Stella polariksesta on tullut Putous-hahmokin (Mikko Penttilä).
Nelosen Pallon ympäri -uutuussarjassa matkataan eksoottisiin kohteisiin julkkiskolmikon kera. Taitaa olla joku Suomen miniversio Amazing racesta, jossa raahataan Mikko Kuustosta ympäri maapalloa.
VastaaPoistaAR amatsonien rallia ei saa kopioida, sen takia en ole suomi-versioo katsonutkaan.
VastaaPoista-C
Pallon ympäri oli aikas laimea sarja. Viihdettä ja jäi hämäräksi, että paljonko se meni käsikirjoituksen mukaan. Loppuhuipennus oli kyllä lattea, kolme tyyppiä ravaa johonkin hotellin yläkertaan ja muistaakseni ei mitään amerikkalaista vastaanottoa voittajalle.
PoistaTV-kanavilla raju taistelu ruutukasvoista:
VastaaPoistaMTV luo tähtiä, Nelonen kaappaa ne itselleen.
Enbuske, Veitola, Salminen (EVS) pyöri MTV3:lla vuosina 2016-2018. Sen jälkeen ohjelma päättyi yllättäen, syyksi sanottiin juontajien kiireet. Oikeat syyt olivat kulisseissa velloneet riidat, joiden takia Maria Veitola ja Roope Salminen halusivat lopettaa ohjelmassa. Tuomas Enbuske oli suoraan sanottuna kusipää.
VastaaPoistaOlihan se päättyminen vähän outoa. Nyt selvisi todellinen syy.