perjantai 7. kesäkuuta 2024

Nelonen-kanava pilasi tosi-TV:n - osa 2

Turhien julkkisten tosi-TV jatkuu

Kesällä 2023 kirjoitin Nelonen-kanava pilasi tosi-TV:n ja nyt jatkuu sama aihe.

Amazing race Suomi -ohjelmasta tulee toinen tuotantokausi syksyllä 2024. Myös Selviytyjät Suomi sekä Farmi Suomi (revanssi) jatkuvat syksyllä. Selviytyjät ja Farmin katsojat ovat kyllästyneet, kun joka ohjelmassa pyörii samat julkkikset. Miksi nykyään näihin tosi-TV-ohjelmiin ei oteta tavallisia ihmisiä - taviksia?

Nelonen Median kotimaisen viihteen päällikkö Mirko Baas selittää:
Julkkikset tuovat mukanaan jo heistä valmiiksi kiinnostuneen yleisön. Julkisuudesta tutut henkilöt myös kiinnostavat mediaa tuntemattomia henkilöitä enemmän, joten ohjelma saa luontaista PR-näkyvyyttä osallistujiensa kautta. Näin ohjelma näkyy mediassa useammin kuin tavallisista henkilöistä koostuvat ohjelma ja kerää myös sen ansiosta uusia katsojia.

Mitä monipuolisempi osallistujien joukko on, sitä monipuolisemman yleisön ohjelma myös saa. Politiikkaa seuraava katsoja kiinnostuu ohjelmasta, kun siellä on tuttu poliitikko, jääkiekkoa seuraava katsoja taas löytää sieltä ex-urheilijan tai vaikka joku näkee ohjelman avulla uusia puolia lempikirjailijastaan.

Kun katsojalla on ennakkoon mielikuva ohjelmaan osallistuvasta julkisuuden henkilöstä, ohjelma voi rikkoa tai vahvistaa ennakkoajatusta ja näin koukuttaa katsojaa. Katsojalle tunnesiteen muodostaminen tuntemattomaan osallistujaan vaatii hidastempoisempaa tarinankerrontaa, koska osallistujan taustoitus pitää rakentaa tavalla, joka tuo katsojalle reaktion esiintyjään ja halun seurata hänelle entuudestaan täysin tuntematonta ihmistä.

Nelonen median strategia on siis vain tehdä rahaa julkkiksien avulla, julkkikset tuo katsojat ja medianäkyvyyttä - näinhän Mirko Baas sanoo. Mirko Baasin mukaan tavallinen henkilö (tavis) ei tuo nopeaa rahaa tai medianäkyvyyttä.

SUURI SEIKKAILU
MTV3 teki Suurta seikkailua vuosina 2001-2005, kuinka silloin luotettiin tavallisiin henkilöihin ja silloin ohjelma oli huippusuosittu? MTV3 esitti Suurta seikkailua 30 päivän ajan, joka päivä tuli uusi jakso. Nelonen esitti 10 jaksoa, yksi jakso viikossa. MTV3:n versiossa katsojat elivät Suurta seikkailua 30 päivää putkeen. Kun vertaa Nelosen ja MTV3:n Suurta seikkailua, niin Nelosen versio jää kyllä pieneksi seikkailuksi.

MTV3 päätti lopettaa Suuren seikkailun yllättäen, vaikka se oli vielä huipulla. Syitä lopettamiseen oli monia, MTV3:n johtoryhmä ei enää luottanut ohjelman vetovoimaan "Tämä on nähty", ohjelmaa tehtiin 30 päivää 24/7, joten oli myös kallis. Alkoi tulla myös muitakin seikkailuohjelmia, joissa oli vähän enemmän extremeä.

Suuren seikkailun (MTV3) tuottaja Jaana Besmond arveli vuonna 2019, että 2000-luvun alun Suuri seikkailu ei enää sellaisenaan kiinnostaisi tämän päivän katsojia.

Tuottaja Jaana Besmond vuonna 2019:
Se on liian kiltti ja viaton. Se voisi menestyä ehkä nuorten ohjelmana tai jos sitä kuvattaisiin Lapin talviolosuhteissa. Mukaan saataisiin enemmän extreme-olosuhteita.

Nelonen kaivoi Suuren seikkailun haudastaan, mutta enpä menisi sanomaan, että 2000-luvun alun Suuri seikkailu olisi ollut kesympää menoa kuin Nelosella vuonna 2024. Vuonna 2001 Posiolla (finaalijakso) yövyttiin kallionseinämällä. Neloselta puuttui myös mystinen tarinallisuus, MTV3:n versiossa nähtiin shamaanikin.

Mikäli Nelonen olisi toteuttanut Suuren seikkailun kuin toteuttivat Big brotherin (joka päivä uusi jakso), niin silloin Nelosellakin oltaisiin ehkä nähty Suuri seikkailu. MTV3 toteutti Suuren seikkailun "livenä" 30 päivää ja Nelonen nauhoitti 10 jaksoa. Sanoisin, että MTV3:n versio oli paljon suurempi kokemus, eikä Nelosen versio ollut ainakaan extremempi, vaikka finaalijaksossa nähtiin talviolosuhteita.

Huom. Ylekin teki Metsähaasteen ja heitti nuoria tubettajia metsään ilman älypuhelinta (se oli extremeä!).

Vuonna 2003 lappeenrantalainen Kaisa Sirkiä kilpaili Suuressa seikkailussa.

Kaisa Sirkiä kommentoi Nelosen Suurta seikkailua:
On ihan hauska verrata meidän kisaan. Mutta miksi pitää olla julkkiksia kisaajina? Taviksissa voisi olla tosi mielenkiintoisia hahmoja.

BIG BROTHERISTA SELVIYTYJIEN KAUTTA FARMILLE
Alla olevassa taulukossa on joitakin Nelosen käyttämiä julkkiksia ja muutama ohjelma - Nelosen julkkispiiri pyörii. Kyseiset julkkikset ovat olleet muissakin ohjelmissa, mutta taulukkoon otin muutaman ohjelman. Niko Saarista en listannut, koska hän on ollut kaikissa tosi-TV-ohjelmissa, hän elää niillä.

Henkilö Big brother Selviytyjät Farmi Amazing race Petolliset Erikoisjoukot
Kristian Heiskari 2019 2021
2024
2022      
Helmeri Pirinen 2019 2021
2022
    - 2024
Jasmiina Yildiz 2021 2022        
Viki Konssi   2023 2020
2024
     
PastoriPike     2021     2024
Bakari Diarra   2024   2023    
Henny Harjusola     2022
2023
2024
     
Pinkku Pinsku 2021 2023        
Mia Haataja 2022 2024        
Karoliina Tuominen   2020
2022
       
Sami Jauhojärvi     2024     2023
Sita Salminen   2024     2023  
Bile-Dani   2021 2024      
Taulukkoa voi rullata sivulle päin.

Jos on julkkis ja väleissä Nelonen median kanssa, niin taulukosta voi jo päätellä, että silloin päätyy suurella todennäköisyydellä Selviytyjät- ja/tai Farmi-ohjelmaan. Ehtiväisimmät julkkikset menevät samaan ohjelmaan pari tai jopa kolmekin kertaa.

Nelonen media harrastaa "nepotismia". Karoliina Tuominen ja Mia "Millu" Haataja ovat töissä Nelonen median omistamilla radiokanavilla. Nelonen media työntää omia työntekijöitä omiin ohjelmiinsa - erikoista.

Erikosta oli myös ottaa Suureen seikkailuun Nina Mikkonen, jonka kunto ei riittänyt alkuunkaan - muut kantoivat häntä tunturia ylös.

Keväällä 2024 Farmissa nähtiin ehkä erikoisin juttu. Farmi-kautta mainostettiin Dannylla, mutta mitä tapahtuikaan, kun ensimmäinen jakso alkoi.

Ilta-sanomat oli bongannut minun X-viestini:
Farmi Suomea mainostettiin lehdissä Dannyn naamalla, mutta eihän Iso-D:llä ollut aikomustakaan jäädä koko ohjelmaan. Paljonkohan Dannylle maksettiin tuosta mainoskeikasta – polvi tuusana. Ei edes pystynyt kävelemään. Mikä järki oli koko touhussa?

MTV:n Töllötuomaritkin oli samoilla linjoilla.

MTV:n Töllötuomarit kommentoi:
En ihan ymmärrä, miksi Danny lähti ohjelmaan mukaan ja miksi tuotanto pyysi häntä mukaan?

Tässä on varmasti joku formaattiasia, että pitää ottaa joku vähän vanhempikin herrasmies sinne mukaan. Minun mielestäni tämä on väärin, koska senhän tietää kaikki, että hän ei voi siellä pärjätä.

Danny paljasti MTV:lle lähteneensä kisaan lähes liikuntakyvyttömänä.

Danny paljasti:
Raskainta kisassa oli se, että lähdin puolittain invalidina tähän ohjelmaan mukaan.

Katso-lehdelle Dannylla oli eri selitys.

Danny selitteli (houraili):
Kun huomaa saunan ja peseytymismahdollisuuksien alkeellisuuden, voi todeta, että ei tämä ole minua varten.

Danny oli hyvä esimerkki Nelonen median strategiasta. Danny on sen luokan julkkis, jolla saatiin hypeä ohjelman ympärille, mutta etukäteen oli (varmasti) sovittu ettei Danny edes yritä olla ohjelmassa mukana - pelkkä mainossyötti.

Farmi-ohjelmassa nähtiin myös Nelonen median strategian kääntöpuoli (pimeä puoli). Tuotanto voi kohdella ohjelmaan osallistujaa melkein miten vaan, koska on olemassa salaisia sopimuksia.

Farmissa Miina Äkkijyrkkä valittiin torppariksi, mutta sitten tapahtui jotain, tuli selvästi käsikirjoitettu tapahtuma. Muut farmilaiset eivät olleet nähneet Miina Äkkijyrkkää hetkeen ja sitten he "löysivät" kirjeen.

Kirjeessä luki:
Torppari Miina on poistunut farmilta. Teidän täytyy keskuudestanne valita nyt uusi torppari.
Jakson lopussa ruudulla luki:
Tämän jakson kuvausten ulkopuolella tapahtuneiden asioiden vuoksi, Miina Äkkijyrkkä ei jatka Farmi Suomi -kilpailussa.

Asia jäi ilmaan roikkumaan, sitä ei mitenkään selitelty. Tuotantokaan ei tietenkään puhu mitään.

Tuotantoyhtiön edustaja Petra Martikainen kommentoi:
Tuotantoyhtiö ei kommentoi yksittäiseen kilpailijaan liittyviä asioita. Ohjelman tekemisessä noudatetaan yhdenvertaisuusperiaatetta ja turvallisen tilan toimintatapoja. Mikäli nämä vaatimukset eivät kilpailijan toimesta täyty, on kilpailussa jatkaminen mahdotonta.

Näin ollen saa käsityksen, että Miina Äkkijyrkkä on sanonut tai tehnyt jotain, joka on "rikkonut jonkun turvallista tilaa" (woke-termistöä), kun kamerat eivät olleet päällä.

Miina Äkkijyrkän mukaan tuotanta käyttäytyi törkeästi. Äkkijyrkän mukaan hän ei lähtenyt Farmilta omasta aloitteestaan, eikä tapahtuneeseen ollut hänen näkemyksensä mukaan ulkopuolista syytä.

Miina Äkkijyrkkä Kommentoi:
Ilmoitus oli tökerö ja suoraviivainen, ilman selityksiä tai muutakaan tutkimista. Mahdollisimman loukkaavalla tavalla, ilman hyvästejä, ilman ystävällisyyttä. Asiallisuutta! Minua ei kutsuttu loppukaronkkaan eikä mihinkään sen jälkeen.

Nelonen media muotoilee asian omalla tavallaan.

Nelonen media selittää Miina Äkkijyrkän poissaoloa:
Miina Äkkijyrkän suhteen tilanne oli se, että koska aiemmin kuvauksissa oli päätetty, ettei Miina jatka Farmilla, hän oli vapautettuna myös semifinaalin ja finaalin kuvauksiin osallistumisesta.

Nelonen median mukaan Miina Äkkijyrkkä "vapautettiin" kuvauksista. Miina Äkkijyrkkä itse ei koe asiaa ihan noin.

Huom. onkohan Nelonen media huomioinut päätöksissään tarpeeksi Miina Äkkijyrkän aspergeria?

Miina Äkkijyrkkä ei suosittelisi ohjelmaan lähtemistä, mikäli taustalla on traumaattisia kokemuksia. Tämä on mielenkiintoinen juttu, sillä kun lukee Farmin lopputekstejä, siellä mainitaan psykologi Laura Stenroos. Tuotantoyhtiöt käyttävät tosi-TV-ohjelmissa psykologina Laura Stenroosia, jota on kutsuttu myös tuotantoyhtiöiden kätyriksi.

Huom. Eevis, joka osallistui Big brotheriin vuonna 2019, on nähnyt painajaisia Laura Stenroosista ja on varmaan kironnut hänet alimpaan helvettiiin.

Kuuntele myös Laura Stenroosin haastattelu.

Miina Äkkijyrkkäkin on varmaan tavannut psykologi Laura Stenroosin.

Toisinaan tuntuu siltä, että Nelonen media tekee sopimuksia julkkiksien kanssa, että ne pyörivät tietyn ajan Nelosen ohjelmissa. Vuonna 2017 pinnalle nousi erikoinen juttu. Mikael Gabrielin mukaan hänen biisinsä hyllytettiin Nelonen Median radiokanavilta, koska artisti oli mukana MTV:n TV-tuotannossa. Vuonna 2019 asiasta tehtiin kirjallinen kysymys eduskunnassa ja herätti kysymyksen, onko Suomeen syntynyt musiikkihirviö? Nelonen media hallitsee koko Suomen musiikkibisnestä sekä pyörittää tosi-TV-rulettia.

Huom. ainakin Big brotheriin osallistujan on ollut velvollisuus olla käytettävissä vuoden ohjelman jälkeen.

Lue myös:
TV-viihteen historiaa ja sen pienet piirit
Idols 2017 ja sen pienet piirit
Turhien julkkisten elämää

1 kommentti:

  1. Miksi Suomi ratastaa melankolisilla tosi-tv:lla jotka eivät avaudu kenellekkään.
    "Se on liian kiltti ja viaton. Se voisi menestyä ehkä nuorten ohjelmana tai jos sitä kuvattaisiin Lapin talviolosuhteissa. Mukaan saataisiin enemmän extreme-olosuhteita"

    Ehdotus: Riisutaan ne Lapissa nakuiksi, siinä extremeä ai niin on jo olemassa vaatteensa unohtaneet pyllyilijät.

    Sohvapotuista ja radioäänistä tehdään kisaajia, ja tubettajista samoin, harvemmin toimii.
    Piiri pieni pyörii, varokaa mörköä.

    Gogglebox on viihdyttävin, brittipotut saavat katsella jopa Netflix tarjontaa ja muuta jenkkihapatusta, Suomen sohvapotut katselee vain ylen tarjontaa eikös?

    En katso Selkkareita Suomi enkä Farmia, mutta äitini katsoo Farmia vain jos on joku "hyvä tyyppi" eli toisin sanoen hyvä suustaan, kuten Miina Äkkijyrkkä.
    Vaikken katso, aina joku katsoo.
    Danny Danny hommaa tekopolvet ja lonkat, toivu ja taas kisaamaan oikeasti.
    Liikuntakyvyn menettänyt lähtee kisaan, ja vieläpä pullapers..nöyy!

    VastaaPoista