torstai 11. toukokuuta 2023

Raha, velka, digieuro ja QFS

Maailmassa on enemmän velkaa kuin rahaa

Kymmenisen vuotta sitten kirjoitin Miten maailman talousjärjestelmä sai alkunsa, tällä kertaa hypätään todellisuuteen ja nykyaikaan.

Raha, tuo välttämätön paha. Kaikkihan tietävät mikä on raha ja kuinka raha toimii, vai tietävätkö kaikki? Mitä raha oikeastaan on ja miksi maailmassa on enemmän velkaa kuin rahaa? Tällaisiin kysymyksiin yritän nyt löytää selityksiä.

RAHA
Suomen luonnossa vipeltää paljonkin rahaa, koska suomen raha-sana on tarkoittanut aikoinaan oravannahkaa, jota käytettiin maksuvälineenä.

Nykyään rahan olemus on velka, raha on siis velkaa - joku on aina velkaa jollekin. Nykyään raha on pääosin aineetonta, ”numeroita pankkien tietokoneissa”. Rahan arvo määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan.

1660-luvun alussa ruotsalaiset keksivät, koska hopea- ja kultakolikoita on hankala kuljettaa (nehän painaa), tehdään paperista rahaa, jota nimitetään seteliksi. Idea levisi äkkiä muuallekin Eurooppaan. Nerokkaat kiinalaiset olivat tajunneet tehdä näin jo 1000-luvun alussa.

Alkujaan rahan arvo oli riippuvainen ns. kultakannasta, seteleitä eli rahaa laitettiin liikkeelle (painettiin), niin paljon kuin valtiolla oli kultaa hallussa. Kullalla sai rahaa ja rahalla kultaa jne. Tämä systeemi toimi ensimmäiseen maailmansotaan asti ja kompuroi vielä toiseenkin maailmansotaan. Kultakannan rauniot haudattiin (vasta) 1970-luvulla, kun kultakantasysteemistä luovuttiin. Kun maailmansodat olivat kolhineet kultakantasysteemiä, niin vuonna 1944 kehiteltiin Bretton Woodsin järjestelmä, jossa ainoastaan Yhdysvaltojen dollari kiinnitettiin kultakannan arvoon ja muut valuutat saivat kurssiarvon suhteessa dollariin. Bretton Woodsin järjestelmä kaatui samalla 1970-luvulla, kun kultakanta haudattiin - dollaria ei voinut enää kiinnittää kultakantaan, jolloin kelluvat valuuttakurssit yleistyivät.

Huom. Suomen markka oli 1970-luvulla kiinnitetty eurooppalaiseen ns. valuuttakäärmeeseen. 1. tammikuuta 1999 Suomen markka liittyi Euroopan unionin yhteisvaluutta euroon ja lakkasi siten käytännössä olemasta itsenäisenä valuuttana.

Kun raha sai arvonsa kullan kautta, niin kuka sen kullan arvon määritteli? Ihminen. Ihminen määritti myös setelirahalle arvon. On vain sovittu, että tietyllä paperinpalalla saa tiettyjä asioita. Yhtä hyvin voisimme antaa WC-paperille jonkin arvon.

VELKA
Maailmassa on enemmän velkaa kuin rahaa, kuinka se on mahdollista? Jos minä lainaan rahaa naapurin Peralle, niin eipä silloin raha mitenkään lisäänny (varsinkaan kun en peri korkoja). Mutta, jos pankit antaa lainaa, muuttuu se myös asiakkaan näkökulmasta velaksi. Pankeilla ei varsinaisesti ole nykyään mitään kassaholveja, joista haetaan kultakolikoita. Pankit lainaavat asiakkaiden talletuksia ja näin syntyy uutta rahaa kuin tyhjästä. Suomen kuvalehdessä oli esimerkki mukaellen taloushistorioitsija Niall Fergusonin rautalankaesimerkkiä. Wikipediassakin on samansuuntainen esimerkki.

Niall Fergusonin rautalankaesimerkin pohjalta tein Velkakoneen, jolla voi ehkä hahmottaa asiaa paremmin.

VELKAKONE v. 1.0
by Jacke 2023
VELKAKONEEN ALKUASETUKSET
Määritä liukusäätimellä, montako ihmistä ensin tallettaa rahaa pankkiin?
: ??? ihmistä

Määritä liukusäätimellä, kuinka paljon rahaa yksi ihminen tallettaa rahaa?
: ???

Määritä ruksaamalla, otetaanko huomioon lainojen korkoprosentit?

VELKAKONEEN OHJEITA
Velkakoneen rakenne:
 • Velkakoneen alkuasetukset
 • Pankki A
 • Pankki B
 • Pankki C
 • Yhteenveto
 • Pankkikriisi
Ensin määritellään alkuasetukset, jonka jälkeen nähdään miten velkaa muodostuu eri pankkeihin. Halutessa voi määrittää myös pankkien havainnolliset korkoprosentit, jotka otetaan tässä Velkakoneessa yhdestä könttäsummasta, oikeasti ne määrittyy jokaiseen lainaan erikseen. Tämän vuoksi ne ovat vain havainnollisia.

Pankkitietojen jälkeen näytetään yhteenveto lainoista ja veloista. Lopuksi voi kokeilla, kuinka pankkikriisi syntyy, kun pankilta loppuu rahavarannot.

Onko tässä mitään järkeä, rahan määrää ei enää rajoita mikään. Rahaa voidaan luoda koko ajan lisää tyhjästä, velkaa on moninkertaisesti enemmän kuin fyysistä rahaa. Velkoja ei ole siis mahdollista edes maksaa pois. Rahaa voidaan luoda tyhjästä, mutta köyhät köyhtyy ja rikkaat rikastuvat entisestään. Raha ei jakaannu tasaisesti maailmassa, 26 miljardööriä omistaa yhtä paljon kuin 3,8 miljardia ihmistä, puolet maailman väestöstä. Noin 30 ihmistä siis omistaa puolet maailman rahoista - joku tässä on kyllä vinossa!

Uuden rahateorian (Chartalismi [Modern Monetary Theory eli MMT], sekava ja kiistelty) mukaan valtiot voivat velkaantua jatkuvasti lisää, koska ne voivat luoda rahaa lisää. Rahan määrän nousu johtaa inflaatioon eli hintatason nousuun (kaikki maksaa enemmän), jota koitetaan säädellä koroilla.

Kari Tapio laulaa Lottovoitto on syntyä Suomeen - vai onko? Kun syntyy Suomeen, niin saa äitiyspakkauksen ja niskaansa yli 25 000 euron (tällä kirjoitushetkellä) osuuden Suomen valtionvelasta. Parempi syntyä Suomeen kuin Yhdysvaltoihin, jossa ns. velkakatto uhkaa tulla vastaan 1. kesäkuuta 2023 - Yhdysvallat ei pysty maksamaan valtion laskujaan.

Yhdysvaltojen velkakatto:
Joka vuosi Yhdysvalloissa hallitus käyttää enemmän rahaa kuin sen keräämät verotulot sallisivat.

Hallitus kattaa budjettivajeen ottamalla velkaa.

Velkaa rahoitetaan valtion velkakirjoilla, jotka valtionvarainministeriö laskee liikkeelle.

Kun Yhdysvaltojen hallitus saavuttaa velkakattonsa, ministeriö ei voi enää myöntää velkakirjoja, joiden tulot ovat erittäin tärkeä tulolähde valtiolle.

Tosin, Yhdysvaltojen velkakattoa on korotettu, jatkettu tai uusittu yhteensä 78 kertaa vuodesta 1960 lähtien. Velkakatto tuntuu olevan joku keinotekoinen raja, koska sitä voidaan aina korottaa.

Huom. viime vuosina Suomenkin valtionvelka on kasvanut huimaa vauhtia.

Yhdysvaltojen (ja Suomenkin) on pakko ottaa lisää velkaa.

Luottoluokittaja Moody´sin pääekonomisti Mark Zandi 7.5.2023:
Siitä seuraa kaaos! Mikäli Yhdysvaltain valtiovarainministeriö ei pysty maksamaan laskujaan, se syöstää pörssikurssit alamäkeen, se vaikuttaa korkoihin ja dollarin arvoon ja lopulta Yhdysvaltain talous suistuu taantumaan. Itse asiassa koko maailma ajautuu siten taantumaan, sillä Yhdysvaltojen osuus on yhä 20-25 % koko maailman bruttokansantuotteesta (BKT) ja pääpelaaja maailmankaupassa.

Kuinka kauan tällainen ontuva velkatalousjärjestelmä voi pysyä kasassa, kun sitä pidetään hengityskoneella väkisin elossa? Tuskin valtiotkaan voi loputtomiin ottaa velkaa, vaikka siltä se nyt tuntuu - ja kansalaiset imetään kuiviin veroilla. Pakko tällaisen on joskus romahtaa. Romahtihan Rooman valtakuntakin.

DIGILOMPAKKO JA DIGIEURO
Käteisen rahan käyttöä vähennetään koko ajan ja valtaosa rahasta on bitteinä (numeroita) tietokoneen ruudulla. Kun raha ei ole enää fyysistä rahaa, vaan lähinnä numeroita ruudulla, voi tällainen hämärtää joidenkin kohdalla käsitystä rahasta ja omasta rahatilanteesta.

Huom. 2022 kesällä Belgiassa tuli voimaan laki, että myyjillä täytyy olla myös käytössä digimaksaminen, käteinen ei saa olla ainoa vaihtoehto.

Suomessa 90 % ihmisistä käyttää pääasiallisena maksutapana kortti- ja mobiilimaksua, näin ollen marginaalivähemmistö on se, joka käyttää vain käteistä - lähinnä vanhuksia.

EU on kehittämässä digieuroa, joka käytännössä korvaisi pankki- ja luottokortit. Digieuro on sovellus puhelimessa ja tarvitsee rinnalleen vahvaa tunnistautumista, joten EU kehittää myös omaa digilompakkoa, jolla suoritetaan kaikenlainen tunnistautuminen eri palveluihin. EU:n omilla digieurolla ja digilompakolla päästään eroon maksukorttifirmojen (amerikkalaisia) välitysmaksuista, eikä tietoa mene heille. Digieurolla maksaminen on ilmaista, mutta "valvooko isoveli" taustalla?

Suomen Pankin johtokunnan jäsen Tuomas Välimäki 28.4.2023: Nykymaailmassa emme voi ajatella, että edes voisimme rakentaa täysin anonyymin maksuvälineen. Meidän pitää pystyä ehkäisemään esimerkiksi rahanpesua ja terrorismin rahoitusta. Digieuron anonymiteetti asettuu siis jonnekin käteisen rahan ja pankkikorttien väliin.

Kiinan digitaalinen yuan tarjoaa viranomaisille keinon valvoa kansalaisiaan. Digieurossa tätä halutaan estää. Idea ei ole mitenkään, että isoveli alkaisi valvoa. Eurojärjestelmä ei saa tietoa siitä, mitä yksittäiset ihmiset tekevät rahallaan, siitä pidetään huoli.

Asiassa on vain suuri mutta, eikä se ole ainoastaan suomalaiset vanhukset. Vuonna 2021 Maailmanpankin arvion mukaan maapallolla arvioitiin olevan edelleen 1,7 miljardia ihmistä, joilla ei ole pankkitiliä eikä näin ollen pääsyä normaalien pankkipalvelujen piiriin. Tämä ongelma ei koske vain kehitysmaita, sillä Yhdysvalloissa on miljoonia kotitalouksia, joilla ei ole pankkitiliä.

Huom. 1,7 miljardilla ihmisellä ei ole edes pankkitiliä, mutta vain noin 30 ihmistä maailmassa omistaa puolet maailman rahoista.

Vaikka olisikin oma pankkitili, niin kaikki eivät pysy mukana digitalisaation vauhdissa. Kaikkia ei kiinnosta tietotekniikka, kaikilla ei ole nettiä tai älypuhelinta. Kaikilla ei ole taitoa tai mahdollisuutta pysyä digitalisaatioaallon harjalla. Nykyisyys ajaa pienen osan ihmisistä "nurkkaan", jossa on vaarana täysin pudota yhteiskunnan palveluista ulos, kun kohta kaikki on vain netissä ja sovelluksissa.

KVANTTITALOUSJÄRJESTELMÄ (QFS)
Jos ja kun velkatalousjärjestelmä romahtaa, niin joidenkin teorioiden mukaan sen korvaa kvanttitalousjärjestelmä eli QFS. QFS:sää on vaikea selittää lyhyesti, joten kannattaa ajan kanssa tutustua edelliseen linkkiin. Mutta digieurossa ja digilompakossa saattaa olla ensiaskelia kohti QFS:sää, ainakin samoja piirteitä niissä on. Kvanttitietokoneet, lohkoketjut ja tekoäly liittyvät vahvasti QFS:sään. QFS tuo vapauden ja korjaa vanhojen järjestelmien viat ja puutteet.

36 kommenttia:

 1. Ekp:n ja EU:n taloustoimet eivät herätä luottamusta. Ettei vaan tulisi iso lama, pankit jne. vakuuttavat tietenkin, että ensi vuonna kaikki on taas hyvin. Mutta eivät ne päätä markkinoista.

  VastaaPoista
 2. Mahtava kirjoitus! Upeasti rakennettu ja varmaan tutustun QFS.
  Jenkit voisivat aloittaa aseiden poiston muropaketeista.
  Kun luin aiemmin tuon uutisen sanoin mielessäni oh no.
  Rahaa luodaan tyhjästä ja pska haisee, mulla on btw rahapuu, ja mittava perintö tulossa, ei haittaa edes verotus joka onkin persseestä suoraan, perintövero on jonkin huippu. Ylipäätä suomalaisen verotus..ihme että täältä poistui koiravero, varmaan viimeisenä koko maasta, mutta ruokavirasto haluaa lypsää omansa, joku sanoi että koira on kennelliitossa kaikkine tietoineen ettei varmaan ilmoita ruokavirastoon periaatteesta, vaikka 10 euroa ei päätä huimaa, ei se lopeta koiratehtailua se on varma.

  Suomessa on paljon hyvää silti on häpeä että..
  "Suomessa on 3 686 asunnotonta. Asunnottomuus on vähentynyt Suomessa Euroopan ennätysvauhtia, mutta yhä ulkona, porrashuoneissa ja ensisuojissa asuu 492 ihmistä. Vuoden 2022 lopulla Suomessa oli myös vielä 1 133 pitkäaikaisasunnotonta. Asunnottomuus on tilanne ja olosuhde, ei kenenkään ihmisen ominaisuus."
  Asunnottomat asuvat siltojen alla, ja pahvilaatikoissa että metsien siimeksissä.

  On häpeällistä että raha ei jakaudu tasapuolisemmin, vaan tosiaan köyhät köyhtyy ja rikkaat rikastuu, raha tulee rahan luokse.
  Kerjääjät kerjää, ei tipu eikä putoa latiakaan, nyt en ajattele kehitysmaita joiden lapset kuolee ripuliin. Paska juttu.

  Velkaa velan päälle ja korkoa korolle tulikin mieleeni. Saattaa olla että pian on hölmöläisten peitonjatke koko pska.
  Yhä on paikkoja jossa kelpaa vain kylmä käteinen, ja paikkoja ettei kelpaa kuin muovikortti. Vanhukset nettien ulkopuolin ovat käteisen varoissa, koska kivijalkapankit kuolee toisensa perään, on toivon mukaan jotkut solmineet suoraveloituksia, en kyllä ymmärrä heitä jotka pärjää ilman nettiä, kun nämä peruspalvelut poistuu.

  Mulla on suoraveloituksia 5,5 lopetin yhden "lisäpalvelun" niin puolittui ei kerkee ei.
  Mutta Elisan höpötys sähköpostilla tuleva lasku maksaa euron, ainutlaatuista.
  Isoveli valvoo ja veikkauskin haluaa että pelaajat tunnistautuu rajojen sisällä.

  Romahtaisi kaikki vaan, johan tää on nähty, takaisin by oravannahkoi.
  Ahneus joka on yksi synnistäimme, on pahan juuri.
  Ahneus laajenee kohti mustaa aukkoa, kuin the Langolieerit, ajan valtiaat, jonka muista olevan Kingimäisen kammottava, löytyy kokoelmista pitäsi katsoa uudelleen. The End.

  Käydessäni K-marketassa tulee paperikuitti ja tekstari samantien että sinulla on uusi kuitti, koska mulla on sovellus, mielestäni voisi luopua kaikista kuiteista.
  Sovelluksessa näen että aina ne on tarjouksessa mitä yleensä ostan, miinus lähimarketta joka pitää omia hintoja vaikka sovellus kertoo muuta.

  Mielenkiintoista että tekoäly on syntynyt 1950, omg. Tekoäly tulee ja pesee 6-0 mutta ennenkuin se tekee sen, koemme neljännen yhteyden rauhassa.
  Btw search for extraterrestrial intelligence!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Velkakoneen koodaamiseen meni aikaa, mutta oli jälleen mielenkiintoinen haaste toteuttaa visio toimivaksi ja onnistuin melko hyvin.

   MTV Uutisten kyselyn perusteella vajaa puolet suomalaisista on joutunut tinkimään kulutuksestaan joko erittäin tai melko paljon. Viimeksi kuluneen vuoden aikana elämä on kallistunut monella tapaa, kun ruoan, polttoaineiden ja muiden hyödykkeiden hinnat ovat nousseet. Myös asuminen on kallistunut korkotason nousun myötä.

   Euroalueen inflaatiovauhti kiihtyi huhtikuussa viiden peräkkäisen hidastumiskuukauden jälkeen. Yhdysvalloissa inflaatio hidastui huhtikuussa aavistuksen verran.

   Poista
 3. Niin ratsastetaan korotsulla ja Venäjän Putlerin sodalla.
  Hinnat nousee varkain, mutta onneksi jotkut tuotteet halpenee.
  Palvelumaksut nousee ja idiootit sekoilee ja haluaa maksattaa muilla laskunsa, myös on mulla elävä esimerkki asiasta.

  ”Tki-investointien määrä kasvatetaan siihen neljään prosenttiin 2030 mennessä”, Orpo sanoi. ”Siitä on nyt sopu.”

  Tki-investoinneilla tarkoitetaan tutkimukseen, kehitykseen ja innovointiin käytettävää rahaa. Mukaan lasketaan sekä valtion että yritysten panostukset.
  Kokoomuksen mukaan sopuun päästiin siitä, että julkisen puolen osuus menojen lisäämisessä on noin 280 miljoonaa euroa vuodessa.

  ”Ja ajatuksena on, että yksi julkinen euro tuo kaksi yksityisen puolen euroa.”

  Valtion tekemät 280 miljoonan euron vuotuiset tki-lisäykset kasautuvat joka vuosi toistensa päälle, jotta vuonna 2030 oltaisiin yhdessä yksityisten investointien kanssa tasolla, joka vastaa neljää prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta.

  Tki-investointeja koskeva laki tuli voimaan tämän vuoden alussa, ja lain tavoitteena on nimenomaan tki-investointien kasvattaminen neljän prosentin tasolle vuoteen 2030 mennessä.
  Lakia edelsi eri puolueiden edustajista koostuva parlamentaarinen työryhmä, joka julkaisi
  loppuraporttinsa 2021
  Ainoa mikä tuo pientä jännistystä tähän teatteriin on se milloin Orpo on selittämässä näillä "meistä riippumattomilla" tekijäillä sitä että velka vain kasvaa.

  Valtionvelka asukasta kohden oli 5/2012 15 300€ ja 6/2022 24 450€ kasvua 60%
  Hölmöläisten peitonjatkoa.
  Samalla (Keskusta)oli maalattu piruja seinille että otetaan rahaa tuta-ryhmiltä, sossupummeilta, työttömiltä. Jihhaa! Kunhan ei ryhmä rämältä!
  On myös puhuttu perustuesta, joten hei hei!
  Kuten sanoinkin ratsastetaan korotsulla ja Venäjän sodalla, miksi julkisuudessa puhutaan Ukrainan sota, kukahan aloitti sodan! Joka haluaa tuhota Ukrainasta kaikki natsit.

  VastaaPoista
 4. "Köyhä antaa vähästään, rikas ei paljostaan ja paha ei anna mitään" kuuluu vanha sanonta. Ei savua ilman tulta.
  Sanoin jo yhdelle että Orpo ryöstäisi köyhät, sairaat ja sossupummit, myös työttömät ja muut tukien varassa roikkuvat.
  Orpo porukoineen haluaa eduskunnan torkkuhuovan lisäksi verirah..eikun köyhien tuen supistuksesta massia omaan taskuun saisi bullaa eduskunnan kaffehuoneessa. Järjenääni ei kuulu, miksei.

  VastaaPoista
 5. Asiantuntijakin yllättyi:
  Suomessa on nyt koko Euroopan kalleinta bensaa.

  VastaaPoista
 6. Inarissa on kallein bensa, ja Venäjä estää suomalaisia pääsemästä bensa- ja ostosreissulle, eväävät jopa viisumeitakin.
  Suomi on kahdeksanneksi kallein maa, ja jotkut putiikit pitävät omia hintojaan, joka mielestäni on väärin, varsinkin saman puljun alaisia ovat.
  Hki sijainti on 13 mun onnenluku.

  Hyvästi metsänielut ja merenkurkutkin.
  Suomelle on jäämässä käteen massiivinen ilmastovelka.
  Suomen metsämaan vertailutason valmistelumeni täysin pieleen

  Kevennys Viivi ja Wagner kirjasta Rakkautta Röh!
  Wagner:"Otan lainan, jotta kansantalouteen tulee lisää rahaa.
  Velkaantuminen on kansalaisvelvollisuus."
  Viivi:"Et sinä mitään lainaa saa."
  Wagner:"Saan minä riskirahoitusta-Olenhan riski."
  Viivi:"Niin olet!"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asiantuntijat erimielisiä:
   Onko itärajan pilottiaita toimiva ratkaisu vai rahan haaskausta?

   139 miljoonan euron raja-aidasta luvattiin jyhkeää muuria, tämänhetkinen tulos on jotain aivan muuta.

   Poista
 7. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden luottaa sovun syntymiseen velkakaton nostamista koskevassa kiistassa.

  VastaaPoista
 8. Juu samanlainen aita on koirapuistoissa, varmaan ylijäämää itärajan aita.
  Vielä ruokavirasto haluaa nuolla aitoja ja laittaa Suomen koirat ruokalistalle.
  Luin kerran juttua koiranlihakujasta. E-K harrastavat koirien syöntiä, ja sen maukkaampaa on jos koiraa on pieksetty ennen kuolemaa, päättömia koiria tarjoillaan.

  Biden voisi vaikuttaa asioihin paljon enemmän, mutta pelkää että kuukämäräiset valtaa maan.

  VastaaPoista
 9. Sähkö on liian halpaa:
  Upouusi Olkiluoto 3 jouduttiin laittamaan säästöliekille - onko se reilua?

  Sähköyhtiöt voivat tehdä voittoa kuinka paljon vaan, mutta asiakkeelle ei suoda sitä iloa - imetään vaan rahat.

  VastaaPoista
 10. Sähköyhtiöt imevät viimeisetkin veret ihmisiltä, jotka ovat sähköriippuvaisia.
  Arvaa oliko mukavaa kun sähköt oli poissa puoli päivää peräti, kyllä!
  Ei, ei ole reilua mutta hyvä että Väre joutuu maksamaan asiakkailleen takaisin datahub maksuja. Hubeilla ratsastetaan voi hyvä sanonko mikä.

  Kun jokunen aika sitten oli että yöllä on sähkönhinta 0 niin eihän taloissa joissa on järjestyssäännöt voi pestä pyykkiä, tai käynnistää tiskikonetta, mutta uuniruokia kyllä voi duunata sentään.

  VastaaPoista
 11. Vattenfall tarjosi viime vuonna liian vähän sähköä markkinoille. Nyt tutkitaan, aiheuttiko se hintapiikkejä.

  VastaaPoista
 12. Hyvinvointialue korotti hintaa ja yhtäkkiä 89-vuotiaalla Leena Pulkkisella ei enää ollut varaa päivittäiseen ateriaan.

  VastaaPoista
 13. Suomen puolustusapu Ukrainalle ylitti miljardin euron rajapyykin.

  Mistä sitä rahaa riittää? No, eihän se riitäkään.

  VastaaPoista
 14. Suomalaisten ostovoima on romahtanut vuoden 2008 tasolle. Kokoaikaisten palkansaajien reaaliansiot ovat laskeneet vuodesta 2021 lähtien niin voimakkaasti, että vastaavaa pudotusta joutuu hakemaan 1970-luvun lopun ja 1980-luvun alun väliltä.

  VastaaPoista
 15. 18–29-vuotiaiden nuorten talousosaaminen on muita ikäryhmiä heikompaa.

  VastaaPoista
 16. Yhdysvaltain edustajainhuone hyväksyi velkakaton nostoa koskevan sopimuksen.

  Samaan aikaan Yhdysvaltojen puolustusministeriön mukaan tuore Ukraina-aseapupaketti nostaa maan antaman avun yhteisarvon 37,6 miljardiin dollariin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdysvalloissa kongressi on kokonaisuudessaan hyväksynyt velkakattoon liittyvän lainsäädännön.

   Ja näin jälleen velkakatto nousi.

   Poista
 17. Pitääkö kuluttajan maksaa veroa, jos sähkön hinta on negatiivinen?

  VastaaPoista
 18. Nykyisten asuntolainojen korko on noussut vuodessa ennätystahtia euriborien perässä.

  VastaaPoista
 19. Euroopan unioni julkaisi lakisuunnitelmat, jotka toimivat mahdollisesti tuloillaan olevan digitaalisen valuutan, eli digieuron pohjana.

  VastaaPoista
 20. Suomalaiset pankit takovat huipputuloksia, vaikka lainaaminen on jäissä.

  VastaaPoista
 21. Valtaosa pankeista ei maksa käyttötileille yhä lainkaan korkoa, vaikka lainoista pitää maksaa jo yli neljä prosenttia.

  VastaaPoista
 22. Worldcoin on jo muutaman vuoden ajan kerännyt ihmisten biometrisiä tietoja palvelunsa kehittämiseen.

  VastaaPoista
 23. Google on aloitattanut tuomaan Google Wallet -lompakkosovellukseensa tukea erilaisten QR- tai viivakoodeilla varustettujen korttien lisäämiseksi.

  VastaaPoista
 24. Digieurosta leivotaan eurooppalaista vaihtoehtoa yhdysvaltalaisjäteille.

  VastaaPoista
 25. Maailman viisi rikkainta ihmistä on vuodesta 2020 kaksinkertaistanut omaisuutensa arvon samaan aikaan, kun noin viisi miljardia maailman ihmistä on köyhtynyt entisestään.

  VastaaPoista
 26. MobilePay on julkaissut uuden sovelluksen – sovellus on entistäkin turvallisempi.

  Maksusovellus MobilePayn uuden version julkaisu ei ole sujunut ongelmitta.

  VastaaPoista
 27. Euroopan unionissa valmistellaan digitaalisen identiteetin lompakkoa. Sitä voi käyttää henkilöllisyyden digitaaliseen todentamiseen kirjauduttaessa sekä julkisiin että yksityisiin verkkopalveluihin kaikkialla EU:ssa.

  VastaaPoista
 28. Taylor Swift saavutti miljardöörin tittelin marraskuussa 2023. Hän on maailman ensimmäinen muusikko, joka on saavuttanut miljardöörin tittelin vain musiikillaan ja esityksillään.

  VastaaPoista
 29. Tuntuuko, että vauraus kasautuu liian harvoille? Ranskalainen tähtiekonomisti Thomas Piketty on samaa mieltä.

  VastaaPoista
 30. Raha tulee rahan luokse, sitä rataa, aika mataa.
  En tiedä kasautuuko liian harvoille kun taskut pullistuu tietyillä.
  Purra haluaa että eläkkeistä otetaan rahaa hänen taskuunsa.
  Orpon pakkotyö ei anna porkkanaa vaan keppiä, köyhät, sairaat ja vanhukset hävetköön kun apinat haluaa sopeutumiseläkkeen vaikka samaan aikaan käyvät töissä.

  VastaaPoista