torstai 20. kesäkuuta 2024

Utö ja Korvessa kulkevi

Nordic noir

Utö on eristäytynyt saari Suomen saariston kaukaisimmassa osassa - ulkosaariston uloin asuttu saari.

Utön kartta
Utön kartta
Lähde: Juha Laakso ja Minna Pyykkö

Utö sijaitsee Saaristomeren eteläosassa, noin 90 kilometriä Hangosta länteen, noin 88 kilometriä Turusta lounaaseen ja noin 88 kilometriä Maarian-haminasta itäkaakkoon. Saarelta ei siis pääse kovin äkkiä mantereelle.

1500-luvulta lähtien Utöllä on ollut asutusta ja toimintaa. Ensimmäisen maailmansodan aikoihin Venäläiset (armeija) piti hallussaan saarta. Vuodesta 1918 lähtien Utöllä oli Suomen armeijan toimintaa vuoteen 2005 asti, valmiuslinnake muutettiin vartiolinnakkeeksi. Varusmies-koulutus saarella lakkautettiin samalla. Toisen maailmansodan aikaan ja 1960-luvulla Suomen armeija lisäsi toimintaansa Utöllä.

Vuoden 2005 jälkeen ns. tavallisilla ihmisillä paranivat mahdollisuudet vierailla Utön saarella. Armeijan entisiä kasarmirakennuksia on muutettu hotelliksi.

Utön historiassa on mystistä salaperäisyyttä, saarella voisi tapahtua vaikka mitä...


UTÖ-TELEVISIOSARJA
Nelonen esitti Utö-sarjan, jossa Utöllä tapahtui mystisiä asioita.

Huom. varo juonipaljastuksia.

Nelosen Utö-sarjassa, saarelta katosi sähköt, linnut ja jopa rotat lähtivät, kukaan ei enää tullut saarelle jne. Saaren ympärillä vaikutti olevan magneettinen suojakupu, jonka läpi oli hyvin hankala päästä. Tämähän johti Utöllä ahdinkoon ja epätoivoon, ruumiitakin tuli.

Kun katselin Utö-sarjaa, niin mietin, että onko se saanut vaikutteita Yhdysvaltalaisesta scifisarjasta, Under the dome, joka nähtiin Nelosella 10 vuotta sitten. Under the domessa kylä huomasi joutuneensa läpinäkyvän kuvun sisään, jota ei voinut läpäistä millään. Mystisen kuvun sisällä tapahtui outoja asioita. Toinen saman teemainen TV-sarja oli Lost, jonka ensimmäinen jakso nähtiin Yhdysvalloissa 20 vuotta sitten (ja Suomessa vuonna 2006). Lostissa lentokone putosi saarelle, joka oli täysin eristyksissä muusta maailmasta. Lostin saarella sattui ja tapahtui kaikenlaista 121 jakson verran, jopa itse saarikin katosi.

Utö-sarjassa näkyi saaren menneisyys, huomioitiin armeijan entinen läsnäolo saarella. Hotellikin oli näkyvässä osasa.

KORVESSA KULKEVI -TELEVISIOSARJA
Utö sijoittuu Suomen merialueiden eteläosiin ja Korvessa kulkevi -sarjassa ollaan kuvitteellisella kalastajakyläsaarella Suomen Perämerellä. Kalastajakylä ei ole fyysisesti eristäytynyt, mutta sen väki on enemmän tai vähemmän uskonnollista. Uskonnollinen kalastajakylä on pintapuolisesti ystävällinen, mutta lukittujen ovien takana tapahtuu karmeita asioita.

Korvessa kulkevi -sarja on kuvattu Oulun seudulla ja äkkiseltään voisi luulla, että kuvauspaikka on Hailuoto, koska Hailuodon lautoilla liikutaan pariin kertaan. Kalasatama onkin kuvattu Oulun Kiviniemessä.

Utöllä tapahtui yliluonnollisia asioita, mutta Korvessa kulkevi -sarjassa asioille löytyy luonollisempia syitä, joiden taustalla on ahdasmielinen uskonnollinen yhteisö. Meno muistuttaa jonkin verran Kaikki synnit -sarjaa.

1 kommentti:

  1. Utö on mielenkiintoinen saari, aika moni saari oli ollut Neuvostoliiton hallinnassa.
    Osa aika pitkäänkin.
    Olen suunnalta Inkoosta itään päin keskellä merta.
    Utö-sarja oli myöskin mielenkiintoinen, sarjaa kuvattiin Utö ja Viro, virolaisiakin oli sarjassa.
    Myös nähnyt korvessa kulkevi-sarjan.
    Samanlaista mystriaa on Under the Dome sekä yks leffa jossa kylään ajellut ei ikinä päässyt pois eli jäi pyörimään ympäri kylän. Iltaisin verhot kiinni ja taikatalismaani ovelle. Jotkut ihmiset näki näkyjä osa muuttui painajaiseksi.

    VastaaPoista