maanantai 25. joulukuuta 2023

Joulupukki-tutkimus

Joulupukin arvoitus

Joulutarina 2023 kommenteissa kysyttiin, voiko joulupukki kuolla? Tähän ei voi vastata lyhyesti, eikä kai kovin selkeästi.

Tekniikka & Talous -lehti julkaisi Joulupukki-tutkimuksen, jossa viitattiin vanhaan joulupukki-tukimukseen. Moni on saattanut kuulla siitä, mutta nykyään se vanha Joulupukki-tutkimus uhkaa kadota netin uumenista tai se on pirstaloitunut pieniin osiin - säilynyt vain osia.

Kaivoin ja kaivoin netin peränurkkia ja sain kasattua alkuperäisen Joulupukki-tutkimuksen, joka ilmestyi yli 20 vuotta sitten.

Kun Joulupukki-tutkimus oli uudehko, niin huumorimiehenä lähetin sen sähköpostilla Ylen Joulupukin kuuma linja -ohjelmaan, nimimerkillä Ville 6v. Yllätyin, kun se sitten huomioitiin TV-lähetyksessä, joulupukki kyllä puoliääneen huomautti, ettei tämän postin lähettäjä tainnut oikeasti olla 6-vuotias. Panostivat kumminkin niinkin paljon, että näyttivät, kuinka joulupukki voi kloonata itsensä moneksi - TV-kuva jaettiin moneen pieneen ruutuun ja kuvissa oli joulupukki. Tällä kloonaustekniikalla silloin selitettiin, kuinka joulupukki ehtii jakaa lahjat kaikille.

Jotta alkuperäinen tutkimus ei katoaisi kokonaan, niin kasaan ja muotoilen sen selkeään muotoon tähän blogikirjoitukseen.

JOULUPUKKI-TUTKIMUS - 2000-LUVUN ALUSTA
Yleisön pyynnöstä julkaisemme tutkimustuloksen koskien Joulupukin olemassaoloa.

Ensiksikään tietoomme ei ole tullut lentävää porolajia, joskin 300 000 eläinlajia on tässä vaiheessa tutkimatta. (suurin osa näistä on hyönteisiä). Ei siis ole täysin mahdotonta, että Joulupukin lentävät porot ovat tosiaan olemassa.

Toiseksi maailmassa on noin kaksi miljardia lasta - siis alle 18-vuotiasta, mutta koska Joulupukin toimialueeseen eivät kuulu muslimit, hindut, juutalaiset ja buddhalaiset, Joulupukki joutuu siten kohtaamaan vain noin 15 % maailman lapsista (378 miljoonaa yksilöä).

Koska taloudessa on keskimäärin 3,5 lasta, Joulupukki joutuu vierailemaan 108 miljoonassa kodissa. Olettaen tietenkin, että jokaisessa perheessä on vähintään yksi kiltti lapsi.

Joulupukilla on siten 31 tuntia aikaa työskennellä, ottaen huomioon eri aikavyöhykkeet sekä maapallon pyörimisliikkeen, ja olettaen, että hän matkustaa loogisesti idästä länteen. Pikaisen laskutoimituksen tuloksena huomaamme, että Joulupukille tulee 967,7 vierailua sekunnissa.

Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisessa talossa on Joulupukilla aikaa noin 1/1000 sekuntia parkkeerata, hypätä alas reestä, jakaa lahjat, juosta takaisin rekeen ja matkustaa seuraavaan taloon.

Ottaen huomioon, että nämä 108 miljoonaa pysähdystä ovat kaikkialla ympäri maapalloa ja kahden talon välinen matka on keskimäärin noin 1,3 kilometriä, kokonaismatkaksi tulee noin 140 miljoonaa kilometriä. Tämä tarkoittaa sitä, että Joulupukin reki kulkee noin 1040 kilometrin sekuntinopeutta eli 12 500-kertaisella äänennopeudella. Vertailun vuoksi mainittakoon, että normaali poro kulkee nopeimmillaan noin 25 km/h.

Reen paino on toinen mielenkiintoinen tutkimuskohde. Olettaen, että jokainen lapsi saa vain keskikokoisen Lego-paketin (500 g). Jo tuolloin reki painaa 189 000 000 kg, joskin useimmissa perheissä jaetaan kilokaupalla lahjoja. Lisäksi tulee ottaa huomioon Joulupukki, joka on usein kuvattu reilusti ylipainoiseksi.

Tiedetään, että normaali poro pystyy vetämään korkeintaan noin 140 kilon taakkaa. Vaikka olettaisimme, että lentävä poro voisi vetää kymmenkertaisen määrän verrattuna normaaliin poroon, reen vetämiseen ei riitä kahdeksan eikä edes yhdeksän poroa.

Tarvitaan 135 000 poroa. Tämä nostaa massan, ottamatta huomioon kelkan painoa, 210 miljoonaan kiloon.

210 miljoonaa kiloa, kiitäen 1040 km sekunnissa, saa aikaan mahtavan ilmanvastuksen. Ilmanvastus saa porot lämpiämään samaan tapaan kuin avaruusaluksen, kun se palaa maan ilmakehään. Porojen etummainen pari kuluttaa energiaa 14,3 kvantimiljoonaa joulea sekunnissa per poro. Lyhyessä ajassa porot syttyvät liekkeihin, saaden aikaan ketjureaktion, joka johtaa kaikkien porojen räjähtämiseen.

Koko suurtokka höyrystyy 1/4260 sekunnissa. Joulupukki kohtaa samalla 17 500-kertaisen painovoiman. Näin 120 kiloinen Joulupukki painautuu reen takaosaan 1 959 016 kilon voimalla muuttuen mössöksi.

Tutkimuksissamme tulimme siihen lopputulokseen, että jos Joulupukki jakoi lahjat viime jouluaattona, hän on nyt kuollut. Tai sitten hän on huijausta. Huijaus on tosin todella epätodennäköistä, sillä maailmasta löytyy niin paljon todistajia, jotka todistavat nähneensä Joulupukin säännöllisesti vähintään kerran vuodessa. Jatkamme tutkimuksia edelleen.

Mutta hauskaa joulua ja parempaa uutta vuotta kaikesta huolimatta!

Huom. yllä olevan tutkimuksen alusta puuttuu tieto, että ketkä tutkimuksen ovat laatineet. Muistaakseni ja ehkä kyseessä oli jonkun huumorilaitoksen insinöörit.

Jo siis 2000-luvun alun tutkimuksessa todetaan, että fysiikan lakien mukaan joulupukki kuolee heti, kun lähtee matkaan, mutta koska joulupukista saadaan havaintoja joka joulu, niin silloin hänen täytyy elää yhä.

Tekniikka & Talous -lehden julkaisemien jatkotutkimuksen mukaan, 2020-luvun puolella, todetaan, että vanhempi tutkimus arvioi tilanteen pahasti alakanttiin. Jos joulupukki noudattaa fysiikan lakeja, niin hän ei ainoastaan itse kuole, vaan joulupukki tuhoaisi koko maapallon. Maapallon maankuori sulaisi pahemmassa tapauksessa satojen kilometrien syvyydeltä. Mikäli oikein ymmärsin, niin pahimmassa skenaariossa vaarassa olisi koko maailmankaikkeus.

Koska maapallo ei ole vielä tuhoutunut, niin uudempi jatkotutkimus toteaakin, että joulupukki ei ole vielä koskaan jakanut lahjoja. Mikäli joulupukki on jakanut lahjat, niin silloin joulupukki tekee sen jotenkin tiedettyjen fysiikan lakien rajojen ulkopuolella.

Googlen Joulupukin jäljitin -palvelun kautta näkee missä joulupukki menee, montako kilometriä hän on kulkenut ja montako lahjaa on jaettu.

Voiko joulupukki kuolla? Tähän vastaus on kai, että ei ainakaan kovin helposti. Hän on elänyt satoja vuosia ja joka joulu hänestä saadaan uusia näköhavaintoja, joten vaikka tutkimuksien mukaan joulupukin tulisi olla kuollut, niin hän elää!

3 kommenttia:

  1. No, sen verran pitää olla Magic että kaikki tuo onnistuu juuri sekunneissa, maailman ämpäri, eikä joulupukki siis voi kuolla tai tuhota maapalloa, tai muuttua mössöksi.
    The Grinchmäistä toimintaa päinvastoin.

    IS oli että joulupukki kuoli, joku pukkiasussa maybe kesken pukkikeikan delannut.
    Kauheaa!
    Mutta on sellainenkin pukki joka on kaikkea muuta kuin perinteinen, saattaa nukahtaa kesken lahjojen jaon tai istua itse jonkun jouluväen polvelle.

    Tarvii olla sisällä se joulun usko, olen nähnyt siis pukin tulevan helikopterilla vaikka oli lumi maassa, tavaratalon joulupukki, isä pukkina, yhdessä tavaratalossa oli pukkikuvaus eli me kakarat syliin ja valokuva, en muista pitikö kuvasta maksaa kai piti, muistan vain etten pitänyt siitä joulupukista, en kuitenkaan sitten myöhemmin ajatellut että on olemassa vain yksi joulupukki, vaan pukki jakaa apupukeille jobeja.
    Mutta se joulupukki joka tuli aina meille oli se aito, ofc. Sekin joka kaatoi kuusen.

    VastaaPoista
  2. Petteri Punakuonon punainen nenä ei johdu alkoholista(The Simpsons)
    Joulupukki toimittaa lahjat kaikkiin paralleelimaailmoihin.(Leveyspiiri)
    Homma sujuu rutiinilla, kunhan jokainen paketti on merkitty saajan nimellä(AA)

    VastaaPoista
  3. Joulupukki ja apuri kuolivat lentoturmassa Ranskassa. Joulupukkia odottaneet lapset menivät sokkiin, kun lentokone putosi maahan lähellä lentokenttää.

    VastaaPoista