sunnuntai 17. joulukuuta 2023

Kuvatekoälyä ilmaiseksi

Tekstistä kuvaksi

Aloitin vuoden 2023 tekoälyllä, joten siihen vuosi on myös hyvä päättää. Vuosi sitten ChatGPT räjäytti tekoälypankin ja vuodessa tekoäly on tullut kaikkien tietoisuuteen. Tekoälysovelluksia alkaa olla vähän joka lähtöön.

Vuosi sitten ChatGPT:ltä kyseltiin kaikenlaista tekstipohjaisena, pian alettiin puhua myös, kuinka tekoälyn avulla voidaan luoda kuvia. Vuonna 2023 tekoäly löysi tiensä myös kuvankäsittelysovelluksiin ja -ohjelmiin.

Viime aikoina olen kokeillut joitakin generatiivisiä kuvatekoälyjä, joita voi käyttää ilmaiseksi. Asiassa on vain yksi ongelma, ilmaiset on yleensä rajoitettuja, niitä voi kokeilla hyvin vähän tai niissä on niukasti ominaisuuksia, joita voi käyttää - maksamalla saa tietenkin lukot auki.

Huom. generatiivinen tarkoittaa luomuksellista. Tekoäly siis luo (saa aikaan) tyhjästä jotain uutta.

Usein ilmainen kuvatekoäly perustuu krediitteihin. Rahalla voi ostaa krediittejä ja krediiteillä voi käyttää tekoälyä. Tekoälyn käyttäminen kuluttaa krediittejä. Ilmainen käyttö tarkoittaa usein sitä, että kuukaudessa voi käyttää ilmaiseksi esimerkiksi 25 krediitin verran, joka tarkoittaa, että kuukaudessa voi luoda 25 tekoälykuvaa - joka on vähän.

JOITAKIN KUVATEKOÄLYJÄ
DALL-E 2 ja 3 SEKÄ MICROSOFT IMAGE CREATOR
ChatGPT-tunnuksilla pääsee käyttämään myös DALL-E 2 ja DALL-E 3 -kuvatekoälyä.

  • Ilmainen: ChatGPT-kielimalli 3.5 ja DALL-E 2
  • Maksullinen: ChatGPT-kielimalli 4.0 ja DALL-E 3

ChatGPT ja DALL-E -tekoälyt ovat OpenAI-yrityksen tekoälyjä. Maksamalla saa käyttöön paremmat versiot tekoälyistä.

Ilmaisella DALL-E 2 -tekoälyllä saa käyttöön joka kuukaisi 15 ilmaista krediitti eli voi luoda 15 kuvaa kuukaudessa. Lisää krediittejä voi kyllä ostaa, 115 krediittiä maksaa 15 dollaria.

Huom. on olemassa Dall-e Free -palvelu, joka tukeutuu OpenAI:n DALL-E 2 -tekoälyyn. Sillä voi luoda 5 kuvaa ilmaiseksi päivässä.

DALL-E 3:n luontivoimaan pääsee tutustumaan Microsoftin Image creatorin avulla, sen ytimessä pyörii DALL-E 3. Tammikuussa 2023 uutisoitiin Microsoftin sijoittaneen rahaa OpenAI:hin 10 miljardia dollaria. Loppuvuonna 2023 Microsoft pääsi OpenAI:n hallitukseen.

DALL-E 2:n laatu on vähän ontuva, mutta DALL-E 3 pärjää jo hyvin.

ADOBE FIREFLY JA ADOBE EXPRESS
Adobe Firefly -tekoälyllä voi luoda laadukkaita kuvia. Ilmaiskäyttäjä saa kuukausittain käyttöönsä 25 generointikrediittiä. Adobe Fireflyta testaillessa huomasin, että sillä on jokin kiellettyjen sanojen lista, koska välillä huomautti, että tekstikehotteessa on kielletty sana. Mutta mielestäni käyttämäni sanat olivat ihan normaaleita, mutta ehkä sitten sillä tavalla pyritään estämään "ei-toivottu-sisältö".

Adobe Fireflyta mainostetaan muun muassa:
Voit käyttää yksinkertaisia tekstikomentoja yli 100 kielellä.
Huom. tekstikehote ja tekstikomento on sama asia. Tekstikomennolla kuvaillaan tekoälylle, minkälaisen kuvan haluamme ja tekoäly yrittää ymmärtää tekstistä visioita, joita mielessämme liikkuu. Tekoäly luo kuvia oman ymmärryksen ja rajoitteidensa sekä taiteilisuutensa raameissa. Usein lopputulos on sellainen mitä en olisi osannut kuvitella.

Adobe Fireflylle voi kirjoittaa suomeksi ja ihan hyvin se tuntuu ymmärtävän suomea, vaikka toisinaan tuntuu siltä, että tekoäly kääntää tekstin "päässään" englanniksi ja sen perusteella luo kuvan - ei siis välttämättä ajattele suoraan suomeksi. Toisinaan englanniksi annettu tekstikomento antaa paremman lopputuloksen kuin suomeksi annettu.

Jos luo paljon sisältöä sosiaaliseen mediaan, kannattaa harkita Adobe express -palvelua. Se pitää sisällään Firefly-tekoälyn ja paljon muuta.

PLAYGROUND AI
Playground AI on mielestäni paras ilmainen kuvatekoäly, johon olen törmännyt. Paras siksi, että siinäkin on kyllä omat ilmaisuuden rajat, mutta ne eivät tule ihan heti vastaan. 24 tunnin aikana voi luoda 500 kuvaa ja se riittää hyvin kaikenlaisiin kokeiluihin - joka päivä siis voi luoda 500 kuvaa. Ilmaiskäyttäjälläkin on ihmeen paljon työkaluja saatavilla, flirttereiden avulla kuviin saa eri tyylejä. Inpaint- (täyttömaalaus) ja Outpaint- (kuvia voi jatkaa generoimalla lisää) ominaisuudet on saatavilla.

Huom. Inpaintissa maalataan kuvasta haluttu alue ja sitten tekstikomennolla määritellään mitä siihen kohtaan halutaan ilmestyvän.

Outpaintissa voidaan jatkaa kuvaa haluttuun suuntaan, jolloin tekoäly luo kuvalle loogiselta vaikuttavan jatkopalan.

En muista törmänneeni näin laajoihin ominaisuuksiin ilmaiskäyttäjä. YouTubesta löytyy paljon ohjevideoita Playground AI:lle.

Tekoälyllä luodessa kuvia, mahdollisuudet ovat melkein rajattomat.

9 kommenttia:

  1. Tekoälyn luomat aidon oloiset alaston­kuvat ovat johtaneet skandaaleihin ja kiusaamiseen yhdysvaltalais­kouluissa.

    VastaaPoista
  2. Jos hallitsee asiat, eikä väärinkäytä siinä on mahdollisuus.
    Sanotaan ChatGPT on hyvä renki, mutta huono isäntä-
    Putlerin kaksoisolento kysyi onko totta että teillä on paljon kaksoisolentoja, ja miten suhtaudutte vaaroihin, joita tekoäly ja neuroverkot tuovat elämäämme? Spasibo.

    Putler oli selkeesti hämmentynyt ja sanoo No...Näen että "saatat"muistuttaa minua ja puhua minun äänelläni. Olen sitä mieltä että minulta saa näyttää ja minun äänelläni saa puhua vain yksi apina, ja se olen minä.

    Tunsin suurta myötähäpeää Putler-

    Toinen ääripää on deepfake por* otetaan instasta kuva liitetään se alastomalle ja levittämään. Asiantuntijoiden mukaan lainsäädäntö ei ole pysynyt teknologian perässä.Tekoälyn kukoistaessa samoin on käynyt myös deep fake -pornografialle. Aidon oloisia kuvia ja videoita luodaan hyvin pienellä vaivalla ja rahalla. Tämä on johtanut skandaaleihin ja kiusaamiseen monissa yhdysvaltalaiskouluissa. Vastaavanlaisia väärennöstapauksia on paljastunut myös Euroopassa ja Suomessa.

    Aivan kuuten kerroitkin, ja taas uhri-kortti esiin.
    Sleepy Joe allekirjoitti tekoälyyn liittyvän asetuksen. Hän kehotti liittovaltion hallintoa luomaan keinoja, joilla estää seksuaalisen hyväksikäyttömateriaalin luominen lapsista sekä intiimin kuvaston luominen aidoista ihmisistä vastoin näiden tahtoa. Hölkäsenpölkästä.

    Asiaan on vaikea puuttua, sillä Yhdysvaltain liittovaltion lainsäädäntö ei kiellä deep fake -kuvien tekemistä. Vaikka nyt puhutaan uhreista.
    Tunnetun näyttelijän ääni varastetaan.
    Petokset ja sosiaalinen manipulointi: ChatGPT:n kyky kirjoittaa erittäin realistista tekstiä tekee siitä hyödyllisen tietojenkalastelijoille. He voivat matkia tiettyjen henkilöiden tai ryhmien puhetapaa ja saada uhrinsa paremmin vakuutettua luovuttamaan arkaluonteisia tietojaan.

    Väärän tiedon levittäminen: ChatGPT kykenee luomaan aidonkuuloista tekstiä nopeasti ja suuria määriä. Siksi se on tehokas työkalu propagandan ja väärän tiedon levittämiseen verrattain vähäisellä vaivalla ja aihekohtaisesti.

    Kyberrikollisuus: ChatGPT osaa tuottaa koodia useilla eri ohjelmointikielillä. Tämä tekee siitä korvaamattoman voimavaran haitallisen koodin kirjoittamiseksi rikolliselle, jolla ei ole teknistä tietotaitoa.

    Tietoturvayhtiä Check Pointin mukaan ainakin venäläiset rikolliset näyttävät edenneen tekoälyssä jo haittaohjelmien luomiseen asti.

    Mitä oli silloin kun ei ollut tekoälyä? Sotkettiin kerrostalon sukunimitaulun kirjaimet, piirreltiin pilakuvia ja pilatekstejä soiteltiin häläreitä tyylin onko anusaukko?
    Vastettiin puhelimeen ruumishuoneella ruumis puhelimessa.

    No itse pidän ChatGBT, DALL-E 1,2,3 ja free Wall-E ja kaikki AI mahdollisuuksina, oikein käytettyinä.

    VastaaPoista
  3. Vastaukset
    1. Sain aikaan kuvan, jossa E.T. saa elämänsä ensimmäisen joululahjan. Tosin, tekstikomennossa pyysin alienia, joka katsoo kirves kädessä joulukuusta ja jolla on jouluinen vaatetus. Sain alienin, jolla on paketti käsissä.

      Toinen kuva. Pyysin söpöä enkeliä, joka taluttaa joulupukkia. En saanut sitäkään, mutta sain kyllä söpön enkelin ja joulupukin samaan kuvaan - ei ollut helppoa. Kyseisellä (Midjourney) tekoälyllä tuntuu olevan vaikeuksia saada joulupukki ja kristillinen teema samaan kuvaan - meni aikaa saada järkevä kuva. Kun katsoo tuonkin kuvan joulupukkia tarkkaan, niin joulupukilla on jeesusmainen päähine. Välillä joulupukki sai enkelin siivet jne.

      Poista
  4. Tekoäly on nopeasti oppinut tekemään aina vain realistisempia valokuvia. Niiden erottaminen oikeista käy jatkuvasti vaikeammaksi.

    Iltalehden tekoälykuvatesti - ei ole helppo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sain 7/10 oikein - vaan yhden kuvan kohdalla olin varma että on valokuvaajan ottama kuva, mutta sitten lähemmällä tarkastelulla yksi epämääräinen yksityiskohta kuvassa muutti mieleni AI:n puoleen koska luulin sitä AI:n virheeksi, joka olikin väärä luulo joten meni se sitten väärin - joten tostakin huomaa vaan kuinka naurettavaksi tää homma on mennyt AI:n kanssa.

      Kyllähän nuo tekoälyn luomat kuvat on realistisia, ja entistä harvempi osaa enään sanoa mitä on luotu tekoälyllä ja mitä ei - sekä entistä kauemmin sitä joutuu varttuneemmallakin silmällä pohtimaan onko se kuva AI vai ei. Yleensä se voi enään olla kuvan taiteellisempi väriteema tai kuvan yleinen puhtaus, tai sitten vaan jokin kuvassa käytetty tehoste joka selvästi on tietokoneella luotua grafiikkaa; mikä lopulta voi helpoiten paljastaa onko kuva AI vai ei. Mutta toki esim väriteeman kohdalla se käy lopulta tosi vaikeaksi ja on ilman varmaa tietoa pelkkää arvuuttelua, koska ihminen voi itsekin muokata & tehostaa oman valokuvansa värimaailmaa Photoshopilla siistimmäksi - mutta sitten uskoakseni jos valokuvien tietää jo ennalta olevan mahdollisimman alkuperäisiä, niin kyllähän sen sitten siinäkohtaa vähän helpommin voi tunnistaa valokuvaksi verrattuna AI:hin - ja tiettyjen valokuvien kohdalla se on edelleen niin että sen tietää heti onko AI.

      Ja joka kertahan kun on oman väärän arvauksen jälkeen annettu se varmuus onko kuva AI vai ei, kuten tässä testissäkin, niin kyllähän siinäkohtaa sitten yleensä tajuaa että "olisihan tämä pitänyt tietää" kun huomaa helpommin ne tietyt yksityiskohdat jotka olisi voinut paljastaa onko kuva AI vai ei - mutta ihan kaikkien kuvien kohdalla sekään ei ole aina helppoa, ja sekin riippuu ihan vaan kuvan laajuudesta, ja mitä suppeampi kuvan sisältö on, niin sitä vaikeampihan se voi olla tunnistaa jos AI on muuten tehnyt täydellisen työn kuvan prosessoinnissa.

      Itse oon alkanut näkemään instagramissa paljon itseään taiteilijoiksi kutsuvia "AI Artisteja" jotka luovat kuvat AI:lla ja sitten vielä kehtaavat kutsua itseään taiteilijoiksi - - ottaahan se vähän päähän, mutta tällaisessa maailmassa me vaan eletään. Harrastelevana 3D-Artistina toivon vaan että homma ei mene vuosien myötä ihan mahdottomaksi.

      Poista
    2. AI-taide on taidealan golf. Vanha kysymys on, onko golf urheilua? Voidaan myös kysyä, onko AI-kuvia tekevä taiteilija?

      AI-taide poikkeaa perinteisestä taiteesta ja on vielä uusi ilmiö, joten ei ole ehkä vielä löytänyt paikkaansa taidepiireissä. Mutta onhan sekin taidetta, kunhan aina muistaa mainita, että kuva on luotu tekoälyn avulla - pysyy omassa kategoriassa. AI-taidekin vaatii taiteellista silmää ja täytyy tietää, kuinka tekoäly toimii, kun haluaa hioa kuvaa juuri sellaiseksi kuin oma visio on.

      Poista
  5. Menipä penkin alle koko kysely 5/10 jotkut kuvat olivat utopistisiä.
    Mutta saahan sillä hienoja kuvia ET joululahjalla ja pukki sekä enkeli.
    Joulupukin päähine oli Jeesuksen, jos tekoäly oli hiukan sekaisin.
    Jos olisi aikaa alkaisin harrastamaan kuvien tekoa, onhan tämäkin koukuttavan hauskaa senkun vääntämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Weave silk -kuvatkin vaativat taitoa ja taiteellista silmää. Olen nähnyt kuvia, joita en ymmärrä, kuinka ne on tehty. Mutta en ole niin syvällisesti perehtynyt sen mahdollisuuksiin.

      Poista