maanantai 30. joulukuuta 2024

Jouluelokuvia

Täydellinen joulu & Kulkuset kulkuset

Suomessa on näytetty ainakin muutamana vuonna amerikkalaisen Hallmark-tuotantoyhtiön jouluelokuvia. Vuonna 2023 katselin joitakin, mutta vuonna 2024 päätin ottaa urakan ja katsoa niitä niin monta kuin ehdin. Marras-joulukuussa MTV ava, TV5, TV6 ja Frii -kanavat esitti niitä päivittäin. Kyllä jouluttajille on riittänyt katsottavaa.

Hallmark-tuotantoyhtiön historiasta löytyy uskonnollinen pohja, joka näkyy vielä nykyäänkin. Sen elokuvat ovat ns. koko perheen elokuvia. Hallmarkin jouluelokuvissa on aina sama perusjuonipohja, joku on eronnut tai kuollut ja jonkun täytyy löytää uusi rakkaus. Tällaisen juonikaavan olen havainnut, kun olen niitä katsellut. Jos kaipaa toimintaelokuvia, niin Hallmarkin elokuvista on turha odottaa vauhdikasta menoa.

Huom. jouluelokuvistaan tunnettu amerikkalainen Hallmark-tuotantoyhtiö julkaisi Suomeen sijoittuvan elokuvan.

SUOMALAISET JOULUELOKUVAT
Varo juonipaljastuksia
Jouluna katsoin TV:stä Kulkuset kulkuset -elokuvan ja jäin miettimään, että jotain samaa siinä oli kuin Täydellinen joulu -elokuvassa, joka tulikin muutamaa päivää myöhemmin TV:stä, katsoin senkin.

Kulkuset kulkuset
Täydellinen joulu
Kulkuset kulkuset

Lähde: Wikipedia
Täydellinen joulu

Lähde: Wikipedia

Kummassakin elokuvassa (hetero) nainen on raskaana, mutta syntyvän lapsen (juridinen) isä on enemmän tai vähemmän arvoitus. Jonkunhan isän täytyy olla, mutta kuka se on. Toisessa elokuvassa isäehdokkaat ovat homoja ja toisessa (melkein) kaikki heteroita.

Toinen näitä kahta elokuvaa yhdistävä tekijä on ohjaaja Taru Mäkelä, hän on ohjannut kummatkin jouluelokuvat. Täydellisen joulun ensi-ilta oli vuonna 2019 ja Kulkuset kulkuset ensi-ilta oli vuonna 2022.

Kolmas yhdistävä tekijä on, että kummatkin jouluelokuvat perustuvat ruotsalaisiin elokuviin. Täydellinen joulu perustuu elokuvaan Tomten är far till alla barnen (suom. Joulupukki on kaikkien lasten isä), jonka ensi-ilta oli vuonna 1999.

Huom. Tomten är far till alla barnen -elokuvasta on tehty uusi versio vuonna 2024.

Vuonna 2002 MTV3:n Minna Karila arvosteli ruotsalaista Tomten är far till alla barnen -elokuvaa.

Ote MTV3:n Minna Karilan arvostelusta: Elokuva mällää oikeastaan samoilla aineksilla kuin suomalaiset kansankomediatkin: seksillä, sovinismilla, alastomuudella, kännäämisellä ja junttimaisuudella.

Vuonna 2002 Minna Karila ei oikein ymmärtänyt ruotsalaista huumoria. Kun lukee Minna Karilan arvostelua, niin sen perusteella suomalainen versio voi olla laimeampi, vaikka Täydellisessä joulussakin on kaikkia Minnankin mainitsemia juttuja. Mutta maailma oli erilainen vuonna 1999 kuin vuonna 2019, nykyään ei voi revitellä kuin vuonna 1999. Olisi mielenkiintoista nähdä, että kuinka paljon ruotsalaiset ovat voineet sekoilla vuoden 2024 versiossa.

Täydellisessä joulussa on mukana Aku Hirviniemet, Mikko Leppilammet jne. mutta kumminkin annan nyt huomioni sivuroolissa olleelle Saimi Kahrille, joka näyttelee angstaavaa teiniä, Janettea. Janette kuvaa puhelimellaan aikuisten irstailua ja varmaan näyttää niitä sitten kavereilleen. Välillä Janette haistattaa paskat aikuisille, kun aikuiset ovat niin sekopäitä.

Tomten är far till alla barnen on suomennettu muotoon Joulupukki vieraissa, onhan siinä vielä vähän alkuperäistä ideaa. Suomalainen versio elokuvasta on nimetty Täydellinen joulu, joka on kaukana alkuperäisestä nimestä. Tosin, Täydellisessä joulussa, joulupukkikin tuntuu olevan sivuroolissa.

Ote Iltalehden Juho Rissasen arvostelusta: Suomessa ei liikaa jouluelokuvia tehdä, joten on harmillista, että niiden vähienkin tarinat pitää hakea Ruotsista.

Yllä on ote Iltalehden Juho Rissasen arvostelusta Kulkuset kulkuset -elokuvasta. Juho on tehnyt samoja huomioita kuin minäkin, Taru Mäkelä on ohjannut kaksi samansuuntaista jouluelokuvaa ja niiden ideat saatu Ruotsista.

Kulkuset kulkuset -elokuva perustuu vuonna 2015 ensi-illassa olleeseen ruotsalaiseen elokuvaan En underbar jävla jul (suom. Ihanan paskamainen joulu). Lähtöasetelma on se, että miespari ja (hetero) nainen ovat ostaneet talon sekä nainen on raskaana. Nainen on luonnollisesti tulevan lapsen äiti ja isänä on miespari, mutta voiko kaksi miestä olla yhtä aikaa juridisesti saman lapsen isänä? Tätä kysymystä jouluvieraat joutuvat miettimään ja välillä nainen kokee olevansa ulkopuolinen koko jutussa.

Ruotsalaisilla on erilainen tyyli ainakin nimetä jouluelokuvia kuin suomalaisilla. En underbar jävla jul on Suomessa kääntynyt muotoon Kulkuset kulkuset. Onhan siinä tietynlaista huumoria, kun ottaa huomioon elokuvan miesparin ja heidän "kulkuset kulkuset".

Eikö Suomessa osata tällaista tyyliä? Pitääkö minun käsikirjoittaa jouluelokuva, jossa on naispari ja (hetero) mies saman katon alla. Mies on laittanut kummatkin naiset varmuuden vuoksi raskaaksi, niin ainakin saadan yksi lapsi. On kumminkin käynyt niin onnellisesti, että kummatkin naiset pamahti kerrasta raskaaksi. Vauvat syntyvät jouluna, kun jouluaattona jouluvieraiden ollessa joulupöydässä syömässä, toinen naisista tajuaa, että synnytys alkaa. Toinen nainen panikoi sen verran tilanteessa, että hänkin tajuaa synnyttävänsä. Koko jouluvierasseurue päätyy jouluaattona sairaalaan, kun naispari synnyttää kaksi lasta. Mutta lasten isä ja jouluvieraat ovat ihmeissään, kun lapset ovatkin tummia, vaikka oletettu isä on vaalea. Siinä sitten pähkäillään, kuinka tämä on mahdollista, kuka onkaan isä. Lopussa sairaalaan ilmestyy tummaihoinen joulupukki... Elokuvan nimi voisi olla Jouluyllätys.

Lue myös:
Lumiukko-animaatioista

7 kommenttia:

  1. Olen vuosia ollut joululeffa-allerginen, ja huomannut että telkkarista tuli ns joululällyä urakalla, joten en katsonut.
    Joku joululälly leffa oli että kaksi toisilleen vierasta naista vaihtoivat asuntoa joksikin ajaksi ja ofc ylläreitä sattui kun suku ei tuosta tiennyt.

    Periaatteessa voisin tuon Suomi Kulkuset kulkuset katsoa jos jotain katson.
    Tomten är far till alla barnen-Joulupukki vieraissa suomennos on härski.
    Täydellinen joulukaan ei kuulosta kuin voi ei. Anteeksi nyt mutta joulu ei ole koskaan täydellinen ei koskaan, vai olenko väärässä?

    Tottakai on hieno homma että Lapin maisemia näyttävä elokuva pääsee osaksi satojen Hallmarkin jouluelokuvien joukkoa. Mutta en ole varma haluanko nähdä samaa joulupuuroa.

    Mitä taas ihmettelen on JOKAjouluinen klassikko itsemurhan partaalle ajautuneesta miehestä, joka saa tilaisuuden nähdä elämänsä uudessa valossa. (It's a Wonderful Life, USA 1946) Juu yhden kerran joskus nähnyt tuon, jopa.
    Katsooko joku tosiaan tuon joka joulu, sen sijaan Tämä on niin hauska että se pitää katsoa joka vuosi.

    Jouluna pitää myös katsoa Yksin kotona nro 1, vaikka osaan sen ulkoa:P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On yksi suomalainen jouluelokuva, jota en maininnut, koska on ihan omassa luokassaan. Rare exports. Rauhallista joulua... ja aivan vitun railakasta uuttavuotta!

      Rare exportsista saattaa tulla myös jatko-osa.

      Pitäähän se Illallinen yhdelle aina katsoa - uudenvuodenaattona =)

      Poista
    2. Yle otti virheestä opikseen:
      Illallinen yhdelle nähdään tänä vuonna perinteiseen tapaan ilman ylimääräistä sekoilua.

      Poista
  2. Rare exports oli hyvä leffa voisin odottaa jo jatkoakin.
    Nyt muistin sen kodinvaihtoleffan nimen The Holiday Kerran nähty, kestäisi toisenkin kerran katselun.

    Ja tuo muropaketti kännyni sivallus vasemmalle tuo episodin ja muropaketin uutisia ja is sekä il kenties muutakin, asensin muropaketin. Episodin saan meiliini ja niistä saa hyvää vinkkiä mitä katsoa mistäkin/myös nyt ilmaiseksi.

    Niin klassikot kestää aikaa.

    VastaaPoista
  3. Hattarahöttöä ja ikäsyrjintää, voitko tuoda tohon ämpärin mihin yrjötä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne "lumimaisemat" on kyllä surullista katsottavaa.

      Sivuhuomio:
      Suomessakin tehtiin liukuhihnatyyliin elokuvia 1930-1950-luvuilla - Suomi-Filmi (SF) ja Fennada-Filmi (FA). Parhaimpina vuosina tehtiin 5-7 elokuvaa vuodessa, sen vuoksi niitä riittääkin Ylellä näytettäväksi melkein joka iltapäivä.

      Ns. mustavalkoelokuvien kulta-aikana suomalaisilla ei ollut televisiota, joten käytiin "elävissä kuvissa". 1950-luvulla televisio rantautui Suomeen, mutta vasta 1970-luvulla melkein joka taloudesta löytyi yksi televisio. Ennen televisiota pystyttiin tekemään elokuvia, jotka oli enemmän tai vähemmän hyviä - niitä käytiin kumminkin katsomassa.

      Poista