keskiviikko 9. elokuuta 2017

Firefox-selaimen loppuvuosi 2017

Firefox päivittyi 55 versioon, joka muutti esimerkiksi Flash-lisäosan toimintaa. Flash-lisäosa kysyy sivustokohtaisesti, sallitaanko Flashin käyttö. Oletusarvo on, että Flash-elementti täytyy käyttäjän hyväksyä (klikata aktiiviseksi). Tämä on suunta, jolla Flash poistetaan vuoden 2020 loppuun mennessä.

Electrolysis-tekniikkaa (tunnetaan myös nimellä e10s) pusketaan yhä enemmän. Electrolysis on Mozillan pitkään kehittelemä menetelmä, joka hajauttaa tietokoneelle annetut tehtävät omiksi prosesseikseen ja antaa niille omat muistilokerot. Tämän olisi tarkoitus eristää mahdolliset nikottelut omiin koppeihinsa, jotta ne eivät hidasta tai pahimmillaan kaada koko selainta. Tämä ei ole vielä kaikilla päällä, varsinkaan, jos käyttää selainlaajennuksia.

Voit tarkistaa, onko multiprosessointi päällä. Kirjoita osoiteriville:
about:support

Ja katso mitä kohdassa Usean prosessin ikkunoita lukee.

Selainlaajennukset on usein selaimen heikko kohta. Tästä syystä Firefoxissa halutaan uudistaa selainlaajennuksien tekniikkaa. Tämä näkyy laajennuksien listassa (about:addons). Niiden laajennuksien, jotka on vielä tehty vanhalla tekniikalla, perässä on keltapohjainen Perinteinen -ilmoitus. Nämä perinteiset laajennukset poistetaan marraskuussa, jolloin ilmestyy Firefox 57 - siihen asti niillä on aikaa muuttua uuteen WebExtensions-tekniikkaan. Jo nyt 55 version tullessa saattoi alkaa jotkin laajennukset lopettaa toimintansa, koska niiden kehittäjät ei ole enää jaksanut panostaa toimivuuteen uusissa versioissa, koska perinteisellä tekniikalla tehnyt laajennukset kumminkin poistuu marraskuussa. WebExtensions-tekniikalla tehdyt laajennukset taipuvat paremmin moneen eri selaimeen ja tukevat paremmin multiprosessointia.

Firefox 55 myötä nähtiin myös WebVR-tekniikka, virtuaalitodellisuutta selaimessa.

Syyskuussa ilmestyy Firefox 56, joka näillä näkymin päivittää 32-bittiset selaimet automaattisesti 64-bittiseksi, jos käytössä on 64-bittinen käyttöjärjestelmä. 64-bittisessä selaimessa on se hyöty, että osaa käyttää enemmän RAM-muistia, joka vaikuttaa nopeuteen ja sujuvuuteen. Tämä muutos voidaan nyt tehdä, koska Firefox (32-bittinen) lopetti maaliskuussa Java-tuen (NPAPI-rajapinta) - 64-bittinen Firefox ei tue NPAPI-rajapintaa. Jälleen päädytään laajennuksiin. Kaikki laajennukset eivät tue 64-bittisyyttä, joten siitäkin syystä osa laajennuksista saattaa pudota.

Marraskuussa ilmestyvä Firefox 57 esittelee uuden ulkoasun, joka tunnetaan nimellä Photon.

3 kommenttia:

  1. Thumbs up!
    Mulla lukee 1/1 (Käytössä oletuksena)

    Näkee sitten miten käy.. en ainakaan tykännyt uudesta ulkoasusta.

    -C

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulut niihin 40 %:tiin Firefox-käyttäjistä, joilla ei ole laajennuksia käytössä. Ehkä me 60 % saamme Firefox 57 myötä multiprosessin päälle oletuksena, kun laajennuksilta vaaditaan uudistumista.

      Firefox 57 versiota on kutsuttu myös Firefoxin uudeksi tulemiseksi - suuri muutos. Kvanttihyppy (Quantum-projekti), tällä Firefox toivotaan hyppäävän taas Chromen haastajaksi. Onhan Firefox ja Chrome viime vuosina lähentyneet toisiaan ominaisuuksiltaan ja ulkoasultaan.

      Toivon, että Photonissa pysyy erillinen hakupalkki. Firefoxin hakupalkki on yksi syy miksi käytän Firefoxia. Chromessa ei ole erillistä hakupalkkia, mutta ei pidä unohtaa Vivaldi-selainta, jossa on Cromen moottori, mutta saa näyttämään Firefoxilta - erillisen hakupalkin osoitepalkin perään.

      Poista
  2. Firefoxin verkkosivut on päivitetty tarjoamaan automaattisesti selaimen 64-bittistä versiota, kun sivusto havaitsee sitä käytettävän 64-bittisellä Windows-alustalla.

    VastaaPoista