perjantai 4. lokakuuta 2019

Marsissa elämää - olemmeko valmiita?

Viime aikoina on uutisoitu Mars-planeetan salaperäisistä magneettisista pulsseista, jotka toistuvat keskiöisin. Marsissa on kuulunut myös "kummallisia ääniä". Kummatkin havainnot on tehnyt Nasan Marsin pinnalla työskentelevä InSight-laskeutumisluotain.

Nasan päätutkija Jim Green kommentoi brittilehti The Telegraphin haastattelussa, että ihmiskunta ei ole henkisesti varautunut sille mahdollisuudelle, että Marsista saattaa löytyä elämää. Miten joku taho mittaa/katsoo, että milloin olemme valmiita? Tuskin tulee päivää, että ihan jokainen olisi siihen valmis, mutta tälläkin hetkellä on suuri joukko ihmisiä, jotka olisi siihen valmiita.

Josa kerta emme ole valmiita, niin miksi Nasa julkaisee nyt tiuhaan tuollaisia Marsissa tapahtuu kummia - uutisia. Sanoisivat jo vain suoraan, että ovat löytäneet sieltä todisteita elämästä.

Minä ainakin olen varautunut siihenkin mahdollisuuteen, että muuallakin on elämää. Venus-planeetallakin voi olla elämää. Elämä on saattanut kehittyä ensin Venuksella ja päätyä sieltä Maahan sekä Marsiin. Olemme oikeasti venuslaisia!

Saturnuksen Enceladus-kuu on myös mielenkiintoinen.

24 kommenttia:

  1. Täällä ollaan valmiina!

    Kiehtova aihe, avaruus, tuo unelmien tähtikenttä,
    "Valo tähden viimeisistä hetkistä kulki maapallolle 375 miljoonaa vuotta, kunnes viimein nyt tammikuussa saavutti ihmiskunnan teleskoopit."
    Tuon tähden kohtaloksi koitui massiivinen musta aukko, mitäs jos musta aukko kasvaa ja nielaisee kaikki planeetat maata myöten!! (The Langoliers)

    Marsissa tapahtuu kummia, sanotaan aa muttei beetä.
    Marsin äänet ovat alieneiden musiikkia, melkoinen sinfonia.

    Ai että pidän tuosta ”marsjäristys" sanasta.
    Nasan päätutkija on oikeasti sitä mieltä että sitä elämää on olemassa.
    On jokaisen oma asia edelleen mihin uskoo.
    Mä kans olen varautunut ja joitain kokemuksia kokenutkin mikä antaa pontta uskomiselleni.

    Mutta tiedäthän naiset ovat Venuksesta miehet Marsista.
    Mutta erityiset ovat Saturnukselta.


    -C The truth matters

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valonnopeus on jännä ilmiö. Valo voisi kiertää maapallon sekunnissa 8 kertaa. Maasta Kuuhun ja takaisin valo on kuin tennisottelu - liikkeen "voisi nähdä". Maasta Marsiin valo jo matelee tuskaisen hitaasti. Avaruuden mittakaavoissa valo on hidas.

      Poista
    2. Unohtui:
      Taivaalta syöksyi Chilessä tulipalloja ja niiden alkuperä on täysin hämärän peitossa. Yksi asia on varma, ne eivät olleet meteoriitteja, eikä varmaankaan avaruusromua. Joidenkin mielestä selitys on avaruusromu, vaikka maahan ei päätynyt selkeitä jäänteitä niistä.

      Poista
  2. Tuo valonnopeus, ja hitaus, tosiaan tuli mieleen ping pong peli.

    Tulipallojen tutkimusta odottaen, tuleeko taas vastaan jotain sellaista (teknologia) mitä ihmiskunta ei tunne.
    Aika monta tulipalloa onkin pudonnut. Kyllähän se kiehtoo ajatella alkuperää.
    Avaruusromua tuskin on, kuten jutussa todettiin.

    Ihminen on saastuttanut maan ja avaruuden, maapalloa kiertää avaruusromuvana ja sen lisäksi se muovirinkula, miten paljon muoviroskaakin onkaan merissä.
    Eli 6,5 miljardia tonnia vanhaa muovia luonnossa.
    Jos kaikki muovi jaettaisiin elävien ihmisten kesken sitä tulisi 900grammaa per nuppi.
    Muovi on teräksen ja sementin jälkeen maailman eniten valmistettu materiaali.
    Tutkijat arvioivat, että vuonna 2050 syntyy 12 miljardia tonnia muovijätettä, mikäli kierrätykseen tai biohajoavuuteen ei panosteta toden teolla.
    Neljä kiloa viidestä päätyy muualle kuin kierrätykseen tai uudelleenkäyttöön – joko kaatopaikalle tai luontoon.

    Maailma, jossa ei ole muoveja tai synteettisiä orgaanisia polymeerejä, näyttää tänään kuvittelemattomalta, mutta niiden laajamittainen tuotanto ja käyttö juontaa juurensa ~ vuoteen 1950. Vaikka ensimmäiset synteettiset muovit, kuten bakeliitti, ilmestyivät 1900-luvun alkupuolella, muoveja käytettiin laajasti armeijan ulkopuolella vasta toisen maailmansodan jälkeen.
    Lähde: advances.sciencemag.org
    Ihminen nakertaa omaa jalkaansa tätä menoa.

    -C singahtaa linnunradalle liftaamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos tulipallot olikin maailmanlopun ajan enkeleitä - soittavat kohta pasuunoitaan.

      Poista
  3. InSight on havainnut jo 21 marsjäristystä.

    Nasa löysi Marsista merkkejä muinaisesta suolajärvestä, joka on kuivunut yli 3 miljardia vuotta sitten.

    VastaaPoista
  4. Kyllä muualla on varmasti elämää, mutta Marsissa ehkä vain joitain pikku vihjeitä luulen.

    Mielikuva C,stä joka liftailee roskien (muovirinkulan) kyytiin..HuH!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marsista voisi löytyä kivipaasi, jossa on mystistä tekstiä.

      Poista
  5. Nasa löysi merkkejä elämästä Marsista jo vuonna 1976, väittää Nasan entinen tutkija Gilbert Levin artikkelissa, joka on julkaistu Scientific American-lehdessä. Mutta... ihmiskunta ei ollut valmis siihen.

    VastaaPoista
  6. 1976 ihan hyvin jos Bob 30v sitten paljasti että uffoi on olemassa.
    Tekosyitä, ei ole valmis jos ei ole niin ei ole ikinä valmis.
    Ei vaikka avaruusoliot tanssii nenän alla.
    En khyl muista yhtään millainen oli sarja V.

    C- We had a visitor the other day

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotenkin hämmentävää, että vasta 1990-luvulla tiede varmistui, että muillakin tähdillä on planeettoja.

      1980-luvulla V (Visitors) oli kyllä jännittävä sarja. Vuonna 2009 tehtiin uusi versio. Visitorit tulivat maahan auttamaan ihmiskuntaa ja siltä se hetken näyttikin, mutta todellinen suunnitelma oli tuhota ihmiset.

      Lokakuun lopussa Fox-kanavalla alkaa War of the worlds -sarja.

      Poista
    2. Uusi War of the Worlds -sarja on saanut tähtitieteilijän leikittelemään ajatuksella ihmiskunnan selviämisestä.

      Poista
    3. V-sarja aiheutti Suomessa ison kohun 1980-luvulla.

      Poista
  7. ALH on piilotettu uffoalus.

    Marsiin on nyt tungosta!
    Nyt on paras aika mennä. Matka punaiselle planeetalle on nyt nopea ja lyhyt. Seuraavan kerran Marsiin pääsee näin helposti 26 kuukauden kuluttua, vuoden 2023 lopulla.
    Arabit
    Kiina perässä
    Jenkit pesaaHelikopperilla

    Lähipäivinä kohti Marsia vie satelliitin melko uusi avaruusvaltio, Yhdistyneet arabiemiirikunnat. Maan satelliitin nimi on arabiaksi Al-Amal, mikä taipuu englanniksi sanaksi Hope, suomeksi Toivo.
    Lento symboloi sen ajan alkua, jolloin supervaltojen hallinta avaruudessa alkaa murtua. Rinnalle tulee pieniä maita ja yksityisiä yrityksiä.

    Lento Marsiin on iso kansallinen asia. Maa aikoo juhlia luotaimen avulla nuoren valtion 50:tä itsenäistä vuotta. Kansallispäivä on 2. joulukuuta 2021. Al-Amal lähettää silloin sanoman Marsin kiertoradalta maan nuorisolle.

    Satelliitti merkitsee monelle arabille haikailua tieteen menestyksen aikoihin. Yli 800 vuotta sitten arabimaiden alueilla kukoisti uusin tieto ja osaaminen. Eurooppa oli Arabiaa jäljessä.(kappasvain)

    Satelliittin tarkoituksena on selvittää, miksi Marsista tuli kauan sitten kylmä, tuulinen ja autiomainen. Planeetalta haihtuivat kaikki vedet ja lämpö, kun sen kaasukehä oheni. Marsin kaasuja karkaa yhä avaruuteen.

    Lento Marsin ympärillä kestää Marsin vuoden päivät, noin 687 Maan päivää.

    Arabeja seuraavat Kiinan laitteet viimeistään 25. heinäkuuta, yrittäen kohota avaruuden supervallaksi. Paras osoitus siitä olisi onnistunut lento Marsiin.

    Kantoraketti Pitkä marssi 5 saattaa matkaan peräti kolme eri laitetta kohti Marsia, kun se lähtee 20.–25. heinäkuuta.
    Marsia kiertämään jää satelliitti HX–1
    Se asettuu radalleen helmikuussa 2021, ja etsii mm. Marsin kaasukehän alaosista metaania. Myöhemmin vuonna 2021 Marsiin laskeutuu laskeutuu Tianwen-1.

    Sillä on lavetillaan kuusipyöräinen mönkijä. Laskeutuja on nimetty kiinalaisen runokokoelman Tianwenin mukaan. Nimi tarkoittaa vapaasti suomennettuna ”Taivaallisia kysymyksiä”.
    Mönkijä etsii Marsin pinnan alta vettä ja jäätä sekä tutkii Marsin maaperää ja kaasukehää

    Metaanin määrä vaihtelee pinnan lähellä, mutta kaasukehän metaanista ei tiedetä paljon. Jos sitä löytyy kaasukehästä enemmän, se voisi olla peräisin mikrobeista.

    Myös magneettisuudesta halutaan tietoa. Se suojaa elämää ehkä myös Marsin pinnalla. Magneettisuuden määrä voi muuttua aurinkotuulen mukaan. Tutkijat saavat tietoa, kuinka paljon vaarallista säteilyä on pinnalla. Se vaikuttaa Marsin mahdollisiin mikrobeihin.

    Marsissa on taivaltanut neljä eri kulkijaa vuoden 1997 jälkeen. Joka kerta mönkijän on vienyt sinne Yhdysvallat ja Nasa eli maan avaruushallinto.

    Nasa hallitsee myös Marsin ilmatilaa. Yhdysvallat on laitteillaan Marsin isäntä. Nyt tämä ”monopoli” vieraalla taivaankappaleella alkaa murtua.

    Silti ei ole epäilystä siitä, kuka on Marsin liikennepoliisi. Nasan seuraava kulkija eli Perseverance on kulkijoiden eliittiä. Se on pakattu matkaan ja lähtee Floridasta 30. heinäkuuta.

    Perseverance eli suomeksi ytimekkäästi Sisu laskeutuu Marsiin 18. helmikuuta 2021, jos kaikki menee hyvin. Sisu on kuin hyvin varusteltu katumaasturi, täynnä eri tutkimuslaitteita.

    Sisu laskeutuu kaasukehässä jarruttaen Jezeron kraatteriin, jonka läpimitta on noin 49 kilometriä. Jezeron kraatterissa oli jokilaaksoja noin 3,5 miljardia vuotta sitten. Tämä on todistettu satelliittikuvien avulla.

    Sisun yksi laite yrittää tuottaa happeakin Marsin oloissa. Se kerää hiilidioksidia kammioon, jossa kaasusta erotetaan happi-­ioneja sähkövirran avulla.
    Sisun pohjassa Marsiin viedään pieni helikopteri. Sen nimi on Ingenuity, suomeksi kekseliäisyys.
    Se kohoaa vain metrien korkeuteen. Se leijuu kaasu­kehässä enintään 20–30 sekuntia ja laskeutuu latautumaan.
    Sekin on merkittävä virstanpylväs.

    Lento on ensimmäinen Marsin ohuessa kaasukehässä. Moottorilla varustettu alus kohoaisi ja laskeutuisi ensi kertaa toisella taivaankappaleella, yli 117 vuotta Wrightin veljesten ensilennon jälkeen
    -HS

    C- Ajan tuhlaaminen on tärkeä osa elämää

    VastaaPoista
  8. Eilen sain kännykkään viestin:
    Scientists find gas linked to life in atmosphere of venus.
    Lisää tota niin on ilmiselvää että Venuksesta olen kotoisin.

    -C kohti kissajon öitä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä olen ajatellut bloggailla, kun vaan ehdin.

      Poista
  9. Marsin varhaisesta elinkelpoisuudesta saatiin lisää todisteita.

    VastaaPoista
  10. Amerikkalaisen George Mason -yliopiston tutkijoiden selvityksen mukaan Mars tukikohdan pyörittämiseen tarvittaisiin vain 22 henkilöä. Aiemmin luultiin, että pysyvän tukikohdan pystyttämiseksi tarvittaisiin 100 – 500 henkeä.

    VastaaPoista
  11. Juu ei ruuhkaa Marsiin!
    Kyllä siellä elämää on ja niitä tärkeitä örkkejä.
    Meinasin sanoa että sinne sitten pieni suku mutta sitten tajusin että ei sukurutsaa sentään.
    Kuvituskuvassa oli kaksi aikuista ja lapsi. Jatkuvuus kaikessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 22 henkilöä eli 11 paria, jos kumpaakin sukupuolta olisi yhtä monta. Siitä sitten pitäisi kansoittaa Mars. Nooalla oli samanlainen haaste, kun astui arkistaan ulos vedenpaisumuksen jälkeen. Hänen lapset puolisoineen muodosti nykyisen ihmiskunnan.

      Aikojen alussa oli Raamatun mukaan vain Aadam ja Eeva, jolloin täytyi olla sukurutsausta, jotta saatiin ihmiskunta alkuun. Tätä on selitetty sillä, että heillä oli puhtaampi DNA, jolloin alussa voitiin toimia niin.

      Poista
  12. Berliinin teknillisen yliopiston tutkija on esittänyt kohua herättäneen väitteen, jonka mukaan Nasa olisi tietämättään löytänyt Marsista elämää, mutta vahingossa tappanut sen.

    VastaaPoista
  13. Maan ulkopuolisen elämän etsimiselle on omasta aurinkokunnastamme on noussut viime aikoina uusi kandidaatti – Saturnuksen Enceladus-kuu.

    VastaaPoista