maanantai 20. tammikuuta 2020

Hybridi-TV osana Äly-TV:tä

Joidenkin ohjelmien yhteydessä mainostetaan kaukosäätimen Sinistä nappia, jolla hybridi-TV:n omistajat voivat vaikuttaa ohjelman äänestyksiin ja sisältöön, mutta mikä on hybridi-TV?

Hybridi-TV ei ole sama asia kuin Äly-TV (Smart-TV). Äly-TV on yleisnimitys internetiin liitetylle televisiolle. Hybridi-TV on Äly-TV:n ominaisuus.

Hybridi-TV eli HbbTV
HbbTV on standardi, jonka lyhenne tulee sanoista Hybrid Broadcast Broadband TV, ja se yhdistää TV-lähetyksen ja laajakaistan tuomalla netti-TV:n ominaisuudet helppokäyttöisesti katsojien saataville. Hybridi tarkoittaa yhdistelmää.

Vaikka sinulla olisikin hybridi-TV, niin välttämättä et saa siitä hyötyjä irti. Mikäli TV on ostettu ennen vuotta 2018, niin siinä saattaa olla HbbTV 1.0 -versio, jolla ei toimi nykyiset hybridi-TV -toiminnot useinkaan. Nykyään TV-kanavat käyttävät HbbTV 1.5 -versiota, jota tukevat ainakin vuoden 2017 jälkeen ostetut TV:t. HbbTV 2.0 tekee tuloaan tulevaisuudessa.

Edes TV:n HbbTV 1.5 -tuki ei takaa, että sinulla toimisi hybridi-TV. Sillä hybridi-TV toimii tällä hetkellä vain Digitan antenni-TV -verkossa ja Telian kaapeli-TV:ssä. Tämäkin kannattaa ottaa huomioon, jos on aikomus ostaa uusi TV ja mielessä on käyttää hybridi-TV:tä.

TV-kanavat kyllä hypettämällä mainostavat hybridi-TV:tä, mutta eivät ota huomioon edellä mainittuja kiemuroita - eivät sano niitä ääneen. TV-kanavat olettavat, että kaikilla on HbbTV 1.5 ja ovat Digitan antenni-TV -verkossa ta Telian kaapeli-TV -verkossa.

Välttämättä TV:n peruskäyttäjä ei edes tiedosta näitä HbbTV-versioita, vaan olettaa, että riittää, kun TV:ssä on hybridi-TV -ominaisuus.

Sain tähän kirjoitukseen idean, kun Putous-ohjelman twitterissä keskusteltiin, että hybridi-TV tuo epätasa-arvoa. Kaikilla ei ole mahdollisuus ottaa osaa hybridi-TV -äänestyksiin ja kaikille ei ollut edes selvää, että mikä on hybridi-TV.


Lue myös:
Lineaarinen televisio ja HD-lähetykset

3 kommenttia:

  1. Juu tuon kuuleekin ainakin Putouksen yhteydessä mullakin on kakessa eriväriset nappulat, mutta ei käytössä. Niin, kun oli Tanhupallo, sain kännyyn viestin äänestä suosikkiasi ilmaiseks, no tottakai ääni meni mainitulle pallolle.
    Miksei sitä harrasteta enää.
    Töllöni on LG Ällitälli, vanhenevia ällejä, oi ei.

    "Perinteisestäkin televisiosta voi tehdä siihen kiinnitettävällä lisälaitteella älytelevision, joten televisiossa ei välttämättä tarvitse olla nopeasti vanhevia älyominaisuuksia"

    Jaa eikös se ole kyllin älykästä värkätä rautalankahenkarista telkkariin älyominaisuutta.

    "Vuonna 2013 paljastui, että LG:n älytelevisiot keräävät käyttäjistään tietoja ja lähettävät ne salaamattomina eteenpäin."
    Whtever, tuo on vakavampaa jos töllö nauhottaa puhumiset ja salakuvaa kuten axl(josta btw ei ole kuulunut mitään, onko kaveri vajonnu maan alle, omg asuntokin ulosmitattu huh)
    Ja lähettää CIA:lle voi rähmä!

    Tulipas mieleeni kun mun älykäs luurini harrastaa tuota ja joskus oikein ruinaa sano ny jotain! Minä kuuntelen sinua mielelläni, ja juoruan heti Trumpille.

    Kun joillain on koko koti pelkkää älykkyyttä, ihan satavarmaa kaikki ylläoleva on true story, lisätään listalle vielä Biohazard ja FBI.

    En haluaisi HbbTV, harkitsen 150 tuumaista Smarttia, mmh olen kahdella nähnyt seinän kokoisen töllön, ja ihmetellyt eikö mene silmät kieroiksi.
    Naapurin jeesuksella on 75 tuuman töllö, pelattiin kännyillä ja telkan kautta eräänlaista buzz! Itselläni vaatimattomat 55 tuumaa.
    Naapurithan vetää aina paremmaks, eiks jeh.

    C- terkut Hybridille! meow

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaukosäätimissä on näkynyt värinäppäimet kauan ennen hybridi-TV:tä, mutta ehkä monelle ne ovat jääneet mysteeriksi. Teksti-TV:ssä niitä on voinut käyttää. Hybridi-TV antoi värinäppäimille uuden käyttötarkoituksen - nyt ne ovat kuuluisia näppäimiä.

      Äly-TV:t on kyllä surkeita, vanhenevat heti ostaessa - toimivatkohan enää 5 vuoden päästä. On kaiken maailman toimintoja ja sovelluksia, joita täytyy päivittää, kunnes päivitystukikin päättyy - tulee uusia standardeja. Kyllä ennen oli parempia TV:itä, toimivat helposti 20 vuotta, eikä tarvinnut olla ITC-insinööri, TV:tä ei tarvinnut päivittää - johto seinään vain. Kukaan ei kerännyt mitään tietoja. Kyllä ennen kaikki oli paremmin :)

      Poista
  2. Ylen, MTV:n ja Sanoman tv-kanavilla on otettu käyttöön uusi HybridiTV-valikko, jonka kautta HybridiTV-palvelut ovat paremmin löydettävissä.

    VastaaPoista