Vuosina 2017 ja 2018 olen kirjoitellut syntyvyydestä. Syntyvyyden laskuun on monia syitä, tällä kertaa tarkastelen syntyvyyden laskun vaikutusta kirkkoon.
Vuonna 2019 Suomeen syntyi 45 597 lasta ja ihmisiä kuoli 53 559 henkilöä. Näin ollen kuolleita oli 7 962 enemmän kuin syntyneitä. Kokonaishedelmällisyysluku oli myös mittaushistorian alhaisin eli 1,35. Luku kertoo, kuinka monta lasta Suomessa asuvat naiset keskimäärin saavat elinaikanaan. Kokonaishedelmällisyysluvun tulisi olla vähintään 2,1, jotta syntyvyys ei ainakaan laskisi. Kuten vuonna 2018 todettiin, niin maahanmuutto nostaa vain Suomen asukasmäärää. Maahanmuuton ansiosta Suomen asukasamäärä nousi 9 654 ihmisellä, ollen vuoden 2019 lopussa 5 527 573 ihmistä.
Vuonna 2019 syntyi siis noin 45 600 lasta, kun määrää vertaa ns. suuriin ikäluokkiin, määrä on surkea. Vuodet 1946-1949 olivat vuosia, jolloin vuosittain syntyi yli 100 000 lasta. Vuosi 1947 oli paras vuosi, jolloin syntyi 108 168 lasta. Vuonna 1947 syntyi 58 % enemmän lapsia kuin vuonna 2019. Elintason parantuminen on johtanut syntyvyyden romahtamiseen. Sotavuosilla oli kyllä oma vaikutus asiaan.
Viime vuosina perheiden (aviopari) määräkin on laskenut sekä lapsettomien avioparien määrä on noussut ja lapsiperheiden määrä laskenut. Ns. sinkkuus yleistyy, oikeat ihmiset eivät vain kohtaa ja, jos kohtaavatkin, niin eivät saa lapsia X syystä. Vuoden 2018 tietojen mukaan Suomen sukupuolijakauma on tasainen, naisia on 2 % enemmän kuin miehiä ja 15-64 vuotiaita väestöstä on noin 62 %. vaikka miehiä ja naisia on melkein yhtä paljon, niin ehkä suurin pullonkaula on alueellinen jakauma. Pienen paikkakunnan potenttiaalinen "tarjonta" on äkkiä katsottu läpi ja paikkakunnilla voi olla myös suurempiakin sukupuolijakaumia - kaikille ei vain riitä. Lukujen mukaan miehille ainakin riittää naisia, mutta haasteena on alueelliset jakaumat. Suurissa kaupungeissa kyllä varmaan riittää ihmisiä, mutta sitten vastaan tulee parisuhteen toimivuus. Ehkä nykyään parisuhteen "rimaa" pidetään korkealla - suuret toiveet ja odotukset. Opiskelut, työtilanne, omat haaveet jne. ainakin pitkittävät lapsiperheiden muodostumista nykyään.
Lapsiperheiden määrä on laskenut, tutkimuksien mukaan lapsi voi olla uhka avioliitolle, mutta toisaalta pikkulasten vanhemmat ovatkin muita aikuisia tyytyväisempiä elämäänsä. Vähän ristiriitaista, tyytyväiset eroavat aiempaa useammin.
Vuonna 2019 syntyi 45 597 lasta, joista 28 352 sai kasteen (liitettiin näin samalla kirkon jäseneksi), syntyneistä 62 % sai kirkon kasteen. Koko Suomen väestöstä kirkkoon kuuluu 68,6 % . Vuonna 2019 kirkosta erosi noin 56 000 kirkon jäsentä. Kastettujen lisäksi kirkkoon liittyi noin 16 200 jäsentä, mutta kastettujen ja liittyneiden määrä on laskussa ainakin vuoteen 2018 verrattuna. 2050-luvulla saatetaan kastaa viimeisen kerran, mutta taitaa jo sitä aiemminkin kirkolle tapahtua jotain suurta tätä menoa.
Syntyvyys laskee ja yhä vähemmän lapsia kastetaan kirkon jäseneksi (ruokkivat toisiaan), on vain nimenantojuhlia. Kirkolla on edessään kiihtyvä syöksykierre jäsenkatoon, jos mitään mullistavaa ei tapahdu. Kirkolla on muitakin kipupisteitä, joista se tuskin selviää.
Noin 5,5 miljoonasta suomalaisesta 68,6 % kuuluu kirkkoon, mutta vain noin 30 % uskoo luterilaiseen Jumalaan. Samoilla suunnilla on kirkon kysely ja Alman tutkimus vuodelta 2018. Tämä johtaa siihen, että koulujen joulujuhlien uskonnollisuutta kyseenalaistetaan sekä 70 % suomalaisista kannattaa yhteistä oppiainetta uskonnon ja elämänkatsomustiedon tilalle.
Suuret ikäluokat (1945-1950 syntyneet) kannattaa kirkkoa, mutta milleniaalisukupolvi (ja Z-sukupolvi) vähemmän. Suuret ikäluokat poistuu hitaasti, mutta varmasti, samaa tahtia vähenee kiinnostus luterilaiseen kirkkoon. Usko korkeampaan voimaan ei vähene, se muuttaa muotoaan. Kankean luterilaisen kirkon tilalle tulee uushenkisyys, jota ehkä jotkut nimittävät joissain tapauksissa hiukan alentavasti New ageksi.
Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja Jelena Välbe kehotti maajoukkueen naisia hankkimaan tähän väliin lapset ja niin he myös tekivät. Joten samalla idealla voitaisiin nyt toimia Suomessakin. Naiset, jotka saivat viime vuonna lapsen, voisi jälleen tänä vuonna yrittää saada lapsen ja kannustaa vähintään yhtä naista yrittämään lasta. Mikäli oikein laskin, niin tällä tavalla tuplaamme viime vuoden määrän ja voimme päästä jopa 90 000 lapseen vuodessa. Helpommin sanottu kuin tehty.
Tämä on kyllä mielenkiintoinen teema, josta olen itsekin pari postausta kirjoittanut. Hyvää pohdinnan aihetta Ruotsinmaalta:
VastaaPoistahttps://yle.fi/uutiset/3-11173873
Vaikuttaa varmasti käänteisenä Suomessa siihen, ettei hankita lapsia.
Jos 30% uskoo jumalaan luterilaisella tavalla, se on aika sama kuin epävirallinen arvio ei-leipäpappien määrästä. Hain joskus "huvin vuoksi" teologiseen ja siellä arvioitiin, että ehkä kolmasosa tulevista papeista uskoo juuri oppien mukaisesti. Eli kansan kanssa linjassa. Tämä on ehkä konservatiivien mielestä se suurin ongelma. Papisto alkaa hajota uusien tuulien mukana.
Samalla kuitenkin tapauskovaisten mielikuva seurakunnista on jähmettynyt. Vain mummojen polvipituiset hameet huojuvat tuulessa ja pullia syövät joka sunnuntai ne samat kävijät.
Niissä maissa, joissa usko ja perinteet ovat kaiken muun yläpuolella ja joissa ei lähtökohtaisesti opeteta uskon kyseenalaistamista (ortodoksiset Kypros, Georgia esim.), kirkkoon vain kuulutaan eikä siitä eroamista edes keskustella. On myös mahdotonta, että syntyvää lasta ei kastettaisi kirkon jäseneksi. Tämä perinne ajaa mahdollisesti toisen ateistivanhemman mielipiteen yli. Suomalainen yhteuskunta on jo niin sekularisoitunut ja elämyshakuinen, ettei kirkolla ole oikein enää mitään tarjottavaa epäilijöille. Tämä ainakin on mielikuva. Kirkko ei ole myöskään esillä missään. Jos ainoa yhteydenotto lisääntymispotentiaaliseen kansanosaan tulee silloin, kun on muuttanut (valmiiksi allekirjoitettu kirjekuori), eipä se kirkko kovin läheiseltä tunnu myöhemmin, kun pitäisi päättää kasteasioista. Mielenkiintoista seurata, miten käy Suomen ev.lut. kirkon väestöromahduksen myötä.
Jos Suomi joutuu jääkiekossa Ruotsia vastaan, niin mehän ajattelemme heti, että "Pojat, me ollaan hävitty tää peli" (by Kummeli).
PoistaSattumalta tänään julkaistiin Syntyvyysskenaarioiden vaikutukset työeläkkeiden rahoitukseen -raportti, jonka ovat laatineet Eläketurvakeskus sekä Helsingin yliopisto ja Max Planck -instituutti. Raportista on nostettu otsikoihin päätelmä "Osa Suomen matalasta syntyvyydestä voi selittyä lasten hankinnan lykkäämisellä".
Tuohonkin päätelmään tarvittiin tutkijoita, mutta samanhan minäkin olen todennut blogissani. Ei tuohon olisi tarvittu 40 sivuista raporttia (no joo, on siinä muutakin huttua). Ihan normaali ihminenkin pystyy tulla tuohon päätelmään, kun vähän pohtii asioita (1+1=2), mutta kaikki eivät jaksa pohtia - nykyinen tyyli. Ovatkohan nuo tutkijat plagioineet minun blogini, täytyypä lukea se raportti tarkemmin läpi =)
Leipäpapeista tuli mieleen, että on ollut ainakin aikoja, jolloin vahnoillislestadiolaiset papit ovat nimittäneet normaaleita luterilaisia pappeja leipäpapeiksi. Kuvio menee vieläkin oudommaksi, kun ottaa huomioon, että VL:t ovat osa luterilaista kirkkoa. Näin ollen VL-pappi on itsekin leipäpappi, koska tekee työtä kirkolle, jonka oppeihin hän ei usko.
Vuodelta 2018 löysin vahvistuksen, että 30 % -kaava ilmenee myös papeissa. Vain 33 % papeista kokee olevansa kutsumustehtävässä - hieman hämmentävää. Vain kolmannes papeista uskoo työhönsä, tässä menee jo uskottavuus kirkkoon.
Mikä ihmeen uskontolukutaito?
PoistaSuomessa on nyt Pohjoismaiden vanhin väestö.
VastaaPoistaKuopiossa on keksitty keino syntyvyyden lisäämiseksi: synnyttäjät saa ilmaisen ämpärin.
VastaaPoistaSTTK:n kyselyn mukaan jopa neljännes lykkää lasten hankkimista taloudellisten syiden tai kumppanin puutteen vuoksi.
VastaaPoistaOnko kumppanin puute syy? Mielestäni se on vain tilanne/olosuhde. Vaikea on saada lasta, jos kumppania ei ole. Sama jos sanoisin etten aja autoa, koska minulla ei ole autoa. Toisaalta, jos on rahaa, niin auton saa, mutta eipä rahalla saa kumppania.
Syntyvyys on Suomessa ennätyksellisen alhaalla.
VastaaPoistaNuoret naiset kaikkoavat pieniltä paikkakunnilta, ja sillä on isot seuraukset.
VastaaPoistaEtelä-Suomessa näkyy jo ensimmäisiä viitteitä alkavasta koronavauvabuumista, kun alkuvuoden synnytyksissä on havaittu pientä kasvua.
VastaaPoistaSuomi sai ensimmäiset pandemiavauvat – syntyvyys kasvussa.
PoistaKoronavauvabuumi on todellinen ilmiö.
PoistaTuoreen väestöennusteen mukaan Suomen väestönkasvu perustuu tulevaisuudessa täysin vieraskielisten määrän kasvuun. Etätyön jatkuessa muuttoliikkeen uusia voittajia ovat suuret vapaa-ajan ja matkailun keskittymät.
VastaaPoistaSuomi jakautuu syntyvien ja kuolevien kuntiin.
VastaaPoistaKuolleita oli historiallisen paljon Suomessa vuonna 2022.
VastaaPoistaAnteeksi vain mutta mielestäni uskonto on turha aine varsinkin jos ope sekoaa että uskonto onkin elämänkatsomusta, eli jos koe tuli kirjalla ei kannata yrittääkään suorastaan persss koko juttu.
VastaaPoistaJa tuokin järkytti että kuolleita oli enemmän kuin koskaan jopa enemmän kuin WW2 vei.
Katsoin eilen syntyvyyttä järkytti se kaavio laski kuin lehmänhäntä pakkaselle.
Jotkut sanoo vaikea sitä lasta on tehdä kun ei löydä ketään tekemään sitä.
Tai maailman hullu tila vaikuttaa ja se miesten spermalaatu heikkenee, ilman saasteet, sodat kaikki tai ei vain ole varaa lapseen.
Ennenvanhaan sanottiin että lapsi tuo leivän ja kerron muualle yhden rujon asian.
Olen joskus kuullut metkan jutun kun yhdellä oli kaksi lasta kun hänen ystävänsä onnitteli kortein kortissa luki kell on kaks pian on kolme, jotenkin noin.
Pian sitten kolmas lapsi olikin tulossa ja tää sanoi onnittelijalle oliko pakko.
Jos hän asuisi siis Kuopiossa saisi jo kolmannen ämpärin, suomalaisia miellyttää ämpärit jos ne on ilmaisia. Olen nähnyt kaupoissa ämpärin saat kaupanpäälle kun ostat sen eli mitä sen sisälle on ängettynä.
Pakosti tulee mieleen kun näin ämpäripäitä että tuohan olikin metkaa.
Yhdessä vitsissä oli uffot ja heillä kyltti että ilmaisia ympäreitä. ja heti oli joku astunut koukkuun innoissaan.
Kiina yrittää nostaa syntyvyyttä, enää ei lastensaantiin tarvita avioliittoa. Kiinassa sallittiin vuosikymmenet vai yksi lapsi ja sekin mielellään piti olla poika. Ja nyt sitten ihmetellään, kuinka tässä nyt näin kävi.
VastaaPoistaIndonesiassa mentiin toiseen suuntaan. Indonesia kielsi avioliiton ulkopuolisen seksin ja samalla myös avoliitot.