keskiviikko 2. marraskuuta 2022

Ostohysteria ja kulutusjuhla

Aikaistuva joulu tuo jo syyskuussa konvehdit ja glögit kauppoihin. Joulusuklaa tulee kauppoihin niin aikaisin, että kauppiastakin ärsyttää - niin myös minuakin!

Huom. marraskuun alussa jouluradio alkaa soittaa enemmänkin joululauluja. Kohti marraskuun loppua voi pikkujiljaa kuunnella enemmän ja enemmän - varsinkin Rouhea joulu -osa-aluetta.

Vaikka joulu alkaa kaupoissa ärsyttävän aikaisin, niin joissakin kaupoissa on havaittavissa, että kulutusjuhlan loppu näkyy. Tilastokeskuksen mukaan suomalaisten luottamus talouteen rakoilee pahasti ja entistä harvempi aikoo käyttää rahaa kuluttamiseen. Ukrainassa käytävä sota, hintojen kallistuminen ja lainakorkojen nousu saavat kuluttajat kiristämään kukkaron nyörejä.

Verkkokauppa.comin toimitusjohtaja kommentoi:
Jos jääkaappi, pesukone tai tiskikone menee rikki, silloin tehdään korvaavia hankintoja. Mutta päivitetäänkö puhelin uuteen tai ostetaanko televisio – ne ovat sen tyyppisiä hankintoja, joissa kuluttaja on epävarma.

Nykypäivänä jääkaappi, pesukone jne. on melkein pakko olla, muuten elämä voi olla hankalaa. Mutta puhelinta, tietokonetta, televisiota jne. ei ole pakko uusia vuoden välein. Muistaakseni MTV:n Kaaoksen kesyttäjät -ohjelman 2. jaksossa nähtiin perhe, jonka kaapeista löytyi yli 200 ostettua tavaraa, joiden pakkauksia ei vielä oltu edes avattu - oli vaan ostettu lisää ja lisää. Joillakin on liikaa rahaa, kun ostavat ihan turhuuksia, joita ei edes käytä - sairasta menoa.

On ihmisiä, jotka haluavat omistaa aina kaiken uusimmat jutut, puhelintakin vaihdetaan alle vuodessa. Tämä tietokoneeni on noin 6 vuotta vanha ja hyvin vielä pärjää - tosin, tähän ei voi päivittää Windows 11, sellaisen rajoitteen Microsoft keksi. Vuonna 2025 viimeistään taitaa olla pakko vaihtaa tietokonetta, koska Windows 10 tuki päättyy silloin. Varatietokoneeni (läppäri) on yli 10 vuotta vanha ja sekin toimii vielä jotenkin. Kyllä tietokone kestää usein ainakin 6-8 vuotta, mitä nyt virtalähde voi pettää, mutta sen osan voi vaihtaa ja taas toimii.

Edellinen älypuhelimeni oli käytössä minulla noin 6 vuotta ja sitä edellinen puhelin 5 vuotta. Kyllä varmaan älypuhelin toimisi kauemminkin pelkkänä puhelimena, mutta vastaan tulee se ettei vanhojen puhelinten käyttöjärjestelmiä päivitetä ja tueta. Uudet sovellukset vaativat uusimpia käyttöjärjestelmiä. Sama pullonkaula tulee vastaan älytelevisioissa. Televisio voisi toimia, mutta lopulta älypuoli lakkaa olemasta älykäs - ei päivitetä ja tueta.

Eräs sukulaiseni hommasi vuonna 2016 Samsungin 4K-älytelevision, niin vuoden 2021 joulukuussa totesin ettei sen TV:n kuuluisaa sinistä nappia enää tuettu. HybridiTV-palvelut (HbbTV) vaatii HbbTV:n versiota 1.5 ja vuoden 2016 mallisessa TV:ssä oli HbbTV 1.0 - joten se siitä sitten. Sentään Yle Areena toimii edelleen.

TV-ohjelmien hybridiTV-ominaisuudet on taidettu haudata tänä vuonna, kun enpä muista nähneeni pitkään aikaan mainosta "Paina sinistä nappia".  TV-kanavien hybridiTV-toiminnot kyllä näkyy, mutta TV-ohjelmissa ei ole näkynyt mitään lisätoimintoja.

Älykkyys on nykylaitteiden heikkous, laite voi kestää, mutta älykkyys ei. Toista se oli 1980-luvulla, kun TV oli pelkkä TV ja saattoi toimia hyvin 15 vuottakin. Puhelinkin oli ns. lankapuhelin, johon pystyi vastaamaan vain kotona ollessa. Lankapuhelimetkin kesti vuosikaudet, kun niissä ei ollut älyä.

Suunniteltu vanhentaminen - totta vai tarua?

Lue myös:
Kiitospäivästä Black fridayn kautta kybermaanantaihin

7 kommenttia:

  1. Olen havainnut että kodinkone kestää about viisi vuotta ja thats it, kummasti takuu loppuu yhtaikaa.
    Muistelen että ensin meni tiskikone, perään uuninvastus ja jääkaappipakastin, yksi korjaaja kävi ja totesi mitä hienompi laite, sen herkemmin siihen vikaa tulee.
    Uunin fixaajasta jäi persvako vain mieleen, yök oikein!
    Ostan uuden kun entinen menee rikki.
    Paitsi tv, entinen meni kiertoon.

    Kaveri laitto kuvan että katsos mikä toimii jo: Jouluradio.
    Olen vähentänyt radion kuuntelua kun kuuntelen paljon Spotifya.
    Korkeintaan autossa vaihtuu radiokanavat.

    Joulunaloitus näkyy kun ne vanhat joulumainokset ryysii telkkariin.
    Ja kisa joulukalentereista, suolaisin saamani mainos kalenterista siis maksaisi 320 euroa.
    Lelukuvastoa pukkaa luukusta, ostoshysteriaa en ymmärrä.
    Tekisi mieli taas skipata koko joulu.

    Jollain sukulaisella oli 60v Nilfisk imuri, toimihan se. Miksi muistan imurin merkin en tiedä.
    Mulla on ollut varmaan viisi imuria (joista yksi susi)ja lähiaikoina suunnittelin jo uutta, mutta kummasti ongelma selvisi ja ei ollutkaan tarve uuteen, sitä edellisempi meni kiertoon kaverille.

    Lankapuhelin ja puhelinkopit ai että.


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin kuuntelen radiota lähinnä autossa. Tietokoneella ollessani kuuntelen musaa usein YouTuben kautta. Mä en ole Spotifiin oikein perehtynyt, mutta nyt vilasin, niin rekisteröitymällä ehkä voisi kuunnella nettiselaimenkin kautta. Joulun aikoihin kuuntelen netin kautta Jouluradion Rouheaa joulua.

      (Apua, olenko kalkkis, kun en ole ollut kiinnostunut spotifysta)

      Tänään söin ensimmäisen joulutortun =)

      Poista
  2. Kas marketasta tarttui mukaan pökäle torttutaikinaa, aattelin tehdä ekat tortut pyhäinpäivänä koska saatan viedä niitä pippaloihin.

    Spotifysta sen verran ehkä olen horissut siitä että ekana oli ilmainen jossa kesken kappaleenkin iski mainos, ai että ärsytti. Sitten tuli kuuntelukatto joka mennessään tuli täyteen stoppasi, mulla saattoi se saldo tulla parissa päivässä.
    Tuli kaikenlaisia huhuja Spotifysta, mutta premium on paras, ja nyt olen oikein Last.fm prokin.
    Spotifysta löytyy Podcastit mm Pekka Saurin lohdullinen teoria elämästä.
    Voi luoda omia soittolistoja ja suosikkeja, viimeisin on kuin haudasta tullut Queen ja Face it Alone, todellinen helmi, kuunteleppa se-

    Myös kuuntelen kännykän kautta siis Spotify sovellus, ja latasin kellon siten sain suosikkikappaleen herättämään.

    Katson toki tubesta joitain jos haluan nähdä videon, muutoin tubetan lähes päivittäin muuta.
    Eikä saa unohtaa Radio Gardenia, siellä seikkaillessa saa nauraakin jos ei ymmärrä esim intialaista musiikkia, isoimmat pyörylät ovat radioasemia, pienemmät ovat kiinnostavampia, ympäriämpäri maailman!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt taidan tietää, että miksi olen vältellyt Spottifaita, se on maksullinen tai muuten rajoitteinen. Joten YouTubella jatkan edelleen =)

      Poista
    2. Ainoa rajoitus tietokoneen spotifyssä on nykyään se että tulee satunnaisesti vaan pari mainosta, mutta muuten kuuntelu on rajoittamatonta. Toki puhelimen ilmais-spotifystä en tiedä, koska en spotia puhelimella kuuntele, mutta ainakin tietokoneella ei ole kuuntelua rajoitettu muulla kuin parilla satunnaisella mainoksella. Itse käyttänyt ilmais-spotifyä ehkä viimeiset 4 vuotta, sitä ennen mulla oli myös spotifyn premium monta vuotta, mutta jostain syystä sen keskeytin syytä en enään muista.

      Poista
  3. Mikä on Singles' Day? Sinkkujen päivänä tunnettu shoppailuilmiö on rantautunut myös Suomeen.

    VastaaPoista
  4. Ihmetytti kun joka päivälle tai viikolle oli ihmeellistä jatkoa, kybermonday superweek, black friday muuttui myös black week voi krizus sentään.
    Enää puuttuu rainbow year älä sano että semmonen on jo.
    Nyt hehkutetaan talvialea joka vaan jatkuu kun edellinen loppuu tulee uusi etc.

    Asiasta kukkaruukkuun...
    Suomalaisen ruokalasku kallistui viime vuonna yli 500 eurolla.
    Sen uskon.
    Vertasin 2018 sähkölaskuani vuoteen 2022 se nousikin yli kaksinkertaiseksi, vaikkei kulutus ole muuttunut.
    Puhuttu että sähkö halpenee, taitaa ennemminkin siat vislata.
    (en sano että lehmät lentää, sillä se on true story)

    VastaaPoista