maanantai 17. huhtikuuta 2023

Raamattu nuorisolle ja muuttuva Raamattu

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokoukselle jätettiin 1968 aloite uuden virallisen raamatunsuomennoksen valmistamiseksi. Aloitteen perusteluissa todettiin, että vuosina 1933 ja 1938 käyttöön otettu Raamattu oli suomen kielen ja raamatuntutkimuksen näkökulmasta vanhentunut ja että varsinkin nuoriso tunsi sen sanamuodot vanhahtaviksi ja vieraannuttaviksi. Uutta suomennosta tehtiin vuosina 1973-1991 ja Uusi kirkkoraamattu hyväksyttiin viralliseen käyttöön tammikuussa 1992.

Raamatunkäännös kestää elinkelpoisena noin 30 vuotta, joten jälleen on aika tehdä uusi raamatunkäännös. Kääntämisen lähtökohtana on 20-vuotiaan suomalaisen kielentaju sekä tekstin tulee olla sellaista, että se toimii puhelimen näytöltä luettuna ja kuunneltuna. Ensimmäistä kertaa täytyy ottaa huomioon myös puhelin ja äänikirjamuoto.

Raamatun Uusi testamentti (UT) käännettiin uuteen mobiilimuotoon jo vuosina 2018-2020 eli UT2020. Vanha testamentti (VT) käännetään vuosina 2021-2028 eli VT2028.

1. Moos. 1. (KR92):
Alussa Jumala loi taivaan ja maan. Maa oli autio ja tyhjä, pimeys peitti syvyydet, ja Jumalan henki liikkui vetten yllä.

Raamattu (1992) alkaa yllä olevilla sanoilla. Jos sen kääntää 2020-luvun nuorisolle, niin se on jotain seuraavanlaista.

1. Moos. 1.:
Oli synkkä ja myrskyinen yö. Koko mesta oli ihan käty ja pimeys legit deeppii, buli gubbe chillas vetten yllä ja flexas for real.

Jotain tuollaista kieltä nykynuoriso puhuu ja ymmärtää, mutta ehkäpä uusi käännös ei mene ihan noin pitkälle.

MUUTTUVA RAAMATTU
Vuonna 2018 kirjoittelin Raamatun eri versioista ja kuinka niiden sanoma on muuttunut. Moni uskoo, että Raamattu on muuttumatonta Jumalan Sanaa, mutta eihän se ole muuttumatonta - vain muutos on pysyvää. Ei ole edes olemassa yhtä alkuperäistä Raamattua, vaan Raamattu oli ensin suullista tietoa, joka vähitellen kirjoitettiin muistiin vuosisatojen kuluessa - Raamattu on kirjoituksien kokoelma. Raamattua on kopioitu ja käännetty noin 2000 vuotta, siihen mahtuu monenmoista kirjoittajaa, jotka on tahallisesti tai tahattomasti muuttaneet Raamattua.

Tubettava teologian tohtori Ville Mäkipelto on kirjoittanut kirjan aiheesta (Paavo Huotarin kanssa) ja väitöskirjansa. Aina, kun Raamattua kopioidaan tai käännetään, se muuttuu, tekstiä lisätään tai poistetaan. Raamatun alkuaikoina ei ollut lukkoon lyötyä tekstikokoelmaa, joka olisi ollut sama Raamattu kaikille. Eikä ole vieläkään, eri kristinuskon haaroilla on erilaisia Raamattuja, joihin sisältyy enemmän tai vähemmän tekstikokoelmia.

Huom.
Apokryfiset kirjat ja deuterokanoniset kirjat.

Ville Mäkipelto on pohtinut myös, että oliko Jeesus oikeasti olemassa?

2020-luvulla Raamattua muutetaan puhelimeen ja nuorisolle sopivaksi, jolloin se jälleen muuttuu. Kun pieniä muutoksia tehdään monia kertoja, niin jokin kohta voi olla lopulta täysin erilainen kuin se oli 2000 vuotta sitten. Jotkin kirjoittajat ovat lisänneet kohtia, jotka heidän mielestään on korjannut joitakin Raamatun epäloogisia kohtia, tai epäloogisia kohtia on poistettu. Origenesin radikaalit ajatukset jälleensyntymisestä eivät taipuneet Raamatun punaiseen lankaan, joten ne haluttiin julistaa harhaopiksi. Jälleensyntyminen ei oikein taivu Raamatun Paratiisi ja Helvetti -ideaan. Intialaisissa uskonnoissa jälleensyntyminen on ytimessä.

Oman tiensä kulkija Petri Paavola sanoi Ylen juttua ja Ville Mäkipellon ajatuksia Saatanasta kumpuaviksi - Ville olisi valinnut pimeyden polun. Petri Paavolan mielestä Raamattu on täyttä Jumalan Sanaa ja siinä ei ole virheitä. Erikoista on, että Petrikin on todennut, että jotkin Raamatun kohdat ovat väärin suomennettu ja joitakin kohtia enemmänkin muutettu.

Koronaviruksesta mikrosiruihin -kirjoituksessa kerron enemmänkin Petri Paavolasta. Jos joidenkin mielestä Ville Mäkipelto on langennut pimeyteen, niin yhtä monen mielestä Petri Paavola on tehnyt niin. Petri Paavolan juuret on Suomen vapaakirkossa (josta on eronnutkin) ja Ville Mäkipellon juuret on helluntailaisuudessa (josta on eronnutkin).

Ehkä Jerusalem-syndroomaa potevalla Petri Paavolalla on pokkaa kyseenalaistaa teologian tohtori - minulla ei olisi siihen pokkaa. Ville Mäkipelto on saanut nuoret innostumaan tieteestä, mutta tuskin Petri Paavolan saarnat saa nuoria innostumaan uskosta.

Itävaltalainen tutkija on kääntänyt "kadonneen luvun" Raamatun tekstistä, jonka uskotaan olevan peräisin 1 750 vuoden takaa. Aiemmin kääntämätön tekstinpätkä havaittiin ultraviolettivalotutkimuksella.

9 kommenttia:

 1. Onko Raamattu siis kuin rikkinäinen puhelin?
  On luonnollinen muuttuma että asiat muuttuu kun ihminen elää, mutta on olemassa muuttumatonta lapsuudessa opittua, olen siis harhaoppinut.
  Mulla on iso Raamattu joka on vuodelta 1958 jossa on vanha testamentti yhdennetoista, vuonna 1933 pidetyn yleisen kirkolliskokouksen käytäntöön ottama.. ja uusi testamentti kahdennetoista vuonna 1938 sama.

  Minikokoinen Uusi testamentti jota käytetty rintamalla Suomen taistellessa vapautensa puolesta vuonna 1941-42 joka siis on sama kuin tuo kahdennentoista vuonna 1938 ottama..
  Ja vuonna 1864 painettu Lontoossa Nye Testament jonka merikapu ostanut Hartlepoolista turvakseen rauhattomille merille, ajatus sinne.

  Tänään luin miten yksi tuli uskoon, vanhempi mieshenkilö oli romahtanut polvilleen ja itki eikä tiennyt syytä sille itkulle, itku loppui kun tunsi käden painon olkapäällään. Mielenkiintoista.

  No toinen touhuaa tokentubessa joka on tuben varjomaailma, toinen touhuaa tubessa.
  Aika roisia sanoa että joku on valinnut pimeyden polun, vain siksi ettei tykkää.

  Salaista kirjoitusta kuitenkin sama asia nälkiintyneet opetuslapset ja maissintähkät. Mutta toki uutinen oli mielenvikainen eli kiintoisa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeesuskultin jäsenet näännyttivät itsensä nälkään Keniassa.

   Onko Raamattu täydellinen, jos sitä voi tulkita monella tapaa? Jos Raamattu on täydellinen, niin ihminen ei ole. Jumala loi epätäydellisen olennon, tai on sumentanut osan tietoisuudesta. Näin ollen Jumala ei voi vaatia, että ihminen eläisi virheettömästi - ei voi rangaista.

   Poista
  2. Kenialaisesta metsästä on löydetty jo 21 ihmisen ruumiit. Heidän uskotaan kuuluneen Hyvien uutisten kansainvälinen kirkko -nimiseen kulttiin.

   Poista
  3. Keniassa uskonnolliseen liikkeeseen kohdistuvassa rikostutkinnassa löydetty lähes 50 ruumista.

   Poista
  4. Jo 90 kuollut uskonnollisen kultin uhreina, yli puolet lapsia.

   Poista
 2. Kammoa miten ihmiset aivopestään.
  Aivopesevät tyypit pitäisi lahtaa.

  Lohdullinen ajatus ihminen on täynnä bugeja jonka kovalevy täyttyy eläessä, päättyen erroriin.
  Kuitenkin on hyvä että jokainen voi tulkita Raamatun ja sanoman omalla tavallaan, joka ei ole väärin muttei oikeakaan.
  Avoin malli on parhain.

  VastaaPoista
 3. Tulipa mieleeni jos saisi tavata historiallisen henkilön, hän olisi Jeesus.
  Haluaisin kuulla, minkä verran Jeesus eroaa meille kuvatusta hahmosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskin Jeesus oli ainakaan valkoinen mies, kuten usein näkee. Ruskea on lähempänä totuutta.

   Poista
 4. Tuhat vuotta vanha Raamattu myytiin 38 miljoonalla dollarilla.

  VastaaPoista