tiistai 3. lokakuuta 2023

Älytön älytelevisio

Television historiaa ja Chromecast (suoratoistomokkula)

Vuonna 2020 kirjoitin Lineaarinen televisio ja HD-lähetykset, jossa pohdin mm. älytelevisioiden käyttöikää. Nyt jatkan aihetta.

HISTORIAA
Suomessa oli joulukuuhun 1986 asti kaksi TV-kanavaa, YLE TV1 ja YLE TV2. MTV:n ohjelmia näytettiin Ylen kanavilla. Joulukuussa 1986 tuli kolmas kanava, joka oli nimetty niinkin kekseliäästi kuin Kolmoskanava.

Huom. aluksi ns. Kolmonen näkyi vain Etelä-Suomessa, vuosina 1987-1988 se laajeni laajemmalle Suomeen. Muistan kesän, jolloin Kolmonen alkoi näkyä meilläkin - se oli mahtavaa! Aluksi Kolmoselta tuli joitakin tunteja päivässä testilähetyksiä, jolloin sieltä tuli vain jotain enemmän tai vähemmän jänniä elokuvia.

Kolmoskanava oli vuoteen 1992. Vuoden 1993 alusta lähtien se oli ihka aito MTV3. Vuonna 1997 aloitti Nelonen, jolloin vähän jo mietittiin, että onko kanavia liikaa. 2000-luvulla TV-kanavien määrä räjähti, vuosituhannen alussa MTV julkaisi Sub-kanavan, jonka jälkeen maailma muuttui - TV-kanavia oli joka lähtöön.

Huom. Ylellä oli ruotsinkielinen FEM-kanava (FST) vuodesta 1988 lähtien ja TEEMA-kanava vuodesta 2001. Nämä kanavat yhdistyivät vuonna 2017 ja tuli Yle Teema & Fem -kanava.

Tarkemmin sanottuna. FST:n lähetyksiä nähtiin Ylen TV1 ja TV2 -kanavien illoissa maanantaisin ja tiistaisin. Vuonna 2001 FST sai oman kanavapaikan, joka oli 5. Vuonna 2007 FST muuttui Fem-nimiseksi. Samaan aikaan Suomessa tehtiin digisiirtymä.

Näin MTV:n Sub-kanava sai kanavapaikan 6 ja Yle Teema oli kanavapaikalla 7, kunnes Fem ja Teema yhdistyivät.

Digisiirtymä
Vuonna 1996 Suomessa päätettiin, että kymmenessä vuodessa Suomessa siirrytään analogisesta TV:stä (vanha tekniikka) digitaaliseen TV:seen (uusi tekniikka). Ensimmäiset digilähetykset nähtiin syksyllä 2000, mutta digitaalitelevisio otettiin käyttöön virallisesti Suomessa 27. elokuuta 2001. Vuosituhannen alussa alkoi yleistyä litteät TV:t (taulutelevisiot), mutta vanhat, suuret ja painavat kuvaputkitelevisiot piti pintansa vielä vuosia. 2000-luvun alussa täytyi ostaa digitaalisovitin eli digiboksi, jos halusi nähdä digilähetyksiä - digiboksi liitettiin TV:seen.

Huom. 2000-luvun alkuvuosina oli digihuuma ja nähtiin mainoksia, joissa valistettiin, että digiboksin avulla vanhankin TV:n saa digiaikaan - digi, digi, digi!

Noin seitsemän vuotta Suomessa oli rinnakkain analoginen ja digitaalinen televisio. 1. syyskuuta 2007 siirtymäaika päättyi ja jäljelle jäi vain digi-TV - jos halusi nähdä TV-ohjelmia, niin täytyi omistaa TV:n lisäksi myös vähintään digiboksi. 2010-luvulle tultaessa, litteät televisiot yleistyivät ja niissä oli sisällä "digiboksi" - erillistä digiboksia ei tarvittu, jos oli hieno digi-TV.

Itse hommasin digiboksin vasta vuoden 2006 lopulla - kun alkoi olla pakko. Ensimmäisen litteän TV:n hommasin vuoden 2007 tietämillä, jotta sain HD-kuvaa. Litteässä TV:ssä oli digi-ominaisuus, mutta kumminkin yhdistin siihen erillisen huippudigiboksin, niin pystyin tallentamaan sillä TV-ohjelmia. Digiboksilla menin vuoteen 2019 asti, jolloin hommasin älytelevision.

2010-luku - älytelevisio ja 4K tulevat sekä HD-siirtymä
2000-luvun alku oli digisiirtymää, hyppäys digi-TV-aikaan - televisioihin tuli myös HD-kuvavalmius (HD ready). 2010-luvulla alettiin puhua HD-siirtymästä, kaikki TV-kanavat muuttuisivat HD-kuvaan keväällä 2020. Kevät 2020 oli pannukakku, antennitalouksissa väheni HD-kanavat, vaikka kaikkien kanavien piti muuttua HD-aikaan - tästä sekasotkusta voimme kiittää DNA:ta.

Huom. 2000-luvun alkuvuosina oli digihuuma. 2010-luvun puolivälissä nähtiin HD-buumi, kun mainoksissa valistettiin suomalaisia, onko TV valmis HD-aikaan. Termit DVB-T2 ja HD-ready tulivat tutuiksi. HD-buumi lässähti, kun HD-siirtymää päätettiin siirtää johonkin tulevaisuuteen, ehkä 2020-luvun loppuun.

Kaapelitaloudet ovat päässeet hyvin HD-aikaan.

Kaapelitalouksia on 65 % ja antennitalouksia on 35 % (lähde: Omnitelen selvitys), ei ole siis ihme ettei antennipuolella tapahdu HD-siirtymää, koska kaapelitaloudet ovat valta-asemassa ja tärkeämpiä. 2010-luvun puolella alettiin puhua jo HD:n korvaajasta, 4K-kuvasta - parempi kuin HD-kuva. Nykyään kaikki uudet myynnissä olevat televisiot ovat vähintään 4K-kuvalla, mutta 8K:takin näkee myytävän.

35 % kotitalouksista näkee muutaman kanavan HD-laatuisena ja monilla on jo 4K-laadun saavuttava televisio. Mihin 4K-kuvaa tarvitaan, jos ja kun TV-kanavat näkyvät enintään HD:nä? (Suoratoisto)elokuvia voi katsoa 4K-laadulla.

Taloutemme toinen televisio uusittiin vuonna 2016, olohuoneeseen hommattiin 4K-älytelevisio. Siihen asti olohuoneessa oli ollut kuvaputkitelevisio.

2010-luvulla televisioon lisättiin myös äly, kun TV liitettiin internetiin. Lyhyesti sanottuna, älytelevisiossa on HybridiTV-ominaisuus (kaukosäätimen väripainikkeet) sekä sillä voi katsoa suoratoistopalveluita, kuten Yle areena, MTV Katsomo ja Ruutu-palvelu.

Huom. lineaarinen televisio on se, kun katsot lehdestä mikä ohjelma tulee mihin kellonaikaan ja avaat TV:n katsoaksesi TV-ohjelman. Suoratoistoa katsoessasi tai kuunnellessasi (Podcast) voit itse valita ajan, jolloin katsot tai kuuntelet jonkin sarjan jakson.

ÄLYTÖN ÄLYTELEVISIO
Vuonna 1987 ostettu televisio saattoi hyvin toimia vuoteen 2007, kunnes analoginen signaali lopetettiin - eli 20 vuotta. Koitapa tehdä nykypäivän älytelevisiolla samanlainen saavutus - ei onnistu. Nykyään television normaaliksi kestoiäksi on määritelty noin 4 vuotta, sen kauemmin sen ei tarvitse kestää. Älytelevisio vaatii ohjelmistopäivityksiä, yleensä päivityksiä saa noin 3-4 vuotta - hyvällä tuurilla vähän pidempään. Älytelevisiolle ohjelmistopäivityksiä pitäisi saada ainakin sen kestoiän ajan eli 4 vuotta.

Älytelevisio on älykäs sen ajan, kun sen älyä kestää. 3-4 vuoden jälkeen älytelevision äly alkaa hiipua, se alkaa vanheta, ja sitten vain odotellaan kunnes sovellukset lakkaa tukemasta sitä. Jonka jälkeen älytelevisio on älytön, mutta muuten voi olla hyvä TV.

Olohuoneessani on Samsungin 4K-älytelevisio, joka on vuosimallia 2015, mutta ostettu vuonna 2016 kaupasta. Se on sen verran vanha, että siinä on HybridiTV-ominaisuus (HbbTV 1.0) omana sovelluksena, joka piti erikseen asentaa. Uusissa televisioissa HybridiTV on kiinteä ominaisuus. Vuonna 2021 (muistaakseni) lopetti HybridiTV toiminnan Samsung-TV:ssä, joka on vuosimallia 2015.

Huom. Digitan tietojen mukaan Samsung TV:n pitäisi olla vuosimallia 2018 tai uudempi, jotta siinä olisi toimiva HbbTV 1.5.

Kun jossakin ohjelmassa käsketään painamaan sinistä nappia, niin minun Samsung-TV (vuosimallia 2015) vaan sanoo "Ei käytettävissä". Mutta eipä se ole niin haitannut, koska suoratoistopalvelut ovat toimineet sekä toinen televisio on vuosimallia 2019 (Sony Android-TV), jossa on HbbTV 1.5.

Syyskuussa huomasin Samsung-TV:n MTV Katsomoon ilmestyneen ilmoituksen, jossa kerrottiin Samsung-TV:ni olevan niin vanha, että MTV Katsomo lopettaa sen tukemisen 25.9.2023. MTV Katsomo kyllä toimii tuon aikarajan jälkeen, mutta sitä ei päivitetä enää, joten saattaa lopettaa toiminnan milloin hyvänsä. Epäilen tämän muutoksen liittyvän 10.10.2023, jolloin C more yhdistyy MTV Katsomoon ja palvelu uudistuu.

MTV:n ohjeissa lukee tällä hetkellä:
MTV Katsomon sovellus on ladattavissa Samsungin televisioihin, jotka ovat vuosimallia 2016-2022 (Tizen-käyttöjärjestelmät).

Minulla on siis vuotta liian vanha Samsung-TV, joka on vuosimallia 2015.

Yle areenan ohjeissa lukee tällä hetkellä:
Samsung, äly-tv-mallit vuodesta 2013 alkaen, vaatii Areena-sovelluksen, asennettavissa valmistajan sovelluskaupasta.
Huom. tulevaisuudessa Ylen tavoitteena on, että sen palveluja käytetään ensisijaisesti kirjautuneena ja mobiilisovelluksen kirjautumisvaatimus on ensimmäinen askel tähän suuntaan.
Ruutu-palvelun ohjeissa lukee tällä hetkellä:
Tuetut televisiot:
Samsung 2015-> Smart TV (Tizen)
Huom. Ruutu+ -palvelu uudistui 1.10.2023 ja Ruutu+:n hintoihin tuli korotus.

Suoratoistopalvelut tukevat eri tavalla televisiomalleja ja TV:n vuosimalli myös määrää, että tuetaanko sitä. Itse otin nyt esimerkkeihin Samsungin. MTV Katsomo oli ensimmäinen, joka alkoi hylkiä minun Samsung-TV:tä. Seuraava, joka pudottaa sen pois, taitaa olla Ruutu-palvelu. Menihän siinä 8 vuotta (2015-2023), kunnes TV:n sovellukset alkoi "pudota". HybridiTV putosi 6 vuoden jälkeen, tosin eipä HbbTV 1.0 versiolla mitään ihmeitä voinut tehdä.

Televisio on hyvä, mutta sen äly alkoi rapistua. Sillä toimii itse TV-puoli hyvin, joten ei ole oikein järkevää ostaa älyn vuoksi uutta TV:tä. Jotain oli keksittävä.

CHROMECAST
Vastaan tuli Googlen Chromecast, joka on eräänlainen mediatoistin. Minulla ei ollut ennestään mitään kokemuksia Chromecastista, mutta juttuja lukiessa selvisi, etä sitä ohjataan puhelimella - kuulosti jotenkin hankalalta. Mutta sitten törmäsin Chromecast with Google TV (4K) -tuotteeseen, jossa on mukana mullistava kaukosäädin! Chromecast kaukosäätimellä ja 4K-tuella kuulosti hyvältä ratkaisulta, joten ostin sen - hinta oli noin 70 €, ei kovin paha hinta.

Huom. koska kukaan ei ole keksinyt Chromecastille suomalaista nimeä, niin minä keksin. Olkoon se sitten suoratoistomokkula. Olihan kankea digitaalisovitinkin puhekielessä digiboksi. Chromecast on pieni, joten se on mokkula-kokoa.

Asentaminen
Asentamiseen kannattaa varata aikaa parisen tuntia, varsinkin, jos Chromecast on ennestään tuntematon laite.

    Osat:
  • Chromecast-mokkula HDMI-liittimellä
  • USB-johto + pistokeadapteri
  • Kaukosäädin (Bluetooth)

Ei ole siis montaa "liikkuvaa osaa". Television ei tarvitse olla edes älytelevisio, jotta siihen voi liittää Chromecastin. TV:ssä täytyy olla vain paikka HDMI-johdolle ja lähituntumassa WIFI (internet), johon sen voi yhdistää. Älyttömästä televisiosta voi näin tehdä älyllisen.

Chromecastin mukana tulee "Aloitetaan" -ohjevihko, mutta siinä on melko lyhyet ohjeet - lähinnä kuvina. Itse löysin netistä vähän paremmat ohjeet - sen jälkeen, kun olin jo asennuksen tehnyt.

Huom. katso myös Googlen toiset ohjeet.

Chromecast with Google TV (4K) -laitteen kohdalla asennus ja ohjeet eivät ole ainakaan minun mielestäni kaikkein selkeämpiä. Ohjeet on kuin sekoitus vanhaa ja uutta. Chromecast with Google TV (4K) on selkeästi erilainen kuin vanhemmat Chromecastit - logiikka on hieman erilainen.

Alku on helppo, Chromecast-mokkulaan USB-johto kiinni ja pistoke seinään.

Vaikka kaikissa ohjeissa sanotaan, että virta otetaan ns. seinästä, niin kumminkin aluksi päätin kokeilla tyyliä, jonka olin nähnyt YouTube-videoilla, joista olin ennakkoon vähän opiskellut Chromecastin toimintaa. Olin nähnyt, että virran voisi ottaa suoraan myös television USB:n kautta - ei tarvitsisi käyttää pistokeadapteria. Mutta eipä se onnistunut, ruutuun tuli ohje, että liian vähän virtaa, yhdistä kunnolla seinään. Tämä laite sitten ehkä vaatii enemmän virtaa kuin vanhemmat Chromecastit tai sitten TV:ni ei pysty USB:n kautta antamaan tarpeeksi virtaa - joten liitin seinään.

Kun Chromecast on oikein televisiossa kiinni ja TV:stä valittu oikea HDMI-kuvalähde, niin asennus alkaa TV:n ruudulla. Bluetooth-kaukosäädin yhdistyy laitteeseen. Asennus etenee ja pyytää, että puhelimeen täytyy asentaa Google home -sovellus, jotta laitetta voisi hallita ja asennus etenisi. Jokaisessa ohjeessa myös mainitaan Google home -sovellus täytyy asentaa, mutta mietin, että onko ihan pakko?

Kun asentamisen aikana TV-ruudulle tuli näyttävä kehotus asentaa Google home -sovellus, huomasin ruudun alareunassa pienellä tekstillä huomautuksen, että on myös toinenkin tyyli, mutta se olisi hitaampi. Alareunassa oli nuolisymboli alaspäin, joten painoin kaukosäätimestä alas. Eteeni aukesi toinen näkymä, josta mikään ohje ei maininnut sanaakaan - en ole ainakaan huomannut. Siinä näkymässä kaukosäätimellä kirjoitettiin WIFI:n salasana, sitä kautta määriteltiin myös Google-tili.

Asennus eteni hyvin ilman Google home -sovellusta, paitsi jostain syystä WIFI:in piti yrittää pari kertaa. Kun kaikki oli määritelty, niin Chromecast alkoi päivittää uutta ohjelmistopäivitystä. Päivitysvaiheessa meni aikansa ja välillä olisin toivonut ruutuun jotain infoa, kun ruudulla vain pyöri "latauspallo". Jossakin vaiheessa ruutuun tuli teksti "Google TV", silloinkin mietin, että onko päivitys loppunut vai ei. Lopulta Chromecastin asennus ja päivitys päättyi, kaikki näytti olevan valmista. En tarvinnut mihinkään Google home -sovellusta.

Huom. toisen testauspäivän aamuna päätin kokeeksi ladata puhelimeeni Google home -sovelluksen. Sain sovelluksen puhelimeeni ja se löysi minun Chromecastin, mutta pian totesin etten tee sillä yhtään mitään. Näyttävin osio oli äänenvoimakkuuden säätäminen, mutta sekään ei toiminut puhelimen kautta, vaan sain ilmoituksen, että se tehdään kaukosäätimellä. Ohjeissa mainittiin, että asetuksia muutetaan Google Homen kautta, mutta totesin, ettei siellä ole asetuksiakaan. Näin ollen poistin Google homen turhana.

Asetukset
Päänäkymä näytti hyvältä. Vuosimallia 2015 oleva Samsung-TV oli kuin päivitetty nykyaikaan, sen älypuoli näytti kuin toisen TV:ni sisällöltä eli oli kuin Android-TV. Yle areena näytti olevan jo asennettu, MTV Katsomo ja Ruutu-palvelu täytyi itse asentaa, mutta se oli nopeasti tehty.

Huomasin äkkiä, että pystyn käyttämään täysin Chromecastia TV:n omalla kaukosäätimellä, joten Chromecastin omaa kaukosäädintä ei tarvittu. Tällainen yhteensopivuus voi olla riippuvainen TV-merkistä ja mallista.

Ensimmäisenä päivänä kunnon asetukset oli vielä vähän hukassa. Päänäkymän yläkulmassa oli kyllä ⚙️-symboli (hammasratas), joka yleensä tarkoittaa asetuksia. Kun siirryin kaukosäätimen nuolinapeilla Asetukset-kohtaan, niin ruudulla näkyi ihmeen vähän asetuksia, pystyi säätämään näytönsäästäjää, WIFIä ja Bluetoothia, eipä muuta. Mietin, että missäköhän on ne muut asetukset, joista jotkut ohjeet kertoo? Joidenkin ohjeiden mukaan ne löytyisivät Google home -sovelluksesta, mutta en minä ollut löytänyt.

Toisena testauspäivänä löysin netistä ohjeen, joka valaisi asiaa. Ei riitä, että menee Asetukset-kohtaan, vaan hammasratas-symboli täytyy myös valita eli painaa sitä, niin pääsee itse asetuksiin. Tällöin tajusin, että kaikki asetukset löytyy ilman Google home -sovellusta - tällä laitteella sitä ei oikein mihinkään tarvita, en minä ainakaan.

Huom. kun olin testaillut Google home -sovellusta vähän, niin huomasin, että se löytää Chromecastin lisäksi myös minun Android-TV:ni, jonka äänenvoimakkuutta olisi ainakin voinut säätää puhelimen kauttakin, mutta aika turhaa.

Jos käyttää Google home -sovellusta, niin puhelimessa täytyy olla päällä WIFI ja Bluetooth.

Kun kunnon asetukset oli löytynyt, niin menin:
Asetukset > Järjestelmä > Tietoja > Järjestelmäpäivitys

Vaikka asentamisen yhteydessä Chromecast oli asentanut uuden päivityksen, niin testailin etsiä uusia päivityksiä ja hieman yllätyin, kun löytyikin heinäkuulta oleva päivitys.

Huom. asentamisen jälkeen kannattaa näemmä myös tarkistaa asetuksienkin kautta uudet päivitykset.

Kun uusin ohjelmistopäivitys oli asennettu, niin huomasin, että kuvalaadulle oli tapahtunut jotain outoa - oli jotenkin huonompi kuin aiemmin. Hetken pähkäilin ja muistin lukeneeni ohjeista HDR-asetuksista.

Huom. HDR tulee sanoista High Dynamic Range ja tarkoittaa tekniikkaa, joka toistaa sekä erittäin valoisien että erittäin tummien kohtausten yksityiskohdat.

Tämän ongelman korjaava asetus löytyy Näyttö-asetuksien uumenista.

Asetukset > Näyttö ja ääni > Dynaaminen alue ja värimuoto > Valitse sama dynaaminen alue kuin sisällöllä

Siellä on valittavana.

  • Aina HDR
  • Sama kuin sisällöllä

Uusin päivitys oli kai sitten muttanut vakioksi "Aina HDR" -kohdan. Ongelma ratkesi, kun valitsi "Sama kuin sisällöllä" -kohdan. HDR-asetuksiin vaikuttaa myös valittu resoluutio.

HDR-asetuksien jälkeen kuva oli hyvä, mutta havaitsin saman ilmiön kuin jotkin muutkin olivat huomanneet (kun olin lukenut juttuja netistä). Kun katsoi suoratoistoa, niin kuva nyki/jumitti välillä, se ei ollut suuri jumitus, sekunnin murto-osia - kaikkia se ei edes häirinnyt.

Ruutu-palvelun ohjeissa huomasin neuvon kuvan nykimiseen.

Ote Ruutu-palvelun ohjeista:
Chromecast kannattaa asettaa asentamisen jälkeen 50Hz tilaan mahdollisimman sujuvan liiketoiston takaamiseksi.

Chromecast with Google TV (4K) -laitteella tuollainen asetus löytyy.

Asetukset > Näyttö ja ääni > Resoluutio

Minulla oli vakioresoluutiona 1080p 60Hz. Vaihdoin sen 1080p 50Hz ja loppui nykiminen. Jos resoluutiota muuttelee enemmänkin niin kannattaa huomioida, miten se vaikuttaa HDR-asetuksiin.

Jos yksityisyys huolestuttaa.

Asetukset > Yksityisyys

Yksityisyys-asetuksien kautta voi ottaa mikrofonin ja kameran (niiden mahdollisuuden) pois päältä.

Näillä asetuksilla pääsee jo hyvin alkuun.

YHTEENVETOA
ÄLYTELEVISON ÄLYKAARI
1
2
3
4
enintään 10-12 vuotta

Yllä on minun oma visioni älytelevision älykaaresta (itse keksitty termi), eli ajasta jossa älytelevision äly hiipuu ja loppuu - se on noin 10 vuotta. Olen saanut ajaksi enintään 12 vuotta, kun laskee 4 ajanjaksoa yhteen.

Älytelevision älykaaren neljä osaa:

  1. 2 vuotta:
    Television valmistusvuosi ja ostovuosi. TV:tä ei välttämättä osteta sinä vuonna, kun se on tullut markkinoille.
  2. 4 vuotta:
    Television kestoikä lain mukaan ja aika, jolloin TV saa ohjelmistopäivityksiä.
  3. 4 vuotta:
    Kun ohjelmistopäivitykset päättyvät, niin odotellaan, kuinka kauan sovellukset tukevat televisiota.
  4. 2 vuotta:
    Television älyn loppusuora tai jopa yliaika. Sovellukset tukevat televisiota noin 7-8 vuotta, tuurilla vähän enemmän.

    Yhteensä noin 10-12 vuotta.

Kun älytelevion äly loppuu, on se silloin älytön televisio, mutta itse TV-puoli voi toimia hyvin vielä senkin jälkeen. Tosin, litteiden televisioiden ruutu on herkempi vikaantumaan kuin vanha "pönttö-TV" (kuvaputki). Litteiden televisioiden ruutuun saattaa ilmestyä tummia kohtia tai muita outoja värivikoja. 10 vuotta voi olla ruudunkin puolesta maksimiaika.

Huom. eipä taida markkinointihenkilöt sanoa kovin suureen ääneen, että älylaitteiden äly ei ole ikuinen, vaan rapistuu muutamassa vuodessa.

Televisioon, jossa ei ole ollutkaan älyä tai vanhaan älytelevioon saa uutta älyä Chromecastin (suoratoistomokkula) avulla.

ÄLYTELEVISON ÄLYKAARI CHROMECASTILLA
1
2
Chromecast
enemmän kuin 10 vuotta

Chromecast voi tuoda lisävuosia televisiolle, jos vaan muu tekniikka kestää. Chromecast on Android-pohjainen käyttöjärjestelmä ja tällä hetkellä Chromecastissani näyttää olevan Android TV 12 käyttöjärjestelmä, joka tarkoittaa sitä, että se saattaa toimia hyvin vielä vuosia - sovellukset tukevat sitä. Android-laitteissa ei niinkään katsota vuosilukuja, vaan Androidin versionumeroita.

Huom. Chromecast ei tuo tai palauta HybridiTV-ominaisuutta, mutta muuten äly palautuu televisioon.

Joidenkin Chromecast-tehokäyttäjien mielestä Chromecast with Google TV (4K) -laitteen 4,4 Gt (gigatavua) vapaata tallennustilaa sovelluksille olisi vähän. Peruskäyttäjälle se on varmaan riittävästi, koska esimerkiksi kotimaiset suoratoistopalvelut vie tilaa 15-70 Mt (megatavua) haarukalla.

1 Gt on 1000 Mt. 4,4 Gt on siis 4400 Mt.

4,4 Gt on helpompi ajatella kirjana, jossa on 4400 sivua ja 40 sivulla niistä on Yle areenaa (eli vie tilaa 40 Mt). Näin ollen itse sovellukset ei vie paljoa tilaa.

Saa siinä asentaa ehkä aika monta sovellusta, jotta 4,4 Gt on täynnä. En sitten tiedä, että paljonko sovellukset kerää väliaikaistiedostoja, mutta niitäkin voi tyhjentää asetuksien uumenista.

Chromecast with Google TV (4K) -laite on ainakin riittävä perus-Chromecastaajalle, jos haluaa enemmänkin laitteelta, niin silloin ehkä kannattaa tutustua esimerkiksi NVIDIA SHIELD TV Prohon, mutta se onkin sitten täysin eri hintaluokan laite. Chromecast with Google TV (4K):n ja NVIDIA:n laitteen välimaastoon sijoittuu Nokia Streaming Box 8010, mutta sen kohdalla kannattaa ottaa huomioon, että se saattaa tukea heikosti suomalaisia suoratoistopalveluita. Nokia-brändin lisenssinhaltija Streamview vastasi minun kyselyyni, että Nokia Streaming Box 8010:iin saa (vain) Yle Kids Areenan, mutta ei esimerkiksi MTV Katsomoa tai Ruutu-palvelua.

Tämä kirjoitus on heille, jotka miettivät Chromecastin hankkimista tai ovat aloittelijoita sen suhteen. Jotka pähkäilevät Chromecast with Google TV (4K) -laitteen asennusta ja asetuksia.

20 kommenttia:

  1. Mun telkkari on vm 2023, saa nähdä koska äly kuihtuu..ex-telkkakin oli uusi ja ihmettelin kun musta ei ollutkaan mustaa, ja weird valoa, selvis että siitä pääsee eroon kun säätää taustaledejä.
    Koska halusin Soundbar-kaiuttimet että on siis takakaiuttimetkin.
    Mun vanha langallinen lähti kaverille, ja tuo ed TV Soundbarilla(vanhanaikainen ei saa siihe takakaiuttimia)

    Kun telkan laittaa päälle pitää heti valita mihin loggaa, jopa mainos Manaaja nyt leffoissa varaa liput. Mut ilmaiselle Plutolle pitää mennä kanava 4 kautta, sitäkin ihmettelin että missä näkyy TV:ssä siis.

    Naapuri hankki uuden reijittimen sai kaiken ok mut vahingossa lukitsi sen..eli ei sitten tullut mihinkään tekstityksiäkään.
    Oletan että on saanut gurun apua.

    Asiasta lonkeroihin..eli suoratoistoihin, mutta mitä tulee fuusioihin niin luin ElisaViihde siirtyy Ruutu+ ja tietooni tuli Ruutu+ parin euron hinnanousu.
    Käytän ahkerasti dilledom ja viisastun.

    Kuitenkin tahot väittää että ElisaViihde ja Viaplay vain eroaa, ja on pelkkä Viaplay 1.10 lähtien.
    ElisaViihteen kotimaisia sarjoja esim Ivalo tulee katsottavaksi Ruutu+ tästä tuli mainos tekstarina.
    Elisa Viihde on vaihtanut kumppanikseen Sanoman omistaman Nelonen Median, mikä tarkoittaa sitä, että Elisa Viihteen alkuperäissarjat ovat jatkossa katsottavissa Ruutu+:sta. Ihan jees!

    Apple TV+ on tällä hetkellä ainoa suoratoistopalvelu, joka julkaisee pelkästään omaa tuotantoaan olevaa sisältöä. Siksi sen valikoima onkin edelleen melko suppea. Mutta helmiä paljon!

    Niin ja haksahduin kirjautumaan paikkaan joka ei toimikaan Suomessa, noh en sen takia viitsi Britteihin muuttaa.
    C Moren puolella, josta on voinut nähdä alkuperäistuotantojen lisäksi myös muun muassa BritBoxin BBC-sisältöä (BritBox on saatavilla Suomessa myös itsenäisenä palveluna). Palvelu jota hain oli BBC:n.

    Monet kuukausimaksullisista suoratoistopalveluista toimivat globaalisti, mutta osa on rajoittanut toimintansa pelkästään Jenkkeihin. Esmes USA:ssa suosittujen Hulun ja Peacockin sisältöjä on Suomessa tarjolla muiden palveluiden kautta.

    Kilpailu on kovaa, eikä kaikille palveluille riitä katsojia niin paljon kuin taloudellinen tarve vaatisi, minkä vuoksi suoratoistoala on jatkuvasti muutosten kourissa. On nähty yhdistymisiä ja eroja, ja lanseerattu kokonaan uusia palveluita, lakkautettu vanhoja sekä siirrelty sisältöjä eri palveluiden välillä.

    Pari vuotta sitten Suomessakin lanseerattu Paramount+ -palvelu, joka sittemmin yhdistyi SkyShowtimen nimen alle, mistä löytyy Paramount+:n lisäksi Peacockin, Showtimen, Universalin ja Dreamworksin sisältöjä. SkyShowtime on ottanut ohjelmistoonsa myös HBO Nordicin aikoinaan julkaisemia ja sittemmin hylkäämiä eurooppalaissarjoja.

    Aioin ottaa back Ruutu+ kun pankkikortti sanoi PÖÖP, eli se siitä ja myös Prime Videokin. Ruutu+ alkoi esittämään SkyShowtimea jota sitten katsoin, mutta lopetin sen aika pian.
    Kun korttikin kelpasi. Ärsyttäviä kytkyjä.
    Kiitos Visalle joka luuli että olen terroristi, ei tullut ikävä paikkoja jotka itki ettei saakaan rahaa.

    Disney+ puolestaan tarjoaa nykyisin omien sekä Star Wars- ja Marvel-sisältöjensä lisäksi muun muassa FX:n ja Hulun sisältöjä, mutta ei kuitenkaan kaikkia. Hulun alkuperäissarjoja löytyy myös HBO Maxista, joka pääasiallisesti keskittyy HBO:n omiin ja Warner Bros. Discoveryn tuotantoihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raskaasti tappiollisen MTV:n muutosneuvottelut saatiin päätökseen. Lopullinen vähennystarve MTV:n henkilöstöstä on 23,5.

      (23,5 henkilöä, mutta kenestä lähtee vain 0,5 eli puolet?)

      MTV:n luottamushenkilö Petteri Savolainen:
      "Lineaarisen television kuluttaminen on kuitenkin laskusuunnassa. Jatkossa painotetaan MTV Katsomoa ja verkkoa."

      Toisin sanoen, kun MTV:llä on rahat vähissä, niin painottavat suoratoistoa - on kai sitten halvempaa kuin lineaarinen TV-lähetys.

      Olet selvästi suoratoiston tehokäyttäjä. Itse en ole ikinä maksanut mistään suoratoistopalvelusta. Ei minulla ole niin paljon aikaa, että ehtisin katsoa suoratoistoa. Lineaarisesti tulee minulle tarpeeksi ohjelmaa ja mitä ei ehdi katsomaan, niin kotimaiset suoratoistopalvelut paikkaavat sitä. Ja minullahan on TV:ssä kiinni ulkoinen kovalevy, johon tallennan ohjelmia. TV:ssä on tuplavirittimet, joten voin tallentaa eri ohjelmaa kuin mitä katson. Tuplavirittimillä varustettuja televisioita on saatavilla melko vähän, yleensä TV:ssä on yhdet virittimet. Jos haluaa tallentaa ohjelmia, niin silloin on viisainta hankkia tuplaviritin TV.

      (Tällä hetkellä esimerkiksi Verkkokauppa.comissa on saatavilla 3 TV-mallia, jossa on tuplavirittimet ja 43 TV-mallia, jossa on yhdet virittimet. Vuonna 2019 tarkoituksella ostin TV:n, jossa on tuplavirittimet.

      Digivirittimet: antenni; 2 x DVB-T2, kaapeli; 2 x DVB-C HD, satelliitti; 2 x DVB-S2)

      Poista
    2. MTV:ltä katoaa irtisanomisten myötä myös vankien suosima palvelu.

      Poista
  2. Viime aikoina HBO:n sarjoja on alkanut valua myös muihin suoratoistopalveluihin, jopa Netflixiin, olen kyllä huomannut, alussa tulee alkuperäisesti HBO.

    Netflix onkin pitkään tuntunut palvelulta, josta valtavan, omaa sisältöä sisältävän kirjaston lisäksi löytyy suhteellisen kattavasti vähän sitä sun tätä.
    Vaihtamalla kielen enkuksi läjähtää paljon uutta näköpiiriin, kun kaikkea ei olle suomennettu.
    Myös eri genreihin löytyy numerokoodi jota joskus käytänkin.
    Esmes Scifi ja fantasia -klassikot (47147).
    Samanlainen on myös pienemmässä mittakaavassa Amazonin Prime Video.

    C More lopettaa nykyisessä muodossa toimintansa Suomessa tänä syksynä, sillä sen liiketoiminta siirtyi MTV:n haltuun alkuvuodesta 2023. MTV on ilmoittanut lanseeraavansa uuden MTV Katsomo -suoratoistopalvelun 10. lokakuuta, jonka alle yhdistetään kaikki nykyisen MTV Katsomon ja C Moren sisällöt.
    C More -sisällöt sekä esimerkiksi BritBox ovat jatkossa siis katsottavissa maksullisella MTV Katsomo+ -tilauksella. Osa MTV Katsomon sisällöistä säilyy edelleen maksuttomina.

    Huomasin että ilmaispuolella en löydä mitään katsottavaa.
    En usko että otan maksullisen palvelun.

    Disney+:n puolella kuluvan syksyn muutokset koskevat hintoja. Tällä hetkellä voimassa oleva kuukausihinta nousee marraskuun 2023 alusta uusilla asiakkailla 8.99 eurosta 10.99 euroon. Vuosihinta nousee samalla logiikalla 89.99 €:sta 109.90 euroon. Vanhoilla asiakkailla hintojen luvataan nousevan aikaisintaan 6. joulukuuta. Eli mulla.

    Jonkinasteinen myllerrys on odotettavissa myös keväällä 2024, jolloin Warner Bros. Discovery lanseeraa Pohjoismaissa Yhdysvalloissa jo aloittaneen suoratoistopalvelu Maxin. Muutoksen myötä HBO Max lopettaa nykyisessä muodossa toimintansa ja tilalle tulee Warner Bros. Discoveryn sisältöjä laajemmassa mittakaavassa tarjoava suoratoistopalvelu Max.

    Tarkempaa tietoa Maxin sisällöistä, toiminnallisuuksista tai lanseerausajankohdasta ei ole vielä kerrottu julkisuuteen.

    Mulla on siis maksullisia suoratoistoja Disney+, Netflix, Ruutu+, HboMax, se on mun vanhin, nimi vaan muuttuu. Ajattelin että päätän Ruutu+ kun tietyt sarjat ovat taputeltuna, tulipa mieleeni että The Amazing Race alkuperäinen tuli Katsomossa ilmaisena, mutta katseluaika aina yhdelle jaksolle lyhyt.
    Nyt AR Suomi on Ruutu palvelussa ofc seuraan en ole varma onko se ilmainen, tulee tosin myös TV se.

    Uusien sisältöjen luomisen hintalappu nousee koko ajan katsojien tottuessa parempaan ja laadukkaampaan sisältöön, mikä aiheuttaa painetta nostaa palvelun kuluttajahintoja. Samalla palvelut joutuvat taistelemaan katsojista kilpailultaan koko ajan tiukentuvassa markkinassa, missä myös inflaatio kurittaa kuluttajia. Ajattelin kokeilla jos jätän vain kaksi suoratoistoa.

    Mutta hintoja ei voi kamalan paljon hilata ylöspäin Ee.

    Tämä on aiheuttanut vaatimuksen etsiä ja testata uusia ansaintatapoja. Yksi näistä on mainosrahoitteinen palvelu, joka on kuluttajalle edullisempi, kun osa rahoituksesta tulee mainostajilta. Idea on siis hieman sama kuin perinteisen television aikakauden mainostelevisio, mutta tällä kertaa myös kuluttaja maksaa palvelusta osan.

    Jenkeissä toimii kokonaan mainosrahoitteisia suoratoistopalveluita, eli niiden ainakin osittainen käyttö on katsojalle ilmaista mainoksia vastaan. Nämä ovat kuitenkin vähemmistössä ja esimerkiksi aiemmin ilmaisena toiminut Peacock on ottanut mainosten rinnalle pienen kuukausimaksun.

    Netflix piti pitkään kiinni siitä, että sen kuukausimaksullisessa palvelussa ei näytetä mainoksia. Tämä on kuitenkin muuttumassa ja Netflix on jo alkanut tarjota kuluttajalle palvelustaan edullisempaa versiota, missä näytetään mainoksia. Netflixin mainosrahoitteinen versio on tällä hetkellä käytössä Australiassa, Brasiliassa, Kanadassa, Ranskassa, Saksassa, Italiassa, Japanissa, Koreassa, Meksikossa, Espanjassa, Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

    VastaaPoista
  3. Siis, olen kuullut huhuja että NF tulisi mainoksia, tiedän jo nyt että semmonen ärsyttää, mä maksoin yli 10 euroa kk kun tajusin miksi maksan kahdelle koneelle, sitten puolittui kk maksu. Disneylle kirjaudutaan ja laitetaan nelinumeroinen koodi ja voi katsoa samaan aikaan vaikka kymmenestä tietokoneesta.
    Olikoha se NF joka alkoi rajottamaan et voi tarjota kumminkaimalle 50km päähän, tai naapurille..BB valvoo!
    Tuo jakaminen on aina kyseenalaista, emmä vaan.

    Myös HBO Max (USA:ssa pelkkä Max) sekä Disney+ ovat ottaneet käyttöön mainosrahoitteisen, kuluttajalle kuukausihinnaltaan edullisemman version palvelustaan Yhdysvalloissa. Marraskuussa 2023 mainosrahoitteinen Disney+ laajenee myös Eurooppaan (Iso-Britannia, Ranska, Saksa, Sveitsi, Italia, Espanja, Norja, Ruotsi ja Tanska).
    Samanlaisia suunnitelmia on ryhdytty tekemään tänä vuonna myös Prime Videossa.
    Mulla HBO oli siis eka suoratoistoni se on kuin serkku.
    Se oli HBO Nordic ja nyt siis HBOMax. Sain vielä ennen korotsua kutsun Avec näytökseen mutta silloin suljettiin kaikki teatterit. Odotan innolla jatkoa.

    Mä en pidä mainoksista yhtään, aloitin Spotifyn ilmaisella jossa jopa kesken biisin räjähti mainokset, alkoi se kiehuttaa, sitten se muuttui aikarajotteiseksi eli saat kuunnella vaikka kuusi tuntia viikossa, noh se vasta olikin kauheaa, hommasin sit Spotify Premiumin.

    Onnekas olen kun en näe ilmaispalveluissakaan mainoksia, vaikka periaatteessa ohjelman ei pitäisi toimia.
    Kaikista roskiskamaa oli Fox, jossa oli alussa kymmenen mainosta ja sarjaa viisi minuuttia, jos alkoi bugittaa homma alkoi taas alusta. En kyllä muista mikä vuosi se oli katsoin X-Filesia.
    Vuosi olla vuosi 2019. Erikoista että Fox sulautui Starille.
    Disney+ alla on siis Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic ja Star.

    -Oho tuli meiliä: "Siirtyminen uuteen MTV Katsomoon on alkanut 🙌
    Halusimme kertoa sinulle ensimmäisten joukossa, että uusi MTV Katsomo avautuu asiakkaidemme käyttöön jo tästä päivästä alkaen. Kirjaudut uuteen palveluun nykyisellä tunnuksellasi tutussa osoitteessa www.mtv.fi."
    Pöh! Miksi kaiken pitää aina muuttua?

    VastaaPoista
  4. Ensin Google ilmoitti pidentävänsä puhelimensa päivitystukea. Myöskin Samsung aikoo tehdä niin.

    VastaaPoista
  5. Uusi MTV Katsomo -suoratoistopalvelu avautui.

    Vielä vuosi sitten MTV Katsomossa pystyi katsoa ohjelmia yhden jakson etuajassa (viikkoa aiemmin), tämä systeemi taisi olla vielä alkuvuonna 2023, mutta kesällä huomasin ettei niin enää ollut. Nyt selvisi syy, MTV Katsomo+ tilaajat voivat tehdä niin. Aiemmin pystyi ennakkoon katsoa ilmaiseksi sisältöä, mutta nykyään siitä pitää maksaa.

    Eilen minun kahdessa älytelevisiossa päivittyi MTV Katsomo -sovellus. Sovelluksen profiilitiedoissa on tieto, että minkälainen tilaaja olet. Minä olen "MTV Katsomo (mainoksilla)" -tilaaja eli en maksa.

    VastaaPoista
  6. Telian mukaan yli viisi vuotta vanhat reitittimet muodostavat tietoturvariskin, koska niissä ei välttämättä ole tuoreimpia päivityksiä.

    VastaaPoista
  7. WhatsApp kertoo tukisivuillaan, että 24. lokakuuta alkaen WhatsApp toimii vain laitteissa, joiden käyttöjärjestelmä on Android 5.0 tai uudempi.

    VastaaPoista
  8. Ylen TV-lähetykset lähetetään keväästä 2025 eteenpäin vain teräväpiirtolaadulla, ja perusmuotoiset lähetykset päättyvät. Muutos koskee sekä antenni- että kaapeli-TV-vastaanottoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Digitan mukaan myös muut Suomen televisiotoimijat ovat hyväksyneet aikataulun ja ovat valmiita tekemään omat päätöksensä televisiokanavien jakelusta.

      Poista
  9. Ai että jotkut.. jotkut.. jotkut.. tarkempaa luetteloa.
    No ei ole mulla nuin vanhaa telkkaria, mutta muistossa on kun matkatelkkari toimi mökillä ja taskutv soutuveneessä, ei enää eikä ole nuitakaan enää kun myin pois.
    Telkkarini on LG life good.

    Traficom on myöntänyt Alfa Media Group oy:lle ohjelmistotoimiluvan antennitelevisioverkkoon Alfa-kanavalle.

    Lupa on voimassa pitkäaikaisesti, aina vuoteen 2027 asti, Liikenne- ja viestintävirasto tiedottaa. Alfa Media Groupin taustalla toimii keravalainen, yleiskristilliseksi itseään kuvaava medialähetysjärjestö IRR-TV ry.

    Alfan ohjelmasisältö painottuu uutiskatsauksiin sekä ajankohtais- ja kulttuuriohjelmiin, Liikenne- ja viestintävirasto kertoo.

    Aiemmin televisioissa näkyi Alfa-tv, jonka taustalla toimi niin ikään IRR-TV. Kanava kuitenkin lopetti toimintansa vuoden 2022 lopulla, kun sen omistava yhtiö Brilliance Communications ajautui konkurssiin. Hei hei!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Traficom:
      Alfa-kanavalle pitkäaikainen ohjelmistotoimilupa antenni-tv-verkkoon.

      Tämä on erikoista, kun Alfa TV lopetti, niin samalla paikalla jatkoi IRR-TV, jolla on samanlaista sisältöä, mutta näkyy muutaman tunnin iltaisin.

      Poista
  10. Sain sähköpostia HBO -Home Box Office-Max on toukokuusta lähtien pelkkä Max.
    Hbo on ollut mulla ikuisuuden luulen että ensimmäinen suoratoistoni.
    Siis taisi olla HBO+ koko palvelu, miksi aina kaiken pitää muuttua.
    Kiitos kuitenkin HBO:lle mukavista kutsuvierastapahtumista.

    "Toukokuussa HBO Maxista tulee Max – ja me emme malta odottaa, että pääset näkemään sen. Tuomme ensimmäistä kertaa yhteen rakastamasi ikonisen viihteen sekä odotetun liveurheilun ja discovery+:n uskomattomat tosielämän tarinat.
    1. Max on täynnä uusia ja laajempia sisältömaailmoja, kuten true crime ja reality.
    2. Pääset nauttimaan päivitetyistä ominaisuuksista – eli huippukokemuksesta.
    3. Siirrämme HBO Max -tilisi Maxiin puolestasi, joten kaikki on valmista sinua varten.
    4. Voit sukeltaa liveurheiluun tilaamalla uuden Sports-lisäpalvelun Max -tilisi Maxiin puolestasi, joten kaikki on valmista sinua varten. (En seuraa urheilua oikein)

    Laita popparit valmiiksi
    Tänä vuonna House of the Dragonin 2. kausi ja monen muun hittisarjan ensiesitys nähdään Maxilla. Katso, mitä muita odotettuja ohjelmia on tulossa!"
    Juu kyllä kiitos kakkoskautta odottaen.

    Eveo kanava on weird ääni tulee kuin haudasta, turhanpäiväistä ohjelmaa.
    Hei hei sillekkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, Eveo on kuin harrastelukanava. Mikäs siinä, jos jollakin on rahaa noin harrastaa =)

      Poista
  11. Euroopan parlamentti on hyväksynyt kuluttajien korjauttamisoikeutta koskevat säännöt. Säännöillä selvennetään valmistajien velvollisuutta korjata muun muassa elektroniikkatuotteita sekä kannustetaan kuluttajia pidentämään laitteidensa elinkaarta.

    VastaaPoista