keskiviikko 1. marraskuuta 2023

George Orwell - Vuonna 2025

Kohti Minority reportia

Kirjailija George Orwell julkaisi vuonna 1949 kirjan nimeltään Vuonna 1984 (engl. Nineteen Eighty-Four). Se on dystooppinen kuvaus tulevaisuudesta, jossa "isoveli" valvoo.

Nykyään Kiinassa tekoäly valvoo ja jopa pisteyttää kansalaiset. Tällainen on mahdollista, kun käytössä on satoja miljoonia valvontakameroita eli joka nurkalla Kiinassa. Valvontajärjestelmän tietokannoissa tiedetään olevan yli miljardi kasvokuvaa, melkein kaikista kiinalaisista. Hyvistä teoista saa plusmerkintöjä ja huonoista teoista miinuksia - pisteet vaikuttavat elämään.

Kiinan valvontakoneiston kameroita on myös Suomen kaduille. Kiinan valtion omistaman Hikvisionin valvontateknologia on joutunut kieltolistalle useissa eri maissa, mutta ei Suomessa.

Vuonna 2022 Sisäministeriö alkoi selvittää, voisiko poliisi hyödyntää passi- ja henkilökorttirekisterien sormenjälkitietoja rikostorjunnassa. Vuonna 2023 asia sai lisävauhtia, kun alettiin sorvata lakimuutosta, joka esitellään eduskunnalle keväällä 2025.

Vuonna 2009 viranomaiset saivat sormenjäljet passeihin ja henkilökortteihin vuonna 2021. Vuonna 2010, kun noin puolen miljoonan suomalaisen sormenjäljet oli talletettu rekisteriin, niin halusi poliisi jo käyttää niitä muuhunkin tarkoitukseen.

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero vuonna 2010:
Jos poliisilla olisi käytössään kaikki passinhakijoiden sormenjäljet, poliisi voisi löytää hetkessä sormenjälkirekisteristä jäljet, jotka vastaavat rikospaikalta löytyneitä sormenjälkiä.

Vuonna 2022 uutisoitiin, että 7 murhaa, 4 tappoa ja noin 100 törkeää huumausainerikosta voisi selvitä, jos poliisilla olisi käytössä passien ja henkilökorttien biometriset tiedot. Samana vuonna uutisoitiin, että passi- ja henkilökorttirekisterissä on biometrisiä tunnisteita kerätty yli neljältä miljoonalta ihmiseltä. Vaakakupissa siis painaa vähän yli 100 rikosta, vastaan yli 4 000 000 biometristä tunnistetta, onko järkevää sallia, jos hyöty jää suhteessa alle prosenttiin?

Vuonna 2009, kun passeihin tuli sormenjäljet, kävi keskustelu kuumana jopa eduskunnassa, jossa heiteltiin pöytään natsi- ja kommunisti-kortteja sekä mainittiin Orwell. Kansalaisten sähköisiä oikeuksia ajava Electronic Frontier Finland -järjestö (Effi) kävi antamassa yli 200 kappaletta George Orwellin Vuonna 1984 -teosta kesälukemiseksi kansanedustajille.

Huom. Vuonna 1984 -kirja oli kielletty Neuvostoliitossa (Venäjä) vuoteen 1988 asti. Suomessa kirjan alkuperäisestä suomennoksesta vuonna 1950 poistettiin kohta, jossa viitattiin Neuvostoliiton kommunistien harjoittamiin vainoihin, sillä kohta oli "ulkopoliittisesti herkkä". Vuoden 1999 suomennoksessa Neuvostoliittoon liittyvä kohta oli palautettu.

Vuonna 1984 -kirjasta olemme saaneet sanonnat "orwellilainen" ja "isoveli valvoo" sekä Big Brother -TV-ohjelma sai sen kautta nimensä.

Vuonna 2009 päätettiin, että poliisi saa käyttää sormenjälkitietoja tilanteissa, joissa se on välttämätöntä (jotta vainaja voidaan tunnistaa) luonnononnettomuuden, suuronnettomuuden tai muun katastrofin taikka rikoksen kohteeksi joutuneen tai muuten tunnistamattomaksi jääneen uhrin tunnistamiseksi. Sen sijaan poliisilla ei ole oikeutta käyttää rekisteriin talletettuja sormenjälkitietoja rikosten selvittämiseksi. Tämä halutaan nyt muuttaa.

EU:n alueella on joitakin maita, joissa saa passien sormenjälkitietoja käyttää rikostutkinnassa, Ranska on yksi niistä. Ranska on muutenkin erikoismaa, se ilmoitti keväällä 2023 aloittavansa ensimmäisenä EU-maana tekoälyn avulla tapahtuvan kansalaisten massavalvonnan. Syynä ovat ensi vuoden heinäkuussa alkavat Pariisin olympialaiset. Ranska on ilmoittanut, että uusi valvontalaki on voimassa väliaikaisesti, vuoden 2024 loppuun.

YHTEENVETOA
Vuonna 2009 Suomessa alettiin kerätä passitietoihin myös sormenjäljet ja vuonna 2021, niin tehtiin myös henkilökorteissa. Vuonna 2010 poliisi alkoi haluta käyttää kerättyjä sormenjälkitietoja muuhunkin tarkoitukseen kuin vain vainajan tunnistamiseen. Vuonna 2009 sormenjäljistä käytiin orwellimainen keskustelu eduskunnassakin. Vuonna 2023 sysättiin vauhtiin uusin lakimuutos, joka antaisi poliisille luvan käyttää suomalaisten kerättyjä sormenjälkitietoja laajemmin.

Huom. suomalaisella on pakko oltava henkilökortti tai passi, ilman niitä ei Suomessa voi oikein olla. Suomalaiset pakotetaan antamaan poliisille sormenjäljet.

Uusi laki esitetään eduskunnalle vuonna 2025, silloin viimeistään syttyy jälleen orwellimaiset keskustelut aiheesta. Biometrisillä tunnisteilla on hyvä tarkoitus, mutta asiassa on montakin puolta - niitä voidaan käyttää ihmistä vastaan. Näin on käynyt Kiinassa, jossa tekoälypohjainen valvontakoneisto on paisunut ihan hulluksi. Kiinassa on satoja miljoonia valvontakameroita, joilla valvotaan aivan kaikkea. Kiinassa elämänlaatu määräytyy pisteiden mukaan, joita tekoäly antaa ihmisille tai ottaa niitä pois. Kiinan kommunistinen puolue määrää mitkä teot on hyviä tai huonoja - miten pisteet määräytyvät.

In time -elokuvassa on dystopia, jossa ihminen elää normaalisti 25-vuotiaaksi, jonka jälkeen heidän käteen ilmestyy (ihoon) laskuri, joka näyttää jäljellä olevan elinajan. 25 vuoden jälkeen saa vuoden aikaa elää. Rikkaat voivat ostaa satoja vuosia lisäaikaa, mutta köyhät saavat päivän palkkana yhden lisäpäivän - joka riittää seuraavan päivän "palkanmaksuun" asti. Toisilta voi saada lisää/ottaa pois, ostaa tai varastaa itselleen lisäaikaa.

Erityisesti Kiinassa asuvat uiguurit ovat kokeneet sortoa. Niin sanotulle uudelleenkoulutusleirille (keskitysleiri) syystä tai toisesta määrätyn perheenjäsenen tilalle saatetaan sijoittaa keskuspuolueen valitsema valvoja. Uiguureja painostetaan leirillä luopumaan uskonnostaan ja hylkäämään kulttuurinsa.

Huom. heräät aamulla Kiinan hallituksen lähettämän miehen vierestä. Hänet on lähetetty ohjeistamaan ja opettamaan teille patrioottina olemisen hyviä puolia. Ja tämä mies itse asiassa, kirjaimellisesti, nukkuu sängyssäsi. Joten, täysin mielenvikaista touhua.

Kiinalaiset pitävät valvontaa hyvänä asiana, mutta voivatko he olla edes eri mieltä, koska isoveli valvoo jokaista liikettä ja sanaa - Kiina, maailman suurin vankila. Kiinassa jopa yritetään ennustamaan, kuka tekee mahdollisesti jonkun rikoksen - sihen epäilykseen ei paljon vaadita.

Minority report -elokuvassa pystytään ennalta näkemään rikoksia ja näin estämään niitä.

Ranska on ilmoittanut, että sen uusi valvontalaki on voimassa väliaikaisesti (1,5 vuotta), vuoden 2024 loppuun. Moni suhtautuu lupaukseen skeptisesti, sillä tällaiset lait helposti jäävät pysyviksi. Tuleeko Ranskasta Euroopan Kiina?

Jos (ja kun) Suomessa hyväksytään uusi laki koskien biometrisiä tunnisteita vuonna 2025, se voi olla vasta alkua. Kuten vuonna 2010 poliisi halusi jo päästä käsiksi sormenjälkiin, niin vuoden 2025 jälkeen poliisi voi alkaa vaatia, että se saisi käyttää niitä "ihan vapaasti" vähän kaikkeen. Suomi noudattaa EU-direktiivejä, jotka vaativat kiristyvää valvontaa.

Jos Ranskassa jää voimaan väliaikainen valvontalaki, tulee siitä Euroopan Kiina, onko vaarana, että se tyyli leviää myös Suomeen? Elämmekö 2030-luvulla Kiinamaisissa oloissa, kaikkialla on valvontakameroita, jotka analysoivat aivan kaiken, järjestelmä tietää mitä ajattelet, puhut tai ostat kaupasta. Käyttäytymisesi vaikuttaa siihen, kuinka valvontajärjestelmä suhtautuu sinuun - antaa pisteitä sinulle. Koko elämä on silloin kuin yhtä tietokonepeliä. Tähän kun ottaa mukaan vielä digieuron, niin silloin valvontajärjestelmä voisi säädellä sinun rahavarojasi - palkita sinua tai jopa jäädyttää tilin. Olisimme systeemin orjia.

Huom. katso 3D Epixin Beyond the reset -animaatiofilmi (24 min).
Euroopan parlamentin jäsen Ville Niinistö (vihr.) kommentoi:
Valtiolle ei pidä antaa laajoja valvontaoikeuksia, joille ei ole todella painavia perusteita. Ihmisten laajamittainen ennakollinen valvonta avaa portin poliisivaltiokehitykselle, jollaista näemme jo Kiinassa.

Jos tekoälyä haluttaisiin käyttää laajemmin ihmisten valvontaan, taustalla pitäisi olla tuomioistuimen päätös. Ranskan kanta on, että ihmisiä voi valvoa lähes ilman mitään rajoja.

Esimerkiksi autismin kirjolla olevien tai asunnottomien ihmisten käyttäytyminen voi poiketa tekoälylle määritellystä normaalista. On iso vaara, että jo valmiiksi heikommassa asemassa olevat joutuvat tarpeettoman poliisivalvonnan ja kyselyjen kohteeksi.

Venäjällä näemme, että valvonnalla pyritään pönkittämään presidentti Vladimir Putinin hallinnon valtaa. Kiina on kaukana Suomesta, mutta Venäjä on ihan rajan takana - hullu hallitsija on lähellämme.

Veden vartija on uusimpia suomalaisia scifi-elokuvia (harvoin niitä Suomessa tehdään). Veden vartija -elokuva pohjautuu Emmi Itärannan romaaniin Teemestarin kirja. Iltalehti kutsuu sitä floppielokuvaksi, itse en olisi ihan niin julma, mutta sanoisin, että B-luokkaan se kuuluu. Olen samaa mieltä monessa kohtaa Iltalehden arvion kanssa, elokuvassa on monia aukkoja. Elokuva voi saada enemmän anteeksi epäloogisuuksiaan, jos sen ajattelee taide-elokuvana.

Veden vartija -elokuvan päähenkilö on teemestari, mutta se jää vähän auki, että miten se liittyy elokuvan dystopiseen maailmaan, jossa vesi on vähissä ja epämääräinen sotilashallinto hallitsee vedenkäyttöä. Kansalaisilla ei saa olla vettä varastossa, joka johtaa siihen, että vettä varastellaan ja siitä taistellaan - vesi tuo valtaa.

Scifi-elokuvan kuuluisi pursuta erikoistehosteita, mutta Veden vartijassa niitä on niukasti. Kiinnitin huomiota, että elokuvassa on varmaan ollut käytössä vain kaksi futuristista autoa, koska kuvissa niitä näkyy samaan aikaan liikkumassa vain kaksi, kuvaleikkauksilla on pyritty illuusioon, että niitä olisi enemmänkin.

Onko sinulle ihan sama, kuinka paljon sinun tekemisiäsi ja sanomiasi valvotaan sekä elämääsi rajoitetaan sen mukaan?

24 kommenttia:

  1. Ranska, joo. Kovin on kauas livetty vallankumouksen ihanteista (vapaus, veljeys, tasa-arvoisuus). Sehän on täälläkin satavarmaa, että jos poliisille sallitaan pääsy sormenjälkirekisteriin jonkin rajatun tehtävän hoitamiseksi, tietoa tullaan käyttämään muihinkin tarkoituksiin. Ehkä tiukasti suojatuista lokitiedostoista ja riittävän tylyistä sanktioista väärinkäytösten ilmetessä olisi jotain apua. No, eihän sormenjäljen tekeminen tunnistuskelvottomaksi passin/henkilökortin hakemistilannetta varten ole kovin vaikeaa, mutta parempi olisi, ettei yksityisyyttään varjelevan kansalaisen tarvitsisi semmoiseen puliveivaukseen ryhtyä.

    VastaaPoista
  2. Passijonot ovat rauhoittuneet, mutta pian poliisiasemilla on ruuhkaa henkilökorttien takia.

    Vuonna 2019 voimaan astui laki, joka rajoitti ajokortin käyttämistä henkilöllisyystodistuksena. Lakimuutoksen myötä poliisi myönsi tuolloin ennätysmäärän henkilökortteja. Henkilökortti on tavallisesti voimassa viisi vuotta, joten moni joutuu vuonna 2024 uusimaan vanhentuneen korttinsa. Henkilökorttien myöntämisen yhteydessä ei vuonna 2019 otettu biometrisiä tunnisteita. Siksi poliisilaitoksella käyminen on monille nyt välttämättömyys ensi vuonna henkilökorttia uusiessa.

    Itsekin kuulun tuohon joukkoon, ensi kesänä pitäisi uusia henkilökortti ja käydä antamassa sormenjäljet.

    VastaaPoista
  3. "Huom. suomalaisella on pakko oltava henkilökortti tai passi, ilman niitä ei Suomessa voi oikein olla. Suomalaiset pakotetaan antamaan poliisille sormenjäljet."

    Asuessani The Lost Island, käytin paikallista henkilökorttia joka kelpasi kaikkialla, myös paikallisessa pikkupankissa, joka ei kelvannutkaan eri cityn pankkiin, vaikka oli lähes kopio henkilökortista.
    Noh ilman henkilökorttia/passia/ajokortttia ei saa kaikkia pakettejakaan ulos postista, eli kyllä jopa vanhanmallisella ajokortilla saa paketteja, mutta ajokortin malli voisi olla sakkopaikka, mielestäni.

    Mutta mieleeni tuli miten Nordea käsittelee yksiristikaksi asiakkaita, jouduin kaksi kertaa ko pankin hampaisiin yksi oli että piti liittää pankkiin id kaksi puolta, mutta osa ko pankin asiakkaista ei pitänyt liittää mitään.
    Jos en tekisi sitä pankki rajottaisi korttini käyttöä-
    Tai on liikaa rahaa, mistäs sitä tullut epäilyttävää!

    Joudun minäkin uusimaan ID mutta ensi keväänä näkee sitten joutuuko mustamaan sormensa.
    No hello, buumia odottaen prk juu vähän ärsyttää.
    Monesti ruumiiden tunnistus lähtee hampaista.

    Kiinassa valvotaan urakalla ja jos olet ruma et pääse ravintolaan.
    BB valvoo mutta mua ei haittaa, vaikka joka kadunkulmassa.
    En kuitankaan toivo Suomeen mitään Kiinankaltaista jota johtaa Nalle Puh, joka taas veljeilee Putlerin kanssa, joka on sekottanut päänsä ja hamuaa maailmanvaltaa, siis Putler. Miksi mieleeni Areenalla pyörivä Neuvostopysäkkien lumo, weird lumo.

    Myös Early Edition eli Aikavaras muistaakseni sanomalehdessä ollut katastrofiuutinen vei aikaan ennen uutista, joten hemmo pystyi vaikuttamaan johonkin katastrofiin. Saako menneisyyttä muuttaa?

    Niin yritin katsoa Veden vartijaa mutta alun ahdistus oli liikaa, ei edes näyttelijät auttaneet asiaa. Katson mieluummin Young Sheldonia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomessa voi elää vielä ilman älypuhelinta, tietokonetta ja pankkikorttia, mutta helppoa se ei ole.

      Olen katsonut Aikavarasta, muistin nyt kun sanoit. Wikipedian mukaan tyyppi sai huomisen lehden aamuisin ja pystyi näin "tänään" estämään onnettomuuksia.

      Saako menneisyyttä muuttaa? Tämä onkin mielenkiintoinen kysymys, joka helposti, johtaa isä-poika-paradoksiin. Jos poika menisi menneisyyteen ja tappaisi isänsä, syntyy paradoksi, jossa isänsä tappanutta poikaa ei edes olisi, koska ei olisi isää, eikä hänen poikaa. Siinä sitten mietittäisiin, että räjähtäisikö todellisuus omaan mahdottomuuteensa.

      Toinen tapa lähestyä asiaa on kvanttikuolemattomuus, siinäkin on omat pullonkaulat, mutta mielenkiintoinen ajatus. Meistä jokainen voinut kokea kvanttikuolemattomuushetkiä, mutta emme tiedä, onko niin tapahtunut ja jos onkin, niin milloin. Jos ihminen on meinannut hukkua tai on ollut autokolarissa, on silloin hänen tietoisuus voinut hypätä lähellä olevaan todellisuuteen, jossa hän selviääkin tilanteesta elossa, mutta kuolee siinä todellisuudessa, josta hyppäys tehtiin. Todellisuus, johon tietämättäsi hyppäsit poikkeaa sen verran, että selviät elossa.

      Kvanttikuolemattomuuden "pullonkaula" on se, että mitä silloin tapahtuu, kun ihminen on vanha ja kuolee vanhuuttaan. Hypätäänkö silloin johonkin supertodellisuuteen, jota voidaan kutsua myös kuolemanjälkeiseksi elämäksi?

      Jos (ja kun) hypimme todellisuuksista toiseen, niin siitä johtuu myös ns. Mandela-efekti. Muistamme "edellisten" todellisuuksien faktoja, jotka eivät päde "tässä" todellisuudessa - eikä niitä voi edes tarkistaa mistään, kun niitä ei ole ikinä ollutkaan tässä todellisuudessa.

      Poista
  4. On se nyt kumma, kun enää ei voi kaahata edes "peltipoliisin" takana, koska se näkee kaikkialle.

    Veikkaus Oy halusi, että päivitän ns. tuntemistiedot. Kysyttiin (kuten nykyään pankitkin kysyy), että olenko poliittisesti merkittävässä asemassa jne.

    VastaaPoista
  5. Älypuhelinten käyttäjiä on mahdollista vakoilla puhelimen push-ilmoitusten avulla, käy ilmi Yhdysvaltain oikeusministeriölle lähetetystä kirjeestä. Kirjeen takana on demokraattisenaattori Ron Wyden.

    VastaaPoista
  6. Kauppojen asiakkaiden ostotietoja pyritään yhä useammin säilyttämään koko kanta-asiakkuuden ajan. Tietosuojavaltuutettu katsoo, että tällainen ei ole tietosuojalainsäädännön mukaista.

    VastaaPoista
  7. Kyllä kun mulla on kaupan sovellus saan lähes päivittäin sitä ja tätä ja nyt etsitään kuiteista tonttua voit saada tontun.
    Ei mua haittaa vaikka tietoni vuotaisi hevonhelvettiin.
    Näen erään kaupan sivuilta vaikka hur mycket joka ostokseni, säilyttäköön kantikseni vaikka maailman tappiin.

    En muista Veikkauksen tuntemistietoja, kai ne on tehtynä jo, ja ensi vuonna et saa ostaa lahjaksi arpaa kun arpoja myydään vain Veikkauskortilla, olen kääntänyt mahdolliset voitot suoraan pankkiini.

    "Meistä jokainen voinut kokea kvanttikuolemattomuushetkiä, mutta emme tiedä, onko niin tapahtunut ja jos onkin, niin milloin. Jos ihminen on meinannut hukkua tai on ollut autokolarissa, on silloin hänen tietoisuus voinut hypätä lähellä olevaan todellisuuteen, jossa hän selviääkin tilanteesta elossa, mutta kuolee siinä todellisuudessa, josta hyppäys tehtiin. Todellisuus, johon tietämättäsi hyppäsit poikkeaa sen verran, että selviät elossa."

    Hyvin mielenkiintoista, olen meinannut hukkua ja siinä harmaassa aallonseinämässä vilisi filminauha, sitä katselin ja ajattelin nyt se on hei hei.
    Ei ollut yhä mietin millä voimilla pääsin takaisin veneeseen, oliko se suojelusenkeli, maybe. Hyppäsinkö lähellä olevaan todellisuuteen.
    Autokolarissa en ole ollut ellei lasketa mukaan niskaniksahdusta kun perään tuli auto liikennevaloissa, tyyppi oli kauhuissaan mutta kun jälkiä ei tullut, se siitä.
    Niska oli kipeänä jonkun aikaa. Ihminen on loppujen lopuksi hyttysen shit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse inhoan, kun jokaisella kaupalla on oma sovellus ja niillä saa alennuksia. Jos kaikki sovellukset ottaisi, niin niitä olisi 1001 sovellusta - järjetöntä! Ihan periaatteesta boikotoin kauppojen sovelluksia.

      Poista
  8. No. mulla on tasan yksi kauppasovellus, se mitä eniten käytänkin.
    Mobilietuja tarjoo hän, eli klikkaa ja sitten selaimella tekemään ostoksia on helpompaa.
    Pankkisovelluksia on kolme.

    Tiedän montakin jotka elää ilman nettiä, älypuhelinta etc.
    Toinen hoitaa asiat puhelimella soittaen ja puh lasku on iso.
    En tiedä miten toinen hoitaa, onko enää pankkeja, emt.

    VastaaPoista
  9. Tiktokissa puhutaan paljon vähemmän uiguureista ja Kiinaa vastustavista mielenosoituksista kuin Instagramissa. Tutkijoiden mukaan kyse tuskin on sattumasta.

    VastaaPoista
  10. Yhdysvaltain kansallinen turvallisuuspalvelu NSA (ja FBI) ostaa (laittomasti) datapaketteja välittäjiltä vakoillakseen kansalaisten netinkäyttöä. Asian paljasti senaattori Ron Wyden Oregonista.

    VastaaPoista
  11. DNA eli geneettinen perimä on arvokasta tietoa, tiedosta riskit ennen kuin annat DNA-tietosi (otat DNA-testin).

    VastaaPoista
  12. Perinteisistä passeista tulee lähes tarpeettomia, kun EU:n digilompakkoon tulevat sähköinen passi, ajokortti ja kuntosalikortti.

    VastaaPoista
  13. Tietovuoto:
    Vladimir Putin luo massiivista valvontajärjestelmää.

    VastaaPoista
  14. Muistan kun ajattelin kuntouttaa polveani hoitovirheen jälkeen jotta se oli kallista etkä päässyt pois sieltä hevin.
    Halvemmaksi tulee pyörällä polkien tai talvisin luistella maitohapoille.

    Törmäsin tänään hokemaan Si vis pacem, para bellum eli jos haluat rauhaa valmistaudu sotaan. Putler on seonnut.

    Näin kerran mielenkiintoisen sarjan meteoriitti syöksyy kohti Eurooppaa. Maan viimeiset kahdeksan päivää näytetään tavallisen perheen silmin.
    Se oli tosi koskettava harmi kun ei näy missään noh ehkä DVD saisi.

    8 Tage

    VastaaPoista
  15. Suomen yliopistoissa kiinalaisopiskelijat vakoilevat toisiaan luennolla.

    Tietoturva-asiantuntijat huolestuivat:
    EU suunnittelee, että ihmisten viestejä aletaan seuloa.

    VastaaPoista
  16. Jos EU saa tahtonsa läpi, eivät viestisi ole enää salaisia.

    VastaaPoista
  17. Siitä vaan ei ole salaisia viestejä.

    3G alasajo on ollut syynä miksi Venäjän naapurissa Lappeenrannassa DNA puhelimia on "kaapattu" Venäjälle.
    Mun puhelin ei toiminut lainkaan kun jotenkin se oli hypännyt 3G oli jotain ongelmia puhelimessa, tarkempi tutkiminen niin heipä hei nalle Luppakorva.
    Ei mitään tietoa miten se oli hypännyt 3G maybe simin poisotto ja back tapahtui kaikkea kivaa.

    VastaaPoista
  18. Henkilökortti uudistui tavalla, joka vaikeuttaa sen käyttöä.

    VastaaPoista
  19. Tuota juuri QR-koodia, elämä on yksi iso QR-koodi.
    Kuvitteliko joku että QR-koodi-lukija on kaikialla.

    Rauni oli aikaansa edellä, ja niin hajulla kuin olikin, kautta aikojen noin on tehtykin, voi voi mun frendi jota ei saa rokotuksiin koska luulee niissä istutetaan siru joka aktivoidaan kun henkilö täyttää 70v. ja POKS*

    Siat haluaa nipilöidä ihmisiä, hallita ja vallita.
    Muutama diktaattori ja pari vielä niin on hyvä siis aivotoiminta error.



    VastaaPoista