lauantai 20. tammikuuta 2024

Pelästyminen ja pelko eri kulttuureissa

Ja yliluonnolliset kyvyt

Olen aiemmin kirjoittanut taikauskosta. Taikauskoon liittyy myös pelkoja, jos en tee niin tai näin, tapahtuu jotain negatiivistä. Pelästyminen on normaali reaktio, jollekin yllättävälle tilanteelle, mutta jos pelästymisreaktio pitkittyy, voidaan sitä jo kutsua peloksi.

Tiedän joitakin aikuisia, jotka katsovat nukkumaan mennessään sängyn alle ja auki jäänyt kaapinovi ei ole hyvä juttu - pimeydessä voi lymytä mörköjä. Vaikka nämä aikuiset eivät ole koskaan (ainakaan selvästi) nähnyt sängyn alla mörköjä, niin kumminkin niitä voi siellä olla.

Huom. tulee mieleen Monsterit Oy -elokuvat.

Jotkut lapset voivat nähdä ja muistaa asioita, joita aikuiset eivät pysty (enää) aistimaan. Lapset voivat alkaa puhua edellisestä elämästään ja se hämmentää aikuisia. Yleensä tällaiset kyvyt unohtuvat noin 6-7 vuoden iässä - kun koulut alkavat suoltaa faktoja päähän. Jotkut aikuiset kykenevät pitämään yllä "yliluonnollisia" kykyjä läpi elämän.

Huom. vuonna 2011 tehdyssä kyselyssä 72,5 prosenttia vastanneista uskoi entisiin elämiin - kyselyn tuloksia. Vuonna 2012 tutkittiin, kuinka edellisen elämän muistikuvat säilyvät.

Finntop5: 5 tarinaa jälleensyntymisestä.

Monsterit Oy -elokuvissa hirviöiden maailma saa energiaa lasten pelkotiloista, mitä enemmän lapsi pelkää, niin sen enemmän se tuottaa pelkoenergiaa. Joidenkin salaliittoteorioiden mukaan Monsterit Oy -elokuviin on piilotettu osatotuuksia. Iltalehtikin on kertonut muutamalla sanalla sekä Lääkärilehdessä Johanna Vehkoo adrenokromi-huumeesta.

Syvällä, syvällä maan uumenissa on tunnelimaisia kaupunkeja, joihin on kaapattu lukuisia lapsia maan päältä, mutta on niitäkin lapsia, jotka ovat syntyneet tunneleissa - vankeudessa, eivätkä ole koskaan käyneet maanpinnalla. Tunnelikaupungeissa kidutetaan lapsia, jolloin niiden vereen muodostuu adrenokromia. Jo vuonna 2017 kerrottiin ns. Pizzagatesta, johon liittyi verta juova Hillary Clinton.

Koronasta tehtiin poliittinen pelkopandemia.
HUS:in ylilääkäri Asko Järvinen - 8.1.2024:
"Tuntuu, että osalla pelko rajoittaa elämää enemmän kuin taudin riskit tällä hetkellä ovat. Se hieman surettaa."
Joku käärii rahat pelkopandemiasta.

Lukija saa nyt itse päättää, että onko Monsterit Oy -elokuviin piilotettu karmeita totuuksia, vaiko ei. Tämän jälkeen joku saattaa katsoa Monsterit Oy:tä eri ajatuksella kuin ennen.

PELÄSTYMINEN JA PELKO
Itse olen tehnyt pelkoon liittyvää "tutkimusta" YouTube-videoiden kautta. Katselin puskamies- ja kauhununna-videoita. Niitä katsellessa huomasin, että on enemmän tai vähemmän eroja, kuinka eri puolilla maailmaa niihin suhtaudutaan.

EUROOPPA JA SEN KALTAISET

KIINA JA JAPANI

AFRIKKA

INDONESIA


Yllä on joitakin esimerkkejä. Kauhununna (Valak) ainakin liittyy The Conjuring universe -elokuvakokoelmaan (The Nun). Indonesian aavetyttö on yhdistetty joissakin videoissa Hantuun, joka on Indonesiassa kuolleen henki.

Eurooppalaisen kulttuurin kaltaisissa maissa pelästyminen ja pelko on hyvin saman tapaista, pelästytään enemmän tai vähemmän ja päälle nauretaan. Amerikassa puskamiehet saavat ylävitosia ja nyrkkitervehdyksiä - rennoin meininki.

Itse en menisi Afrikkaan hyppimään puskamiehenä. Afrikassa saa muutenkin olla varuillaan, että mikä eläin hyppää pusikosta. Afrikassakin otetaan huumiorilla, mutta ei aivan kaikki ja ei niin näyttävästi kuin Euroopassa - riippuu myös alueesta, kaupunki vai vähän syrjäisempi paikka.

Kiina ja Japani sijoittuvat reaktioissa Euroopan ja Indonesian välimaastoon. Minkälaista meno on sitten Indonesiassa? Näin Suomen näkökulmasta katsottuna Indonesiassa meno on koomistakin, täyttä paniikkihysteriaa. Euroopassa juostaan pakoon 5-10 metriä, niin Indonesiassa juoksevat 100 metriä huutaen. Indonesiassa pelästyvät lähinnä teinitytöt ja nuoret naiset. Indonesialaiset pojat ja miehet reagoivat kuin eurooppalaiset. Indonesialaiset teinitytöt romahtavat kyykkyyn ja painavat kasvot polviin. Eräs tyyli on painaa kasvot lähellä olevan kaverin olkapäähän tai selkään. Jos kummatkin pelkäävät, niin silloin käpertyvät toisiinsa ja koittavat olla näkemättä pelon aiheuttajaa. Pöydän ääressä painavat kasvot pöytää vasten ja kirkuvat varmaan "Mene pois, mene pois!" He siis koittavat "piiloutua" niin, että sulkevat näköpiiristään pelon aiheuttajan pois. Koomisimmillaan kauhununna istuu vieressä ja koputtaa kasvonsa peittänyttä selkään, joka hytkyy kauhusta - kaverit saattavat nauraa vieressä.

Indonesian Jaavan saarella valtauskonto on islam eli monet jaavalaisista on muslimeja, jonka vuoksi monilla naispuolisilla on hijabit yllään (hijab on hiukset peittävä huivi). Havaintojeni mukaan, hijabia pitävät pelkäävät enemmän kuin he, joilla ei ole huivia. Liittyyköhön tämä jotenkin uskontoonkin, pahuudelta täytyy päästä piiloon tai jotain?

Huom. jotkut koittavat varmaan kumota pahuuden, näyttämällä sormisydäntä - rakkausele, aasialainen juttu. Vuonna 2018 Putous-hahmo Amaryllis Yamamoto käytti sitä myös - oli lukenut hyvin oppikirjansa.

Indonesiassa on sekin koomista, että kun voittavat pelkonsa ja ottavat selfieitä kauhununnan tai aavetytön kanssa, niin silloin ottavat kyllä kunnon selfieposeeraukset, kädet täytyy olla tarkasti oikein aseteltu jne. kunnon somekansaa.

Toinen kauhununna ja aavetyttö on sama nuori nainen (Nonami), joka on oletettavasti itsekin jaavalainen. Huvittavaa on, että kun Nonami laittaa aavetyttö-meikit ja on ilmeetön, niin muut tytöt alkaa pelkää häntä, vaikka selvästihän hän on vain nuori nainen. Välillä Nonamin pokka ei pidä ja repee nauramaankin.

Indonesia-videoita katsoessa huomaa myös, että Indonesia taidetaan käyttää enemmän mopoja kuin autoja. Elokuvateatterin pihalla on enemmän paikkoja mopoille kuin autoille.

YHTEENVETOA
Kulttuuri ja uskonto, johon syntyy ja jossa elää muokkaa pelkoja. Pelot voivat jopa periytyä DNA:ssa sukupolvelta toiselle. Koiria pelkäävä äiti tai isä voi siirtää koirapelon lapselle, kun huomaamattaan opettaa lapselle, että koirat ovat pelottavia.

Raamattukin lietsoo pelkoa.

Raamattu (KR92) - Ps. 111:10:
Herran pelko on viisauden alku,
viisas se, joka hänen tahtonsa täyttää.
Kaikukoon Herran ylistys ajasta aikaan!
Raamattu (KR92) - Saarn. 12:13:
Tässä on lopputulos
kaikesta, mitä nyt on kuultu:
pelkää Jumalaa ja pidä hänen käskynsä.
Tämä koskee jokaista ihmistä.
Raamattu (KR92) - Matt. 10:28:
Älkää pelätkö niitä, jotka tappavat ruumiin mutta eivät kykene tappamaan sielua. Pelätkää sen sijaan häntä, joka voi sekä sielun että ruumiin hukuttaa helvettiin.

Raamattu kehottaa pelkäämään Jumalaa.

Katso vuodelta 1985 vanhoillislestadiolaisuus-dokumentti: Matkalippu helvettiin.

Jehovan todistajien lapsiin istutetaan epäterveitä pelkoja, jotka vaikuttavat mieleen pysyvästi. Näin kirjoitettiin vuonna 2023.

Pelolla hallitaan ihmisiä, jopa kokonaisia maita, hyviä esimerkkejä ovat Venäjä, Kiina ja Pohjois-Korea.

Kun lapsi pelkää mörköjä, katsotaan se normaaliksi, mutta jos aikuinen pelkää mörköjä sängyn alla, niin se on epänormaalia. Mutta saattaa se olla myös paranormaaliakin.

Eurooppalaisesta näkökulmasta katsottuna, poikkeaa monien indonesialaisten pelkoreaktio normaalista pelkoreaktiosta. Monilla indonesialaisilla nuorilla naisilla on samanlainen toimintamalli, he pyrkivät heti sulkemaan "mörön" pois näkökentästään, eivät halua nähdä. Jotkut romahtavat heti kyykkyyn ja painavat päänsä polviin. Toiset ryntäävät kaverin taakse ja painavat kasvonsa kaverin selkää vasten tai vain paniikissa juoksevat henkensä edestä. Koska tällainen "jänis pää pensaassa" -tyyli toistuu siellä useilla, niin se on jollakin tavalla periytyvä ja opittu tyyli reagoida pelkoon. Hupaisa oheisreaktio on, että nuori nainen saattaa lyödä kaveriaan olkapäähän kuin se olisi kaverin syy, että hän pelästyi (tietynlainen häpeä).

Uskallatko tänä iltana mennä nukkumaan, ettet katso sängyn alle...

8 kommenttia:

  1. No nyt ollaan jännän äärellä.
    Tännehä pitää pienen purtavan kaa ankkuroitua!

    Mietein tässä että etten ole aikoihin ajatellut pelkoja jos en tee näin tai noin, että tapahtuisi jotain pahaa.

    Pelkotiloja on monia variaateja, olen kuullut kun frendini pelästyi niin että tunsi miten pelko valahti jalkoihin ja melkein pissat tuli pöksyihin.
    Itse en ole koskaan kai pelästynyt niin paljon.

    Enkä juuri nyt osaa sanoa onko mulla pelkoja enää, olen potenut joskus pimeän pelkoa, uskon myös että jokaisella ihmisellä on traumoja, joita raahata perässään, traumoja kerääntyy pienen elämämme aikana.
    Traumat tuovat pelkoja, mutta jotkut traumat peitotaan rohkeasti.

    Pelkäsin lapsena örkkejä, pellejä eli koulrofobiaa hey Johnny Depp uskotaan että maalattujen kasvojen ja feikkihymyjen takana näyttää vaanivan pahuus.
    Pelkäsin myös väkivaltaa jota naapurin ilkeä poika tarjosi, pelkäsin ties mitä, ja näin useita enneunia.
    Pelotin myös broidiani ihmissyöjillä.
    Pelkäsin pimeää metsää, jonka ainoa valo on kuutamo.
    Pelkäsin myös pitkiä verhoja jotka tuli nighmareksi, takana voi olla mikä örkki vain.

    En pelkää pandemioita koska sain kokea pandemian alun ettei kukaan edes puhunut siitä. Next pandemia voi alkaa vaikka Brasiliasta kun kaadetaan puita ja lepakot villiintyy.
    Ei tuollaisia osaa pelätä, jos tauti iskee se iskee.

    Olen kyllä kohtuusäikky persoona, siitä olen iloinen, että jokin vaikuttaa säväyttää.
    Mut on helppo säikäyttää eri tavoin.
    Mulla on frendi joka ei voi katsoa ainuttakaan kauhuleffaa, mutta musikaalit ja lässynlässyt-Olen kyllästynyt zombieihin.

    Eikö ole hurmaavia:
    Camp
    Kulttikauhuelokuvat
    Kultti-scifi ja -fantasia
    Kauhuelokuvat
    B-kauhu
    Hirviökauhu
    Kulttikauhuelokuvat
    Syvänmeren kauhuelokuvat
    Kauhukomediat
    Hirviöelokuvat
    Silvonta- ja sarjamurhaajaelokuvat
    Yliluonnolliset kauhuelokuvat 8/5
    Teinikauhu
    Vampyyri-kauhuelokuvat
    Ihmissusikauhu
    Paholaistarinat
    Scifi ja fantasia
    Toimintascifi ja -fantasia
    Avaruusolioscifi
    Scifi ja fantasia -klassikot
    Kultti-scifi ja -fantasia
    Fantasiaelokuvat
    Scifiseikkailu
    Scifidraamat
    Scifikauhu
    scifitrillerit

    Katsoin yhteen aikaan paljon prankkeja, mutta nunnaprankit ovat kenties maailman tylsimpiä.
    Afrikassa puskamies on kyllä karmiva, juuri sen takia että puskasta voi hyökätä villipeto.

    Kuulun ryhmään uskoo enteisiin, on todistettavissakin, ja uskon myös entisiin elämiin.
    On vahvoja tunteita mitä olen elänyt ennen jopa eKr elämään.

    Jumalanpelko on varmaan 1700-luvulla ollutta, uskonlahkot erikseen.
    Kun menen nukkumaan en katso sängyn alle, ja pidän nilkkaa peiton ulkopuolella, jotta se mörkö voisi kaluta jalkaani. Mutta kaappi kiinni ja samoin makkarinovi saa olla korkeintaa pienellä raolla.

    VastaaPoista
  2. Suomenmaa:
    Sana painajainen on saanut meidän tuntemamme merkityksen ahdistavana unikokemuksena vasta 1900-luvulla, kertoo folkloristi, dosentti Kaarina Koski.

    Aiemmin painajaisella tarkoitettiin sairautta tai myyttistä uniolentoa, joka ahdisti nukkujaa yleensä istumalla tämän rintakehän päällä tai puristamalla kurkusta.

    Painajaiskokemuksen uskottiin tietävän jopa hengenmenoa. Myöhemmin on arveltu, että tällaisissa kuvauksissa on voinut olla kyse unihalvauksista. Tässä unen ja valveen rajalle sijoittuvassa tilassa ihminen ei pysty liikkumaan, ja kokemukseen voi liittyä paineen tai tukehtumisen tunnetta sekä hallusinaatioita.

    Painajaisolento tunnetaan kaikissa kulttuureissa. Sitä kutsuttiin esimerkiksi latinan kielellä ”incubukseksi”, ruotsin kielellä ”maraksi” ja Virossa ”luupainajaksi”. Olento ymmärrettiin usein ihmisen tai eläimen hahmoiseksi sieluolennoksi, joka edusti pahantahtoista lähettäjäänsä.

    –  Uniolentoa selitettiin kansanuskoissa esimerkiksi demoneilla, saatanalla tai noidilla. Tarinaperinteessä painajainen on usein myös pahansuopa ja kateellinen naapuri, varsinkin Länsi-Suomessa.

    Ruotsissa uniolento on käsitetty usein naispuoliseksi. Vanhatpiiat nousivat yöllä henkiolentoina sängyistään ja kulkivat kiusaamassa miehiä.

    Kansanuskomusten rinnalla kulkivat aina antiikista lähtien myös erilaiset lääketieteelliset selitykset.

    Painajaisia selitettiin esimerkiksi ruuansulatusongelmilla, veren seisahtumisella, juopumuksella, kuumeella tai ruumiinnesteiden epätasapainolla, jossa aivoihin nousee höyryä.

    Voisin jos tarkasti miettiä pelätä unihalvausta, olen unessa tuntenut että rintani päällä on jokin paino se rutistaa niin etten saa henkeä, jäi mysteeriksi ellei sitten
    paralysis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse olen kokenut unihalvaukset joitakin kertoja. On hereillä, mutta ei kumminkaan voi olla varma, että onko hereillä, kun niin outoja juttuja tapahtuu. Ei pysty liikkumaan, päällä on kuin jokin painava möhkäle. Ehkä kerran se möhkäle vaikutti kuin demonilta tai jotain. Ensimmäinen unihalvaus voi olla kammottava, kun ei tajua, että mitä hittoa tapahtuu! Toisilla kerroilla saattaa tajuta, että mistä on kyse.

      Succubus on naispuolinen tai naisen hahmon ottanut demoni, joka viettelee unessa miehiä.

      Incubus on miespuolinen demoni, joka ahdistelee nukkuvia naisia seksuaalisessa tarkoituksessa.

      Succubus tai Incubus voidaan liittää unihalvauksiinkin. Painajainen oli aiemmin olento, joka painoi rintakehää nukkuessa. Joidenkin tarinoiden mukaan luostarin munkit pelkäsivät yöllistä demonia, että nukkuivat kädet "alapään" päällä.

      Jossakin ajateltiin, että kylän vanhatpiiat käyvät öisin miesten luona - onhan heilläkin himot.. heh... Ja noidiksi katsottujen naisten luona vieraili tietenkin Incubus... ei ainakaan kukaan kylän miehistä (eipä vissiin)... heh...

      Poista
  3. Onneksi harvemmin tulee unihalvauksia, ne ovat todella weird.
    Tavallaan näkee, mutta on siis halvaantunut, voi jopa tuntea jotain.
    Mutta itse nightmare voi olla kovin elävä, en tiedä eräs kerta heräsin ja näin niin weird juttuja että taisinpa ihan huutaa, kun en saanut tarpeeksi nopeasti valoja, ja joku oli hetkeä ennen vetänyt kättäni.
    Mutta käteni oli taittunu alleni..siinä se.

    Nukun aikalailla kuin toukka eli koteloin itseni peittoon, enpä ole enää mustalierihattuista mustaa hahmoa nähnyt ovenpielessä lähestyen.
    Näin yhden leffan joskus jossa tosiaan varjoissa vaani tuollainen hahmo.

    Juu 1800-luvulla jolloin suomenkieli ja identiteetti mukautuivat, silloin kyllä keksittiin yöjaloille Succubusseja ja Incubusseja ja suattaapi tulla bambino eikun sry cambion kuulostaa ihan alkoholilta. Saattaa siis olla alkomaholi syynä moisille.
    Vaikkakin WoW-pelissä on tullut eräänlaisia Succubusseja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Cambionista (suomalaisessa mytologiassa vaihdokas) tuli mieleen Finntop5:n jutut metsänpeitosta ja sen väestä.

      (tarkasti ottaen cambion on ihmisdemonihybridi eli demonin ja ihmisen jälkeläinen. Hieman eri kuin vaihdokas)

      Itse olen tainnut kokea myös mystisen metsänpeiton. Pieni tuttu metsä muuttui hetkeksi jotenkin oudoksi - tuttu metsä, mutta ei kumminkaan tuttu. Kuin jokin todellisuusrepeytymä ilman näkyvää rajaa, näkymätön kupla, jonka läpi kävelin. Tuon oudon tapahtuman jälkeen, olen käynyt samassa metsässä lukuisia kertoja, mutta en ole kokenut mitään vastaavaa.

      Poista
  4. Juu demonien juhlaa, saa varoa ettei tartu kiinni.
    Cambion on kuin Champagne kippis, skool ja Pohjanmaan kautta!
    Kyllä kyllä, pää sekaisin vie ja Incubus tulossa, hus hus pois!

    Kyllähän rinnakkaismaailmoja on eri tasoissa, toimii myös epätoivottuja treffitärskyissä, hei sori mut ollaan eri tasoilla..tyyppi jää huuli pyöreenä häh.
    Koen tuollaisia tuntemuksia myös kaupungissa, en aina mutta välillä.
    Koska olen avoin kuin syöntikypsä avokado, kokee paljon enemmän kuin muut.

    Kun näkee unta esim avain oveen, se ei mene siihen ei millään, on vaikeaa tai napittaa paitaa, ei osaa millään, täysin arkinen juttu muuttuu ylimaallisen vaikeaksi.
    Irl kyllä kerran sattui niin että alaoveen ei mennyt avain, ei vaikka mitä teki, taisinpa pyytää apua joltain randomiltakin, mitä sekin ajatteli että olen roisto.

    Päätin sitten kiertää sisäpihalle, ja sitä kautta sisälle, ja tajusin ei tietenkään mennyt siihen lukkoon, koska se oli duunipaikan avain, jihhuu.

    Välilllä unet menee lapsuuden taloihin ja paikkoihin kuten kouluun, yäk!
    Joskus kun joku ahdistaa unessa niin saatan mennä unessakin peiton alle, ikäänkuin se auttaiskin, joskus taas rohkeesti päin ja en muista unta jossa olisin loukkaantunut tms.

    Selkounta olen nähnyt pari kertaa jihhuu, ekalla kerralla luulin kun "valvon" niin olen aamulla toosi väsynyt, vaan en ollutkaan, sain kerralla olla oman unen vartijana ja päättää unessa mitä tapahtuu, se virkisti todella paljon!
    Voi kun näkisi selkounta vaikka edes kerran kuukaudessa, se resetois kivasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Halo-nimisen puettavan otsapannan lupaillaan saavan aikaan selkounia.

      Voidaanko unissakin tehdä jotain hyödyllistä ettei yöt mene vain nukkumiseen.

      Poista
  5. En usko pantoihin, sen sijaan sijoitan 2000 eur muualle, pukisinko pannan kerran kuukaudessa, ei kuulosta ok.

    Jos öisin ei saa levätä, vaan ahkeroi ei kuulosta hyvältä.
    Älykellosta näen unenlaadun ja välillä siellä näkyy lyhyt herääminenkin.
    On kyllä sanottu että kuka keksi että yöt on nukkumista varten ja voikun ihmisen ei tarvitsisi nukkua ollenkaan tai nukkua varastoon.

    VastaaPoista