Ja räiskintäpelit
Ensimmäisiä askelia otti Wolfenstein 3D, mutta Doom näytti suunnan, jota seurasivat Quake ja Duke Nukem 3D.
Itse kuulun sukupolveen, jonka ensimmäinen tietokone oli legendaarinen Commodore 64 (1980-luvulla) ja joka on nähnyt ja kokenut 3D-räiskintäpelien ilmestymisen ja kehittymisen. Commodore 64:n jälkeen piti tietenkin hankkia Amiga 500 -tietokone, jolla pelailtiin muutama vuosi. Vuonna 1993 ostin ensimmäisen PC-tietokoneeni ja siitähän se räiskiminen sitten kunnolla alkoi.
RÄISKINTÄPELIEN LYHYT ALKUHISTORIA
- Vuonna 1992 julkaistiin: Wolfenstein 3D
- Vuonna 1993 julkaistiin: Doom
- Vuonna 1996 julkaistiin: Duke Nukem 3D
- Vuonna 1996 julkaistiin: Quake
- Vuonna 1998 julkaistiin: Half-Life
- Vuonna 2000 julkaistiin: Counter-Strike
1990-luvun alun pelit näyttivät 3D:ltä ja pelien nimessä saattoi olla "3D", mutta pelit olivat 2,5D-pelejä (feikki-3D). Quakea pidetään ensimmäisenä kunnon 3D-pelinä, mutta Doomia pidetään 3D-räiskintäpelien äitinä ja isänä, se näytti suunnan, johon pelit kehittyvät. Quake oli Doomin henkinen jatkaja. Ensimmäinen Doom nähtiin vuonna 1993, mutta Doomista ilmestyi jo 1990-luvulla monta jatko-osaakin. Samoin Quakekin sai monia jatko-osia.
Quake-pelimoottoriin pohjautuva Half-Life julkaistiin vuonna 1998. Half-Lifeen tehtiin modi, joka tunnetaan nimellä Counter-Strike. Vuonna 2000 Counter-Strikesta tehtiin oma peli, joka tunnetaan puhekielessä myös CS:nä. Counter-Striken esi-isä on siis Quake, kun katsotaan evoluutiota taaksepäin.
PELIMAAILMAN PAHIKSET
Counter-Strike on pitänyt suosionsa yli 20 vuotta, sitä pelaavat niin pojat kuin tytötkin sekä miehet ja naiset.
SVT:n Edit julkaisi kesäkuussa 2023 "Vi ska skära upp din f***a" - Brotten i gamingvärlden -dokumentin. Heinäkuussa 2023 Ilta-sanomat teki aiheesta jutun ja tammikuussa 2024 Yle julkaisi dokumentin nimellä Pelimaailman pahikset. Yle areenassa alkuperäinen nimi on poistettu, nimi kyllä vilahtaa dokumentin alussa, mutta se on suomennettu vain muotoon "Pelimaailman pahikset". Mutta dokumentin alkuperäinen nimi on jotain ihan muuta, se on suunnilleen ”Leikkaamme pi***si auki" - rikokset pelimaailmassa.
Pelimaailman pahikset -dokumentin keskiössä on Amazonin (Jeff Bezos) omistama suosittu Twitch-pelistriimauspalvelu ja sen naisstriimaajat. Dokumentissa nähdään ilmiö ruotsalaisesta näkökulmasta, mutta samaa tapahtuu Suomessakin. Kun naispuolinen pelaaja pelaa räiskintäpeliä, kuten CS:ää, niin joillekin miespuolisille pelaajille se on liikaa ja alkavat huutaa törkeyksiä, jopa tappouhkauksia. Joillakin miehillä "on niin pieni penis", että solvaukset alkavat jo ennen kuin peli on edes alkanut.
Suomessakin näistä on uutisoitu, alla muutama esimerkki 2020-luvulta. Ilmiö on kyllä vanhempi, mutta otin esimerkkeihin 2020-luvun uutisointia.
IS - 23.01.2021:
22-vuotiaan ruotsalaisen Vanessa ”Nessa” Ahlströmin Counter-Strike-pelikokemusta haittasi asiattomasti käyttäytynyt suomalaismies.
IS - 31.03.2021:
Suomalainen Twitch-striimaaja Aino ”aippa” Lehtimäki julkaisi videon, jossa häntä haukutaan ja huoritellaan.
YLE - 12.11.2022:
Laura Kyntäjää haukuttiin ja tytöteltiin pelimaailmassa. Hän hankki äänenmuuntimen ja kiusaaminen loppui siihen.
IS - 09.03.2023:
Twitch-striimaajan jakamat videot ovat karua katsottavaa.
IS - 19.04.2023:
Emma voitti miehet videopelissä ja sitten alkoi loanheitto ”Huora hiljaa”.
Jostain syystä naisesta tulee huora, jos hän pelaa ja menestyy peleissä, en vain ymmärrä tätä logiikkaa. Miespuoliset haukkuvat rumaksi huoraksi ja samalla tahtoisivat myös raiskata hänet jne. - epäloogista. Voisiko joku naisvihaaja incel-mies avata tätä ihmeellistä logiikkaa, miksi naispelaaja on heti huora, jos hän menestyy peleissä hyvin?
Miehellä täytyy kyllä olla huono itsetunto ("pieni penis"), jos ei kestä, että nainen voi olla miestä parempi.
Ruotsalaisessa dokumentissa sanotaan, että Twitch-pelistriimauspalvelu ei juurikaan puutu näihin. Häirikkö voi riehua vapaasti, koska raha ratkaisee. Ruotsin viranomaisillakin on heikko halu edes yrittää tehdä asioille mitään.
Lue myös:
Seksuaalirikokset
Hyvä kattava teksti pelimaailmaan, pelasin itse pari kertaa CS ja mielestäni tosi hyvin, johtunee etten ollut syntynyt sim peleihin, koska tapoin kissan, se siitä.
VastaaPoistaWoW tuli myös pelattua koska hyvä ystäväni teki juttua siitä Pelit lehteen.
Voi sanoa että 50/50 miten koennut, mutta ikävä kyllä naiset eivät saa pärjää paremmin.
Aika lailla olen pelannut myöskin ensimmäisenä C64 pelejä koska saimme pelikoneen serkuilta.
En pelannut jännityksen takia, mutta pelimaailmani täyttyi Nintendo nintendo konsolipelaamisella (frendini voitti jostain Neba64)jota kuolasin, usein hän lainasi sitä esim vkl mutta nyt voin sitä pelata Switchillä ja joskus ajopelejä satunnaisilla peleillä.
Twitch suunnittelee Tiktokin haastamista suorista lähetyksistä leikatuilla videoklipeillä. Klippisisältöjen moderoinnin puute on aiheuttanut huolta.
VastaaPoistaNo hyi hitto! En hyväksy ollenkaan.
VastaaPoistaTekoälykö siivoamaan?
Ikäraja ei takuulla toimi koskaan, miten sitä muka voisi valvoa, paikassa A oli kai vanhin ikäraja olla joku 1940-luku ja oliko sinne mitään ikärajaa?
Vaikka pidin paikkaa lasten paikkana, karmea erehdys.
Vaikka mua luultiin 13v jostain ihmesyystä, en ihan ollut sen ikäinen.
Ihan ekoja pelaamisia Twitchillä olin vähän että porukka koostui japanilaisista, että niidenkö kanssa pelaa.
Usein jotain ajopeliä pelatessani oli joukossa haamuautoja, joita kutsuin kaikkia iivaniksi. Nyt pelailen Super Marioo joka siis on kuin Neba65 pienoismallina.