tiistai 1. huhtikuuta 2025

Fyysinen ikä VS. henkinen ikä

Ja Ikäkone

Ihmisellä voi olla kolmekin ikää. Fyysinen ikä, biologinen ikä ja henkinen ikä. Tässä kirjoituksessa tarkastellaan lähinnä fyysistä ja henkistä ikää.

    KOLME IKÄMÄÄRITELMÄÄ
  • Fyysinen ikä
    Fyysinen ikä alkaa syntymästä ja päättyy kuolemaan. Fyysinen ikä etenee samaa tahtia kuin aika. Tämän vuoksi fyysistä ikää voidaan sanoa myös kronologiseksi iäksi.

  • Biologinen ikä
    Biologinen ikä ei mene välttämättä samaa tahtia kuin fyysinen ikä. Biologinen ikä saattaa olla joitakin vuosia fyysistä ikää edellä tai jäljessä. Biologinen ikä tarkoittaa vauhtia, jolla keho vanhenee. Biologiseen ikään vaikuttaa ihmisen elintavat. Joku voi näyttää fyysistä ikäänsä nuoremmalta tai vanhemmalta.

  • Henkinen ikä
    Henkinen ikä (psykologinen ikä) voi poiketa paljonkin fyysisestä iästä. Henkinen ikä on se ikä, jolla ihminen kokee ja mieltää olevansa. Jos henkiset iät kohtaavat, niin huomattava ikäero ei ole este, että he voivat olla "samalla aaltopituudella".

Koodasin Ikäkoneen, jolla näkee visuaalisesti tietoa fyysisestä ja henkisestä iästä sekä pienen yhteenvedon niistä.

IKÄKONEEN PIKAOHJE
Ensin laita ikäsi (10-90 vuotta) ja paina Jatka-painiketta. Sen jälkeen voit määrittää henkisen ikäsi (10-95 vuotta) ja Näytä yhteenveto -painikkeella katsoa lyhyt yhteenveto. Nollaa-painikkeella (sama kuin Jatka) voi aloittaa alusta.

Alkutiedot

Ikäsi? vuotta.

Toiminto
VersioIKÄKONE v. 1.0
by Jacke 2025

Biologisen iän vuoksi ihminen voi näyttää ikäistään vanhemmalta, mutta mieleltään saattaa olla ikäistään nuorempi. Tutkimuksien mukaan mies vanhenee biologisesti nopeammin kuin nainen. Merkittäviä syitä tähän on ollut elintavat, tupakka ja alkoholi. Toisaalta on myös sanonta, että "mies vanhenee kuin viini" eli vaikka mies harmaantuu, niin samalla hän komistuu, paranee vanhetessa. Saman kortin kääntöpuolella voi olla ajatus, että nainen kukoistaa 30-vuotiaaksi asti ja alkaa sitten "rupsahtaa" - nähnyt parhaimmat päivänsä. Nainen vanhenee kuin piimä.

Kun katselee kuvia 1950-1960-luvuilta, niin silloin 50-60-vuotiaat näyttivät yhtä vanhoilta kuin 2020-luvun 80-90-vuotiaat - nykyään vanhuuden raja on siirtynyt monia vuosia eteenpäin. 1960-luvulla 60-vuotias nainen saattoi näyttää "mummelilta", harmaa huivi päässä, kävelykeppi ja puolet hampaista poissa. Nykyään 60-vuotias on vetreä seniori (huom. ei vanhus), käy vielä töissä ja voi harrastaa menevääkin liikuntaa jne.

Nykyään kuin vältellään vanhus-sanaa ja puhutaan senioreista - onhan niissä ero? Koomista on kuunnella, kun noin 70-vuotias puhuu, että hänen noin 80-vuotias tuttunsa on vanhus. Näin ollen nykyään vanhuuden raja on jossakin 80 vuoden tuntumassa, asia riippuu myös biologisesta iästä.

Huom. 96-vuotiaana kuollut Aira Samulin oli loppuun asti nuorekas.

TUNNETTUJA PARISUHTEITA HUOMATTAVALLA IKÄEROLLA
Pari Syntymävuosi Ikäero Huomioitavaa
Sauli Niinistö
Jenni Haukio
1948
1977
29 vuotta  
Ilkka "Danny" Lipsanen
Helmi Loukasmäki
1942
2001
59 vuotta Sielunkumppanit?
Sami Uotila
Kerttu Rissanen
1971
1996
25 vuotta Eronneet
Bess (Essi) Launimo
Danny Bærtelsen
1993
n. 1970
yli 20 vuotta Miehen tarkka ikä ei ole tiedossa
Harry "Hjallis" Harkimo
Jasmine Pajari
1953
1988
35 vuotta  
Renny Harlin
Johanna Harlin
1959
1994
35 vuotta  
Pekka Haavisto
Antonio Flores
1958
1978
20 vuotta  
Donald Trump
Melania Trump
1946
1970
24 vuotta  
Emmanuel Macron
Brigitte Macron
1977
1953
24 vuotta  

Yllä olevassa taulukossa on joitakin tunnettuja parisuhteita, joissa ikäero on huomattava. Kuten tuosta pienestä otannastakin voi jo huomata, niin mies on usein parisuhteessa vanhempi kuin nainen, mutta yleensä ikäeroa on enintään 5 vuotta - noin 60 % parisuhteista mies on vanhempi. Samanikäisyys on noin 11 % paikkeilla, yli 20 vuoden ikäerot on 0,5 % tasolla eli hyvin harvinaisia.

Huom. edellä mainitut prosenttiluvut ovat vuodelta 2018 ja olen pyöristellyt niitä vähän - mitä ne voisivat olla nykypäivänä. Ovat siis suuntaa antavia.

Miten ikäeroon reagoidaan -laskukaava:
Sauli ja Jenni Sauli Niinistö on 76-vuotias
Jenni Haukio on 47-vuotias

(76 / 2) + 7 = 45

Ei aiheuta paheksuntaa.
Renny ja Johanna Renny Harlin on 66-vuotias
Johanna Harlin on 31-vuotias

(66 / 2) + 7 = 40

Aiheuttaa paheksuntaa.
Tutkijat ovat määritelleet laskukaavan, jolla ikäeron tuomitsemista voidaan ennustaa. Ihmiset suhtautuvat yleisesti paheksuvimmin pareihin, joissa nuoremman puolison ikä on pienempi kuin jos vanhemman puolison ikä jaetaan kahdella ja siihen lisätään seitsemän vuotta.

Vieressä on muutama esimerkki laskukaavasta. Saulilla ja Jennillä on ikäeroa 29 vuotta ja Jennin ikä on suurempi kuin laskukaavan tulos, joten heidän ikäero hyväksytään (rimaa hipoen).

Rennyllä ja Johannalla on ikäeroa 35 vuotta ja Johannan ikä on pienempi kuin laskukaavan tulos, joten heidän ikäeroa ei niin äkkiä hyväksytä.

YHTEENVETOA
Biologinen ja evoluutiollinen fakta on, että miehen, joka haaveilee lapsista, ei kannata ottaa puolisokseen yli 40-vuotiasta naista. Nuori nainen voi ottaa itseään huomattavasti vanhemman miehen, koska mies voi jatkaa sukua melkein koko ikänsä. Renny Harlin on tästä hyvä esimerkki, hän on saanut kaksi lasta Johannan kanssa yli 60-vuotiaana. Renny Harlinin isä oli 62-vuotias, kun Renny syntyi. Renny Harlinin vanhempien ikäero oli 24 vuotta, joten Rennyn äiti oli alle 40-vuotias, kun Renny syntyi. Renny Harlin jatkoi vanhempiensa tyyliä.

Huom. Sauli Niinistö oli 69-vuotias, kun sai Jenni Haukion kanssa lapsen. Sauli Niinistö on alle yhden promillen poikkeusyksilö.

Laulaja Bess on vapaaehtoisesti lapseton. Tilastollisesti hänellä olisi vielä mahdollisuus miehensä kanssa saada lapsia, jos tahtoisivat.

Vielä 1900-luvun alussa Suomessa oli naisten holhousjärjestelmästä viimeisiä jäänteitä jäljellä - mies omisti naisen. 1800-luvulla oli normaalia, jos naisen puoliso kuoli, niin vuoden sisään hän oli jo solminut uuden avioliiton - naisella täytyi olla mies, joka huolehti naisesta. Yksinäinen nainen oli heikommassa asemassa - hänessä oli jotain vikaa. Tällainen johti toisinaan pakkoavioliittoihinkin, kun nuoren naisen vanhemmat naitti tyttönsä jopa vanhalle miehelle (jolla oli rahaa).

1800-luvulla oli kyllä poikkeuksiakin, jotkut nuorehkot miehet saivat vaimokseen itseään vanhemman naisen, mutta silloinkin mies oli perheen pää - kuten Raamattu sanoo. 1930-luvulla, kun naiset vapautuivat holhouksen jäänteistä, niin "mies perheen päänä" -ajatus jäi elämään, miehen oli huolehdittava perheestä, mies kävi töissä ja toi rahaa. Nainen pyöritti kotia ja kasvatti lapsia, vasta 1970-luvulla alettiin ajatella enemmänkin, että nainenkin voisi käydä kunnolla töissä.

Murrosiässä tapahtuu kasvupyrähdys, tytöillä aiemmin kuin pojilla. "Tytöt kypsyvät poikia nopeammin" ajatusta kuulee silloin tällöin, mutta siitä ollaan montaa mieltä.

Tasa-arvoasiantuntija Katariina Ainasoja: Tutkimusten mukaan tytöt eivät kypsy poikia nopeammin. Kypsyminen biologisesti ja henkisesti eroaa yksilötasolla, ei sukupuolen mukaan.

Tyttöjen ja poikien henkisen kasvun nopeudet olisi kyllä ollut helppo silta sille, että miksi nykyäänkin parisuhteissa mies on muutaman vuoden vanhempi naista. Henkiset iät kohtaavat, kun nainen on ikäistään vanhempi ja mies ikäistään nuorempi henkisesti. Toinen ajatus voi olla, että hieman vanhemman miehen koetaan pystyvän suojelemaan naista (jotenkin) paremmin kuin naista hieman nuoremman miehen. Naista muutaman vuoden vanhempi mies luo turvaa - kaikuja menneisyydestä.

Mitä suurempi ikäero on, niin sen suurempi on avioeron mahdollisuus, henkiset iätkin ratkaisevat - ollaanko samalla aaltopituudella.

Lue myös:
Syntyvyyden laskusta vauvakatoon
Sukupolvet

1 kommentti: