lauantai 18. marraskuuta 2017

Firefox ja Chrome sekä Vivaldi

FIREFOX JA CHROME
Marraskuu saapui ja Firefox-selain päivittyi Quantum-versioon (versio 57), jonka mukana saimme Photon-ulkoasun. Firefoxin uusi tuleminen, näin ainakin Mozilla toivoo. Googlen Chrome -selain on jo kauan pitänyt kärkisijaa selaimissa. Näin ollen Mozilla onkin lähtenyt haastamaan Chromea selainkilpailussa, vertaavat Firefox quantumia Chromeen.

Firefox 57 (64-bit) ja Chrome 62 (64-bit) ei paljon eroa ulkoasultaan. Firefoxissa on osoitepalkin perässä hakupalkki, se on suurin ero ulkoasussa. Firefoxin hakupalkin kyllä saa pois, jolloin Firefox näyttää melkein Chromelta.

Oikopolku hakuasetuksiin, kirjoita osoitepalkkiin:
about:preferences#search

Osoitepalkin ja hakupalkin jälkeen on ns. lisäosa/laajennus-alue ja reunimmaisena on Firefoxin päävalikko, joka on sekin uudistunut. Laajennusalueella on Arkisto-kuvake (kuin kirjoja hyllyssä) ja sen vieressä on Sivupaneelit-kuvake, näistä kuvakkeista saa esiin samoja tietoja, kuten kirjanmerkit jne. Laajennusalueella on myös » -kuvake (tuplanuoli), josta saa esiin lisää työkaluja (ylivuotovalikko). Jos käyttää selainlaajennuksia, niiden kuvakkeita ilmestyy laajennusalueelle. Mikäli käyttää monia laajennuksia, silloin kuvakkeita voi siirtää myös Lisää työkaluja... -valikkoon, josta ne löytyy, kun niitä tarvitaan.

Chrome-selaimessa laajennuksien kuvakkeet ilmestyy myös osoitepalkin perään ja niitäkin voi piilottaa yläreunasta. Chromessa piilotetut laajennuskuvakkeet menevät Chromen päävalikon yläosaan säilöön. Firefox quantumissa on siis oma valikko piilotetuille kuvakkeille ja Chromessa ne on sijoitettu Chromen päävalikon yläosaan - eipä sekään ole suuri ero.

Firefox quantumissa ulkoasun lisäksi toinen suuri muutos oli laajennukset. Laajennukset täytyy olla tehty uudella tekniikalla, jotta ne toimivat. Tämän vuoksi lukuisat laajennukset lopetti toimintansa uudessa Firefoxissa.

Oikopolku laajennuksiin (Lisäosien hallinta), kirjoita osoitepalkkiin:
about:addons

Laajennukset-näkymässä on ne laajennukset, jotka toimivat. Vasemmasta reunasta saa esiin Perinteiset laajennukset, jotka eivät vielä toimi. Toivotaan, että mahdollisimman moni laajennus koodataan uudestaan. Vaikka uudessa tekniikassa on kuulemma joitakin rajoitteita, ettei kaikkia laajennuksia voi laittaa toimimaan kuten aiemmin. Laajennukset on olleet yksi syy miksi itse suosin Firefoxia. Firefoxin lisäosien kautta löytyy myös teemat. Itse laitoin vaalean teeman, ehkä tottumuskysymys.

Firefoxin osoitepalkin päädyssä on kolmen pisteen muodostama Sivun toiminnot -kuvake, jonka valikosta mainitsen nyt Kuvakaappaus-kohdan - kannattaa tutustua. Chromessa ei taida olla tällaista vakiona.

Firefoxin yläreunassa, välilehtien perässä on + kuvake, josta saa uuden välilehden auki. Uudella välilehdellä ollessa, näkyy sivulla valittuja tietoja. Näkyviä tietoja voi muuttaa uuden välilehden oikeasta yläkulmasta löytyvällä hammasrataskuvakkeen kautta. Uuden välilehden vasemmasta yläkulmasta löytyy Firefox-logo, sen kautta pääsee uuden selaimen esittelyyn.

Firefox quantumin sanotaan olevan entistä nopeampi ja kevyempi.

VIVALDI
Vivaldi-selain on kuin Firefoxin ja Chromen yhdistelmä sekä vähän enemmänkin. Vivaldi-selaimesta olen kirjoittanut myös aiemminkin. Vivaldista ilmestyi syksyllä 1.12 versio, joka paransi suomennoksen aukkoja. Aiemmin kääntäjä ei varmaankaan pysynyt kehityksen perässä, koska asetuksissa näkyi myös paljon englantia. Vivaldin 1.12 version myötä enää vain yhdessä pienessä päivityksien tarkistusikkunasta löytyy englantia, muuten kaikki näyttää olevan suomeksi käännetty.

Vivaldissa on asetuksia joka lähtöön, mutta mainittakoon näin ensiksi, että Vivaldin päävalikko-painike sijaitsee vasemmalla, kun Firefoxissa ja Chromessa se sijaitsee oikealla. Vivaldin osoitepalkkia, hakupalkkia ja välilehtiä voi säätää enemmänkin kuin vain näyttämään Firefoxilta tai Chromelta. Osoitepalkin, hakupalkin ja välilehdet saa mm. ruudun alareunaan.

Vivaldi pohjautuu Chromeen, joten käyttää Chromen laajennuksia. Vivaldissakin laajennuksien kuvakkeet ilmestyy osoitepalkin perään. Vivaldin asetuksista saa ruudun reunaan laajennuksien kuvakkeiden piilotuspainikkeen (kolme pistettä päällekkäin). Sillä saa kerralla kaikki laajennuksien kuvakkeet piiloon tai esille - kätevää. Firefoxin ja Chromessa laajennuksien kuvakkeet täytyy yksitellen säätää piiloon tai esille - erilliset valikot.

Vivaldissa voi näppärästi pinota välilehtiä ja jakaa ruudun moneen osaan (pystyyn tai vaakaan). Näin voi katsella monta sivua samaan aikaan, tähän ei mielestäni taivu Firefox tai Chrome ilman laajennuksia. Vivaldista löytyy myös kehittynyt kuvakaappaustoiminto ja paljon muuta.

Vivaldin asetusavustaja aloittelijalle, kirjoita osoitepalkkiin:
vivaldi://welcome/

YHTEENVETOA
Nykyään Firefox- ja Chrome-selain muistuttaa paljon toisiaan, ainakin ulkoisesti. Vivaldi-selain yhdistää Firefoxin ja Chromen, mutta lisää mukaan paljon muutakin. Melkeinpä Vivaldi on paras, jos kaipaa säädettävyyttä selaimelta.

3 kommenttia:

  1. "Meillä on ominaisuuksia, joita muilla ei ole" – selainguru Jon von Tetzchner kertoo, miten tehtiin ilmainen Vivaldi ilman vakoilua.

    VastaaPoista