perjantai 10. marraskuuta 2017

UMK 2018 -farssi

Yle valitsi Suomen euroviisuedustajaksi Portugaliin laulaja Saara Aallon. Aalto on Uuden musiikin kilpailussa (UMK) keväällä ainoa osanottaja. Aallolle tehdään kolme erilaista kappaletta, joista Suomen kansa ja kansainvälinen raati valitsevat varsinaisen edustuskappaleen.

Kummallista tässä on se, että Saara Aalto ei ottanut nyt osaa koko UMK:hon, mutta kumminkin valittiin. UMK18-haku alkoi tammikuussa ja päättyi syyskuussa. UMK:hon lähetettiin tänä vuonna noin 300 kappaletta. Kilpailuun kappaleensa lähettäneet lauluntekijät saivat Yleltä lokakuun alussa ilmoituksen, jossa kiitettiin osallistumisesta ja kerrottiin, että kilpailu oli kovatasoinen, mutta tällä kertaa heidän kappalettaan ei valittu. Yle ei löytänyt noin 300 kappaleen joukosta sitä mitä haki ja päätti ottaa kilpailun ulkopuolelta voittajan - ei kovin reilua.

Säveltäjien ja sanoittajien etujärjestö Suomen musiikintekijät Ry lähetti Ylelle avoimen kirjeen, jossa se paheksuu, että Yle muutti Suomen euroviisukarsintana toimivan Uuden musiikin kilpailun sääntöjä kesken kilpailun. Yle puolestaan sanoo, että heidän säännöt sallivat tällaisen menettelyn.
Otteita UMK 2018 -säännöistä:
2.1. Ylen nimeämä asiantuntijaraati valitsee jatkoon pääsevät kilpailijat (esittäjä + kappale) kaikkien kilpailuun lähetettyjen kappaleiden ja ilmoittautuneiden esittäjien joukosta.

2.2. Yle pidättää itselleen oikeuden päättää kilpailijoiden valintatavasta. Tehdyistä päätöksistä ei voi valittaa.

3.17. Yle pidättää oikeuden sääntömuutoksiin ja kilpailun muotoon. Muilta kuin näissä säännöissä mainituilta osin kilpailuun osallistumiseen ja kappaleiden esittämiseen sovelletaan EBU:n laatimia Eurovision laulukilpailun kansainvälisiä sääntöjä. Mikäli EBU:n säännöt tai niiden tulkinnat pakottavat muuttamaan näitä sääntöjä joiltain osin, pidättää Yle oikeudet ko. muutoksiin. Yle pidättää oikeuden myös hylätä sellaiset kappaleet, jotka eivät täytä näitäsääntöjä.
Ylellä on siis muutama takaportti ja (jumal)sääntö, joiden avulla se voi tehdä mitä lystää - kohdat 2.2. ja 3.17. Annetaan ymmärtää koko ajan, että etsitään esittäjiä ja kappaleita. Missään vaiheessa ei sanottu ääneen, on myös mahdollista, että valintaan ei tarvita 300 kappaletta jne. Voittajaksi valittiin esittäjä, joka ei edes ollut hakuprosessissa mukana. Tällainenhan menettely on kuin märkä rätti kasvoille tai maton kiskaisu alta, niitä kohtaan, jotka käyttivät voimavarojaan kilpailuun. Mitään kilpailua ei edes ollutkaan, vaikka kaikki osallistujat saivat Yleltä ilmoituksen kilpailun olleen kovatasoinen jne. Suoranaista huijausta! Ehkä kynnystä olisi hieman madaltanut se, jos Saara Aalto olisi itse osallistunut ja sitten valittu suoraan.

Ylen mokasi. Saara Aaltoa tästä ei voi syyttää. Tämänhän kaiken takana on Saara Aallon X-factor menestys, mutta riittääkö sekään. Iltalehden näkökulman mukaan esimerkiksi Saksassa, Venäjällä, Portugalissa ja Latviassa Aalto on yhtä tunnettu nimi kuin Antti Tuisku eli neverhöördi. Mikäli Saara Aalto ei menesty, niin Yle joutuu entistä syvempään mutaojaan. Jos Saara Aalto menestyy, niin silloinhan Yle tulee lakaisemaan tämän UMK-sekoilunsa maton alle kaikessa hiljaisuudessa.

5 kommenttia:

  1. Luin juttua hesarista, siinä ihmeteltiin miten muka ne ois ehtinyt kuunnella kaikki 300 biisiä. Ei mitenkään.
    No, ihan ekaks mieleeni tuli, että Suomenviisut on hätää kärsimässä, nollaa ja ei jatkoon.
    Kun Saara on tunnettu maailmalla ja sijoittui äärimmäisen hyvin The X Factor, (Ossin vaimon Sharahin siipien alla) Saara on yleensä tullut harmillisesti aina kakkoseksi..kaikessa.
    Että nyt, _vaikkakin_ biisistä kiinni enää.

    Vaikuttikohan: Aalto julkaisi lokakuussa (2017) ensimmäisen kappaleensa X Factorin jälkeen, nimeltään "Blue Eyes".
    Kun 7.11.2017 UMK18 tiedotustilaisuudessa ilmoitettiin Aallon olevan Suomen vuoden 2018 euroviisuedustaja.

    Kaikenkarvaisten UMK:n osallistuminen saisi vihdoin pöyhittyä.
    Yleensä Suomen viisuehdokas ei ole juuri ikinä mennyt nappiin.
    Usea ehdokas joka menee sitten itse euroviisuihin on mennyt puihin.

    Eli olen tässä asiassa tapahtuneen puolella, vaikkakaan en iloitse.
    Kerran vielä sanottuna, GO SAARA!
    Jos Saara ei menesty, Yle saa nuolla häpeissään näppejään.
    Suomalaiset ajattelivat olemme kirouksen alla.
    Jos menestyy toivon että tämä tapahtuma oli vain poikkeus säännöissä.

    Euroviisuista:
    Eräät maat voivat laittaa viisuihin vaikka kuolleen kalkkunan tikun päässä, ja taustanauhalle jonkun piereskelemään kansallislaulua, ja esitys saisi silti tietyiltä mailta täydet pisteet.

    -C

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saara on juu parhaimpia valintoja. Ei voi ainakaan huonommin menestyä kuin Suomi on yleensä menestynyt. UMK olisi pitänyt unohtaa tänä vuonna, eikä leikkiä sen kanssa. Olisi pitänyt valita suoraan, sekoittamatta UMK:ta siihen.

      Lordi voitti, mutta oli vääränlainen voittaja. Olisikohan Saara sitten oikeanlainen voittaja.

      Suomi on pohjoisnurkassa, ihme on, jos joku erehtyy meitä äänestämään.

      Poista
  2. Yle teki hämmentävän ratkaisun - Eväsi Saara Aallon kappaleen tekijöiden viisumatkan.

    VastaaPoista
  3. UMK 2023:ssa syötiin sieniä - se oli hämmentävää.

    VastaaPoista