Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) uusin tutkimus julkaistiin joulukuun alussa (2020), ja sen mukaan 57 prosenttia alle 25-vuotiaista on sitä mieltä, että suomalaisten olisi puolustauduttava hyökkäyksen edessä, vaikka lopputulos näyttäisi epävarmalta. Nuorista hieman yli puolet puolustaisi Suomea ja tämä on joidenkin mielestä huolestuttavaa.
Valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko julkaistiin syksyllä 2020.
Otteita selonteosta:
Tavoitteita ovat ulko- ja turvallisuuspoliittisen yhteistyön edistäminen, monenkeskisen yhteistyön vahvistaminen, globaalin vastuun kantaminen ja rauhan rakentaminen. Näitä toteutetaan vahvistamalla Euroopan unionin toimintakykyä ja yhtenäisyyttä, korostamalla erityistä suhdetta Ruotsiin ja pohjoismaista yhteistyötä, kehittämällä Nato-kumppanuutta...Ulko-, turvallisuus- ja puolustuspoliittista yhteistyötä tehdään erityisesti Ruotsin kanssa. Yhteistyö myös muiden Pohjoismaiden sekä EU-maiden ja Nato-maiden, mukaan lukien Yhdysvaltain ja Ison-Britannian, kanssa on tärkeää ja Suomen pitkäaikaisen ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan mukaista ja perustuu Suomen omaan poliittiseen harkintaan. Suomen turvallisuuden kannalta keskeistä on Naton avoimien ovien politiikan (NATO’s Open Door Policy) jatkuminen eli jäsenyysmahdollisuuden säilyminen avoimena Naton edellytykset täyttäville maille. Toimiva naapuruussuhde Venäjän kanssa on Suomelle tärkeä.
Selonteko vahvistaa minun kesällä 2020 kirjoittamaa Liitetään Suomi Ruotsiin -kirjoitusta. Suomi on kallellaan Ruotsiin päin ja Venäjää pidämme silmällä - mitä liikkeitä se keksii tehdä.
Suuressa roolissa on myös NATO ja Nato-optio (mahdollisuus liittyä Natoon). Suomessa Nato-optio on ollut osa virallista turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa vuosikausia. Ruotsin valtiopäivät hyväksyi 15.12.2020 päätöksen, jossa maan hallitusta kehotetaan kirjaamaan Nato-optio osaksi Ruotsin turvallisuuspoliittista linjaa.
Venäjä ja Yhdysvallat ovat aina pelänneet toisiaan tai vähintään "kilpailleet" keskenään. Yhdysvalloissa on ollut punapelkoa ja ehkä vähän koomistakin, että Yhdysvalloissa "sosialisti" on pahemman luokan haukkuma- ja kirosana, poliitikot haukkuvat sillä toisiaan.
Venäjä tahtoo pitää ympärillään suojavyöhykkeen, johon Suomi ja Ruotsikin kuuluvat - Nato ei saisi laajentua liian lähelle Venäjää. Nato laajenee Euroopassa ja sehän Venäjää hermostuttaa. Yhdysvalloista on muodostunut maailmanpoliisi, jota Venäjä ja tukenaan Kiina yrittävät horjuttaa. Pohjois-Koreakin yrittää hieman vikistä ja töniä.
Ruotsilla, Suomella ja Venäjällä on yhteinen tapahtumarikas menneisyys, eikä ne talvisota ja jatkosota ainakaan parantaneet tilannetta. Näin ollen tuskin on ihmekään, jos Suomi nojautuu Ruotsiin päin ja Venäjä nähdään ainoana sotilaallisena uhkana Suomelle. Ruotsi ja Suomi tasapainoilee nykyään Nato-optioidensa kanssa, joka on "pehmeä pelote" Venäjää kohti. Raatteen tiet on ollutta ja mennyttä, jos Venäjä haluaa tulla rajan yli, niin se tulee. Suomi ei yksin pärjää suurelle ja mahtavalle Venäjälle, tuskin siinä auttaisi paljon Ruotsinkaan apu. Ehkä Nato olisi ainoa apu, joka voisi hillitä Venäjää. Tietenkin myös moni Euroopan maa tuomitsisi Venäjän teot, jos Suomessa ja Ruotsissa alkaisi näkyä "vihreitä miehiä".
Suomi on hankalassa raossa. Jos Ruotsi liittyy Natoon, niin silloin Suomenkin on liityttävä, muuten Nato tekee johtopäätelmiään, että Venäjä ohjaa Suomea - venäläismielinen maa. Samalla Venäjä katsoisi, että se pystyykin vaikuttamaan Suomeen. Tällaiseen tilanteeseen Suomihan ei halua, joten Suomi liittyisi Ruotsin kanssa Natoon. Sehän asetelma ei olisi Venäjän mieleen, että heidän rajan takana olisi Nato-maita. Suomen liittyessä Natoon, taitaisi tulehtua pahasti Suomen välit Venäjään ja mitähän siitäkin seuraisi.
MIKSI (ON) SOTIA?
Suurvallat kilpavarustelevat sotakalustoaan ja Suomikin yrittää uusia hornetejaan - Venäjällä on kymmenkertainen määrä kalustoa. Sodissa ei ole voittajia ja sotiin kulutettu raha voitaisiin kohdentaa johonkin hyödyllisempään. Aikuiset ihmiset ovat sotien pelinappuloita, joten miksi ihmeessä aikuiset päätyvät sotimaan, missä on järki? Eikö tosiaan ole muuta ratkaisua kuin sota? Ajan nyt takaa utopiaa eli maailmaa ilman sotia. Minä pystyisin siihen ja Suomikin pystyisi, mutta se ei vain onnistu, koska kaikki ei siihen kykene, joku haluaa kumminkin sotia. Maailmassa vallitsee aina sodanuhka ja siksi muutkin joutuvat varautumaan uhkiin.
Maailma on raadollinen paikka, se joka ei pidä puoliaan, alistetaan enemmän tai vähemmän lopulta. Jos Suomi ei mitenkään varautuisi sotilaallisesti, niin joku ehkä sanoisi sen olevan tyhmää. Maailman raadollisuus vaatii meitä varautumaan ulkopuolisiin uhkiin, mutta itse sanoisin, että tyhmä asia on sodat - ei mitään järkeä.
Jos sinulla olisi ase ja olisit tilanteessa, jossa neuvottelu ei auttaisi, joko sinulta lähtisi henki tai sinun täytyisi ampua toinen ihminen, jotta hän ei ampuisi sinua. Mitä tekisit?
Useiden mielestä tuohon dilemmaan on helppo vastata ja ehkä juuri se on syy sotiin. Dilemma saattaa johtaa tilanteeseen, jossa kummatkin odottavat ensimmäistä liikettä, mutta siinäkin on vaaransa, kuinka pitkään voi odotella.
57 % alle 25-vuotiaista puolustaisi Suomea, entäpä ne muut? Ehkä ne muut ajattelevat, että sotiminen on järjetöntä - kuuluu menneisyyteen. Mikäli tarpeeksi moni nuori on noussut tuolle tasolle maailmassa, niin saavutamme päivän, jolloin sodat päättyvät - se utopia.
Tällä hetkellä tätä "ongelmaa" lähestytään hieman toisella tyylillä. Lukiolaisille järjestetään Turpotietäjä-kilpailu (Turvallisuuspolitiikan tietämystä mittaava kilpailu) ja Puolustusvoimat on tehnyt Taistelukenttä 2020 -opetusvideon. Yle on näyttänyt kolme kautta Naissotilaat-sarjaa.
Pitäisikö Suomessa ottaa Pohjois-Korean sotapropagandatyyli, pienestä pitäen opetetaan, että kaikki muut on vihollisia. Ehkä parempi idea olisi ottaa mallia 1950-luvun Suomesta ja tehdä liukuhihnatyylillä sotilasfarssielokuvia. Tosin, Majuri maantieltä -elokuva (1954) oli liikaa. Puolustusvoimien ylin johto suuttui elokuvasta ja kieltäytyi myöhemmin kaikesta yhteistyöstä elokuvan tuottaneen Suomen Filmiteollisuuden kanssa sen kuvatessa Tuntematon sotilas -elokuvaa (1955).
Puolustusvoimien päätehtävä on Suomen sotilaallinen puolustaminen, mutta aina uhka ei tule ulkoa päin. Suomen sisälläkin voi syntyä kaaosta - pandemiat jne. Ulkoinen uhka ei aina ole sotilaallinen, kuten massapakolaisvirta, suuria määriä ihmisiä pyrkii Suomeen rajan yli - hallitsematon tilanne. Tällaisiakin tilanteita varten tarvittaisiin jonkinlaiset puolustusvoimat. Jos rajat olisi auki, niin taitaisi Suomi olla äkkiä täynnä kaikenlaista väkeä ja sitähän Suomen "kantokyky" ei kestä. Suomessa on kyllä paljon tyhjää tilaa, mutta asuntoja ja työpaikkoja ei ole.
Jonkinlaiset joukot täytyy olla, mutta olisiko ratkaisuna Norjan malli, jossa kutsuntoihin saapuvat kaikki (miehet ja naiset) ja asepalvelukseen menee soveltuvimmat. Nykyään Suomessa varusmiesten keskipaino on noussut 2000-luvulla. Varusmiesten heikkenevän fyysisen kunnon lisäksi huolta on kuluneina vuosina herättänyt myös palvelukseen astuvien henkisen hyvinvoinnin taso. Mielenterveyden häiriöt on suurin yksittäinen syy asepalveluksen keskeyttämiseen. Miehissä pohjasakkakin pakotetaan armeijaan, mutta paremmin soveltuvat naiset jää huomioimatta.
Riittäisikö Suomelle palkka-armeija?
Pohjois-Korean Kim Jong-un latasi tiukkaa tekstiä Yhdysvalloista: "Suurin vihollisemme".
VastaaPoistaKuivuus on kaukana tästä!
VastaaPoistaSuomen historia kiinnostaa kuin jättikasa kiviä mutta oikeasti, ja toki Suomen tulevaisuus.
Näin jossain kyltin jossa Heikinkatu venäjäksi, suomeksi ja taisi olla vielä ruotsiksi, Heikintie Henriksgatan v. 1942 Heikinkatu ja Turuntien kantakaupungissa oleva osuus yhdistettiin, ja ne saivat nimen Mannerheimintie marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheimin 75-vuotispäivän kunniaksi.
Eli, Suomi on kallellaan länteen, mutta on idän varjona.
Onko pitkä aika kun Suomi itsenästyi, toisille on ja toisille ei.
Varjoja niistä pimeistä ajoista on runsaasti tänä päivänä.
Paine sinne ja tänne, jokainen maa haluaa olla paras, parhain varusteltu parhaimmat muut vehkeet.
The New York Timesin analyysin mukaan yli puolessa twiiteistään – yhteensä 5 889 kertaa – Trumppaus on hyökännyt jotain ihmistä tai tahoa vastaan. Missä välissä hän ehti twiittaamaan?
Kun tili estettiin ukko sekosi, nyt näkyy vitsejä miten hän ruinaa muiden twitteriin pääsyä.
Huoli että sekoaa ja painaa punaista nappia oli tosi!
Luulin että Majuri maantieltä- leffa on vitsi, waat ihan oikeasti! Noh en ihmettele että herneet on peltoineen menneet pulustusvoimien ylimpien johtajien nenuun, karseeta rillumarei ei sovi totisesti pirtaan!
Onpa kiva tuo turpotietäjä-kilpailu osallistuisin jos oisin lukiossa.
PK on opettanut pienestäpitäen että lähinnä USA on vihollinen!
Sen ohella kaikki muutkin ovat epäilyttäviä.
MT-oireisia kavereita mulla on, ja mielestäni se on kasvava häiriö-
Kansalaispalvelu olisi hyvä kaikille kesto 3kk!
Sen jälkeen se palkka-army.
Luin juuri että totaalikieltäytyjien tuomiot ovat purettu koskien Jehovia-
-Vastaajista 12 prosenttia on sitä mieltä, että miesten pitää suorittaa asevelvollisuutensa vakaumukseen katsomatta.
Sekä niehille että naisille suunnatuksi asevelvollisuudeksi tai kansalaispalveluksi asevelvollisuuden muuttaisi 29 prosenttia vastaajista.
Viidennes vastaajista pitäisi asevelvollisuuden pääpiirteissään nykyisellään, mutta korjaisi vakaumusta koskevia pykäliä hieman väljemmiksi.
”Vain miehiä koskeva asevelvollisuus on selkeän epätasa-arvoinen ja nykymaailmassa perusteeton jäänne”, toteaa kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps).
Hänen mukaansa ongelma voitaisiin ratkaista esimerkiksi siirtymällä Yhdysvaltain mallin mukaiseen sukupuolineutraaliin palkka-armeijaan tai ulottamalla yhtäläinen kansalaisvelvoite myös naisiin, kuten Israelissa. Halla-aho asettuu sukupuolineutraalin asevelvollisuuden puolelle.
”Yleinen asevelvollisuus nauttii laajaa kannatusta, ja se on ainoa realistinen tapa luoda uskottava kansallinen puolustuskyky, mikäli puolustusvoimien perustehtäväksi nähdään edelleen kotimaan puolustaminen eikä kansainvälisiin operaatioihin osallistuminen”, Halla-aho toteaa.
”Suomi tarvitsee sekä miesten että naisten kansalaispalveluspanosta. Miehille pääasiallisesti varusmiespalveluksen kautta, naisille myös lisäksi yhteiskuntapalveluksen kautta, esimerkiksi vanhustenhoitoon osallistumalla”, ehdottaa Alkon toimitusjohtaja Hille Korhonen.
Asevelvollisuus nousi pinnalle tällä viikolla keskustelunaiheeksi sen jälkeen, kun julkisuuteen tuli selvitysmies Jukka Kekkosen raportti Jehovan todistajia koskevasta lainsäädännöstä. Jehovan todistajat on vapautettu asevelvollisuuden suorittamisesta.
Eli.."ne bis in idem"
Vuonna 2019 uutisoitiin:
VastaaPoistaYhdysvaltain presidentti Donald Trump on nimittämisensä jälkeen valehdellut tai kertonut harhaanjohtavia väitteitä yli 10 000 kertaa.
Minkähänlainen tahti Trumpilla oli vuonna 2020.
Suomi opettaa talvessa selviytymistä Nato-maiden sotilaille.
VastaaPoistaAsevelvollisuutta uudistavan komitean varapuheenjohtaja, kansanedustaja Joonas Könttä (kesk) kannattaa asevelvollisuuden asteittaista ja laajaa uudistusta.
VastaaPoistaVenäjä on valmis katkaisemaan siteet Euroopan unioniin - sota-sana mainittu.
VastaaPoistaSuomi aikoo ostaa Yhdysvalloista ampumatarvikkeita raskaisiin raketinheittimiin. Venäjä älähti Yhdysvaltojen ja Suomen ammuskaupoista.
VastaaPoistaNo niin Suomi pääsi tarkkailujäseneki Natoon
VastaaPoistaSiis mitähän se tarkoittaa!
Pekka Haavisto tai Antti Kaikkonen saavat seisoa kokouksissa takaseinustalla, mikäli kokoushuoneessa on tilaa, Muutoin odotellaan aulassa.
On kohteliasta viedä jotain järkeviä tuliaisia, kuten leivoksia,joiden koristeena on sokerimassasta muotoiltu Suomi-konekivääri
Tarkkailijajäsenillä on keltaiset huomioliivit, joissa lukee "hangaround" tai "prospect".
Pekka tai Antti saavat katsoa, kun varsinaiset jäsenet natoilevat, mutta he eivät saa koskea pyssyihin..
Oma vuoro Nato-kimppaan tulee kyllä, eikä odotellessa kannattaisi nuolla ketä tahansa karvaisia kumppaneita.
Näin se maailma muuttuu. Tammikuussa 2021 kirjoitin tämän jutun, helmikuussa 2022 Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, jonka vuoksi Suomi meni kiihdytyskaistalle kohti Natoa.
PoistaPaljon on asiat muuttuneet 1,5 vuodessa.
IS outo otsikko Näin Nato näkyy Suomessa.. ja itse tekstissä oli ettei näy mitenkään.
VastaaPoistaRivikansalainen ihmettelee tuleeko Suomenlahdesta ja Itämerestämme Naton omistamaa, täten sinne voi viedä ties mitä vehkeitä.
Luin että HSL eli tsadin seudunliikenne saitti oli nurin, tosiaan aamulla se ei latautunut lainkaan, hyökkäys oli Venäjältä kosto koska Suomi meni Natoon.
Tarvitsisi pikkasen lisää hyökkäyksiä.
Mikähän hyökkäys on kyseessä kun ällö Inezkanava on DEED nassukanava,
Telia kutsuu häiriöksi jonka arvioitu korjaus 3.4, arvioitu täytyy olla ikuinen.
Suomesta tuli Naton jäsen 4.4.2023. Samana päivänä tuli kuluneeksi 74 vuotta Naton perustamisesta. Enpä uskonut vuonna 2021, että vuonna 2023 Suomi on Naton jäsen. Putinin ansiota, hän työnsi Suomen Natoon, vaikka luuli tekevänsä toisin.
PoistaINEZ muuttui DEEDsi, mutta kaikilla ei ole nimi muuttunut.
Mutta miksi Natonko jäsen nro 31 Suomi on edelleen tarkkailijajäsen eli partneri. Erikoiseksi asian tekee vielä se, että myös Venäjä on kartan mukaan Naton partneri, vaikka Nato on lopettanut yhteistyön Venäjän kanssa.
VastaaPoistaVoisi nyt joku torkkuilija päivittää sivut.
Deed on häiriö kuinkahan moni rimpauttaa numeroon joka nassujen välissä vilahtaa?
Onkohan Nato hidas päivittämään sivun tietoja. Suomi on täysjäsen.
PoistaNato luotiin Venäjää (Neuvostoliittoa) vastaan. Erikoista on, jos ovat kumppanuusmaita. Jos Venäjä liittyy Natoon, niin teorissa Natolta putoaa silloin pohja.
Suomi neuvottelee uudesta puolustusyhteistyösopimuksesta Yhdysvaltojen kanssa (DCA). Sopimus on poikkeuksellinen. Suomi sallisi toisen valtion joukkojen läsnäolon maassa tavanomaisia sotaharjoituksia pitkäkestoisemmin.
VastaaPoista