torstai 8. huhtikuuta 2021

Translaki ja vanhemmuuslaki

Vuosina 2014 ja 2015 kirjoittelin tasa-arvoisesta avioliittolaista, joka astui voimaan vuonna 2017. Vuonna 2018 puheenaiheena oli uudistuva äitiyslaki ja viittasin myös vanhemmuuslakiin. Uusi äitiyslaki nostatti tunteita samassa porukassa, joka vastusti tasa-arvoista avioliittolakia.

Aito avioliitto ry pelkäsi tasa-arvoisen avioliittolain johtavan polyamoriaan / polygamiaan eli moniavioisuuteen. Itse en pitänyt tuota skenaariota kovin mahdollisena, ainakaan lähitulevaisuudessa. Translain uudistamisen mainitsin seuraavana askeleena. Maaliskuussa 2021 selvisi, että kansalaisaloite translaista etenee eduskuntaan - keräsi parissa päivässä tarvittavat 50 000 kannattajaa. Myös uudesta vanhemmuuslaista puhuttiin, tavoitteena on yhdistää nykyiset äitiys- ja isyyslait yhdeksi vanhemmuuslaiksi.

Vuonna 2018 tasa-arvoinen avioliittolaki oli ollut voimassa vuoden ja kyselin, että onko heteroparien avioliitto jotenkin murentunut? Aito avioliitto ry:n sivuilla mainitaan myös mahdollisia avioliiton uudelleenmäärittelyn seurausvaikutuksia, kuten "Klassisen avioliiton kannattajat joutuvat marginalisoinnin ja julkisen nimittelyn kohteeksi".

Vuonna 2021 olen edelleen hetero, mutta enpä ole havainnut, että heteroparien avioliittokäsitys olisi mitenkään murentunut. Enkä ole myöskään havainnut tai kuullut, että perinteiset heteroparit olisivat joutuneet mitenkään marginaaliin tai nimittelyn kohteeksi - erikoisia pelkoja. Ainoastaan ihmisten usko Raamattuun ja usko luterilaiseen Jumalaan on vähentynyt, mutta sekään ei liity tasa-arvoiseen avioliittolakiin. Uskonnollisuus ei ole vähentynyt, se on vain muuttunut. Uskonnollisuuden muuttuessa ovat kirkolliset häät vähentyneet. Kirkon rooli murentuu, koska se ei pysy ajassa mukana.

3 kommenttia:

 1. Mitä wattia!
  Öhh onko totta että "Suomi on ainoa Pohjoismaa, joka vaatii sukupuoltaan korjaavalta sterilisaatiota."
  Siis sano että se ei ole totta, että elämmekin kuuskytlukua.
  Hävytöntä, tuntuu pahalta.

  Mikä se on keneltäkään pois jos vaihtaa sukupuoltaan tai on erilainen kuin sinä, vaikka olemmekin kaikki samanlaisia, pohjimmiltaan.

  Kaksi äitiä ja kaksi isää, sekään ei ole keneltäkään pois.
  Jos minä olen hetero ja hiukan vanhanaikainen perinteiden suhteen, vaikken kirkkohäitä ehkä haluaisi, haluaisin jokaisen lapseni kastettavan kirkossa tai kotona.
  Toivottavasti kirkko ei murenisi, kirkoilla on tärkeä merkitys mulle.

  kirkon pitäisi hiukan muuttua, ennenkaikkea toivoisin paljon suvaitsevaisuutta teoin, ei vain sanahelinänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkosterilisaatio on sana, josta voidaan viilata pilkkua. Aito avioliitto ry sanoo ettei Suomessa ole pakkosterilisaatio, koska se tarkoittaa heidän mukaansa sterilisaatioleikkausta. Suomessa hormonihoito yleensä tekee "sterilisaation", mutta ei kaikilla. Mutta niin, translaki vaatii yhä, että täytyy olla lisääntymiskyvytön. Tietty ryhmittymä vain viilaa asialla pilkkua, että mitä se tarkoittaa.

   Vuonna 1970 Suomessa päättyi lailla vammaisten pakkosterilisointi, mutta vielä vuonna 2019 uutisoitiin, että laissa on reikä, joka mahdollistaisi vieläkin vaikeasti vammaisen pakkosterilisoinnin. Mahdollisuutta on käytetty ainakin vielä 2000-luvun alussa.

   Poista
 2. OMG vaikea niellä näköjään tuo museoaikainen jäänne tänäpäivänä.
  Aito avioliitto, naisen ja miehen...
  Sanotaan ettei ole pakkosterilisaatiota, vaikka sitä on.
  Itsemäärääminen on kaikille tärkeää, toki sellaiset jotka eivät ymmärrä itsemääräystä, tarvitseeko?
  Jokainen haluaa hallita itseään, jos itsemääräämistä rajoitetaan miettii itse on se kammottavaa.

  VastaaPoista