keskiviikko 24. elokuuta 2022

Halaillaan possuja

Liika puhtaus on epäterveellistä

Turun yliopiston bakteeriopin professori Pentti Huovinen on todennut, että meidän pitäisi halailla possuja. Se kuulosti, niin hyvältä, että tein siitä tälle kirjoitukselle otsikon.

Noin pari vuotta sitten lopetimme kättelyn, koska saapui Korona. Kättely olikin muinaisjäänne, jolla osoitettiin toiselle, että saavun hyvin aikein, ilman asetta. En ole jäänyt kaipaamaan kättelyrituaalia. Pari vuotta olemme myös pesseet käsiä noin puolen tunnin välein ja käyttäneet käsidesiä sekä kasvomaskit on olleet myös trendikästä. Kaikki tämä on tehty terveyssyistä.

Liiallinen puhtaus on kumminkin epäterveellistä. Jatkuva käsien peseminen vähentää uusille mikrobeille altistumista. Maaseudulla asuvat lapset on terveempiä kuin kaupungissa asuvat, jossa altistuminen mikrobeille on rajatumpaa.

Suomalaisen neuvolajärjestelmän isä Arvo Ylppö:
Jokaisen lapsen tulisi nuolla kerran viikossa kengänpohjat, niin pysyvät terveenä.
Jotenkin näin Arvo Ylppö on sanonut. Toinen versio on, että kerran päivässä, mutta kerran viikossa on loogisempi.

Jos emme voi liikkua ulkona / luonnossa pelkäämättä normaalia epäpuhtautta, niin silloin jokin on mennyt vinoon. Jos luonnossa koskee puunrunkoon, niin silloin ei tarvitse pestä käsiä, jos ei ole haittaavaa näkyvää liikaa. Lapsen pitäisi voida möyriäkin luonnossa ja hiekkalaatikolla - kunhan välttää syömästä koirankakkaa, ainakaan kovin paljon.

Kaupunkilaiset ylihygieniset vanhemmat vievät lapsiaan rattaissa puistoon istumaan. Vanhemmat seisovat, jotta valkoiset vaatteet eivät liikaannu puistonpenkistä, kun he tuijottavat älypuhelintaan.

Huom. tietokoneen näppäimistöllä voi olla WC-istuinta enemmän bakteereja.

Paradoksi, puhtaus altistaa taudeille.

1 kommentti:

 1. Mun motto on juuriki tuo Arvo Ylpön sanoma ja kerran päivässä.
  Mielestäni on lisääntynyt lasten allergiat ja muut, toki ilmansaasteet, ruuan prosessointi, metsien hakkuut ja ympäristön saasteetkin vaikuttaa.
  metsän mikrobit
  Monella leikkipuistolla ei saisi pitää lapsia hiekkalootilla ja ennen olleet leikkipuistovälineet ovat tämän päivän kauhistus.

  Eli aika pullamössövanhempia lapsen pitää saada kiipeillä ja remuta ikätason mukaisesti. Kannella keppejä.
  Eilen oli kympin uutisten kevennys halataan puita, kyllä ajattelin en ryhdy puunhalaajaksi, ellei puu siitä pidä. Örkkiarmy ei innosta.
  Oikean joulukuusen mukana tulee kotiin koko joukko örkkejä.

  Kerran kun siivosin kun tuli vieraita, niin yksi sanoi että kylppärin lattialta voisi syödä. Enpä ottanu kohteliasuutena vaan piikkinä.
  Varmasti on näppikset ja hiiri pöpöjä täynnä, itse puhdistan paineilmalla ja tuota telkkarin pyyhkimistä vai akkuvedellä. Olen pyyhkinyt kuivalla liinalla.
  Pyyhin desinfiovalla aineella ovien kahvat, muutoin en stressaa.
  Pesen käsiä aina kun tulen ulkoa sisälle kuten aina ja ennen ruuan tekoa kuten aina, ihan normaalia toimintaa oli korotsu tai ei.
  En ole desinfioinut käsiäni enää pitkään aikaan, enkä desinfioi vaikka painan postissa numerojonotusta, apteekissa taisi olla jotenkin käsitelty ne numerojonotuslaitteet.
  VastaaPoista