sunnuntai 20. marraskuuta 2022

Loma sosiaalisesta mediasta

Kymmenen vuotta sitten (kylläpä aika menee nopeasti) kirjoitin Sosiaalinen media aiheuttaa syrjintää. Kärjistin asioita ja vertasin Facebookia Saatanaan, joka koukuttaa ja hallitsee ihmisiä. 2020-luvulla meno on vain pahentunut.

Syksyllä 2022 Yle näytti Pause-sarjan.

Pause-sarjan kuvausteksti:
Mitä tapahtuu, kun kuusi tunnettua somevaikuttajaa laittaa kaiken sosiaalisen median Pauselle kahdeksi viikoksi? Haasteen vastaanottavat pitkän linjan someammattilainen Maiju Voutilainen, huumorivideoista tuttu tubettaja ja tiktokkaaja Joona Hellman, Koiraluu-nimimerkillä sketsivideoita tekevä Phuc Luu, transaktivisti ja vaikuttaja Mona Bling, YleX:n musiikkitoimittaja ja Vitun ruma -kirjan toinen kirjoittaja Katri Norrlin sekä tiktokkaaja Alexandra Illman. Ohjelman juontaa Miisa Grekov eli Mmiisas.

Pause-sarjassa seurataan tunnettuja somettajia kuuden jakson verran. Pause-sarjan jaksojako on erikoinen. Koko ajan puhutaan, että sometauko kestää kaksi (2) viikkoa, mutta ensimmäiset 5 jaksoa käsittelee ensimmäistä viikkoa. Kuudes eli viimeinen jakso keskittyy päivään jona sometauko päättyy. Nyt voimme kysyä, että mihin se toinen viikko jäi, mitä sen aikana tapahtui? Ei varmaan mitään merkittävää, kun sen sisältöä ei näytetty. Tarkka ihminen saa käsityksen, että sometauko olikin vain viikon, vaikka kahdesta puhutaan. Vai alkoiko jokainen lipsua viikon jälkeen niin paljon, että sometauko typistyi viikkoon.

Mitä se kertoo minusta, kun en tiennyt entuudestaan kuin Maiju Voutilaisen ja jotenkin Mmiisasksen? Paitsi, että en tiennyt, että Mansikkana tunnettu henkilö on jo vuonna 2019 muuttanut nimibrändikseen Maiju - näin hyvin olen inessä somemaailmassa. Muut olivat minulle nevahöödejä.

Noin 20 vuotta sitten, kun internet oli Suomessa vielä uudehko käsite ja ilmiö, joka etsi vielä muotoaan. Silloin opetettiin, että nettiin ei kannata laittaa itsestä mitään turhaa tietoa, jos ei ole pakko.

Huom. voi käydä kuin Jenni Vartiaiselle.

2010-luvulla some oli niin vakiintunut käsite, että kaikkien täytyi olla jossakin somessa. Olit syrjäytynyt ja erikoinen, jos et ollut somessa. 2020-luvulle tultaessa, somepalvelut on vain kasvaneet ja lisääntyneet - kaikki jaetaan someen. Näin se maailma muuttuu.

Ylen Pause-sarjassa parhaimmat/pahimmat somenarkkarit käyttää puhelinta päivässä 13 tuntia. Toisella on pakonomainen tarve katsoa postauksiensa (inhoan sanaa postaus) tilastoja 15 min välein - miten niistä tykätään. Yksi potee refloja 8 tunnin jälkeen, kun sometauko alkoi. Monelle Pausessa sometauon alkaminen on melkein kuin läheisen kuolema.

Someammatilaisen paradoksi: täytyy jakaa lopulta koko elämä someen, päivittäin postata jotain uutta. Kun yhteistyökumppanit/mainostajat tulee mukaan kuvioihin, niin viimeistään silloin kasvaa paine kasvattaa näkyvyyttä ja olla suurempi. Puhelin kasvaa käteen kiinni, kun some pyörii päässä 24/7. Lopulta WC-pöntölläkin täytyy somettaa sekä kaverin luona istutaan hiljaa vierekkäin sohvalla ja sometetaan toisilleen. Jos ei voi tuntiin käyttää puhelinta, niin joillekin iskee ahdistus ja FOMO (paitsi jäämisen pelko). Kuuluisuus saavutetaan ja sitten pelätään sen menettämistä - joillakin neste hölskyy päässä.

Julkkisleima voi olla aluksi mahtavaa, mutta johtaa siihen, että missään ei voi olla omassa rauhassa - muuta kuin korvessa, jossa iskee FOMO. Someammattilaisilla tuntuu olevan enemmän tai vähemmän mielenterveysongelmia. Onko tähän syynä somen luomat paineet ja "tiktok-kulttuuri"? Yleisestikin mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet, noin kymmenessä vuodessa siitä on tullut melkein "trendi". Joka toisella tuntuu olevan ongelmaa johonkin suuntaan. Jotain kummaa on tapahtunut 2000-luvun puolella, kaikki diagnoosit ovat lisääntyneet. Tai kaikelle halutaan diagnoosi.

En tiedä, että olenko oikea ihminen pohtimaan someriippuvuuksia, koska puhelimeni tilastojen mukaan päivittäinen ruutuaikani on noin 15 minuuttia päivässä eli vajaa 2 tuntia viikossa. Tämä johtuu siitä, että pidän puhelinta lähinnä vain puhelimena. Onkohan outoa pitää puhelinta puhelimena? Inhoan selata nettiäkin puhelimella, pieni ruutu ja epäkäytännöllinen nettiselain. Kuka jaksaisi kirjoittaa tällaisia blogikirjoituksia puhelimella, ei kukaan.

Kyllä sen täytyy olla vähintään läppäri, jos haluaa tehdä muutakin kuin vain Tinderissä swaippailla ja TikTokia scrollata (rullata). Onhan minulla kyllä Instagramkin, mutta sinne tulee kuva ehkä kerran vuodessa, jos silloinkaan (tällä hetkellä yksi kuva). Twitteriä käytän useammin.

Huom. en ole käyttänyt Tinderiä tai TikTokia.

Puhelin ei ole aina edes samassa huoneessa kuin itse olen. Tietokoneella vietän enemmän aikaa, blogiin olen kirjoittanut noin 370 kirjoitusta - on siihen vierähtänyt tovi, jos toinenkin. Pitkään kirjoitukseen kuluu tunteja sekä taustatyöhön lisää tunteja. Luen tietokoneen kautta lukemattoman määrän tekstiä ja katson videoita/striimejä. Pyrin joka päivä oppimaan lisää ja lisätä yleistietoa. YouTubessa katselen mm. koodausvideoita - aina oppii jotain uutta.

Vuoden 2021 Big Brother -voittaja Jasmiina Yildiz muistaakseni sanoi BB-talossa ollessaan, että olisi pitänyt tehdä muutakin kuin vain selata TikTokia. Tällä Jasmiina viittasi omaansa (surkeaan) yleistietoonsa, joka mitä ilmeisemmin oli kertynyt lähinnä TikTokissa. Mitä me tästä opimme, netissä voi kyllä viettää aikaa, mutta sillä on merkitystä, että mitä tekee. Kissavideoita katsoessa ei paljon opi, mutta löytyy myös sisältöä, josta voi lisätä omaa tietomääräänsä. Kaikki netissä vietetty aika ei ole hukkaan heitettyä aikaa.

Someammattilaiset nojaavat Instagramiin, TikTokiin jne. Mutta entäpä, jos ne lopettaakin toimintansa kokonaan - palvelu poistuu. Silloin heille tulee ainakin Pause ja moni menettää rahavirrat.

37 kommenttia:

  1. Nyt kun tämä ADHD on kanavoituneet yhdelle ja toiselle jopa yli 40v uusi diagnoosi-
    Liikaa hälää älypuhelimelle eräs parikymppinen hankki älypuhelimen tilalle vanhusten suosiman DORO puhelimen,juu on hidasta viestiä mutta muutoin.
    Kun wassun sai DOROllekin ei jäänyt kavereiden kanssa viestiminen.
    Toinen tuntemani kertoi kirjautuu kaikkialta ulos kun ei kestä ylimääräistä, informaatioaähky, 20/vrk älypuhelimella on niin paljon ettei aikaa riitä mihinkään muuhun.
    Mä en kirjaudu mistään ulos,mutta oon rauhoittanut menoa etten saa informaatiota minäkään, vaikkei ole ADHD.

    Olin näköjään katsonut Pause sarjaa ja nyt siis loputkin, en ihmettele FOMOa.
    Mulla on ainakin yksi frendi joka kertoi että kuljettaa puhelimensa jopa vessaan, siis halloo.
    Mulla puhelin ei kulje edes keittiöön jos haluan olla rauhassa aamupalalla.
    Pidän usein varsinkin iltaisin ja vkl puhelinta äänettömällä.
    On insta, josta olen saanut enemmän kuin antanut.

    Ei ole tiktokkia ei Tinderä ei Kinderiä, ei tubea vaikka "tubetan" tiettarilla jokapäivä, oho 57 tubettajaa seuraan, nyt ei hyvä heilu siistin sen puoleen. Näistä onneksi kukaan ei tubeta jokapäivä.
    Ruutuaikani on kohtuuiso, mutta pakostikin on irtauduttava jotta saa tehtyä muutakin.
    Aiemmin saatoin nukkumaan mennessä katsella puhelimen kautta Areenaa mutta liian usein nukahdin ja palikka löytyi milloin mistäkin, sen takia rauhoitan ja luen kirjaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miisa Nuorgamin Katkeamaton -sarjan 2. kauden, 2. jaksossa Miisa pohtii omia diagnoosejaan.

      5. jaksossa nähdään someammattilaisen vaikeuksia.

      Poista
    2. Miisa Nuorgam etsii itselleen oikeaa diagnoosia TV:ssä.

      Poista
  2. Itse olin ehkä 19v kun tuli kirjauduttua Tinderiin ja joku toinen sovellus olikohan nimi Baboo tms, ajattelin pääseväni helpolla, janosin rakkautta, mutta en siellä kyllä kauaa viipynyt koska tajusin ettei Tinder oo mua varten, eikä oo kiinnostusta tutustua kehenkään jonkun tinderin kautta, sen jälkeen latasin Tinderin ehkä uudestaan pari kolme kertaa seuraavien 4-5 vuoden aikana, mutta en siellä minään kertana kauaa viipynyt, suunnilleen parin päivän aikana tein käyttäjän ja sitten poistin taas. Nyt en pariin vuoteen oo Tinderiä enään ladannut, koska en koe että on sellaiselle tarvetta, ja mieluummin sitä vain odottaa, olenhan hyvä odottamaan ja kärsivällisyyteni odottaa on TOP luokkaa, menisi sitten vaikka koko elämä odottamisessa mutta ei minua ikinä haittaa odottaa.

    Tiktokki suoraan sanottuna ÄRSYTTÄÄ mua, varsinkin sieltä instagramiin eksyneet "short" videot, joissa soi joka kerta jokin tietty musiikki taustalla.. Kyllähän alkaa ottaa päähän kun kuulee satoja ja taas satoja kertoja jonkun tietyn musiikin soimassa jonkun videon taustalla.

    Instagramissa olen ollut jostain 2012 lähtien, mutta ensimmäisen käyttäjäni poistin joskus 2015 ja tein uuden käyttäjän joskus 2016 lataamatta eka yhtään kuvia sinne, mutta latasin ensimmäisen kuvan uudelle käyttäjälleni vuonna 2017. Nykyään käytän instagramia omien digitaalisten taideteosten julkaisuun, siinä missä julkaisen myös youtubeen tekemiäni animaatiovideoita, sekä satunnaisesti julkaisen luontokuvia instagramiin. Instagrami on ollut aina lähellä sydäntä, mutta pakko mainita että en yhtään tykkää mihin suuntaan Instagram on mennyt, tykkäsin alkuperäisestä instagramista paljon enemmän, joka oli tarkoitettu pelkästään kuvien jakamiseen, nykyään siellä pystyy jakaa videoita, tarinoita, kuvia ja jopa keskustella. Toki toisaalta tykkään mutta toisaalta en tykkää. Nykypäivänä tungetaan jokaiseen sovellukseen kaikki ominaisuudet, siinä kun ennen oli yksi sovellus kaikelle. Jos haluan katsoo videoita niin avaan youtuben, jos haluan katsoo kuvia - avaan instagramin, ja niin edelleen.. Toki viime vuosina olen alkanut selaamaan instagramissa noita lyhyitä short videoita, yleensä tylsyyteen niitä selaan, mutta kuten tossa mainitsin niin en tykkää siitä että tiktokin videot vuotaa myös instagramiin,, about 75% vastaantulevista videoista on kopioitu jostain.. En tykkää että muiden videoita kopioidaan noin.. Kokoajan tulee sellaisia videoita vastaan instagramissa jotka oon saattanut nähdä jo joskus kymmenen vuotta sitten youtubesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En selaa puhelinta yleensä muutoin kuin silloin jos mulla ei ole muuta tekemistä sillä hetkellä, yleensä vaan 5-10min kerrallaan jos esim renderöin 3D hommaa niin sillä välein selaan puhelinta koska muuten pyörisin vaan kämppäni lattialla. Eniten selaan puhelinta kuitenkin ennen nukkumaanmenoa kun haluan rauhoittua, vaikka sitä ei suositella niin itse en vaan pysty nukahtaa ilman että kuuntelen kuulokkeilla jotain ääniä taustalla. Jos en kuuntele niin päässä suhisee ja miljoonat ajatukset täyttää pään enkä saa unta, joten kun keskityn jonkun videon äänen kuuntelemiseen niin nukahdan aina melkein heti, ahdistaa ajatuskin nukahtaa hiljaisuuteen ja yksinäisyyteen. Ennen kuin aloin kuunnella videoita nukahtaessa, niin en saanut melkein ikinä unta ja nukuin huonommin, juuri sen takia koska päässä suhisee ja ajatukset täyttää pään. Monesti herään että kännykkä tipahtanut sängyn alle ja kuulokkeiden johto ollut pari kertaa kaulan ympärillä, mutta onneks kuulokkeiden johto on sellainen joustava että kuristuksen vaara on olematon.

      Itsehän en pysty olemaan tekemättä mitään, aina pitää jotain tehdä enkä pysty pitkiäkään aikoja olla paikoillaan.

      Itse poistuin whatsapista 2019 kun eräs ystävä ei enään halunu jutella whatsapin kautta, ja sen myötä menetin mielenkiinnon whatsappiin. Tekstiviesti-ilmoitukset olen kokonaan estänyt puhelimesta koska en halua että tekstari-ilmoitukset häiritsee mun elämistäni, käyn maybe kerran päivässä katsomassa onko mulle tullut tekstareita, mutta joskus menee jopa parikin päivää kun avaan tekstiviestit. Ainoo paikka missä voi saada ehkä parhaiten mut kiinni on gmailin kautta, mutta en juttele kun yhden kanssa gmailin kautta, tosin vuoden parin aikana en ole hänenkään kanssa enään jutellut gmailissa, siinä kun ennen me juteltiin tosi pitkiä gmaileja. Harmittanuthan se on kun yhteydenpito on vähentynyt, kun itse haluaisin jutella kokoajan, mutta välillä on pitkiäkin taukoja kun jutellaan.

      Myönnän että itse sorrun välillä siihen että katson puhelinta 5min välein koska odotan ihan kokoajan eräältä hekilöltä viestiä, teen sitä vaikka en kuulisi kahteen päivään hänestä mitään, kokoajan tuntuu että haluaisin jutella jostain, mutta pyrin olemaan hätääntymättä pidemmistäkin tauoista jutella, tosin välillä hiljaisuus ottaa päähän, mutta yleensä pystyn ihan hyvin säilyttämään mielenrauhan.

      Mulla on Netflix ja Disney+ tällä hetkellä tilauksessa, sarjoja ja elokuvia katson yleensä vaan illalla, ja päivät menee aamusta iltaan 3D taideteoksia tehdessä. Tällä hetkellä katson parhaillaan Netflixistä "Blacklist" sarjaa alusta asti uudestaan, joskus vuosia sitten katsoin sitä johonkin ehkä 4 kauteen asti.

      Poista
  3. Minä olen kirjoittanut uusimman blogitekstin puhelimella, röhnöttäen vielä sohvalla. Mutten kyllä suosittele! Tiedän monia, jotka eivät käytä luuria kuin puhumiseen. Olin itse viimeisten joukossa älypuhelimen hankinnassa. Hankin sen mobiilitunnistautumista varten lähinnä. Aika nopeasti luuri veikin koko käden. En nyt sano olevani riippuvainen, mutta kuin varkain alkaa esim. katsoa googlesta kaikkea heti, mikään ei voi odpttaa myöhempään. Sairasta. Kaipaan lankaluuria. Onnea valitsemallesi tielle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikeastaan älypuhelimessahan puhelin on kuin vain yksi sovellus. Näin ollen älypuhelin ei ole edes puhelin, vaan jokin kommunikointilaite, jota voi käyttää myös puhelimena =)

      Minäkin hommasin älypuhelimen vasta kun oli melkein pakko - ja huomasin ettei se ole edes puhelin.

      Jos joku keksii älypuhelimen, jossa on vähintään 24" näyttö ja kunnon QWERTY-näppäimistö sekä sitä voi hallita yhtä helposti kuin hiiriohjauksella. Tämän kaiken pitää myös mahtua taskuun. Tuota puhelinta voisinkin käyttää enemmän =)

      Poista
  4. Demarinuoret:
    Sosiaalisen median ulkonäköpaineisiin puututtava Norjan tapaan.

    VastaaPoista
  5. Sanna Marinin filtteröinti ylitti hesarinkin kynnyksen, en ymmärrä sitä haloota.
    Mä rikoin peruspuhelimeni joka korjattiin, sitten hankin eli myyjä tyrkytti ison puhelimen ohoh ja sekin meni sitten rikki, ja hankin uuden pienemmän puhelimen mutta on niissä oltava älyä kun esim pankkisovellus on oltava.
    Periaatteessa uuden hankin jos entinen menee rikki tms.
    Lankapuhelin oli halpa mutta sen pito kallis, mutta makeita muistoja kuten 10 kilometriä pitkä jatkojohto, sen kanssa sitten kylpyyn siis sen lankapuhelimen, soitin mm jonki ihmelinjalle jossa maija pyysi munaa, ja joku vastasi pitäähän maijan saada. Hyi helvata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voiko vahingossa soittaa "ihmelinjoille"? =)

      Menitkö puhelimen kanssa vessaan? Ei kannattaisi.

      Poista
  6. Tarkoituksella oli viihdettä se, joku siellä puhui että onkohan tämä kallista ja joku nielaisi (en minä) ja se että hahha joku nielaisi (kallista)
    Kylppäriin raahasin lankapuhelimen.
    En selaa vessassa kännyä, en käytä sitä kun olen kävelemässä.
    Tää joka kuljettaa kännyä vessassa oon sanonut että varo ettei tuu kylän suurimmat pukamat!

    VastaaPoista
  7. Nuorisolääketieteen dosentti Silja Kosola:
    "Mitä enemmän somea, sitä varmemmin on paha olla."

    VastaaPoista
  8. Kehorauha, me too etc kaikkea onkin, on totuus että some tekee pahaa oloa.
    Rauhottaa elämää, sitä on somen ulkopuolin.

    VastaaPoista
  9. Sosiaaliseen mediaan jaetaan usein kuvia ja videoita asioista, joita sinne ei todellakaan kannattaisi laittaa.

    VastaaPoista
  10. Kun kirjoittaa samalla nimimerkillä(aiemmin ei tarvinut, nyt on pakko)
    Pystyi monen kohdalla tekemään profilointia tyyliin yh-äiti kaksi lasta asuu itiksessä käy paikassa x töissä, harrastaa sitä ja tätä.
    Se oli oikeastaan vain 1+1 laskua, ja hauskaa.
    Joillain oli kova tarve selittää yksityiskohtaisuuksia.
    Kun tapasimme osan vakkaripokkariporukan kanssa tuli vain yksi ylläri miestä luulin nimimerkin takia naiseksi.

    VastaaPoista
  11. Joel Järvensivu käyttää kahta Nokian peruspuhelinta, koska kokee älypuhelimen häiriötekijäksi elämässään.

    VastaaPoista
  12. Konsta Lattu kokeili olla ilman somea puoli vuotta.

    VastaaPoista
  13. Juu olen huomannut monia perheitäkin jotka kävelevät nenä kiinni kännyssä, ja monesti kulkuneuvoissa moni näprää kännyään.
    Ei hyvä tai hautajaisissa räplätään kännyä.
    Laskin kännyni sovellukset ei kuulostanu hyvältä kun ei laske vakiosovelluksia eli puhelin, viestit etc ilman niitä mulla on 21 ladattua sovellusta + piilosovelluksia 3 uutuutena omahelen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokaisella yrityksellä ja palvelulla on omansa sovellus, jokaiseen pitäisi luoda käyttäjätunnus jne. Itse inhoan tuollaista, minun puhelimessa ei ole kuin "pakolliset" eli WhatsAppi, pankkien sovelluksia jne... ja yksi itse ladattu peli =)

      Puhelinhan olisi heti tukossa, jos lataisi kaikki mahdolliset sovellukset. Autollakin, kun liikkuu, niin pitäisi olla vähintään kymmenen eri parkkisovellusta jne. Juu, ei kiitos.

      Poista
  14. Työkännyköistä ja työtietokoneista pitäisi kieltää enemmän kuin tiktok kuten fb, kaikkinainen vastaava.

    VastaaPoista
  15. Pasi Viherahon värikäs elämä pitää sisällään rikostuomioita, velkakierteen ja isyyden.

    VastaaPoista
  16. Tamperelainen jätti ilmoittamatta Youtuben 160 000 euron mainostulot verottajalle - tuomittiin törkeästä veropetoksesta.

    VastaaPoista
  17. Manselainen yritti siirtää naapurille tulonsa.
    Verottaja vinkuu ja isoveli valvoo.
    Someriippuvuus on oikesti huono juttu.
    Rimmaa juttu, murhajuttu, kalajuttu, pilajuttu, riitajuttu, sotajuttu, skandaalijuttu, siviilijuttu, hupijuttu, tosijuttu, sensaatiojuttu, läpihuutojuttu, naisjuttu, rikosjuttu, rakkausjuttu, varkausjuttu, oikeusjuttu, kummitusjuttu, häväistysjuttu, kauhujuttu, pikkujuttu, vakoilujuttu, jymyjuttu.

    Huttu, kuttu, haluttu, yliammuttu, nuttu, villanuttu, lukunuttu, ruttu, suttu, niin kutsuttu, tuttu, perhetuttu, puolituttu, hyvänpäiväntuttu, uuttu, luuttu, lattialuuttu.

    VastaaPoista
  18. Sosiogeeninen sairausilmiö on tunnettu pitkään, mutta nyt se saa somen kautta uusia muotoja.

    VastaaPoista
  19. Shippaaminen on hyvä esimerkki uudenlaisesta kiusaamisen muodosta, jonka suositut somekanavat ovat tuoneet mukanaan.

    VastaaPoista
  20. Asiantuntijat rajoittaisivat Tiktokin käyttöä:
    ”Koukuttumisen tyyli on hyvin samanlainen kuin uhkapelaamisessa.”

    Tiktok havittelee otetta kaikesta mitä teemme.

    Someturvan toimitusjohtaja Suvi Uski:
    "Tietysti nuorilla ihmisillä, kun aivot ovat kehittyvässä tilassa, niin se vaikutus on siellä nähtävissä. Yksittäiset tutkimukset ovat näyttäneet muutoksia aivojen rakenteessa."

    Tiktok muuttaa aivoja - tyhmentää ihmistä. Sekin, että selaa tunteja Tiktokia, on poissa jostain, joka voisi kehittää ihmistä. Tiktok on vain aikasyöpä, joka ei haasta aivoja kehittymään.

    VastaaPoista
  21. Someen ärsyyntynyt voi poistaa Facebook-tilinsä väliaikaisesti.

    VastaaPoista
  22. Yle kysyi suomalaisilta syitä, miksi he ovat lähteneet pois sosiaalisen median alustoilta tai vähentäneet someaikaansa.

    VastaaPoista