torstai 2. toukokuuta 2024

Lestadiolaisten syntyvyys

Pohjois-Pohjanmaan tilanne

Noin vuosi sitten kirjoitin Syntyvyyden nousut ja laskut ja vuonna 2017 kirjoitin Syntyvyys laskee, missä vika? Niissä tutkailin syntyvyyden laskua yleisesti sekä Suomen väestöjakaumia. Tällä kertaa otan suurennuslasin alle Pohjois-Pohjanmaan.

SYNTYVYYS
POHJOIS-POHJANMAALLA
Vuosi Hedelmällisyysluku
2010 2,40
2011 2,33
2012 2,37
2013 2,24
2014 2,17
2015 2,05
2016 1,91
2017 1,83
2018 1,70
2019 1,61
2020 1,72
2021 Tieto puuttuu
2022 1,58
Lähde: Tilastokeskus

1970-luvulta lähtien Suomen hedelmällisyysluku on pysynyt alle nettouusiutumisluvun, joka on 2,1. Suomalaiset naiset eivät ole saaneet tarpeeksi lapsia, jotta väestö uusiutuisi tarpeeksi.

Suomen Pohjois-Pohjanmaalla on ollut korkea syntyvyys, vaikka muualla Suomessa syntyvyys on laahannut alhaalla. Vuonna 2009 uutisoitiin otsikolla "Pohjois-Pohjanmaan naiset ovat hedelmällisiä".

Ainakin 2000-luvun alusta vuoteen 2015 Pohjois-Pohjanmaan hedelmällisyysluku pysyi yli 2,1. Vuodet 2009 ja 2010 oli huippuvuosia, kun hedelmällisyysluku oli 2,40. Vuodesta 2016 lähtien alkoi outo romahdus, kuudessa vuodessa syntyvyys oli pudonnut 1,58.

Voidaan varmaan olettaa, että Pohjois-Pohjanmaan syntyvyys on ollut 1970-luvulta lähtien enemmän tai vähemmän suurempaa (yli 2,1) kuin muualla Suomessa. Kun muualla Suomessa syntyvyys on laskenut, niin Pohjois-Pohjanmaalla on edelleen syntynyt suurperheitä tai saatu lapsia ainakin keskivertoa enemmän.

Vaikka Pohjois-Pohjanmaalla on pidetty huoli syntyvyydestä, niin ei yksi maakunta voi nostaa Suomen yleistä hedelmällisyyslukua kovin paljon, kyllä muidenkin pitäisi nostaa syntyvyyttä.

Vuonna 2021 Suomessa ja muissa pohjoismaissa syntyvyys nousi jonkun verran, jo vuonna 2020 oli havaittavissa orastavaa nousua. Tätä on selitetty "korona-vauvabuumilla", tuli poikkeusolot (koronapandemia) ja vietettiin enemmän aikaa kotona jne. joten oli enemmän aikaa olla myös sängyssä. Tosin, tämä selitys pätee vain vakisuhteissa olleisiin. Poikkeusoloissa sinkkujen oli hankalampi tapailla toisiaan.

Kun koronahullutus laantui, niin laantui myös vauvabuumi ja syntyvyys on historiallisen alhaista.

LESTADIOLAISET
Pohjois-Pohjanmaa on lestadiolaisten "luvattu maa", varsinkin vanhoillislestadiolaisten aluetta. Vuonna 2002 uutisoitiin otsikolla "Lestadiolaiset pitävät Pohjois-Pohjanmaan väkiluvun kasvussa", jolloin lestadiolaisista noin 67 % asui Pohjois-Pohjanmaalla. Vanhoillislestadiolaiset on suurin lestadiolaisten ryhmittymä, vuonna 2017 Yle arvioi heitä olevan noin 110 000-120 000. Pohjois-Pohjanmaan poikkeavan runsaan syntyvyyden selittää vanhoillislestadiolaisten suuri määrä - vanhoillislestadiolaiset vastustavat syntyvyyden säännöstelyä (kuten ehkäisyä).

Huom. herätysliikkeeseen kuulumista ei tilastoida, joten jäsenmäärät ovat arvioita.

Vuoden 2002 jutussa (Kaleva-lehti) kerrottiin, että Pohjois-Pohjanmaan alati kasvava väkiluku jatkaa nousuaan vielä kymmenien vuosien kuluttuakin lestadiolaisen herätysliikkeen ansiosta. Vuoteen 2030 mennessä monissa Pohjois-Suomen kunnissa käy armoton väestökato ja asukkaat ikääntyvät. Pohjois-Pohjanmaalla väkimäärä puolestaan lisääntyy ja maakuntaan syntyy keskimääräistä enemmän lapsia.

Ihan hyvin vuonna 2002 arvioitiin, tosin vuoden 2015 jälkeen alkoi syöksy, Pohjois-Pohjanmaan hedelmällisyysluku on lähivuosina samalla tasolla kuin Suomen hedelmällisyysluku eli ei kovin hyvä. Näin ollen vanhoillislestadiolaistenkin syntyvyys alkaa hiipua kohti 2030-lukua tultaessa.

Miksi Pohjois-Pohjanmaallakin on havaittavissa huomattavaa syntyvyyden laskua, syy on hieman paradoksaalinen. Vanhoillislestadiolaiset eivät edelleenkään salli ehkäisyä, mutta kumminkin noin 33 % (kolmannes) Ylen kyselyyn vastanneista kertoi rajoittaneensa lapsilukua.

Filosofian tohtori Seppo Lohi - vuonna 2002:
Syntyvyyden säännöstelyä ei vanhoillislestadiolaisten keskuudessa edes harkita.

Jos säännöstelemättömyydestä luovuttaisiin, vanhoillislestadiolaisuus katoaisi viidenkymmenen vuoden sisällä.

Vuonna 2024 Ylen haastattelema kuuden lapsen lestadiolaisisä sanoo olevansa tyytyväinen siihen, että liikkeen sisällä on tapahtumassa muutos ehkäisykannassa sallivampaan suuntaan. Hänen mukaansa keskustelu ei kuitenkaan ole avointa. Jos oppeja vähänkin kyseenalaistaa, on jo lähtökohtaisesti väärässä.

Huom. pelolla siis hallitaan.
Viiden lapsen lestadiolaisisä - vuonna 2024:
Minun mielestäni on aika hauska, että siitä ei voi keskustella, kun kaikki tietävät sen kuitenkin. On ihan yleistä, ettei enää ole niitä isoja perheitä.

Vanhoillislestadiolaisten "säännöstelykielto" tuntuu olevan vain sen vuoksi ettei lestadiolaiset vähene ja lopulta lopu kokonaan. Herätysliikkeen jäsenmäärä koitetaan pitää näin suurena.

En tiedä, että onko vanhoillislestadiolaisuudessa noin 20 vuotta pitkä aika, mutta noin viimeisten kuuden vuoden aikana Pohjois-Pohjanmaan syntyvyydessä on tapahtunut selvä muutos - mitähän tutkija Seppo Lohi siihen sanoisi.

Itse tiedän muutamia vanhoillislestadiolaisia ja noin 10 vuotta sitten, 2010-luvun alkupuoliskolla keskustelin heidän kanssa enemmän tai vähemmän liittyen uskontoon - olivat ainakin silloin kunnon vanhoillisia, ehdottomia käsityksiä opeistaan. Vanhoillislestadiolaisilla on jännä tyyli keskustella heidän opeistaan, omasta mielestä heillä ei ole mitään kieltäviä sääntöjä, he eivät vain halua tehdä tiettyjä asioita - joten ei ole kieltoja. Yksi outous on, että alkoholi on kielletty, mutta tupakkaa voivat polttaa, vaikka se ei ole heidänkään mielestä kovin terveellistä puuhaa.

Katso vuodelta 1985 vanhoillislestadiolaisuus-dokumentti: Matkalippu helvettiin.

Vanhoillislestadiolaisten julkinen salaisuus on säännöstely/ehkäisy, kaikki tietävät sen, mutta siitä ei voi puhua ääneen. "Peitto heiluu" tasaiseen tahtia ja muutamassa vuodessa ilmestyy 2-3 lasta, jonka jälkeen lisää lapsia ei enää ilmestykään - vaiettu salaisuus tapahtuu. Kukaan ei tule makuuhuoneeseen tarkistamaan ja katsomaan, että miten peitto heiluu ja sänky natisee. Sänky voi natista usein ja paljonkin, mutta lisää lapsia ei ilmesty, vaikka mitään terveydellistä estettä siihen ei olisi. Jos peitto heiluu tasaiseen tahtiin, niin suuri todennäköisyys uusille lapsille on ja onhan se poikkeavaa, jos yhtäkkiä lapsia ei tulekaan - jotain on muuttunut. Tuskin monikaan rupeaa kyselemään tarkemmin, että mitä makuuhuoneessa puuhataan. Vanhoillislestadiolainen voi aina sanoa, että enempää lapsia heille ei ole Jumala suunnitellut (vauvavarasto-oppi).

Nykyään ei välttämättä tarvitse edes tietoisesti käyttää ehkäisyä, koska miesten sperman laatu on heikkoa. Sperman laatu on jo niin heikkoa, että suurin osa halukkaista ei kelpaa luovuttajiksi - kuulostaa huonolta. Kun suurin osa siittiöiden luovuttajista joudutaan hylkäämään, niin sehän tarkoittaa sitä, että suurehko joukko kaikista miehistä kuuluu ryhmään, joilla sperman laatu on heikko. Enkä usko, että vanhoillislestadiolaiset miehet pystyvät välttämään tätä ilmiötä - eivät pysty välttämään tekijöitä, jotka siihen vaikuttavat.

Huom. netistä löytyy vinkkejä, kuinka voi yrittää parantaa sperman laatua - syö granaattiomenaa.

Vielä noin 15-10 vuotta sitten vanhoillislestadiolaisilla tuntui olevan vanha periaate, nuorena täytyi löytää puoliso ja avioitua, jotta voi perustaa nopeasti perheen. Jos kaikki meni "oppikirjojen mukaan", niin ensimmäinen lapsi saatiin noin 20-vuotiaana ja siitä se sitten alkoi - maha pyöreänä seuraavat 15 vuotta.

Vanhoillislestadiolaisen täytyy olla avioliitossa, jotta voi alkaa heiluttaa peittoa ja yrittää saada lapsia. Vanhoillislestadiolaisten seurusteluaikakin on mielenkiintoinen, koska tyttö ja poika eivät voi viettää aikaa kahdestaan - tapaamisissa pitää olla vähintään joku kolmaskin kaveri mukana. Kahdestaan homma voisi ajautua syntiin (sänky natisee) ja sitähän ei haluta. Näin ollen päädytään nopeasti avioliittoon ja sitten vasta voidaan kunnolla tutustua omaan puolisoon ja vältetään synnit, koska avioliitto sallii (melkein vaatii), että sänky natisee.

Tilastoja
Aviottomina syntyneiden vauvojen määrä ohittaa avioliittoon syntyneiden määrän. Tapakristityt tuottaa tällaista tilastoa. Vanhoillislestadiolaiset odottavat avioliittoon, eikä voi oikein olla edes avoliitossa, koska perinteen mukaan seksi kuuluu vain avioliittoon.

Mutta niin, olen minäkin kuullut ja nähnyt kaikenlaista liittyen näihin vanhoillislestadiolaisten perinteisiin. Seksiä voidaan harrastaa ilman avioliittoakin, kunhan siitä ei saa muut tietää - salaseksi. Tai sitten vanhoillislestadiolainen voi pyytää toiselta vanhoillislestadiolaiselta syntejään anteeksi - kun pyytää anteeksi, niin on annettava anteeksi ja niihin ei palata myöhemmin. Syntisen seksin tunnustaminen toiselle ihmiselle voi olla kyllä hävettävää, jos on uskovainen. Eikä "salaseksi" aina jää yhteen kertaan, on toistuvaakin. Parhaimmillaan ja pahimmillaan salaseksistä on syntynyt lapsi, jonka isäehdokas ei ole edes ollut uskovainen eli vanhoillislestadiolainen - tämähän on tuplasynti. Näistäkin sotkuista selvitään sitten jotenkin.

Tällaisten juttujen jälkeen voi vain ihmetellä, että miten vanhoillislestadiolaisuuden kulissit pysyy pystyssä.

Nuoremmilla sukupolvilla meno on muuttunut. Koulujen jälkeen ei haluta synnyttää seuraavat 15 vuotta, seksiä harrastetaan ennen avioliittoa sekä avioliitossakin käytetään ehkäisyä tavalla tai toisella. Vanhoillislestadiolaisuus on täynnä julkisia ja vaiettuja salaisuuksia, asioita tehdään, vaikka uskon mukaan ne olisi syntiä. Erikoinen usko.

20 kommenttia:

  1. Väki vähenee, pidot paranee.
    Kun olin kakara ja kesät Pohjois-Pohjanmaalla oli naapurissa lestadiolaisperhe ainakin 12 lasta, heistä en tiedä olivatko vanhoillis vai ei, mutta en edes ihmetellyt asiaa.
    Muuta kuin olimme joskus siellä kaffeella ja ihmettelin tapaa tätini käänsi kupin nurin juotuaan. Ei siis kuppi nurin

    Täällä asuessani kerran tuli vastaan perhe jossa ei ollut telkkaria koska uskonto.
    Mutta heidän isä kysyi voiko tulla katsomaan erästä asiaohjelma X öhh tuli kiire pyyhkii pölyt telkkarista en ole varma edes ehdinkö, siinä se istui soffallani kädet niskan takana, ja tuijotti telkkaria.

    Väki maaseuduilla hupenee ihmiset vanhenee ja kuolee, tuleeko aina tilalle joku, ei tiedä.
    Enemmän huolettaa kun Suomessa on kymmeniä kuntia (37), joissa vähintään kymmenen prosenttia kunnan lapsista on lastensuojelun asiakkaita. Ja mielenterveyskorttikin vilautettu.

    Järkyttävä tuo matkalippu helvettiin.

    Asiaan takas, on rumaa sanoa neljättä lasta odottavalle ei ole teidän asia täyttää maata.
    Mulla on enemmän lapsettomia ystäviä joista yksi on sanonut että vihaa lapsia.
    Miten lapsia voi vihata?
    Ai niin tuli mieleeni eräs joka aikoi kolmannen lapsen jälkeen tehdä abortin, elettiin lankapuhelinaikaa, hän kertoi kun neuvolatäti soitti ei voinut puhua hänen miehensä kanssa vaan vaatimalla ystävääni puhelimeen, vaikka oli nukkumassa, olikohan silloin tosiaan niin että odottavan äidin asioita ei mies voi sopia.
    Sentään 1990-luvulla. Hän teetti abortin, mutta ei päässyt sen yli niinpä teki vielä yhden lapsen, muistaakseni siitäkin tuli jnt sanomista sairaalassa..joku kolmannen asteen kuulustelu että miksi.

    Suomalaisten sperma ei ole enää huippulaatuista, jollaiseksi sitä ennen kuvailtiin. Laatu on laskenut laskemistaan vuosikymmeniä, eikä muutosta parempaan ole näkyvissä.

    Suomi alkaa lähentyä Tanskan lukuja.
    Tanskalainen sperma on pitkään ollut Euroopan heikoimpia.

    Laadun laskukiito on maailmanlaajuinen ilmiö. Tutkimusten mukaan länsimaisten miesten siittiöiden määrä on puolittunut vajaassa 40 vuodessa. Siemennesteen laatu on heikentynyt 1,4 prosentin vuositahtia aikavälillä 1973–2011.

    Erään tutkimuksen mukaan vuosina 2000–2018 siittiöiden määrä väheni puolestaan 2,64 prosentin vuosivauhtia.

    Syitä siemenkatoon on kartoitettu niin nykymiesten elintavoista kuin ympäristöstä. Se tiedetään, että tupakointi, alkoholinkäyttö, ylipaino ja epäterveellinen ruokavalio vaarantavat kaikkien ihmisten lisääntymisterveyden.
    Kuitenkin poikkeuksia on, alkoholisti nisti saanut monta lasta, eikä lapset ole sairaita.

    Minkähänlaista olisi ollut saada avioton lapsi esim 1940-1950 luvulla?
    Häpeällistä, minne lapsi joutuisi?
    Jos puhuu asioista 87v mummuran kanssa hän väittää että asioita ei ole tapahtunut(tiedän että on) Tai vääristelee niitä.

    Niin ettei enää heilauta puoleen eikä toiseen jos saa lapsen yksin, tai susiparina
    Ei heilauta mua mutta en yksin enkä susiparina.


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun kääntää kahvikupin nurin, niin se on sanaton viesti, että minulle ei tarvitse enää kaataa lisää.

      Suomessa oli vuonna 2023 neljä kuntaa, joissa ei ollut syntynyt yhtään lasta elokuuhun mennessä.

      Kaikki on ollut lapsia, joten lapsiviha on jotenkin outoa.

      Meneeköhän maailma kohta siihen, että ihmiset täytyy kloonata, koska luonnollinen tapa ei onnistu - siittiöitä ei ole. Luomulapsi on ihme.

      Vielä 1960-luvulla avioton lapsi ei tainnut olla hyvä juttu. 1970-luvulla avioero oli häpeä. Suomessa avioero helpottui (vasta) vuonna 1987, jolloin siitä tuli lähinnä ilmoitusasia.

      Kun vanhoillislestadiolainen menee naimisiin, niin avioliitto päättyy vasta kuolemaan - avioero ei ole mahdollinen. Ihmisen hyväksymä avioero ei ole "oikea". Vanhoillislestadiolainen voi olla vain asumiserossa, avioliitossa, mutta asua eri paikassa. Vaikka olisi viralliset eropaperit, niin vanhoillislestadiolaiselle se ei riitä. Jos pitäytyy uskossaan, niin uusiin naimisiin voi mennä vasta, kun ns. ex-kumppani kuolee. Jos vanhoillislestadiolainen hyväksyy "maallisen" eron. niin tarkoittaa se, että silloin hylkää uskonsa.

      Vanhoillislestadiolaiselle puolisoon tutustuminen (seurusteluaika) on vähän mitä se on - ainakin on ollut. Eivät voi kunnolla seurustella ja sitten eivät voi erotakaan - melkoinen riskibisnes. Sitä sitten vaan ollaan avioliitossa ja saadaan lapsia, koitetaan kestää ja pidetään kulissia ylhäällä - kaikki on hyvin.

      Unohtui mainita, että minäkin tiedän tapauksia, joissa vanhoillislestadiolaisperheessä vanhemmilla ei ollut riittävästi aikaa kaikille lapsille ja sen vaikutukset näkyi akuisenakin.

      Poista
    2. Tervolan Louen kylästä puuttuu kolme lasta, jotka voisivat pelastaa kyläkoulun.

      Poista
  2. Tarvinnee enemmän kuin ilmaisia ämpreitä jakoon.
    Ei nuo yhden lapsen saldokaan päätä huimaa.
    Tilastot ovat karuja laskee kuin lehmän hännät.

    On tainnut lastenvihaajalta unohtua oma lapsuus, mutta ymmärrystä ei riitä.
    Melkosta riskibisnestä.
    Eikö 1970-luvulla ollut että eroaminenkin oli vaikeaa, piti oikeuteen mennä syyttelee kumpi oli uskoton tms. Tuntuu että 1970-luvulla on ollut vaikeaa kaikki.
    Hupaisa piirre, syntyminen maksaa, avioero maksaa samoin et kuole ilmaiseksi.
    Mitä vielä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Avioero ei ole ollut todellakaan helppoa 1970-luvulla: katso lakitekstiä.

      Nykypäivästä päin katsottuna, jotkin eron ehdot on koomisiakin. Ehkä helpoin tapa on ollut saada ero, kun on lähettänyt miehen huoriin.. heh..

      Poista
  3. "Lakiin sisältyviä säädöksiä avioerosta on kuitenkin useaan otteeseen muutettu esimerkiksi vuosina 1948, 1968 ja 1969. Näiden perusteella toimittiin 1970-luvulla."

    Muistan jutelleeni sellaisen mummelin kanssa jolla oli kaksi avioeroa, ensimmäinen 1970-luvun lopulla (about) saattoi olla 1980 ja sitä käräjöitiin, jopa hänen tytär joutui todistajaksi, siis mitä ihmettä eikö tytär ollut jäävi, mielestäni kyllä.
    Syytettynä oli tyttären isä, naistennaurattaja. Tarkka vuosi kiinnostaisi.
    Naistennaurattajia ei tarvi lähettää huoriin, menevät heti kun mahdollisuus.
    En käsitä. Hän(vaimo) piti kulisseja yllä yllättävän pitkään.

    Toinen ero oli 1980-luvulla (about) 1981-1982 eikä mitään käräjöintiä.

    Ennenvanhaan on ollut varmasti kaikkea mitä nytkin on, mutta vaikeampaa, eri odotukset ja vastustukset. jopa traumaattista menoa, ei voi sanoa alkeellista kun ei paremmasta tietoa ollut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 1970-luvulla avioero ei ollut helppo juttu, mutta onko nykyään avioero liiankin helppoa - ilmoitusasia. Vuonna 2022 avioliitoista 52 % (yli puolet) päättyi avioeroon, mutta jo vuonna 2002 puhuttiin samoista luvuista.

      Syntyvyys- ja avioliittotilastoissa on jännä yhteys. Vuosina 2008-2010 syntyvyys oli huipussaan 2000-luvulla. Samoina vuosina (2007-2012) avioliittoja solmittiin eniten. Avioliitot ja syntyvyys kolleroi keskenään.

      Erotaanko nykyään liian helposti, vai valitaanko väärä puoliso - valitaan pinnallisesti. Ratkaiseeko ulkonäkö nykyään enemmän kuin ihmisen kokonaisuus? Kuulee myös, että seksin (ei toimi) takia erotaan - eikö seurusteluaikana yleensä selviä nykyään myös seksin toimivuus?

      Poista
  4. Suomessa naisilla ei suvaittu housuja tai alushousuja (talvellakaan!). Tällainen asenne jatkui pitkälle 1900-luvulle. Jos tämä tyyli tulisi takaisin, syntyisiköhän enemmän taas lapsia? Hame päällä kesät ja talvet, kuulostaa jotenkin miesten keksimältä säännöltä.

    VastaaPoista
  5. Pohjois-Pohjanmaan keskustanuorten aloite:
    "Seksityöstä kantava elinkeino maaseudulle"

    Faktahan on se, että maaseudulla on noin kaksi miestä yhtä naista kohti, naisilla on valintamarkkinat, jos jää maaseudulle. Miehillä on kilpailuasetelma, kenet nainen valitsee. Toisin sanoen, maaseudulla on paljon yksinäisiä miehiä. Naiset lähtevät kaupunkeihin opiskelemaan ja töihin. Tämä on yksi syy haastavaan syntyvyyteen maaseudulla.

    Näin ollen, kuka sitä seksityötä tekisi maaseudulla, ne yksinäisetkö miehetkö - kaupungeista tulisi busseilla naisia maaseudulle "saamaan miestä", seksiturismia.

    Vaiko kaupungeista tulisi naisia maaseudulle yksinäisten miesten iloksi?

    Olisiko maaseudun seksityö niin kantava elinkeino, että maanviljely ja karjanhoito loppuisi? Jolloin kaikki maito- ja lihatuotteet pitäisi tuoda ulkomailta.

    Maaseudun seksityö ei myöskään edistä kovin paljon Suomen syntyvyyttä, koska seksityö perustuu ehkäisyyn.

    Näin Pohjois-Pohjanmaalla.

    VastaaPoista
  6. Kun olin lapsi muistan vain kesähameeni joista tykkäsin koska sain ne naapurin isolta tytöltä. Hameita käytän paljon varsinkin kesäsin, mutta nuo varhaiset kalsarit vm 1883 näyttää vaippahousuilta.
    Kyllä ihan vapaasti sain onneksi valita mitä päälle laittaa, halusin että äiti ostaa mulle joulujuhliin housupuvun, siis housut+pusero jonka edus kimalsi.

    Kyllä on ihan sama mitä nainen pukee, shortsit, minihameen pitkän hameen tai housut on niin että jotkut miehet kuvittelee liikoja.
    Ai kiva ajattelenko kun hameen puen että olen ryssänmorsian. Ee!
    Onko miesten keksintö nainen kulkee kesät-talvet pers paljaana, sitten isäntä sanoo hame korviin ja pannan menemään. Kyllä on.

    Onhan se niin että tuo on naurettavaa, seksityö maaseudulle, en kyllä maaseudun miehenä koskisi tikullakaan, tai naisena olisi jakorasia , mutta onhan se niin että moraali on erilainen jakajilla ja niihin sekoilevilla.

    Ei tosiaan syntyvyttä lisäisi eikä ilmaisia ämpäreitä.

    VastaaPoista
  7. Olen syntynyt väärälle vuosisadalle, mutta siis hyväksyn että on ihmisiä jotka pitävät seksityötä työnä, vaikka itse en voisi niin toimia.
    En allekirjottaisi kansalaisalotetta, nyt puhuu periaate.
    Olisihan se hienoa että yksinäisyyttä poteva saisi hellyyttä ja olisi myös molemminpuolista, siksi en voisi ajatella kertakäyttöä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, kyllähän sen pitäis olla ennemmin jotain pysyvää kuin kertakäyttöistä - mutta en myöskään tuomitse niitä jotka seksityötä tekee tai seksityön hyväksyy. Kaikilla on omat periaatteensa ja mielipiteensä. Itsestä kyllä usein myös tuntuu että olen syntynyt väärälle vuosisadalle tai tuhannelle, haaveilen paljon maailmasta joka on paljon erilaisempi kuin tämä missä me nyt elämme.

      Yksinkin voi oppia elämään ja yksinäisyyden voi oppia hyväksymään niin ettei se häiritse omaa mielenrauhaa liiaksi asti, mutta todettavasti ystävät on silti tärkeitä ja tosi harva selviäisi kokonaan ihan yksin - johon joko riittää nuo yhden illan jutut tai joko ei riitä; joka riippuu ihan itse ihmisestä, ja itsetuntemus on tosi tärkeää, niinkuin kaikessa muussakin mitä elämässä tapahtuu ja kokee.

      Ymmärrettävästi jotkut kaipaa seuraa, niinkuin ihminen on alunperin rakennettukin, "lauma-/parieläimeksi" - vaikkakin vaan yhdeksi illaksi, ja ymmärrettävästi joidenkin on vaikea löytää seuraa, mutta siihenkin voi vaikuttaa monta tekijää, kuten esim se miten ihminen näyttäytyy ulospäin muiden silmissä, eli ihmisen persoonallisuudella ja ominaisuuksilla ja näkymättömällä "auralla" on varmasti suuri vaikutus siinä löytääkö ihminen seuraa tai joutuuko turvautumaan maksulliseen vaihtoehtoon, ja toki ihmisen omat mielipiteet ja periaatteet vaikuttaa tässä.

      Mutta sehän itsessäänkin kertoo tosiaan ihmisestä aika paljon jos ihminen haluaa turvautua maksulliseen ja siihen ns helppoon tai joko ainoaan vaihtoehtoon, menemättä kuitenkaan liikaa persoonallisuuksiin ketään kohtaan kuka niin tekee - mutta kertakäyttöjutuissakin piilee aina sellainen vaara että se yksi ilta ei olekaan tarpeeksi, kuten melkein varmasti siinä käykin jos voisin olettaa, ellei ihminen nyt omaa tosi voimakasta itsetuntemusta ja tietoutta siitä miksi siihen ryhtyy ja pitää tunteet erossa - mutta päällisin puolin sitä jää helposti haluamaan lisää ja sitä päätyy joka illaksi maksamaan vain uutta seuraa ja pian ollaankin veloissa jos ei olla varovaisia, joka johtaa loputtomaan kierteeseen joka voi pilata elämän - ennemmin kuin ihminen oppisi tarkoituksella ja tiedostaen elämään ja nauttimaan elämästä yksin, tarkoittamatta kuitenkaan sitä että ihmisen olisi koskaan tarkoitus elää yksin, kun on hellyys ja läheisyys kyllä tärkeää ihmiselle, vaikka ihminen itse läheisyyttä vastustaisikin jostain persoonallisista syistä, mutta tärkeimpänä huomioonotettavana seikkana on juurikin se, että se läheisyys pitäisi olla just molemminpuolista - mutta ystävät on aina *vähintään* yhtä tärkeitä.

      Poista
    2. Musta itsestäni seksityö on aika vaarallista ja riskialtista ihan kummankin osapuolen kannalta, riippuen tietysti siitä millainen persoona on kyseessä, ihan puolin niinkuin toisinkin, ja se vaarallisuus tai riski-alttius ei tietenkään päde ihan täysin jokaisessa yksilössä, mutta jokainen kuka noihin osallistuu pitää tiedostaa se ja valmistaa itseään henkisesti kaikkeen siihen ja varsinkin siihen että se on pelkästään yhden iltaista nautintoa, eikä välttämättä jatkuvaa, ettei jää tahtomattaan tai tarkoituksella siihen koukkuun kiinni - eli jokaiselle ihmiselle se ei sovi, niin kaikki on aina yksilöllistä ja ihmisen luonne vaikuttaa paljon siihen miten siihen ikinä tulee reagoimaan; jossa on kaksi vaihtoehtoa tai ns reittiä, jonka joko oppii vasta kantapään kautta, tai tiedostaa jo elämänsä aikana kerätyn yksilöllisen viisauden kautta, ja joillekin yhden illan jutut sopii mutta toisille taas ei - ja joskus nämä henkilöt keille se ei sovi, niin eivät sitä aina osaa ymmärrä tai tiedostaa, joka voi johtaa johonkin surulliseen lopputulokseen - ja siinä helposti riskeeraa niin itsensä kuin sen kumppaninkin, joka toki on aina tilannekohtaista eikä päde joka paikkaan - vaikka toki uskon että seksityössä, varsinkin noissa ns "virallisissa" on omat turvallisuuskriteerinsä ja sääntönsä, joihin en itse ole perehtynyt, mutta esim ex-kamujen suusta kuultuna oven takana seisoi joku vihaisen näköinen ja tuijottava äijä vartiossa jos tilanne oliskin mennyt huonoksi siellä huoneessa, joka itselle pelkkänä ajatuksena kuulostaa tosi karulta ja sellaiselta että se turvattomuus tiedostetaan, josta en kyllä ole varma onko se ihan aina mahdollista, se turvallisuus siis; mutta kaikenkaikkiaan seksityössä on omat hyvät sekä huonot puolensa, jossa pitää painottaa enemmän just niitä huonoja puolia, ja itse pääosin näen seksityön tosi epävarmana ja epävakaana aihealueena, ihan kaikkien osapuolien kannalta, niin ihmisten itsensä kuin ihmisten mielenterveyden sekä henkisen- niinkuin myös fyysisen hyvinvoinnin kannalta.

      Sellaista pohdintaa vähän.

      Poista
  8. Kuihtuva pikkukunta (Rääkkylä) haki asukasta ilmaisella asunnolla.

    VastaaPoista
  9. Kaunista seutua, kyllä muuttaisin jos tähdet suotuisia.
    Vaan onko mikään ilmaista, onko tarpeeksi työpaikkoja tai palveluita, uskoisin.
    Saattaa olla että monet pikkukunnat kuihtuu ajanmyötä.

    VastaaPoista
  10. Vanhanpojan ja vanhanpiian vero oli voimassa 1935-1975. Kaikkien yli 24-vuotiaiden naimattomien henkilöiden oli maksettava ylimääräistä veroa. Verolla kannustettiin kansalaiset naimisiin ja lapsia hankkimaan. Itse kyllä sanoisin kiristykseksi ja painostamiseksi, jos olit yli 24-vuotias, etkä ollut naimisissa, niin verot koveni.

    Toimisikohan tämä nykyään - "pakkoavioliitot".

    VastaaPoista
  11. Jos tuommoinen olisi tätä päivää niin kyllä saranat narahtalesi ja eroja tulvii ovista ja kellarinluukusta.
    Aina ei juosten kustu toimi eikä paljon muukaan.
    Vaikka itse olen yleensä nopean toiminnan perään, kuin miettiä ja miettiä, joskus toki miettiminen auttaa.

    Noh tuohon aikaan sitä pikkuvaimo oli nyrkin ja hellan välissä eikä vikissyt edes pahnoissa. Mies kävi töissä ja vaimo odotti valmiin ruuan kanssa ja vähän muutakin.

    En tiedä maksoiko naimaton ja lapseton tätini veroa.

    VastaaPoista
  12. Uskonnot Mormonikirkko se yrittää pysyä pinnalla.
    Nuoret kuvaavat yhdysvaltalaislehden mukaan kännyköillään videoita, joissa kirkkoa mainostetaan uudella tavalla. Yhdellä videoista nuori lähetyssaarnaaja räppää uskostaan.

    ”Opiskelen Mormonin kirjaa joka päivä ja yö, joten kun kiusaus koputtelee, tiedän, että olen kunnossa”, nuori räppää Instagramissa huhtikuussa julkaistulla videolla.

    Houkutteleeko tuo 18-25v lähetystyöhön, maybe jotkut ja jotkut joutuu maitojunaan,
    Mutta että senioritkin tekee tota on ylläri.

    Loppuvuonna 2023 lähetystyössä oli eri puolilla maailmaa The Church Newsin mukaan 72 000 mormonia, joista 5 300 oli seniori­lähetys­saarnaajia.

    Esikoislestadiolaismestaa oon ihmetellyt miten ne kaikki mahtuu kohtuu rakennukseen, olen päätellyt että he menevät bunkkeriin. Miten ystävällisen karmivaa tervetuloa joukkoomme..erottuisin takuulla, se jos mikä karmiikin. Saisikoha siellä räpätä?

    VastaaPoista