torstai 1. elokuuta 2024

Vieraskieliset nimet

Kuinka vieraskieliset nimet lausutaan?

Syksyllä 2023 kirjoittelin Puhutaan suomea, tuossa kirjoituksessa pohdin, kuinka englanti syrjäyttää suomen. Tai sitten puhutaan englantia ja suomea sekaisin, nuorempi sukupolvi ei hahmota, että mikä on puhdasta suomea. Keväällä 2024 vertailin sanontoja, Piece of cake VS. Helppo nakki -kirjoituksessa.

"Suomessa sanat lausutaan, niin kuin ne kirjoitetaan" näin kuulee usein sanottavan, näin kansa ajattelee - myös minä.

MALLORCA VAI MAJORCA?
Itse olen aina ihmetellyt Mallorca-saaren nimeä. TV-ruudulla lukee Mallorca, mutta juontaja puhuukin Majorcasta. Kumpi se sitten on, Mallorca vai Majorca? Se on molemmat. Mallorca on saaren espanjalainen kirjoitusasu, kun taas Majorca on englannin sekä muiden kielten ja maiden suosituin kirjoitusasu. Virallisesti saaren nimi on Mallorca, mikä on teknisesti oikea kirjoitusasu. Mutta Mallorca lausutaan samalla tavalla kuin Majorca eli mayorka. Näin ollen Mallorca on Majorca.

Huom. Majorca-nimi tulee latinan kautta ja tarkoittaa "suuri".

ONKO HARRIS KAMALA?
11.7.2024 presidentti Alexander Stubb kommentoi Joe Bidenin kuntoa.

Alexander Stubb kommentoi:
Olen keskustellut presidentti Bidenin kanssa useita kertoja viimeisen 48 tunnin aikana ja en missään tapauksessa ole huolissani hänen kyvystään johtaa maataan.

Tuosta kului noin 1,5 viikkoa, niin Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden luopui demokraattien presidenttiehdokkuudesta. Samoihin aikoihin, kun Alexander Stubb ei ollut huolissaan Joe Bidenin kunnosta johtaa maataan, niin Joe Biden kutsui Ukrainan presidenttiä Putiniksi.

Huom. nyt voimme miettiä, että onko presidentti Alexander Stubb pätevä enää johtamaan maataan, kun arviointikyky on tuota tasoa. Pssst... eihän Alex voinut kertoa julkisesti totuutta, jonka kaikki jo näki ja tiesi. Joe Bidenista oli tullut 1970-luvun Urho Kekkonen.

Joe Biden kertoi kannattavansa varapresidentti Kamala Harrisia seuraavaksi presidentiksi. Jonka jälkeen Iltalehti alkoi opettaa, kuinka lausut Kamala Harrisin nimen oikein.

Iltalehden ohje:
Kamala Harris lausutaan ”kamala häris” tai ”kämala häris”.

Kuulostaa kyllä kamalalta, ihme kun ei "Kämälä Härris". Entäpä Käymälä Harri. Kyllä Suomessa se lausutaan kuin kirjoitetaan eli Kamala Harris.

TSEI DII VÄÄNS
Donald Trump valitsi varapresidenttiehdokkaakseen Ohion senaattori J.D. Vancen. TV-ruudulla lukee J. D. Vance, mutta uutistenlukija puhuu jostain Tsei Dii Väänsistä, mikä tai kuka se on? Eikö olisi selkeämpää puhua James Vancesta?

MUTTA MISSÄ ON TSEI TSEI?
Matti Kyllösen kiihkeä selostus teki formulakisojen seuraamisesta entistä viihdyttävämpää. Yksi tunnettu selostus on "Mutta missä on tsei tsei?", tarkoitti Jyrki Järvilehtoa (JJ Lehto).

SUOMENRUOTSALAISET, OMA PÄÄNSÄRKYNSÄ
Suomessa puhutaan virallisena kielenä myös ruotsia ja sekin aiheuttaa päänsärkyä. RKP:n kansanedustajana on Anders Adlercreutz, niin voisiko joku kertoa, kuinka hänen sukunimi lausutaan oikein. Kotuksen mukaan se lausutaan "aadlärkröjts" - että mitenkä?

Jotta juttu ei olisi liian selkeää, niin suomenruotsalainen henkilö tai suku voi itse päättää, kuinka heidän nimi lausutaan. Ei suomalainen Nieminen voi määrätä, että hänen nimi lausutaan Niäminen. Tai Korhonen, että hän onkin Korhone. Petteri Orpo on poikkeus.

4 kommenttia:

  1. No nyt on huumori kukkimassa, mutta mun luokalla oli ala-asteella tyttö jonka nimi alkoi Y kirjaimella mutta lausuttiin J kirjaimella.
    Muutoin nauroin anteeksi vaan kaikki aadlärkröjtsit.

    Kamala Harris on Kamala Harris kyllä. Suomalaiset tykkää.
    Saattaa olla että Stubb tiesi muttei voinut sanoa.
    Poikkeus-Orpo, -Orvon Petteri. Ei tietenkään.

    Mä olen kuullut oman sukunimeni kymmeniä kertoja niin väärin että on ollut pakko nauraa. Tai siis kun kysynyt onko tällä nimellä? Ei ole. Katso uudelleen.
    Noh täällä on.. (Ei juma. Välillä ei yhtään kirjainta oikein, sitten on tuurilla vähän sinnepäin muttei kuitenkaan.) Mummoni ei osaa lainkaan lausua sukunimeäni vaikkei ole ihan suomalainen hänenkään sukunimensä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oliko luokallasi siis kuuluisa Yoda - suomalaisittain Joda.

      Alexander Stubb tuottaa myös hankaluuksia. TV-juontajat vääntää Stubbin Styp. Mutta parhaimmat vetää riikinruotsalaisella puhemelodialla Aleksandär Stüph.

      Suzanne Innes-Stubb on myös oma haaste, kun hänen nimi kuuluu lausua Suzään Inis-Stub.

      Ikävää, ettei suomalaiset osaa lausua maansa presidentin nimeä oikein.

      Taitaa sinullakin olla sitten vaikea nimi.

      Poista
  2. Ei sentään^^ mutta suht kuuluisa suvunjuuri, eikös Julio sanota huulio? Suomalaiset tykkää.
    Ai niin olihan mun luokalla yks aatelinen sen sukunimi alkoi G mutta lausuttiin J kirjaimella.

    Varmaan muotoutuu Stubbin nimi jokaiselle jotenkin kuten stuppi:P
    Kuka välittää saapa nauraa, kun vaikea on LIDL monen suuhun sanotaan saksalainen tai liiteri. Eihän se ole keneltäkään poissa sanoo mitä sanoo kaikilla ei kieli käänny eikä osata sanoa D tai se on T ja B on P.
    Jos mua kiinnostaa murteet niin myös miten kukakin lausuu mitäkin, annetaan kaikkien Stubbien kukkia.

    VastaaPoista