maanantai 2. elokuuta 2021

Koronapassi ja deltavariantti

Aamulehdessä ja Länsi-Suomessa neljä lääkäriä kirjoitti:
Rokotepassi jakaisi ihmiset rokotettuihin ja rokottamattomiin. Rokotepassi on monessa mielessä ongelmallinen.

...sen sijaan meillä ei ole vielä hyvää tieteellistä näyttöä siitä, että rokote estäisi tehokkaasti tartunnan leviämistä ihmisestä toiseen. Rokotettu ja rokottamaton voivat saada tartunnan ja levittää sitä eteenpäin mutta rokotetuille rokottamattomat eivät juurikaan muodosta suurempaa uhkaa kuin toinen rokotettu.
Vaikka Aamulehdessä ja Länsi-Suomessa on sama kirjoitus, niin huomaa miten eri lehdet korostavat kirjoituksen eri kohtia.

Eduskunnassa on kiire päättää ns. koronapassista, jo huhtikuussa oikeusministeriö laati virkamiesmuistion liittyen aiheeseen, mutta sitä ei esitelty eduskunnalle. Oikeusministeriön demokratia- ja julkisoikeusosaston virkamiehet suhtautuvat muistiossa varauksella rokotetodistukseen perustuvaan järjestelmään, sillä rokotteen ottaminen on Suomessa vapaaehtoista. Koronatodistusta pidetään rokotetodistusta "käyttökelpoisempana välineenä", mutta sitäkään ei pidetä ongelmattomana. Keväällä oikeustieteilijät näkivät rokotepassissa syrjinnän mahdollisuuden.

Eri maissa on käytössä vaihtelevia versioita paljon puhutuista koronapasseista. Koronapassilla on kuitenkin paikoin niin huono kaiku, että sanaa vältellään kuin kirosanaa. Sen sijaan puhutaan esimerkiksi todistuksista. Ranskassa on tiukin malli, mutta ehkä sitten suurimmat mielenosoituksetkin koronapassia vastaan.

Pääministeriä tuurannut ulkoministeri Pekka Haavisto kommentoi:
Kansanterveyden näkökulmasta koronapassissa tai terveyspassissa olisi suuri järki. Voitaisiin järjestää mahdollisesti suurempia kokoontumisia ja tilaisuuksia ja ilman pelkoa, kun tiedetään että kaikki on rokotettuja.
Huom. halutaan puhua terveyspassista - koronassa on ikävä kaiku.

KORONA-ALUEET
Suomen hybridistrategiassa Suomi jaetaan eri alueisiin:

  • Perustason alue
  • Kiihtymisvaiheen alue
  • Leviämisvaiheen alue

Vaiheet määritellään esimerkiksi tartuntojen määrän ja tehohoitopaikkojen riittävyyden mukaan. Mielestäni tuo järjestelmä on joiltain osin epälooginen. Jos esim. sanotaan, että Helsingin tila muuttui leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen ja samalla sanotaan, että rajoituksia karsitaan pois. Tämähän logiikka on ristiriitainen, jos ei tiedosta mitä ne tarkoittavat. Maalaisjärjellä kiihtymisvaihe tarkoittaa, että tilanne menee huonompaan suuntaan, jolloin rajoituksia pitäisi tiukentaa.

Itse puhuisin tasonumeroista tai -väreistä:

  1. Koronaa ei havaittavissa
  2. Koronaa havaitaan jonkin verran
  3. Korona leviää
  4. Koronatilanne on vakava
  5. Koronatilanne on hallitsematon

Näin ehkä jokainen ymmärtäisi missä tilanteessa ollaan milloinkin ja mihin suuntaan rajoituksia tehdään.

MIHIN KORONAPASSIA TARVITAAN?
Oikeastaan varmaan pitäisi kysyä, että miksi sitä tarvitaan? Lyhyesti sanottuna syynä on raha. Suomi ei pyöri, jos kaikki paikat ovat kiinni - raha ei liiku, eikä sitä tule. Matkailu-, ravintola- ja kulttuuriala kärsivät. Suomea ei haluta sulkea täysin, niin kuin tehtiin vuonna 2020. Koronapassi olisi vaihtoehto.

Välihuomio: kulttuuri- ja tapahtuma-ala järjesti ehkä Suomen hienoimman mielenosoituksen kesäkuussa 2021.

ROKOTETUT JA ROKOTTAMATTOMAT
Kuten tämän kirjoituksen alussa neljä lääkäriäkin toteavat, niin koronapassi jakaisi ihmiset kahteen kastiin - rokotettuihin ja rokottamattomiin. Tällainen kahtiajako on koronapassin suurin ongelma ja voi johtaa syrjintään.

Suomessakin on jo havaittavissa, että koronarokotteen saanut ihminen pelkää tervettä, mutta rokottamatonta ihmistä. Tervettä, mutta rokottamatonta ihmistä pidetään kuin oletusarvoisesti sairaana, joka on uhka muille. Terve ihminen on siis uhka muille ja tällaista ihmistä tulee vältellä. Itse sanoisin tuollaista ajattelua ja käytöstä vainoharhaiseksi.

Tämän kirjoituksen alussa neljä lääkäriä toteavat myös, että meillä ei ole vielä hyvää tieteellistä näyttöä siitä, että rokote estäisi tehokkaasti tartunnan leviämistä ihmisestä toiseen. Rokotettu ihminen voi siis levittää koronaa siinä missä rokottamatonkin ihminen.

Toinen näkökulma
Koronapassi sattaa johtaa rokottamattomien syrjintään, mutta koronapassittomuus saattaa syrjiä rokotettuja. Rokotetut voisivat ehkä liikkua "vapaammin" koronapassin kanssa, mutta ilman koronapassia heidänkin elämä vaikeutuu, jos ja kun tulee rajoituksia.

HUS:in apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen kommentoi koronapassia:
Jos esimerkiksi Tanska ja monet Euroopan maat siihen pystyvät, miksi emme me. Kun puhutaan yhdenvertaisuudesta tai tasa-arvosta, niin kyllä niidenkin ihmisten yhdenvertaisuutta pitää huomioida, jotka eivät halua sairastua julkisissa tiloissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan koronarokotteet suojaavat myös tartunnan saamiselta ja levittämiseltä. Suojateho vaihtelee kuitenkin ihmisten välillä. Nohynekin mukaan ensimmäinen rokoteannos suojaa "kohtuullisesti" ja toinen annos "erittäin hyvin" levittämästä virusta eteenpäin.

Välihuomio: täytyy muistaa, että koronarokotteet ovat edelleen mustan kärkikolmion alaisia eli kokeellisia tuotteita.

YHTEENVETOA
Koronapassi etenee eduskunnassa ja valtaosa kansanedustajista puoltaa sitä. Suomeenkin tulee koronapassi, vain jokin ihme voi muuttaa suunnan. Se ihme olisi koronan häviäminen. Deltavariantti vaikuttaa ärhäkältä leviämään, mutta kumminkin tilanne sairaaloissa ei näytä muuttuvan. Suomessa kesäkuun alusta tähän kirjoitushetkeen asti, on tehohoidossa ollut yhtä aikaa ihmisiä enintään noin 10 ihmistä. Useimmiten tehohoidossa on ollut alle 10 ihmistä koko maassa.

Epidemia
Rajoittuu tietylle alueelle.

Pandemia
Epidemia, joka on maailmanlaajuinen.

Influenssapandemiasta puhutaan, kun influenssaviruksen aiheuttama influenssa leviää ympäri maailmaa. Tällöin influenssaan sairastuu ja mahdollisesti kuolee ihmisiä huomattavasti enemmän kuin jokavuotisessa influenssaepidemiassa.

WHO julisti COVID-19:n pandemiaksi 11.3.2021.

Hiukan tilastoista
Onko Suomessa pandemiaa kesällä 2021 - se on tulkintakysymys. Jos Suomessa on tehohoidossa alle 10 koronapotilasta ja sairaalassa yleensäkin muutamia kymmeniä, niin sehän ei ole paljon. Pandemiaolosuhteissa sairaalat pitäisi olla täynnä, käytäviä myöten, mutta nyt tilanne on normaali - ei mitään ruuhkaa. Deltavariantti kyllä voi helposti tarttua, mutta se ei näy sairaaloissa, ainakaan pandemiana.

Vuonna 2020 Suomessa kuoli 55 488 ihmistä, joista 534 kuolemaa liitettiin koronaan. Lähes 90 % koronavirustautiin (COVID-19) kuolleista oli täyttänyt 70 vuotta ja kuolleiden mediaani-ikä oli 84 vuotta.

Huom. Niistä 534 kuolleista oli 96 %:lla jo ennestään jokin pitkäaikaissairaus, kuten sydänsairaus, kohonnut verenpaine tai diabetes.

Vuonna 2020 elinajanodote oli miehillä 79 vuotta ja naisilla 84,6 vuotta. Vuonna 2020 miehet kuolivat keskimäärin 75,3-vuotiaina ja naiset kuolivat 82,1-vuotiaina. Näin ollen koronaan kuolleet olivat vanhempia kuin muut kuolleet. 70-79-vuotiaissa koronaan kuoli huomattavasti enemmän miehiä kuin naisia. Mutta 80-89-vuotiaissa kuoli enemmän naisia kuin miehiä, tämähän taitaa selittyä sillä yleisellä elinajanodotteella - naiset elävät muutenkin pidempään. Tilastojen mukaan korona siis vie ihmisiä, jotka muutenkin ovat elinajanodotteen viimeisillä metreillä tai sen yli sekä heillä on jo ennestään jokin pitkäaikaissairaus. Mikäli mies kuolee koronaan, niin todennäköisesti hän on saanut elää jo hyvän matkaa yli elinajanodotteen.

Erikoista on sekin, että korona jyllää, mutta perinteisempi influenssa tuntuu kadonneen, kaikki tapaukset on koronaa - hieman epäillyttävää. Yhdysvaltojen tautikeskus (CDC) onkin käskenyt ottamaan käyttöön parempia koronatestejä, uudet testaustavat tulee olla käytössä ensi vuoden alusta alkaen. Herää siis kysymys, että eikö nykyiset testitavat ota huomioon influenssaa? Kaikki tapaukset päätyvät koronatilastoon.

Kun koronaa testataan urakalla, niin eikös sekin vääristä tilastoja? Mielestäni mitään muuta tautia ei ole tälla tavalla hakemalla haettu. On drive in- ja walk in -rokotuspaikkoja (miksi niitäkään ei voida sanoa suomeksi!). Ei perinteistä influenssaa näin olla testailtu - puoli pakolla.

Vapaaehtoinen, mutta pakollinen
Koronarokotteen ottaminen on Suomessa vapaaehtoista, ainakin teoriassa. Koronapassit ja -todistukset tekevät siitä kohta melkein pakollisen - ainakin, jos päädytään Ranskan malliin. Koronarokote on vapaaehtoinen, mutta ilman rokotetta et voi mennä juuri mihinkään. Kohta valtaosa ihmisistä on saanut rokotteet ja rokotetut pitävät rokottamattomia terveitä ihmisiä uhkana ihmiskunnalle - rokottamattomat on kuin kulkutautisia eläimiä. Suomalaiset jaetaan kahteen kastiin.

Muutama ihminen on kysynyt minun roketetilannetta, niin olen kohteliaasti sanonut, että muille ei kuulu minun terveystietoni. Jonka jälkeen he eivät ole oikein tienneet miten minuun tulee suhtautua, olen saattanut saada rokotteet tai sitten en. Psykologinen koe, kuinka minuun suhtaudutaan, jos en paljasta koronarokotustilaani. Tietynlainen jännite jää ilmaan leijumaan.

Miksi minun täytyisi kertoa terveystietoni, jossakin pubin ovella portsari-Rapelle. No joo, en käy pubeissa, mutta jos kävisin. En ole koronapassin kannattaja, mutta onhan siinä sitten se toinen puoli. Koronapassi auttaisi ravintola-alaa ja festareita. Viime aikoina kyllä festarit ovat osoittautuneet koronapommeiksi. Eikä se koronapassi välttämättä estä ainakaan deltavarianttia leviämästä.

Viisi koronamysteeriä, jotka ovat vailla vastauksia.

Lisäys 3.8.2021:
Deltavarianttiin ei tehoa kirurgiset maskit, joita nyt pääasiassa näkee, täytyisi käyttää FFP2- ja FFP3-maskeja. Kangasmaskeilla voi lähinnä rauhoitella ympärillä olevia koronakammoisia, jotka eivät tiedä maskien tehoista mitään - riittää, että on joku maski.

Jos nyt kaikki alkaa vaatia ja käyttää FFP2- ja FFP3-maskeja, niin senhän tietää ettei niitä riitä kaikille. Joka johtaa myös siihen, että kirurgiset maskit homentuu taas varastoihin - rahat meni hukkaan.

Jos esimerkiksi tarvitsee päivittäin neljää maskia, FFP2-tasoisten suojainten käyttäminen maksaa noin 2,36–2,80 euroa päivässä. Kirurgisen maskin käyttäminen taas maksaa noin 0,76 euroa päivältä. Paremmat suojaimet maksavat siis kuukaudessa enimmillään 84 euroa, kun kirurgiset maskit kustantavat vain noin 23 euroa kuussa. Näin laskee Iltalehti.

Lisäys 8.8.2021:
"Selvä enemmistö suomalaisista kannattaa koronapassin käyttöönottoa" näin Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) otsikoi tutkimuksensa uutisen. EK:n Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan 63 % suomalaisista on sitä mieltä, että Suomessa pitäisi ottaa käyttöön koronapassi.

Kyselyssä selvitettiin myös sitä, kuinka moni on ottanut tai aikoo ottaa rokotteen. 86 % vastaajista (joita oli 1100 henkilöä) oli jo saanut vähintään ensimmäisen rokotteen. Suomalaisista noin 70 % on saanut vähintään ensimmäisen koronarokotteen. Tältä pohjalta ajatellen 63 % ei ole oikein "selvä enemmistö" eli 13 % edustaa EK:n mukaan selvää enemmistöä. Mielestäni 80 % olisi voinutkin jo olla selvä enemmistö.

MTV:n koronapassi-kysely.

Lisäys 14.8.2021:
On hyvä myös muistaa ja tietää.

Ote opetushallituksen sivuilta - kasvomaskien käyttö:
Opiskelijoiden osalta kyse on suosituksesta, mutta maskien käyttöön on kuitenkin syytä kannustaa ja opastaa, jotta mahdollinen epidemian leviäminen pystytään estämään mahdollisimman tehokkaasti.
Otteita THL:n ohjeista - Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille:
Kasvomaski ei sovellu pikkulapsille, sillä maskin ohjeiden mukainen käyttö onnistuu vasta hieman vanhempana. Tämä suositus koskee ensisijassa 12 vuotta täyttäneitä.

Maskia ei tule käyttää, jos se vaikeuttaa kohtuuttomasti hengitystä tai jos muut terveyteen liittyvät syyt estävät maskin käytön. Keskustele tarvittaessa hoitavan lääkärin kanssa, jos terveydentilasi vaikeuttaa kasvomaskin käyttöä.

Kasvomaskien käyttö on siis vain suositus, se ei ole pakko. Kasvomaskia ei ole pakko käyttää, varsinkaan mikäli terveyssyyt estää sen.

138 kommenttia:

  1. Delta plus -variantti tulee.

    Uusi virusmuunnos saattaa levitä alkuperäistä deltamuunnostakin ärhäkämmin.

    VastaaPoista
  2. Sanna Marin: Koronapassin valmistelulle vihreää valoa, aikataulu epäselvä.

    VastaaPoista
  3. Mikä on koronapassi, miten sitä käytettäisiin ja keneltä sitä vaadittaisiin? Koronapassi on käytössä useammassa maassa.

    Deltamuunnos, FFP-maskit ja nuorten rokotukset värittävät koulujen alkua.

    Amerikkalaistutkijat väittävät, että koronatautiin on jo olemassa tehokas lääke (ivermektiini), mutta sitä ei juuri käytetä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sosiaalisessa mediassa leviää kampanjointia 12–15-vuotiaiden lasten rokotuksia vastaan. Jotkut kysyvät "Onko kyseessä joku valtion huijaus?".

      Toisesta näkökulmasta täytyy mainita Pelastetaan lapset -kampanja, jonka on allekirjoittaneet monet lääkäritkin. Valtamedia ei ole "huomannut" tällaista kampanjaa.

      Poista
    2. Netissä huomiota on herättänyt vetoomus, jonka mukaan lasten ja nuorten koronarokotukset tulisi estää. Kyseinen kampanja on lääkäreiden käynnistämä. Rokotetutkimuskeskuksen johtajaa Mika Rämetiä disinformaatio huolettaa.

      Pelastetaan lapset -kampanjan väitteitä, joita Mika Rämet on yrittänyt kumota.

      Poista
    3. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Rokotetutkimuskeskuksen asiantuntijat pitävät koronarokotteita turvallisina myös 12–15-vuotiaille ja suosittelevat rokotteen ottamista. Nuorten rokottaminen alkoi 9.8.2021. Lapsi voi pääsääntöisesti päättää itse rokotuksestaan - jotenkin outoa.

      Lasten koronarokotuksia vastustava ryhmä on ottanut käyttöönsä nimen, joka muistuttaa erehdyttävästi Pelastakaa Lapset ry:tä. Nyt pitäisi saada Pelastetaan lapset -kampanjalta jokin kommentti, että miten he näkevät tämän nimikiistan (saivat ainakin julkisuutta).

      Poista
    4. Rokotetutkimuskeskuksen johtajan Mika Rämetin mukaan sosiaalisessa mediassa leviävät Pelastetaan lapset -sivuston koronarokotteita koskevat väitteet ovat joko tahattomasti tai tahallisesti virheellisiä ja harhaanjohtavia.

      Pelastetaan Lapset -kampanjan ja nimen taustat. Medioissa on rummutettu, että Pelastetaan lapset -kampanja olisi tietoisesti valinnut nimensä lähelle Pelastakaa lapset Ry:tä. Mutta Pelastetaan lapset -kampanjan tiedotteen mukaan nimeen on muut syyt - ihan loogiset.

      Pelastetaan lapset -kampanja on myös lähettänyt postia Fimeaan ja THL:ään.

      Suomen eduskunnassa on hallitus ja oppositio. Suomi on kristillinen maa, mutta lukuisia tapoja tulkita Raamattua. Miten nämä liittyvät aiheeseen? Oppositio on hallituksen vastavoima, mutta ei tyrmää täysin hallituksen juttuja. Suomessa on monia tapoja tulkita Raamattua, mutta aina löytyy jokin yhdistävä tekijäkin.

      Kun seuraa koronakeskustelua, niin THL, Fimea ja kaikenlaiset Mika Rämetit ampuvat täysin alas ne tahot, jotka eivät soita heidän nuottejaan. Vastakkaisille näkökulmille ei anneta mitään arvoa, heidän näkökulmansa on se ainoa ja oikea. Minusta tällainen asetelma on väärin, joka päivä saa lukea, kun erilaiset mielipiteet julistetaan 100 % vääriksi. Onhan se selvää, että terveys- ja lääkefirmat vetävät tietenkin kotiin päin, mutta pitäisi toisillekin antaa hiukan tilaa. Koronasta saa olla vain yhtä mieltä Suomessa (pohjolan Pohjois-Korea).

      THL:stä vapaalla oleva asiantuntija väläytti "koulujen uhraamista tieteen alttarille". Ei kai tarvitse miettiä, että miksi hän oli vapaalla THL:stä.

      Ainakin yksi Kokemäen yhteiskoulun luokka on saanut Wilma-verkkopalvelun kautta viestin, jossa on ollut rokotevastaista sisältöä. Viestissä kehotettiin huomioimaan rokotteiden vaaroja, ja siinä oli mukana rokotevastaisia linkkejä. Viestin lähettänyt henkilö kuuluu koulun henkilökuntaan. Saattaa olla, että tuon henkilön ei tarvitse mennä töihin vähään aikaan.

      Poista
    5. Suomesta saatu data viittaa siihen, että korona vie lapsia sairaalahoitoon hyvin harvoin. Toistaiseksi edes deltavariantti ei ole muuttanut tilannetta.

      Onko sittenkin Pelastetaan lapset -kampanja oikeassa, lapsiin on turha pumpata epämääräistä ainetta, koska korona ei ole vaarallinen lapsille.

      Poista
    6. Pirkkalan ylilääkäri pisti nimensä rokotevastaiseen vetoomukseen ja tyrmistytti kunnanjohdon – allekirjoittajissa myös Helsingin kaupungin lääkäreitä.

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Tapahtuma-ala laskee koronapassin arvoksi satoja miljoonia euroja. Ravintoloille apu olisi ollut suuri, mutta passi tulee pahasti myöhässä.

      Poista
  5. Islannin johtavan epidemiologin Þórólfur Guðnasonin mukaan koronaviruksen tulee antaa levitä, jotta laumasuoja saavutettaisiin.

    VastaaPoista
  6. Juttelin pienessä porukassa rokotteista, yksi sanoi että sai juuri toisen rokotteen, ja kun avoimia oltiin toinen sanoi ei ensimmäistäkään, toisen rokotteen juuri saanut sanoi että nyt kuule äkkii hankkimaan, päästäis tästä paskasta, kai tarkoitti puoleksi maskiaan.
    Luin että monet juurikin vanhemmat ihmiset sanoivat ettei hanki koska läheisille tapahtunut rokotteista kaikkea ikävää, ei hanki koska rokotteita ei ole tarpeeksi tutkittu.

    Ihmetyttää kun frendi joka pelkää korotsua ja juoksee testeissä niin lähtee festareille.
    (Ei rokotettu)
    Tuttavani sai rajut oireet rokotteesta kuulema kolmas tapaus Suomessa, mitä on tapahtunutkin, juuri tuli sairaalasta, suusta lähti auki rintaan asti, ja arpea kuin irvikissalla. Noin hurjaa, ainoa mitä tiedän että ois tupkakoitisija, mutten usko että se on syy.
    Sekä Suomessa että EU:n haittavaikutustietokannassa yleisimmin on ilmoitettu vakavia yleisoireita ja paikallisreaktioita, seuraavana hermoston haittavaikutuksia, tuki- ja liikuntaelimistön sekä hengityselimistön reaktioita.
    Enpä jaksanut kuukkeloida enempiä, tuo henkilö ei ole edes iäkäs.

    Korotsupassia vastaan ei ole mitään, voi olla että sitä tarvii tai sitten ei.
    Samaan aikaan kun Suomessa väitellään korotsupassin ja perusoikeuksien yhteensovituksesta, Ranska etenee korotsupassin käytössä.
    On mainittu että korotsupassi tekee eriarvoisia ihmisistä.
    Ranskassa passi kattaa sen että pääset raflaan, leffaan, sairaalaan ei kiiretön käynti, pitkän matkan juniin, lentokoneisiin, museoihin etc.
    Kun Suomessa korotsupassi saadaan ehkä käyttöön aikaisintaan lokakuussa, Ranskassa passia vaaditaan maanantaista 9.8 lähtien kaikkeen tähän. Suomessa huolena on ollut se, johtaako passin käyttö perusoikeuksien kaventumiseen ja ihmisten epätasa-arvoiseen kohteluun.

    Ranskassa säädännön perustuslaillisuuden tarkisti perustuslakituomioistuin. Se kertoi torstaina, että vaikka passi kaventaa demokratiaan kuuluvien oikeuksien laajuutta, kavennus on perusteltu. Passin tuoma kansanterveyden etu on tuomioistuimen mukaan merkittävämpää. Tuomioistuin huomautti lisäksi, että rajoitukset ovat lyhytaikaisia, sillä passia on tarkoitus käyttää vain kolmisen kuukautta...Tapahtuuko sitten hölmöläisten peitonjatke?

    Ranskan ja Suomen lainsäädäntö on osin erilaista, mutta logiikan soisi olevan samanlaista, kun Suomessa aletaan rakentaa korotsupassia. Ranskaa ei ole yleensä pidetty kansalaisvapauksien kehitysmaana. Sille ei tosin enää voi mitään, että – toisin kuin hätäiset ranskalaiset – suomalaiset se juna meni jo, ovat myöhässä.

    Ja jos Suomessa pelätään vastarintaa, taas kannattaa vilkaista Ranskaan. Ranskaa on yleensä pidetty mielenosoitusten kultamaana. Passi on nostattanut mielenosoituksia, mutta ne ovat sittenkin jääneet voimattomiksi. Passin vastustajia vastustaa tuoreen mielipidetutkimuksen mukaan 48 prosenttia kansasta, 37 prosenttia tukee. Parin vuoden takaisilla keltaliivien mellakoilla oli paljon vahvempi tuki. Sama kysely kertoi, että valtaosa ei nähnyt passin käytössä ongelmia.

    On totuus että rokotettu voi tartuttaa korotsua siinä missä rokottamaton.
    Vaikka on nuita jotka tahtoo laumasuojaa, ei sitä koskaan tapahdu.
    Ja jos on todettu että korotsu muuntautuu all the time, ei se koskaan ole kuopattu Trumpan ihkukaveri.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ranskassa koronapassi on aiheuttanut kiihkeää vastustusta ja suuria mielenosoituksia.

      Suomen näkökulmasta noin 230 000 ihmistä voi tuntua paljolta, mutta Ranskassa on noin 67 miljoonaa asukasta. 230 000 ihmistä Ranskassa on melkein kuin Suomen muutama tuhat (sekin yläkanttiin laskettu) koronamielenosoittajaa - Suomessa on noin 5,5 miljoonaa asukasta. Jos Suomessa olisi edes 100 000 mielenosoittajaa (Jaana Kavoniuksen haave), niin se olisi jo hyvin ja ehkä sillä määärällä olisi jo jotain vaikutusta. Ranskassa määrän pitäisi olla vähintään miljoona, jotta saisivat vähän äänensä kuuluviin.

      Britanniassa keskustellaan nyt siitä, miten immuniteetin tasoa pidetään yllä. Osa asiantuntijoista muistuttaa, että rokotusten lisäksi toinen keino ylläpitää suojaa on virukselle altistuminen. Jännää, osa rokotetaan ja osa saa taudin, jopa siihen pyritään.

      Tanskassa tehdään sekä nopeasti valmistuvia pikatestejä eli antigeenitestejä mutta myös hitaampia PCR-testejä. Suomessa on tähän asti käytetty pääosin niin sanottua PCR-testiä, joka on kalliimpi ja hitaampi, mutta sen antamaa tulosta pidetään pikatestiä luotettavampana. Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broaksen mielestä pikatestejä voisi käyttää paljon nykyistä enemmän Suomessakin.

      Pikatestin ohjeissa sanotaan:
      "SARS-CoV-2-antigeenipikatestiä ei tule käyttää ainoana perustana SARS-CoV-2-infektion diagnosoimiseen tai poissulkemiseen."

      Näin ollen pitäisi kumminkin käyttää hitaampaa (tarkempi) ja kalliimpaa PCR-testiä pikatestin lisäksi. Joidenkin lähteiden mukaan edes PCR-testi ei ole luotettava koronatesti.

      Ongelma tulee vastaan viimeistään siinä, mistä löydetään riittävä määrä henkilöstöä tekemään pikastestejä. Suomessa testinottajajalta vaaditaan terveydenhuollon ammattinimikettä. Tanskassa tästä luovuttiin. Tanskassa on ravintola-alalla valitettu, että ei riitä väkeä töihin ravintoloihin, koska nuoret ovat menneet bodaajiksi eli testaajiksi, koska testauksesta saa paremman palkan kuin ravintoloista.

      Tuntuu, että rimaa lasketaan vähän joka kohdassa. Mietitään taudille altistumista, otetaan pikatestejä (säästää mukamas aikaa ja rahaa) ja testaajatkin otetaan kohta "kadulta". Karisee viimeinenkin uskottavuus - pelkkää bisnestä (uMV-lehden juttu).

      Poista
  7. Mika Niikko tiedottaa lasten rokottamisesta ja koronapassista. Monta epäselvää seikkaa liittyy aiheeseen.

    (kerrankin olen Niikon kanssa samaa mieltä)

    VastaaPoista
  8. LEVELI: Mitä HELV**IÄ suomen kouluissa tapahtuu!? - osa 1
    LEVELI: Mitä HELV**IÄ suomen kouluissa tapahtuu!? - osa 2

    VastaaPoista
  9. Lasten koronarokotetutkimukseen etsitään osallistujia. Meilahden rokotetutkimuskeskuksessa tutkimukseen otetaan mukaan vain lapsia, jotka ovat iältään 6kk–4-vuotta.

    Koronarokotetutkimukset on siis pahasti kesken.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maailmanlaajuiseen rokotetutkimukseen osallistuu Suomessa satoja alle 12-vuotiaita lapsia yhdeksällä eri paikkakunnalla. Pienimmät ovat puolivuotiaita.

      Poista
  10. Synkkä koronaraja ylittyi: yli tuhat ihmistä on tähän mennessä kuollut Suomessa koronaan. Itseäni häiritsee hieman tyyli, jolla koronaa tilastoidaan. Yleensä tilastot jaksotetaan vuosiin (365 päivään), mutta koronatilastoja ei jaksoteta niin. Kyllähän nuhaankin kuolee 1000 ihmistä, jos katsotaan tarpeeksi pitkä ajanjakso.

    ---

    Koulukuvauksessa alle 18-vuotiaan täytyy kysyä vanhemmiltaan lupa kuvaukseen ja tähtisäde(sade)tikkujen ikäraja on 18 vuotta. Kumminkin 12-vuotias on valmis päättämään koronarokotuksestaan.

    VastaaPoista
  11. Viime päivinä Yhdysvalloissa on keskusteltu kiivaasti siitä, pitäisikö lasten käyttää kouluissa kasvomaskeja.

    VastaaPoista
  12. Oikeushistorian professori Jukka Kekkonen ja sosiaalioikeuden lehtori Pauli Rautiainen näkevät tartuntautilaissa useita ongelmia, jotka hankaloittavat koronapassin ja riskipistemallin käyttöönottoa.

    VastaaPoista
  13. Ylen haastattelemien koululaisten mukaan kaverin mielipiteellä on vaikutusta omaan rokotepäätökseen. Järjestelyt vaihtelevat kunnittain ja kouluittain. Rokotukset pitää kuitenkin järjestää niin, että tieto nuoren päätöksestä pysyy tämän omana tietona.

    Sosiaalisessa mediassa leviää taas väärää tietoa rokotuksista. Vakavia reaktioita ei ole havaittu rokottamisen jälkeen, vaan joidenkin heikotus on voinut johtua rokotustilanteen jännityksestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kainuussa nuoremman väestön rokotuskattavuus on muuta maata alhaisempi. Kainuun sote on huolissaan, että myös lapsiin ja nuoriin kohdistetaan väärää ja asiatonta viestintää koronaviruksesta ja rokotteista.

      Poista
  14. Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) sanoi 20.8.2021 Ylen aamun haastattelussa:

    "Yhteiskunta ei voi olla pienen äänekkään vähemmistön panttivankina, jos meillä on osa salaliittoteorioita lukevia foliohattuja, jotka eivät ota rokotteita."

    Kuten tiedämme, niin THL sanoo, että koronarokote on vapaaehtoinen. Kumminkin Kurvinen nimittää osaa kansaa foliohatuiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huhupuheiden mukaan Antti Kurvisesta olisi tehty mm. näiden puheiden vuoksi tutkintapyyntö, mutta mitään varmaa lähdettä tuolle ei ole vielä - kunnes esim. valtamedia kiinnostuu aiheesta (jos kiinnostuu).

      Poista
  15. Niin kutsutusta long covidista tiedetään vieläkin vain vähän. Varsinkin pikkulapsilta sitä on hankala tutkia, mutta joka tapauksessa kansainvälisetkin tutkimukset puhuisivat sen puolesta, että vain hyvin harvat lapset sairastuvat koronan pitkään muotoon.

    Deltamuunnosta kantavat ihmiset tartuttavat koronavirusta todennäköisesti helpommin ennen viruksen aiheuttamia oireita kuin SARS-CoV-2-viruksen muita muunnoksia sairastavat.

    VastaaPoista
  16. Muun muassa Saksa, Ranska ja Israel aikovat ottaa käyttöön kolmannen rokotuksen.

    VastaaPoista
  17. Työ- ja elinkeinoministeriön muistion mukaan koronapassista voisi olla yrityksille jopa haittaa.

    VastaaPoista
  18. Oppilaita kielletty laulamasta Helsingin kouluissa. Kymmenet helsinkiläisopettajat ovat allekirjoittaneet vetoomuksen koulujen laulukiellon poistamisen puolesta.

    Yhdysvalloissa deltamuunnoksesta on tulossa rokottamattomien lasten sairaus.

    VastaaPoista
  19. Etelä-Afrikassa havaittu uusi koronavirusmuunnos on levinnyt jo moneen muuhun maahan.

    VastaaPoista
  20. Yhdysvaltalaistutkimus: FFP2-kasvomaskit suojaavat naisia huonommin kuin miehiä.

    VastaaPoista
  21. Useat kulttuurialan vaikuttajat ja eturivin taiteilijat ovat hakeneet sosiaali- ja terveysministeriön (STM) strategiajohtajaksi.

    VastaaPoista
  22. Suomen kasvomaskisuositus on päätymässä mielenkiintoiseen tilanteeseen. Ahvenanmaa on tehnyt oman linjauksensa ja ilmoittanut, että kasvomaskien käyttö voi loppua. Muualle Suomeen ei sen sijaan pystytä sanomaan edes arviota tai tavoitetta siitä, kuinka pitkään kasvomaskeja pitää vielä käyttää.

    VastaaPoista
  23. Suomalaisten tuki koronapassille on laajaa tapahtuma-alan ja ravintoloiden osalta.

    Reddit on päätynyt kovin ottein poistamaan virheellistä terveystietoa alustaltaan.

    VastaaPoista
  24. Koronaviruksen uusi myyvariantti huolestuttaa, se saattaa kyetä ohittamaan immuniteetin.

    Koituuko Pikku Myy ihmisen kohtaloksi...

    VastaaPoista
  25. Koronapassiin vaadittavat testit voivat tulla itse maksettaviksi.

    Tämähän oli arvattavissa, valtiolta loppuu resurssit ja rahat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valtiosääntöoikeuden asiantuntijan, dosentti Pauli Rautiaisen mukaan ei ole julkisen vallan tehtävä arvottaa, minkälaiset asiat ovat yksilölle välttämättömiä.

      Poista
  26. Koronapassilla töihin? Ei taida olla helppoa, koska työ on välttämätön asia ja koronapassi ei saa olla este töihin.

    VastaaPoista
  27. Pohjois-Pohjanmaan koko väestön rokotuskattavuutta laskee alueen suuri alle 12-vuotiaiden lasten määrä, joita ei toistaiseksi olla rokottamassa. Alueen lääkärien mukaan osassa kunnista esiintyy myös selvää rokotevastaisuutta.

    VastaaPoista
  28. Italia ja Ranska tiukentavat toimia koronan taltuttamiseksi. Italiasta tulee lokakuussa Euroopan ensimmäinen maa, jossa koronapassia vaaditaan kaikilla työpaikoilla. Työn teko ilman passia voi merkitä suuria sakkoja.

    VastaaPoista
  29. Pfizer ja Biontech: Rokote todettu turvalliseksi ja tehokkaaksi myös 5-11-vuotiailla lapsilla.

    Taas nähdään, että koronarokotteet ovat kokeellisia, kun tällaisia turvallisuustutkimuksia tehdään vasta sen jälkeen, kun rokote on tullut "myyntiin". Rokotteita siis testaillaan "kentällä".

    VastaaPoista
  30. Ylelle kerrotaan, että koronapassin ensisijainen tehtävä on avata tapahtumia turvallisesti, ei nostaa rokotekattavuutta. Kuitenkin kaikkia, jotka tällä hetkellä voivat ottaa rokotteet, kannustetaan ottamaan ne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tapahtuma-ala toivoo koronapassille pitkää ikää, vaikka koronatilanne kohentuu.

      Poista
  31. THL:n lausunto koronapassista paljasti ison näkemyseron hallituksen kanssa.

    VastaaPoista
  32. Kansanedustaja Mika Niikon mielipiteitä koronapassista.

    Anu Kankarjärven näkemyksiä koronapassista.

    VastaaPoista
  33. Israelissa tiukennettiin sähköisen koronapassin säännöksiä, jatkossa koronapassin saa kolmannen rokotteen jälkeen.

    Jonka jälkeen varmaan neljännen, viidennen jne. jälkeen.

    VastaaPoista
  34. Koronapassin vastustajat osoittavat mieltään Eduskuntatalolla.

    VastaaPoista
  35. Koronapassia vastustavat ovat käyttäytyneet asiattomasti aluehallintoviranomaisia kohtaan.

    VastaaPoista
  36. Helsingin Sanomien haastattelemat kansanedustajat kertovat, että koronapassi ja sen ympärillä käyty keskustelu on aiheuttanut poikkeuksellisen laajan viestitulvan.

    VastaaPoista
  37. Koronapassin käyttö jatkuu todennäköisesti vuodenvaihteen jälkeen.

    VastaaPoista
  38. Uusi Delta plus -koronamuunnos eli AY4.2 leviää helpommin kuin aikaisemmat variantit. Suomessakin on havaittu muunnoksesta yksittäisiä tapauksia.

    VastaaPoista
  39. THL:n Mika Salminen syyttää ravintoloita "venkoilusta" koronapassin kanssa.

    5–11-vuotiaiden koronarokotuksista ei vielä päätöksiä.

    VastaaPoista
  40. Kanadalaisyhtiö on kehittänyt robotin, joka hoitaa ihmisen rokottamisen täysin itsenäisesti ja ilman neulaa.

    VastaaPoista
  41. Lähes puolet sairaalaan joutuneista korona­potilaista tuplarokotettuja Husissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. THL:n Salminen: HUS:n potilasluvut antavat väärän kuvan koronatilanteesta.

      Tuplarokotetut ovat sairastuneet sairaalassa. Eikö tämäkin ole sitten hieman erikoista?

      Poista
  42. Kyllä vähän huolettaa tuo että tuplarokotteen saaneetki voivat sairastua.
    Korotsurokotteen vastainen on yksi frendi, hän sanoi että jos korotsupassi vaaditaan työpaikalla se on hejdå.

    Jopa sanoi että korotsurokote on siru joka laukastaan kun henkilö täyttää 70v.
    Poks*
    Mulla on passi ja käytän maskia, ihmettyttää miten ihmiset ovat kyllästyneet ja ei käytä maskia.
    Maski vaaditaan yhä esim terkkarissa.
    #Suosittelemme kasvomaskin käytöä joukkoliikenteessä.#

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vinkkaa frendillesi Ei koronapassia työpaikoille -aloite =)

      THL:n mukaan maskin käyttäminen on kansalaisten omassa harkinnassa - tuolloin meno muuttui. Itsekin vähensin maskin käyttöä, vuoden rillit huurussa alkoi jo kiristää vannetta.

      Tuo oli mullekin uutta tietoa, että siru aktivoidaan iän mukaan =)

      Poista
    2. Työpaikoilla vaadittavaa koronapassia vastustava kansalaisaloite etenee eduskuntaan.

      Lakialoitteen mukaan koronapassi työpaikoilla jättäisi ihmisiä työelämän ulkopuolelle vasten heidän omaa tahtoaan.

      Poista
    3. Ylen kysely: Koronapassi työpaikoille saa kansanedustajilta vankkaa kannatusta, perussuomalaiset vastustavat passia jyrkästi.

      Poista
  43. Johtajaylilääkäri kiirehtisi yli 5-vuotiaiden rokotuksia.

    VastaaPoista
  44. Tutkimus: Kahden koronarokotteen teho alkaa hiipua iästä riippumatta 4–6 kuukauden jälkeen.

    VastaaPoista
  45. Henkilöllisyyden varmentaminen ei ole pakollista koronapassin tarkastuksen yhteydessä.

    VastaaPoista
  46. Uusi etätyösuositus nosti työpaikkojen koronapassit jälleen keskusteluun.

    Tutkijat löysivät uuden kasvipohjaisen lääkkeen, joka estää koronaviruksen deltavariantin aiheuttaman tartunnan tehokkaasti.

    VastaaPoista
  47. Tämä kaikki uudesta omikron-muunnoksesta tiedetään.
    Koronaviruksen uudesta omikron-muunnoksesta ei tiedetä varmasti juuri mitään.

    VastaaPoista
  48. Yksityishenkilönä tai yksityistilaisuuksissa koronapassin utelu voi ajautua lain harmaalle alueelle.

    Biden omikronista: "Ei syytä paniikkiin".

    Biontech ja Moderna: Omikron ei ehkä taltu nykyrokotteilla. Biontech kertoo saavansa jakeluun uuden version rokotteesta 100 päivässä, jos omikron-variantti sitä vaatii.

    VastaaPoista
  49. WHO:n johtava tutkija: omikronmuunnos ei anna syytä paniikkiin.

    VastaaPoista
  50. Koronapassista luopumista vaativa kansalaisaloite etenee eduskuntaan.

    VastaaPoista
  51. Hallitus on valmiudessa vetää hätäjarrusta koronatilanteen pahentuessa jo ennen joulua.

    VastaaPoista
  52. Yhdysvaltain johtava tartuntatautiasiantuntija, immunologi Anthony Fauci rauhoittelee keskustelua koronaviruksen uudesta omikronmuunnoksesta.

    Omikron voi olla jopa vähemmän vakavampi kuin delta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etelä-Afrikan sairaaloihin tulevat omikronpotilaat ovat saaneet paljon lievemmän tautimuodon kuin aiemmissa koronaviruksen muunnoksissa.

      Poista
  53. Tutkimusten perusteella kaksi annosta Pfizerin ja Biontechin rokotetta suojaisi 25 viikkoa toisen annoksen jälkeen oireilevalta omikrontartunnalta enää 40-prosenttisesti.

    Deltamuunnosta vastaan rokotteiden antama suoja oli saman aikavälin jälkeen 60 prosenttia, kun taas AstraZenecan rokote suojasi oireiselta omikronilta enää 10-prosenttisesti.

    27.12.2020:
    AstraZenecan koronarokote on 100-prosenttisen tehokas suojaamaan sairaalahoitoa vaativalta vakavalta taudilta.

    VastaaPoista
  54. Omikron on noin kolme kertaa tarttuvampi kuin läpi maailman levinnyt deltavariantti.

    Läheskään kaikkia omikrontartunnan saaneita ei ole testattu. Yksi syy tähän on se, että tauti on usein lievempi ja se saatetaan sairastaa ”huomaamatta”.

    The Telegraph: Etelä-Afrikan omikron-aalto on jo laantumassa ja koronakuolleisuus on alhaisimmillaan.

    VastaaPoista
  55. Pohjois-Pohjanmaalla tahallista koronalle altistumista.

    VastaaPoista
  56. Asko Järvinen: "Omikron leviää nyt eksponentiaalisesti".

    HUS:in vt. toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi:
    "Allekirjoitin päätöksen, jolla nostetaan Husin valmiustila täysvalmiuteen eli valmiustilaan kolme. Se on sama mitä käyttäisimme sotatilanteessa".

    VastaaPoista
  57. THL:n pääjohtaja:
    "Omikronin tullessa on todennäköinen tarve pistää koronapassia joiltain osin jäähylle tai hyllylle".

    VastaaPoista
  58. THL:n pääjohtajan mukaan erityisesti rokottamattomien ja riskiryhmään kuuluvien kannattaisi harkita FFP2-maskin käyttämistä kirurgisen maskin sijaan.

    Itse olen kokeillut FFP2-maskia ja todennut, että itse en ainakaan kykene sitä pitämään kovin pitkiä aikoja. Ei taida olla kovin terveellistä hengittää melkein suljetun järjestelmän tuottamaa hiilidioksidia eli kierrättää omaa hengitysilmaa. FFP2-maski on tiivis, mutta onko se pidemmän päälle terveellinen, sitä en tiedä.

    VastaaPoista
  59. Modernan lääketieteellinen johtaja varoittaa:
    "Delta- ja omikronmuunnokset voivat yhdistyä ja muodostaa ”supermuunnoksen".

    Omikron nyt hallitseva muunnos USA:ssa. Omikrontartuntoja on todennäköisesti useita satoja ympäri Suomea.

    VastaaPoista
  60. Koronan omikron-variantti on muuttanut lasten roolia koronapandemiassa, arvioi Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet. Vielä pandemian alussa Rämet piti lasten merkitystä pienenä.

    VastaaPoista
  61. THL:n tutkimus: kolmas koronarokoteannos tuottaa työikäisille merkittävästi vasta-aineita kaikkia virusmuunnoksia vastaan. Modernan Spikevax toi ikääntyneille BioNTech Pfizerin Comirnaty -rokotetta paremman immuunivasteen.

    Brittitutkimukset: omikronmuunnos johtaa deltamuunnosta harvemmin sairaalahoitoon.

    VastaaPoista
  62. Helsinki GSE:n Tilannehuoneen selvityksen perusteella koronarokotus kannattaisi antaa myös 5-11-vuotiaille lapsille.

    VastaaPoista
  63. Ruotsalainen start up -yritys Dsruptive Subdermals on esitellyt pienen ihon alle asennettavan mikrosirun, johon pystyy tallentamaan kätevästi kaikenlaista tietoa, esimerkiksi koronapassin.

    VastaaPoista
  64. Kotitestin positiivista tulosta ei aina tarvitse varmistaa virallisella testillä, mutta siitä voi jatkossa koitua ongelmia koronapassin kanssa.

    VastaaPoista
  65. Tutkimus: Koronaviruksen omikronmuunnos näyttää synnyttävän suojaa myös deltamuunnosta vastaan.

    VastaaPoista
  66. Yle keräsi lukijoiden kokemuksia koronapassittomuuden vaikutuksista arkeen. Passittomuuteen on useita erilaisia syitä.

    VastaaPoista
  67. En ole kertaakaan joutunut näyttämään korotsupassia, mietitytti kun nyt tuo passi on jäädytetty, saako sitä kysyä paikka(museo)jonne nyt päästäkseen on se näytettävä?
    Suomessa on raportoitu perjantain jälkeen 17 047 uutta koronatartuntaa, kertoo THL.
    Tuossa se näkyy joulun vietto sukulaisten kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itseäni ärsyttää tuo medioiden tyyli uutisoida koronalukuja (pelkouutisointia, koronapornoa oikein). Kohta otsikko on kai tyyliin "Suomessa 500 000 koronatartuntaa" ja kun lukee tarkemmin tekstin, niin aikahaarukka onkin 3 vuotta.

      Poista
  68. Etelä-Ranskassa havaittiin joulukuussa uusi koronaviruksen muunnos, jossa on 46 mutaatiota.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. WHO: Ranskassa havaittu uusi voimakkaasti muuntunut koronavariantti ei ole erityisen huolestuttava.

      Poista
  69. Italia ottaa rokotuspakon käyttöön tuntuvan sakon uhalla. Pakko koskee kaikkia yli 50-vuotiaita.

    VastaaPoista
  70. Yli 100 000 ihmistä osoitti Ranskassa mieltään rokote­passia vastaan.

    VastaaPoista
  71. Koululaisten kotitestien hyödyllisyys ei vakuuta asiantuntijoita. 2 000 000 tikkua viikossa neniin.

    Jos rumba kestäisi vuoden, niin yksi oppilas työntää tikun nenään noin 80 kertaa vuodessa. Koulut tarvitsevat 2 miljoonaa testiä viikossa, miten riittävät ja kuka maksaa. Eihän tämä idea voi toimia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huoltovarmuuskeskus tilasi kouluille kuusi miljoonaa koronatestiä. Nyt niille etsitään käyttöä.

      Poista
  72. Tutkijat: Omikronhuippu lähellä Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

    VastaaPoista
  73. Moni kaksi rokotetta ottanut pohtii sairastavansa omikronin, jotta saisi superimmuniteetin.

    VastaaPoista
  74. THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen kyseenalaistaa koronapassin tulevaisuuden.

    "Jos koronapassi ei estä tartuntojen leviämistä, kyllä silloin voidaan kysyä, tarvitaanko koronapassia ollenkaan. Edes matkustamisessa. Jos on niin, että rokotteet eivät estä tartuntoja, vaikka ne estävät sairastumista, silloin pohja koronapassin ympäriltä tippuu pois."

    VastaaPoista
  75. Tutkimus: Perustuslakivaliokunta sivuutti terveiden rokottamattomien aseman koronapassin yhdenvertaisuuspohdinnoissa.

    VastaaPoista
  76. Oikeuskanslerilta huutia hallituksen esittämälle koronapassin laajennukselle.

    VastaaPoista
  77. HUS:in diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen:
    "Rokote­passilla olisi 3 positiivista vaikutusta. Sillä voidaan tehdä tilaisuuksista turvallisempia, kannustaa rokotusten ottamiseen sekä suojata rokottamattomia pitämällä nämä pois tartuntariskipaikoista."

    Eli rokotepassilla tullaan painostamaan rokotuksiin ja jaetaan ihmiset kahteen ryhmään.

    Jos sillä suojataan rokottamattomat, niin ketkä sitä tautia sitten levittää? Rokotetut. On tämä kieroa.

    VastaaPoista
  78. THL:
    Rokotepassia ei voi perustella tartuntojen estämisellä. Rokotteilla ei juuri vaikutusta omikronin leviämiseen.

    VastaaPoista
  79. Iso-Britannia hylkäsi koronapassin ja maskipakon.

    VastaaPoista
  80. 13.01.2022 THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek vastasi kysymyksiin lasten koronarokotteista.

    Vanhempien keskuudessa on noussut huolta siitä, että rokotteista voisi aiheutua haittoja, jotka tulevat esille vasta myöhemmin. Voiko näin olla?

    "Pitkäaikaisista vaikutuksista ei voi vielä olla tietoa, koska tutkimuksia on tehty viime kesästä lähtien ja seurantatietoja on noin kuuden kuukauden ajalta."

    Koronarokotteet on siis vielä kokeellisia, joista on hatarasti tietoa.

    VastaaPoista
  81. THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta suosittelee, että nykyisen koronapassin tilalle alettaisiin valmistella digitaalista rokotustodistusta.

    VastaaPoista
  82. Ruotsissa ei suositella koronarokotetta 5–11-vuotiaille.

    VastaaPoista
  83. THL ei enää kannata korona­passia eikä myöskään sen muuttamista rokote­passiksi.

    VastaaPoista
  84. Kahdesti rokotettujen EU:n koronatodistus on jatkossa voimassa 9 kuukautta. Kolmannella rokotteella todistuksen saa voimaan toistaiseksi, eikä määräpäivää uusinnalle ole.

    VastaaPoista
  85. Ensin uutisoitiin:
    "Hallitus valmistelee vankemman koronapassin eli rokotepassin ottamista käyttöön."

    Jonka jälkeen oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kommentoi:
    "Korona- tai rokotepassin käytölle ei näytä nykytilanteessa olevan riittäviä perusteita."

    Päivän kruunasi julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen:
    "Se on jo kuolleena syntynyt ajatus. Ei meillä voida edellyttää passia henkilöiltä, jotka ovat sairastaneet koronavirustaudin puolen vuoden sisään."

    VastaaPoista
  86. Suomessa voimassa olevat koronapassit ja uudet koronapassihankkeet.

    VastaaPoista
  87. WHO: Tiukkojen koronarajoitusten aika on ohi Euroopassa.

    VastaaPoista
  88. Epidemiologi Jussi Sane kyseenalaistaa maskien tehon koronatorjunnassa.

    VastaaPoista
  89. Koronapassin jäädytys päättyy. Työ­ryhmä valmistelee uutta passi­lain­säädäntöä sen varalle, että tauti­tilanne pahenee.

    VastaaPoista
  90. Vastaukset
    1. Itävalta luopui koronarokotepakosta ennen ensimmäisenkään sakon langettamista.

      Poista
  91. Ennätysmäärä HUS:in rokotettua henkilöstöä koronassa.

    Koronakuolemia voitaisiin estää antamalla neljäs annos nopeasti myös alle 80-vuotiaille.

    VastaaPoista
  92. THL: Yleinen maskisuositus poistuu.

    Koko väestön tasolla maskien käytölle ei ole vaikuttavuusperusteita vallitsevassa epidemiatilanteessa. THL:n mukaan maskien laajakaan käyttö ei yksittäisenä toimena merkittävästi estä viruksen leviämistä.

    Vaikka rokotukset eivät kokonaan estä tartunnan saamista, ne suojaavat erittäin hyvin vakavalta tautimuodolta.

    VastaaPoista
  93. Uuden sukupolven koronarokotteesta ei odoteta läpimurtoa.

    VastaaPoista
  94. Iltalehden analyysi: Koronaluvut huutavat punaisella.

    Analyyseja ja tilastoja voi tehdä ja tulkita monella tapaa. Iltalehdellä koronaluvut huutavat punaisella, mutta THL:n tilastoissa näkyy, että luvut on mennyt jo hyvän aikaa parempaan päin - 1 ja 2 viikon aikahaarukoilla on miinuslukuja.

    Koronavilkun käyttö päättyi.

    VastaaPoista
  95. Maskien hyötyä tutkitaan vasta nyt kunnolla.

    VastaaPoista