torstai 20. helmikuuta 2020

Yhteiskunta maksaa kaljat ja huumeet

Peli- ja päihderiippuvuutta sekä mielenterveysongelmia



Sami Kieksi, jotkut voivat tuntea hänet muun muassa Ylilauta-foorumista, mutta hän on ollut vuosia myös Ylellä töissä. Samin elämä ei ole ollut helpoimmasta päästä, joten ehkä tästä syystä hän päätyikin tekemään joitakin vuosia sitten Some deep story -dokumenttisarjaa. Deeppejä tarinoita ne onkin, elämä ei ole kaikilla helppoa.

Sami Kieksin uusin projekti on Logged in -dokumenttisarja, jonka tyylilaji on sama kuin on Some deep storyssakin - elämä ei ole helppoa. Dokumenttisarja antaa äänen syrjään jätetyille nuorille miehille.
Sami Kieksin ohjaama dokumenttisarja kertoo viidestä nuoresta miehestä ja heidän arjestaan, josta pelimaailma tarjoaa pakopaikan.

Jonilla on rikostausta, Patrik poistuu kotoaan vain, jos on pakko. Aaron nousee sängystä amfetamiinin voimalla, kun taas Juho kipuilee äitinsä kuoleman vuosipäivänä. Henri asuu erakkona ränsistyneessä talossa ja käyttää pilveä uniongelmiinsa.

Sarjassa päästään näkemään, kuinka vaikeaa sosiaalisten suhteiden luominen ja yhteiskuntaan kiinnittyminen voivat olla. Kaikkia päähenkilöitä yhdistävät rikkinäinen lapsuus, kiusaaminen ja yksinäisyys.
Näin Yle kuvailee Logged in -dokumenttisarjaa.

Noin vuosi sitten Ylellä nähtiin Jonin tarina Docstop: Kyberkosto -dokumentissa, silloin Joni ei vielä halunnut näyttää kasvojaan, koska se voisi haitata hänen elämää. Logged in:issä Joni vähän valaisi taustojaan ja silloin rupesin muistelemaan, että Joni on nähty aiemminkin jo TV:ssä. Logged in:issä nähtiin Jonin kasvot, mutta Jonin naisystävä halusi pysyä blurrauksen alla.

Logged in kertoo karun totuuden joidenkin nuorten elämästä, mutta se kertoo toisenkin karun totuuden. Yhteiskunta maksaa heille huumeet ja kaljat yms. päihteet. Jotkut syrjäytyneet nuoret ovat jopa tyytyväisiä siitä tilanteesta, jossa ovat. Esimerkiksi Logged in:issä nähty 22-vuotias Patrik muotoilee näin:
Itsehän pärjään näillä rahoilla, joita mulle tulee tuolta kuntouttavasta. 4 tuntia viikossa kestää vaikka saatana kaktus perseessä, jos siitä saa rahaa, ei se nyt siitä oo. Totta kai sitten mennään töihin, jos ei rahat riitä. Sit mä alan huolestua, jos on liian vähän rahaa, jos mä alan laihtua, sit mä alan mennä töihin. Tähän mennessä on mennyt hyvin, rahat riittää ruokaan ja ylimääräiseen paskaan, vähän pystyy ostaan pelejä, jos tekee mieli. Ei mitään ongelmaa.
Koitin kirjoittaa sanasta sanaan, kuten Patrik sanoo dokumentissa. Patrik käy kerran viikossa kuntouttavassa työtoiminnassa, senkin hän tekee pakosta. Kuntouttavassa työtoiminnassa on pakko käydä, jos haluaa saada työmarkkinatukea Kelalta. Tosin, Patrikilla ei ole mitään aikomustakaan pyrkiä työtä kohti. Hänellä riittää rahaa ruokaan, tupakkaan ja energiajuomiin ja se riittää hänelle. Patrikilla ei edes tunnu olevan mitään psyykkistä tai fyysistä (muuta kuin, että liikkuu liian vähän) syytä olla hakematta töitä, hän ei käytä huumeita, eikä alkoholikaan näyttänyt olevan ongelma. Patrik ei vain halua mennä töihin, kun näinkin hän pärjää. Ilman oikeita syitä lorvaillaan, tällaista asennetta karsastan. Sanoo vielä, että rahaa on ylimääräiseen paskaan - joten Patrikilla on liikaa rahaa, kun noin voi sanoa. Vinoutunut elämän tyyli.

Toisilla sarjan päähenkilöillä tuntuu olevan enemmänkin ongelmia kaljan, huumeiden sekä mielenterveyden kanssa. Mielenterveysongelmat kyllä ymmärtää, että ne vaikuttavat elämän tasapainoon, mutta sitten se, että Kelan rahoilla ostetaan huumeita ja kaljaa joka päivä, niin se ei ole kyllä oikein. Yhteiskunta maksaa heille päihteiden käytön, joka ei ainakaan edistä tilanteen parantumista. Muutama lauantaisaunakalja on eri juttu kuin 24/7 örveltäminen.

Yle näytti myös karun Kuolema auringossa -dokumentin, jossa käy ilmi, että jopa Espanjan aurinkorannoilla suomalaiset nuoret ostavat huumeita Kelan rahoilla. Tämähän on ihan pimeetä menoa - Kela maksaa päihteiden käytön. THL:n tilastot paljastavat nuorten huumekuolemien lisääntyneen dramaattisesti vain muutamassa vuodessa. Huumeisiin suhtaudutaan yhä myönteisemmin.

Eihän ketään voi oikein jättää rahattakaan, siinä on se ongelma, Kela ei pysty seuraamaan, että mihin rahoja käytetään. Päihdeongelmaisille pitäisi olla rahoja vastaan ehto, että hakeutuvat hoitoon - irti päihteistä. Tuossa ideassa vastaan tulee tietenkin resurssit, sekin vaatisi aikaa ja rahaa.

Ylellä nähtiin vuosina 2016 ja 2018 Sekasin-kampanja, fiktiivinen sarja, mutta tarinat perustuu tosielämään. Vuonna 2019 Sekasin chat ja Discord tavoittivat ennätysmäärän tukea tarvitsevia nuoria.

Mielenterveyssyyt vievät yhä useamman alle 40-vuotiaan työkyvyttömyyseläkkeelle. Mielenterveyden häiriöiden perusteella myönnetyt työkyvyttömyyseläkkeet olivat ensimmäistä kertaa suurin diagnoosiryhmä Ilmarisen myöntämissä työkyvyttömyyseläkkeissä.

Alle 25-vuotiaiden eläkeläisten määrä kasvaa Suomessa. Vuoden 2018 lopussa 16-24-vuotiaita eläkeläisiä oli 7 454 eli 1,33 % ikäluokasta. Vuotta aiemmin osuus oli 1,27 %.
Kelan tutkimuspäällikkö Karoliina Koskenvuo:
Lukumääräisesti nuorten eläkkeensaajien määrä ei ole kovin suuri. Suunta on kuitenkin huolestuttava. Keskeisin syy nuorten eläkkeelle jäämiseen ovat mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt.
Tuki- ja liikuntaelinsairaukset jäävät toiseksi. Mielenterveyssyiden vuoksi eläköidytään keskimäärin nuorempana, ja myös paluu työelämään on muihin sairausryhmiin verrattuna haasteellisempaa. Masennus on ylivoimaisesti suurin yksittäinen syy työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymiseen.

Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Pauliina Mattila-Holappa selvitti Helsingin yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan mielenterveyden häiriöiden vuoksi määräaikaisella työkyvyttömyyseläkkeellä olevien nuorten aikuisten taustaa, hoitoa ja työhön palaamista. Tutkimuksen mukaan vain puolet nuorista aikuisista oli kiinnittynyt työelämään tai opiskeluun ennen jäämistään työkyvyttömyyseläkkeelle. Vain viidesosa (22 %) palaa pysyvästi työmarkkinoille.

Erään kuulemani tarinan mukaan joku nuori oli tullut töihin, mutta ahdistunut aika pian, kun hän oli tottunut käymään keskellä päivää kuntosalilla, mutta töissä ollessa hän ei voinutkaan käydä kuntosalilla ja tavata niin usein ystäviä. Eikä mennyt kauan, kun tämä nuori jäi masennuksen vuoksi sairauslomalle (ja ehkä pääsi kuntosalille keskellä päivää). Mikäli minulta kysytään, niin harvassa on työpaikat, joissa voi tulla ja mennä kuten itse haluaa.

Mielenterveysongelmien räjähdysmäinen kasvu on yllättänyt työnantajat, työntekijöille tarjotaan nyt chat-apua, nettipsykologia ja lyhytterapiaa.

Armeijan aloittavien nuorten miesten yleisin ongelma on sosiaalisista tilanteista syntyvä ahdistus. Moni armeijan aloittava nuori mies ahdistuu yhteisistä tuvista ja suihkuista.
Maavoimien komentaja kenraaliluutnantti Petri Hulkko:
Mielenterveyteen liittyvät syyt ovat ylivoimaisesti suurin syy palveluksen keskeyttämiseen. Fyysiset syyt ovat vain minimaalisessa roolissa. On totuttu olemaan yksin sen kännykän kanssa kotona. Sitten kun joudutaan yöpymään samaan tupaan ison joukon kanssa ja yhteisiin pesutiloihin, jossa on paljon muita, se on vaikeaa monille.
Peliriippuvuus saa Suomessa virallisen tautiluokituksen vuonna 2022. Peliriippuvuus rinnastuu päihderiippuvuuteen, sillä siihen liittyy muun muassa kontrollin menetys. Ylen Save and Quit -dokumentti antaa äänen digipelikoukkuun jääneille.

YHTEENVETOA
2000-luvun puolella melkein jokaista on koulukiusattu, ennen koulukiusaamistapauksella pääsi melkein otsikoihin. Nykyään on melkein toisinpäin, harvinaisuus on hän, joka sanoo ettei ole kokenut koulukiusaamista. 1980- ja 1990-luvuilla on varmasti ollut myös koulukiusaamista, mutta silloin ehkä usein suhtautuminen oli tyyliä "pojat on poikia..." jne. Vielä vuonna 2013 on puhuttu ns. mopotuksesta, mutta näemmä aika laimeaa se on ollut silloin. Ensinnäkin mopotus ei ollut aikoinaan valvottua menoa, pää edellä WC-pönttöön jne.

Koulukiusaaminen on tuhonnut sittemmin monen ihmisen elämän, eri asteista mielenterveysongelmaa pitkälle aikuisuuteen. Päihderiippuvuuksia ja pahimmissa tapauksissa itsetuhoisuutta. Nämä ongelmat johtavat putoamiseen yhteiskunnasta ja työttömyyttä. Jotkut pääsevät menneisyyden yli, mutta eivät kaikki.

2020-luvulle tultaessa mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti ja huumemyönteisyys kasvanut, joka on hiukan ristiriidassa sen kanssa, että nuorten tupakointi on vähentynyt. Mikä maailmassa on muuttunut, kun mielenterveysongelmat ovat yleisiä? Onko syynä älypuhelimet ja sosiaalinen media?

Masennus voi upottaa ihmisen pelimaailmaan tai sitten peliriippuvuus voi johtaa masennukseen. Toisaalta, pelien ja sosiaalisen median kautta voi löytää ystäviä.

Mielestäni Kelan ei tulisi rahoittaa alkoholi- ja huumeostoksia, mutta sitä on melkein mahdoton estää ja valvoa. Ongelmakäyttäjät tulisi ohjata hoitoon, jossa he saisivat kelan rahat - näin lyhyesti sanottuna. Mutta eihän siihen riitä yhteiskuntamme resurssit. Joten ns. Suomi Oy (yhteiskunta) ostaa kaljat ja huumeetkin - epäloogista. Veronmaksajat edesauttaa näin ollen päihderiippuvuuksia.

Mikäli ihmisellä ei ole mitään fyysistä ja psyykkistä ongelmaa, niin silloin hänen tulisi edes pyrkiä töitä kohti, jos vain suinkin pystyy - lorvailua en sallisi. Nykyään moni työtä haluava ei vain löydä töitä, mutta on heitäkin, jotka kaikin keinoin välttelevät töitä. Tähän päälle kun vielä laittaa Suomen syntyvyyden, niin ei ole hurraamista.

Save and Quit...



Lisäys 27.2.2020:
Logged in: mitä heille kuuluu nyt?


Lue myös:
Erityiset VS. Tarkkis
Alkoholi ja tupakka
Tupakkalaskuri

23 kommenttia:

  1. Logged in -sarjan ohjaaja Sami Kieksi kertoo, että on itsekin käynyt läpi rankkoja elämänvaiheita ja halusi siksi kertoa syrjään jääneiden miesten tarinan.

    VastaaPoista
  2. Reilu neljännes 15-29-vuotiaista kokee arkensa ikävystyttäväksi, ilmenee Tilastokeskuksen vapaa-aikatutkimuksesta.

    VastaaPoista
  3. Aikanaan eräässä pikkukaupungissa oli vierekkäin Kela, Alko ja apteekki. Oikea pyhä kolminaisuus. Viivissä ja Wagnerissa oli vastaavan teeman yhteytteen kirjoitettu Wagnerin puhekuplaan: eipähän tarvitse rahaa liikutella.
    Jokainen, joka joutuu asioimaan jatkuvasti jossain näissä kolmessa liikkeessä tai jopa kaikissa, joutuu varmasti jossain vaiheessa käsittelemään ahdistuksen tunteita. Onko ahdistus syy, seuraus vai molempia, sillä ei enää pahasti masentuneelle ole väliä. On surullista, että yhä nuoremmat joutuvat asian eteen.

    Ensimmäiset isot lamaleikkaukset heikensivät etenkin vuonna 1989 (vai 1986?) syntyneiden lääkäripalveluja, kouluterveydenhoitoa sekä ennaltaehkäiseviä mielenterveyspalveluita. Jossain tutkimuksessa (jonka sinä ehkä löydät :D) tuotiin esille, kuinka juuri tämän ikäluokan masennuslääkkeiden käyttö ja mielenterveysongelmat varhaisessa aikuisuudessa oli selkeästi suurempi kuin aiempien ikäpolvien. Ja tästä tie on vain kovempiin lukemiin.

    Lamaleikkauksilla on mielestäni ollut ratkaiseva vaikutus kehitykseen, jota digitalisaatio sometuksineen on pahentanut radikaalisti. Kun alakoulun lapset katsovat älypuhelimella pahinta hardcorea välitunnilla, lopputulosta niitetään varhaisessa aikuisuudessa. Etenkin, jos kotona on odottamassa vaikka riitaisa eroperhe vailla kykyä tukea lapsen tervettä kehitystä.

    Syrjäytyneet, köyhät ja sairaat nuoret jäävät myös helposti ilman kumppania. Väki vähenee, mutta pidot eivät parane. Kuka keksisi pyörän uudelleen ja osaisi polkea sillä ilman kaatumista samaan liejuun yhä uudelleen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota 1990-luvun alun lamaa en ollutkaan osannut yhdistää tähän, mutta tosiaan, löysin kuin löysinkin vahvistuksen. En tajua miten löysin, välillä tuntuu kuin joku pudottaisi eteeni juttuja ja ajatuksia. Mutta niin, vuonna 2018 Tampereen yliopistossa on kirjoitettu joku Sote-keitos, jonka 5. osassa ainakin puhuttiin vuonna 1987 syntyneistä, heidän masennuksistaan jne. Ihan kuin sanoitkin. Hmmm... sinähän taisit olla jossakin yliopistossa (ollut ainakin), niin onkohan tuo sittenkin sinun laatima juttu =)

      Mielenkiintoisaa on sekin, että vielä 1980-luvulla ei ollut masennusta, vaan se oli olotila, mutta ei sairaus. "Normaalista" olotilasta tehtiin sairaus 2000-luvulla. Samoin on kai käynyt vilkkaaman lapsen kohdalla. Ennen lapsi oli vain vilkas ja energinen, nykyään sellainen lapsi on ADHD yms.

      Kai tässä sitten masennus kasvaa, kun ennen ei edes tunnistettu masennusta tilastoissa. Nykyään alakuloinen ihminen saa masennuksen leiman otsaansa, jos muuta syytä ei keksitä.

      Välikevennys: 1800-luvun Hysteria oli oman aikansa diagnoosivillitys.

      Viimeinen suomalainen tulee olemaan yksinäinen, syrjäytynyt ja köyhä, joka on masentunut skitsofreenikko. Jossain vaiheessa suomalaisille ei edes sanota, että lisääntykää, koska syntyisi vain lisää masentuneita. Karu kohtalo meillä =)

      Poista
    2. Hienoa, kiitos linkistä! Muistelinkin heti aiemman vastauksen postattuani, että oliko se sittenkin 1987 syntyneet :) Enkä ole yo-taustastani huolimatta tuon linkin takana :D Se alkuperäinen tutkimus on pitkä seurantatutkimus, koitan etsiä sen jostain.

      Kummasti juuri tänään psykiatrian proffa Raimo Salokangas kertoi näkemyksensä laman vaikutuksista nykyiseen alhaiseen syntyvyyteen:

      https://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/4872925/Lukijalta+1980luvulla+syntyneiden+nuoruuden+traumat+yksi+syy+syntyvyyden+alenemiseen

      Taas lama-aikaan koettiin pieni babyboomi, sen ajan nuoret aikuiset uskalsivat hankkia lapsia keskellä epävarmuuttakin, mutta kouluterveydenhuoltoa ja mielenterveyspalveluita ei oltu leikattu heidän lapsuudessaan.

      Usein taloustaantuma nostaa pehmeät (perhe)arvot pintaan samalla kun osa tai isompi osa porukasta radikalisoituu "oikeamieliseksi". Mutta nyt on yhä enemmän heitä, joiden epävarmaan, masennusalttiiseen ja hajanaiseen elämään ei perheajattelu mahdu. Kyllä veikkaan, että tuolla lama-ajalla on kokonaisuuteen paljon suurempi vaikutus kolme-neljäkymppisten elämään kuin ensin ajattelemmekaan.

      Toivotaan kuitenkin, ettei ennusteesi Viimeisestä suomalaisesta toteudu (katsoin jo täällä viikolla Viimeisen samurain ja Viimeisen mohikaanin :D)

      Ja totta tuo masennusdiagnoosin tunkeminen joka paikkaan. Kirjoitin juuri työuupumuksesta, johon ei ole virallista diagnoosia. Masennusdiagnoosit ovat tästäkin syystä jyrkässä kasvussa, kun työuupuneita on yhä enemmän.

      Hysteriadiagnoosi oli myös kiinnostava sekä erinäiset hoidot siihen :D Minulta löytyy kokonainen teos aiheesta. Edelleen nainen on hysteerinen, mutta montako miestä kuvaillaan käyttäytyvän hysteerisesti? Että nykyajan diagnoosinkeksijät varokaa sadan vuoden päähän ulottuvia seurauksia :)

      Poista
  4. Toisenlaista hysteriaa: Yhteiskunta on sallinut naiselle vain yhden paikan, jossa vaikuttaa: kodin!
    Koti syrjäytettiin ja tilalle tuli pelkkä uuni ja nyrkki, sen väliin naisparat joutuivat ennenkuin älähtivät ja pääsivät tuosta välistä omille urilleen, ja nykyään nyrkki heltyi ja alkoi hoitamaan kotia ja lapsukaisia.
    Pehmoisän teki kovismude..no eeee..
    Vauvojen määrä on vähentynyt Suomessa koko 2010-luvun ja pienentynyt nyt 1800-luvun nälkävuosien tasolle! Myöskin kokonaishedelmällisyysluku oli koko mittaushistorian pienin.
    Ennenkaikkea syntyvyys on laskenut rajummin kuin muissa Pohjoismaissa.
    Jostain kuitenkin luin että lapsia syntyy taas ilman babyämpärin houkutuksia!

    Oli tuo Logged in-dokkari karua katseltavaa, mutta jotenkin koskettavaa että mie katoin kaksi kertaa.
    Ensimmäisellä kerralla katsoin vain, sitten uudemman kerran jolloin jo makustelin.
    Rohkeita nuoria-On ihmisiä jotka ymmärtää ja jotka näkevät pilkkuja kun näkevät "lusmuillaan ja nostetaan minun verorahoja!"

    KUN SUOMI PUTOS PUUSTA: Ennen ei tunnettu sanaa masennus, vanhemmat ihmiset luulevat että masennus poistuu kun lähtee lenkille.
    Työuupumus ei ole hyväksyttävä syy jäädä työkyvöttömäksi, masennus muuttaa muotoa, taitaa olla vaikea masennus pian jokatoisen kohtalo.

    Osalla nuorella aikuisella on takanaan vaikea lapsuus, rankkaa koulukiusausta etc.
    Eikä rahakaan tuo onnellisuutta, kun lapsi tarvitsee rakkautta, rajoja ja huolenpitoa, kuitenkaan sitomatta ja siipien leikkuuta.
    Kasarin lapsena koin turvallisen ympäristön the Lostin saarella, ei edes ysikytluvun lama vaikuttanut, myöskään en kokenut ala-asteella koulukiusauksia, jännitin yläasteelle siirtymistä, vaikutti mitä oli kuullut..Turhaan, meillä oli aina hyvä luokkahenki, myöskin olin sosiaalinen ja sain helposti ystäviä.

    Yleisönosastoja lukiessani olen huomannut monen vanhemman huolen jälkikasvustaan, jotka häiriökäyttäytyy kokevat että yhteiskunnan rattaat rahisee, liian pitkät jonot päästä terapiaan.
    Eräs kasarin Matrix (hyvä ystäväni)joka on vanhempiensa lemmikki, rahalla pääsi yksityiselle sektorille, kauaa ei jaksanut ja sekosi, siitä suljetulle, rahallakaan ei saa sitä apua mitä tarvitsisi.

    TILASTOJA: Kelan mukaan lapsille ja nuorille määrätään nykyään aiempaa enemmän (aikuisten) SSRI-masistroppeja. Vaikka viranomaiset varoittelee.
    2008-2018 alaikäisten käyttäjien määrä on kaksinkertaistunut!

    Kelan tilastoista ilmenee että mm. sertraliinin saajien määrä nousee vuosi vuodelta.
    13-17- vuotiaiden poikien ryhmässä sertraliini on nelinkertaistunut, tytöillä viisinkertaistunut, kun taas essitalopraamin saajia on poikien ryhmässä vähän, ja määrä on pysynyt melko tasaisena koko kymmenvuotisjakson ajan, ja tytöillä kaksinkertaistunut.

    FDA teetti 2000-luvun alussa suurtutkimuksen mielialalääkkeistä 100 000 vapaaehtoisella potilaalla.
    Alaikäisillä havaittiin SSRI-lääkeryhmässä 2% suurempi riski itsariajatuksiin ja -käyttäytymiseen kuin plaseboryhmällä.
    FDA määräsi 2003 että kaikkiin mielialalääkkeisiin on tultava varoitus: "Voi lisätä itsaririskiä alaikäisillä."
    Osa lääkäreistä on toista mieltä, koska moni nuori tuollaisen varotuksen jälkeen jättää käyttämättä lääkettä vaikka hyötyisivät.

    VALVIRA korostaa että nuorten masennuksien lääkehoidossa on noudatettava varovaisuutta ja haitoista kerrottava tarkasti.
    Lapsille ja nuorille on olemassa yksi mielialalääke, fluoksetiini (Prozac) ja vuodesta 2009 sitä on saanut käyttää masennuksen hoitoon yli 8-vuotiailla yhdessä psykoterapian kanssa.
    Lekurit siis käyttää omalla vastuulla lapsen masikseen aikuisten masistroppeja.

    Suomessa selvä lisäys tapahtuu 13 vuoden iässä. Tässä vaiheessa alaikäiset siirtyy lastenpsykiatriselta nuorisopsykiatriaan, ja lääkityskin voi koventua.
    Akuuteissa tilanteissa moni lekuri tarjoaa potilaalle mieluummin nopean hoidon vaikka aikuisten lääkkeillä, kuin pitkän jonotuksen terapiaan.

    C- All that glitters is gold

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siiri Angerkoski (Justiina) kutsui alavireisiä jaksoja "harmaan hunnun päiväksi". Masennusta on ollut iät ja ajat, mutta se on vaan ollut jotain ohimenevää.

      Kuopiossa on keksitty keino syntyvyyden lisäämiseksi: synnyttäjät saa ilmaisen ämpärin.

      Poista
  5. Kuopioko se olikin ja suomalaisiin vetoaa ämpärit, mullakin on varmaan neljä eriväristä ämpärii, vaikka en oo täyssuomalainen..olen vain suomettunut.
    Yhdenkään ämpärin perään en ole ollut, vaan ostanut. Ämpäri on toisekseen hirveä sana, äpärä ämpäripää.

    Katselin aikoja sitten Ylen elävästä arkistosta Aliisan, joka jäikin Angerkosken viimeiseksi roolityöksi. Elokuva kertoo koskettavasti köyhästä kansaneläkkeen varassa elävästä vanhuksesta.
    Jotenkin se kolahti, erilainen kuin justiinana tunnettu.
    Iltiksen juttukin oli mielenkiintoinen.
    Masa Niemikin eli Pätkä mustavalkea-aikana masentui nollana on hyvä olla näkemiin!
    Kun tarkoin ajattelee, harmaan hunnun päivä-kuulostaa sopivalta, vai miten sitä tulisi kutsua masennusta, maybe pimeäksi massaksi johon voi hukkua.
    Miksi mua kiehtoo mennyt aika?

    C- Thief of Time

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos tarkkoja ollaan (ja minähän olen), niin et kai ole suomettunut, vaan suomalaistunut. Suomen kieli on toisinaan hankalaa =)

      Masa Niemi masentui, kun ajatteli, että hänen uransa on lopussa (TV-hommat tehty). Puupää-elokuvat loppuivat vuoteen 1960, niillä Masa oli mennyt melkein koko 1950-luvun.

      Masa jätti viestin:
      "Hyvä on olla, kun on nolla. Hyvästi. -T. Masa"

      Poista
  6. Itse en ole kovin tarkka, ja suomettumisen historiaa en tiennyt!
    Suomalaistunut, jaa-a, mielellään kyllä sanoisin suomettunut.
    Se on kuin suossa tarpoisi, joskus tulee vastaan joku sana mutta kompuroi sen kanssa sitten miten vääntyy, joskus kysynyt apua sulta, kielitoimiston sivu on järkyttävä, koko sana kielitoimisto saa niskakarvat pystyyn, vähän kuin huumorintaju kielletty.

    Joo, luin joskus Masa Niemestä ja kohtalosta, uskon myös että pituus on ollut yksi syy, vaikka mun mielestä kerran on eri pituuksia (no niin en tiedä onko tuo yhdyssana) lyhyt mies voi olla muilla avuilla parempi kuin kaksi metrinen lipputanko. Lipputangot/kukkakepit ovat usein koripalloilijoita, kerran jouduin yli kaksimetristen miehien keskelle ja tunsin itseni kääpiöksi, vaikken ole persjalkanen pätkä. Miksi Niemen Masa sai liikanimen pätkä, vähän ku hukkapätkä.
    Pekka ja Pätkä, Pekka ja..No, ei tule muuta mieleen.
    Masa varmaan kirjoitti hyvästinsä lautasliinaan, eikös?

    Eräs luokkakaverini oli luokan lyhyin, mutta tarmokas ja todella mukava, ja piirteli kaikista karikatyyrejä, ne oli hauskoja pyysin paria piirustusta omaksi.

    Ennenvanhaan poikkeavat piilotettiin kamariin, ja masentuneet(sanaa ei tunnettu) katsottiin alavireisiksi ja laitettiin hullujenhuoneeseen.

    C- hullu mikä hullu

    VastaaPoista
  7. Aika mielenkiintoinen aihe, ja ehkä siks että tiän ihmisiä jotka on oikeestikki työnvieroksujia. Näitä muuten elelee niin Thaimaan ku Espanjanki Aurinkorannoilla ja nostaa silti kelan päivärahat. En oikeestaan kuvitellut että ikinä sanoisin näin, mutta sanon silti ja nyt. Suomen sosiaaliturva on liian hyvä, eikä potki ns, vapaamatkustajia tarpeeksi voimakkaasti eteenpäin. Työn pitäisi aina olla myös rahan takia motivoivaa, niimpä laskeskelin tossa karkeasti esimerkin:
    X käy töissä vaikka siivoojana tuntipalkan ollessa 8,50€. Kk ansio tuolla olis sellaiset 1360€. Siitä otetaan veroja joku 150-250€, jonka jälkeen jäljellä noin 1150€. Siitä maksat sitten vuokran vuokran, yksiöt täällä joku 400-550€. Sitten maksat siitä ite työmatkakulut,sähkö ja vesi laskutlääkärikulut ja näin. Tosta voi ite päätellä minkälainen hyöty tyyppi X,llä on töissä käynnistä. Otetaan huomioon että vetelehtijät saa sen 500-600€ perusturvan kuukaudessa tekemättä mitään. Mun esimerkki oli toki karkeahko, mutta ei se kauas totuudesta voi mennä?.

    Siinä 90-luvun taitteessa laman vaikutuksiin oli Mauno Koivistolla iso rooli. Silloin pressalla oli valtaa paljo enemmän mitä nykyään, ja joku proffa hänen virheensä otti rohkeesti esille. Manu entisenä pankkimiehenä halusi pelastaa ja tukea pankkeja, mutta proffan mielestä olisi pitänyt tukea yrityksiä, jotka olisi näin saanut maksettua velkoja pankeille ja näin olisi pelastunut pankitkin. Olisi yrityksiä pelastunut ja ihmisillä enemmän töitä. Noh pankithan ei maksuvaikeuksissa oleville yrityksille armoa antanut, jossei sitten yksityisillekkään ihmisille. Tämä vaikka valtio heitä kovasti tuki. Tästähän nämä säästöt tehtiin, mutta toivottavasti on otettu opiksi. Tän hetken kriisissä tuetaan yrityksiä että päästään jaloilleen, mutta juttuja liikkuu että tuki menee vääriin yrityksiin...huoh.

    Tällä menolla jonain päivänä pitäis eläkettäki saada, vaan onko mistä maksaa.

    Koska ennen oli kaikki paremmin?
    T,R

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ainakin Business finlandin tuet on olleet jotain kehittämisrahoja, joita myönnettiin vain hyvin pärjääville. "Tuet" suuntautui muutenkin vähän oudosti.

      Valtiokin sekoilee monilla miljoonilla maskikaupoillaan - ei hyvin mene.

      Poista
  8. KATISKA sarjan lopetin heti alkuunsa, alkoi ahdistaa enkä voi edelleenkään ymmärtää kelle se on suunnattu.

    Katiskan hohteen oikea puoli, pistää vihaksi! Huumekoukku, olen onnekas etten ole ikinä käyttänyt huumeita.
    Sain huumevalistusta kun olin harkkaamassa päikkärissä, joka sitä antoi menetti oman poikansa huumeisiin. Hän sanoi: Älä koskaa aloita!

    Katiskat käärii massit ja mansikat, ja tappaa huumeisiin näitä sieluparkoja.
    Olen vierestä nähnyt miten varjonetistä saa mitä vain, Tor verkossa sipulisivusto on onneksi suljettu, mutta joku toinen paikka toimii, sieltä sitten pöllyä ja lääkkeitä, siis herranjumala, joku hankkii tabun muovikuoret tiesmistä ja sisällön lykkii kuoriin saa supervahvoja troppeja. Tämä ihminen piti 75mg hermotroppia karkkina.
    Pitää olla vähintään 600mg sitäkin kourallinen!
    Miten voi olla noin koukussa tabuissa voi olla ihanmitä vain sisällä.
    Kun astelee märällä suolla uppoaa kaulaa myöten!

    SINÄ: "Mielestäni Kelan ei tulisi rahoittaa alkoholi- ja huumeostoksia, mutta sitä on melkein mahdoton estää ja valvoa. Ongelmakäyttäjät tulisi ohjata hoitoon, jossa he saisivat kelan rahat - näin lyhyesti sanottuna."

    Olen samaa mieltä, ja nähnyt miten kelan rahat valuu juurikin alkoholiin.
    Kela maksaa kk-bussilipun arvo n. 53eur ja tarkoituksena käydä uimahallissa kun on se selkä niiiin jumissa. Oikeasti bussi vie alkoon ja back.
    Mulla siis on kavereita jotka ovat alkoholisoituja ja yksi lisäsi joukkoon tabut, pölyviivoja aamupalaksi, ja viimeisenä tuttavuutena lakan. Liian varhain lähti tästä elämästä, todistajana pienet silmät.

    Olen btw tehnyt VALVIRAAN valituksen joka noteerattiin ja vietiin seuraavalle tasolle.

    Tämän olen kirjoittanut sinne toisaalle mutta en kai epookkiis.

    -Suomessa elää eri arvioiden mukaan 50 000–100 000 syrjäytynyttä 15–29-vuotiasta. Se on valtava joukko, mutta missään sitä ei näe. Monet heistä viettävät päivänsä kotiinsa sulkeutuneina ihmisiä vältellen.

    Ari Haasio kirjoittaa syrjäytyneistä tiiviissä tietokirjassaan Hikikomorit (Avain). Sana on japania ja tarkoittaa huoneeseensa sulkeutunutta ihmistä, joka viestii netin välityksellä. Suomen vastine ”hikikomorille” on ”hikky”. Jo slangi kertoo karusta elämästä. Tavallista kaduntallaajaa hikky kutsuu ”normoksi”, Asperger-oireyhtymää ”assburgeriksi” ja 30-vuotiasta, sex kokematonta ihmistä ”velhoksi”.

    (Toinen puoli kertookin miten hikkyt syyllistyy netin kautta houkuttelemaan jopa ala-ikäisiä porn sex vai pilaako ne normi-hikkyjen maineen?)

    C- Kumipallona luokses pompin heh

    VastaaPoista
  9. Sami Kieksin Pilluralli..kun näin tuon olin waat karseaa en varmaan katso.
    Mua ärsyttää kaikki sex jotenkin yliarvostettua.
    Näin pienen jutun lehdessä ja ajattelin jos katsonkin Pillurallin.
    Ja katsoin, jotenkin viimeinen jakso jäi kesken mielestäni.
    Olihan ne koskettavia nuoria, elämäntarinat karua ainoa ilo oli auto ja pilluralli.

    Sami Kieksi voisi tehdä kakkoskauden näistä samoista ihmisistä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota en olekaan vielä ehtinyt katsoa, täytyypä muistaa tuo sarja.

      Poista
    2. Nyt olen nähnyt tuon sarjan. Taattua Sami Kieksiä.

      Sukupolvesta toiseen ajetaan pienellä kylällä pillurallia, kun muuta ei ole.

      Mitä ihmeen kautta voi päätyä/muuttaa homekämppään, jonka avaimiakin pyörii pitkin kaupunkia. Elän selvästi jossain kuplassa, kun en mielestäni voi päätyä tuollaiseen vuokrakämppään.

      Poista
  10. Some deep story: Neljä erilaista tarinaa yksinäisyydestä - kausi 6.

    On kyllä karuja tarinoita jälleen.

    VastaaPoista
  11. Kati Laukkanen ohjasi Ylelle karun Tytöt 18 -sarjan. Dokumenttisarja näyttää raa’alla tavalla sen, millaista vahinkoa mielenterveys- ja päihdeongelmat voivat aiheuttaa nuorelle silloin, kun apua ei ole saatavilla ajoissa.

    VastaaPoista
  12. Suomessa on yli 140 000 työikäistä henkilöä, jotka eivät ole töissä, työttöminä tai opiskelemassa. Joukossa on syrjään jääneitä nuoria.

    VastaaPoista
  13. Pilsnerraggarit... melko erikoista menoa.

    (Pilsner on olut ja raggarit harrastavat vanhoja amerikkalaisia autoja)

    VastaaPoista
  14. Vastaukset
    1. Suomessa on yhä enemmän nuoria, jotka ”komeroituvat” koteihinsa. He eivät mene kouluun ja muiden kohtaaminen on vaikeaa.

      Poista